Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διήμερη περιοδεία Μεϊμαράκη στην Κρήτη
  • [02] Επιφυλακτικό το Βερολίνο απέναντι στις προτάσεις της Γαλλίας για οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης
  • [03] Δ. Αβραμόπουλος: Την επόμενη εβδομάδα, τα σχέδια της ΕΕ για το μεταναστευτικό
  • [04] Στην εντατική ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ
  • [05] Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για το προσφυγικό

  • [01] Διήμερη περιοδεία Μεϊμαράκη στην Κρήτη

    Περιοδεία στην Κρήτη πραγματοποιεί σήμερα και αύριο Πέμπτη, 2 και 3 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    Σήμερα, ο κ. Μεϊμαράκης θα έχει συναντήσεις με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και με παραγωγικούς φορείς στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, ενώ στις 19:30 θα μιλήσει σε συγκέντρωση στον κινηματογράφο «Αστόρια».

    Αύριο Πέμπτη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συναντηθεί με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης του νομού Ηρακλείου ενώ αργότερα θα έχει επαφές σε Ρέθυμνο και Χανιά με παραγωγικούς φορείς και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    [02] Επιφυλακτικό το Βερολίνο απέναντι στις προτάσεις της Γαλλίας για οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης

    Η Γερμανία αντιμετώπισε με μεγάλη επιφύλαξη χθες τη γαλλική πρόταση η ευρωζώνη να διορίσει έναν νέο επίτροπο με διευρυμένες αρμοδιότητες, ο οποίος θα συντονίζει την οικονομική πολιτική των 19 κρατών μελών στο σύνολό τους και θα είναι σε θέση να προκρίνει δημοσιονομικές μεταβιβάσεις κεφαλαίων από ένα κράτος μέλος σε κάποιο άλλο.

    Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επανήλθε στην ιδέα αυτή σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο Μακρόν επιχειρηματολόγησε ότι εάν το σημερινό status quo της ευρωζώνης παραμείνει αμετάβλητο, η οικονομική και νομισματική ένωση οδεύει προς αυτοκαταστροφή.

    Ο Μακρόν πρότεινε να σχηματιστεί μια νέα ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση, με έναν επίτροπο αρμόδιο για το ευρώ που θα έχει τα οικονομικά μέσα για να προωθεί επενδύσεις.

    Αντιδρώντας στην πρόταση αυτή, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εμφανίστηκε επιφυλακτικός και κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν να παρουσιάσει λεπτομερέστερα τα σχέδιά του.

    «Στους Γάλλους συναδέλφους μου λέω "πρέπει να γίνετε πιο συγκεκριμένοι"», υπογράμμισε ο Γκάμπριελ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην Κολωνία.

    «Πρέπει να βρεθούν χρήματα για τον προϋπολογισμό του Eurogroup», συνέχισε ο ίδιος. «Η ανησυχία μου είναι ότι στην επόμενη φάση, κάποιος θα έχει την ιδέα πως τα χρήματα αυτά μπορούν να συγκεντρωθούν από τους πολίτες με έναν ειδικό φόρο υπέρ του Eurogroup, ή μέσω ενός φόρου προστιθέμενης αξίας. Θα τασσόμουν κατηγορηματικά εναντίον» μιας τέτοιας πρότασης, ξεκαθάρισε ο Γκάμπριελ.

    Η ιδέα της μεταφοράς κεφαλαίων από τους προϋπολογισμούς των πλουσιότερων σε εκείνους των φτωχότερων κρατών της ευρωζώνης προκαλεί πάντοτε έντονη δυσαρέσκεια στην γερμανική πολιτική ηγεσία. Η κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ έχει προβάλει σθεναρή αντίσταση μέχρι σήμερα σε κάθε μορφής μεταβιβάσεις μόνιμου χαρακτήρα προς τα φτωχότερα μέλη της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

    Ο Ραλφ Μπρίνκχαους, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των συντηρητικών της Μέρκελ, εξέφρασε από την πλευρά του την σαφή αντίθεσή του στις ιδέες που προωθεί ο Μακρόν.

