Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μισέλ Σαπέν: Το σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας «δημιουργήθηκε για να επιτύχει»
  • [02] Z.Κωνσταντοπούλου: Δεν θα υπερασπιστώ σήμερα άλλο τον πρωθυπουργό
  • [03] Όλγα Γεροβασίλη: Υπερψηφίστηκε η πρώτη συμφωνία και αυτό είναι το πρώτο βήμα
  • [04] Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση
  • [05] Λύση στο θέμα των ακινητοποιημένων κοντεινέρς, λόγω της επιβολής των capital controls
  • [06] Το Eurogroup θα εγκρίνει τη συμφωνία με την Ελλάδα
  • [07] Πρώτο θέμα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις όλων των γερμανικών εφημερίδων η έγκριση της συμφωνίας με τους δανειστές
  • [08] Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια ενόψει του Δεκαπενταύγουστου
  • [09] Ν. Σαργκάνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η μεγαλύτερη ανταμοιβή μου είναι ότι έπαιζα μπροστά σε γεμάτες κερκίδες
  • [10] Τουλάχιστον 500 μετανάστες διεσώθησαν το τελευταίο 24ωρο στο ανατολικό Αιγαίο
  • [11] Πέθανε ο Ανταίος Χρυσοστομίδης
  • [12] Εγκρίθηκε από τη Βουλή η συμφωνία με τους εταίρους
  • [13] Ευ. Μεϊμαράκης: Η χώρα χρειάζεται κυβερνήτη

  • [01] Μισέλ Σαπέν: Το σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας «δημιουργήθηκε για να επιτύχει»

    Το σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας "δημιουργήθηκε για να επιτύχει", δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, επιμένοντας στην "υπευθυνότητα" της κυβέρνησης Τσίπρα όσον αφορά την επιτυχία του.

    «Το σχέδιο αυτό δημιουργήθηκε για να επιτύχει», δήλωσε ο Σαπέν στον ραδιοσταθμό France Inter σχετικά με την υιοθέτηση σήμερα από το ελληνικό κοινοβούλιο του τρίτου σχεδίου βοήθειας για την Ελλάδα ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρών.

    «Τα 85 δισεκατομμύρια ευρώ, αυτή είναι η αλληλεγγύη που οφείλουμε στην Ελλάδα για να επιτρέψουμε στο σύνολο της ευρωζώνης να ανακτήσει την σταθερότητα και την εμπιστοσύνη», σημείωσε ο Σαπέν, υπογραμμίζοντας ότι η αλληλεγγύη αυτή θα πρέπει να συμβαδίζει με την "υπευθυνότητα".

    «Η ελληνική κυβέρνηση αυτήν την στιγμή (...) αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της όπως ποτέ καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν μπόρεσε να αναλάβει τις ευθύνες της, στην απόφαση να κάνει οικονομίες, στην απόφαση να συλλέξει φόρους, στην απόφαση να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις», επιχειρηματολόγησε ο Γάλλος υπουργός.

    «Είναι απαραίτητο να επανασχεδιάσουμε το προφίλ (...) του χρέους της Ελλάδας», σημείωσε επίσης ο Σαπέν, ανοίγοντας κατ'αυτόν τον τρόπο την πόρτα σε μέτρα, όπως μια επιμήκυνση των καταβολών, εκφράζοντας παράλληλα εκ νέου την αντίθεσή του σε μια απλή διαγραφή του χρέους.

    «Θα πρέπει να το τακτοποιήσουμε, ώστε αυτό να επιτρέψει στην Ελλάδα να αναπνεύσει ξανά, να ξαναβρεί οξυγόνο, ενέργεια», διευκρίνισε τέλος ο Γάλλος υπουργός, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, οι Έλληνες "θα εξέλθουν μόνον με την ανάπτυξη" από την κρίση.

    [02] Z.Κωνσταντοπούλου: Δεν θα υπερασπιστώ σήμερα άλλο τον πρωθυπουργό

    Δεν θα υπερασπιστώ σήμερα άλλο τον πρωθυπουργό, γιατί με έπεισε ότι δεν πρέπει να το κάνω, όταν είπε ότι είναι σουρεαλισμός να λέω ότι τον στηρίζω και να μην ψηφίζω μνημόνια, δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    «Με στεναχωρεί η επιλογή του να μπει στον κατάλογο των πρωθυπουργών των Μνημονίων, η επιλογή του να μην τον υπερασπίζεται η πρόεδρος της Βουλής που τον εμπιστεύτηκε και να ανέχεται δήθεν να τον υπερασπίζονται οι εκπρόσωποι του πιο παλιού διεφθαρμένου κατεστημένου» δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής .

    «Δεν έχουμε το δικαίωμα να ψηφίσουμε αυτό το μνημόνιο», επισήμανε η πρόεδρος της Βουλής,

    Επιπλέον, όπως είπε, αποτελεί πραγματική πρωτοτυπία, η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς να παραδίδει τη λαϊκή εντολή στην τρόικα μαζί με τα κλειδιά του δημοσίου και να προσπαθεί να εξαφανίσει όσους διαφωνούν. Και η κυρία Κωνσταντοπούλου πρόσθεσε: «Δεν αρκεί να λέτε ότι δεν είναι επιλογή μας το μνημόνιο, όταν συμπράττετε σε ρυθμίσεις αντισυνταγματικές» και «δεν αρκεί να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όργανα και διαδικασίες, όταν σε πείσμα όλων των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζονται εισηγητές του κόμματος που τοποθετούνται με εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν που αποφασίστηκε».

    «Δεν έχετε το δικαίωμα να φορτώσετε τη χώρα με ένα νέο δάνειο για την αποπληρωμή ενός παράνομου χρέους» υποστήριξε η κυρία Κωνσταντοπούλου και επέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση τους απέναντι στο πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Χρέους. Όπως ανέφερε «η Βουλή διαμόρφωσε εναλλακτικές με την Επιτροπή Αλήθειας Χρέους και το πόρισμά της, και δεν έχω απάντηση γιατί μέχρι τώρα δεν έχει γίνει προμετωπίδα της διεκδίκησης της κυβέρνησης. Δεν έχω απάντηση γιατί ενώ το πόρισμα χαιρετίζεται από τον ΟΗΕ η κυβέρνηση κάνει σαν να μην υπάρχει και δεν έχει υποδείξει κάποια ημερομηνία για συζήτηση του πορίσματος στην Ολομέλεια».

    [03] Όλγα Γεροβασίλη: Υπερψηφίστηκε η πρώτη συμφωνία και αυτό είναι το πρώτο βήμα

    «Μόλις ολοκληρώθηκε μια δύσκολη πραγματικά συνεδρίαση με ισχυρή όμως πλειοψηφία εγκρίθηκε, υπερψηφίστηκε η πρώτη συμφωνία και αυτό είναι το πρώτο βήμα», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, από το Περιστύλιο της Βουλής, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.

    Τόνισε ότι «στη συνέχεια η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει την εξέλιξη του eurogroup, θα δώσει κι εκεί τη μάχη, έπεται η εκταμίευση της πρώτης δόσης». Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι «από τώρα και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση στη χώρα». Πρόσθεσε ότι «στην πορεία έρχεται η δεύτερη μεγάλη μάχη που είναι στόχος που έχει μπει και από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου όσον αφορά στη συζήτηση για το χρέος. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα είναι σε συνεχή διαπραγματευτική προσπάθεια για όλα όσα μέτωπα είναι ανοικτά».

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «πραγματικά σήμερα είχαμε μια μεγάλη πλειοψηφία που ψήφισε τη συμφωνία, είχαμε όμως και έναν αριθμό βουλευτών οι οποίοι επέλεξαν μια διαφορετική διαδρομή». Για να τονίσει ότι «επομένως, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του μέσα στη συνεδρίαση, θα γίνουν όλα όσα χρειάζεται να γίνουν, ακολουθώντας πάντα τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα».

    Στο ερώτημα «πάτε για εκλογές;», απάντησε: «Κανονισμός και Σύνταγμα». Στην ερώτηση αν οι όποιες διαδικασίες δρομολογηθούν μετά την 20η Αυγούστου που είναι η ημέρα εκταμίευσης της δόσης, απάντησε «σας είπα ποιες είναι οι προτεραιότητες, η κυβέρνηση και ο καθένας σήμερα εδώ πήρε την ευθύνη να υπηρετήσει το συμφέρον της χώρας, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο που επέλεξε, κι ο καθένας θα κριθεί γι' αυτό».

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι η υπερψήφιση σήμερα της συμφωνίας από τη Βουλή σηματοδοτεί ότι η κυβέρνηση και πλειοψηφικός αριθμός στη Βουλή υπηρετούν σήμερα τη μέγιστη ανάγκη της χώρας.

