Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Φλαμπουράρης: Nα σταματήσει η μικροπολιτική εκμετάλλευση του μεταναστευτικού
  • [02] Το νέο πρόγραμμα έχει σαφή αναπτυξιακή προοπτική
  • [03] Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας
  • [04] Η Κομισιόν έτοιμη να συνδράμει την Ελλάδα για το μεταναστευτικό
  • [05] Εκπρόσωπος Μέρκελ: Προς τη σωστή κατεύθυνση η συμφωνία με την Αθήνα
  • [06] Τα παιχνίδια και ο αθλητισμός από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα
  • [07] Συνάντηση Π. Σκουρλέτη με εκπροσώπους του αγωγού ΤΑΡ
  • [08] Χ. Σπίρτζης: Βελτιωτικές ρυθμίσεις για τα διόδια της ΕΟ Αθηνών-Λαμίας
  • [09] Στις 697,21 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, σημειώνοντας πτώση 1,11%

  • [01] Αλ. Φλαμπουράρης: Nα σταματήσει η μικροπολιτική εκμετάλλευση του μεταναστευτικού

    Να σταματήσει η «μικροπολιτική εκμετάλλευση» του τραγικού προβλήματος που δημιουργείται από τη συνεχιζόμενη ροή προσφύγων στη χώρα μας, καλεί ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, να λύσει το πρόβλημα και αναφέρεται στις ενέργειες που έχει ήδη κάνει ή και δρομολογήσει η κυβέρνηση τόσο αναφορικά με την Αθήνα όσο και τα νησιά και την Κω ειδικότερα.

    Συγκεκριμένα, μετά από σύσκεψη του υπουργού Επικρατείας για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου κ. Φλαμπουράρη, της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, καθώς και εκπροσώπων εμπλεκόμενων αρχών και φορέων της κυβέρνησης, ο κ. Φλαμπουράρης δήλωσε ότι «θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει η μικροκομματική εκμετάλλευση του τραγικού προβλήματος που δημιουργείται από τη συνεχιζόμενη ροή προσφύγων στη χώρα μας και ιδιαίτερα στα νησιά μας», σημειώνοντας ότι «όλοι αυτοί, κόμματα, οργανώσεις, μέσα μαζικής ενημέρωσης πρέπει να μας πουν τι προτείνουν». «Να βουλιάξουμε και να πνίξουμε γυναίκες και παιδιά; Να τους απωθούμε και να πνίγονται από άλλους;», αναρωτήθηκε, για να τονίσει: «Αυτό να το βγάλουν από το μυαλό τους! Η κυβέρνησή μας προσπαθεί με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου να λύσει το πρόβλημα».

    [02] Το νέο πρόγραμμα έχει σαφή αναπτυξιακή προοπτική

    Ύφεση της τάξεως του 2,3% του ΑΕΠ για το 2015 και του 1,3% για το 2016 θα γνωρίσει η ελληνική οικονομία ανέφεραν σήμερα καλά ενημερωμένες ευρωπαϊκές πηγές, σημειώνοντας ωστόσο ότι με βάση τις υπάρχουσες προβλέψεις η επιστροφή στην ανάπτυξη θα έλθει το 2017 (2,7%) και θα εδραιωθεί το 2018 (3,1%). Ταυτόχρονα σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά δεδομένα αναμένεται να σημειωθεί το 2015 πρωτογενές έλλειμμα της τάξεως του 0,25% του ΑΕΠ, ενώ για το 2016, το 2017 και το 2018 αναμένεται πλεόνασμα της τάξεως του 0,5%, του 1,75% και του 3,5% αντιστοίχως.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα έχει σαφή αναπτυξιακή προοπτική, ενώ υπογράμμιζαν ότι οι οικονομικές θυσίες που αναμφιβόλως περιέχει, είναι δίκαια κατανεμημένες από κοινωνικής απόψεως.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το επόμενο "κρίσιμο ραντεβού" της Ελλάδας με τους δανειστές της τοποθετείται τον Οκτώβριο, οπότε θα αξιολογηθεί - για πρώτη φορά στο πλαίσιο του νέου προγράμματος - η ως τότε εφαρμογή των μέτρων, θα ληφθούν αποφάσεις για το ασφαλιστικό και θα αποτιμηθεί η πραγματική κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

    [03] Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας

    Από την 1η Ιανουαρίου 2020, κανένας προμηθευτής ηλεκτρισμού δεν θα πρέπει να κατέχει μερίδιο πάνω από 50%, της αγοράς λιανικής, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου: "Κύρωση του Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης".

