Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Καμμένος: Κατεβαίνουμε αυτόνομα στις εκλογές
  • [02] Ο. Γεροβασίλη: Ο κ. Μεϊμαράκης δεν έχει δικαίωμα να γελοιοποιεί τους θεσμούς
  • [03] Πρ. Παυλόπουλος: Ζήτημα ασφάλειας και ανθρωπισμού το Μεταναστευτικό
  • [04] «Λε Μοντ»: Επιθυμητές οι εκλογές στην Ελλάδα για αξιωματούχους των Βρυξελλών
  • [05] Κύπρος: Αισιοδοξία για εντοπισμό της ατράκτου του «Νοράτλας»
  • [06] Βέλγος πρωθυπουργός: Τρομοκρατική η χθεσινή ένοπλη επίθεση σε τρένο
  • [07] Πάνω από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ
  • [08] Υπό έλεγχο η φωτιά στη νότια Κεφαλονιά
  • [09] Περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ
  • [10] Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Σολόφσκι
  • [11] Συνάντηση Μεϊμαράκη - Λαφαζάνη στις 18:00
  • [12] «Η Προεδρία δεν ασχολείται με την κ. Κωνσταντοπούλου»
  • [13] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή Καμπιτσάτα της Κεφαλονιάς

  • [01] Π. Καμμένος: Κατεβαίνουμε αυτόνομα στις εκλογές

    "Δηλώνουμε ευθέως ότι εμείς κατεβαίνουμε αυτόνομα στις εκλογές. Θέλουμε ξεχωριστή λαϊκή εντολή, αλλά την επόμενη ημέρα, με πολύ χαρά, όπως έχουμε ήδη συζητήσει με τον πρωθυπουργό, αν το επιθυμεί ο ελληνικός λαός, θα είμαστε μαζί" ανέφερε από τη Χίο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, επαναλάμβάνοντας πως με τα υπόλοιπα κόμματα, "δεν θα μπορούσαμε να είμαστε μαζί".

    Ειδικά για το Ποτάμι, ο κ. Καμμένος είπε ότι "με αυτή τη ροή, δεν μπορούμε να το παρακολουθήσουμε", ενώ για το κόμμα του κ. Λαφαζάνη ("Λαϊκή Ενότητα") είπε ότι "ο κ. Λαφαζάνης αυτή τη στιγμή είναι αυτός που έριξε την κυβέρνηση". Σε κάθε περίπτωση, "μπορεί να δημιουργηθούν καινούργιοι σχηματισμοί, και αυτό είναι κάτι που θα το επανεξετάσουμε" ανέφερε ο κ. Καμμένος.

    Απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι "το θέμα είναι ότι δεν ψηφίζει ο κ. Μεϊμαράκης, αλλά ψηφίζει ο ελληνικός λαός. Στις εκλογές, στη Δημοκρατία, αποφασίζει ο λαός. Θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός ποιον θέλει στην κυβέρνηση".

    [02] Ο. Γεροβασίλη: Ο κ. Μεϊμαράκης δεν έχει δικαίωμα να γελοιοποιεί τους θεσμούς

    "Ο κ. Μεϊμαράκης έχει δικαίωμα υπηρετώντας μικροκομματικές σκοπιμότητες να φτάνει μέχρι τη γελοιότητα, δεν έχει κανένα δικαίωμα να γελοιοποιεί τους θεσμούς" αναφέρει σε δήλωσή της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ μετά την συνάντησή του με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, την Παρασκευή.

    Η κ. Γεροβασίλη προσθέτει ότι "αποτελεί περιφρόνηση για τη Δημοκρατία το Σύνταγμα και τους θεσμικούς παράγοντες της χώρας, η παρωδία της συνάντησης του με την απελθούσα Πρόεδρο της Βουλής. Η οποία, σε ευθεία αντίθεση με όσα δηλώνει ότι υπερασπίζεται, εμφανίζεται να συμπράττει με τον κ. Μεϊμαράκη στην επίθεση κατά του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, κατά του Πρωθυπουργού και κατά της Δημοκρατικής τάξης".

