Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τετ-α-τετ Τσίπρα-Μεϊμαράκη στο αεροδρόμιο Ηρακλείου
  • [02] Άμεσα μέτρα για το προσφυγικό, ανακοίνωσε η κυβέρνηση
  • [03] Η Ρώμη θα ενισχύσει τους μεθοριακούς ελέγχους
  • [04] Ο πρώην υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ.Αποστόλου στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM 104,9
  • [05] Η αστυνόμευση δεν είναι απάντηση στο μεταναστευτικό, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ρ. Μπιτικόφερ.
  • [06] Τουλάχιστον τρία κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο K. Παναγόπουλος
  • [07] Παράταση έως 16 Οκτωβρίου για την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο ΦΠΑ 23%
  • [08] Το δράμα της προσφυγιάς με τη ματιά ενός Ιρανού πρόσφυγα κινηματογραφιστή
  • [09] «Ναι» από το ΚΑΣ στις μελέτες για την εξασφάλιση των πρανών του λόφου Καστά στην Αμφίπολη
  • [10] Από τις ακτές της Καταλονίας στην Ιτέα
  • [11] Ο Ντέιβιντ Μπάουι θα γράψει μουσική για τη θεατρική μεταφορά του "Μπομπ του Σφουγγαράκη"
  • [12] Κλειστά τα δικαστήρια από τις 16 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, λόγω των εκλογών

  • [01] Τετ-α-τετ Τσίπρα-Μεϊμαράκη στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

    Σύντομη συνάντηση στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου είχαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

    Ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε την διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη και περίμενε το αεροπλάνο για την επιστροφή του στην Αθήνα, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης αρχίζει σήμερα την επίσης διήμερη επίσκεψή στο νησί. Αμφότεροι οι αρχηγοί δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη Κρήτη, στο πλαίσιο της προεκλογικής τους εκστρατείας.

    Όταν ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος μόλις είχε φθάσει στο αεροδρόμιο, ενημερώθηκε από δημοσιογράφο ότι στην διπλανή αίθουσα βρισκόταν ο κ. Τσίπρας είπε: "Α ναι, πάω να τον δω". Οι δύο αρχηγοί είχαν σύντομη συζήτηση σε καλό κλίμα. Αμέσως μετά ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι "ο κ. Τσίπρας είναι στον τόπο μας και αναχωρεί, οφείλαμε να του ευχηθούμε καλό ταξίδι". Σε ερώτηση για το τί συζήτησε με τον τέως πρωθυπουργό απάντησε "Τώρα πολλά ρωτάτε".

    Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε όμως στην περιοδεία που αρχίζει από σήμερα: « Είναι μεγάλη μου χαρά και συγκίνηση, που βρίσκομαι στα πάτρια εδάφη, στην Κρήτη, στο Νομό Ηρακλείου. Όπως ξέρετε, η καταγωγή μου είναι από εδώ. Και είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος από την υποδοχή των φίλων μας, οι οποίοι ανεξαρτήτως ποιο κόμμα προτιμούν, μας αγαπούν, είναι φίλοι μας και πιστεύω ότι θα μας προτιμήσουν σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Είναι χαρά μου, επίσης, που συνοδεύομαι από όλους τους Κρήτες βουλευτές, από τους βουλευτές που έχουν δώσει μάχη, εδώ στην Κρήτη, για τις αρχές μας, για τις αξίες μας, για τη μεγάλη φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Σας ευχαριστώ πολύ.

    Το πρόγραμμά του προέδρου της ΝΔ περιλαμβάνει συναντήσεις στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου με στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με παραγωγικούς φορείς. Το απόγευμα στις 17:30 θα βρίσκεται στο Ηράκλειο. Την Πέμπτη θα επισκεφθεί το Ρέθυμνο και τα Χανιά και θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και με παραγωγικούς φορείς των δύο νομών.

