Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Π. Λαφαζάνης: Η Λαϊκή Ενότητα θα είναι η έκπληξη των εκλογών
  • [02] Διήμερη περιοδεία Μεϊμαράκη στην Κρήτη
  • [03] «Θα πρέπει να τηρήσουμε την υπογραφή μας και να διορθώσουμε το μνημόνιο στα μη αποδεκτά ζητήματα»
  • [04] Γ. Κατρούγκαλος στο «Πρακτορείο FM 104,9» : Όχι σε συντάξεις - φιλοδωρήματα
  • [05] Τρ. Αλεξιάδης: Εντός της ημέρας η απόφαση αναστολής του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση
  • [06] Εθνική Στρατηγική για «Ανάπτυξη με Απασχόληση» ζητά η ΕΣΕΕ
  • [07] Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά στο Παρίσι
  • [08] Η αδυναμία συμμόρφωσης των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή, τους κάνει πιο εύαλωτους στο εγκεφαλικό
  • [09] Στην εντατική ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ
  • [10] Στο Ηράκλειο το πλοίο «XANTAT 1» με τα παράνομα όπλα
  • [11] Εξηγήσεις στον οικονομικό εισαγγελέα, για τη «λίστα Λαγκάρντ» δίνει ο Σταύρος Παπασταύρου
  • [12] Επιφυλακτικό το Βερολίνο απέναντι στις προτάσεις της Γαλλίας για οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης

  • [01] Π. Λαφαζάνης: Η Λαϊκή Ενότητα θα είναι η έκπληξη των εκλογών

    Η Λαϊκή Ενότητα θα είναι η έκπληξη των εκλογών, εκτίμησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Μega και απέρριψε συνεργασίες με μνημονιακές δυνάμεις. Δήλωσε ότι θα συμμετέχει στο ντιμπέιτ, αλλά χαρακτήρισε «κωμωδία» να θέλουν να πάνε σε δικομματική μάχη στημένη ανάμεσα σε δύο, με κοινό πρόγραμμα. Τι έχουν να πουν αυτοί οι άνθρωποι; Εγώ θα πάω για να γίνει συζήτηση, σημείωσε.

    Δεν πάω εγώ στο εθνικό νόμισμα, θα πάμε έτσι κι αλλιώς είναι θέμα επιβίωσης της χώρας, προέβλεψε ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί το μνημόνιο, θα μείνει στο μισά του δρόμου. Αυτό που γίνεται είναι το κύριο πλήγμα, και το δίνουμε στην περιφέρεια. Δεν έχουν προοπτική αυτές οι πολιτικές, είπε. Ωστόσο, τόνισε ότι το εθνικό νόμισμα δεν είναι αυτοσκοπός, είναι εργαλείο ώστε να εφαρμόσουμε ένα ανορθωτικό πρόγραμμα για τη χώρα.

    Χαρακτήρισε τρομοκρατία τα όσα ακούγονται περί καταστροφής αν βγούμε από την ευρωζώνη. Δεν έχουμε νοημοσύνη, δεν ξέρουμε ότι υπάρχουν χώρες που είναι εκτός ευρώ; διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι το 90% του πλανήτη έχει εθνικό νόμισμα.

    Αναφέρθηκε στο έργο του στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, τόνισε ότι δεν έγινε υπουργός για να κρατήσει κανένα αξίωμα, υπογραμμίζοντας ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι καρέκλες, αλλά ο τόπος και ο λαός. Στην ερώτηση ότι κάποιοι λένε ότι συμπλέει με το σχέδιο Σόιμπλε (για επιστροφή στη δραχμή) απάντησε: ΄Εχετε δει κανένα τέτοιο σχέδιο Σόιμπλε; Μια φημολογία υπάρχει.

    Ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι είναι προφανές ότι ο Αλ. Τσίπρας πιέστηκε στην 17ωρη διαπραγμάτευση του Ιουλίου, σημειώνοντας και αυτό ήταν μέσα στο παιχνίδι. Μας ένωνε η αντιμνημονιακή ομπρέλα. Αντί να ακυρώσουμε τα μνημόνια, φέραμε και το τρίτο. Έλεγα ότι η επιλογή θα είναι η σύγκρουση. Αυτή να επιλέξουμε. Και ζητούσα να πάμε σε έναν άλλο δρόμο, από την επιλογή των μνημονίων, υποστήριξε ο κ. Λαφαζάνης και πρόσθεσε: Δεν ρίξαμε εμείς την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση παραιτήθηκε. Το θεσμικό θα ήταν να πάει στη Βουλή να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Δεν το έκανε γιατί φοβόταν τη συζήτηση και φοβόταν την ψήφο εμπιστοσύνης, διότι μετά δεν θα είχε τη δυνατότητα (η κυβέρνηση) να πάει σε εκλογές και να μας αιφνιδιάσει, αλλά και να πιάσει τον ελληνικό λαό στο ύπνο. Αυτό ήταν το σχέδιο, και με τη βοήθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, πάμε σε εκλογές εξπρές. Καμία συνεργασία με μνημονιακές δυνάμεις, έχουμε πόλεμο.

    Τέλος αναφερόμενος στο χρέος υποστήριξε ότι είναι ντροπή για τη χώρα να μην ζητεί τη διαγραφή του χρέους. Το δίλημμα είναι το χρέος ή η επιβίωση του ελληνικού λαού. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι ότι μεταθέτουν το χρέος στις επόμενες γενιές. Καναμε αρκετά λάθη να μην κάνουμε και εγκλήματα, κατέληξε.

    [02] Διήμερη περιοδεία Μεϊμαράκη στην Κρήτη

    Περιοδεία στην Κρήτη πραγματοποιεί σήμερα και αύριο Πέμπτη, 2 και 3 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    Σήμερα, ο κ. Μεϊμαράκης θα έχει συναντήσεις με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και με παραγωγικούς φορείς στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, ενώ στις 19:30 θα μιλήσει σε συγκέντρωση στον κινηματογράφο «Αστόρια».

    Αύριο Πέμπτη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα συναντηθεί με στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης του νομού Ηρακλείου ενώ αργότερα θα έχει επαφές σε Ρέθυμνο και Χανιά με παραγωγικούς φορείς και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    [03] «Θα πρέπει να τηρήσουμε την υπογραφή μας και να διορθώσουμε το μνημόνιο στα μη αποδεκτά ζητήματα»

    Το μνημόνιο πρέπει να εφαρμοστεί, αν δεν εφαρμοστεί θα έχουμε και τέταρτο μνημόνιο, εκτίμησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Υποστήριξε, θα πρέπει να υπάρξει μια ομάδα, όχι τεχνοκρατική, αλλά με ειδικές γνώσεις, ομάδα με επαΐοντες, που θα πρέπει να καταγράψει κάποιες αδικίες για να μπορέσουμε όλοι μαζί να τις διορθώσουμε. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι έχοντας συναίσθηση της ευθύνης μας θα πρέπει να τηρήσουμε την υπογραφή μας και να διορθώσουμε το μνημόνιο στα μη αποδεκτά ζητήματα.

    Ανέφερε ότι χρειάζεται και άλλος παίκτης στο τραπέζι, ενώ σχετικά με τις πολιτικές συμμαχίες δήλωσε ότι θεωρεί ότι υπάρχουν σύμμαχοί του και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και μέσα στη ΝΔ, αρκεί αυτοί να σηκώσουν κεφάλι.

    Τέλος, χαρακτήρισε «τρελό» όποιον σκέπτεται νέες εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για μπαλκόνια και αφίσες».

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Θεοδωράκης, στις 13:30 σήμερα, θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στην έδρα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

    [04] Γ. Κατρούγκαλος στο «Πρακτορείο FM 104,9» : Όχι σε συντάξεις - φιλοδωρήματα

    Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού έχει στόχο να μην είναι η σύνταξη φιλοδώρημα, επισήμανε ο τέως υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ στην Θεσσαλονίκη «Πρακτορείο FM 104,9».

    Ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την έκπληξή του για το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», το οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε ανώτατη σύνταξη 600 ευρώ, χαρακτηρίζοντάς το «απολύτως φανταστικό».