    [03] Πρ. Παυλόπουλος: Ζήτημα ασφάλειας και ανθρωπισμού το Μεταναστευτικό

    «Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι το Μεταναστευτικό σήμερα, με την όξυνση την οποίαν έχει, με την ιδιομορφία την οποίαν έχει, συνιστά ένα ζήτημα όχι μόνον ασφάλειας, αλλά κυρίως ζήτημα ανθρωπισμού», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και συμπλήρωσε: «ένα τέτοιο ζήτημα, στην έκταση την οποίαν έχει λάβει, δεν είναι δυνατόν, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά να αντιμετωπισθεί από κοινού, να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Αυτό, άλλωστε, είναι υποχρέωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των οργάνων της». Στάθηκε στην ανάγκη να συγκληθεί άμεσα μια Σύνοδος Κορυφής, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, λέγοντας: «σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία με τον ΟΗΕ, κυρίως σε θέματα Ασύλου. Είναι γνωστό ότι τα θέματα Ασύλου ανήκουν και στα Ηνωμένα Έθνη και κυρίως στην Ύπατη Αρμοστεία. Άρα, αυτή η Σύνοδος Κορυφής πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και να καταλάβουμε ότι πλέον στην Ευρώπη το ζήτημα αυτό είναι θέμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Αλληλεγγύης, η οποία δεν είναι δυνατόν να μην εκφράζεται, όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα θέμα ανθρωπισμού».

    Διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά του θα κάνει ότι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση και εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί όπως είπε «έχουμε και άλλες απόψεις ακουστεί προς αυτήν την κατεύθυνση, με κορυφαία την περίπτωση της Καγκελαρίου της Γερμανίας, της κυρίας Μέρκελ, βεβαίως για το θέμα του Ασύλου. Όπου τόνισε την ανάγκη πλέον διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής Ασύλου, υπό τις νέες, τραγικές δυστυχώς, συνθήκες που αντιμετωπίζουμε».

    Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Το μεταναστευτικό απειλεί να μας πνίξει σαν χώρα και πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις προσπάθειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αντιληφθούν ότι δεν είναι μόνο ελληνικό ζήτημα. Οι διαστάσεις που μπορεί να λάβει το μεταναστευτικό είναι εκρηκτικές». Ζήτησε και εκείνος να γίνει μια σύνοδος κορυφής για το θέμα αυτό, υπογραμμίζοντας ότι «οι ευρωπαίοι δεν μπορούν να μένουν έτσι».

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Μυτιλήνη, ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι «υπάρχουν προβλήματα που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί». Χαρακτηριστικά ανέφερε παράδειγμα από την επίσκεψή του σε νοσοκομείο, με τους ανθρώπους εκεί να του λένε ότι παρά τα άλλα προβλήματα, χρειάζονται και διερμηνείς.

    Επίσης, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την τραπεζική κρίση αντιμετωπίστηκαν. Σημείωσε πως η προβλεπόμενη φαρμακευτική δαπάνη για φέτος ανέρχεται στα 1.388 δισ. ευρώ από 1.620 δις. ευρώ πέρυσι.

    Παράλληλα αναφέρθηκε και στις 4.500 προσλήψεις που είχε προαναγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της υγείας, ωστόσο όπως είπε «έχουν και μια διαδικασία, όπως ξέρετε, ΑΣΕΠ και η άλλη διαδικασία με τους γιατρούς, που είναι ακόμα πιο χρονοβόρα, και έτσι αντιμετωπίζουμε αυτή τη δυσκολία με επικουρικό προσωπικό». Συμπλήρωσε ότι οι 700 από αυτούς αφορούν νοσοκομεία του Αιγαίου, της Θράκης, της δυτικής Μακεδονίας και της Ηγουμενίτσας και αποκάλυψε ότι το υπουργείο σκέφτεται για μια διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς, αφού πρώτα ολοκληρώσουν το αγροτικό τους, να μπορούν να διαλέξουν όποια θέση θέλουν σε όποιο νοσοκομείο ανά την επικράτεια.