    Εργαλείο για να γίνει αυτή η αναμόρφωση στη λιανική, θα αποτελέσουν οι δημοπρασίες τύπου «ΝΟΜΕ», που θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή από φέτος τον Οκτώβριο. Δηλαδή, με βάση τη διαδικασία ΝΟΜΕ, η ΔΕΗ πρέπει να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο να πουλά σε ιδιώτες ανταγωνιστές της, μέσω δημοπρασιών, ποσότητες από τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική ενέργεια που παράγουν τα εργοστάσιά της, με στόχο να πάψει η ΔΕΗ να μονοπωλεί το λιγνίτη και τα υδροηλεκτρικά, προκειμένου να περιορίσει το μονοπώλιό της και να δώσει χώρο στον ανταγωνισμό.

    Τέσσερα είναι τα βήματα που θα ακολουθηθούν:

    1. Τον Σεπτέμβριο του 2015, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συζητήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον σχεδιασμό του συστήματος δημοπρασιών ΝΟΜΕ, με στόχο να μειωθούν κατά 25% τα μερίδια λιανικής και χονδρικής αγοράς της ΔΕΗ και να πέσουν κάτω από το 50% έως το 2020.

    2. Οι τιμές στις οποίες θα γίνονται οι δημοπρασίες θα πρέπει να καλύπτουν το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ και να συμμορφώνονται πλήρως με τους κανόνες της ΕΕ.

    3. Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για το ΝΟΜΕ έως τα τέλη Οκτωβρίου 2015, τότε οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συμφωνήσουν με τους θεσμούς σε διαρθρωτικά μέτρα τα οποία θα εγκριθούν αμέσως, και θα οδηγήσουν στα ίδια αποτελέσματα που αναφέρονται ανωτέρω όσον αφορά τα μερίδια αγοράς και τα χρονοδιαγράμματα.

    4. Σε κάθε περίπτωση, έως το 2020 καμία επιχείρηση ηλεκτρισμού δεν θα μπορεί να παράγει ή να εισάγει, άμεσα ή έμμεσα, πάνω από το 50% της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται και εισάγεται στην Ελλάδα.

    [04] Η Κομισιόν έτοιμη να συνδράμει την Ελλάδα για το μεταναστευτικό

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί συστηματικά την κατάσταση στην Κω και αν της ζητηθεί είναι έτοιμη να συνδράμει την Ελλάδα. Αυτό δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Επιτροπής Νατάσα Μπερτό, από τις Βρυξέλλες, σημειώνοντας πως ο αρμόδιος για το θέμα Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές.

    Αν η Ελλάδα έχει ανάγκη πρόσθετες ενισχύσεις η Επιτροπή θα εξετάσει τα σχετικά αιτήματα, είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπενθυμίζοντας άτι ήδη έχει συμφωνηθεί η μετεγκατάσταση 16.000 ανθρώπων που ζητούν άσυλο σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ. Η ίδια ανέφερε ακόμη ότι παρέχεται τεχνική βοήθεια επί του θέματος στην Ελλάδα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι από τον επόμενο χρόνο θα τεθεί σε διαβούλευση το ζήτημα της αποτελεσματικότητας της συμφωνίας Δουβλίνου 2.

    [05] Εκπρόσωπος Μέρκελ: Προς τη σωστή κατεύθυνση η συμφωνία με την Αθήνα

    Η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της λέγοντας πως πρόκειται για ένα «ουσιαστικό αποτέλεσμα» αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να μελετήσει περαιτέρω τη συμφωνία πριν αποφασίσει εάν είναι έτοιμη προς έγκριση από τη γερμανική Βουλή και ότι θα πάρει θέση «έως το τέλος της εβδομάδας».

    «Εάν σκεφθείτε από πού ξεκινήσαμε τους τελευταίους μήνες σε αυτή τη συζήτηση, πρόκειται για ουσιαστικό αποτέλεσμα», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, τονίζοντας ότι η συμφωνία περιλαμβάνει «λογικά» και «σημαντικά» μέτρα.

    «Είναι αλήθεια ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν εποικοδομητική και προσανατολισμένη στα αποτελέσματα στις συζητήσεις με τους θεσμούς. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε μια ατμόσφαιρα που δεν είχαμε βιώσει τους περασμένους μήνες», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

    «Άρα μπορεί κανείς να πει ότι η συμφωνία πάει προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά αυτή τη στιγμή, δεν είναι ακόμα δυνατόν να πει κανείς εάν είμαστε στο σημείο όπου μπορούμε να αρχίσουμε την εθνική διαδικασία, με άλλα λόγια μια ψηφοφορία στην Bundestag», δήλωσε ακόμη.

    «Εκτιμάμε ότι θα μπορέσουμε να πάρουμε θέση στο θέμα αυτό έως το τέλος της εβδομάδας», πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ.

