Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Β. Μεϊμαράκης: Πολιτικός τυχοδιωκτισμός οι εκλογές
  • [02] Ποτάμι: Ψάχνουν τον τρόπο να επιστρέψουν στο μαντρί οι αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ
  • [03] Δ. Μάρδας: Δεν είναι απαραίτητο να γίνουν εκλογές
  • [04] Κάτω από το 9% μειώθηκε η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων
  • [05] Μπούντεσμπανκ: Η ελληνική οικονομία θα βελτιωθεί σταδιακά
  • [06] Ο Χ. Ντίξον στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το κούρεμα του χρέους
  • [07] Τουλάχιστον δώδεκα νεκροί από έκρηξη σε εμπορικό κέντρο της Μπανγκόκ
  • [08] Μετρητά που θα δίνονταν σε φτωχούς μετέφερε το αεροσκάφος που συνετρίβη στην Ινδονησία
  • [09] Υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές σε Κορινθία και Αμαλιάδα
  • [10] Τελευταίο αντίο στον Ανταίο Χρυσοστομίδη
  • [11] Στις 680,83 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών με άνοδο 1,02%

  • [01] Β. Μεϊμαράκης: Πολιτικός τυχοδιωκτισμός οι εκλογές

    Την ανάγκη να σταματήσει άμεσα η εκλογολογία και να αναλάβει ο Πρωθυπουργός πρωτοβουλίες να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό επεσήμανε ο Βαγγέλης Μειμαράκης εξαπολύοντας παράλληλα πολυεπίπεδη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα. Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1, ο Πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε ?τακτικιστή? τον κ. Τσίπρα τον οποίο και κατηγόρησε πως επιδιώκει να λύσει ένα εσωκομματικό του πρόβλημα δυναμιτίζοντας την πορεία της χώρας με εκλογές.

    «Σκέφτεται ότι "θα κάνω εκλογες, θα είμαι πάλι πρώτος, θα περιορίσω τους αντάρτες, θα αλλάξω την Κωσταντοπούλου, και αν βγουν οι ΑΝΕΛ θα ξανακανω κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ αλλιώς με κάποιον άλλο", αυτό δικαιολογεί εκλογές;» διερωτήθηκε ο κ. Μειμαράκης ο οποίος και τόνισε πως «εκλογές σημαίνουν ανακοπή της πορείας και πιθανά ένα νέο μνημόνιο».

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΝΔ ο κ. Τσίπρας «ήξερε ότι είχε κάνει μια αχταρμά κοινοβουλευτική ομάδα για να αποσπάσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού» ενώ επεσήμανε πως «είναι μεγάλος πολιτικός τυχοδιωκτισμός για να λύσεις ένα εσωκομματικό προσωπικό πρόβλημα να προσφύγεις στο λαό εις γνώση σου ότι θα χρειαστείς και άλλα επώδυνα μέτρα και που πιθανό και οι εταίροι δεν θα το δουν με καλό μάτι για 5η φορά εκλογές.»

    Ο κ. Μειμαράκης υπενθύμισε πως πριν μερικές εβδομάδες στην ΚΕ και την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευτεί πως το εσωκομματικό θέμα θα το λύσει το συνέδριο ενώ τόνισε πως «οι υπουργοί της κυβέρνησης με την εκλογολογία δημιουργούν αστάθεια».

    [02] Ποτάμι: Ψάχνουν τον τρόπο να επιστρέψουν στο μαντρί οι αντάρτες του ΣΥΡΙΖΑ

    Οι βουλευτές δεν εκλέγονται για τα προνόμια, εκλέγονται για τις ευθύνες και για τις δύσκολες αποφάσεις, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, με αφορμή τις δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που διαφώνησαν και δεν ψήφισαν το τρίτο Μνημόνιο.

    Στη ανακοίνωση προστίθεται ότι «μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τους μισθούς τους και το μερτικό στην εξουσία, οι αντάρτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανακαλύπτουν ξανά την ενότητα. Αφού μάλωσαν για το Μνημόνιο, αφού διχάσθηκαν στις ψηφοφορίες, τώρα ψάχνουν τον τρόπο να επιστρέψουν στο μαντρί. Και ο Πρωθυπουργός συμπράττει με την ανοχή του σε αυτήν την κοροϊδία. Στις κρίσιμες ψηφοφορίες για τη χώρα έπρεπε να ξεκαθαρίσει ότι όποιος δεν ψηφίζει φεύγει».