    Σημείωσε οι θεσμοί αρχικά ζητούσαν 1,6 δισ. ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη, πείστηκαν τελικώς να παραμείνει στα 2 δισ. ευρώ, ενώ δήλωσε ότι «είμαστε η μόνη χώρα που πλούσιοι και φτωχοί πληρώνουν τα ίδια στη φαρμακευτική δαπάνη».

    Στάθηκε στην προσπάθεια του υπουργείου για την Παρασκευή φαρμάκων στην Ελλάδα καθώς «η Ελλάδα έχει και τεχνογνωσία υψηλή και εταιρείες που είναι πάρα πολύ καλές».

    [04] «Λε Μοντ»: Επιθυμητές οι εκλογές στην Ελλάδα για αξιωματούχους των Βρυξελλών

    «Στις Βρυξέλλες, οι πρόωρες εκλογές στην Αθήνα αντιμετωπίζονται ως μια "ευκαιρία"», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην εφημερίδα «Λε Μοντ» στο οποίο παρατίθενται σειρά, ενθαρρυντικών μάλλον δηλώσεων, από αξιωματούχους της ΕΕ.«Κανένας φόβος. Η παραίτηση του Α. Τσίπρα και η οργάνωση των πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβριο δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και τους εκπροσώπους των δανειστών» επισημαίνει η «Μοντ».

    «Στην πραγματικότητα, αυτή η νέα πολιτική αναταραχή ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενη, έως και επιθυμητή, από τους εκπροσώπους των πιστωτών της Αθήνας» υπογραμμίζει.

    Την Πέμπτη το βράδυ, η Annika Breidthardt, μια από τους εκπροσώπους της Κομισιόν έγραψε στο τουΐτ : « Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπ' όψιν της την ανακοίνωση ( εκλογών) στην Ελλάδα, τα κλειδιά επιτυχίας βρίσκονται στην ευρεία υποστήριξη του Μνημόνιου».

    Το ίδιο σαφές είναι και το τουϊτ του Martin Selmayr διευθυντή του γραφείου του προέδρου Γιούνκερ : « Οι γρήγορες εκλογές στην Ελλάδα μπορούν να είναι ένα μέσο διεύρυνσης της υποστήριξης στο πρόγραμμα σταθερότητας του ΕΜΣ ( τρίτο πρόγραμμα διάσωσης) που μόλις υπέγραψε ο κ. Τσίπρας».

    Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε από μέρους του : « Ελπίζω ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν σε μια ακόμα μεγαλύτερη στήριξη ( του σχέδιου διάσωσης) από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ας ελπίσουμε ότι θα πραγματοποιηθούν σχετικά γρήγορα, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να πάρει, όπως προβλέπεται, σημαντικές αποφάσεις τον Οκτώβριο».

    Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η δήλωση στην Αυστριακή τηλεόραση του Thomas Wieser που θεωρείται ένα από τα πρόσωπα- κλειδιά στις Βρυξέλλες, καθ' ότι επικεφαλής του Euro-working group : «Ηταν πραγματικά ένα αναμενόμενο βήμα και για πολλά άτομα ήταν ένα επιθυμητό βήμα, για να εξασφαλισθεί μια πιο ξεκάθαρη δομή της ελληνικής κυβέρνησης. Εάν αυτό δεν είχε συμβεί, η κατάσταση θα ήταν πιο παρακινδυνευμένη».

    «Αυτή η παραίτηση, θεωρείται ως μια ευκαιρία από τους πιστωτές της Αθήνας, οι οποίοι ελπίζουν ότι ο Τσίπρας θα επανεκλεγεί, ότι θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, ώστε να επιτευχθεί μια πιο συνεκτική κυβέρνηση με ενισχυμένη υποστήριξη προς το σχέδιο διάσωσης και την εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων» δηλώνει στη «Μοντ», διπλωματική πηγή από τις Βρυξέλλες.

