Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισχυρό χαρτί μας είναι το έργο μας σε όλα τα επίπεδα, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ρένα Δούρου για τον ένα χρόνο διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής
  • [02] Μήνυμα Β. Μεϊμαράκη από την Κορινθία πως δεν υπάρχει περιθώριο χαμένης ψήφου
  • [03] Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον αριθμό των μεταναστών, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ
  • [04] Έντεκα νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες σε φωτιά στη Σαουδική Αραβία
  • [05] Μαίνεται η φωτιά στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης
  • [06] Μετανάστες από Σάμο και Μυτιλήνη μεταφέρουν δύο πλοία στον Πειραιά
  • [07] Πανσέληνος με ρυθμούς τάνγκο στο Μουσείο της Ακρόπολης
  • [08] Με τοποθετήσεις στελεχών συνεχίζονται οι εργασίες της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ

  • [01] Ισχυρό χαρτί μας είναι το έργο μας σε όλα τα επίπεδα, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ρένα Δούρου για τον ένα χρόνο διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής

    Ο κύκλος του πρώτου χρόνου λειτουργίας της νέας περιφερειακής αρχής έκλεισε με πλούσιο απολογισμό καινοτόμων εφαρμογών σε πολιτικές ανθρωποκεντρικής προσέγγισης και αναπτυξιακής κατεύθυνσης, υπό την αριστερής οπτικής πολιτική της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής από την παράταξη της «Δύναμη Ζωής» της Ρένας Δούρου.

    Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η ίδια η περιφερειάρχης Αττικής για τη 12μηνη θητεία της, αλλά και την περαιτέρω πορεία της, «στόχος μας είναι να αλλάξει η Αττική ρότα. Ισχυρό χαρτί μας είναι το έργο μας σε όλα τα επίπεδα».

    Αιχμή του δόρατος στο σύνολο των νέων πολιτικών που δρομολογήθηκαν στάθηκε η μεγάλη ανατροπή στον τομέα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Ο σχετικός σχεδιασμός επισφραγίσθηκε με τη χθεσινή έγκριση του 2ου αναθεωρημένου Περιφερικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) από το ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, του οποίου προΐσταται η περιφερειάρχης. Συνακόλουθα, μειώθηκαν κατά 10%, για πρώτη φορά, τα αντισταθμιστικά οφέλη των ΟΤΑ προς τον Δήμο Φυλής.

    Ο νέος σχεδιασμός για τα απορρίμματα συνιστά μια καίρια ανατροπή, που επήλθε μετά από μετωπική σύγκρουση της Ρ. Δούρου με τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα «που λυμαίνονταν επί δεκαετίες το χώρο διαχείρισης των απορριμμάτων» -όπως έχει επανειλημμένως δηλώσει- που είχαν οδηγήσει «σε οικονομικό και περιβαλλοντικό αδιέξοδο τη χώρα», με τη «μοναδική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα αθλιότητα» της Φυλής.

    Όπως σημειώνει η κ Δούρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «από το Σεπτέμβριο του 2014, που για πρώτη φορά αναλάβαμε τα ηνία της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, στόχος μας είναι να αλλάξει η Αττική ρότα, να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας και να συμβάλλει στην ανάταξη της οικονομίας. Και το πράττουμε αυτό δρώντας σε δύο μέτωπα» προσθέτει. «Πρώτον, επιχειρούμε να αλλάξουμε το πρότυπο άσκησης πολιτικής και να προωθήσουμε τις αρχές της χρηστής διοίκησης. Γιατί όλα αυτά, δεν είναι γραφειοκρατικές προσεγγίσεις. Λειτουργούν ουσιαστικά υπέρ του πολίτη, διαφυλάσσουν τα συμφέροντά του.

    Δεύτερον, δίνουμε έμφαση, με τη χρήση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων, στην προώθηση της Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης και της επιχειρηματικότητας των νέων. Στόχος είναι η αναζωογόνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των μεγάλων θυμάτων των πολιτικών λιτότητας. Την ίδια στιγμή δουλεύουμε για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, μέσα από συγκεκριμένα έργα όπως η προγραμματική σύμβαση για την καταπολέμηση της φτώχειας στο δήμο Περάματος».

