Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πτώση 1,85% στο χρηματιστήριο
  • [02] Σε θετικό κλίμα η πρωινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας που προετοίμασε το Eurogroup
  • [03] Η αμερικανική σημαία κυματίζει και πάλι στην Αβάνα
  • [04] Η 'Αγκυρα υψώνει τείχος στα σύνορα με τη Συρία
  • [05] Γεύσεις από Ελλάδα στο τραπέζι του Δεκαπενταύγουστου
  • [06] Πέθανε ο Ανταίος Χρυσοστομίδης
  • [07] Β. Σόιμπλε: Πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία

  • [01] Πτώση 1,85% στο χρηματιστήριο

    Πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με την αγορά να κινείται σε πτωτική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση, με τους τραπεζικούς τίτλους να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες, εν μέσω χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας.

    Η αγορά αποτιμώντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για το τρίτο πακέτο στήριξης, ανησυχεί μήπως το αποτέλεσμα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις που θα προκαλέσουν νέο κύκλο αβεβαιότητας στην οικονομία.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 673,93 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,85%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 665,31 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 3,11%.

    Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με μικρή πτώση σε ποσοστό 0,35%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση σε ποσοστό 18,43%.

    Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα, στα 28,349 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 88.558.860 τεμάχια.

    [02] Σε θετικό κλίμα η πρωινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας που προετοίμασε το Eurogroup

    Θετικό ήταν για την ελληνική πλευρά το κλίμα που κυριάρχησε στη συνεδρίαση της Ομάδας Eργασίας του Eurogroup, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσει την υπουργική σύνοδο. Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες ελληνικές διπλωματικές πηγές, καμία εθνική αντιπροσωπεία δεν έθεσε στη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών θέμα προσωρινού δανεισμού της Ελλάδας σε βραχυπρόθεσμη βάση, ενώ ο βασικός άξονας των διαβουλεύσεων αφορούσε τη χρηματοδότηση της Ελλάδας επί τη βάσει του νέου προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ευρωζώνη δείχνει να προσανατολίζεται στην άμεση παροχή ενός ποσού της τάξεως των 12,5 δισ. ευρώ για την κάλυψη των άμεσων υποχρεώσεων του ελληνικού κράτος, στα οποία στη συνέχεια θα προστεθούν άλλα δέκα δισ. ευρώ που θα απορροφηθούν για την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού τομέα.

    Ως προς τα εκκρεμή ζητήματα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το μεγαλύτερο αφορά τον τρόπο λειτουργίας και τον χαρακτήρα του Οργανισμού. Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι ο εν λόγω Οργανισμός θα πρέπει να έχει πρωτίστως επενδυτικό προσανατολισμό.

    [03] Η αμερικανική σημαία κυματίζει και πάλι στην Αβάνα

    Αμερικανοί Πεζοναύτες ύψωσαν την αμερικανική σημαία στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κούβα για πρώτη φορά εδώ και 54 χρόνια, σε μια τελετή με επικεφαλής τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι η οποία σηματοδότησε την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Αβάνα.

    Τρεις απόστρατοι Πεζοναύτες που είχαν υποστείλει τη σημαία το 1961 συμμετείχαν στην τελετή, παραδίδοντας μια νέα σημαία στη φρουρά των Πεζοναυτών που έκανε την έπαρση στον χώρο έξω από το κτίριο της πρεσβείας στην Αβάνα.

    Σε ομιλία του πριν από την τελετή, ο Κέρι δήλωσε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις "δημοκρατικές αρχές και μεταρρυθμίσεις" στην Κούβα, αλλά οι Κουβανοί θα πρέπει να καθορίσουν οι ίδιοι το μέλλον της χώρας τους.

