Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Οι παλιοί πολιτικοί μάς έσπρωξαν στο χαντάκι, μας γέμισαν χρέη
  • [02] Με πτώση 1,28% άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [03] Μ. Βέμπερ: Χρειαζόμαστε καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ
  • [04] Η κατάθλιψη και η υψηλή αρτηριακή πίεση σχετίζονται με σοβαρές καρδιαγγειακές επιπλοκές
  • [05] Ο ΟΗΕ και το Παρίσι καταδικάζουν τα αιματηρά επεισόδια έξω από το ουκρανικό κοινοβούλιο
  • [06] Σε εξέλιξη πυρκαγιά, κοντά στο Ξυλόκαστρο
  • [07] Ραντεβού με τον Ζ.Κλ. Γιούνκερ ζήτησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης
  • [08] Κ. Κίπινγκ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Υπάρχει διαφορά αν διαπραγματεύεται με τους θεσμούς ένα αριστερό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Οι παλιοί πολιτικοί μάς έσπρωξαν στο χαντάκι, μας γέμισαν χρέη

    Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα το πιστόλι θα βγει από τον κρόταφο και θα μπει στο θηκάρι. Πρέπει όμως να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις χρόνιες παθογένειες του πολιτικού συστήματος, τα σημαντικά προβλήματα της χώρας, και τα μεγάλα συμφέροντα, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από τα Χανιά.

    Οι παλιοί πολιτικοί μάς έσπρωξαν στο χαντάκι, μας γέμισαν χρέη. Και εμείς πρέπει να βγούμε από το χαντάκι, υπογράμμισε και πρόσθεσε: Το να ξεπεράσουμε την κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

    Μιλώντας σε δημάρχους των Χανίων, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, έστειλε μήνυμα στήριξης της τοπικής αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας ότι κεντρική εξουσία και τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να πάνε χέρι χέρι για να λυθούν τα προβλήματα του τόπου. Υπογράμμισε την ανάγκη της οικοδόμησης μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και την τοπική αυτοδιοίκηση, πέρα από κομματικές λογικές.

    Ανεφέρθηκε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 και στο πακέτο Γιούνκερ των 35 εκατομμυριών, σημειώνοντας ότι βασικό μέρος του προγράμματος πρέπει να κατευθυνθεί σε μικρά και μεσαία έργα της τοπικής αυτοδιοικησης. Παράλληλα, τόνισε ότι οι δήμοι θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τον σχεδιασμό τους και στο τέλος της περιόδου η πολιτεία νε έρχεται να ελέγχει τη νομιμότητα των πράξεών τους.

    Αυτήν την ώρα πραγματοποιείται κλειστή σύσκεψη με τους δημάρχους και τοπικούς φορείς, με τη συμμετοχή του Γ. Σταθάκη, του Π. Κουρουμπλή, και του Ευ. Αποστόλου.

    Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στην Κίσσαμο όπου θα έχει συνάντηση με αγροτικούς φορείς.

    [02] Με πτώση 1,28% άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

    Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο της ανακοίνωσης νέων στοιχείων που επιβεβαιώνουν την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, βρίσκονται και σήμερα οι τραπεζικές μετοχές.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 616,23 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,28%.Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 1,98 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,62%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,20%.Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης της Τεχνολογίας(+0,34%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες της Υγείας (-6,67%), των Τραπεζών (-5,02%), των Κατασκευών (-2,14%) και των Προσωπικών Προϊόντων (-1,85%).

    Ανοδικά κινούνται 12 μετοχές, 27 πτωτικά και 5 παραμένουν σταθερές.Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: ΟΛΘ +4,78%, Σαράντης+3,74%, Fourlis +3,33% και Κλουκίνας-Λάππας +3,21%.Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: ΙΑΣΩ -5,91%, Πειραιώς -4,65%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,95% και Alpha Bank-3,57%.

    [03] Μ. Βέμπερ: Χρειαζόμαστε καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ

    Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ ζητεί η Frontex να αναλάβει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ σε πολλές χώρες, ενώ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει «να καταπολεμηθεί πιο ξεκάθαρα η κατάχρηση» του δικαιώματος παροχής ασύλου σε μετανάστες.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, ο Βέμπερ ζήτησε η Frontex να αναλάβει την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. «Υπάρχουν κράτη που δεν καταφέρνουν να διασφαλίσουν τα εξωτερικά σύνορα», τόνισε, υπονοώντας κυρίως την Ελλάδα και την Ιταλία.

    «Στην περίπτωση που τα κράτη μέλη αποτυγχάνουν» να προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, η Frontex θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει για την είσοδο των μεταναστών.

    «Διαφορετικά δεν θα αποφασίζουν πλέον δημοκρατίες για την είσοδο μεταναστών, αλλά οι διακινητές και το χρήμα», εξήγησε ο επικεφαλής του ΕΛΚ.