    «Έχω συγκροτήσει επιιτροπή για αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ωστόσο, η επιτροπή δεν έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις, πολύ περισσότερο σε τέτοια τερατώδη πράγματα, όπως πρόταση για 600 ευρώ ανώτατη σύνταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, στο"Πρακτορείο FM 104,9". «Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού» επισήμανε, «προβλέπει η σύνταξη να μην είναι σύνταξη - φιλοδώρημα».

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του τέως υπουργού, η εθνική σύνταξη θα είναι ίδια για όλους, θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία και πάνω σε αυτήν θα προστίθεται η κύρια σύνταξη, που θα είναι συνάρτηση των εισφορών και του εργασιακού βίου του κάθε εργαζόμενου. «Το δημοσίευμα αναφέρεται ακριβώς στα αντίθετα πράγματα», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

    «Στην Ελλάδα οι συνταξιούχοι δεν συντηρούν μονάχα τον εαυτό τους, αλλά τα άνεργα παιδιά τους και εγγόνια τους. Για μας είναι ένα μεγάλο στοίχημα να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε μια εθνική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος» τόνισε ο τέως υπουργός Εργασίας.

    [05] Τρ. Αλεξιάδης: Εντός της ημέρας η απόφαση αναστολής του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

    «Εντός της ημέρας θα γίνουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για να ανασταλεί το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, μέχρι να ανοίξει η Βουλή», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

    Πρόσθεσε, σύμφωνα με τον skai.gr, πως η απόφαση ελήφθη μετά από διακομματικό αίτημα. «Πρέπει να φορολογούμε τόσο, όσο να μπορούμε να εισπράξουμε, διαφορετικά χάνει το Δημόσιο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Αλεξιάδης.

    [06] Εθνική Στρατηγική για «Ανάπτυξη με Απασχόληση» ζητά η ΕΣΕΕ

    Η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ζητά συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενόψει των πρόωρων εκλογών, για την ιεράρχηση των αναγκών των μικρομεσαίων της αγοράς.

    Η ΕΣΕΕ απέστειλε κοινή επιστολή σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας χρειάζεται διακυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Προσθέτει δε ότι το ελληνικό εμπόριο αναμένει μετεκλογικά τις επιβεβλημένες κινήσεις για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και κυρίως πολιτική σταθερότητα, «ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τις συνθήκες αβεβαιότητας, που ενισχύουν συνεχώς την ανασφάλεια σε επιχειρηματίες και καταναλωτές».

    [07] Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά στο Παρίσι

    Οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς σήμερα σε ένα κτίριο κατοικιών σε βόρειο διαμέρισμα του Παρισιού, δήλωσαν συγκλίνουσες πηγές.Η πυρκαγιά, που τα αίτιά της παραμένουν προς το παρόν άγνωστα, εκδηλώθηκε στις 04:30 (05:30 ώρα Ελλάδας) στο 18ο διαμέρισμα του Παρισιού, σύμφωνα με την αστυνομία.

    Από τους οκτώ που σκοτώθηκαν, δύο έχασαν τη ζωή τους πέφτοντας από παράθυρα, διευκρίνισε η αστυνομία. Στα θύματα περιλαμβάνονται και δύο παιδιά, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.Η φωτιά εκδηλώθηκε στο ισόγειο και επεκτάθηκε στο κλιμακοστάσιο του κτιρίου. Περισσότεροι από εκατό πυροσβέστες επενέβησαν προκειμένου να περιορίσουν την πυρκαγιά.

    [08] Η αδυναμία συμμόρφωσης των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή, τους κάνει πιο εύαλωτους στο εγκεφαλικό

    Η αδυναμία συμμόρφωσης των ασθενών στις θεραπείες σε συνδυασμό με τη δύσκολη συμμόρφωσή τους στα υγιεινά πρότυπα ζωής, κοστίζει πολλές ανθρώπινες ζώες, οι οποίες χάνονται ενώ θα μπορούσαν να είχαν σωθεί.

    Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας που συνεχίζει τις εργασίες του στο Λονδίνο μετά από νέα ευρήματα μελετών για την πιο συχνή αρρυθμία, την κολπική μαρμαρυγή.