    [04] Η 'Αγκυρα υψώνει τείχος στα σύνορα με τη Συρία

    Ο τουρκικός στρατός υψώνει ένα τείχος προστασίας κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία μετά τον πολαπλασιασμό των επιθέσεων στις νότιες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

    Ένα τείχος από μπετόν ύψους τριών μέτρων και μήκους επτά χιλιομέτρων έχει υψωθεί στο Ρεϊχανλί, στην επαρχία Χατάι (νότια Τουρκία) και πρόκειται να επεκταθεί. Έχει στόχο να εμποδίσει οποιαδήποτε εισβολή τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο τουρκικό έδαφος από τη συριακή πόλη του Χαλεπιού, που βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων, μετέδωσε το κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Εξάλλου έχουν ανοιχτεί τάφροι μήκους άνω των 360 χλμ., χώμα έχει στοιβαχτεί σε μήκος 70 χλμ. για να εμποδίσει την προέλαση των τζιχαντιστών και έχουν ανανεωθεί τα συρματοπλέγματα σε μήκος 145 χλμ., διευκρίνισε το Ανατολή.

    Η επαρχία Χατάι είναι ένα από τα σημεία διέλευσης των περίπου 1,8 εκατ. Σύρων που διέφυγαν από τη βία στη χώρα τους και έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία από την αρχή της σύγκρουσης, πριν από 4 χρόνια.

    [05] Γεύσεις από Ελλάδα στο τραπέζι του Δεκαπενταύγουστου

    Δεκαπενταύγουστος, «το Πάσχα του καλοκαιριού», ο μήνας της Παναγίας, των πανηγυριών, των εθίμων, αλλά και του καλού φαγητού.

    Μετά τη δεκαπενθήμερη νηστεία που επιβάλει η ορθόδοξη πίστη, τον πρώτο λόγο στο τραπέζι ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο έχει το κρέας που συμπληρώνεται με πολλά άλλα εδέσματα της ελληνικής γης και παράδοσης.

    Το ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνει μία μικρή αναφορά σε ιδιαίτερες συνταγές της γιορτινής ημέρας, μιας και στις περισσότερες περιοχές της χώρας στο τραπέζι της Παναγίας πρωταγωνιστούν τα ψητά κρέατα.

    Γίδα βραστή με πιλάφι στα Χανιά

    Το παραδοσιακό πιλάφι είναι ένα από τα πιάτα που δεν λείπει από το τραπέζι του χανιώτικου Δεκαπενταύγουστου. Συνήθως η παρασκευή του γίνεται σε μεγάλα καζάνια. Στα Χανιά, μαζί με το κόκκινο κρέας, προσθέτουν στην κατσαρόλα και κόκορα ή κοτόπουλο. H απλή αυτή συνταγή χρωστάει τη γεύση της στην καλή ποιότητα του κρέατος. Τα μεγάλης ηλικίας ζώα, όπως το ζυγούρι και η γίδα, δίνουν τον νοστιμότερο ζωμό.

    Το βραστό κρέας συνοδεύεται πάντα με πιλάφι και σε πολλές περιπτώσεις και με γιαούρτι.

    Στα Χανιά τις ημέρες αυτές καταναλώνεται και κρέας ψημένο είτε σε φούρνο με κληματόβεργες, είτε στη θράκα, ενώ σε κάποια χωριά συναντάμε και το αντικριστό.

    Τα χόρτα που υπάρχουν σε αφθονία στην κρητική γη είναι βασικό συστατικό στο τραπέζι της Παναγίας, όπως και τα παραδοσιακά καλτσούνια με τυρί. Φυσικά από το τραπέζι δεν λείπουν ποτέ το κρασί, η τσικουδιά και το ρακόμελο.

    Σε πολλά κρητικά τραπέζια βασικό συνοδευτικό αποτελούν και οι κρεατόπιτες.

    Όλη η κρητική γη σε ένα τραπέζι του Ρεθύμνου

    Μπουρέκι, αντικριστό στη φωτιά, αρνίσιο κρέας, πιλάφι, μυρωδάτα χειροποίητα λουκάνικα, βραστό κρέας, μακαρόνια με τριμμένο ξερό ανθότυρο, ντολμαδάκια με γιαούρτι, κολοκυθοανθοί γεμιστοί, ψητό στις κληματόβεργες στο φούρνο με πατάτες οφτές, είναι τα πιο γνωστά πιάτα που κυριαρχούν στο γιορτινό τραπέζι την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου.