    Στο ερώτημα εάν προβλέπονται κομματικές διαδικασίες από τον πρωθυπουργό κατά των διαφωνούντων, είπε: «δεν ανέφερα κάτι τέτοιο». Ερωτηθείσα εάν θα πρέπει αυτοί οι βουλευτές να αποχωρήσουν, σημείωσε ότι «ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στην ιστορική στιγμή και στην ανάγκη του ελληνικού λαού και θα κριθεί από αυτό». Η κ. Γεροβασίλη πρόσθεσε ότι μίλησε για ενέργειες όχι με βάση την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τους κανονισμούς, αλλά ότι μίλησε για ενέργειες με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

    Τέλος, στο ερώτημα αν ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα αφορούν και στην πρόεδρο της Βουλής, απάντησε: «νομίζω ότι είμαι αρκετά σαφής».

    [04] Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση

    Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν προ ολίγου ότι μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

    Όσα ορίζει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για την πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

    Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της.

    Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.

    Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

    Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

    Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η Κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.

    Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.

    [05] Λύση στο θέμα των ακινητοποιημένων κοντεινέρς, λόγω της επιβολής των capital controls

    Λύση στο θέμα των ακινητοποιημένων κοντέινερ, λόγω της επιβολής των capital controls, που βρίσκονται στον Πειραιά, δόθηκε μετά από σειρά συναντήσεων που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας με αρμόδιους φορείς, επιμελητήρια, τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος.

    Με απόφαση της Επιτροπής Εγκρίσεων Τραπεζικών συναλλαγών, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ, θα διευκολύνεται η διαδικασία αιτημάτων των επιχειρήσεων για μεταφορά χρηματικών ποσών στο εξωτερικό στο πλαίσιο επιχειρηματικής δραστηριότητας (εισαγωγές, αγορές παγίων κλπ). Επίσης θα περιορίζεται η σχετική γραφειοκρατία

    [06] Το Eurogroup θα εγκρίνει τη συμφωνία με την Ελλάδα

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να εγκρίνουν σήμερα το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ,καθώς «ακόμη και η Γερμανία συμφωνεί», δηλώνει πηγή της ΕΕ στην φινλανδική εφημερίδα HelsinginSanomatμετά την υπερψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική βουλή.

    «Οι χώρες της Ευρωζώνης αποδέχονται το πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα, ακόμη και η Γερμανία συμφωνεί» τονίζει στην εφημερίδα του Ελσίνκι η ίδια πηγή, που δεν κατονομάζεται.

    «Η συνάντηση δεν πρόκειται να είναι τρομακτικά δύσκολη. Το θέμα της Ελλάδας έχει συζητηθεί διεξοδικά και θα ήταν πολύ παράξενο αν τοEurogroupδεν ενέκρινε το πακέτο της βοήθειας» σημειώνει η ίδια πηγή.

    Προσθέτει δε ότι«η συναίνεση μεταξύ των χωρών μελών της ευρωζώνης αυξάνεται αλλά και η Γερμανία δεν φαίνεται ότι θα αντιταχθεί»

    [07] Πρώτο θέμα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις όλων των γερμανικών εφημερίδων η έγκριση της συμφωνίας με τους δανειστές

    «Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του τρίτου πακέτου μέτρων για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας» γράφει το γερμανικό περιοδικόDerSpiegel.Toπεριοδικό σημειώνει ότι «η συζήτηση διήρκεσε συνολικά 24 ώρες και τελικά η πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισε υπέρ μέσα σε κλίμα έντασης για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας» .

    Το περιοδικό τονίζει ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός πέρασε το πακέτο διάσωσηςμόνο χάρη στις ψήφους της αντιπολίτευσης.Στην κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν πολλές αρνητικές ψήφοι και ο κυβερνητικός συνασπισμός έλαβε μόνο 118 ψήφους από τους 162 κυβερνητικούς βουλευτές»

    ΗDieWelt στο κύριο θέμα της γράφει: «Το Κοινοβούλιο στην Αθήνα, ενέκρινε το νέο πρόγραμμα βοήθειας που συνδέεται με μέτρα λιτότητας. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη συμφωνία ως αναγκαία απόφαση για την Ελλάδα.

