Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Β. Μεϊμαράκης: Η ΝΔ θα είναι πρώτη δύναμη
  • [02] «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο του νεοελληνικού κράτους» η ΑΤΕ, λέει ο Π. Νικολούδης
  • [03] Υπέρ της διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους τάσσεται ο Ρομάνο Πρόντι
  • [04] Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης των χωρών του ΟΟΣΑ
  • [05] Γ. Σταθάκης: Πολύ σύντομα θα αρθούν οι τραπεζικοί περιορισμοί
  • [06] ΗΠΑ: Εκτέλεση δημοσιογράφου και εικονολήπτη σε ζωντανή μετάδοση
  • [07] Απάντηση Ν. Αναστασιάδη σε επικριτές της πολιτικής του στο Κυπριακό
  • [08] Δεν ήταν τρομοκρατική ενέργεια η δολοφονία της δημοσιογράφου και του εικονολήπτη στη Βιρτζίνια
  • [09] Εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους νέους φοιτητές
  • [10] Οι τελευταίες προβολές του 5ου Athens Open Air Film Festival
  • [11] Mαικήνας χάρισε στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Λωζάνης ένα μοναδικό γλυπτό του Ροντέν
  • [12] Δ. Κουτσούμπας σε Π. Λαφαζάνη: Σήμερα δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης
  • [13] «Η αμφισβήτηση της συνταγματικής ομαλότητας σήμερα, αν δεν είναι ιδιωτεία είναι ιδιοτέλεια»
  • [14] Η πρωτιά του πρόσφυγα Ζυλιέν στις Πανελλαδικές
  • [15] Η Κυριακοπούλου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο

  • [01] Β. Μεϊμαράκης: Η ΝΔ θα είναι πρώτη δύναμη

    Συνάντηση με πολιτευτές και πρώην βουλευτές της ΝΔ είχε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

    Σύμφωνα με πηγές της Συγγρού, ο πρόεδρος της ΝΔ τούς κάλεσε σε πανστρατιά.

    «Είστε η αιχμή του δόρατος. Όλοι μαζί πάμε δυνατά στον αγώνα. Η ΝΔ θα είναι πρώτη δύναμη», τούς είπε συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    [02] «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο του νεοελληνικού κράτους» η ΑΤΕ, λέει ο Π. Νικολούδης

    Ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους» χαρακτήρισε την υπόθεση της πρώην ΑΤΕ ο υπουργός Επικρατείας, Παναγιώτης Νικολούδης, σήμερα το πρωί μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ 1.

    Συγκεκριμένα, όπως είπε, επιμένει σε αυτόν τον χαρακτηρισμό δεδομένου του οικονομικού ύψους της υπόθεσης, που ανέρχεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ.

    Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «μιλάμε για πέντε δισεκατομμύρια ευρώ κατ? ελάχιστο, γιατί αν υπολογιστούν και κάποιες άλλες ζημιές ξεπερνάει τα έξι δισεκατομμύρια και αν σκεφτεί κανένας ότι σε ένα ανάλογο σκάνδαλο το περίφημο σκάνδαλο του Κοσκωτά και της Τράπεζας Κρήτης τα ποσά ήταν πολύ μικρά σε σχέση με αυτό. Δηλαδή, αν υπολογίσουμε σε ευρώ, έφτανε τα 60 εκατομμύρια».

    Σύμφωνα με τον ίδιο η υπόθεση αφορά στη χορήγηση προβληματικών δανείων .

    «Οι χορηγήσεις των δανείων "των δανεικών και αγύριστων" δεν δινόταν σε τυχαία πρόσωπα. Δίνονταν σε επιλεγμένα πρόσωπα και φορείς, εξυπηρετούσε συγκεκριμένες πολιτικές επιδιώξεις και κυρίως δεν γινόταν είπαμε με κριτήρια τραπεζικά. Και αυτό αποδεικνύεται», σημείωσε.

    Όπως πρόσθεσε «έχουν βαρύτατες ευθύνες, ποινικές κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα και πολιτικές κάποια άλλα. Εγώ επιμένω στο θέμα των πολιτικών ευθυνών».

    [03] Υπέρ της διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους τάσσεται ο Ρομάνο Πρόντι

    Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Ιλ Μεσσατζέρο», αναφέρεται στο θέμα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και ζητά την απομείωσή του ή την επιμήκυνση της αποπληρωμής. Απαντώντας σε ερώτηση για την ανάγκη «να μπορέσει, με κάποιο τρόπο, να επιτευχθεί αναδιάρθρωση του χρέους», ο Ιταλός κεντροαριστερός πολιτικός και γνωστός οικονομολόγος απαντά:

    «Είχα ήδη την ευκαιρία να τονίσω πως σε ότι αφορά την Ελλάδα, η Ευρώπη κατάφερε να αποφύγει τα χειρότερα αλλά κινήθηκε με άσχημο τρόπο. Είναι σαφές ότι η Αθήνα δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος αυτό. Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση. Η οποία μπορεί να είναι ή η μείωση κατά το ήμισυ του συνολικού χρέους, ή η επιμήκυνση, σχεδόν επ' αόριστον, της αποπληρωμής».