    Από το τραπέζι δεν λείπουν οι σαλάτες, πράσινες της εποχής, με πολλά μυρωδικά, με κυρίαρχο τον άνηθο και τον βασιλικό, αλλά και ο ντάκος, με το παξιμάδι, την τριμμένη ντομάτα, το λάδι, τη μυζήθρα, το χοντρό αλάτι και τη ρίγανη, όπως επίσης και η γραβιέρα που ακουμπάει άκρη, άκρη σε κάθε πιάτο Κρητικού.

    Όλα μαζί, απλώνονται στα τραπεζομάντιλα προσφέροντας χρώμα, μυρωδιά της απέριττης, φιλόξενης, πλούσιας, κρητικής γης.

    Όταν οι πλάτες των ανθρώπων ακουμπήσουν στους τοίχους ή στις καρέκλες τους, τότε είναι που ήρθε η ώρα του γλυκού? Ψητό μήλο, γαλακτομπούρεκο, τσουρεκάκια, πίτες και τυροπιτάκια τηγανητά με μέλι, γλυκά του κουταλιού με γιαούρτι και φυσικά τσικουδιά που βοηθάει και στη χώνεψη.

    Κυρίαρχο στο ρεθυμνιώτικο τραπέζι το μπουρέκι. Borek, όπως είναι γνωστό και στη γείτονα χώρα, την Τουρκία, και σημαίνει «μικρή πίτα». Μάλιστα, στα παράλια της Σμύρνης και στην Κωνσταντινούπολη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ομολογούν την κληρονομιά που απέκτησαν από την κρητική κουζίνα και τις συνταγές τις οποίες χρησιμοποιούν, πότε με παραλλαγές και πότε αυτούσιες. Η λέξη μπουρέκι, ναι μεν είναι τούρκικη, αλλά το κολοκυθομπούρεκο είναι μια καθαρά κρητική συνταγή η οποία δεν λείπει σχεδόν από κανένα σπίτι. Με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, μπόλικο αλεύρι στις πατάτες και στα κολοκύθια, που λεπτοκομμένα ανακατεύονται με τον δυόσμο, και μπόλικη σπιτική μυζήθρα. Ο φούρνος ολοκληρώνει την τέχνη της νοικοκυράς, προσφέροντας ένα εκπληκτικό έδεσμα για το οποίο δεν έχει ακουστεί «κακός λόγος», όπως χαριτολογώντας λένε οι γιαγιάδες.

    Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Β½ ποτήρι λάδι, 1 με 2 σφηνάκια τσικουδιάς, ένα ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι, περίπου 800 γραμμάρια πατάτες κομμένες λεπτές ροδέλες κατά μήκος, 800 γραμμάρια κολοκύθια κομμένα, όπως οι πατάτες, ψιλοκομμένο δυόσμο, μπόλικη μυζήθρα, περίπου 400 γραμμάρια, αν θέλετε ξύστε και ξερό ανθότυρο. Προσθέστε οπωσδήποτε μία μεγάλη κούπα αλεύρι, το ίδιο σε λάδι, το ίδιο σε γιαούρτι, 4 αβγά και κρατείστε στην άκρη σουσάμι για να ρίξετε πάνω από το φύλλο πριν βάλετε το μπουρέκι στο φούρνο. Φτιάξτε το ζυμάρι ανακατεύοντας τα υγρά υλικά και το αλάτι και προσθέτοντας σιγά - σιγά το αλεύρι. Ξεκουράστε το ζυμάρι για μισή ώρα. Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε και παρομοίως τις πατάτες. Τους ρίχνουμε το αλάτι, τα στραγγίζουμε, το ίδιο και στις πατάτες. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη. Το ένα μέρος το απλώνουμε στο ταψί μεσαίου μεγέθους αφού έχουμε λαδώσει καλά. Απλώνουμε καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Στρώνουμε τα υλικά της γέμισης ξεκινώντας με τις πατάτες, απλώνουμε το αλεύρι, μετά τα κολοκυθάκια, απλώνουμε το αλεύρι, τρίβουμε το ξερό ανθότυρο, ρίχνουμε μισό δυόσμο, απλώνουμε τη μισή μυζήθρα, και πάλι από την αρχή την επόμενη στρώση ακριβώς το ίδιο με την πρώτη? Χτυπάμε το γάλα, το λάδι και τα αβγά και το μίγμα το περιχύνουμε στο ταψί. Το υπόλοιπο ζυμάρι το απλώνουμε πάνω από τα υλικά μας. Σπρώχνουμε το ζυμάρι μέσα στα τοιχώματα για να κλείσει το μπουρέκι, ρίχνουμε το σουσάμι, και το κόβουμε στις μερίδες που θα το σερβίρουμε? το σταυρώνουμε, και το φουρνίζουμε στους 180μ βαθμούς για μιάμιση ώρα σίγουρα.

