Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τηλεφωνική συνομιλία Αλ. Τσίπρα με Μπ. Μπορίσοφ
  • [02] Από απλοί τουρίστες, ήρωες
  • [03] Τουλάχιστον 7 νεκροί από συντριβή μικρού αεροσκάφους στην Αγγλία
  • [04] Τουλάχιστον 31 τραυματίες σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και ακροδεξιών στη Γερμανία
  • [05] Εκτός ελέγχου η μεγάλη φωτιά στη Ρόδο
  • [06] Π. Λαφαζάνης: Στη νέα Βουλή θα επικρατήσουν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις
  • [07] Αλ. Τσίπρας: Προχωράμε μπροστά, ανοίγουμε δρόμους
  • [08] Μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο

  • [01] Τηλεφωνική συνομιλία Αλ. Τσίπρα με Μπ. Μπορίσοφ

    Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μποϊκο Μπορίσoφ είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με θέμα τη διαχείριση των αυξανόμενων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στην περιοχή, τις περιφερειακές εξελίξεις και τις σχέσεις των δύο χωρών.

    [02] Από απλοί τουρίστες, ήρωες

    Τρεις νεαροί Αμερικανοί, παιδικοί φίλοι, που περνούσαν τις διακοπές τους στην Ευρώπη εν μέρει για να γιορτάσουν την επιστροφή του ενός από αυτούς, του Ελληνοαμερικανού πεζοναύτη Άλεκ Σκαρλάτου από το Αφγανιστάν, θα γυρίσουν στα σπίτια τους ως ήρωες: ο Αλεκ Σκαρλάτος, ο Σπένσερ Στόουν και ο Άντονι Σάντλερ ήταν εκείνοι που, με τη βοήθεια και ενός Βρετανού, του Κρις Νόρμαν, απέτρεψαν το μακελειό στην αμαξοστοιχία Thalys που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Άμστερνταμ στο Παρίσι, αφού, χωρίς να διστάσουν ούτε λεπτό, αφόπλισαν και ακινητοποίησαν τον ένοπλο δράστη.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε τον ηρωισμό τους ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε μέσω του Twitter «απίστευτα υπερήφανος για τους τρεις Αμερικανούς ήρωες».

    Ο 22χρονος Άλεκ Σκαρλάτος κατάγεται από το Ρόζεμπεργκ του Όρεγκον και είναι μέλος της Εθνοφρουράς της Πολιτείας αυτής των βορειοδυτικών ΗΠΑ. Σύμφωνα με την οικογένειά του, είχε μόλις επιστρέψει από το Αφγανιστάν μετά από εννεάμηνη υπηρεσία στη χώρα αυτή.

    «Είδα έναν τύπο να μπαίνει στο τρένο οπλισμένος με ένα ΑΚ (σ.σ. Καλάσνικοφ) και ένα πιστόλι. Στράφηκα στον Σπένσερ και του είπα «Πάμε. Πάμε». Πρώτος ο Σπένσερ τον άρπαξε από τον λαιμό, εγώ τον έριξα κάτω και του πήρα το ΑΚ» αφηγήθηκε ο νεαρός Ελληνοαμερικανός στο αμερικανικό δίκτυο NBC.

    «Είμαι υπερήφανος για τον γιο μου. Έχω μείνει άναυδος» τόνισε από την πλευρά του ο πατέρας του Άλεκ, ο Εμμανουήλ Σκαρλάτος, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN. «Μου αφηγήθηκε πως ο ίδιος και οι φίλοι του εξουδετέρωσαν έναν τρομοκράτη μέσα σε ένα τρένο που κατευθυνόταν στο Παρίσι. Έτσι απλά. Σα να ήταν κάτι φυσιολογικό» συνέχισε ο υπερήφανος πατέρας που δήλωσε «κατάπληκτος» από το «θάρρος και το ένστικο επιβίωσης» του γιου του και των φίλων του.

    Ο Βρετανός Κρις Νόρμαν αποκάλυψε ότι, αφού οι τρεις φίλοι εξουδετέρωσαν τον ένοπλο, ο Σκαρλάτος ήταν εκείνος που πήγε να ελέγξει το τρένο «για να δει αν υπήρχαν και άλλοι τρομοκράτες».