    [02] Άμεσα μέτρα για το προσφυγικό, ανακοίνωσε η κυβέρνηση

    H δημιουργία Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών στις υφιστάμενες υποδομές υποδοχής και περίθαλψης αλλά και η επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα, είναι μερικά από τα μέτρα στα οποία προχωρά άμεσα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

    Ταυτόχρονα, ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων και επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου

    Ειδικότερα, κατά τη σύσκεψη εργασίας που συγκλήθηκε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου από την Πρωθυπουργό κυρία Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου, με τη συμμετοχή των Υπουργών της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού, μετά την ενημέρωση από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για την τρέχουσα επιχειρησιακή κατάσταση, αποφασίστηκαν τα εξής:

    -Δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη των Υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας, καθώς και στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

    -Η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση δρομολογεί δράσεις για τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα.

    -Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων, προς αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών.

    -Επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου, που δέχονται τον κύριο όγκο των εισροών.

    [03] Η Ρώμη θα ενισχύσει τους μεθοριακούς ελέγχους

    Η Ιταλία είναι έτοιμη να ενισχύσει προσωρινά τους ελέγχους στη σήραγγα του Μπρένερ που την συνδέει με την Αυστρία. Έπειτα από αίτημα της Γερμανίας η οποία αντιμετωπίζει μαζική συρροή προσφύγων, ανακοινώθηκε σήμερα από τη μεθοριακή επαρχία του Μπολτσάνο στη βόρεια Ιταλία,ότι θα ενισχυθούν οι μεθοριακοί έλεγχοι.

    «Η κυβέρνηση δραστηριοποιήθηκε γρήγορα υπέρ του αιτήματος του Βερολίνου, λέγοντας ότι είναι έτοιμη να ενισχύσει, σεβόμενη τις συμφωνίες του Σένγκεν, τους ελέγχους στο σύνορο του Μπρένερ, όπως είχε συμβεί κατά τη σύνοδο της Ομάδας των Επτά (G7),στις αρχές Ιουνίου».

    [04] Ο πρώην υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ.Αποστόλου στο ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM 104,9

    «Και βέβαια με ανησυχεί το ενδεχόμενο οι ρυθμίσεις του μνημονίου, που αφορούν στους αγρότες να στρέψουν ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλες κατευθύνσεις», δήλωσε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου στην εκπομπή ?Ανοιχτά Μικρόφωνα?, του ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ FM 104,9.

    Ο κ. Αποστόλου χαρακτήρισε τη συμφωνία «ιδιαίτερα επώδυνη για τον αγροτικό χώρο», προσέθεσε, όμως, ότι αυτός ο χώρος «ήθελε περισσότερο από κάθε άλλον τη συμφωνία δεδομένου, ότι το 55% του εισοδήματός του προέρχεται από κοινοτικούς πόρους και το σύνολο σχεδόν των επενδύσεων σε αυτόν αφορούν το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης».

    «Αυτό μας ανάγκασε να δεχτούμε αυτές τις επιπτώσεις, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο της δημοσιονομικής υλοποίησης της συμφωνίας», είπε ο κ. Αποστόλου, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητά του, ότι «η σχετική συζήτηση τον Οκτώβρη με τους εταίρους, θα δώσει τη δυνατότητα να κατατεθούν αντισταθμιστικά ισοδύναμα».

    Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε δύο παραδείγματα για τις δυνατότητες που υπάρχουν:

    Όπως ανάφερε «δεν εφαρμόζεται ορθή διαχείριση της φορολογικής αντιμετώπισης του χώρου, καθώς η αξία της παραγωγής ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ ενώ αυτή που εμφανίζεται είναι 3,6- 3.8 δις».

    Παράλληλα επισήμανε, ότι η συμφωνία καθιστά υποχρεωτική την τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων, τα οποία πρέπει να τηρούν οι αγρότες, για να πάρουν την επιστροφή του 23% του ΦΠΑ.

    [05] Η αστυνόμευση δεν είναι απάντηση στο μεταναστευτικό, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ρ. Μπιτικόφερ.