    [03] Δ. Μάρδας: Δεν είναι απαραίτητο να γίνουν εκλογές

    «Το μεγάλο πρόβλημα που έχει όλος ο κόσμος που βρίσκεται στην κυβέρνηση είναι το εξής: Να είμαστε εντάξει με τη συνέιδησή μας ή να εξυπηρετούμε το κοινωνικό σύνολο και το συμφέρον αυτής της χώρας;» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, περιγράφοντας στην τηλεόραση του «ΣΚΑΙ» πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μετά τη συμφωνία με τους δανειστές.

    Ο κ. Μάρδας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν παραδόθηκε χωρίς μάχη και εκτίμησε ότι «η πολιτική την οποία πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εφαρμοστεί, αρκεί ένα σύνολο αυτονόητων να τεθεί σε εφαρμογή και να γίνει αυτή η επανεκκίνηση της οικονομίας».

    Για το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών είπε ότι «δεν είναι απαραίτητο να γίνουν».

    [04] Κάτω από το 9% μειώθηκε η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων

    Η απόδοση των ελληνικών 10ετών ομολόγων μειώθηκε σήμερα κατά 58 μονάδες βάσης (0,58 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 8,97%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, μεταδίδει το Bloomberg.

    Το πρακτορείο σημειώνει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθησή της πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα και διαμήνυσε την ετοιμότητά της να εξετάσει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί δυνατή η συμμετοχή αυτή.

    Οι τιμές των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών μειώθηκαν μετά την απόφαση του Eurogroup της Παρασκευής να προστατεύσει τις καταθέσεις σε αυτές, αναφέρει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι οι κάτοχοι ομολόγων υψηλής διαβάθμισης θα αντιμετωπίσουν, αντίθετα, ζημιές, εάν οι ελληνικές τράπεζες χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια που είναι διαθέσιμα στο νέο πρόγραμμα.

    [05] Μπούντεσμπανκ: Η ελληνική οικονομία θα βελτιωθεί σταδιακά

    Αισιόδοξο τόνο για την ελληνική οικονομία έδωσε με το μηνιαίο δελτίο της η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας υποστηρίζοντας ότι αυτή θα βελτιωθεί σταδιακά, επωφελούμενη από το πρόγραμμα βοήθειας, τα έσοδα από τον τουρισμό και τις επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία. Η ομαλοποίηση των τραπεζικών συναλλαγών θα βοηθήσει, επίσης, την ελληνική οικονομία, ενώ οι προηγούμενες προσαρμογές στα δημόσια οικονομικά και τους μισθούς αναμένεται να έχουν επίσης αποτέλεσμα.

    Η Μπούντεσμπανκ προβλέπει ότι η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας θα παραμείνει ισχυρή στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, λόγω της αύξησης της κατανάλωσης και των εξαγωγών, αλλά σημειώνει ότι το διεθνές περιβάλλον σκεπάζεται από νέφη λόγω του αυξανόμενου κινδύνου μίας μεγάλης επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας. Η αισιόδοξη αυτή προοπτική έρχεται μετά τα στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και έδειξαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε στο δεύτερο τρίμηνο με ρυθμό 0,4% έναντι προβλεπόμενου ρυθμού 0,5%.

    [06] Ο Χ. Ντίξον στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το κούρεμα του χρέους

    Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν θα συμφωνήσουν σε διαγραφή χρέους, εκτιμά ο ο Bρετανός πολιτικός αναλυτής Χιούγκο Ντίξον σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ερωτηθείς για το αν θεωρεί αναγκαία μια διαγραφή χρέους, είπε: «Δεν νομίζω ότι είναι αναγκαία. Θα ήταν, ωστόσο, επιθυμητή γιατί θα ικανοποιούσε το κοινό αίσθημα. Όλες αυτές οι μαθηματικές προσαρμογές με τον χρόνο αποπληρωμής και τα επιτόκια που χρησιμοποιούν οι επενδυτές δεν γίνονται εύκολα κατανοητές από τους πολίτες.»