    Όταν αρχίσει και μοσχομυρίζει το σπίτι και η αυλή ή η βεράντα, σερβίρετε κόκκινο κρασί στα ποτήρια, ευχηθείτε στους γύρω σας και απολαύστε το ζεστό, που μόλις βγάλατε από το φούρνο, μπουρέκι? Ό,τι σας περισσέψει, είναι απολαυστικό ακόμα και δροσερό.

    Συνταγή για ψητό στις κληματόβεργες στο φούρνο

    Όσο κρέας επιλέξετε για την παρέα σας, κόψτε το σε μεγάλα κομμάτια, προτείνονται τα πλευρά, τα χεράκια και τα πλαϊνά ενός σχεδόν χρονιάρικου αρνιού. Βάλτε κληματόβεργες ξερές στο ταψί? κι απλώστε επάνω το κρέας , το οποίο θα είναι στεγνό. Τίποτε άλλο? Ανάψτε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Μόλις θερμανθεί βάλτε το ταψί και κάθε ένα τέταρτο να γυρνάτε το κρέας. Στη μισή ώρα ψησίματος αλατίστε το με χοντρό αλάτι και από τις δύο πλευρές. Τίποτε άλλο? Ελέγξτε εσείς πόσο μαλακό το θέλετε και σβήστε τον φούρνο. Αφήστε το κρέας στον σβησμένο φούρνο για ένα τέταρτο. Καλή σας όρεξη και του χρόνου με υγεία.

    Παραδοσιακό στιφάδο στην Εύβοια

    Ξεχωριστό είναι το πανηγύρι στο χωριό Οξύλιθος στην Κεντρική Εύβοια.

    Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παναγίας Πετριώτισσας ή Παναγίας Χατηριάνισσας τους επισκέπτες τους καλωσορίζουν σερβίροντάς τους παραδοσιακό στιφάδο.

    Οι κάτοικοι προσφέρουν κρέας, κρεμμύδια, ντομάτες, κρασί για την παρασκευή του και πολλές φορές λέγεται ότι τα καζάνια όπου μαγειρεύεται ξεπερνούν τα 170.

    Σιγομαγειρεύεται από την παραμονή. Το έθιμο είναι πολύ παλιό και τηρήθηκε ακόμη και στην Κατοχή, έστω κι αν τότε φτιάχνονταν με ό,τι υλικά ήταν διαθέσιμα.

    Παστιτσάδα η κερκυραϊκή

    Κάθε χρόνο ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στην Κέρκυρα, πρωτοστατεί στο γιορτινό τραπέζι, η φημισμένη παστιτσάδα με κόκορα. Ένα πεντανόστιμο φαγητό που έλκει τις ρίζες του από την βενετσιάνικη κουζίνα και συνδυάζει σήμερα τα μακαρόνια με τον κόκορα, ενώ κατά τα βενετικά έτη συνδύαζε τα μακαρόνια με το «κυνήγι» του βασιλιά.