    ΗDieΖeitσημειώνει ότι στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε ότι «κάποιοι ακραίοι κύκλοι θέλουν στη σημερινή συνεδρίαση τουEurogroupνα εγκρίνουν απλώς ένα δάνειο-γέφυρα ,αλλά κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μια κρίση χωρίς τέλος»

    «Η Ελληνική βουλή ψήφισε υπέρ του πακέτου των μεταρρθυμίσεων» σημειώνει ηFrankfurterAllgemeinezeitung. «Tώρα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν το απόγευμα τα μέτρα για να άρουν και τα τελευταία εμπόδια» σημειώνει ηFAZ.

    Η οικονομική εφημερίδαHandelsblattτονίζει: «ΟιΈλληνες είπαν ναι στο σχέδιο διάσωσης και τις μεταρρυθμίσεις».Η εφημερίδα εκτιμά ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση του πήραν τις ψήφους των 118 από τους 162 κυβερνητικούς βουλευτές και η κυβέρνηση δεν έχει πλέον την απαραίτητη για μια κυβέρνηση μειοψηφίας πλειοψηφία των 120 βουλευτών. Ο κ.Τσίπρας μόλις ολοκληρωθεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης από τη νέα βοήθεια θα παρουσιαστεί ενώπιον του Κοινοβουλίου και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά τις 20 Αυγούστου όπως ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι»

    ΗSueddeutschezeitung τέλος, σημειώνει ότι «το απόγευμα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν τη συμφωνία προκειμένου να ψηφιστεί στη συνέχεια και από τα επί μέρους κοινοβούλια . Η Bundestag αναμένεται να ψηφίσει την ερχόμενη εβδομάδα, την Τρίτη ή την Τετάρτη» γράφει η εφημερίδα του Μονάχου,

    [08] Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια ενόψει του Δεκαπενταύγουστου

    Αυξημένη είναι και σήμερα η κίνηση στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Εκδρομείς αλλά και αδειούχοι του Αυγούστου αναμένεται να εγκαταλείψουν το κλεινόν άστυ για την αυριανή εορτή του Δεκαπενταύγουστου, αλλά και να περάσουν για λίγες ημέρες σε κάποιο νησί του Αιγαίου.

    Οι προορισμοί που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη πληρότητα, η οποία ξεπερνάει το 80%, είναι για τα νησιά της Τήνου και της Πάρου.

    Το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή για τη διευκόλυνση των εκδρομέων που αναχωρούν αλλά και γι? αυτούς που επιστρέφουν, και συμβουλεύει αυτούς που πρόκειται να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο, να φτάνουν μία ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου.

    Για σήμερα από τον Πειραιά είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσουν 23 πλοία για διάφορα νησιά του Αιγαίου, 28 για τον Αργοσαρωνικό, 13 από τη Ραφήνα και 7 από το Λαύριο.

    Χθες, Πέμπτη 13/08, αναχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά 22 πλοία με 19.610 επιβάτες, 2.821 οχήματα, 663 φορτηγά και 848 δίκυκλα. Για τον Αργοσαρωνικό αναχώρησαν 34 πλοία με 6.137 επιβάτες, 628 αυτοκίνητα, 59 φορτηγά και 290 δίκυκλα. Από τη Ραφήνα αναχώρησαν 11 πλοία με 5.414 επιβάτες με 966 οχήματα, 61 φορτηγά και 155 δίκυκλα. Από το Λαύριο 6 πλοία με 1.791 επιβάτες, 4.430 οχήματα, 51 φορτηγά και 64 δίκυκλα.

    [09] Ν. Σαργκάνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η μεγαλύτερη ανταμοιβή μου είναι ότι έπαιζα μπροστά σε γεμάτες κερκίδες

    Όπως και να έχει, η χώρα μας πατάει πάνω σε αναμμένα κάρβουνα. Από κοντά και το ποδόσφαιρο. Πως θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά. Το ποδόσφαιρο είναι η εικόνα της κοινωνίας μας. Που βουλιάζει αλλά δίνει αγώνα επιβίωσης. Που χάνεται αλλά την ίδια ακριβώς στιγμή προσπαθεί να πιαστεί από κάπου, απ΄ όπου μπορεί.

