Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Φλαμπουράρης: Από τη στιγμή που αμφισβητείται η πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να πάμε σε εκλογές
  • [02] Β. Μεϊμαράκης: Πολιτικός τυχοδιωκτισμός οι εκλογές
  • [03] «Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει τη συμφωνία ο Μ. Γλέζος
  • [04] Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό ζητά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [05] Περαιτέρω χαλάρωση των capital controls
  • [06] Τουλάχιστον 576 μετανάστες διασώθηκαν το τελευταίο 24ωρο
  • [07] «Καθαρό» το νερό της Φούρκας μετά τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας
  • [08] Στην εισαγγελία Πειραιά θα οδηγηθούν οι επτά Γεωργιανοί για τη ληστείας στην Ύδρα
  • [09] Σόιμπλε: Υπάρχουν «περιθώρια» επιμήκυνσης των δανείων της Ελλάδας

  • [01] Αλ. Φλαμπουράρης: Από τη στιγμή που αμφισβητείται η πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να πάμε σε εκλογές

    Δεδομένη θεωρεί ο Αλέκος Φλαμπουράρης την διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Προσδιόρισε μάλιστα την ημερομηνία των εκλογών 25 ημέρες μετά την καταψήφισή της, αν αυτό συμβεί.

    «Αφού την καταθέσαμε την πρόταση», είπε στο MEGA, «θα την πάρουμε πίσω; Απλώς η Βουλή ήταν κλειστή αυτές τις ημέρες», συμπλήρωσε.

    «Αν υπάρξουν 162 θετικές ψήφοι ή μια δυο λιγότερες εντάξει. Διαφορετικά δεν υπάρχει άλλη λύση. Αν πέσει η κυβέρνηση θα πέσει από αριστερούς βουλευτές. Θα πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται στις εκλογές. Σε 25 ημέρες. Και θα γίνουν με λίστα. Όποιος καταψηφίζει την κυβέρνηση δεν θα δεχτεί να είναι στις λίστες», δήλωσε.

    Ανέφερε ακόμη ότι πιστεύει ότι προβληματίζονται τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας. «Ό,τι και να λένε με τη δική τους ψήφο θα έχουν ρίξει μια κυβέρνηση της Αριστεράς και στην Ελλάδα και την Ευρώπη, για πολιτικούς λόγους και όχι ιδεολογικούς». Δήλωσε ακόμη ότι «προεκλογικά είχαμε κάνει δύο λάθος εκτιμήσεις. Το πρώτο είναι ότι υπερεκτιμήσαμε τη δύναμη της λαϊκής εντολής απέναντι στους ευρωπαίους δανειστές και το δεύτερο την δύναμη που θα είχαν οι χώρες του Νότου, πράγματα που δε συνέβησαν».

    Όπως είπε ο κ. Φλαμπουράρης, «από τη στιγμή που αμφισβητείται η πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να πάμε σε εκλογές. Από τη στιγμή που αμφισβητείται από τους δικούς μας βουλευτές πρέπει να πάμε στο λαό. Αν δεν πάρουμε αυτοδυναμία θα εργαστούμε με τους ΑΝΕΛ. Αυτή η συνεργασία πήγε άψογα και αυτό προκύπτει από τη συνεργασία που έχω και εγώ με τον υφυπουργό Επικρατείας Τέρενς Κουίκ. Δε θα βάλουμε τους ΑΝΕΛ στα ψηφοδέλτιά μας», ξεκαθάρισε. «Το βασικό διακύβευμα των εκλογών θα είναι η σταθεροποίηση της οικονομία. Και η βελτίωση της καθημερινότητας του Έλληνα πολίτη».

    Για την Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι «η στάση της την τελευταία μέρα είναι σαν να διαφοροποιήθηκε πολύ. Δυστυχώς έχει δημιουργήσει πρόβλημα. Δεν τη βλέπω αρχηγό. Οι αρχηγοί κόμματων δεν γίνονται από την τηλεόραση. Οι αρχηγοί κομμάτων της Αριστεράς γίνονται μέσα από τους αγώνες. Δεν βλέπω να διεκδικεί ηγετικό ρόλο».

