Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοδκές τάσεις ο Γενικός Δείκτης Τιμών
  • [02] «Ναι» από Ισπανία και Αυστρία στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας
  • [03] Σόιμπλε: Να δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα νέας αρχής
  • [04] Ψηφίζει η γερμανική βουλή για το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας
  • [05] Σε εξέλιξη η φωτιά στην Καλλιθέα Ξυλοκάστρου
  • [06] Αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch

  • [01] Ανοδκές τάσεις ο Γενικός Δείκτης Τιμών

    Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 675,18 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,30%.

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 2,22 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,32%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,16%.

    [02] «Ναι» από Ισπανία και Αυστρία στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας

    Το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας, το οποίο έθεσε σε ψηφοφορία ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος επιδίωξε με αυτή τη διαδικασία να προβάλει το έργο του, ενόψει των εθνικών εκλογών στη χώρα της Ιβηρικής.

    Η συμφωνία, υπέρ της οποίας τάσσονταν η συντηρητική συμπολίτευση και η σοσιαλιστική αντιπολίτευση, υπερψηφίστηκε από 297 μέλη του κοινοβουλίου, έναντι 20 ψήφων κατά. Το μικρό οικολογικό και κομμουνιστικό κόμμα Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida, IU) ήταν το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα το οποίο τάχθηκε εναντίον της.

    Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, στην Ισπανία δεν αποτελούσε προϋπόθεση η κοινοβουλευτική έγκριση για την επικύρωση της συμφωνίας με την Ελλάδα. Ο Ραχόι πάντως επέλεξε να την υποβάλει στους βουλευτές, ανακαλώντας τους από τις θερινές διακοπές για μια έκτακτη προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση του σώματος, χωρίς να υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να απορριφθεί.

    Το γερμανικό και το ολλανδικό κοινοβούλιο θα ψηφίσουν για το ελληνικό πρόγραμμα την Τετάρτη.

    Σε δοκιμαστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα απόψε κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών ( CDU/CSU) της Γερμανίας, 56 βουλευτές δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν «όχι» στην αυριανή ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο για την έγκριση του ελληνικού προγράμματος, ενώ τέσσερις δήλωσαν «αποχή».

    Από την συνεδρίαση απουσίαζαν, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Frankfurter Allgemeine Zeitung, περίπου 20 βουλευτές και η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα. Τον λόγο πήραν η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Κλάους-Πέτερ Βιλς, ο οποίος ασκεί από την αρχή της κρίσης κριτική στην πολιτική ευρω-διάσωσης.

    Διαβάστε επίσης:

    Η αυστριακή βουλή έδωσε «πράσινο φως» για το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα

    [03] Σόιμπλε: Να δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα νέας αρχής

    Έκκληση προς τους βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου να υπερψηφίσουν το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, απηύθυνε α υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την εισηγητική του ομιλία στην έκτακτη συνεδρίαση του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

    Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί γρήγορα στα πόδια της, είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ζητώντας τη θετική ψήφο των γερμανών βουλευτών για την έγκριση του τρίτου προγράμματος στήριξης προς την Ελλάδα. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, της Γερμανίας από τη στιγμή που το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε, ήδη, μεγάλο μέρος των προβλεπόμενων μέτρων, «θα ήταν ανεύθυνο να μην δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα μίας νέας αρχής».

    «Αν δεν δώσουμε αυτά τα χρήματα, η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να πάρει μπροστά», τόνισε ο κ. Σόιμπλε και υπογράμμισε ότι η εκταμίευση της βοήθειας θα γίνεται τμηματικά, με τη διαβεβαίωση της υλοποίησης των απαραίτητων δεσμεύσεων. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι τελικά το ΔΝΤ θα αποφασίσει τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει συνεννόηση και σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Απέκλεισε, ωστόσο, εκ νέου το ενδεχόμενο «κουρέματος», αλλά έκανε λόγο για περιθώρια που αφορούν την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέδωσε ιδιαίτερη σημασία, τόσο στην ανάγκη ταχύτατης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αρθούν σταδιακά οι έλεγχοι κεφαλαίων και να λειτουργήσει η οικονομία, όσο και στο Ταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, για το χρονοδιάγραμμα και το πρόγραμμα του οποίου αναμένεται ελληνική πρόταση τον Οκτώβριο.

