Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να πάει μέχρι να σταθεροποιηθεί η χώρα»
  • [02] Επαναλειτουργεί από αύριο το χρηματιστήριο
  • [03] Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευμα για κατάργηση των 100 δόσεων
  • [04] Focus: Δύσκολα μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα
  • [05] Στο έλεος των πυρκαγιών η Καλιφόρνια
  • [06] Θεαματική προβολή στο Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ με ελληνική πινελιά
  • [07] Εικοσιεπτά νεκροί από ανατροπή φορτηγού στο Βόρειο Μεξικό
  • [08] Συνελήφθη με 422.000 δολάρια στις αποσκευές του ο ράπερ Σνουπ Ντογκ στην Ιταλία
  • [09] Την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίον του Άρεως
  • [10] Σε πενθήμερη επίσχεση εργασίας προχωρούν από τη Δευτέρα οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ
  • [11] Ματαιώσεις δρομολογίων σε προαστιακό και τραίνα την Δευτέρα, λόγω στάσεων εργασίας
  • [12] Σήκωσε αυλαία το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου
  • [13] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς
  • [14] Ευρωβαρόμετρο:Οι μετανάστες είναι η βασική ανησυχία των Ευρωπαίων

  • [01] «Η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να πάει μέχρι να σταθεροποιηθεί η χώρα»

    Η σημερινή κυβέρνηση πρέπει να πάει μέχρι να σταθεροποιηθεί η χώρα, γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος, δήλωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.Ο κ. Θεοδωράκης δεν έκρυψε ότι νιώθει άσχημα μερικές φορές που ψηφίζει την κυβέρνηση στη Βουλή, αλλά τόνισε ότι θα ψηφίσει, χωρίς «τσαλιμάκια», τη συμφωνία που θα φέρει ο Αλέξης Τσίπρας.

    «Εάν σταθεροποιηθεί η χώρα μετά νομίζω είμαστε έτοιμοι και ελπίζω είναι έτοιμος και ο ελληνικός λαός να πάρει τις μεγάλες αποφάσεις για μια άλλη κυβέρνηση», είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: «Το Ποτάμι ήρθε για να κυβερνήσει, ήρθε για να φέρει μια πρόταση καθαρή στους Ελληνες. Δεν ήρθε για να κυβερνήσει μόνο του, όμως. Ήρθε για να κυβερνήσει με όλους αυτούς, την πλατιά προοδευτική συμμαχία που πιστεύει ότι οι λύσεις είναι έξω από τους κομματικούς μηχανισμούς, έξω από το παλιό σύστημα, έξω και από τους ερασιτέχνες που αυτοσχεδιάζουν στην πλάτη του λαού».

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε: «Πίσω από τέτοιες βαρύγδουπες εκφράσεις μπορεί να κρύβονται κυβερνήσεις που δεν θα κάνουν τίποτε. Δεν πιστεύω στις οικουμενικές ψευδείς κυβερνήσεις».

    [02] Επαναλειτουργεί από αύριο το χρηματιστήριο

    Επαναλειτουργεί από αύριο το Χρηματιστήριο, μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

    Η Διοικούσα επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τα Διοικητικά Συμβούλια της Εταιρίας Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) και του Ελληνικού Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων (ΕΛΚΑΤ), μετά την υπουργική απόφαση, έλαβαν αποφάσεις για την επαναλειτουργία, τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015, της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου.

    [03] Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευμα για κατάργηση των 100 δόσεων

    Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευμα εφημερίδας, το οποίο υποστηρίζει ότι οι θεσμοί «ξηλώνουν και τις 100 δόσεις», ενώ παραθέτει και μια σειρά από «άγριες διαθέσεις της τρόικας».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου «δεν ισχύει απολύτως τίποτα. Ουδέποτε, άλλωστε, σημειώνεται στην ανακοίνωση, συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα στα τεχνικά κλιμάκια ή στη συνάντηση των υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών».