    Ο Σπένσερ Στόουν υπηρετεί στον στρατό όπως και ο Σκαρλάτος, ενώ ο Άντονι Σάντλερ είναι φοιτητής στην Καλιφόρνια. Οι τρεις φίλοι έκαναν διακοπές εδώ και 10 ημέρες στην Ευρώπη για να γιορτάσουν την επιστροφή του Άλεκ από το Αφγανιστάν.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα και τον ευχαρίστησε θερμά για την «υποδειγματική στάση» των τριών φίλων που εμπόδισαν τη σφαγή μέσα στο τρένο.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο δράστης της επίθεσης στο τρένο της Thalys είχε πάει στη Συρία

    [03] Τουλάχιστον 7 νεκροί από συντριβή μικρού αεροσκάφους στην Αγγλία

    Ένα αεροπλάνο που συμμετείχε σε αεροπορική επίδειξη συνετρίβη σε έναν δρόμο κοντά στο Σόρχαμ-μπάι-Σι, σε μικρή απόσταση από το Μπράιτον της νότιας Αγγλίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον επτά άνθρωποι, σύμφωνα με την τοπική υπηρεσία άμεσης βοήθειας.

    "Η συντριβή στο Σόρχαμ στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρωπους" ανέφερε μέσω του Twitter η υπηρεσία ασθενοφόρων της νοτιοανατολικής Αγγλίας (SECamb). Αξιωματούχοι είπαν ότι το μικρό αεροσκάφος χτύπησε πολλά αυτοκίνητα καθώς έπεσε σε έναν πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο.

    Μέχρι στιγμής παραμένει αδιευκρίνιστη η αιτία της πτώσης του αεροπλάνου, ενός παλιού βρετανικού μαχητικού τύπου Hawker Hunter.

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο BBC υπάρχουν 15 τραυματίες, ο ένας εκ των οποίων δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

    Αυτό δεν είναι το πρώτο θανατηφόρο δυστύχημα που σημειώνεται σε αεροπορική επίδειξη στο Σόρχαμ. Το 2007 ένα Hurricane του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου συνετρίβη κατά τη διάρκεια της αναπαράστασης της Μάχης της Βρετανίας.

    [04] Τουλάχιστον 31 τραυματίες σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και ακροδεξιών στη Γερμανία

    Τουλάχιστον 31 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με περίπου 600 διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την άφιξη προσφύγων σε μια πόλη της ανατολικής Γερμανίας και εκτόξευαν πέτρες και μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, νωρίς σήμερα το πρωί.

    Σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί εναντίον των προσφύγων στη Γερμανία, οι αστυνομικοί στο Χάιντεναου, μια πόλη κοντά στη Δρέσδη, ψέκασαν με σπρέι πιπεριού τους ακροδεξιούς συγκεντρωμένους. Οι διαδηλωτές επιχειρούσαν να σταματήσουν τα λεωφορεία που ήταν γεμάτα με ανθρώπους που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα, ώστε να μην φτάσουν στους χώρους φιλοξενίας τους.

    Είχε προηγηθεί μια ειρηνική διαδήλωση, περίπου 1.000 ανθρώπων, εναντίον των περίπου 250 προσφύγων.

    [05] Εκτός ελέγχου η μεγάλη φωτιά στη Ρόδο

    Δύσκολη θα είναι η αποψινή νύχτα για το νησί της Ρόδου, καθώς η φωτιά που ξέσπασε από τις 3 το μεσημέρι σε δασική περιοχή ανάμεσα σε Τσαΐρι και Παστίδα συνεχίζει να καίει ανεξέλεγκτα.

    Παρά τις προσπάθειες και τη γρήγορη κινητοποίηση από τις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις, οι ισχυροί άνεμοι δυστυχώς δεν επέτρεψαν τον περιορισμό του μετώπου, με αποτέλεσμα να καούν ένας επαγγελματικός χώρος, να υποστεί σοβαρές ζημιές μια κατοικία και να κινδυνεύσουν σοβαρά δεκάδες άλλες.

    Σε άλλες δύο περιπτώσεις ζητήθηκε από τους ιδιοκτήτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να μην υπάρξει κίνδυνος για ανθρώπινες ζωές.

    Δυνάμεις του στρατού, του δασαρχείου, της αστυνομίας και των εθελοντικών ομάδων είναι επί ποδός και έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να εκκενώσουν κατοικίες ή βιοτεχνίες και επιχειρήσεις, αν χρειαστεί.

    Τα κύρια μέτωπα της φωτιάς είναι δύο αυτή την ώρα και σε αυτά επικεντρώνονται όλες οι προσπάθειες των δασοπυροσβεστικών δυνάμεων της Ρόδου.