    «Το κύριο σημείο, όμως, είναι ότι η Ευρώπη αυτή πρέπει να αλλάξει. Κοιτάξτε πως αντιμετωπίζει το θέμα των προσφύγων. Οι γερμανοί και γάλλοι ηγέτες το χειρίστηκαν ως απλό γραφειοκρατικό πρόβλημα, χωρίς να καταλάβουν ότι, πλέον, προσέλαβε βιβλικές διαστάσεις. Τι να σας πω; Εμείς οι ευρωπαίοι κάναμε ένα μεγάλο βήμα προόδου μετά από μια μεγάλη τραγωδία όπως αυτή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ας ελπίζουμε να μην χρειασθεί ένα τόσο φοβερό γεγονός για να προκύψουν προφητικοί πολιτικοί όπως ο Ντε Γκάσπερι και ο Αντενάουερ, που να μας ωθήσουν προς μια μεγαλύτερη σοφία», προσθέτει στη συνέντευξή του ο Ρομάνο Πρόντι.

    [04] Επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης των χωρών του ΟΟΣΑ

    Ο ρυθμός ανάπτυξης των χωρών του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) επιβραδύνθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 0,4% (σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο) έναντι 0,5% που είχε διαμορφωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

    Ο ρυθμός του δευτέρου τριμήνου είναι ο χαμηλότερος που έχει σημειωθεί από τις 34 χώρες του ΟΟΣΑ εδώ και ένα χρόνο.Από τις επτά μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, η βρετανική σημείωσε την ταχύτερη ανάπτυξη στο δεύτερο τρίμηνο, με έναν ρυθμό 0,7%, ακολουθούμενη από την αμερικανική με ρυθμό 0,6%.

    Οι άλλες αναπτυγμένες οικονομίες δεν τα πήγαν τόσο καλά, με την ιαπωνική οικονομία να συρρικνώνεται κατά 0,4% και την ιταλική κατά 0,2%, ενώ η γαλλική παρέμεινε στάσιμη. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2014, ο ρυθμός ανάπτυξης των χωρών του ΟΟΣΑ παρέμεινε αμετάβλητος στο 2%. Και πάλι, τους υψηλότερους ρυθμούς σημείωσαν η Βρετανία (2,6%), οι ΗΠΑ (2,3%).

    [05] Γ. Σταθάκης: Πολύ σύντομα θα αρθούν οι τραπεζικοί περιορισμοί

    Γίνονται συνεχώς βήματα για τη χαλάρωση των τραπεζικών περιορισμών με στόχο την εξομάλυνση της εισροής εισαγωγών και των εξαγωγών. Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γίώργος Σταθάκης σε συνέντευξη Τύπου κάνοντας απολογισμό του έργου του και εκτίμησε ότι «πολύ σύντομα» θα αρθούν οι τραπεζικοί περιορισμοί.

    Ο κ. Σταθάκης είπε ότι η κυβέρνηση βλέπει θετικά την ικανοποίηση του αίτηματος των εμπόρων για εισαγωγές αξίας μέχρι 20.000 ευρω, χωρίς παραστατικά ενώ σχετικά με το χρόνο διεκπεραίωσης των αιτημάτων έγκρισης από τις τράπεζες σχολίασε ότι αυτή διαρκεί 7-10 μέρες, αν και υπάρχουν περιπτώσεις που διαρκεί περισσότερο και δεν οφείλεται αυτό μόνο στις τράπεζες αλλά και στη γραφειοκρατία.

    Για τα κόκκινα δάνεια ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και το θέμα βρίσκεται σε άμεση εξάρτηση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σημείωσε ότι δεν γίνονται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ενώ σχολίασε, για τα εταιρικά δάνεια, ότι η κυβέρνηση απέτρεψε την ιδέα να δοθεί λύση για τα κόκκινα δάνεια μέσω ενός παράλληλου συστήματος, προς το τραπεζικό, που θα διαχειριζόταν το θέμα με όρους αγοράς.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι από την 1η Αυγούστου υπάρχει πολύ υψηλή απορρόφηση χρηματοδότησης, η οποία δεν θα πρέπει να διακοπεί λόγω των εκλογών.

    Ο Αλέξης Χαρίσης, γενικος γραμματέας Δημοσιων Επενδύσεων και Εθνικού Στραηγικού Σχεδιασμόυ Αναφοράς διευκρίνησε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία δεν θα χαθούν πόροι για το ΕΣΠΑ 2007-2013 ενώ γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί η επιβάρυνση, μεγάλου μέρους του νέου ΕΣΠΑ από τα προγράμματα του προηγούμενου τα οποία θα μεταφερθούν.

    Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται ο δίαλογος με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να χρηματοδοτηθούν. «Εχουμε προχωρήσει στην πρόσθεση 50 εκατ ευρώ επιπλέον μέσω της ΕΤΕπ για τρέχουσες ανάγκες ρευστότητας και 1 δις δάνειο για το προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 και θα δοθεί προκαταβολη 300 εκατομμύρια ευρώ, άμεσα, ώστε να αρχίσουν να τρέχουν οι πληρωμές. Για τη χρηματοδότηση των αυτοκινητόδρομων θα γίνει αύριο συσκεψη με στελέχη της ΕΤΕπ, ενώ σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν 4 δράσεις από το νέο ΕΣΠΑ για τους μικρομεσαίους».

    Σε ότι αφορά στο διαγωνισμό για τα αεροδρόμια ο υπουργός ανέφερε ότι προχωράει κανονικά η συμφωνια ιδιωτικοποίησης, που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί Μαρτιο του 2016 και όσον αφορά τις πληροφορίες για τα προβλήματα που, όπως υποστηρίζεται, ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει ο γερμανικός όμιλος στην αναζήτηση χρηματοδότησης ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμμία επίσημη κοινοποίηση.

    Για τα θέματα εφαρμογής της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ (νούμερο1), ο υπουργός ανέφερε ότι για την δίαρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος αλλά και για το ιδιοκτησιασκό καθεστώς των φαρμακείων, θα συνεχιστεί ο δίαλογος μέχρι τον Οκτώβριο. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αλλαγή στάσης του κ. Σταθάκη, ως υπουργός, για την χρησιμότητα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, απάντησε ότι "ούτε τωρα την επικροτώ αλλά είναι μέρος της συμφωνίας. Τα συμφωνηθέντα είναι συμφωνηθέντα και θα εφαρμοστούν".

    Ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή και Εμπορίου Αντώνης Παπαδεράκης είπε ότι γίνονται συνεχώς ελεγχοι στην αγορά, όπου λόγω των τραπεζικών περιορισμών δεν παρατηρήθηκε αισχροκέρδια, όμως είναι γνωστά τα προβλήματα στη διακίνηση προϊοντων χωρίς παραστατκά και σε συνεννόηση με το υπουργέιο Οικονομικών σχεδιάζονται μέτρα για τη φοροδιαφυγή.

    Για τις λιανικές τιμές της βενζίνης που δεν ακολουθούν την πτώση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου σχολίασε ότι οι φόροι είναι σημαντικό ποσοστό στην τελική τιμή, αλλά γνωστοποίησε ότι ήδη διεξάγεται έρευνα στον τομέα της διακινησης γιατί εντοπίζονται μεγάλες διαφορές τιμής στην ίδια περιοχή ή από περιοχή σε περιοχή ενώ έρευνα γίνεται και για την τιμή του υγραερίου.

    [06] ΗΠΑ: Εκτέλεση δημοσιογράφου και εικονολήπτη σε ζωντανή μετάδοση

    Η 24χρονη ρεπόρτερ 'Αλισον Πάρκερ και ο 27χρονος εικονολήπτης 'Ανταμ Γουάρντ που εργάζονταν στον τηλεοπτικό σταθμό CBS, ο οποίος ανήκει στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο WDBJ, στη νοτιοανατολική πολιτεία Βιρτζίνια, έπεσαν νεκροί από πυρά ενόπλου την ώρα της απευθείας μετάδοσης συνέντευξης που έπαιρναν.

    Η επίθεση σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στην πόλη Μονέτα.Την ώρα της απευθείας μετάδοσης της συνέντευξης ακούστηκαν τουλάχιστον οκτώ πυροβολισμοί.

    Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τα αίτια της επίθεσης και τον εντοπισμό του ενόπλου, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Σύμφωνα με τις εικόνες που μαγνητοσκοπήθηκαν από τον εικονολήπτη του WDBJ7 πριν πέσει νεκρός, αρχικά ακούγονται πυροβολισμοί, η κάμερα πέφτει στο έδαφος και μαγνητοσκοπεί τα πόδια αυτού που πυροβόλησε, ο οποίος σκοτώνει τη δημοσιογράφο από την οποία ακούστηκαν μόνο κραυγές.