    Η «Μοντ» εκτιμά από μέρους της ότι: «Αυτές οι πρόωρες εκλογές ήταν επιθυμητές από ορισμένους Ευρωπαίους αξιωματούχους, λίγο-πολύ ανοιχτά, εδώ και μήνες. Τις έβλεπαν ως ένα μέσο «κάθαρσης» του κυβερνητικού συνασπισμού από τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία. Αυτά που όπως ο πρώην υπουργός οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, έδιναν την εντύπωση ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων έπαιζαν μάλλον την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη παρά την παραμονή της».

    [05] Κύπρος: Αισιοδοξία για εντοπισμό της ατράκτου του «Νοράτλας»

    Ο επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι υπάρχει αισιοδοξία για εντοπισμό της ατράκτου του αεροσκάφους «Νοράτλας» που καταρρίφθηκε κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας από φίλια πυρά κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

    Ο κ. Φωτίου είπε ότι η επιστημονική ομάδα που εργάζεται στον Τύμβο Μακεδονίτισσας, συνεχίζει να εντοπίζει μικρά και μεγάλα κομμάτια του αεροσκάφους, κάτι που επιβεβαιώνει ότι είναι κοντά στην άτρακτο.

    Μετά τον εντοπισμό της θα ακολουθήσει σύντομα το κύριο μέρος της δεύτερης φάσης της επιχείρησης, που αφορά στον εντοπισμό λειψάνων.

    Στο αεροπλάνο βρίσκονταν 32 Ελληνες καταδρομείς, από τους οποίους επέζησε μόνο ένας. Δώδεκα σοροί περισυνελέγησαν και τάφηκαν σε στρατιωτικό κοιμητήριο, ενώ πιστεύεται ότι τα λείψανα των 19 βρίσκονται μέσα στην άτρακτο.

    Το αεροπλάνο κτυπήθηκε από ημέτερα πυρά την αυγή της 22ας Ιουλίου, 1974, λόγω ελλιπούς επικοινωνίας και μέσα στη σύγχυση της μάχης.

    Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι η ομάδα εργάζεται ασταμάτητα, αλλά πρόσθεσε πως η διαδικασία διεξάγεται προσεκτικά και λαμβάνονται και όλα τα αναγκαία μέτρα για το ενδεχόμενο να υπάρχουν, όπως είναι οι πληροφορίες, εκρηκτικά μέσα στην άτρακτο που δεν εξερράγησαν.

    Ο κ. Φωτίου είπε ότι τα κομμάτια που έχουν ανευρεθεί φυλάγονται, ενόψει και της απόφασης που αναμένεται να παρθεί για τη μελλοντική αξιοποίηση του αεροσκάφους.

    [06] Βέλγος πρωθυπουργός: Τρομοκρατική η χθεσινή ένοπλη επίθεση σε τρένο

    Ο Βέλγος πρωθυπουργός Τσαρλς Μισέλ χαρακτήρισε τρομοκρατική την ένοπλη επίθεση που συνέβη χθες σε μια υπερταχεία που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ στο Παρίσι, κοντά στο Αράς, στη βόρεια Γαλλία.«Καταδικάζω την τρομοκρατική επίθεση στο τρένο της εταιρείας Thalys και εκφράζω την συμπόνια μου στα θύματα», δήλωσε ο Βέλγος Πρωθυπουργός με ανάρτηση του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

    Ο δράστης ακινητοποιήθηκε ενώ έβγαινε από την τουαλέτα από δύο Αμερικανούς στρατιώτες που επέβαιναν στο τρένο και τον άκουσαν να γεμίζει το όπλο του. Είχε στην κατοχή του ένα ή δύο όπλα και το ένα από αυτά φέρεται ότι ήταν ένα καλάσνικοφ.Νωρίτερα, μια γαλλική αστυνομική πηγή ανέφερε ότι ο ύποπτος, που έχει συλληφθεί, είναι ένας 26χρονος άνδρας Μαροκινός ή μαροκινής καταγωγής σε βάρος του οποίου φέρεται ότι διεξαγόταν έρευνα από τις υπηρεσίες πληροφοριών. Μέχρι στιγμής πάντως η ταυτότητα του άνδρα αυτού δεν έχει επιβεβαιωθεί.