    Σύμφωνα με την παραδοσιακή κερκυραϊκή συνταγή, πρώτα ξεκινά η προετοιμασία του κόκορα που αφού ροδιστεί σε φρέσκο βούτυρο, σοτάρεται με μυρωδικά, κρεμμύδια, σκόρδα και μπαχαρικά. Βράζεται σε χαμηλή φωτιά με πελτέ από φρέσκες ντομάτες για τουλάχιστον δύο ώρες.

    Στη συνέχεια τα βρασμένα μακαρόνια, κατά προτίμηση χοντρά , στραγγίζονται και πασπαλίζονται με λίγο λάδι, τοποθετούνται σε βαθιά πιατέλα και πάνω τους περιχύνεται η σάλτσα με τα κομμάτια του κόκορα. Κοινό μυστικό των Κερκυραίων η κανέλα, που προστίθεται σχεδόν σε όλα τα φαγητά με κόκκινη δεμένη σάλτσα, ενώ απαραίτητη λεπτομέρεια για το συγκεκριμένο φαγητό το πασπάλισμα με μπόλικο τριμμένο τυρί, που δίνει χρώμα και γεύση.

    Η κερκυραϊκή παστιτσάδα με κόκορα έρχεται πρώτη στην προτίμηση των επισκεπτών στην Κέρκυρα κατά τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ είθισται σε πολλά πανηγύρια στο νησί, να ψήνονται και αρνιά, καθώς η συγκεκριμένη γιορτή θεωρείται ως το μικρό Πάσχα του καλοκαιριού.

    Κυκλαδίτικο ρόστο

    Σε πολλά νησιά των Κυκλάδων, όπως π.χ. Πάρο, Σαντορίνη, Ίο και Σίφνο, η παραδοσιακή γιορτινή συνταγή έχει ως βάση της το χοιρινό. Το φαγητό λέγεται «Κυκλαδίτικο ρόστο». Το ρόστο είναι πιάτο με ιταλική καταγωγή, που περιλαμβάνει κρέας με πατάτες, καρότα και μανιτάρια, σερβιρισμένο με χοντρά μακαρόνια και παρέχει δύο γεύματα μαγειρεμένα στο ίδιο σκεύος χωρίς να χρειάζεται η χρήση φούρνου. Αρχικά, τα μακαρόνια σερβίρονταν σαν πρώτο πιάτο με την κόκκινη σάλτσα ντομάτα. Μετά σερβιριζόταν το κρέας κομμένο σε φέτες, που συνήθως ήταν ένα φτηνό κομμάτι χοιρινού αντί για στήθος, με πατάτες, καρότα και μανιτάρια. Χοιρινό ρόστο με δεντρολίβανο και μπύρα, συναντάται και στην Κεφαλλονιά, καθώς και στην Κύπρο το οποίο παρασκευάζεται με πολλά είδη κρέατος, κυρίως με κυνήγι.

    [06] Πέθανε ο Ανταίος Χρυσοστομίδης

    Πέθανε ο Ανταίος Χρυσοστομίδης, συγγραφέας, μεταφραστής και συνεργάτης της εφημερίδας Αυγή. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα στις 12 από το Α Νεκροταφείο.

    Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης γεννήθηκε το 1952 στο Κάιρο της Αιγύπτου. Το 1969 φεύγει για σπουδές στην Ιταλία. Παίρνει το πτυχίο της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ρώμης το 1978. Δουλεύει στην Αθήνα ως αρχιτέκτονας μέχρι το 1982. Την ίδια περίοδο αρχίζει να μεταφράζει από την ιταλική γλώσσα, στην αρχή δοκίμια και στη συνέχεια λογοτεχνικά έργα. Το 1983 αρχίζει να εργάζεται ως δημοσιογράφος στο περιοδικό «Ένα». Στη συνέχεια εργάστηκε ως διευθυντής σε διάφορα περιοδικά μαζικής κυκλοφορίας. Η δημοσιογραφική του ενασχόληση συνεχίστηκε μέχρι σήμερα στην εφημερίδα «Αυγή», στην οποία υπέγραφε κάθε Κυριακή μια ολόκληρη σελίδα με τον τίτλο «Περιδιαβάζοντας».

