Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για τους μετανάστες ζητά ο ΟΗΕ λύση επεξεργάζεται η κυβέρνηση
  • [02] Αντίδραση Σαμαρα στην απόφαση της κυβέρνησης για παραχώρηση αεροδρομίων
  • [03] Έρευνα της ΔΙΣ στα αρχεία της Βέρμαχτ για τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα
  • [04] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο, δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή
  • [05] Προθεσμία για την απολογία τους πήραν οι συλληφθέντες για τη δολοφονία στην Ύδρα
  • [06] Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

  • [01] Μέτρα για τους μετανάστες ζητά ο ΟΗΕ λύση επεξεργάζεται η κυβέρνηση

    Στη ναύλωση πλοίου που 2.500 θέσεων που θα μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά, προσανατολίζεται η κυβέρνηση σύμφωνα με δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου κας Όλγας Γεροβασίλη στον 9,84.

    Η κα Γεροβασίλη εξήγησε ότι σκοπός είναι το πλοίο να κάνει τον γύρο των νησιών ώστε να συγκεντρώνει πρόσφυγες και επειδή υπήρχε και το θέμα της γρήγορης ταυτοποίησης, ελλείψει των υποδομών και ελλείψει του ανθρώπινου δυναμικού, να γίνεται αυτό μέσα στο πλοίο, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να αποσυμφορηθούν γρηγορότερα τα νησιά.

    Σε ερώτηση για το "αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας τριών νέων κέντρων υποδοχής, στη Λέρο, τη Χίο και την Κω" η κα Γεροβασίλη απάντησε: " Είναι απαραίτητο να υπάρξουν καινούργιοι χώροι υποδοχής. Δεν μπορεί να συνεχιστούν αυτές οι τραγικές εικόνες τις οποίες βλέπουμε καθημερινά, με παιδιά, με ανθρώπους οι οποίοι ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Υπήρξαν αντιστάσεις, και από δημοτικές αρχές, μπροστά στην πιθανότητα να γίνουν κέντρα υποδοχής στα νησιά, οι οποίες νομίζω θα πρέπει να καμφθούν, να το ξανασκεφτούν, διότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλιώς. Από εκεί και μετά, η κυβέρνηση, το υπουργείο, έχει δημιουργήσει κι ένα συντονιστικό όργανο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα η αποσυμφόρηση των νησιών, που πραγματικά δεν μπορούν να σηκώσουν αυτούς τους μεγάλους αριθμούς προσφύγων. Και, βεβαίως, έγινε ο χώρος υποδοχής στον Ελαιώνα. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί και άλλος, εκτός Αττικής πια, για να μεταφερθούν γρήγορα και να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

    Στο μεταναστευτικό αναφέρεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    Η Ελλάδα πρέπει να δείξει "πολύ περισσότερη ηγεσία" προκειμένου να αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη κρίση με τους 160.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν φθάσει στις ακτές της μέχρι τώρα φέτος, ανέφερε η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνώναν.

    Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNCHR) κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει την Ελλάδα στο θέμα των προσφύγων.

    Σχεδόν 250.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ευρώπη διά θαλάσσης μέχρι τώρα φέτος και τουλάχιστον 2.349 έχουν πεθάνει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM).

    [02] Αντίδραση Σαμαρα στην απόφαση της κυβέρνησης για παραχώρηση αεροδρομίων

    Έντονη ήταν η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει η διαδικασία παραχώρησης 14 αεροδρομίων της χώρας.

    Ο κ. Σαμαράς μιλώντας σε συνεργάτες του επεσήμανε πως « η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να προχωρήσει στην παραχώρηση των 14 αεροδρομίων, όπως ακριβώς είχε αποφασίσει και η προηγούμενη κυβέρνηση. Τότε είχε καταγγείλει την απόφαση ως ύποπτο ξεπούλημα, τώρα την υιοθετεί ως επωφελή και σημαντική συμφωνία. Θα μπορούσε βέβαια να είχε ζητήσει και συγγνώμη αλλά που να βρεθεί ντροπή...».

    [03] Έρευνα της ΔΙΣ στα αρχεία της Βέρμαχτ για τη γερμανική κατοχή στην Ελλάδα

    Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που γίνεται επί των αρχείων της Βέρμαχτ από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο -τα οποία αποκτήθηκαν από την Υπηρεσία Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ- μετά την πρώτη επεξεργασία και αξιολόγησή τους παρουσιάσθηκαν στον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημερωτικής επίσκεψής του στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού (ΔΙΣ).