    Κι όμως αυτές τις δύσκολες στιγμές, αυτές που η ιστορία θα μετρήσει περισσότερο από τις υπόλοιπες, η σιωπή δεν είναι επιλογή αλλά ...αμάρτημα. Στο παρελθόν, στο παρόν, περισσότερο για το μέλλον. Κυρίως από ανθρώπους που έχουν κάτι να πουν, που πρέπει να μιλήσουν. Με λέξεις απλές, απόλυτα ζυγισμένες, τέτοιες που πέφτουν σαν βαρίδι στο στομάχι και σκέψη. Βγαλμένες από την λαϊκή σοφία. Μέσα από αυτά, προέκυψε η επιθυμία για μία συζήτηση με το Νίκο Σαργκάνη. Επιθυμία που θέριευε, γινόταν μάλιστα πιεστική, όταν εκείνος στην αρχή προσπάθησε, με ευγένεια και ειλικρίνεια, να την αποφύγει, παρουσιάζοντας δικαιολογημένη απογοήτευση, απαισιοδοξία άλλοτε και οργή. Για όσα συμβαίνουν.

    Έπρεπε να μιλήσει και μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στα 61 του πια, κουβαλώντας χρόνια γεμάτα, με ιστορία, χαρές και λύπες, νίκες και ήττες, δόξα και πίκρα.

    Μιλώντας για την Εθνική ομάδα ο Ν. Σαργκάνης είπε: «Δεν είναι εύκολο να έχεις καλή εθνική ομάδα με τέτοιο εθνικό ποδόσφαιρο, με τέτοιο πρωτάθλημα. Θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Η ποιότητα είναι περιορισμένη. Δεν ξέρω πραγματικά εάν δικαιούμαστε να είμαστε ψηλά. Εγώ δεν ενοχλήθηκα για τον αποκλεισμό μας από το Euro 2016, με απασχολεί τι θα γίνει στην συνέχεια. Τι θα γίνει με την εθνική. Ο Αλκέτας Παναγούλιας έλεγε: "στην Ελλάδα τα σύνορα ανάμεσα στην επιτυχία και τον διασυρμό βρίσκονται πολύ κοντά". Και αυτό είναι κάτι που έχουμε διαπιστώσει αρκετές φορές»

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου ο Ν. Σαργκάνης είπε: «Δεν ξέρω πραγματικά εάν μπορεί να αλλάξει. Και αυτό είναι ρεαλισμός όχι απαισιοδοξία. Δεν μπορώ να δω κάτι αυτή την στιγμή, που να δώσει ελπίδα. Το ποδόσφαιρο, όπως σας είπα, είναι ότι η πολιτική, η κοινωνία. Είναι ένα χάος».

    Αναφερόμενος στον Παναθηναϊκό και την προσεχή αντίπαλο του στο Europa League o Ν. Σαργκάνης είπε: «Ο Παναθηναικός αγωνίζεται με νεροπίστολα. Είναι άνισος ο αγώνας που δίνει. Δεν έχει χρήματα σήμερα κι όταν δεν έχεις χρήματα δύσκολα μπορείς να κάνεις κάτι, να φτάσεις σε επιτυχίες. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στα ματς με την Καμπάλα. Οι Αζέροι έχουν ρίξει πολλά χρήματα για τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρό τους. Το γνωρίζω καλά, το συναντάω στα σεμινάρια που συμμετέχω κατά καιρούς. Εχουν κάνει επενδύσεις και θέλουν να γνωρίσουν επιτυχίες».

    [10] Τουλάχιστον 500 μετανάστες διεσώθησαν το τελευταίο 24ωρο στο ανατολικό Αιγαίο

    Στη διάσωση 582 μεταναστών προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, σε 21 περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έλαβαν χώρα σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

    Τα περιστατικά αυτά σημειώθηκαν σε θαλάσσιες περιοχές των νησιών Σαμοθράκης, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Αγαθονησίου, Κω και Ρόδου

    [11] Πέθανε ο Ανταίος Χρυσοστομίδης

    Πέθανε ο Ανταίος Χρυσοστομίδης, συγγραφέας, μεταφραστής και συνεργάτης της εφημερίδας Αυγής. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 12 ώρα από το Α Νεκροταφείο.

    Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης γεννήθηκε το 1952 στο Κάιρο της Αιγύπτου. Το 1969 φεύγει για σπουδές στην Ιταλία. Παίρνει το πτυχίο της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ρώμης το 1978. Δουλεύει στην Αθήνα ως αρχιτέκτονας μέχρι το 1982. Την ίδια περίοδο αρχίζει να μεταφράζει από την ιταλική γλώσσα, στην αρχή δοκίμια και στη συνέχεια λογοτεχνικά έργα. Το 1983 αρχίζει να εργάζεται ως δημοσιογράφος στο περιοδικό «Ένα». Στη συνέχεια εργάστηκε ως διευθυντής σε διάφορα περιοδικά μαζικής κυκλοφορίας. Η δημοσιογραφική του ενασχόληση συνεχίστηκε μέχρι σήμερα στην εφημερίδα «Αυγή», στην οποία υπέγραφε κάθε Κυριακή μια ολόκληρη σελίδα με τον τίτλο «Περιδιαβάζοντας».