    [02] Β. Μεϊμαράκης: Πολιτικός τυχοδιωκτισμός οι εκλογές

    Την ανάγκη να σταματήσει άμεσα η εκλογολογία και να αναλάβει ο Πρωθυπουργός πρωτοβουλίες να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό επεσήμανε ο Βαγγέλης Μειμαράκης εξαπολύοντας παράλληλα πολυεπίπεδη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα. Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1, ο Πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε ?τακτικιστή? τον κ. Τσίπρα τον οποίο και κατηγόρησε πως επιδιώκει να λύσει ένα εσωκομματικό του πρόβλημα δυναμιτίζοντας την πορεία της χώρας με εκλογές.

    «Σκέφτεται ότι "θα κάνω εκλογες, θα είμαι πάλι πρώτος, θα περιορίσω τους αντάρτες, θα αλλάξω την Κωσταντοπούλου, και αν βγουν οι ΑΝΕΛ θα ξανακανω κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ αλλιώς με κάποιον άλλο", αυτό δικαιολογεί εκλογές;» διερωτήθηκε ο κ. Μειμαράκης ο οποίος και τόνισε πως «εκλογές σημαίνουν ανακοπή της πορείας και πιθανά ένα νέο μνημόνιο».

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΝΔ ο κ. Τσίπρας «ήξερε ότι είχε κάνει μια αχταρμά κοινοβουλευτική ομάδα για να αποσπάσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού» ενώ επεσήμανε πως «είναι μεγάλος πολιτικός τυχοδιωκτισμός για να λύσεις ένα εσωκομματικό προσωπικό πρόβλημα να προσφύγεις στο λαό εις γνώση σου ότι θα χρειαστείς και άλλα επώδυνα μέτρα και που πιθανό και οι εταίροι δεν θα το δουν με καλό μάτι για 5η φορά εκλογές.»

    Ο κ. Μειμαράκης υπενθύμισε πως πριν μερικές εβδομάδες στην ΚΕ και την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευτεί πως το εσωκομματικό θέμα θα το λύσει το συνέδριο ενώ τόνισε πως «οι υπουργοί της κυβέρνησης με την εκλογολογία δημιουργούν αστάθεια».

    [03] «Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει τη συμφωνία ο Μ. Γλέζος

    «Είναι απαράδεκτη αυτή η συμφωνία. Να αντιδράσουν οι σύντροφοι στις επιλογές του ενιαίου κόμματος. Καλώ την ηγεσία να συνέρθει. Αυτή είναι μια επιλογή της ηγεσίας του κόμματος» δήλωσε το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας οργανισμός. Το ενιαίο κόμμα έχει διασπαστεί στα τρία. Αυτοί που είναι στο Μαξίμου, η ομάδα του Λαφαζάνη και η ΚΟΕ. Ευελπιστώ, ο Τσίπρας να ταυτιστεί με την ιστορία του και να απεγκλωβιστεί από ορισμένες καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί στο Μαξίμου» πρόσθεσε.

    Για το ενδεχζόμενο συμμετοχής του στο κόμμα Λαφαζάνη σημείωσε: «Έχω πει ότι για μένα η μορφή του νομίσματος δεν ανατρέπει τον ρόλο του νομίσματος. Εγώ στις εκλογές θα είμαι με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τα οράματά του. Ούτε από την πλατφόρμα, ούτε από αυτούς που βρίσκονται στο Μαξίμου δεν εκφράζονται τα οράματα του κόμματος».

    Ο κ. Γλέζος υπογράμμισε ότι «αφέντης είναι τα μέλη του κόμματος και πρέπει να ακουστούν» και υποστήριξε ότι κάποιοι του έχουν πει να σκάσει. «Μου έχουν πει κάποιοι "σκάσε". Τι θέλει κι ανακατεύεται ο γέρος και εγώ τους απαντώ με ρήσεις του Σόλωνα, ότι πολίτης είναι αυτός που έχει υποχρέωση να ανακατεύεται στα κοινά» είπε χαρακτηριστικά.