    «Δεν μπορεί να υπάρξει εγγύηση ότι όλα αυτά θα λειτουργήσουν με τον καλύτερο τρόπο», παραδέχθηκε ο κ. Σόιμπλε, αλλά τόνισε ότι εάν η Ελλάδα τηρήσει τις υποσχέσεις και υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα, τότε μόνο μπορεί η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί. «Η ευκαιρία υπάρχει, ας ελπίσουμε ότι θα την αξιοποιήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση σκέφτηκε πολύ προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά, την αλληλεγγύη στην Ευρώπη, αλλά και την ευθύνη έναντι των άλλων κρατών που συμμετέχουν.

    «Για πάρα πολλούς λόγους χρειαζόμαστε μία Ευρώπη που μπορεί να κινηθεί- και αυτό περιλαμβάνει το να επιδεικνύει και αλληλεγγύη. Δεν ήταν για μένα εύκολο να φθάσω σε αυτή την απόφαση. Γι' αυτό ακριβώς σας καλώ να υπερψηφίσετε», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.

    Αρνητικά για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι, ασκώντας κριτική στην συμφωνία η οποία επετεύχθη και τονίζοντας ότι αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα την αλληλεγγύη του κόμματός του προς τον ελληνικό λαό και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    Ο κ. Γκίζι επισήμανε ότι και με αυτό το πρόγραμμα δημιουργούνται νέα χρέη προκειμένου να καλυφθούν τα παλιά και ανέδειξε το γεγονός ότι η Γερμανία δεν έχει ως τώρα πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την Ελλάδα, ενώ έχει η ίδια εξοικονομήσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ από την κρίση, λόγω της πολιτικής των επιτοκίων, η οποία, όπως είπε, ασκήθηκε και πάλι σε βάρος των πολιτών, των οποίων η αγοραστική δύναμη μειώθηκε.

    [04] Ψηφίζει η γερμανική βουλή για το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας

    Με την εισήγηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρχίζει στις 10:00 (ώρα Ελλάδος) η έκτακτη συνεδρίαση του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για την έγκριση του τρίτου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας υπό τον ESM και για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των κομμάτων και τις πληροφορίες από τις χθεσινές συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων τους, εκτιμάται ότι η εισήγηση θα εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία. Αναμένονται δε περί τις 60 «διαρροές» από τις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU).

    Υπέρ της συμφωνίας υπολογίζεται ότι θα ψηφίσουν στο σύνολό τους οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι.

    Την καταψήφιση της εισήγησης έχει αποφασίσει η Κ.Ο. της Αριστεράς (Die Linke).

    [05] Σε εξέλιξη η φωτιά στην Καλλιθέα Ξυλοκάστρου

    Συνεχίζει, για δεύτερη ημέρα, το καταστροφικό έργο της η φωτιά σε μεγάλη χαράδρα στην Καλλιθέα Ξυλοκάστρου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη, καταστρέφοντας δασική έκταση.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας έδωσαν μάχη με τις φλόγες περισσότεροι από ενενήντα πυροσβέστες και 34 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από τέσσερα αεροσκάφη καναντέρ και δύο ελικόπτερα.

    Το έργο των πυροσβεστών να θέσουν το πύρινο μέτωπο υπό έλεγχο δυσχεραίνει το δύσβατο σημείο της περιοχής.

    Σημειώνεται, ότι η φωτιά δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

    [06] Αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch

    Ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε απόψε ότι αναβάθμισε κατά μία μονάδα το αξιόχρεο της Ελλάδας.

    Επικαλούμενος τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για το πλαίσιο του τρίτου προγράμματος στήριξης ο οίκος αναβάθμισε τη χώρα στο CCC από CC.

    Η συμφωνία αυτή μειώνει τον κίνδυνο να αθετήσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της όσον αφορά την πληρωμή του χρέους του ιδιωτικού τομέα, σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 August 2015 - 8:32:11 UTC