    [06] Π. Λαφαζάνης: Στη νέα Βουλή θα επικρατήσουν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις

    Τη βεβαιότητα πως στη νέα Βουλή θα επικρατήσουν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις, εξέφρασε ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μειμαράκη. Ο κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο για μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο της ΝΔ. Παραδέχτηκε, όμως, πως υπάρχουν αγεφύρωτες και χαώδεις διαφορές με τη ΝΔ.

    Ο κ Λαφαζάνης εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζοντας τις εκλογές εξπρές ως βαθύτατη αντιδημοκρατική διαδικασία και τονίζοντας πως η κυβέρνηση φοβάται τον ελληνικό λαό και θέλει να τον αποπροσανατολίσει. «Αυγουστιάτικες εκλογές εξπρές αποτελούν βαθύτατη αντιδημοκρατική διαδικασία. Φοβούνται τον ελληνικό λαό και θέλουν να τον αποπροσανατολίσουν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο για ουσιαστικές διαφορές στρατηγικής με τα κόμματα που έχουν στηρίξει μνημόνια και ξεκαθάρισε πως με αυτά δεν υπάρχει απολύτως κανένα έδαφος συνεργασίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, από την παρούσα Βουλή δεν υπάρχει δυνατότητα να υπάρξει κυβέρνηση. Όμως, όπως είπε, θα λάβει τη διερευνητική εντολή και θα αξιοποιήσει το χρόνο για κοινωνικές συναντήσεις με δυνάμεις εργαζομένων, αγροτών και μικρομεσαίούς επιχειρηματίες.

    Ο κ Λαφαζάνης υποστήριξε την Πρόεδρο της Βουλής, για την οποία είπε πως «κινείται θεσμικά» και «στηρίζει τη δημοκρατική λειτουργία της Βουλής και του Πολιτεύματος».

    Διαβάστε επίσης:

    Π. Λαφαζάνης: Η ενεργή δημοκρατία δεν μπορεί να είναι μνημονιακή δημοκρατία

    [07] Αλ. Τσίπρας: Προχωράμε μπροστά, ανοίγουμε δρόμους

    «Εμείς τώρα στη μάχη. Προχωράμε μπροστά. Ανοίγουμε δρόμους» είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από τη σύσκεψη που είχε με κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, θέτοντας στο επίκεντρο το κυβερνητικό πρόγραμμα της Αριστεράς για την επόμενη τετραετία. «Το μόνο πρόγραμμα που μπορεί να βγάλει τον τόπο από την κρίση με τον λαό μας όρθιο» όπως σημείωσε.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, τόνισε:

    «Μην ασχολείστε με τα τεχνάσματα καθυστέρησης των εκλογών. Αυτά έχουν κοντά ποδάρια και ο κόσμος καταλαβαίνει. Εμείς τώρα στη μάχη. Μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας. Να καταθέσουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα της Αριστεράς για την επόμενη τετραετία. Το μόνο πρόγραμμα που μπορεί να βγάλει το τόπο από τη κρίση, με το λαό μας όρθιο. Αυτό είναι τώρα το δικό μας καθήκον. Προχωράμε μπροστά, ανοίγουμε δρόμους.»

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τη σύσκεψη απασχόλησαν θέματα προετοιμασίας του κόμματος για τις επικείμενες εκλογές. Συζητήθηκαν οι περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα, η συγκρότηση των ψηφοδελτίων του κόμματος και η εκλογική τακτική.

    Στη σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα συμμετείχαν οι Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, Όλγα Γεροβασίλη, Νίκος Βούτσης, Χρήστος Μαντάς, Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Μπαλάφας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος.

    [08] Μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο

    Μάχη με τις φλόγες και τον δυνατό άνεμο δίνουν οι πυροσβέστες στη δασική περιοχή Παστίδα της Ρόδου, όπου έχει ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά, από το μεσημέρι.

    Ορισμένοι κάτοικοι κοντινών περιοχών απομακρύνθηκαν με δική τους πρωτοβουλία από την οικία τους, λόγω του πυκνού καπνού.

    Αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 25 πυροσβέστες με 13 οχήματα, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. Όπως τόνισε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, σε λίγη ώρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις πρόκειται να ενισχυθούν με τρία ακόμα αεροπλάνα και πεζοπόρο τμήμα 11 ατόμων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 22 August 2015 - 18:32:14 UTC