Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δρίτσας -Τσιρώνης: Επισπεύδεται η ανέλκυση του Sea Diamond στη Σαντορίνη
  • [02] Ζωή Κωνσταντοπούλου: Απολογισμός έργου στη Βουλή
  • [03] Πρ. Παυλόπουλος: Διαθέτουμε ως λαός και ως έθνος τη δυνατότητα να βρίσκουμε πάντα τον δρόμο μας
  • [04] Άνοδος 0,91% στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών
  • [05] Ξεκίνησε η αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού των συστημικών τραπεζών
  • [06] Τουλάχιστον 706 μετανάστες διασώθησαν το τελευταίο 24ωρο από το λιμενικό
  • [07] «Απολύτως εφικτή η συμφωνία με τους θεσμούς πριν τις 20 Αυγούστου»
  • [08] Ευ. Τσακαλώτος: Παραμένουν ανοιχτά ορισμένα τεχνικά θέματα

  • [01] Δρίτσας -Τσιρώνης: Επισπεύδεται η ανέλκυση του Sea Diamond στη Σαντορίνη

    Τη βούλησή τους, για επίσπευση και ολοκλήρωση των ενεργειών για ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου sea diamond που βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Αθηνιός της Σαντορίνης το 2007 μετά από πρόσκρουση σε ύφαλο, εξέφρασαν σε συνάντησή τους, οι αναπληρωτές υπουργοί Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας και Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, παρουσία του Αναπληρωτή Γεν. Γραμματέα του υπ.Ναυτιλίας Γιάννη Θεοτοκά και υπηρεσιακών παραγόντων.

    Ωστόσο, το 2014, με αμετάκλητη απόφασή του το εφετείο Πειραιά, είχε κρίνει ως «τεχνικώς ανέφικτη» την όποια δυνατότητα ανέλκυσης του ναυαγίου.

    Πάντως τα συναρμόδια υπουργεία που χειρίζονται την υπόθεση, αποφάσισαν να παρέχουν κάθε υποστήριξη αλλά και να ζητήσουν επίσης από το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, που έχει την κατά νόμο αρμοδιότητα, την εκ νέου διεθνής προκήρυξη πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την ανέλκυση του ναυαγίου προς εταιρείες και οργανισμούς που εξειδικεύονται στις σχετικές εργασίες, αλλά και να προσδιοριστούν οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν.

    Εμπειρογνώμονες που έχουν μελετήσει το θέμα του ναυαγίου έχουν προβληματιστεί για τη θέση την οποία βρίσκεται το κρουαζιερόπλοιο καθώς είναι 90 μέτρα βάθος η πλώρη και 140 η πρύμνη.

    Ο David Ashley Pockett ειδικός σύμβουλος επί 35 χρόνια της εταιρείας LOC που ειδικεύεται στη διάσωση πλοίων και απομάκρυνση ναυαγίων σε όλο τον κόσμο, συμμετείχε στην ομάδα αξιολόγησης των μεθόδων ανέλκυσης του κρουαζιερόπλοιου costa Concordia στην Ιταλία.

    Σε κατάθεσή του πέρυσι στο εφετείο Πειραιά, την οποία παρακολούθησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι για πρώτη φορά που ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο ναυάγιο του sea diamond ήταν το 2007, όταν η εταιρεία του, του ανέθεσε να προχωρήσει σε μελέτη αν είναι εφικτή η όχι η ανέλκυση του ναυαγίου, μέσω του αλλολοασφαλιστικού οργανισμού στο οποίο ανήκει το κρουαζιερόπλοιο.

    «Το συμπέρασμά μου» τόνισε ο David Ashley Pockett απευθυνόμενος προς τους δικαστές, είναι ότι «το συγκεκριμένο ναυάγιο είναι πολύ σταθερό στη θέση που βρίσκεται και ότι η ανέλκυσή του είναι ανέφικτη».

    [02] Ζωή Κωνσταντοπούλου: Απολογισμός έργου στη Βουλή

    Σε πλήρη και διεξοδικό απολογισμό της εξάμηνης περιόδου της λειτουργίας της Βουλής προχώρησε χθες σε συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    Η κ. Κωνσταντοπούλου ερωτηθείσα για την Επιτροπή Αλήθειας του Χρέους και κατά πόσο το έργο της επιτροπής αυτής έχει αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση, ξεκαθάρισε ότι εξ αρχής βρισκόταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος και απολύτως είχε συμμεριστεί την αναγκαιότητα δημιουργίας της. «Με γνήσιο και ειλικρινή τρόπο ο πρωθυπουργός εκδήλωσε τη συμπαράσταση της κυβέρνησης στη συγκρότηση αυτής της επιτροπής και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αναγνώρισε τη σημασία της. Το ίδιο συνέβη και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και απαρίθμησε τα μέλη της κυβέρνησης που παρέστησαν στις εργασίες της επιτροπής. Ωστόσο, η πρόεδρος της Βουλής δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας του Χρέους, δεν έχει τύχει της δέουσας αξιοποίησης». «Αυτό δεν σημαίνει», είπε, «ότι θα κάνουμε μια νεκροψία. Όσο υπάρχει δυνατότητα, υποχρέωσή δική μου είναι να επιμείνω για να το αξιοποιήσει αυτή η κυβέρνηση. Υποχρέωση κάθε αρμόδιας αρχής και φορέα είναι να λάβει υπόψη της αυτό το πόρισμα. Επισημαίνω ότι εκκρεμεί η συζήτηση στην ολομέλεια για το πόρισμα αυτό, έχει λάβει απόφαση η διάσκεψη των προέδρων, ήταν αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και έχουμε πεδίο τεράστιο ενεργοποίησης και αξιοποίησης».

