Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συντεταγμένα η ΝΔ στην ψηφοφορία για τη συμφωνία
  • [02] Αλ. Τσίπρας: Συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες
  • [03] Τροπολογία για τον υπολογισμό της σύνταξης όσων αποχωρούν από το Δημόσιο
  • [04] Πτώση 0,69% στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [05] Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ «μελετούν» τα κείμενα της συμφωνίας
  • [06] Συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας στο Σύνταγμα
  • [07] «Να μην καταργηθεί ο ειδικός φόρος επί των κινηματογραφικών εισιτηρίων»
  • [08] Σύγχρονα έργα του εικαστικού Κ. Ξενάκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
  • [09] Το διεθνές φεστιβάλ «Πρέσπεια» 21 και 22 Αυγούστου
  • [10] Εγκρίθηκε η συμφωνία από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής
  • [11] Γ. Σταθάκης: Η κυβέρνηση στοχεύει σε συμφωνία τριετούς διάρκειας

  • [01] Συντεταγμένα η ΝΔ στην ψηφοφορία για τη συμφωνία

    Επτά ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.Κατά πλειοψηφία αποφάσισαν, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εμφανιστεί συντεταγμένα στη διαδικασία της ψηφοφορίας για τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές.

    «Όλοι οι βουλευτές αποφάσισαν ότι η ΝΔ, ως η παράταξη της ευθύνης και της συνέπειας, στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική και πορεία της χώρας», αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ΝΔ.

    Επίσης αναφέρει ότι έγινε μια διεξοδική και γόνιμη συζήτηση για τη συμφωνία που έρχεται απόψε στη Βουλή, οι βουλευτές εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους και «ακούστηκαν όλες οι απόψεις για το μνημόνιο Τσίπρα- Καμμένου».

    «Κοινό συμπέρασμα όλων είναι ότι η ΝΔ δεν υιοθετεί τα πολύ επώδυνα μέτρα που φέρνει η συγκυβέρνηση, και δεσμεύεται ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να βελτιώσει και να θεραπεύσει τις αδικίες σε μια σειρά κοινωνικών ομάδων και ιδιαίτερα για τους αγρότες», επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [02] Αλ. Τσίπρας: Συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Γκουτιέρες για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση να διαχειριστεί τα ζητήματα που σχετίζονται με τις αυξημένες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη μέσω της χώρας μας. Συμφωνήθηκε η περαιτέρω συνεργασία της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Γκουτιέρες για την προσπάθεια που καταβάλλει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, προκειμένου να διεθνοποιηθεί το ζήτημα της αύξησης των προσφυγικών ροών και να καταστεί περισσότερο αποτελεσματική και άμεση η αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών προβλημάτων τα οποία έχουν δημιουργηθεί.

    [03] Τροπολογία για τον υπολογισμό της σύνταξης όσων αποχωρούν από το Δημόσιο

    Τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης όσων αποχωρούν από το Δημόσιο προβλέπει τροπολογία του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου και του αν. υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την κύρωση της σύμβασης οικονομικής ενίσχυσης από τον ΕΜΣ.

    Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του ΓΛΚ, με τις διατάξεις της τροπολογίας αυτής,

    1-α- τροποποιούνται διατάξεις του νόμου 3865/2010 (σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του Δημοσίου ώστε

    αα) ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης (βασική και αναλογική) να εφαρμόζεται για όλους όσους (περιλαμβανομένων και των στελεχών των ΕΔ, των ΣΑ και του ΠΣ) έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την Υπηρεσία από 1.1.2015 και μετά (αντί για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την εν λόγω ημερομηνία)

    ββ)βασική σύνταξη με λιγότερα χρόνια από 15 χρόνια ασφάλισης στο Δημόσιο δικαιούνται όσοι συμπληρώνουν το 67ο (αντί το 65ο) έτος της ηλικίας τους (και εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσεις).