    [07] Απάντηση Ν. Αναστασιάδη σε επικριτές της πολιτικής του στο Κυπριακό

    Απάντηση στις επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης για την πολιτική του στο Κυπριακό έδωσε ο Πρόεδρος Ν.Αναστασιάδης από το βήμα του 18ου Συνεδρίου των Αποδήμων Κυπρίων. Τόνισε ότι «κανένας δεν επιθυμεί μέσα από το διάλογο τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας». Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό που επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι η μετεξέλιξη» και ξεκαθάρισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μόνο η ελεύθερη περιοχή, την οποία ελέγχει η κυβέρνηση, αλλά είναι και κατεχόμενα. Πρόσθεσε ότι «ο αγώνας μας πρέπει να είναι μέσα από τη μετεξέλιξη η απελευθέρωση, η επανένωση, η απαλλαγή από τον κατοχικό στρατό, η δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους που θα διασφαλίζει ανθρώπινα δικαιώματα όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων».

    Ο κ. Αναστασιάδης υπέδειξε ότι «το Σύνταγμα του 1960 δίνει δικαιώματα σε όλους τους Κυπρίους» και υπογράμμισε πως «θέλουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία στηρίζεται στο Σύνταγμα του ?60». Απευθυνόμενος στους επικριτές του, είπε: «Αν υπάρχουν κάποιοι που εισηγούνται να καταργήσουμε στη Συνθήκη του 1960, τότε είναι που θα καταλύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία». Διαμήνυσε ότι «έφτασε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι οι παλιές εποχές που είχαμε την αντίληψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία δεν ευσταθούν».

    Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατό να λέμε για τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου ,της 9ης Σεπτεμβρίου 2009, αλλά την ίδια ώρα να παραγνωρίζουμε ότι κάποιοι σήμερα λέγουν -και δεν είναι διχαστικό αυτό που λέγω, αλλά το λέω για χάρη προβληματισμού- ότι είναι ρατσιστική η διζωνική ομοσπονδία. Αν κατοχυρώνεις τις τέσσερεις ελευθερίες, αν κατοχυρώνεις τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση, εργασία, αν κατοχυρώνεις την ανάκτηση περιουσιών ή άλλες θεραπείες που προσφέρονται, και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές».

    Για το περιουσιακό έκανε σαφές ότι οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ καθορίζουν ποιοι είναι παράνομοι χρήστες. Συνέχισε θέτοντας τον προβληματισμό, εάν θα πρέπει να διαγραφούν τα δικαιώματα των 160 χιλιάδων που είναι σήμερα χρήστες τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ακόμα ότι δεν θα επιτρέψει «ο λαϊκισμός να οδηγήσει σε αρνήσεις, καθώς χρειάζεται ενότητα και κοινή δράση».

    [08] Δεν ήταν τρομοκρατική ενέργεια η δολοφονία της δημοσιογράφου και του εικονολήπτη στη Βιρτζίνια

    Ο ύποπτος για τη δολοφονία δύο δημοσιογράφων της τηλεόρασης σε ζωντανή μετάδοση στη Βιρτζίνια έχει αναγνωριστεί και πιστεύεται ότι είναι ένας δυσαρεστημένος νυν ή πρώην εργαζόμενος στον τηλεοπτικό σταθμό όπου δούλευαν και τα θύματά του, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

    Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια Τέρι Μακόλιφ διαβεβαίωσε ότι η επίθεση εναντίον του 27χρονου εικονολήπτη Άνταμ Γουάρντ και της 24χρονης δημοσιογράφου Άλισον Πάρκερ δεν ήταν τρομοκρατική ενέργεια. "Είναι μια υπόθεση του κοινού ποινικού δικαίου. Η αστυνομία έχει αναγνωρίσει τον ύποπτο", τόνισε ο κυβερνήτης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό WTOP.

    Ο τηλεοπτικό σταθμός WTVR του Ρίτσμοντ --θυγατρική εταιρεία του CBS News-- και το ραδιόφωνο WTOP ανέφεραν εξάλλου ότι ο ύποπτος επιβαίνει σε ένα όχημα και καταδιώκεται από την αστυνομία.

    Το επεισόδιο σημειώθηκε στη Μπριτζγουότερ Πλάζα του Μπέντφορντ Κάουντι, περίπου 190 χιλιόμετρα από το Ρίτσμοντ, ενώ η νεαρή ρεπόρτερ έπαιρνε μια συνέντευξη που μεταδιδόταν ζωντανά από το κανάλι WDBJ7. Ακούστηκαν πυροβολισμοί και η δημοσιογράφος και η γυναίκα από τον οποίο έπαιρνε τη συνέντευξη άρχισαν να ουρλιάζουν και έσκυψαν για να προστατευτούν.

    Ένας εκπρόσωπος του καναλιού, που ρωτήθηκε από το CNN αν είχε δεχτεί απειλές, είπε ότι "πότε-πότε λαμβάνουμε παλαβά μηνύματα ή κάτι τέτοιο και τα ελέγχουμε" αλλά, όπως υπογράμμισε "κανείς μας δεν θυμάται (μια απειλή) αυτού του είδους".

