Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-08-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λαϊκή Ενότητα: Τα μνημόνια ευθύνονται για την κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
  • [02] Έσοδα, δαπάνες και επενδύσεις, οι τρεις άξονες στους οποίους εστιάζει το υπουργείο Οικονομίας
  • [03] Εγκύκλιος για την εφαρμογή του ΦΠΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια
  • [04] Η Western Union ενεργοποιεί μεταφορές χρημάτων από την Ελλάδα σε 200 χώρες
  • [05] Λ. Λαζόπουλος στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Χρειαζόμαστε διαφορετικές απόψεις και διαφωνίες, αλλά όχι και εμφύλιο
  • [06] Από την Κρήτη ξεκινά, αύριο, ο Αλ. Τσίπρας τις περιοδείες του
  • [07] Την αναστολή επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση εξετάζει η κυβέρνηση

  • [01] Λαϊκή Ενότητα: Τα μνημόνια ευθύνονται για την κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

    «Ο οικονομικός στραγγαλισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η δραματική μείωση των λαϊκών εισοδημάτων και η βύθιση της ελληνικής οικονομίας δεν οφείλονται μόνο στα "capital control", αλλά κυρίως αποτελούν καρπό των μνημονίων που εφαρμόστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια».

    Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα, σχολιάζοντας έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η οποία αναδεικνύει μείωση 30% της εμπορικής κίνησης κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων.

    «Είναι σίγουρο, ότι και το νέο μνημόνιο που συνομολόγησαν ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τις μνημονιακές πολιτικές δυνάμεις (Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ) θα φέρει τα ίδια και χειρότερα αποτελέσματα σε μια οικονομία που είναι ήδη καθημαγμένη.

    Η μόνη απάντηση για την ακύρωση των καταστροφικών μνημονίων και τον τερματισμό της λιτότητας είναι η ισχυρή "Λαϊκή Ενότητα"», καταλήγει το κόμμα στην ανακοίνωσή του.

    [02] Έσοδα, δαπάνες και επενδύσεις, οι τρεις άξονες στους οποίους εστιάζει το υπουργείο Οικονομίας

    Η συλλογή των εσόδων, η συγκράτηση των δαπανών και η διευκόλυνση επενδύσεων, αποτελούν τους τρεις άξονες στους οποίους εστιάζει το υπουργείο Οικονομίας για το επόμενο διάστημα.

    Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Νίκος Χριστουδουλάκης, απέστειλε σήμερα σημείωμα στους εποπτευόμενους από το υπουργείο φορείς, προκειμένου να επισημάνει τις βασικές αρχές λειτουργίας της υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπως αυτές συζητήθηκαν νωρίτερα στο κυβερνητικό συμβούλιο.

    Στην επιστολή σημειώνονται τα εξής: «Ο χαρακτήρας της κυβέρνησης (υπηρεσιακή για τη διενέργεια εκλογών) καθιστά αυτονόητη την υποχρέωση όλες οι πράξεις της διοίκησης να είναι αυστηρά αμερόληπτες και να μην επηρεάζουν με κανέναν τρόπο τη διεξαγωγή ή την έκβαση των επικείμενων εκλογών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σχέση με τα μέσα ενημέρωσης, για τα οποία στην προεκλογική περίοδο είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση επιχορήγησης. Δεν πρέπει, επίσης, να λαμβάνεται οποιαδήποτε απόφαση σχετική με πρόσληψη, μεταβολή υπηρεσιακής κατάστασης υπαλλήλων ή δαπάνη αμοιβών, με οποιονδήποτε τρόπο, έμμεσο ή άμεσο, τωρινό ή μελλοντικό. Προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια στην άσκηση της διοίκησης και τη λήψη αποφάσεων, υπογραμμίζεται ότι στις συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων θα πρέπει να διαβιβάζεται στα γραφεία των γενικών γραμματέων, εκ των προτέρων η ημερήσια διάταξη και εκ των υστέρων οι λαμβανόμενες αποφάσεις».

    [03] Εγκύκλιος για την εφαρμογή του ΦΠΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

    Προθεσμία ως τις 8 Σεπτεμβρίου στις επιχειρήσεις ιδιωτικής εκπαίδευσης που από 19 Αυγούστου 2015 υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ να υποβάλουν χωρίς πρόστιμο τη δήλωση μεταβολών που προβλέπει η υπαγωγή τους στο φόρο δίνει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαϊδου. Έτσι το υπουργείο Οικονομικών προχωρά κανονικά στην εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια.