    Β-Συμπληρώνονται οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 55 του π.δ. 169/2007, σχετικά με το κατώτατο όριο σύνταξης και προβλέπεται ότι αυτό δεν εφαρμόζεται σε όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν από την υπηρεσία από 1.7.2015 και μετά και δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους (και μέχρι τη συμπλήρωση του ηλικιακού αυτού ορίου). Επίσης προβλέπεται ότι το ποσό του εν λόγω κατώτατου ορίου παραμένει αμετάβλητο μέχρι το έτος 2021 (ενώ θα αυξανόταν από 1/1/2016).

    [04] Πτώση 0,69% στο Χρηματιστήριο Αθηνών

    Σε υποτονικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές στη σημερινή συνεδρίαση, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή για τη συμφωνία.

    Η αγορά έκλεισε με ήπια πτώση, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, ενώ με άνοδο έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 686,65 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,69%.

    Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης 12 μονάδων. Κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 696,17 μονάδες(+0,69%) και κατώτερη τιμή στις 684,09 μονάδες (-1,06%).

    Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 35,44 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 90.779.897 τεμάχια.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,12 %, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,69%.

    [05] Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ «μελετούν» τα κείμενα της συμφωνίας

    Τα κείμενα της τεχνικής συμφωνίας ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών επί του νέου προγράμματος για την ελληνική οικονομία παραδόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο των υπουργών της ευρωζώνης, και στην παρούσα φάση αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων ανάμεσα στους προέδρους των δυο οργάνων Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αυτό δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας πως εφεξής, το τι μέλλει γενέσθαι εναπόκειται στα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

    Η εκπρόσωπος σημείωσε πως αναφορικά με την επικείμενη χρηματοδότηση της Ελλάδας, ενόψει της εξόφλησης -στις 20 Αυγούστου- δανείων της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παραμένει πιθανό τόσο το ενδεχόμενο χρηματοδότησης από τον μηχανισμό ESM με μακροπρόθεσμο ορίζοντα απόσβεσης και επί τη βάσει της νέας συμφωνίας, όσο και από τον μηχανισμό EFSM, με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η εκπρόσωπος ανέφερε πως εναπόκειται στα κράτη μέλη της ευρωζώνης να αποφασίσουν τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι όπως έχει δηλώσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προτιμότερη είναι η πρώτη διαδικασία, δηλαδή από τον ESM επί τη βάσει του νέου προγράμματος.

    Τέλος, η εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί στο αυριανό Eurogroup από τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

    [06] Συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας στο Σύνταγμα

    Στο Σύνταγμα κατέληξε η πορεία του ΠΑΜΕ, που ξεκίνησε από την Ομόνοια και ενώθηκε με τους διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ.

    Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά της συμφωνίας που έχει φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση.

    «Σε λίγες ώρες το τρίτο μνημόνιο Τσίπρα θα είναι γεγονός. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μαζί με τους συνεταίρους της στην αντιπολίτευση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - Ποτάμι θα ψηφίσουν το νέο σφαγιασμό του ελληνικού λαού, της ελληνικής νεολαίας» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην Ομόνοια.

    «Ο ελληνικός λαός δεν έχει άλλο δρόμο πέρα από αυτόν της οργάνωσης της πάλης του, της αντίστασής του με κάθε τρόπο, κάθε μέρα όλο το επόμενο διάστημα. Σήμερα μπορεί να ακουμπήσει με εμπιστοσύνη στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, να συμπαραταχθεί μαζί του. Είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση, επίκαιρη, αναγκαία και φιλολαϊκή, που δείχνει το δρόμο της εξόδου από την κρίση σε όφελος των λαϊκών αναγκών» δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας.

    [07] «Να μην καταργηθεί ο ειδικός φόρος επί των κινηματογραφικών εισιτηρίων»

    Tην άμεση παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού ζητά το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.), για να μην καταργηθεί ο ειδικός φόρος επί των κινηματογραφικών εισιτηρίων, τα έσοδα του οποίου προορίζονται, βάσει του νόμου, για την ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης.