    [04] Focus: Δύσκολα μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα

    Δύσκολα μπορεί να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις του τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα», αναφέρει το περιοδικό Focus, επικαλούμενο εσωτερική αξιολόγηση της γερμανικής κυβέρνησης. Κατά συνέπεια, επισημαίνεται, θα πρέπει να μετατεθεί και η ήδη σχεδιαζόμενη για τα μέσα Αυγούστου έκτακτη συνεδρίαση του γερμανικού Κοινοβουλίου.

    «Αναλυτές ασκούν κριτική ότι το χρονοδιάγραμμα που ακολουθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ πιεστικό», συνεχίζει το δημοσίευμα και εξηγεί ότι οι διαπραγματεύσεις, κατά το χρονοδιάγραμμα, θα έπρεπε να ολοκληρωθούν ως τις 10 Αυγούστου και στις 11 Αυγούστου οι υπουργοί Οικονομικών θα έδιναν την συγκατάθεσή τους, πριν η συμφωνία επικυρωθεί από τα κοινοβούλια κάποιων κρατών-μελών της Ευρωζώνης και ψηφιστεί από την Βουλή των Ελλήνων.

    «Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα πληρωμών, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει, το αργότερο στις 20 Αυγούστου, να καταβάλει 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΚΤ», τονίζει ο συντάκτης και προσθέτει ότι «για αυτό, σε κύκλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναζητούνται ήδη νέες δυνατότητες ώστε να εξευρεθούν στο μεσοδιάστημα χρήματα από άλλη πηγή». Γίνεται δε λόγος για μια νέα χρηματοδοτική ένεση από τον EFSM. «Αυτό,ωστόσο,είναι δύσκολο, διότι τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωση,εκτός Ευρωζώνης,θα ζητήσουν εκ νέου απαλλαγή από τις εγγυήσεις», καταλήγει το δημοσίευμα.

    [05] Στο έλεος των πυρκαγιών η Καλιφόρνια

    Πολλές χιλιάδες πυροσβέστες εξακολουθούσαν χθες, Σάββατο, να δίνουν μάχη με είκοσι πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί σε όλη την Καλιφόρνια, η οποία πλήττεται από την ξηρασία, έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές.

    Ένας πυροσβέστης, ο Ντέιβ Ραλ, 38 ετών, έχασε τη ζωή του την Πέμπτη δίνοντας μάχη με τις φλόγες στο εθνικό δάσος του Μόντοκ, κοντά στο Αλτούρας στη βορειοδυτική Καλιφόρνια, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Περίπου 8.000 πυροσβέστες έχουν αναπτυχθεί στο σύνολο της Καλιφόρνιας, διευκρίνισε η Εθνοφυλακή, η οποία κλήθηκε να παράσχει ενισχύσεις.Δύο πυρκαγιές προκάλεσαν το κλείσιμο αυτοκινητοδρόμων σε μήκος πολλών χιλιομέτρων, διευκρίνισαν οι αρχές και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    [06] Θεαματική προβολή στο Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ με ελληνική πινελιά

    Γιγάντιες εικόνες ζώων που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν, προβλήθηκαν χθες το βράδυ πάνω στην πρόσοψη του Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ της Νέας Υόρκης, σε μια θεαματική πρωτοβουλία με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

    Η προβολή στη νότια πρόσοψη του διάσημου ουρανοξύστη έγινε σ' ένα τμήμα ύψους 114 μέτρων και πλάτους 56 που κάλυπτε 33 ορόφους και ήταν ορατή από απόσταση μέχρι και 20 δρόμων προς τον νότο.Το διάρκειας οκτώ λεπτών θέαμα, που συνοδευόταν από μουσική, επαναλαμβανόταν κάθε τέταρτο της ώρας από τις 21:00 έως τα μεσάνυχτα.

    Η ιδέα που γεννήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, ανήκει στον ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Λούι Ψυχογιό, η ταινία του οποίου The Cove (Ο Όρμος) με θέμα την ετήσια σφαγή χιλιάδων δελφινιών στην Ιαπωνία, είχε κερδίσει το 2010 το Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.