    [07] Πάνω από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ

    Μειώθηκε από το πρωί ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα σύνορα με την Ελλάδα, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης, καθώς λόγω της ισχυρής βροχής κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ επέτρεψαν σε μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων να περάσουν τη συνοριακή γραμμή.

    Συγκεκριμένα, από χθες το απόγευμα έως τώρα, η αστυνομία της ΠΓΔΜ έχει επιτρέψει, σταδιακά, την είσοδο στο έδαφος της χώρας σε πάνω από 1.000 πρόσφυγες που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη, στα σύνορα με την Ελλάδα.

    Επετράπη κυρίως η είσοδος σε ευάλωτες ομάδες- έγκυες, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με προβλήματα υγείας κ.ά.

    Αυτή τη στιγμή, στον σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής βρίσκονται περίπου 200 άτομα, που περιμένουν να επιβιβαστούν στο τρένο για το Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα με τη Σερβία, ενώ στην ουδέτερη ζώνη υπάρχουν ακόμη περίπου 1.500 μετανάστες, οι οποίοι ζητούν από τους αστυνομικούς της ΠΓΔΜ να τους επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα, χωρίς, ωστόσο, να παρατηρείται η χθεσινή ένταση.

    Ορισμένοι μόνο από τους πρόσφυγες -κυρίως οι νεότεροι- προσπαθούν να περάσουν την ουδέτερη ζώνη από παράπλευρα μονοπάτια και ακολουθεί ανθρωποκυνηγητό με την αστυνομία.

    Από ώρα σε ώρα, ο αριθμός των προσφύγων που συρρέουν στην Ειδομένη και από εκεί στην ουδέτερη ζώνη εκτιμάται πως θα αυξηθεί καθώς αναμένεται να συνεχίσουν να καταφτάνουν λεωφορεία από τη Θεσσαλονίκη.

    Στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας βρίσκονται πολυάριθμες ξένες δημοσιογραφικές ομάδες, εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και μέλη διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    [08] Υπό έλεγχο η φωτιά στη νότια Κεφαλονιά

    Υπό έλεγχο βρίσκεται αυτή την ώρα η πυρκαγιά που ξέσπασε αργά χθες τα βράδυ στην περιοχή Καμπιτσάτα Ελιού Πρόνων, της Κεφαλονιάς.

    Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Ιονίων Νήσων, Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, «η πυρκαγιά βρίσκεται υπό έλεγχο», ενώ σύμμαχος στις υπερβάλλοντες προσπάθειες των πυροσβεστών είναι και η άπνοια στην περιοχή.

    Στην συντονισμένη επιχείρηση περιορισμού και κατάσβεσης της φωτιάς συμμετέχουν επτά πυροσβεστικά οχήματα με δεκατέσσερις πυροσβέστες, ενώ από νωρίς το πρωί συμμετέχουν από αέρος και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου πετζετέλ.

    Η πύρινη λαίλαπα κατάφερε μέχρι τώρα να τυλίξει στις φλόγες της περισσότερα από πεντακόσια στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ δεν κινδυνεύουν οικισμοί.

    Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της πυρκαγιάς, ενώ στις μνήμες όλων των Κεφαλλονιτών επανήλθε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε, στην ίδια περιοχή, πριν πέντε χρόνια, που κατέκαψε περισσότερα από 3.500 χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ χρειάστηκε τότε να εκκενωθούν και οικισμοί.

    [09] Περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ

    Σε περισσότερους από 4.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης, ενώ ο αριθμός τους ολοένα και αυξάνεται, σύμφωνα με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την αστυνομική διεύθυνση Κιλκίς.