    [09] Εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους νέους φοιτητές

    Εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τις μετακινήσεις των νέων φοιτητών και των οικογενειών τους, ανακοίνωσαν οι τέσσερις μεγαλύτερες ακτοπλοϊκές εταιρείες.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εκδώσουν τα εισιτήριά τους στα συνεργαζόμενα ταξιδιωτικά πρακτορεία, προσκομίζοντας το «Δελτίο Εξεταζομένων Πανελλαδικών Εξετάσεων 2015».

    Συγκεκριμένα η BLUE STAR FERRIES θα παρέχει έκπτωση 50% σε κάθε φοιτητή και την οικογένειά του εφόσον τον συνοδεύει, σε όλες τις θέσεις εκτός από καμπίνα LUX.

    Η προσφορά ισχύει έως 31 Οκτωβρίου 2015 για τις γραμμές των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων, της Χίου της Μυτιλήνης, του Ηρακλείου και των Χανίων.

    Επίσης η Minoan Lines στη γραμμή Ηράκλειο - Πειραιάς - Ηράκλειο προσφέρει για τους επιτυχόντες μαθητές και τις οικογένειες τους που τους συνοδεύουν, 50% έκπτωση στα VIP καθίσματα και deck, 30% σε όλες τις θέσεις με κλίνη (εκτός της θέσης LUX) και 20% στα δίκυκλα και Ι.Χ. οχήματα. Η προσφορά ισχύει από 26/08/2015 έως και 15/10/2015.

    Η Hellenic Seaways προσφέρει 50% έκπτωση σε όλους τους νεοεισαχθέντες φοιτητές και στα μέλη της οικογένειας που τους συνοδεύουν.

    Η ισχύς της έκπτωσης ξεκινά στις 28η Αυγούστου 2015 και θα διαρκέσει μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2015 ενώ αφορά όλους τους προορισμούς που εξυπηρετεί και όλες τις μετακινήσεις από και προς τον τόπο σπουδών τους.

    Τέλος η ΑΝΕΚ LINES παρέχει εκπτώσεις σε νέους φοιτητές από 27 Αυγούστου έως τις 31 Οκτωβρίου 2015 στα δρομολόγια Χανίων - Ηρακλείου.

    Συγκεκριμένα έκπτωση 50% στα εισιτήρια επιβατών στην Οικονομική Θέση & στα Αριθμημένα Καθίσματα, 30% σε Καμπίνες (εκτός LUX) και

    20% στα εισιτήρια Ι.Χ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.

    Στα δρομολόγια του πλοίου «ΠΡΕΒΕΛΗΣ» η έκπτωση ανέρχεται στο 50% στην οικονομική Θέση και στα αριθμημένα καθίσματα.

    [10] Οι τελευταίες προβολές του 5ου Athens Open Air Film Festival

    Με τον «Απίθανο Κου Φοξ», το αριστουργηματικό animation του Γουές Άντερσον, ολοκληρώνεται για φέτος το 5ο Φεστιβάλ Athens Open Air Film Festival.Την προβολή, όχι σε ανοιχτό χώρο αυτή την φορά αλλά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (5/9), θα παρακολουθήσει μαζί με το κοινό και ο συνθέτης του σάουντρακ της ταινίας, βραβευμένος με Όσκαρ Ελληνογάλλος, Αλεξάντρ Ντεσπλά, λίγες μέρες πριν από τη συναυλία του στο Ηρώδειο (9/9).

    Ενδιάμεσα και πριν από τη λήξη του Φεστιβάλ, συνεχίζονται οι υπαίθριες προβολές που τόσο αγαπούν οι Αθηναίοι αλλά και οι τουρίστες σε αρχαιολογικούς χώρους και σημεία της πόλης. «Το καλό σινεμά δίνει μια ανάσα σε όλους μας», προτρέπει και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ορέστης Ανδρεαδάκης.

    Σήμερα Τετάρτη 26 του μηνός, προστέθηκε μία επιπλέον προβολή για πρώτη φορά στον Λυκαβηττό. Ειδικότερα, το φεστιβάλ καταλαμβάνει σήμερα το Θέατρο Λυκαβηττού, ιδανικό σημείο για μια συνάντηση με... εξωγήινους. Στην κορυφή του πανέμορφου αθηναϊκού λόφου θα προβληθεί η καλύτερη ίσως ταινία στη φιλμογραφία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου» (1977). Η ταινία-σταθμός του μάγου της μεγάλης οθόνης, επιστρατεύει τα εκθαμβωτικά ειδικά εφέ, τη δεξιοτεχνία ενός από τους μεγαλύτερους ταχυδακτυλουργούς της κάμερας, τους μηχανισμούς του σινεμά φαντασίας και την αλληγορία και τα ενώνει σε μια κινηματογραφική μυσταγωγία που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού και για λόγους ασφαλείας, η πρόσβαση στο χώρο της προβολής με αυτοκίνητο, δεν θα επιτρέπεται.