    [07] Εικοσιεπτά νεκροί από ανατροπή φορτηγού στο Βόρειο Μεξικό

    Τους 27 έφθασαν οι νεκροί από το φορτηγό που έπεσε την Τετάρτη πάνω σε θρησκευτική πομπή στη μεξικανική πολιτεία Ζακατέκας στα βόρεια της χώρας, σύμφωνα με έναν νέο απολογισμό του υπουργείου Υγείας.

    Περίπου 100 άνθρωποι τραυματίσθηκαν στο δυστύχημα αυτό, που σημειώθηκε στην κεντρική οδό της μικρής πόλης Μαζαπίλ. Το υπουργείο ανακοίνωσε εξάλλου πως 28 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται, 10 από τους οποίους σε σοβαρή κατάσταση.

    Πολλές εκατοντάδες προσκυνητές βάδιζαν αργά το απόγευμα της Τετάρτης προς μια εκκλησία του 18ου αιώνα, όταν το φορτηγό αυτό, που ήταν φορτωμένο με άμμο, έπεσε πάνω τους, αφού απ' ό,τι φαίνεται χάλασαν τα φρένα του, ανακοίνωσαν οι αρχές. Το φορτηγό διέσχισε το οδόστρωμα, έπεσε πάνω σε άλλα οχήματα καθώς και στην πρόσοψη ενός κτιρίου και ανατράπηκε. Δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν επιτόπου, οι άλλοι υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο.

    [08] Συνελήφθη με 422.000 δολάρια στις αποσκευές του ο ράπερ Σνουπ Ντογκ στην Ιταλία

    Άνδρες της οικονομικής αστυνομίας της Ιταλίας σταμάτησαν χθες τον διάσημο Αμερικανό ράπερ Σνουπ Ντογκ στο αεροδρόμιο Λαμέτζια Τέρμε (νότια) καθώς ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε ένα ιδιωτικό αεροσκάφος μεταφέροντας σε μαξιλαροθήκες το ποσό των 422.000 δολαρίων (384.000 ευρώ) σε χαρτονομίσματα και κατέσχεσαν τα μισά από τα χρήματα, μετέδωσαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης και επιβεβαίωσε ο Ιταλός δικηγόρος που αντιπροσωπεύει τον τραγουδιστή.

    Ο Σνουπ Ντογκ είχε συμμετάσχει σε δύο εκδηλώσεις στη νότια Ιταλία και είχε φθάσει στο αεροδρόμιο προκειμένου να μεταβεί στη Βρετανία όπου θα τραγουδήσει σήμερα στο Φεστιβάλ Kendal Calling, σύμφωνα με το πρακτορείο AGI.

    Κατά τη διάρκεια των ελέγχων που διεξάγονται πριν από την επιβίβαση, οι αστυνομικοί εντόπισαν δύο μαξιλαροθήκες που τις είχε γεμίσει με τα χαρτονομίσματα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το μεγαλύτερο ποσό μη δηλωθέντων χρημάτων που μπορεί να μεταφέρει ένας επιβάτης αεροπλάνου ανέρχεται σε 10.000 ευρώ (10.986 δολάρια) και επομένως οι αρχές κατέσχεσαν τα μισά από τα χρήματα, ενώ ξεκίνησε και μία έρευνα.

    Ο ράπερ δε διαμαρτυρήθηκε, ζήτησε απλά να μπορέσει να φύγει όσο το δυνατόν συντομότερα για το Λονδίνο.

    [09] Την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίον του Άρεως

    Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει να υλοποιείται η μετεγκατάσταση των προσφύγων από το Πεδίον του Άρεως σε χώρους με ανθρώπινες συνθήκες, αποφασίστηκε σε έκτακτη σύσκεψη που είχε χθες ο υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Αλ. Φλαμπουράρης, με υπουργούς και άλλους αρμόδιους παράγοντες.

    Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και ειδικότερα των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στο Πεδίον του 'Αρεως και στα Ακριτικά Νησιά.Στη σύσκεψη εξετάστηκε ενδελεχώς σειρά λύσεων και καταρτίστηκε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, η υλοποίηση του οποίου έχει ήδη δρομολογηθεί.