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας:

    - Έχει ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των μικροφίλμ, με τα ειδικά μηχανήματα.

    - Έχει ολοκληρωθεί η επιλογή των αποσπασμάτων που αναφέρονται στην Ελλάδα μέσω μιας γρήγορης επισκόπησης των αρχείων για τον εντοπισμό λέξεων-κλειδιών που καθορίζουν τον τόπο.

    - Είναι σε εξέλιξη η σύνταξη συνοπτικών σημειωμάτων με γενικές περιγραφές του τύπου των αρχείων και ειδικές περιγραφές σημαντικών ευρημάτων που αφορούν συγκεκριμένες πράξεις του γερμανικού στρατού ενάντια στον ελληνικό λαό.

    Για την επεξεργασία αυτών των αρχείων, η ΔΙΣ αξιοποιεί υπηρετούντες στρατιώτες με άριστη γνώση γερμανικών και με υψηλή ακαδημαϊκή εκπαίδευση, υπό την επίβλεψη ιστορικών της Διεύθυνσης.

    Στο φωτογραφικό υλικό περιλαμβάνονται φωτογραφίες των πρώτων Ελλήνων αιχμαλώτων κατά την εισβολή των γερμανικών στρατευμάτων, φωτογραφίες από καταστροφές εγκαταστάσεων και κτιρίων και πολλές φωτογραφίες των κατοχικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα, καθώς και χάρτες, σχεδιαγράμματα και πίνακες. Υπάρχουν στοιχεία για ανθρώπινες απώλειες, με νεκρούς, αιχμαλώτους, εκτελεσθέντες και ομήρους. Αναφέρονται επίσης πολλές καταστροφές περιοχών και υπάρχουν αναφορές για κατασχέσεις.

    Μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας εργασίας και της σύνταξης περιληπτικών σημειωμάτων για το σύνολο του αρχείου, η ΔΙΣ σκοπεύει να συνοψίσει τα αποτελέσματα σε μια έκδοση που θα περιλαμβάνει και ευρετήριο γεγονότων.

    Σε δεύτερο χρόνο θα γίνει πιστή απόδοση στα ελληνικά τόσο των σημαντικών αποσπασμάτων με βάση τα ευρήματα, όσο και του συνόλου του αρχείου. Επίσης, θα υπάρξει παραπέρα εμπλουτισμός των αρχειακών πηγών, με επιπλέον σειρές μικροφίλμ από τις ΗΠΑ, καθώς και διασταύρωση του αρχειακού υλικού με άλλες πηγές, όπως είναι τα αρχεία που αναμένονται από τη ρωσική κυβέρνηση.

    [04] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο, δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή

    Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε, πριν από λίγη ώρα, σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καλλιθέα του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης.

    Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν αυτή τη στιγμή 72 πυροσβέστες με 26 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 20 ατόμων, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Όπως τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή, ενώ σε λίγη ώρα αναμένεται να προστεθούν δύο ακόμη πυροσβεστικά αεροπλάνα.

    [05] Προθεσμία για την απολογία τους πήραν οι συλληφθέντες για τη δολοφονία στην Ύδρα

    Στην εισαγγελία Πειραιά υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οδηγήθηκαν σήμερα οι επτά Γεωργιανοί που συνελήφθησαν για την υπόθεση της ληστείας σε κατοικία στην Ύδρα που είχε ως αποτέλεσμα, ένας 67χρονος,ιδιοκτήτης ταβέρνας να χάσει τη ζωή του.

    Η κατηγορία που βαρύνει τους συλληφθέντες οι οποίοι πήραν προθεσμία για να απολογηθούν σε δύο ομάδες Πέμπτη και Παρασκευή είναι ανθρωποκτονία και ληστεία κατ συναυτουργία. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές και οι επτά αρνούνται οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση λέγοντας ότι στο νησί είχαν πάει διακοπές.

    Ωστόσο άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη δικογραφία για τους συλληφθέντες έχει συμπεριληφθεί ένα cd που πιθανόν δείχνει τους δράστες να κινούνται στην περιοχή και κοντά στην οικία. Επίσης φέρεται να έχουν βρεθεί δακτυλικά αποτυπώματά τους μέσα στην οικία του άτυχου 67χρονου.

    [06] Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

    Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται από τις 11:30 το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Στο Μέγαρο Μαξίμου προσήλθαν οο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς και ουπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος το απόγευμα αποχώρησε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 August 2015 - 14:32:09 UTC