    [11] Mαικήνας χάρισε στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Λωζάνης ένα μοναδικό γλυπτό του Ροντέν

    Ένας ανώνυμος δωρητής χάρισε ένα μοναδικό γλυπτό του Ροντέν, που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ και πουθενά εδώ και έναν αιώνα, στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Λωζάνης.

    Το έργο "Άνδρας και Όφις" του 1887 δόθηκε στο Μουσείο "από έναν γενναιόδωρο δωρητή που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του" ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διεύθυνση του Μουσείου.

    Το ορειχάλκινο άγαλμα δεν είχε εκτεθεί ποτέ ξανά αφότου πουλήθηκε σε δημοπρασία το 1914 μετά τον θάνατο του αρχικού ιδιοκτήτη του, του Αντονί Ρου. Ο "Άνδρας και Όφις" προήλθε από τις μελέτες που έκανε ο Ροντέν για να φιλοτεχνήσει την Πύλη της Κολάσεως και το έργο ήταν γνωστό μόνο από το γύψινο καλούπι του που φυλάσσεται στις ΗΠΑ.

    Ο "Άνδρας και Όφις" θα εμπλουτίσει τη συλλογή του Μουσείου Καλών Τεχνών της Λωζάνης που διαθέτει ήδη τρία άλλα έργα του μεγάλου Γάλλου γλύπτη: τον Σκεπτόμενο, το Φιλί και την Προτομή του Βίκτωρ Ουγκώ. Θα εκτεθεί όμως και στο Παρίσι, στο Μουσείο Ροντέν, στο πλαίσιο της έκθεσης που θα είναι αφιερωμένη στην Πύλη της Κολάσεως, από τις 17 Οκτωβρίου 2016 μέχρι τις 22 Ιανουαρίου 2017.

    [12] Δ. Κουτσούμπας σε Π. Λαφαζάνη: Σήμερα δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών και, σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό δελτίο του ΚΚΕ, ο κ. Κουτσούμπας επανέλαβε τη θέση του κόμματος ότι το ΚΚΕ δεν παίρνει μέρος στις διαδικασίες των διερευνητικών εντολών, όχι μόνο γιατί, από θέση αρχής, δεν συμμετέχει σε τέτοιες κυβερνήσεις, αλλά και γιατί σήμερα δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης -ειδικού σκοπού, εκλογική ή άλλη- με βάση το σημερινό συσχετισμό και τη σύνθεση της Βουλής.

    Από αυτή την άποψη -επισήμανε ο κ. Κουτσούμπας- «θεωρούμε κοροϊδία και σόου τη διαδικασία, έτσι όπως διεξάγεται, για να την αξιοποιούν τα κόμματα που παίρνουν την εντολή, σε βάρος των άλλων κομμάτων, αφού με την κωλυσιεργία αυτή δεν δίνεται η δυνατότητα επικοινωνίας με το λαό, όπως θα γινόταν σε μια καθαρή προεκλογική περίοδο».

    Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι στη διαδικασία των εντολών διερευνάται η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης και δεν διερευνώνται άλλα ζητήματα, όπως π.χ. ο εκλογικός νόμος τα οποία θα μπορούσαν να προταθούν και να συζητηθούν στη Βουλή το προηγούμενο διάστημα, όταν ο κ. Λαφαζάνης και άλλα στελέχη του κόμματός του ήταν υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

    [13] «Η αμφισβήτηση της συνταγματικής ομαλότητας σήμερα, αν δεν είναι ιδιωτεία είναι ιδιοτέλεια»

    "Σήμερα η χώρα βρίσκεται μπροστά σε συνθετότατα και βαρύτατα προβλήματα ?όχι όμως σε συνταγματική κρίση. Το να επιχειρεί κανείς να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα πράγματα προβάλλοντας δήθεν παραβιάσεις συνταγματικών κανόνων και δεοντολογίας είναι στην καλύτερη περίπτωση ιδιωτεία και στην χειρότερη ιδιοτέλεια" αναφέρει με άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Γιάννης Ζ. Δρόσος.

    Το πλήρες άρθρο έχει ως εξής:

    Δια και από της παραιτήσεως του Πρωθυπουργού δημιουργήθηκε ευθεία συνταγματική υποχρέωση του Προέδρου της Δημοκρατίας να κινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την συνέχεια της λειτουργίας του πολιτεύματος. Η υποχρέωση ανήκει στον πυρήνα του ρυθμιστικού του ρόλου, έχει ύψιστη πολιτική σημασία, και δεν εξαρτάται ?ούτε μπορεί να εξαρτάται- από κανέναν άλλο όρο, σκοπιμότητα ή καπρίτσιο.