    Συμπλήρωσε μάλιστα ότι θα ήταν προτιμότερο αν το επιτόκιο ήταν σταθερό και όχι κυμαινόμενο. «Προς το παρόν το επιτόκιο είναι στο 1% και αυτό είναι θετικό, αλλά τι θα συμβεί αν αυξηθεί στο 5%;» αναρωτήθηκε.

    Τέθηκε μάλιστα υπέρ της διασύνδεσης του χρέους με το ΑΕΠ. «Είναι καλή ιδέα. Δεν νομίζω, ωστόσο, ότι είναι εύκολο να πειστούν οι δανειστές και να συνδέσουν το συνολικό χρέος με το ΑΕΠ, αλλά θα μπορούσαν να συνδέσουν ένα μέρος του χρέους». Ωστόσο, εκτίμησε ότι με τη συμφωνία που επετεύχθη η Ελλάδα έλαβε ελάφρυνση χρέους 41 δισ. ευρώ και εξήγησε ότι αυτή η εκτίμησε βασίστηκε σε πολλές υποθέσεις.

    «Η πρώτη υπόθεση στην οποία βασίστηκε η εκτίμησή μου για ελάφρυνση χρέους 41 δισ. ευρώ είναι ότι θα δοθεί το ποσό των 86 δισ. ευρώ. Γιατί αυτό που ακριβώς είπαν είναι ότι θα χορηγηθεί ένα δάνειο έως 86 δισ. ευρώ. Συνεπώς, αν το δάνειο είναι μικρότερο, η ελάφρυνση θα είναι μικρότερη,» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προσφέρει τα 16 δισ. ευρώ από τα 86 δισ., αυτά δεν θα τα προσφέρει με τόσο καλούς όρους όσο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ΕΜΣ), και αυτοί οι όροι είναι ο χρόνος αποπληρωμής και το επιτόκιο.

    Επίσης σημείωσε, ότι «ο επικεφαλής του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινκ είπε μετά το πρόσφατο Eurogroup ότι ο μέσος χρόνος αποπληρωμής είναι 32,5 χρόνια. Επίσης το επιτόκιο θα ξεκινήσει από πολύ χαμηλά, από το 1%. Αυτά είναι τα βασικά σημεία: τα 86 δισ., τα 32,5 χρόνια και το επιτόκιο».

    Στη συνέχεια, ο Βρετανός αρθρογράφος του Reuters και των New York Times εξέτασε την τρέχουσα αξία του δανείου. Το επίπεδο των επιτοκίου δίνει μια ιδέα του συνολικού μεγέθους του δανείου. «Λαμβάνοντας υπόψη τις πληρωμές που θα γίνουν στο μέλλον, μπορεί κανείς να υπολογίσει την αξία σε σημερινά χρήματα. Για παράδειγμα τα 86 δισ. ευρώ έχουν άλλη αξία σήμερα και άλλη αξία στο μέλλον. Όσο πιο μακρινή είναι η αποπληρωμή τους, τόσο μικρότερη και η αξία τους».

    [07] Τουλάχιστον δώδεκα νεκροί από έκρηξη σε εμπορικό κέντρο της Μπανγκόκ

    Τουλάχιστον 12 νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε σήμερα στο κέντρο της Μπανγκόκ, ανακοίνωσαν η αστυνομία και συνεργεία διάσωσης.

    Η έκρηξη, που σημειώθηκε έξω από ιερό και κοντά σε εμπορικό κέντρο, πάνω σε κεντρική διασταύρωση της Μπανγκόκ, προκλήθηκε από βόμβα, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Ταϊλάνδης.

    "Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι πρόκειται για βόμβα, αλλά δεν μπορώ να πω τί είδους, διεξάγουμε έρευνα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Πράουτ Ταβονσίρι.

    [08] Μετρητά που θα δίνονταν σε φτωχούς μετέφερε το αεροσκάφος που συνετρίβη στην Ινδονησία

    Το ινδονησιακό επιβατικό αεροπλάνο το οποίο συνετρίβη με 54 επιβαίνοντες στην επαρχία Παπούα μετέφερε μετρητά αξίας περίπου 420.000 ευρώ τα οποία επρόκειτο να διανεμηθούν σε απομακρυσμένα χωριά, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των ταχυδρομείων, καθώς τα συνεργεία διάσωσης κατευθύνονται στην ορεινή περιοχή όπου κατέπεσε.