    Ο Βέμπερ ξεκαθάρισε ότι δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει καταφύγιο σε όσους διώκονται, όμως πρόσθεσε: «Τα εξωτερικά σύνορα είναι όπως η πόρτα ενός διαμερίσματος: εσύ αποφασίζεις σε ποιον θα επιτρέψεις την είσοδο και σε ποιον όχι».

    Ο ευρωβουλευτής έκανε επίσης λόγο για τη δημιουργία ευρωπαϊκών κέντρων υποδοχής στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Αφρική. Θα ήταν «μια σωστή προσέγγιση για να περιοριστεί λίγο η εισροή μεταναστών».

    Παράλληλα ο Βέμπερ τάχθηκε υπέρ της «ξεκάθαρης καταπολέμησης» της κατάχρησης του δικαιώματος παροχής ασύλου και μάλιστα με μια «συγκεκριμένη πολιτική επαναπατρισμού» κάποιων μεταναστών.

    Η αναπτυξιακή βοήθεια που δίνεται σε αφρικανικές χώρες θα πρέπει να ενισχυθεί και ταυτόχρονα οι χώρες αυτές θα πρέπει «να δέχονται πίσω τους πολίτες τους που δεν γίνονται δεκτοί εδώ», εξήγησε ο ίδιος.

    [04] Η κατάθλιψη και η υψηλή αρτηριακή πίεση σχετίζονται με σοβαρές καρδιαγγειακές επιπλοκές

    Χρόνο με τον χρόνο, οι καρδιολόγοι προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τη σχέση της κατάθλιψης με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Δεν υπάρχουν πλέον αμφιβολίες για το γεγονός ότι ασθενείς με κατάθλιψη έχουν αυξημένη πιθανότητα για έμφραγμα του μυοκαρδίου και γι αυτό οι επιστήμονες κάνουν ανοιχτά λόγο για πιθανό κοινό παθοφυσιολογικό υπόβαθρο και στις δύο καταστάσεις. Εκτιμούν μάλιστα ότι το κοινό στοιχείο, τουλάχιστον στα πρώιμα στάδια, είναι η χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό αρκετών ασθενών με κατάθλιψη, η οποία σε βάθος χρόνου κάνει την αθηρωματική πλάκα να σπάει, καθώς πλήττει το ενδοθύλιο.

    Πάντως στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας διατυπώθηκαν και άλλες απόψεις για τη συσχέτιση καρδιακών νοσημάτων με την κατάθλιψη. Μία από αυτές έχει να κάνει με την πρόκληση αρρυθμιών στα αγχώδη ερεθίσματα που εμφανίζουν συχνά οι ασθενείς με κατάθλιψη και μία δεύτερη με τις αυξημένες τιμές λιπιδίων που καταγράφονται σε αυτούς τους ασθενείς.

    Μία νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, η οποία ανακοινώθηκε στο συνέδριο αυτό, δείχνει ότι η κατάθλιψη και οι ακραίες τιμές της αρτηριακής πίεσης, κυρίως οι υψηλές, σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών επιπλοκών, σε ασθενείς με υπάρχουσα καρδιακή νόσο, διαβήτη ή προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο.

    [05] Ο ΟΗΕ και το Παρίσι καταδικάζουν τα αιματηρά επεισόδια έξω από το ουκρανικό κοινοβούλιο

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε τις βίαιες συγκρούσεις που σημειώθηκαν χθες Δευτέρα έξω από το ουκρανικό κοινοβούλιο στο Κίεβο, οι οποίες προκλήθηκαν έπειτα από την έγκριση από το Σώμα συνταγματικών μεταρρυθμίσεων για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στις ανατολικές περιοχές, δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο εκπρόσωπος του Μπαν, Στεφάν Ντουτζάρικ.

    Τα επεισόδια ξέσπασαν ανάμεσα σε αστυνομικούς και οπαδούς του εθνικιστικού κόμματος «Σβόμποντα» έπειτα από την έγκριση από το κοινοβούλιο σε πρώτη ανάγνωση των συνταγματικών τροποποιήσεων που εισηγήθηκε ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο για την αποκέντρωση της εξουσίας και είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αστυνομικός και να τραυματιστούν περίπου 100 άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας υφυπουργός της ουκρανικής κυβέρνησης και δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι.

    Παράλληλα, τις βίαιες συγκρούσεις καταδίκασε με ανακοίνωσή του και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζοντας ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι μεταξύ εκείνων που βρίσκονται πίσω από τα επεισόδια είναι μέλη ουκρανικών πολιτικών κομμάτων.