    Είναι μία νόσος με δύο όψεις όπως τόνισαν κι αν ο ασθενής κάνει ότι τον συμβουλεύει ο γιατρός του δεν έχει να φοβάται, όμως αν την αγνοήσει κινδυνεύει με εγκεφαλικό επεισόδιο. Πλέον, όλες οι τελευταίες μελέτες δείχνουν οτι 1 στα 5 εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή. Η νόσος συνήθως δίνει συμπτώματα με κύριο την ασυνήθιστη αίσθηση παλμών που οδηγεί τον ασθενή στο γιατρό. Ομως σε ηλικιωμένους ασθενείς τα συμπτώματα αυτά είναι ήπια ή δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα να γίνεται η διάγνωση δυστυχώς έπειτα από ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.

    [09] Στην εντατική ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ

    Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας (1974-1982) Χέλμουτ Σμιτ νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας ενός νοσοκομείου του Αμβούργου λόγω της απόφραξης ενός αιμοφόρου αγγείου στο δεξί του πόδι, γράφει η γερμανική ταμπλόιντ εφημερίδα Bild.

    Ο 96χρονος βετεράνος πολιτικός, πρώην καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, μεταφέρθηκε στην κλινική του Αγίου Γεωργίου στο Αμβούργο νωρίς χθες το πρωί, διευκρίνισε η εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας.

    «Η κατάστασή του είναι πολύ σοβαρή», δήλωσε στη Μπιλντ ο θεράπων ιατρός του Σμιτ, ο Χάινερ Γκρέτεν.

    Οι γιατροί θα αποφασίσουν σήμερα εάν απαιτείται χειρουργική επέμβαση για να αποκατασταθεί η ροή του αίματος.

    Στις αρχές Αυγούστου ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο καθώς υπήρχαν φόβοι πως είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, όμως διαγνώστηκε ότι είχε υποστεί απλώς αφυδάτωση.

    [10] Στο Ηράκλειο το πλοίο «XANTAT 1» με τα παράνομα όπλα

    Έξω από το λιμάνι του Ηρακλείου, προκειμένου να ελεγχθεί, οδηγήθηκε σήμερα, περίπου στις 4:30 το πρωί, το φορτηγό πλοίο XANTAT 1, με σημαία Βολιβίας και επτά άτομα πλήρωμα, στο οποίο εντοπίστηκαν κοντέινερ με άγνωστη ποσότητα όπλων ανοικτά της Ιεράπετρας, τα ξημερώματα της Τρίτης.

    Το πλοίο που προερχόταν από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας της Τουρκίας με προορισμό τη Λιβύη, εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή 20 μιλια νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας από περιπολικό του Λιμενικού Σώματος, με επιβαίνοντες στελέχη του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών των Λιμενικών Αρχών. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ενώ επίσημα φερόταν ότι μετέφερε κοντέινερ με πλαστικά, ωστόσο υπήρχαν και κοντέινερ με όπλα.

    Το πλοίο αναμένεται να ελεγχθεί εξονυχιστικά από κλιμάκια του Λιμενικού και του Τελωνείου Ηρακλείου.

    [11] Εξηγήσεις στον οικονομικό εισαγγελέα, για τη «λίστα Λαγκάρντ» δίνει ο Σταύρος Παπασταύρου

    Εξηγήσεις ενώπιον του εισαγγελέα δίνει αυτή την ώρα ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος έχει κληθεί σε ανωμοτί κατάθεση για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

    Ο δικηγόρος κ. Παπασταύρου κλήθηκε από τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Ι.Δραγάτση σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου για την διάπραξη των αδικημάτων της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αδικήματα που αφορούν την εμπλοκή του σε λογαριασμό ύψους περίπου 5,5 εκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα HSBC που περιλαμβάνεται στο υλικό της «λίστας Λαγκάρντ».