    «Με την καινούργια ''Δανειακή σύμβαση οικονομικής ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας'', Καταργείται ο Ειδικός φόρος - που πρέπει να σημειώσουμε, είναι χρήματα που καταγράφονται σε ειδικό κωδικό του προϋπολογισμού εσόδων του κράτους, από την απόδοση των κινηματογραφικών εισιτηρίων και προορίζονται αυστηρά για την κινηματογραφική πολιτική του υπουργείου» ενημερώνει σε σημερινή του ανακοίνωση το Κέντρο Κινηματογράφου.

    Η κατάργησή του ειδικού αυτού φόρου «θα επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στους ήδη χαμηλούς πόρους του Ε.Κ.Κ., που αποτελούνται από την τακτική του επιχορήγηση και από την ενίσχυση από τον ειδικό αυτό φόρο, αλλά και ένα συντριπτικό πλήγμα στην Ελληνική κινηματογραφία.

    «Σε μία δύσκολη εποχή που οι επιτυχίες του Ελληνικού κινηματογράφου, είναι καταγεγραμμένες και αποτελούν ανάσα στον σύγχρονο πολιτισμό της χώρας, θεωρούμε την παρέμβαση όλων προς τη θετική κατεύθυνση δεδομένη» καταλήγει η ανακοίνωση.

    [08] Σύγχρονα έργα του εικαστικού Κ. Ξενάκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

    "HEL(L)AS ΠΑΝΤΟΥ! - EVERYWHERE!" είναι ο τίτλος της έκθεσης που εξελίσσεται στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης, συγκεντρώνοντας καθημερινά εκατοντάδες επισκεπτών.

    HEL(L)AS -Κόλαση, Αλλοίμονο ή απλώς σύνθετα του όρου ΕΛΛΑΣ, ο πλήρης τίτλος της έκθεσης που εντάσσεται σε αυτές της φετινής -5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης και αναπτύσσεται παράλληλα (σε πλήρη συνύπαρξη) με τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου.

    Θραύσματα πήλινων αγγείων και αντικειμένων από την προχριστιανική μακεδονική αρχαιότητα, ρωμαϊκά και ελληνιστικά αγάλματα, όστρακα, ψηφιδωτά, σαρκοφάγοι και αναθηματικές στήλες, συνυπάρχουν και συνδιαλέγονται με ζωγραφισμένους κι ανάγλυφουςκαι χαραγμένους κώδικες και σύμβολα και χάρτες και αιγυπτιακά ιδεογράμματα, γραφές, λίθινες στήλες, με σύγχρονα σήματα, χάρτες, βιβλία και τρισδιάστατες ψηφιακές κατασκευές και εγκαταστάσεις.

    "Η σημερινή Ελλάδα με πληγώνει... Έχουμε απορρίψει τον αρχαίο κόσμο γιατί δεν τον γνωρίζουμε και δεν τον σεβόμαστε... Χάρη σε αυτόν τον αρχαίο κόσμο υπάρχουμε. Αυτός ο αρχαίος κόσμος μας συντηρεί ακόμη... Ίσως δι' αυτών θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που εμείς (αλλά και οι ξένοι) δημιουργήσαμε..." έλεγε ο εικαστικός στα πρόσφατα εγκαίνια τηςέκθεσής του, στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης, από τη γενέθλιά του Αίγυπτο και τους φαραωνικούς τάφους της, τις "νύχτες του Αμπουκίρ", τις μέρες στις όχθες του Σηκουάνα, τους "κώνους του Βερολίνου", τον συρματοπλεγμένο Παρθενώνα, το βιβλίο της ζωής του τοποθετημένο σε έναν ρωμαϊκό τάφο, στο ...δάπεδο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ο Κωνσταντίνος Ξενάκης "του κόσμου", επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη (μια στάση στην ιλιγγιώδη πορεία της δημιουργίας του) και καταθέτει ξανά τις δικές του σκέψεις - έργα δίπλα και παράλληλα με αυτά των μουσείων.

    Η έκθεση που εντάσσεται στο Κεντρικό Πρόγραμμα της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης είναι ανοιχτή για το κοινό, καθημερινά ως και τις 30 Σεπτεμβρίου, από τις 8 το πρωί ως και τις 8 το βράδυ. Το εισιτήριο γενικής εισόδου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (για όλες τις εκθέσεις) κοστίζει 6 ευρώ.

