Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και ο τρόπος
  • [02] Στις 677,55 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με άνοδο 0,65%
  • [03] Πυροβολισμοί έξω από το Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη
  • [04] Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα Δωδεκάνησα
  • [05] Όλ. Γεροβασίλη: Υπάρχουν ορατά θέματα με την σταθερότητα της κυβέρνησης
  • [06] Άτυπη επίσκεψη του Δ. Μάρδα στην Κωνσταντινούπολη

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και ο τρόπος

    Διεξοδική συζήτηση για τις παρεμβάσεις του υπουργείου που έχουν γίνει και αυτές που έχουν δρομολογηθεί, υπήρξε μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναφέρθηκαν στις εξελίξεις σχετικά με τον ρωσικό αγωγό.

    Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε, επίσης, για την εξέλιξη αναφορικά με την παύση των εργασιών στις Σκουριές και την αταλάντευτη προσήλωση της κυβέρνησης στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος, όπως τόνιζαν οι κυβερνητικές πηγές. Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον υπουργό για την προσπάθειά του, δηλώνοντας ότι «όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και ο τρόπος».

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη Δευτέρα προκειμένου να συζητηθούν οι περαιτέρω πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

    [02] Στις 677,55 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με άνοδο 0,65%

    Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 16:00, διαμορφώνεται στις 677,55 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,65%.

    Ενδοσυνεδριακά κινήθηκε σε εύρος διακύμανσης 15 μονάδων. Κατέγραψε ανώτερη τιμή στις 681,91 μονάδες (+1,30%) και κατώτερη στις 667,00 μονάδες (-0,92%).

    Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 23,60 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,75%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,14%.

    [03] Πυροβολισμοί έξω από το Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη

    Η τουρκική αστυνομία έχει συλλάβει δύο υπόπτους που έφεραν αυτόματα όπλα κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί, έξω από το Ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan και την εφημερίδα Milliyet.Η αστυνομία έχει αποκλείσει την πλατεία Ταξίμ.

    Το Dogan μετέδωσε ότι στόχος των δραστών της επίθεσης ήταν αστυνομικοί που βρίσκονταν στην είσοδο του ανακτόρου.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν υπάρχουν τραυματισμοί.

    Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι υπήρξε επίσης μια έκρηξη, ωστόσο η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής από ανεξάρτητη πηγή.

    Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν στην Άγκυρα την ώρα των πυροβολισμών και δεν διέκοψε ομιλία του που μεταδιδόταν απευθείας από την τηλεόραση.

    [04] Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα Δωδεκάνησα

    Αδυνατούν να διαχειριστούν την κατάσταση με την φιλοξενία των προσφύγων και παράτυπων μεταναστών οι δήμαρχοι των νησιών της Δωδεκανήσου, καθώς το πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

    Από το Καστελλόριζο έως το Αγαθονήσι, όλα σχεδόν τα νησιά της Δωδεκανήσου έχουν κατακλυστεί από μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων (κυρίως Σύριους) οι οποίοι φθάνουν από τις απέναντι τουρκικές ακτές καθημερινά.

    Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, υπάρχουν στην Τουρκία χιλιάδες ακόμα Σύριοι που επιδιώκουν να έρθουν στην Ελλάδα, γεγονός που προκαλεί έντονους προβληματισμούς και ανησυχίες.

    Υπολογίζεται ότι στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων στα νησιά της Δωδεκανήσου, έφθασαν 10.000 περίπου, όπως επισημαίνει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκος.

    Κως

    Στην Κω η κατάσταση είναι καλύτερη απ' ότι τις προηγούμενες μέρες όμως τα προβλήματα στο νησί παραμένουν. Σήμερα το πρωί αναχώρησε από την Κω το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1700 πρόσφυγες, το οποίο αναμένεται να πιάσει λιμάνι επίσης σε Κάλυμνο και Λέρο για την μεταφορά και άλλων. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το πλοίο θα ταξιδέψει για Θεσσαλονίκη.

    Λέρος

    Στη Λέρο επικρατούν ανάλογες συνθήκες με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανησυχία. Ο δήμαρχος του νησιού κ. Μιχάλης Κόλιας σε επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Καμμένο και την αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής κ. Χριστοδουλοπούλου αναφέρει η κατάσταση στο νησί της Λέρου είναι εκτός ορίων.

    Αγαθονήσι

    Ακρως προβληματική είναι η κατάσταση στο Αγαθονήσι. Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος κ. Ευαγγ. Κόττορος τόνισε ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και ότι επιτέλους περιμένει από την Πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες για ένα τόσο μικρό νησί όπως είναι το Αγαθονήσι, προστατεύοντας τα θαλάσσια σύνορά μας αλλά και τους κατοίκους του. Στο νησί βρίσκονται σε καθημερινή βάση πάνω από 400 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες, γεγονός που ανησυχεί έντονα τους λιγοστούς κατοίκους οι οποίοι αδυνατούν ακόμα και να τους προσφέρουν τα στοιχειώδη.