    Από το 1998 εργάστηκε ως διευθυντής του τμήματος Ξένης Λογοτεχνίας στις εκδόσεις «Καστανιώτη». Το 1999 δημοσίευσε μαζί με τον Αντόνιο Ταμπούκι το βιβλίο «Ένα πουκάμισο γεμάτο λεκέδες» ('Αγρα). Από το 2000 δίδασκε σε μεταπτυχιακά τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και στο ΕΚΕΜΕΛ πρακτική μετάφρασης. Το 2003 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Ξένης Λογοτεχνικής Μετάφρασης. Το 2004 το Ιταλικό Κράτος, τιμώντας τον για τις προσπάθειές του για την εξάπλωση της ιταλικής κουλτούρας, του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη Εργασίας.

    [12] Εγκρίθηκε από τη Βουλή η συμφωνία με τους εταίρους

    Εγκρίθηκε με 222 ψήφους υπέρ το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους. «Όχι» ψήφισαν 64 βουλευτές. Υπέρ τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ κατά η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

    Από τον ΣΥΡΙΖΑ 32 βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο, 11 δήλωσαν «παρών», τρεις διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής και «παρών» σε επιμέρους άρθρα, ενώ ένας βουλευτής ήταν απών.

    Ειδικότερα, «ναι» επί της αρχής ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης («ναι» στην τροπολογία 233 και «παρών» στα υπόλοιπα), Γιώργος Ψυχογιός («ναι» και στα άρθρα, «παρών» στην τροπολογία 232) και Δημήτρης Σεβαστάκης («παρών» στο άρθρο 1, «ναι» στα υπόλοιπα).

    Από τον ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο καταψήφισαν οι βουλευτές: Αγλαϊα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοϊλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης.

    «Παρών» δήλωσαν οι βουλευτές: Βασιλική Κατριβάνου, Αννέτα Καββαδία, Αλέξης Μητρόπουλος, Μαρία Κανελλοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Κουρεμπές Φάνης, Ηρώ Διώτη, Κώστας Δερμιτζάκης, Δανάη Τζήκα και Βασιλική Λέβα.

    Απών ήταν ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ακριώτης.

    [13] Ευ. Μεϊμαράκης: Η χώρα χρειάζεται κυβερνήτη

    Κριτική προσωπικά στον πρωθυπουργό άσκησε από το βήμα της Βουλής ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος επέκρινε και τη στάση της προέδρου της Βουλής.Παρότι σημείωσε ότι σε πολλά από όσα λέει η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει δίκιο, τόνισε ότι η εικόνα του κοινοβουλίου σήμερα δεν είναι αντάξια της σοβαρής συζήτησης που θα έπρεπε να γίνει.

    «Το πρόβλημα που δημιουργεί θεσμικά είναι πρόβλημα της Βουλής αλλά κάποιος την επέλεξε και την πρότεινε να είναι πρόεδρος της Βουλής. Εικόνα πλήρης διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του κοινοβουλίου. Πάμε και για πλήρη διάλυση της χώρας που η ΝΔ θα τη σταματήσει με τη συμπαγή παρουσία της γιατί δεν έχετε το δικαίωμα αυτό», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και έκανε λόγο για σουρεαλιστική εικόνα.

    Για τον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δίνει την εικόνα του καλού παιδιού που μάχεται και για όλα φταίνε οι άλλοι.

    «Το παίζετε θύμα ενώ εσείς κάνατε τις επιλογές. Δεν μπορεί να φταίνε σε όλα οι άλλοι», συνέχισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει την πολιτική κατάσταση στη χώρα.

    «Ή θα βρείτε λύση από αυτή τη Βουλή ή επειδή κάποιοι υπουργοί συζητούν για πορεία στο λαό - εγώ δεν θα σας επηρεάσω είτε πω θέλω ή όχι - λέω ότι οι εκλογές θα μας πάνε αρκετά πίσω», συμπλήρωσε εξηγώντας ότι σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και την οικονομία λόγω αστάθειας και αβεβαιότητας μπορεί να χρειαστούμε μετά χειρότερο μνημόνιο από αυτό.