    «Δεν είναι η ώρα να τίθεται θέμα εκ θεμελίων ανανέωσης και περαιτέρω εμβάθυνσης της ευρωζώνης», είπε ο Μπρίνκχαους στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    «Πριν απ' όλα, χρειάζεται να φθάσουμε στο σημείο όπου τα κράτη μέλη τηρούν τους αμοιβαία συμφωνημένους κανόνες, για παράδειγμα όσον αφορά την οικονομική σταθερότητα», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Η τελευταία φράση του Μπρίνκχαους αποτελούσε μια έμμεση μομφή προς το Παρίσι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμφωνήσει να παρατείνει για δύο χρόνια, ως το 2017, την προθεσμία που έχει στη διάθεσή της η Γαλλία για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ της, βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας.

    [03] Δ. Αβραμόπουλος: Την επόμενη εβδομάδα, τα σχέδια της ΕΕ για το μεταναστευτικό

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει σε αδρές γραμμές την προσεχή εβδομάδα τα νέα σχέδιά της για την κατανομή των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών απέλασης ανεπιθύμητων μεταναστών, δήλωσε χθες Τρίτη ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως τα νέα συστήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου στην Ιταλία, την Ελλάδα και πιθανόν την Ουγγαρία μπορεί να περιλαμβάνουν την κράτηση όσων οι αιτήσεις απορρίπτονται μέχρι τον επαναπατρισμό τους.

    Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις νέες προτάσεις της στους υπουργούς Εσωτερικών στο συμβούλιό τους το οποίο συγκλήθηκε κατεπειγόντως την 14η Σεπτεμβρίου, πέντε ημέρες αφότου ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να παρουσιάσει τα σχέδια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Το χρονοδιάγραμμα σηματοδοτεί μια επιτάχυνση της αντίδρασης της ΕΕ λόγω του κύματος αφίξεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με τα κράτη μέλη να διαφωνούν στην κατανομή των προσώπων αυτών.

    [04] Στην εντατική ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ

    Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας (1974-1982) Χέλμουτ Σμιτ νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας ενός νοσοκομείου του Αμβούργου λόγω της απόφραξης ενός αιμοφόρου αγγείου στο δεξί του πόδι, γράφει η γερμανική ταμπλόιντ εφημερίδα Bild.

    Ο 96χρονος βετεράνος πολιτικός, πρώην καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, μεταφέρθηκε στην κλινική του Αγίου Γεωργίου στο Αμβούργο νωρίς χθες το πρωί, διευκρίνισε η εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας.

    «Η κατάστασή του είναι πολύ σοβαρή», δήλωσε στη Μπιλντ ο θεράπων ιατρός του Σμιτ, ο Χάινερ Γκρέτεν.

    Οι γιατροί θα αποφασίσουν σήμερα εάν απαιτείται χειρουργική επέμβαση για να αποκατασταθεί η ροή του αίματος.

    Στις αρχές Αυγούστου ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο καθώς υπήρχαν φόβοι πως είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, όμως διαγνώστηκε ότι είχε υποστεί απλώς αφυδάτωση.

    [05] Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για το προσφυγικό

    Άτυπη κυβερνητική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό. Μετά τη σύσκεψη δεν αναμένεται να γίνουν δηλώσεις από τους υπουργούς.

    Σημειώνεται πως τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ιδίως τους τελευταίους μήνες, λόγω των πρωτοφανών μεταναστευτικών ροών και οι προσπάθειες της κυβέρνησης, σε συνεργασία κυρίως με τα αρμόδια ευρωπαϊκά fora, να ολοκληρώσει αμέσως το ελληνικό σχέδιο αντιμετώπισης των ως άνω προβλημάτων, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε χθες Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ .

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέθεσε, στον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας τις απόψεις του για την ανάγκη συνολικής και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού -τόσον από πλευράς ασφάλειας όσον και, πρωτίστως, από πλευράς προστασίας των δικαιωμάτων του Ανθρώπου- σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να ενεργοποιηθεί πλήρως η συλλογική και αποτελεσματική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο του 2008.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 September 2015 - 4:32:12 UTC