    Στο μεταξύ χθες το απόγευμα άνοιξαν τα σύνορα για μισή ώρα περίπου και πέρασαν στην ΠΓΔΜ περίπου 300 άτομα-γυναίκες και παιδιά-. Αντίστοιχη κίνηση αναφέρθηκε ότι θα πραγματοποιούταν και σήμερα, κάτι που ωστόσο μέχρι αυτήν την ώρα δεν έχει γίνει.

    Στην περιοχή επικρατεί σχετική ηρεμία, ενώ καταγράφονται ισχυρές οι αστυνομικές δυνάμεις και στις δύο πλευρές.

    [10] Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Σολόφσκι

    Την 21η Αυγούστου , η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄, προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας εις την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στα νησιά Σολόφσκι, συλειτουργούντων των Θεοφιλ. Επισκόπων Ναυκράτιδος κ.Μελετίου και Βοσκρεσένσκι κ.Σάββα, επ΄ευκαιρία της εορτής των ιδρυτών της ως άνω Μονής, οσίων Πατέρων Σαβατίου, Ζωσιμά και Γερμανού.

    Προ της απολύσεως της Ευχαριστιακής Συνάξεως, ο Καθηγούμενος Αρχιμ. Πορφύριος προσεφώνησε τον Μακαριώτατο με θερμούς λόγους και του προσέφερε την εικόνα των εορταζόντων Αγίων, καθώς και έναν λίθο από τον τόπο όπου μαρτύρησαν οι Νεομάρτυρες της Μονής.

    Εν συνεχεία, ο Πατριάρχης έλαβε τον λόγο και αφού ευχαρίστησε πρωτίστως τον Αγιώτατον Πατριάρχη Μόσχας κ.Κύριλλον για την ευκαιρία που του παρείχε να επισκεφθεί τον αγιασμένο αυτόν τόπο, τόσον από τους ασκητικούς κόπους και αγώνες των μεγάλων στάρετς και ασκητών, όσο και από το μαρτυρικό αίμα των Νεομαρτύρων της Πίστεως, εκμυστηρεύτηκε δε, ότι 30 χρόνια επιθυμούσε να έρθει προσκυνητής στα νησιά Σολόφσκι, από τότε που νεαρός μοναχός διάβαζε τα συναξάρια της Θηβαΐδος του Βορρά.

    Μετά την καθιερωμένη μοναστκή τράπεζα, ο Μακαριώτατος ανεχώρησε για την Ιερά Μητρόπολη Ιρκούτσκ στην Σιβηρία, διασχίζοντας αεροπορικώς όλη την ρωσσική γη, όπου θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί τα μοναστήρια της περιοχής αυτής.

    [11] Συνάντηση Μεϊμαράκη - Λαφαζάνη στις 18:00

    Συνάντηση με τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη, θα έχει στις 6:00 το απόγευμα ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής σχηματισμού κυβέρνησης.

    [12] «Η Προεδρία δεν ασχολείται με την κ. Κωνσταντοπούλου»

    Κύκλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις νέες δηλώσεις της προέδρου της Βουλής για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισαν:«Ουδέν σχόλιον, διότι από χθες η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν ασχολείται με την κ. Κωνσταντοπούλου».

    [13] Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή Καμπιτσάτα της Κεφαλονιάς

    Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Καμπιτσάτα, Ελιού Πρόνων, της Κεφαλονιάς. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Ιονίων Νήσων, Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις έντεκα το βράδυ, έχει τέσσερις εστίες, ενώ η πύρινη λαίλαπα κατάφερε πολύ γρήγορα να τυλίξει στις φλόγες της περισσότερα από πεντακόσια στρέμματα δασικής έκτασης.

    Στην επιχείρηση περιορισμού και κατάσβεσης της φωτιάς συμμετέχουν επτά πυροσβεστικά οχήματα με δεκατέσσερις πυροσβέστες που δίνουν μάχη με τις φλόγες προκειμένου η φωτιά να μην εξαπλωθεί και φτάσει στους οικισμούς Καπανδρίτη, Καμπιτσάτα και Ξενόπουλου, που μέχρι αυτή την ώρα δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 22 August 2015 - 10:32:18 UTC