    Το ATR 42-300 της Trigana Air Service, ένα αεροσκάφος μικρών αποστάσεων, συνετρίβη την Κυριακή.

    Νωρίτερα σήμερα, ένα αεροσκάφος έρευνας και διάσωσης εντόπισε συντρίμμια που είναι πιθανόν να προέρχονται από το αεροσκάφος στη δασώδη επαρχία της Οροσειράς Μπιντάνγκ, δήλωσε ο τοπικός επικεφαλής της αστυνομίας Γιούνους Ουάλι στο πρακτορείο ειδήσεων Antara, προσθέτοντας πως μία ομάδα διάσωσης φθάνει στην περιοχή.

    Στο αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 44 ενήλικοι, πέντε παιδιά και βρέφη και πέντε μέλη πληρώματος, είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Σεντάνι στην Τζαγιαπούρα, πρωτεύουσα της Παπούα, με προορισμό νοτιότερα το Οκσιμπίλ.

    [09] Υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές σε Κορινθία και Αμαλιάδα

    Υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές που εκδηλώθηκαν σήμερα στην Ανάληψη Αμαλιάδας και στο Αμόνι Κορινθίας καίγοντας μικρής έκτασης δασικές εκτάσεις. Η πρώτη φωτιά στην περιοχή της Αμαλιάδας εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία σε δασική περιοχή στις 11.07 το πρωί και ο έγκαιρος εντοπισμό της, είχε ως αποτέλεσμα να αντιμετωπιστεί η φωτιά εν τη γενέσει της από τις Πυροσβεστικές δυνάμεις, πριν προλάβει να πάρει διαστάσεις και να ελεγχθεί πλήρως.

    Η δεύτερη φωτιά εκδηλώθηκε νωρίτερα το μεσημέρι στην θέση Αμόνι στο Σοφικό Κορινθίας και παρότι ξέσπασε σε δασική περιοχή, η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με δέκα οχήματα και είκοσι πυροσβέστες την έθεσαν υπό έλεγχο.

    Σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, παραμένουν όμως δυνάμεις της Πυροσβεστικής, για πλήρη κατάσβεση και για αποτροπή τυχόν αναζωπύρωσης.

    [10] Τελευταίο αντίο στον Ανταίο Χρυσοστομίδη

    Τον συγγραφέα και μεταφραστή Ανταίο Χρυσοστομίδη, έναν άνθρωπο κοσμοπολίτη, υψηλής καλλιέργειας, ανοιχτών οριζόντων και σπάνιου ήθους, κατευόδωσαν σήμερα στην τελευταία του κατοικία στο Α΄Νεκροταφείο όπου κηδεύτηκε με πολιτική κηδεία, φίλοι, συνεργάτες, παλιοί του συναγωνιστές, συγγραφείς και αναγνώστες του.

    Με απέραντη αγάπη και βαθιά συγκίνηση αποχαιρέτησαν τον δικό τους Ανταίο, ο κριτικός κινηματογράφου και συγγραφέας Γιώργος Μπράμος -" ήσουν ο πιο ορμητικός απ όλους μας, πάντα σε όλα μέσα, δεν εγκατέλειψες ποτέ ούτε στο τέλος, την δοκιμασία της ασθένειας γιατί ήσουν παιδί της αντίστασης" είπε ο συνοδοιπόρος του από τα φοιτητικά τους χρόνια στην Ιταλία και της ένταξης τους στην οργάνωση Ρήγας Φεραίος.

    Στην κηδεία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Μίλτος Κύρκος, ευρωβουλευτής από το Ποτάμι, ο Σπύρος Λυκούδης ο βουλευτής του Συριζα Νίκος Φίλης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, οι συγγραφείς Ζυράννα Ζατέλη, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Αχιλλέας Κυριακίδης, Μιχάλης Φακίνος, Θανάσης Νιάρχος, οι εκδότες Θανάσης Καστανιώτης, Σταύρος Πετσόπουλος, κ.α.

    [11] Στις 680,83 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών με άνοδο 1,02%

    Ανοδικά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά, παρά τις ρευστοποιήσεις που παρατηρούνται στις τραπεζικές μετοχές. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:55, διαμορφώνεται στις 680,83 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,02%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 688,59 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 2,18%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 20,05 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,63%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,41%.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 August 2015 - 14:32:14 UTC