    [06] Τα παιχνίδια και ο αθλητισμός από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα

    Ποια παιχνίδια έπαιζαν τα παιδιά των αρχαίων; Ποια τα αθλήματα των Ολυμπιακών αγώνων και των υπόλοιπων ιερών αγώνων στην αρχαιότητα; Πού ανιχνεύεται η επιβίωσή τους;

    Τα παραπάνω -και όχι μόνον- θα διευκρινιστούν μέσα από την εκπαιδευτική δράση και τη διάλεξη με τίτλο «Τα παιχνίδια και ο αθλητισμός από την αρχαιότητα έως τον 20ό αιώνα», που πραγματοποιεί, αύριο Πέμπτη 13 Αυγούστου, ώρα 8.30 μμ., ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Λογκανίκου Λακωνίας. Η εκπαιδευτική δράση απευθύνεται σε παιδιά της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και χωρίζεται σε τρεις ενότητες:

    α) Η απεικόνιση παιχνιδιών αλλά και του τρόπου που διεξάγονταν μέσα από εικονογραφικά πρότυπα της αρχαίας ελληνικής τέχνης (αγγειογραφία, χαλκοπλαστική, ζωγραφική κτλ.) και η επιβίωση αυτών των παιχνιδιών στον ελλαδικό χώρο έως και τον 20ό αιώνα,

    β) Τα αθλήματα των Ολυμπιακών αγώνων αλλά και των υπολοίπων ιερών αγώνων στην αρχαιότητα (Νέμεια, Ίσθμια, Πύθια, Δήλια κτλ.) όπως αυτά αναπαριστάνονται στην ελληνική τέχνη (γλυπτική, μικροτεχνία, ψηφιδωτά, ζωγραφική κτλ.) και η επιβίωση αυτών στον σύγχρονο αθλητισμό (Παγκόσμιους και Ολυμπιακούς αγώνες κτλ.)

    γ) Η απεικόνιση των παιδιών στην Βυζαντινή τέχνη, μέσα από τον τοιχογραφικό διάκοσμο των Βυζαντινών ναών του Λογκανίκου και μια νέα ερμηνεία για την κτητορική παράσταση στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου («Παναγία»), όπου σώζεται η απεικόνιση του κτήτορα και του γιου του.

    [07] Συνάντηση Π. Σκουρλέτη με εκπροσώπους του αγωγού ΤΑΡ

    Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, συναντήθηκε με εκπροσώπους της εταιρίας του αγωγού TAP, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Απόστολος Αλεξόπουλος, καθώς και αρμόδια στελέχη του υπουργείου.

    Πραγματοποιήθηκε εκτενής και ουσιαστική συζήτηση για τις εκκρεμότητες του έργου, προκειμένου να καταστεί δυνατή η έναρξη του ελληνικού τμήματος. Σε αυτές, περιλαμβάνονται τεχνικά ζητήματα, που ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη συνέχεια, όσο και το μείζον ζήτημα της αναγκαίας αποσαφήνισης όλων των όρων και προϋποθέσεων για την πρόοδο του αγωγού.

    Με την προτροπή του Υπουργού ΠΑΠΕΝ, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί, σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύσκεψη ανάμεσα σε εντεταλμένα στελέχη των δύο πλευρών, προκειμένου να συζητηθούν και να λυθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, ως αναγκαίο βήμα ώστε να ενεργοποιηθούν τα επόμενα στάδια προς την κατεύθυνση της έναρξης των εργασιών του έργου.

    [08] Χ. Σπίρτζης: Βελτιωτικές ρυθμίσεις για τα διόδια της ΕΟ Αθηνών-Λαμίας

    Δωρεάν διελεύσεις για αναπήρους, εργαζόμενους και κατοίκους των γύρω περιοχών, περιλαμβάνονται στις βελτιωτικές ρυθμίσεις για τα διόδια του αυτοκινητοδρόμου Αθήνα-Λαμία που συμφώνησαν το υπουργείο Υποδομών και δύο από τις πέντε κατασκευάστριες κοινοπραξίες, την Ιόνια Οδό και τον Ε-65, που εκμεταλλεύονται τα διόδια αυτά.

    Η συμφωνία με τους δυο από τους παραχωρησιούχους των αυτοκινητοδρόμων ανακοινώθηκε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Υποδομών.

    [09] Στις 697,21 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, σημειώνοντας πτώση 1,11%

    Πτωτικά συνεχίζει να κινείται η χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 16:00, διαμορφώνεται στις 697,21 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,11%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 690,03 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 2,12%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 24,10 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,52%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,72%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 August 2015 - 14:32:12 UTC