    «Μας λένε φοβάστε τις εκλογές. Όχι. Οι εκλογές είναι ωραίες αρκεί να γίνονται στην ώρα που πρέπει και όχι κάθε εβδομάδα με εκβιαστικά διλήμματα», πρόσθεσε και απευθυνόμενος πάλι ευθέως στον κ. Τσίπρα του είπε: «Να δώσετε λύση. Αν πιστεύετε ότι λύση είναι οι εκλογές κάντε εκλογές και εμείς είμαστε εδώ να σας βοηθήσουμε να δραπετεύσετε».

    Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι οι βουλευτές της ΝΔ στις ψηφοφορίες του Οκτωβρίου αναφέροντας πως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μαθαίνουν πως πολλά από αυτά που ζητούνται είναι προτάσεις της πολιτικής της κυβέρνησης και τα παρουσιάζει ως προτάσεις του κουαρτέτου ενώ πρόκειται για μέτρα που η κυβέρνηση Σαμαρά είχε απορρίψει.

    «Το πρώτη φορά αριστερά σύντομα θα γίνει τελευταία φορά αριστερά», εκτίμησε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είπε ψέματα στο λαό, ότι υφάρπαξε τη ψήφο μερίδας του λαού και τώρα, είπε, την πληρώνουμε όλοι μαζί.

    Σημείωσε επ?αυτού ότι για αυτό και οι πολίτες που μετακινούνται εύκολα έχουν ευθύνη.

    «Ρωτώ τους πολίτες που έφυγαν από ΝΔ και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το Γενάρη. Αυτά περίμεναν; Ή ότι δεν θα πλήρωναν ΕΝΦΙΑ; Οι αγρότες τι περίμεναν; Αλλά και αυτοί οι αντιμνημονιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ που έφυγαν και ψήφισαν ΑΝΕΛ τι περίμεναν; Ότι δεν θα βάλει την υπογραφή του ο κ. Καμμένος στο μνημόνιο. Είστε μνημονιακοί πλέον. Δεν σας λέω γερμανοτσολιάδες αλλά μνημονιακούς. Το δίλημμα μνημόνιο αντιμνημόνιο δεν υπάρχει. Δεν μας χωρίζει τίποτα παρά μόνο αυτός ο διάδρομος», πρόσθεσε και ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα συστήσει ομάδες εργασίας για την επεξεργασία σχεδίου που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ.

    Υπογράμμισε σχετικά ότι όποτε πήγαμε με συγκεκριμένες θέσεις στη διαπραγμάτευση κερδίσαμε ενώ «όποτε πήγαμε με πουκάμισα έξω και χαβαλέ στιλ τα χάσαμε όλα».

    Ο κ. Μεϊμαράκης ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ θα δώσει μάχη για τους αγρότες και αν έρθουν τον Οκτώβριο αυτά τα μέτρα που τους αφορούν χωρίς η κυβέρνηση να τα έχει διαπραγματευτεί να μη θεωρείται δεδομένη η ψήφος της ΝΔ.

    Επισήμανε επίσης ότι το φορολογικό είναι εθνική πολιτική και πως η ΝΔ δεν θέτει το ζήτημα των αγροτών ως εκλογική πελατεία αλλά ως εθνικό θέμα.

    «Απορώ πως δεχτήκατε το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική παιδεία. Ξέρω ότι έχετε ιδεοληψία με ό,τι ιδιωτικό ακούτε. Υπάρχει κοινοτική οδηγία που δεν το επιτρέπει ΦΠΑ. Επίσης στους φαρμακοποιούς γιατί δεν δέχεστε το γερμανικό μοντέλο; Ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε; Έχετε καταλάβει ότι καταργείτε το ΕΚΑΣ. Και μας το παίζετε θύμα...», είπε επιπλέον μεταξύ άλλων και κλείνοντας την ομιλία του τόνισε ότι ο λαός έχει καταλάβει.

    «Κάντε αυτό που πρέπει και οι πολίτες είναι δω. Ποτέ δεν τους φοβηθήκαμε τους πολίτες. Αν πιστεύετε ότι είναι αυτή η λύση, η ΝΔ είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της και να κρατήσει την Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και μέσα στο ευρώ», κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 August 2015 - 10:32:17 UTC