    [10] Σε πενθήμερη επίσχεση εργασίας προχωρούν από τη Δευτέρα οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ

    Σε πενθήμερη επίσχεση εργασίας προχωρούν από αύριο Δευτέρα οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ , οι οποίοι θα επανεξετάσουν τη στάση του την Παρασκευή 7 Αυγούστου.

    Οι γιατροί ζητούν την άμεση αποπληρωμή των οφειλομένων, υπογραφή νόμιμης σύμβασης , όπως λένε με τον οργανισμό και συνάντηση με τον υπουργό Υγείας προκειμένου να συζητήσουν από κοινού το μέλλον της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

    Στη διάρκεια της επίσχεσης οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν απόδειξη παροχής υπηρεσιών και θα μπορούν στη συνέχεια να διεκδικούν την αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ

    [11] Ματαιώσεις δρομολογίων σε προαστιακό και τραίνα την Δευτέρα, λόγω στάσεων εργασίας

    Ματαιώνονται τη Δευτέρα δρομολόγια στον προαστιακό και στον σιδηροδρομικό άξονα της γραμμής Αθήνα - Θεσσαλονίκη, λόγω των στάσεων εργασίας που πραγματοποιούν τα σωματεία εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. (Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Πανελλήνια Ένωση Σταθμαρχών ΟΣΕ)

    Ειδικότερα, θα ματαιωθούν τα πρωινά δρομολόγια στον άξονα Αθήνας - Θεσσαλονίκης (07:18 και 10:18) και Θεσσαλονίκης - Αθήνας (05:13, 07:04 και 10:04).

    Επιπλέον για το διάστημα αυτό (10:00 - 15:00) θα ματαιωθούν δρομολόγια τραίνων στις γραμμές :

    1.Αθηνών -Καλαμπάκας- Αθηνών

    2. Αλεξανδρούπολης-Δικαιών -Αλεξανδρούπολης

    3. Θεσσαλονίκης-Φλώρινας-Θεσσαλονίκης

    4. Λάρισας-Βόλου-Λάρισας

    5 . Λειανοκλαδίου - Λαμίας -Στυλίδα - Λειανοκλαδίου

    6. Διακοπτού-Καλαβρύτων-Διακοπτού

    7. Πύργου-Κατάκολου-Ολυμπίας-Πύργου

    Επίσης, θα ματαιωθούν τα δρομολόγια του προαστιακού σιδηροδρόμου της Αθήνας, της Πάτρας και Λάρισας - Θεσσαλονίκης, για το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσουν οι στάσεις εργασίας.

    Δεν θα γίνεται η κυκλοφορία για τους συρμούς του ΜΕΤΡΟ, στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο, μεταξύ των ωρών 13:00 - 15:00

    Περισσότερες πληροφορίες στο επιβατικό κοινό παρέχονται από τον αριθμό 14511 και στο www.trainose.gr

    [12] Σήκωσε αυλαία το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου

    Ένας νέος θεσμός, ένα νέο θέατρο. Διπλή η γιορτή. Ήρθε η ώρα ένας νέος θερινός πολιτιστικός θεσμός, με τη σφραγίδα του Παντελή Βούλγαρη, να σηκώσει την αυλαία του.

    Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον πολυβραβευμένο Έλληνα σκηνοθέτη, η νέα διοργάνωση του δήμου Ανδρου, που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, εγκαινιάστηκε χθες.

    Καθόλη τη διάρκεια του Αυγούστου (1-30 Αυγούστου) θα φιλοξενεί στο νεότευκτο υπερσύγχρονο ανοικτό θέατρο της Χώρας (δώρο στον τόπο τού Ανδρεώτη Αλκιβιάδη Τάττου), παραστάσεις αρχαίου δράματος από την Επίδαυρο, συναυλίες καταξιωμένων τραγουδιστών και σχημάτων και ανδρεώτικες καλλιτεχνικές ομάδες.

    Το θέατρο, χωρητικότητας 900 θέσεων, υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Κυριακή Κονδυλάτου και Κωνσταντίνος Λούκος.