    Και συνεχίζει η κ. Δούρου: «Μέσα σε αυτούς τους 12 μήνες έχουμε βάλει τις βάσεις ενός νέου υποδείγματος άσκησης διοίκησης. Εφαρμόζουμε το τρίπτυχο της συστηματικότητας, της συνέπειας, της σοβαρότητας. Μακριά από λαϊκισμούς, πομπώδεις τοποθετήσεις και φωνασκίες στα τηλεπαράθυρα, χωρίς αναζήτηση προσωπικής προβολής. Προχωράμε με σταθερά βήματα χωρίς εντυπωσιοθηρία, για να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Κάποιοι μάς κατηγορούν για απραγία. Ωστόσο εμείς δεν υποσχεθήκαμε θαύματα ή τον ουρανό με τ΄ άστρα στους πολίτες, αλλά αποτελεσματικότητα, αξιοπιστία, αξιοκρατία. Και αυτά τα τηρούμε πιστά, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Επιλέγοντας, εκεί όπου χρειάζεται, να έλθουμε σε σύγκρουση με μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Το δικό μας ισχυρό χαρτί είναι το έργο μας σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό είναι το ισχυρότερο επιχείρημά μας απέναντι στην παραπληροφόρηση και τη διαστρέβλωση των γεγονότων. Οι πολίτες γνωρίζουν και αυτό μας αρκεί».

    [02] Μήνυμα Β. Μεϊμαράκη από την Κορινθία πως δεν υπάρχει περιθώριο χαμένης ψήφου

    Μήνυμα πως σε αυτές τις εκλογές δεν υπάρχει περιθώριο χαμένης ψήφου, έστειλε ο Βαγγέλης Μειμαράκης κατά τη σημερινή του περιοδεία στο νομό Κορινθίας.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος είχε συνάντηση με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού, και επισκέφτηκε και το Επιμελητήριο Κορινθίας, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς, ζήτησε από τους πολίτες να ψηφίσουν με κριτήριο την πορεία της χώρας μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. «Να πάνε στις κάλπες και να σκεφτούν ποιος τους είπε τί, να κρίνουν, να συγκρίνουν και να προχωρήσουν μαζί με τα κόμματα που πιστεύουν ότι μπορούν να τους εκπροσωπήσουν στο δρόμο της ανάπτυξης της χώρας» δήλωσε ο κ. Μεϊιμαράκης.

    Απευθυνόμενος σε όσους, όπως είπε, «είναι ακόμα θυμωμένοι με το πολιτικό σύστημα, είναι πικραμένοι και αγανακτισμένοι και εν πολλοίς είναι προβληματισμένοι για το τι θα ψηφίσουν στις 20 Σεπτεμβρίου», δήλωσε πως «η ψήφος αγανάκτησης, η ψήφος τιμωρίας, δεν οδηγεί σε λύσεις». Όπως μάλιστα τόνισε, στις προηγούμενες εκλογές «πολλοί ψήφισαν με σκέψη τη λύση του μεταναστευτικού, το οποίο όμως οξύνθηκε», ενώ αρκετοί «ψήφισαν με τη σκέψη πως θα τιμωρήσουν το μεγάλο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και τελικά θα πληρώσουν 90 δισ. επιπλέον» όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [03] Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον αριθμό των μεταναστών, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ

    Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) δεν μπορεί να διαχειριστεί τον διογκούμενο αριθμό μεταναστών που εισέρχονται καθημερινά στο έδαφος της, έστω και αν αυτοί περνούν «τράνζιτ», καθώς οι δυνατότητες της είναι περιορισμένες, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Μίτκο Τσάβκοβ, στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει η αστυνομία.

    Σημειώνει ότι η χώρα του πρέπει να λάβει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντεπεξέλθει στα προβλήματα που προκύπτουν από το «μεταναστευτικό», ωστόσο το σημαντικότερο, όπως λέει, είναι η χάραξη μίας κοινής πολιτικής από την ΕΕ για τη συνολικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος.

    Ο Μίτκο Τσάβκοβ, 52 χρονών, πριν αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εσωτερικών, τον Μάιο του 2015, στη θέση της Γκορντάνα Γιανκούλοφσκα που υπέβαλε παραίτηση στον απόηχο του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών που ταλανίζει τη χώρα, ήταν αρχηγός της αστυνομίας της ΠΓΔΜ. Εκτιμά ότι η διασυνοριακή συνεργασία της χώρας του με την Ελλάδα σχετικά με την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών ήταν ανεπαρκής, με ευθύνη της Ελλάδας.

    Πριν από μερικές ημέρες κάλεσε σε συνάντηση, στην Οχρίδα, τους ομολόγούς του της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Σερβίας, όχι όμως και της Ελλάδας με την οποία, όπως λέει, υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Πάντως, μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καλεί τον υπουργό της Ελλάδας να συμμετάσχει στη συνάντηση.