    Η Γενική Γραμματεία στην εγκύκλιό της σημειώνει ότι οι λοιπές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αυτών εξακολουθούν να ισχύουν κανονικά.

    [04] Η Western Union ενεργοποιεί μεταφορές χρημάτων από την Ελλάδα σε 200 χώρες

    Την υπηρεσία των εξερχόμενων εμβασμάτων (Western Union Money Transfer) από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, μέσω του συνεργάτη της εταιρείας στη χώρα, το Ίδρυμα Πληρωμών WorldBridge (Paylink), ενεργοποίησε η Western Union Company, ηγέτιδα στην παγκόσμια αγορά υπηρεσιών μεταφοράς χρημάτων, επιτρέποντας στους πελάτες της να πραγματοποιούν εμβάσματα από την Ελλάδα σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι πελάτες της Western Union μπορούν να πραγματοποιήσουν εμβάσματα έως και 500 ευρώ το μήνα ανά πελάτη, ενώ για το συνεργάτη της (WorldBridge), ισχύουν τα όρια πληρωμών που έχει θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

    «Η επαναλειτουργία της υπηρεσίας έρχεται σε συνέχεια της εφαρμογής του νέου νομοθετικού πλαισίου που τέθηκε σε ισχύ από την ελληνική κυβέρνηση, επιτρέποντας στους φορείς που δραστηριοποιούνται στη μεταφορά χρημάτων και βρίσκονται υπό την επίβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος, να ενεργοποιήσουν εκ νέου τη λειτουργία εξερχόμενων εμβασμάτων κάτω από ειδικούς όρους. Η WorldBridge, όπως και κάθε Ίδρυμα Πληρωμών, έχει ένα ανώτατο, μηνιαίο χρηματικό όριο για όλα τα εξερχόμενα εμβάσματα.

    Η Western Union έχει ήδη ενεργοποιήσει στο μέγιστο βαθμό τις εγχώριες υπηρεσίες της στην Ελλάδα (Western Union Money Transfer service), προσφέροντας τη δυνατότητα πληρωμών τοις μετρητοίς για εμβάσματα στο εσωτερικό, αλλά και από το εξωτερικό σε περισσότερα από 1.500 σημεία σε ολόκληρη τη χώρα. Οι συναλλαγές σε ευρώ που πραγματοποιούνται με το σύστημα Western Union Money Transfer, μέσω του δικτύου Paylink και των καταστημάτων ΕΛΤΑ, δεν υπόκεινται στον έλεγχο κίνησης κεφαλαίων (capital controls) που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, από κοινού με τους συνεργάτες μας, προκειμένου να αποκαταστήσουμε πλήρως τις υπηρεσίες μας στην Ελλάδα.

    [05] Λ. Λαζόπουλος στο «Πρακτορείο 104,9 FM»: Χρειαζόμαστε διαφορετικές απόψεις και διαφωνίες, αλλά όχι και εμφύλιο

    Μέσα σ' αυτή τη διάχυτη απελπισία που γίνεται αισθητή στην ελληνική κοινωνία μετά την κατάληξη της διαπραγμάτευσης, οι πολίτες θα πρέπει να αναλογιστούν ενόψει των εκλογών, ποια είναι η εικόνα της Ελλάδας σήμερα, ποια θέση διεκδικούν για τη χώρα τους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ποιες πολιτικές, με ποιες συνέπειες, τους προτείνει το κάθε κόμμα ξεχωριστά - αναφέρει ο Λάκης Λαζόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Πρακτορείο 104,9 FM». Πάνω απ' όλα ωστόσο, ο Έλληνας πολίτης οφείλει να αντιληφθεί πως στην Ελλάδα σήμερα διεξάγεται ένας "πόλεμος γενεών" και πως η νέα γενιά αγωνίζεται ν' αλλάξει τη χώρα όπου ζει, χωρίς ωστόσο να συναντά την κατανόηση που της αξίζει.

    Ο δημοφιλής ηθοποιός καταφέρεται ενάντια στα κόμματα που διακυβέρνησαν την Ελλάδα, αφήνοντάς την - όπως υποστηρίζει - εκτός 21ου αιώνα και "διαλύοντάς την επί 40 χρόνια". Στο πλαίσιο αυτό, υπερασπίζεται τη διαπραγμάτευση που διεξήγαγε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τον Αλέξη Τσίπρα, εκτιμώντας πως υπήρξε η πρώτη κυβέρνηση που έδρασε "χωρίς προσυνεννόηση με τον εχθρό" - και με τον παραγωγικό ιστό της χώρας "κατεστραμμένο" δεν μπορούσε να διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στους δανειστές. Αναφερόμενος δε, σε όσους εναντιώνονται πολιτικά στη συμφωνία που υπογράφτηκε, σχολιάζει λέγοντας πως "πάνω σε μια μαχαιριά που δίνει ο Σόιμπλε, πάνω στο ελληνικό σώμα, δεν μπορεί να έρχεσαι εσύ και να δίνεις άλλη μια. Χρειάζονται διαφορετικές απόψεις και διαφωνίες, αλλά όχι και εμφύλιος".