    Από το 1998 εργάστηκε ως διευθυντής του τμήματος Ξένης Λογοτεχνίας στις εκδόσεις «Καστανιώτη». Το 1999 δημοσίευσε μαζί με τον Αντόνιο Ταμπούκι το βιβλίο «Ένα πουκάμισο γεμάτο λεκέδες» ('Αγρα). Από το 2000 δίδασκε σε μεταπτυχιακά τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και στο ΕΚΕΜΕΛ πρακτική μετάφρασης. Το 2003 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Ξένης Λογοτεχνικής Μετάφρασης. Το 2004 το Ιταλικό Κράτος, τιμώντας τον για τις προσπάθειές του για την εξάπλωση της ιταλικής κουλτούρας, του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη Εργασίας.

    Δήλωση Ν. Ξυδάκη

    «Χάρη στον Ανταίο Χρυσοστομίδη γνωρίσαμε σε βάθος μερικούς από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς. Τους προέκρινε ως υπεύθυνος εκδόσεων, τους μετέφρασε με αξιοπιστία και δημιουργικότητα, τους έφερε ακόμα και στο σπίτι μας μέσω της τηλεόρασης. Η προσφορά του στον Έλληνα αναγνώστη αναγνωρίστηκε και διεθνώς. Άνθρωπος με βαθιά, πολύπλευρη παιδεία, που διακρινόταν για τον ουσιαστικό του κοσμοπολιτισμό, ο Ανταίος παρακολούθησε παράλληλα την ελληνική κοινωνία αποτυπώνοντας και στα δημοσιογραφικά του κείμενα την οξυδέρκεια και την πολιτική ενάργειά του, αλλά και την ευγένεια του χαρακτήρα του. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στους οικείους του».

    Τα παραπάνω δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Ν. Ξυδάκης, όταν πληροφορήθηκε την είδηση της απώλειας του Ανταίου Χρυσοστομίδη.

    Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

    "Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης, που τόσο πρόωρα χάθηκε μετά από πολύχρονη μάχη με την ασθένεια, υπήρξε ένας σπουδαίος άνθρωπος του πνεύματος και αφήνει ένα βαθύ και ευγενικό ίχνος στα ελληνικά γράμματα" τονίζει το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη του για το θάνατό του και υποβάλλοντας τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους οικείους του.

    [07] Β. Σόιμπλε: Πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία

    Πιστεύω ότι το Eurogroup θα καταλήξει σήμερα σε συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε οΓερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλεπροσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

    "Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα σήμερα" δήλωσε ο Γερμανός υπουργός. "Αν δεν βρίσκαμε λύση σήμερα, θα έπρεπε να αποφασίσουμε ένα δάνειο γέφυρα" πρόσθεσε πάντως ο Σόιμλε.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη σύνοδο, δήλωσε ότι ησημερινή συνεδρίαση δεν αναμένεται να είναι σύντομη.

    Ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νέο Μνημόνιο της Ελλάδας, αναμένεται να ασκηθεί κριτική, ενώ όπως είπε υπάρχουν αρκετά ερωτήματα και κάποια θέματα χρειάζονται διευκρίνιση όπως, για παράδειγμα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και το ζήτημα του χρέους. «Ελπίζω ότι ως το βράδυ θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα» πρόσθεσε ωστόσο ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

    Ανέφερε, τέλος, ότι τον Οκτώβριο θα γίνει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς όπως είπε είναι ένα σημαντικό ζήτημα για το ΔΝΤ, ενώ η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα είναι σημαντική για όλους.

    Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλ. Ντομπρόβσκις εκτίμησε ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμφωνίας σήμερα, ενώ αισιόδοξος ότι το σημερινό Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία, εμφανίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Αλ. Στουμπ.

    Διαβάστε επίσης:

    Σε θετικό κλίμα η πρωινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας που προετοίμασε το Eurogroup


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 August 2015 - 16:32:11 UTC