    [04] Έντεκα νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες σε φωτιά στη Σαουδική Αραβία

    Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν, ορισμένοι από τους οποίους σοβαρά, από φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα και στη συνέχεια τέθηκε υπό έλεγχος σε συγκρότημα κατοικιών, όπου διαμένουν εργαζόμενοι πετρελαϊκής εταιρίας στη Σαουδική Αραβία. Την είδηση γνωστοποίησε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

    Η Saudi Aramco, η εθνική εταιρία πετρελαίου της χώρας, ανέφερε πως δεν είναι γνωστό τι προκάλεσε τη φωτιά, που ξέσπασε σε υπόγειο του οικιστικού συγκροτήματος Radium στην πόλη Χόμπαρ. Η Saudi Aramco, τα κεντρικά γραφεία της οποίας βρίσκονται στην πόλη Ντάχραν, απασχολεί περισσότερους από 55.000 υπαλλήλους, πολλοί από τους οποίους είναι ξένοι. Η εταιρία δεν ανακοίνωσε την εθνικότητα των υπαλλήλων της αλλά πιστεύεται ότι στο συγκρότημα διαμένουν ξένοι. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Aramco, το οικιστικό συγκρότημα Radium αποτελείται από οκτώ εξαώροφα κτίρια και περιλαμβάνει 486 διαμερίσματα.

    [05] Μαίνεται η φωτιά στην Αγία Μαρίνα Μυτιλήνης

    Μαίνεται από το πρωί η φωτιά στην Αγία Μαρίνα της Μυτιλήνης, λόγω και του ισχυρού ανέμου που πνέει στην περιοχή.Η πυροσβεστική ενισχύει τις δυνάμεις έχοντας επιστρατεύσει στη μάχη για την κατάσβεση και άλλα 3 ελικόπτερα, από ένα που επιχειρούσε νωρίτερα.

    Ενισχυμένα είναι και τα πεζοπόρα τμήματα που αποτελούνται από 34 άτομα, ενώ ένα πεζοπόρο τμήμα έχει φύγει από την Αθήνα προς ενίσχυση της προσπάθειας. Επιχειρούν επίσης 11 οχήματα, 26 πυροσβέστες και 2 αεροσκάφη. Κατοικημένες περιοχές δεν φαίνεται να απειλούνται.

    [06] Μετανάστες από Σάμο και Μυτιλήνη μεταφέρουν δύο πλοία στον Πειραιά

    Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει αύριο στις 6 το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μεταφέροντας μετανάστες από τη Σάμο και τη Μυτιλήνη.Το πλοίο αφού αποβίβασε χθες στο λιμάνι του Πειραιά 2.488 μετανάστες αναχώρησε στις 10 το βράδυ για τη Σάμο όπου έφθασε σήμερα στις 10 το πρωί. Από τη λιμάνι της Σάμου αναμένεται να αναχωρήσει στις 2 το μεσημέρι με προορισμό τη Μυτιλήνη και αφού παραλάβει μετανάστες, θα συνεχίσει το ταξίδι του για τον Πειραιά.

    Στο μεταξύ στη μία το μεσημέρι, αναχώρησε από τη Μυτιλήνη το καταμαράν "ΤΕRA JET" με σημαία Κύπρου μεταφέροντας στο λιμάνι του Πειραιά 1.745 μετανάστες. Το ταχύπλοο είχαν αναχωρήσει στις 12 το μεσημέρι από το λιμάνι της Μυτιλήνης, αλλά αναγκάστηκε να επιστρέψει καθώς δύο παιδάκια μεταναστών παρουσίασαν πρόβλημα υγείας και έπρεπε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Το ταχύπλοο αφού αποβίβασε τα παιδιά που παρέλαβε ασθενοφόρο κατέπλευσε κανονικά και αναμένεται να φθάσει στο λιμάνι του Πειραιά περίπου στις 10 απόψε το βράδυ.

    [07] Πανσέληνος με ρυθμούς τάνγκο στο Μουσείο της Ακρόπολης

    Πλήθος κόσμου πλημμύρισε χτες το βράδυ τον προαύλιο χώρο του Μουσείου Ακρόπολης, που μετατράπηκε σε μια μεγάλη πίστα για τους χορευτές και τους λάτρεις της μουσικής και του χορού της Αργεντινής.

    Τη μουσικοχορευτική εκδήλωση, που άνοιξαν οι διοργανωτές του Acropolis Tango, συνόδευσαν μοναδικά ο συνθέτης Μάριος Στρόφαλης (πιάνο) και οι μουσικοί Βαγγέλης Βεργώτης (ακορντεόν), Ρία Αναστασίου (βιολοντσέλο), Βασίλης Ραψανιώτης (βιολί), Εύη Μάζη (τραγούδι και φλάουτο), Κώστας Βλαχόπουλος (φυσαρμόνικα), καθώς και η τραγουδίστρια από την Αργεντινή, Natalia Soledad Petsalis.

    Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αργεντινής, σε συνεργασία με το Μουσείο Ακρόπολης, είχε ελεύθερη είσοδο. Ελεύθερη ήταν από τις 8 το βράδυκαι η είσοδος στο Μουσείο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επισκέπτες του να περιηγηθούν τους χώρους της μόνιμης συλλογής,αλλά και την περιοδική έκθεση «Σαμοθράκη. Τα Μυστήρια των Μεγάλων Θεών».

    [08] Με τοποθετήσεις στελεχών συνεχίζονται οι εργασίες της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ

    Με τοποθετήσεις στελεχών συνεχίζονται οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, στην «Αθηναΐδα», ενώ προ ολίγου ο Αριστείδης Μπαλτάς αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος.

    Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις των αντίπαλων κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα τώρα έχει προσέλθει στον «ρεαλισμό», ο Πάνος Τριγάζης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με τους αντιπάλους του, «υπηρετεί τον ρεαλισμό αλλά με όραμα».

    Στις 20 Σεπτέμβρη ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος, με αυτοδυναμία, είπε ο Γιώργος Πάντζας, υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι τώρα ο στόχος στον οποίο θα πρέπει να υπάρξει προσήλωση και πως δεν είναι ώρα τώρα για διλήμματα. Πρόσθεσε ότι συνέδριο θα γίνει μετά τις εκλογές και επισήμανε ότι η έξοδος από το ευρώ δεν ήταν ποτέ προγραμματική θέση του κόμματος. Η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της με το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, για να υπογραμμίσει ότι όμως «πρέπει να κρατήσουμε όρθια και δυνατή την πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας».

    Σε προσωπικό τόνο μίλησε ο Αλέξης Μητρόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επιλογή του να ψηφίσει «παρών». «Ψήφισα "παρών" και γι' αυτό θα υπακούσω ό,τι αποφασίσετε», είπε και πρόσθεσε ότι στεναχώρησε με την επιλογή του, όχι επειδή αυτή δεν ήταν αναμενόμενη δεδομένης της κριτικής που έχει κάνει για τα μνημόνια, όπως είπε, αλλά επειδή το δικαιολόγησε μετά την ψηφοφορία με σκληρές φράσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε ότι βγήκε πρώτος στην περιφέρεια Αττικής. «Πάντως πιστεύω», συνέχισε, «ότι η υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολεμήσιμη, θέλω να πολεμήσω μαζί σας, το είπα στον πρόεδρο», συμπληρώνοντας πως τρομάζει με το κεφάλαιο του ασφαλιστικού.

    Ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι «αύριο θα δώσω μια συνέντευξη, θα αναφερθώ επί προσωπικού θέματος που διέρρευσε από πολιτικό όργανο». Ανέφερε ειδικότερα ότι «την Τρίτη το απόγευμα ο υπουργός Παναγιώτης Νικολούδης μού αποκάλυψε ότι στέλεχος της κυβέρνησης έδωσε εντολή στον οικονομικό εισαγγελέα να στείλει φάκελο αίτησης της ασυλίας, όταν ο ίδιος πριν 2 χρόνια, 11 Νομεβρίου του 2013, είχε ξαναστείλει και είχε αποτύχει». «Μαθαίνω», συνέχισε, «ότι κάποια κανάλια επειδή ποντάρουν στο να ?ρθει επικεφαλής του ψηφοφδελτίου στην περιφέρεια, -τη Δευτέρα το έμαθα αυτό, την Τρίτη ήρθε ο εισαγγελέας-, για να μπει, πάνω απ' τον ηρωικό Πάντζα, πάνω από τον Αθανασίου και πάνω απ' όλους μας, ο Σπίρτζης χωρίς να ρωτήσει κανέναν, άρχισε ένας πόλεμος και μια σπίλωση για μένα, άνευ προηγουμένου».

    Ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ακόμη, μεταξύ άλλων, για το θέμα της «σπίλωσής» του ότι δεν υπάρχει φορολογική εκκρεμότητα, ότι τα έχει πει όλα στα κανάλια, ότι «ο σύντροφος πρόεδρος έχει όλον τον φάκελο». «Θα δώσω αύριο εξηγήσεις, ίσως στεναχωρήσω κάποιους, αλλά θέλω να πάω μαζί σας, γιατί η περίοδος που ακολουθεί είναι η δυσχερέστερη περίοδος που θα αντιμετωπίσει η αριστερά στην ιστορία της», είπε και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι μια εθνική διαπραγματευτική ομάδα, για να αποδομήσει το μνημόνιο, είναι απαραίτητη περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 30 August 2015 - 14:32:12 UTC