    Στην παρούσα βουλή η υποχρέωση αυτή συνίστατο στη χορήγηση διερευνητικών εντολών κατά τα προβλεπόμενα στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 37 του Συντάγματος. Οι διερευνητικές εντολές δίδονται κατά την τάξη της κοινοβουλευτικής δύναμης των κοινοβουλευτικών τους ομάδων στον αρχηγό του πρώτου, δευτέρου και τρίτου κόμματος. Δεδομένου ότι σκοπός της διάταξης είναι ο σχηματισμός πολιτικής κυβέρνησης με βάση τον αληθινό κοινοβουλευτικό συσχετισμό, όπως αυτός τυπικά διαπιστώνεται κάθε φορά που μεταβάλλεται, η κρίσιμη για την εφαρμογή της διάταξης αυτής δύναμη που των κοινοβουλευτικών είναι εκείνη που υφίσταται κατά την στιγμή της χορήγησης κάθε εντολής. Επομένως ορθώς χορηγήθηκαν διερευνητικές εντολές στους κ.κ. Τσίπρα, Μεϊμαράκη και Λαφαζάνη.

    Αν οι διερευνητικές εντολές δεν φέρουν αποτέλεσμα, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ?καλεί? ?και αν κρίνει ότι χρειάζεται συγκαλεί- τους αρχηγούς των κομμάτων και αν ?επιβεβαιωθεί η αδυναμία? σχηματισμού πολιτικής κυβέρνησης (δηλαδή κυβέρνησης που να μπορεί να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης), τότε ?επιδιώκει? σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της βουλής για την διενέργεια εκλογών και αν και αυτό αποτύχει, αναθέτει στον Πρόεδρο ενός από τα ανώτατα δικαστήρια ?τον σχηματισμό κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη βουλή.?

    Προφανής σκοπός της διάταξης είναι να εξαντληθούν, όλα, αλλά ως τάχιστα, τα περιθώρια να αναδείξει η τρέχουσα βουλή πολιτική κυβέρνηση, άλλως να οδηγηθεί η χώρα, ως τάχιστα, στην μόνη συνταγματική διαδικασία που μπορεί να τάμει το διαμορφωνόμενο από την σύνθεση της τρέχουσας βουλής κυβερνητικό αδιέξοδο: τις εκλογές. Στους σκοπούς και στο γράμμα της διάταξης δεν περιλαμβάνεται κάποιο πανηγυρικό show off των αρχηγών ?όλων μαζί ή κατά μόνας- αλλά μόνον η υποχρέωση του Προέδρου της Δημοκρατίας να απευθυνθεί σε όλους, με τον τρόπο που ο ίδιος κρίνει, και με την ελπίδα να μην επιβεβαιωθεί αδυναμία σχηματισμού πολιτικής κυβέρνησης. Αν η ελπίδα αυτή δεν πραγματοποιηθεί, τότε ο Πρόεδρος επιδιώκει, κατά τον τρόπο που νομίζει καλύτερο δεδομένων και των διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν, να σχηματισθεί εκλογική κυβέρνηση της ευρύτερης δυνατής αποδοχής ?λεγόμενη και υπηρεσιακή, αλλά πάντως αρμόδια και ικανή να διαφυλάξει την συνέχεια και τα συμφέροντα της πολιτείας μέχρι να προκύψει μια μετεκλογική πολιτική κυβέρνηση. Κάτι παρόμοιο έγινε άλλωστε και την άνοιξη του 2012 όταν σχηματίσθηκε εκλογική κυβέρνηση υπό τον κ. Παναγιώτη Πικραμμένο.

    Σήμερα η χώρα βρίσκεται μπροστά σε συνθετότατα και βαρύτατα προβλήματα ?όχι όμως σε συνταγματική κρίση. Το να επιχειρεί κανείς να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα πράγματα προβάλλοντας δήθεν παραβιάσεις συνταγματικών κανόνων και δεοντολογίας είναι στην καλύτερη περίπτωση ιδιωτεία και στην χειρότερη ιδιοτέλεια.

    [14] Η πρωτιά του πρόσφυγα Ζυλιέν στις Πανελλαδικές

    «Ευχαριστώ την Ελλάδα που με στήριξε. Ευχαριστώ όλους εδώ στην Κόνιτσα, που με βοήθησαν να σταθώ στη ζωή και να προχωρήσω». Με αυτά τα λόγια, ο 20χρονος Ζυλιέν, που «δραπέτευσε» από την Αφρική τον Νοέμβριο του 2011 και σήμερα είναι πρώτος εισακτέος στο ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πειραιά με 18.500 μόρια, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον δικό του προσωπικό αγώνα στη νέα πατρίδα του, όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί την Ελλάδα.