    [06] Σε εξέλιξη πυρκαγιά, κοντά στο Ξυλόκαστρο

    Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά, που ξέσπασε το πρωί στην περιοχή Παναρίτη, κοντά στο Ξυλόκαστρο.

    Αυτή την ώρα επιχειρούν για την κατάσβεσή της 45 πυροσβέστες με 20 οχήματα, 3 πυροσβεστικά αεροπλάνα και πεζοπόρο τμήμα 7 ατόμων. Όπως τόνισε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, η πυρκαγιά δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

    [07] Ραντεβού με τον Ζ.Κλ. Γιούνκερ ζήτησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης

    Υπάρχει κοινοτική οδηγία που δεν επιτρέπει τη φορολόγηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Η Κομισιόν έδωσε προφορική εντολή για το πάγωμα της απόφασης για φορολογηση με 23% της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βάλει ΦΠΑ 23% σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία, ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, σημείωσε ότι ζήτησε ραντεβού από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου, όπως είπε, να συζητηθούν θέματα όπως ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το μεταναστευτικό και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

    Διαβάστε επίσης:Προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στη Ρηγίλλης

    [08] Κ. Κίπινγκ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Υπάρχει διαφορά αν διαπραγματεύεται με τους θεσμούς ένα αριστερό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ

    «Η ελληνική κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα κατάφερε να έχει συγκεκριμένες επιτυχίες στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και να αποτρέψει βάναυσα κοινωνικά μέτρα» τονίζει σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Κάτια Κίπινγκ, συμπρόεδρος του Die Linke - του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς. «Υπάρχει σαφώς διαφορά στο αν ένα αριστερό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ή κάποια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις διαπραγματεύεται με τους θεσμούς της Ε.Ε» σημειώνει η κα Κίπινγκ και προσθέτει: «Αν και η ελληνική πλευρά βρέθηκε στη θέση του εκβιαζομένου, κατάφερε να κατακτήσει στις διαπραγματεύσεις αρκετά. Κατάφερε λ.χ. να είναι απόλυτη προτεραιότητα η άμεση υποστήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων, ώστε να ανακουφιστούν από τις νέες συνέπειες της νέας οικονομικής ύφεσης»

    Η συμπρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς, παραδέχεται πάντως ότι «το προκείμενο μνημόνιο αντανακλά στις βασικές του κατευθύνσεις το πνεύμα της αυστηρής λιτότητας, δηλαδή της «καταστροφικής πολιτικής περικοπών». Παράλληλα με -ασφαλώς- σκόπιμους όρους όπως λ.χ. για την βελτίωση της είσπραξης φόρων, διατρέχουν τη συμφωνία απαιτήσεις για κοινωνικές περικοπές, ιδιωτικοποιήσεις και κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων. Εστω και αν αυτά τα σημεία δεν αλλάζουν το βασικό χαρακτήρα του κειμένου της συμφωνίας αποδεικνύουν εντούτοις ότι για τον χειμαζόμενο πληθυσμό είναι καλύτερα να διαπραγματεύονται με τους εκβιαστικούς θεσμούς της Ε.Ε. δυνάμεις κοινωνικά προσανατολισμένες όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει η κα Κίπινγκ

    Ερωτηθείσα για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, η συμπρόεδρος της γερμανικής Αριστεράς σημειώνει: «Οι διασπάσεις είναι πάντα λυπηρές. Ελπίζουμε ότι παρ ΄όλες τις διαφορές οι ποικίλες αριστερές δυνάμεις στην Ελλάδα θα ξανασυναντηθούν στον αγώνα κατά της αυστηρής λιτότητας και για μια κοινωνική Ευρώπη»

    Αναφερόμενη στον Αλέξη Τσίπρα η κα Κίπινγκ τονίζει: «Ο Αλέξης Τσίπρας απολαμβάνει της αμέριστης εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού και διαθέτει μια τόσο μεγάλη υποστήριξη όσο πιθανόν κανένας άλλος πρωθυπουργός στην Ευρωζώνη. Το γεγονός ότι υπέβαλε την παραίτησή του και προκήρυξε νέες εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου, αποδεικνύει πόσο μεγάλη είναι η ανάμειξη των δανειστών στην εθνική κυριαρχία της Ελλάδας, διότι υπό τους εκβιαστικές όρους των θεσμών ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην κυβερνητική εντολή που έλαβε. Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα είναι επομένως ένα λογικό βήμα. Ενας πρωθυπουργός χωρίς δική του πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δεν θα ήταν μόνο συνεχώς εξαρτημένος από τις ψήφους ειδικά εκείνων των κομμάτων, τα οποία είναι τα κυρίως υπεύθυνα για την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά πέραν τούτου η θέση του θα αποδυναμωνόταν εξαιρετικά στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για την ελάφρυνση του χρέους».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 1 September 2015 - 8:32:14 UTC