    [04] Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό ζητά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Θέμα Συνόδου Κορυφής για να εξεταστεί το μείζον θέμα του μεταναστευτικού εγείρει εκ νέου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σύμφωνα με πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

    Πρόσφατα ο κ Παυλόπουλος είχε ζητήσει τη σύγκλιση Συνόδου Κορυφής για να εξεταστεί το πρόβλημα, που απασχολεί κυρίως τον ευρωπαϊκό νότιο, σε ανώτατο επίπεδο στο πλαίσιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από πηγλές της προεδρίας, για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρείται απαραίτητη.

    [05] Περαιτέρω χαλάρωση των capital controls

    Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την οποία γίνονται αλλαγές στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά στα capital controls (έλεγχο διακίνησης κεφαλαίων), με στόχο την περαιτέρω χαλάρωση τους.

    Μεταξύ άλλων η υπουργική απόφαση αναφέρει ότι:

    Επιτρέπεται το άνοιγμα λογαριασμού ειδικού σκοπού χωρίς δικαίωμα ανάληψης από φυσικό πρόσωπο για την εξυπηρέτηση ρυθμίσεων οφειλών σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης και στο Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και το άνοιγμα λογαριασμού από φορείς κοινωνικής ασφάλισης αποκλειστικά για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών οφειλών

    Επιτρέπεται το άνοιγμα αποκλειστικά και μόνον ενός λογαριασμού, χωρίς δικαίωμα ανάληψης, για την εξυπηρέτηση δανείου που έχει ληφθεί πριν την έναρξη ισχύος της παρούσας από το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο ανοίγεται ο λογαριασμός, ακόμη και σε περίπτωση ύπαρξης τραπεζικού λογαριασμού σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα

    Απαγορεύεται η πρόωρη, μερική ή ολική, εξόφληση δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα με εξαίρεση: α) την αποπληρωμή με μετρητά ή έμβασμα από το εξωτερικό και β) την αποπληρωμή μέσω χορήγησης νέου δανείου, με σκοπό την αναδιάρθρωση, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό του νέου δανείου είναι ίσο τουλάχιστον με το ποσό του ανεξόφλητου κεφαλαίου του αρχικού δανείου»

    Επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ή του ισόποσού του σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο, συνολικά, για έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, ηλεκτρονικά μέσω πιστωτικού ιδρύματος, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή. Στις περιπτώσεις όμως που τα ανωτέρω ποσά πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή, με την προσκόμιση μισθωτήριου συμβολαίου ή άλλων σχετικών δικαιολογητικών, τότε επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού οκτώ χιλιάδων ευρώ (8.000)

    [06] Τουλάχιστον 576 μετανάστες διασώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

    Τουλάχιστον 576 μετανάστες διασώθηκαν το τελευταίο 24ωρο από το Λιμενικό Σώμα, σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγεκριμένα, σημειώθηκαν 23 περιστατικά έρευνας και διάσωσης στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, το Αγαθονήσι και την Κω.

    [07] «Καθαρό» το νερό της Φούρκας μετά τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

    «Καθαρό» είναι το νερό της Φούρκας και κατάλληλο για πόση, όπως αναφέρει ο Δήμος Κασσάνδρας, μετά τα τελευταία κρούσματα ιογενούς γαστρεντερίτιδας που παρουσιάστηκαν στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, «τα αποτελέσματα των έκτακτων μετρήσεων από έξι σημεία της Παραλίας Φούρκας την 11η Αυγούστου δεν δείχνουν την ύπαρξη παθογόνων μικροοργανισμών που καθιστούν το νερό ακατάλληλο για πόση ή επικίνδυνο για τη μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων».

    Ο αντιδήμαρχος Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Δήμου Κασσάνδρας, Βασίλης Στακίνης, υπογράμμισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ πως οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και οι τουρίστες δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την ποιότητα του νερού, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν προληπτικά.