    Σύμη

    Στη Σύμη ο δήμαρχος κ. Παπακαλοδούκας αποφάσισε να αναλάβει «διπλωματικές» πρωτοβουλίες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ρόδου, θα ζητήσει τη συνεργασία του Καϊμακάμη του Μαρμαρίς και της Ντάτσας, ώστε στο μέτρο του δυνατού να θωρακιστούν τα συγκεκριμένα θαλάσσια σύνορα, τουλάχιστον μέχρι να πέσει η αυλαία της τουριστικής περιόδου. Ο κ. Παπακαλοδούκας είπε πως αυτή της στιγμή βρίσκονται στο νησί 200 πρόσφυγες και μετανάστες που θα αναχωρήσουν κατά ομάδες με την πρώτη ομάδα -αποτελούμενη από 60 άτομα- να αναχωρεί σήμερα και τη δεύτερη -με 100 άτομα- αύριο.

    Ρόδος

    Στο νησί της Ρόδου, έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται προβλήματα, αλλά η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Τις προηγούμενες μέρες, ομάδες μεταναστών και προσφύγων κατέλαβαν κεντρικά πάρκα της πόλης, για λίγες όμως ώρες. Υπήρξε άμεση παρέμβαση του δημάρχου κ. Φ. Χατζηδιάκου, ο οποίος έπεισε τους μετανάστες να φύγουν από εκεί και να μεταφερθούν σε δημοτικό ακίνητο, όπου φιλοξενούνται, φροντίζοντας μάλιστα και για την διατροφή τους.

    Χάλκη, Τήλος, Κάλυμνος

    Στην Χάλκη επικρατούν ασφυκτικές συνθήκες αφού καθημερινά αποβιβάζονται μετανάστες ακόμη και σε δύσβατες ακτές, ενώ έντονα είναι τα προβλήματα και στο νησί της Τήλου, στην Κάλυμνο κ.ά.

    [05] Όλ. Γεροβασίλη: Υπάρχουν ορατά θέματα με την σταθερότητα της κυβέρνησης

    Την ύπαρξη «ορατών θεμάτων» που η κυβέρνηση δεν κρύβει και τα οποία «έχουν να κάνουν και με τη σταθερότητα της κυβέρνησης και κατά πόσο αυτή είναι σε θέση να εξασφαλίσει την περαιτέρω ομαλή κοινοβουλευτική και κυβερνητική διαδικασία», αλλά και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στον Σκάϊ, σημειώνοντας ότι πρωτοβουλίες να αναληφθούν την επόμενη εβδομάδα.

    Η κ. Γεροβασίλη δήλωσε ότι «το ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες θα αναληφθούν στη συνέχεια» , οι οποίες, βεβαίως, θα συζητηθούν και αποτελεί στόχο της κυβέρνησης για την επόμενη εβδομάδα το να δρομολογηθούν. Υπάρχουν πρόσθεσε, «ορατά προβλήματα τα οποία δικαίως θέτουν ερωτηματικά, ωστόσο θα έλεγα ότι πρόκειται για πολυπαραγοντικό, ζήτημα, ποιες ακριβώς πολιτικές πρωτοβουλίες θα ληφθούν από το κυβερνητικό επιτελείο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης, δηλαδή, μετά και τις εκταμιεύσεις που αναμένονται αύριο, προκειμένου να αποπληρώσουμε ως χώρα τα οφειλόμενα».

    Επομένως, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «μέχρι αυτή τη στιγμή δεν θα υπάρχει κάποια απάντηση που να είναι αξιόπιστη».Σχετικά με το θέμα των εκλογών και των κυβερνητικών στόχων, η κ. Γεροβασίλη τους συνόψισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση, «δεν είχε στον σχεδιασμό της εκλογές και δεν είχε λόγους να προχωρήσει σε αυτές, μέχρι ενός σημείου βεβαίως, με την έννοια ότι υπάρχουν προτεραιότητες οι οποίες θα πρέπει να εξασφαλιστούν, προκειμένου να μην διαταχθούν οι κυρίαρχοι στόχοι». Κυρίαρχος στόχος , σημείωσε, ήταν να συναφθεί η συμφωνία, αυτό ολοκληρώνεται σήμερα-αύριο, μαζί με τις εκταμιεύσεις. Υπάρχει επίσης ,τόνισε, ο δεύτερος μεγάλος στόχος να αποκατασταθεί μια σταθερότητα στην οικονομία και υπάρχει και ο στόχος, να φτάσουμε στη συζήτηση για το χρέος, για τη βιωσιμότητα ή μη του ελληνικού χρέους, προκειμένου και τα αποτελέσματα της συμφωνίας, αυτή η συμφωνία να είναι εφικτή και να είναι βιώσιμη με όσο το δυνατόν πιο ελαφρείς όρους για τον ελληνικό λαό.

    [06] Άτυπη επίσκεψη του Δ. Μάρδα στην Κωνσταντινούπολη

    O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας θα πραγματοποιήσει, το διάστημα 20 με 24 Αυγούστου, άτυπη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. Την Παρασκευή 21 Αυγούστου ο υπουργός θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και το Σάββατο 22 Αυγούστου με τον υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σίμσεκ.

    Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ελληνοτουρκικές εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με μεγάλη αύξηση του διμερούς όγκου εμπορίου καθώς από 1 δισ. ευρώ το 2000 διαμορφώθηκε σε 4,4 δισ. το 2014. Επίσης στην 3η Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στις 5-6 Δεκεμβρίου 2014, υπεγράφη Κοινή Δήλωση που αναφέρει, μεταξύ άλλων, τη δέσμευση των δύο χωρών για περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 19 August 2015 - 14:32:12 UTC