    Ερωτηθείσα για το ζήτημα θεσμικής δυσαρμονίας που έχει θέσει το Μέγαρο Μαξίμου εξαιτίας της στάσης της στα προαπαιτούμενα, η πρόεδρος της Βουλής είπε: «όπως έχω κατ΄επανάληψη πει, με τον πρωθυπουργό με συνδέει σχέση συντροφικότητας ειλικρίνειας, εκτίμησης και πραγματικά τον τιμώ για την προσφορά του στο δημόσιο βίο. Η δήλωσή μου μετά την έξοδο μου από το Μαξίμου ότι οι θεσμικοί παράγοντες και οι εκπρόσωποι των θεσμών οφείλουν να συνεννοούνται, να συνομιλούν και να βρίσκουν λύσεις ακόμη και όταν διαφωνούν με αντιπροσωπεύει πάντα. Η δήλωσή μου ότι και ο πρωθυπουργός και εγώ είμαστε ταγμένοι στην υπηρέτηση της ενότητας του κόμματος που ανήκουμε, τον ΣΥΡΙΖΑ, με αντιπροσωπεύει και θέλω να πιστεύω ότι αντιπροσωπεύει και τον πρωθυπουργό. Δεν συνηθίζω και δεν θα το αλλάξω, να μιλώ ούτε με διαρροές ούτε με non paper, δεν θεωρώ ότι υπάρχει δυσαρμονία όταν ο πρόεδρος ή η πρόεδρος της Βουλής περιφρουρεί την κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν θεωρώ ότι υπάρχει δυσαρμονία όταν ο πρόεδρος ή η πρόεδρος της Βουλής επιμένει ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία πρέπει να υλοποιείται με βάση τις αρχές του Συντάγματος και της Δημοκρατίας». Η πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ακόμη ότι εν προκειμένω η τοποθέτηση της κυβέρνησης ήταν ότι οι προθεσμίες για τα προαπαιτούμενα τέθηκαν από την τρόικα και η κυβέρνηση σε κατάσταση εκβιασμού αναγκάστηκε να τις φέρει στη Βουλή. «Εγώ πείθομαι από αυτό. Το πιστεύω ξέροντας τις ειλικρινείς προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Όμως όταν λοιπόν ο εκβιασμός περνάει από τη Βουλή, υποχρέωση της Βουλής είναι να αποκρούσει τον εκβιασμό και αυτό έπραξα. Σε σχέση δε με την κοινοβουλευτική διαδικασία θεωρώ μαύρες σελίδες για την κοινοβουλευτική δημοκρατία τις τρεις ψηφοφορίες του κατεπείγοντος, των πιο συντετμημένων κατεπειγόντων νομοσχεδίων, το ένα μάλιστα 1000 σελίδων».

    [03] Πρ. Παυλόπουλος: Διαθέτουμε ως λαός και ως έθνος τη δυνατότητα να βρίσκουμε πάντα τον δρόμο μας

    Την ανάγκη, αλλά και την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει ενότητα και αποφασιστικότητα για να ξεπεραστεί η κρίση, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, χθες στην Σάμο, στον χαιρετισμό του στην τελετή της λιτάνευσης της εικόνας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

    Με αφορμή και την νικηφόρα ναυμαχία της Μυκάλης, της οποίας η 191η επέτειος γιορτάστηκε χθες στο νησί, ο κ Παυλόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα, πως τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών, "τον δρόμο αυτό θα τον διανύσουμε ξανά, για ν' αντιμετωπίσουμε την δεινή κρίση που τα τελευταία χρόνια μαστίζει τον τόπο και τον λαό μας. Τούτη τη φορά μάλιστα, μαζί με τους ομόθρησκους λαούς της Ευρώπης και με πυξίδα τις αρχές και της αξίες του Ανθρωπισμού και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, που βρίσκονται στον πυρήνα της χριστιανικής διδασκαλίας.Και θα τον διανύσουμε οι Έλληνες ενωμένοι και αποφασισμένοι, όπως το πράξαμε όταν χρειάσθηκε να γράψουμε τις πιο λαμπρές σελίδες της μακραίωνης ιστορίας μας».

    Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος «εμφανίζεται για εμάς, τους Έλληνες που έχουμε ταχθεί φύλακες της κιβωτού της Ορθοδοξίας, ως αφετηρία έμπνευσης με στόχο την υπέρβαση κάθε εθνικής κρίσης.Αφετηρία αποφασιστικότητας και ελπίδας για τη δύναμη που διαθέτουμε, ως λαός και ως έθνος, όπως έχουμε ιστορικώς και διαχρονικός αποδείξει, να βρίσκουμε πάντα τον δρόμο μας και την προοπτική μας, ιδίως υπό δύσκολες περιστάσεις» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [04] Άνοδος 0,91% στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών

    Ανάσχεση της δραματικής πτώσης των τριών τελευταίων συνεδριάσεων, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 19,35% και ο δείκτης των τραπεζών κατά 63,81%, παρατηρείται στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης.

    Από τις τραπεζικές μετοχές αντιδρούν ανοδικά η Εθνική και η Eurobank.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 649,10 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,91%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 12,49 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,75%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,32%.

    [05] Ξεκίνησε η αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού των συστημικών τραπεζών

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

    Ο σχετικός έλεγχος στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, σε όλες τις κατηγορίες δανείων, εκτιμάται ότι θα διαρκέσει για μερικές εβδομάδες και θα οδηγήσει στην ακριβή εκτίμηση του ύψους των κεφαλαιακών αναγκών τους. Σχεδόν ταυτόχρονα, μέσα στον Αύγουστο, θα «τρέξουν» και τα stress test με στόχο τα σχετικά αποτελέσματα να δημοσιευτούν πριν τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.

    Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μέσα στον Νοέμβριο και σε κάθε περίπτωση θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους.

    [06] Τουλάχιστον 706 μετανάστες διασώθησαν το τελευταίο 24ωρο από το λιμενικό

    Στη διάσωση 706 παράτυπων μεταναστών προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή σε 33 περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι διασώσεις έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, Σάμου, Αγαθονησίου, Φαρμακονησίου και Κω.

    Σύμφωνα με το αρχηγείο του σώματος τον Ιούνιο του 2015 σημειώθηκαν 517 περιστατικά έρευνας και διάσωσης ενώ περισυνελέγησαν και συνελήφθησαν 31.318 παράτυποι μετανάστες. Επίσης, συνελήφθησαν 26 διακινητές ενώ κατασχέθηκαν 129 σκάφη.

    Πληροφορίες από ανώτατους αξιωματικούς του λιμενικού κάνουν λόγο για 3,5 εκατ. πρόσφυγες που έχουν συγκεντρωθεί σε καταυλισμούς στην Τουρκία λόγω της κρίσης στη Συρία.

    [07] «Απολύτως εφικτή η συμφωνία με τους θεσμούς πριν τις 20 Αυγούστου»

    Επικαιροποίηση και αναλυτική επεξεργασία των στόχων της ελληνικής πλευράς στο τρέχον στάδιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς έγινε, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στη χθεσινή συνεδρίασητου Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

    Επίσης επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση ότι είναι απολύτως εφικτή η συμφωνία με τους θεσμούς, πριν την 20η Αυγούστου, με δεδομένο ότι όλες οι πλευρές θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου.

    [08] Ευ. Τσακαλώτος: Παραμένουν ανοιχτά ορισμένα τεχνικά θέματα

    Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «υπάρχουν 3- 4 σημεία που είναι ακόμη ανοικτά, σε τεχνικό και όχι σε πολιτικό επίπεδο».

    Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το ένα από αυτά αφορά στο χρονοδιάγραμμα, «στο ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν τώρα, ποιες τον Οκτώβριο, ποιες θα ακολουθήσουν και τι επίπτωση έχουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη». Ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα το αγροτικό, λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλά για τους αγρότες, να δούμε ποια μπορούν να έρθουν πιο νωρίς και ποια μπορούν να πάνε πιο πίσω». Επίσης, το πώς θα λειτουργεί και ποια περιουσιακά στοιχεία θα ενταχθούν στο νέο Ταμείο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι δεν τέθηκε σήμερα το θέμα των «κόκκινων» δανείων, το οποίο βρίσκεται ακόμη στα τεχνικά κλιμάκια και που συζητείται συνολικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    Πάντως, στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, «όλοι συμφωνούν -και εμείς και αυτοί- να τελειώσει έως το τέλος του χρόνου». Πρόσθεσε μάλιστα, ότι «κανείς δεν θέλει να επαναληφθεί το φαινόμενο της Κύπρου (σ.σ. «κούρεμα» καταθέσεων), που ούτε οι ξένοι θεωρούν επιτυχημένο».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 6 August 2015 - 8:32:22 UTC