    [08] Στην εισαγγελία Πειραιά θα οδηγηθούν οι επτά Γεωργιανοί για τη ληστείας στην Ύδρα

    Στην εισαγγελία Πειραιά οδηγούνται οι επτά Γεωργιανοί που συνελήφθησαν για την υπόθεση της ληστείας σε κατοικία στην Ύδρα. Οι δράστες που κρατούνται στην αστυνομική διεύθυνση Αθηνών είχαν εισβάλει τα ξημερώματα της Κυριακής σε κατοικία του νησιού και αφού έδεσαν και φίμωσαν τον 67χρονο ιδιοκτήτη και την 58χρονη σύζυγό του, απέσπασαν άγνωστο χρηματικό ποσό και προσπάθησαν να διαφύγουν. Η 58χρονη γυναίκα κατάφερε να λυθεί και να ειδοποιήσει την αστυνομία ενώ ο 67χρονος σύζυγός της βρέθηκε νεκρός. Το ιατροδικαστικό πόρισμα αναφέρει ότι ο θάνατος του άτυχου άνδρα οφείλεται σε απόφραξη των αεροφόρων οδών σε συνδυασμό με έμφραγμα. Επίσης, ο 67χρονος έφερε μώλωπες από χτυπήματα.

    Η κηδεία του αναμένεται να γίνει σήμερα στο νησί.

    Οι δύο από τους δράστες της ληστείας συνελήφθησαν από δύναμη της αστυνομίας και του λιμενικού στη χερσαία ζώνη του λιμανιού, ενώ οι άλλοι πέντε προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε δύο θαλάσσια ταξί για να διαφύγουν, αλλά δεν τα κατάφεραν καθώς ήδη είχε υπάρξει άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων αλλά και του λιμενικού.

    Με θαλάσσιο ταξί κατάφερε και διέφυγε το ζευγάρι Γεωργιανών, στους οποίους οι δράστες της ληστείες είχαν δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό των περίπου 40.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο ζευγάρι αναζητείται στην περιοχή της Βάρκιζας

    [09] Σόιμπλε: Υπάρχουν «περιθώρια» επιμήκυνσης των δανείων της Ελλάδας

    «Υπάρχει ακόμη κάποιο περιθώριο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους και σημείωσε ότι τα 32,5 χρόνια που ορίζει το τρίτο πρόγραμμα δεν αποτελούν το ανώτατο όριο.

    «Είχαμε ήδη στο δεύτερο πρόγραμμα, το οποίο η Ελλάδα δεν μπόρεσε δυστυχώς να ολοκληρώσει, χρόνο αποπληρωμής τα 32,5 χρόνια. Τώρα έχουμε συμφωνήσει την ίδια διάρκεια. Αυτό είναι ήδη εξαιρετικά γενναιόδωρο. Περισσότερο καθοριστικό όμως είναι το πόσο πρέπει μια χώρα κάθε χρόνο να πληρώνει για τόκους και αποπληρωμή του χρέους. Εδώ λέγεται ότι, αν συνολικά αυτά τα δύο δεν υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ ετησίως, τότε αυτό είναι ακόμη βιώσιμο. Και αυτό το όριο η Ελλάδα για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν θα το υπερβεί», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και επισήμανε ότι πάνω σε αυτή τη βάση οι Θεσμοί και μετά το Eurogroup θα μιλήσουν τον Οκτώβριο με το ΔΝΤ, ενώ «θα δούμε αν τα πρώτα μέτρα, τα οποία θέλουμε να λάβουμε ήδη αυτή την εβδομάδα, θα οδηγήσουν την οικονομία έξω από αυτή την στασιμότητα που δημιουργήθηκε λόγω της καθυστέρησης από την αρχή του έτους». Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι «θα καταλήξουμε σε κοινή αξιολόγηση και ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, όπως το έχουμε καθορίσει ως απαραίτητη προϋπόθεση». Υπάρχει ακόμη «κάποιο περιθώριο, τα 32,5 χρόνια δεν είναι το απόλυτο ανώτατο όριο, αλλά είναι σαφές και ότι ούτε τα 100 χρόνια θα ακούγονταν πειστικά», πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν αυτό το πρόγραμμα θα είναι το τελευταίο για την Ελλάδα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι «εάν η Ελλάδα εφαρμόσει όλα αυτά που έχουν συμφωνηθεί, τότε το σκεπτικό του προγράμματος για τα επόμενα τρία χρόνια είναι τέτοιο που θα πρέπει κανονικά να φέρει την Ελλάδα σε βιώσιμο δρόμο ώστε να μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της από τις αγορές, χωρίς τις εγγυήσεις του ΕΜΣ».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 August 2015 - 8:32:16 UTC