    «Φιλοδοξία του νέου θεσμού», όπως υπογραμμίζει ο Παντελής Βούλγαρης, «είναι να φιλοξενεί κάθε χρόνο εκδηλώσεις τέχνης δίνοντας την ευκαιρία στους Ανδρεώτες κι όχι μόνο- να χαρούν Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες. Δοκιμασμένους στην τέχνη αλλά και νεότερους. Φυσικά, ο χώρος θα διατεθεί και στους ίδιους τους Ανδρεώτες και στην τέχνη τους. Εύχομαι η φετινή χρονιά να είναι σημαντική και επίσης να μας δώσει την ευκαιρία σκεφτούμε τα καλύτερα για τα επόμενα χρόνια. Αυτή την εποχή προλάβαμε ό,τι καλύτερο από τις παραστάσεις της Επιδαύρου, σημαντικούς καλλιτέχνες της μουσικής και νεότερους, για να καλύψουμε τον Αύγουστο. Η συνέχεια βεβαίως θα κριθεί από την εμπειρία που θα αποκτήσουμε. Από την 1η Σεπτεμβρίου αρχίζει η δουλειά μας για το επόμενο φεστιβάλ».

    [13] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς

    Με εκπροσώπουςτων υπουργείων Εργασίας καιΥγείας συναντήθηκαν χθες, στον χώρο διαμονής τους, οι εκπρόσωποι των θεσμών, σύμφωνα μεκυβερνητικούς κύκλους,οι οποίοι ανέφερανότιαναβλήθηκε η συνάντηση με εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ.

    Την Παρασκευή, στον χώρο διαμονής των θεσμών μετέβησαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και στη εξάωρη συνάντηση τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τους στόχους για τα δημοσιονομικά μεγέθη, καθώς και τις ελληνικές προτάσεις για το ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, κατά τη συνάντηση δεν ετέθη θέμα προαπαιτούμενων μέτρων.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, στη συνάντηση «υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα,ενώ η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί».Το απόγευμα της Παρασκευήςοι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών μετέβησαν στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις εξελίξεις στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    [14] Ευρωβαρόμετρο:Οι μετανάστες είναι η βασική ανησυχία των Ευρωπαίων

    Οι μετανάστες είναι πλέον η βασική ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών, μπροστά από τα οικονομικά ζητήματα και την ανεργία, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που διενεργήθηκε στα τέλη Μαΐου στις χώρες μέλη της Ε.Ε και τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιουλίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Τον Νοέμβριο η οικονομική κατάσταση, η ανεργία και τα δημοσιονομικά ελλείμματα ήταν οι βασικές ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα. Τότε η μετανάστευση βρισκόταν στην τέταρτη θέση (24%). Έκτοτε, με ποσοστό 38% οι μετανάστες εμφανίζονται να είναι η βασική ανησυχία των Ευρωπαίων, ενώ ακολουθούν η οικονομική κατάσταση (27%, μείωση έξι μονάδων), η ανεργία (24%, μείωση πέντε μονάδων) και τα δημοσιονομικά (23%, μείωση δύο μονάδων).

    Πρόκειται για το πρόβλημα στο οποίο αναφέρονται πιο συχνά οι πολίτες 20 χωρών μελών της ΕΕ, με το μεγαλύτερο ποσοστό να καταγράφεται στη Μάλτα (65%), η οποία αντιμετωπίζει μεγάλη εισροή μεταναστών, αλλά και στη Γερμανία (55%). Στην Ιταλία, όπου δεκάδες χιλιάδες μετανάστες φτάνουν διασχίζοντας τη Μεσόγειο, το πρόβλημα αυτό απασχολεί επίσης την πλειονότητα των πολιτών σε ποσοστό 43%.Η Σουηδία ξεχωρίζει ως η μόνη χώρα όπου η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού έχει θετική άποψη για τους μετανάστες που δεν προέρχονται από χώρες της ΕΕ, σε ποσοστό 66%. Στις περισσότερες χώρες οι εκτός ΕΕ μετανάστες προκαλούν αρνητικά συναισθήματα, με πρωταθλήτριες την Τσεχία (81%), τη Λετονία (78%), την Ελλάδα (78%) και τη Σλοβακία (77%).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 August 2015 - 6:32:27 UTC