    [09] Το διεθνές φεστιβάλ «Πρέσπεια» 21 και 22 Αυγούστου

    Σε πείσμα των δύσκολων οικονομικά και δημιουργικά καιρών και επειδή "τα σύνορα είναι τιμή, δεν είναι ποινή" (όπως έλεγε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη και ο Γιώργος Λιάνης φροντίζει να υπενθυμίζει συχνά), οι εκδηλώσεις των φετινών Πρεσπείων θα πραγματοποιηθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο (21 και 22 Αυγούστου), για 25η συνεχή χρονιά.

    Την ακριτική Φλώρινα και τις λίμνες που ορίζουν τα πολιτικά, αλλά όχι και πολιτιστικά σύνορα της χώρας θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

    Με "υλικό" έμπνευσης για τη διοργάνωση το "Αρχαίο Αίμα" (κείμενα και μονόλογοι εμβληματικών ηρωίδων της αρχαίας τραγωδίας) και τις "Κυρίες των Λιμνών" (τη σχέση της γυναίκας με το υδάτινο - το ρέον στοιχείο) οι φετινές εκδηλώσεις "μοιράζονται" μεταξύ Φλώρινας - Πρεσπών και του φεστιβάλ αρχαίου δράματος που πραγματοποιείται στην αρχαία (από τα ελληνιστικά χρόνια) πόλη Στόμπι (Στόβοι) της γειτονικής ΠΓΔΜ.

    [10] Εγκρίθηκε η συμφωνία από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής

    Δεκτό κατά πλειοψηφία επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του έγινε το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας, από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.

    Δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή (μία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και μία που αφορά το συνταξιοδοτικό) προκάλεσαν ένταση.

    Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε το βουνό, όπως το χαρακτήρισε, τροπολογιών που κατατέθηκαν τελευταία στιγμή και ζήτησε να δοθούν εξηγήσεις, αλλά και να αποσυρθούν. Η πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε απαράδεκτο να έρχονται τέτοιας σημασίας τροπολογίες, που αφορούν τις συντάξεις και θέματα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, τελευταία ώρα.

    Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης ανέφερε ότι κατατέθηκαν τώρα διότι δεν πρόλαβαν να ολοκληρωθούν νωρίτερα και εισηγήθηκε να γίνουν αποδεκτές για να συζητηθούν στην Ολομέλεια.

    Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας διευρύνονται σημαντικά οι δυνατότητες που προσφέρει στους δανειολήπτες ο γνωστός ως νόμος Κατσέλη, για την δικαστική διευθέτηση δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Επίσης, προβλέπεται ότι στο πεδίο εφαρμογής του νόμου εμπίπτουν πλέον το σύνολο των οφειλών φυσικών προσώπων που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, προς την εφορία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Τελικά, οι δύο τροπολογίες αναμένεται να συζητηθούν στην Ολομέλεια.

    Διαβάστε επίσης:

    Ευ. Τσακαλώτος: Να ψηφίσουμε τη συμφωνία για να μην πάμε σε δάνειο-γέφυρα

    [11] Γ. Σταθάκης: Η κυβέρνηση στοχεύει σε συμφωνία τριετούς διάρκειας

    Η κυβέρνηση επέλεξε στη Σύνοδο Κορυφής (στις 12 Ιουλίου) να καταλήξει σε αυτή τη συμφωνία, και από εκεί και πέρα αυτή η διαδικασία προσδιορίζεται από ασφυκτικά περιθώρια, επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.

    Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, μπορεί να γίνει πολύ συζήτηση για τα πολλά θετικά και αρνητικά αυτής της συμφωνίας, όμως, το διακύβευμα, όπως τόνισε, είναι απλό και σαφές: «Η κυβέρνηση στοχεύει σε μια συμφωνία τριετούς διάρκειας με πλήρη χρηματοδότηση, και πιστεύουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να είναι εξοπλισμένος με την έγκριση αυτή για το αυριανό Eurogroup, οτιδήποτε άλλο κρύβει κινδύνους».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 August 2015 - 18:32:14 UTC