    Ο ίδιος ο κληθείς ως ύποπτος από τον κ. Δραγάτση, φέρεται να προβάλει τον ισχυρισμό πως το ερευνώμενο ποσό στην ελβετική τράπεζα δεν είναι δικό του κεφάλαιο, αλλά ότι σχετίζεται με επιχειρηματικές δραστηριότητες του επιχειρηματία Σάμπι Μιωνή. Ο κ.Παπασταύρου,που έχει λάβει ήδη από τον Ιούλιο προθεσμία ώστε να ετοιμάσει τις θέσεις του έναντι των ερωτήσεων του Εισαγγελέα, υποστηρίζει ότι ο ίδιος είχε απλώς την διαχείριση του λογαριασμού.

    [12] Επιφυλακτικό το Βερολίνο απέναντι στις προτάσεις της Γαλλίας για οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης

    Η Γερμανία αντιμετώπισε με μεγάλη επιφύλαξη χθες τη γαλλική πρόταση η ευρωζώνη να διορίσει έναν νέο επίτροπο με διευρυμένες αρμοδιότητες, ο οποίος θα συντονίζει την οικονομική πολιτική των 19 κρατών μελών στο σύνολό τους και θα είναι σε θέση να προκρίνει δημοσιονομικές μεταβιβάσεις κεφαλαίων από ένα κράτος μέλος σε κάποιο άλλο.

    Ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επανήλθε στην ιδέα αυτή σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο Μακρόν επιχειρηματολόγησε ότι εάν το σημερινό status quo της ευρωζώνης παραμείνει αμετάβλητο, η οικονομική και νομισματική ένωση οδεύει προς αυτοκαταστροφή.

    Ο Μακρόν πρότεινε να σχηματιστεί μια νέα ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση, με έναν επίτροπο αρμόδιο για το ευρώ που θα έχει τα οικονομικά μέσα για να προωθεί επενδύσεις.

    Αντιδρώντας στην πρόταση αυτή, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εμφανίστηκε επιφυλακτικός και κάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν να παρουσιάσει λεπτομερέστερα τα σχέδιά του.

    «Στους Γάλλους συναδέλφους μου λέω "πρέπει να γίνετε πιο συγκεκριμένοι"», υπογράμμισε ο Γκάμπριελ σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην Κολωνία.

    «Πρέπει να βρεθούν χρήματα για τον προϋπολογισμό του Eurogroup», συνέχισε ο ίδιος. «Η ανησυχία μου είναι ότι στην επόμενη φάση, κάποιος θα έχει την ιδέα πως τα χρήματα αυτά μπορούν να συγκεντρωθούν από τους πολίτες με έναν ειδικό φόρο υπέρ του Eurogroup, ή μέσω ενός φόρου προστιθέμενης αξίας. Θα τασσόμουν κατηγορηματικά εναντίον» μιας τέτοιας πρότασης, ξεκαθάρισε ο Γκάμπριελ.

    Η ιδέα της μεταφοράς κεφαλαίων από τους προϋπολογισμούς των πλουσιότερων σε εκείνους των φτωχότερων κρατών της ευρωζώνης προκαλεί πάντοτε έντονη δυσαρέσκεια στην γερμανική πολιτική ηγεσία. Η κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ έχει προβάλει σθεναρή αντίσταση μέχρι σήμερα σε κάθε μορφής μεταβιβάσεις μόνιμου χαρακτήρα προς τα φτωχότερα μέλη της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

    Ο Ραλφ Μπρίνκχαους, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των συντηρητικών της Μέρκελ, εξέφρασε από την πλευρά του την σαφή αντίθεσή του στις ιδέες που προωθεί ο Μακρόν.

    «Δεν είναι η ώρα να τίθεται θέμα εκ θεμελίων ανανέωσης και περαιτέρω εμβάθυνσης της ευρωζώνης», είπε ο Μπρίνκχαους στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    «Πριν απ' όλα, χρειάζεται να φθάσουμε στο σημείο όπου τα κράτη μέλη τηρούν τους αμοιβαία συμφωνημένους κανόνες, για παράδειγμα όσον αφορά την οικονομική σταθερότητα», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Η τελευταία φράση του Μπρίνκχαους αποτελούσε μια έμμεση μομφή προς το Παρίσι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμφωνήσει να παρατείνει για δύο χρόνια, ως το 2017, την προθεσμία που έχει στη διάθεσή της η Γαλλία για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ της, βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 September 2015 - 8:32:14 UTC