    "Κάνω την ύστατη προσπάθειά μου να είμαι μέσα στο ευρώ, αλλά αν δεν γίνει βιώσιμο το χρέος, εάν δεν ελαφρυνθεί, δεν θα μπορέσω και να παραμείνω" προτείνει ως συνισταμένη θέση ο Λάκης Λαζόπουλος, αναφερόμενος στη λυδία λίθο της διαπραγμάτευσης.

    [06] Από την Κρήτη ξεκινά, αύριο, ο Αλ. Τσίπρας τις περιοδείες του

    Από την Κρήτη, με σταθμούς τους νομούς Χανίων και Ρεθύμνης, ξεκινά αύριο, Τρίτη, το πρόγραμμα των περιοδειών του ανά τη χώρα ο Αλέξης Τσίπρας.

    Στα Χανιά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει συνάντηση με τους δημάρχους του Νομού (Δημαρχείο Χανίων) στις 09:30 και στις 11:30 θα απευθύνει ομιλία σε συγκέντρωση με μέλη και φορείς του αγροτικού κόσμου στο Καστέλι Κισσάμου (Τσατσαρωνάκειο).

    Στα Ανώγεια Ρεθύμνου, ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί το Δημαρχείο Ανωγείων όπου θα έχει συνάντηση με τον δήμαρχο (19:30) και εν συνεχεία, στις 20:00 θα απευθύνει ομιλία στην κεντρική πλατεία (Αρμί) και θα συζητήσει με κατοίκους για την ανάπτυξη της περιοχής και την κτηνοτροφία.

    [07] Την αναστολή επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση εξετάζει η κυβέρνηση

    Το ενδεχόμενο να αναβληθεί για δύο μήνες η επιβολή του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, εξετάζει η υπηρεσιακή κυβέρνηση

    Σήμερα μάλιστα, αναμένεται να υπάρξει απάντηση στο θέμα αυτό - ίσως με έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου - σύμφωνα και με τις σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη:

    «Υπάρχει ήδη επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών και την πρωθυπουργό και μέσα στην ημέρα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Οι εισηγήσεις που υπάρχουν είναι για να δοθεί μια παράταση δύο μηνών, για να μπορέσει να αποφασιστεί από την νέα κυβέρνηση το τι θα γίνει. Δεν υπάρχει απόφαση αυτή τη στιγμή, είναι κάτι που μας απασχολεί και σε αυτό το μέτρο υπάρχει μια διακομματική συναίνεση, όποτε θα πρέπει μέσα στην ημέρα σήμερα να δώσουμε απάντηση»

    Προηγήθηκαν οι έντονες αντιδράσεις των φορέων της ιδιωτικής εκπαίδευσης, (ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, κέντρα ξένων γλωσσών, ωδεία, ΙΕΚ και κολέγια).

    Υπέρ της απόσυρσης του μέτρου της επιβολής του ΦΠΑ που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Ιούλιο, συγκεντρώνονται υπογραφές από τους φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ήδη ξεπέρασαν κατά πολύ τις 100.000 οι υπογραφές που συγκέντρωσαν τα ιδιωτικά σχολεία και η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος.

    Το οικονομικό επιτελείο εισηγείται την αναβολή του ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων για δύο μήνες. Τις οριστικές αποφάσεις θα κληθεί να λάβει η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο που έχει δεσμευτικό χαρακτήρα λόγω του μνημονίου και η μη εφαρμογή του απαιτεί την αντικατάστασή του από άλλο μέτρο, ισοδύναμου χαρακτήρα.

    Για το λόγω αυτό, εκτιμάται ότι άμεσα θα προωθηθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα προβλέπει την χρονική αναβολή του μέτρου, το οποίο συγκεντρώνει την αντίθεση όλων των κομμάτων, καθώς και ισχυρές αντιδράσεις από τους φορείς της ιδιωτικής εκπαίδευσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 31 August 2015 - 18:32:14 UTC