    Συναντήσαμε τον Ζυλιέν στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων Προσφύγων της Κόνιτσας, όπου διαμένει τα τελευταία τρία χρόνια. Η χαρά του ξεχειλίζει και τη μοιράζεται μαζί μας. «Θέλω να αφιερώσω αυτή την επιτυχία στους γονείς και τα αδέλφια μου, που δεν υπάρχουν πια στη ζωή» λέει και προσπαθεί να κρύψει τα δάκρυα που κυλούν από τα μάτια του. Όταν έφτασε στην Ελλάδα ήταν 16 χρόνων. Τον πρώτο καιρό αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες. Ως «παράνομος μετανάστης», έμεινε για τρεις μήνες στα κρατητήρια του Έβρου και στη συνέχεια περιπλανήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, ώσπου τον Οκτώβριο του 2012, με εισαγγελική παραγγελία, φιλοξενήθηκε στο Κέντρο της Κόνιτσας.

    Οι υπάλληλοι του Κέντρου θυμούνται πως τότε ο Ζυλιέν δεν μίλαγε ελληνικά, ήταν πάντα θλιμμένος, σκεπτικός και το μοναδικό αίτημά του ήταν να πάει σε σχολείο. Οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να εγγράψουν τον νεαρό πρόσφυγα από την Αφρική, στο ΕΠΑΛ της Κόνιτσας.

    «Οι γονείς μου, πάντα μού έλεγαν ότι το πιο σημαντικό στη ζωή είναι η παιδεία. Εγώ αυτό το κράτησα» εξηγεί ο Ζυλιέν, όταν τον ρωτάμε για τη θέλησή του να συνεχίσει στο σχολείο, που απρόσμενα είχε διακόψει στην πατρίδα του, αλλά και για τη δύσκολη ελληνική γλώσσα, την οποία με επίπονες και επίμονες προσπάθειες κατάφερε να μάθει. Όπως αναφέρει, το Κέντρο της Κόνιτσας, από την πρώτη στιγμή, καθώς η καθηγήτρια-φιλόλογος Γιάννα Νίκου του παρέδιδε μάθημα Ελληνικών τα απογεύματα.

    Στις περισσότερες κουβέντες του, ο Ζυλιέν επικαλείται τον Θεό, στον οποίο όπως μας αποκαλύπτει, προσεύχεται καθημερινά. Πάνω στο γραφείο του, μας δείχνει την Καινή Διαθήκη, «φυλαχτό» από τη μητέρα του, πριν την αποχωριστεί για πάντα, βίαια. Οι άνθρωποι της Κόνιστας λένε πως πολλές φορές είδαν τον Ζυλιέν να ανηφορίζει με τα πόδια το βουνό και να πηγαίνει στην Μονή Στομίου, το ησυχαστήριο του Αγίου Παϊσιου.

    Το ΕΠΑΛ της Κόνιτσας ήταν για τον νεαρό μία οικογένεια, γιατί, όπως μας περιγράφει, οι συμμαθητές και οι καθηγητές του τον αγκάλισαν από την πρώτη στιγμή. Ήταν ο πρώτος μαθητής στην τάξη, κάθε χρόνο, και το απολυτήριό του γράφει 19,8.

    Τον περασμένο Αύγουστο, ο Ζυλιέν έκανε αίτηση για χορήγηση προσφυγικού ασύλου. «Θέλω να νιώθω ασφαλής και να έχω διεθνή προστασία, σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης. Θέλω να προχωρήσω για να γίνω χρήσιμος και σημαντικός άνθρωπος για την κοινωνία. Να προσφέρω, όσο μπορέσω, στην Ελλάδα που με βοήθησε» είναι η απάντησή του στο ερώτημα για το πώς βλέπει τώρα το μέλλον του.

    Τον ελεύθερο χρόνο του, ο νεαρός ζει με αναμνήσεις από την οικογένεια που έχασε και τον τόπο του. Γιός πολιτικού, αν και γύρισε σελίδα στη ζωή, δεν διαγράφει από τη μνήμη του τον αγώνα του πατέρα του και των συμπατριωτών του για τη δημοκρατία.

    [15] Η Κυριακοπούλου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο

    Το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, που διεξάγεται στο Πεκίνο, έχει απόχρωση χαλκού και ανήκει στην Νικόλ Κυριακοπούλου! Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια του άλματος επί κοντώ, ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου, καθώς υπερέβη με την πρώτη προσπάθεια τα 4.80, αλλά απέτυχε μια φορά στα 4.85 και δύο φορές στα 4.90.Είναι το πρώτο μετάλλιο που κατακτά η Ελλάδα στη διοργάνωση μετά από οκτώ χρόνια και το χάλκινο που είχε πάρει το 2007 στο τριπλούν η Χρυσοπηγή Δεβετζή.

    Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Κουβανή Γιαρισλέϊ Σίλβα, που πέρασε τα 4.90 και το αργυρό η Βραζιλιάνα Φαμπιάνα Μούρερ που πέρασε τα 4.85.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 August 2015 - 16:32:29 UTC