    Ένα νέο deal δεν είναι μόνο απαραίτητο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη, υποστηρίζει ο συν-προεδρεύων του Ευρωπαϊκού κόμματος των Πρασίνων Ράινχαρντ Μπιτικόφερ σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Αγγελική Μυλωνά ενώ υποστηρίζει ότι οι εκλογές αποτελούν λογικό επακόλουθο και δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

    "Η αστυνόμευση δεν είναι η απάντηση" υποστηρίζει ο κ. Μπιτικόφερ αναφερόμενος στην μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμπληρώνει : "χρειαζόμαστε μία νέα Ευρωπαϊκή προσέγγιση που θα βασίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης".

    Αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα και τα μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα τα θεωρεί υπερβολικά φιλόδοξα και συμπληρώνει ότι το κόμμα του έχει δώσει σκληρή μάχη κατά του Grexit και των υποστηρικτών του στη Γερμανική κυβέρνηση.

    Σχετικά με την πρόταση του Αλέξη Τσιπρα για πιο ενεργό συμμετοχή του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στους θεσμούς και την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου στην Ελλάδα, ο Γερμανός ευρωβουλευτής ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του υποστηρίζει σθεναρά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και πιστεύει ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να ελέγχει, εντός των ορίων της δημοκρατίας, την δουλειά των θεσμών.

    [06] Τουλάχιστον τρία κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο K. Παναγόπουλος

    Τουλάχιστον τρία κόμματα θα χρειαστούν για να σχηματιστεί κυβέρνηση, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Alco Κώστας Παναγόπουλος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ τονίζει τον ρόλο των προσώπων στην επιλογή των ψηφοφόρων.

    "Τα δεδομένα δείχνουν ότι σχηματισμός κυβέρνησης μπορεί να προκύψει είτε με συνεργασία των δυο πρώτων σε δύναμη κομμάτων και αν αυτό έχει αποκλειστεί για πολιτικούς λόγους, τότε φαίνεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρία κόμματα. Δεν θα αρκούν δυο από τα άλλα για να υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή, συνεπώς σε μια τέτοια περίπτωση θα χρειαστούν τρία τουλάχιστον κόμματα για να συγκεντρωθεί ένας αριθμός βουλευτών που θα μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα μιας κυβέρνησης," επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Alco Κώστας Παναγόπουλος.

    Ο Παναγόπουλος συμπλήρωσε ότι τα πρόσωπα στην Ελλάδα πάντα έπαιζαν ρόλο και θα συνεχίζουν να παίζουν ρόλο. "Είναι η δομή της κοινωνίας μας τέτοια που τους επιτρέπει αυξημένη αν θέλετε παρέμβαση στα πράγματα. Δεν είναι όμως μόνο τα πρόσωπα. Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε και τις μεγάλες αλλαγές τις πολιτικές των κομμάτων που έχουν δημιουργήσει αυτό το κλίμα διαφορετικότητας,το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε χαμηλές συσπειρώσεις για τα δυο κόμματα που κυβέρνησαν με δεδομένη όχι μόνο την αλλαγή τοποθέτησης, αλλά και με δεδομένη αν θέλετε και την αρνητική κρίση της κοινωνίας για τα κυβερνητικά πεπραγμένα στο επτάμηνο που μας πέρασε, οδηγεί σε αυξημένη πιθανότητα αντισυστημικής ψήφου που μπορεί να εκφραστεί είτε με την αποχή είτε με επιλογές σε κόμματα που η κοινωνία εκτιμά ως αντισυστημικά όπως για παράδειγμα η Ένωση Κεντρώων, ενώ μεγάλο ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό και με πόσο συνεκτικό τρόπο θα εκφραστεί και η τάση εκείνη μέρους της κοινωνίας που έχει άλλη άποψη για τη σχέση της χώρας με την Ευρώπη, με την ευρωζώνη ή με το νόμισμα," υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της Αlco.

    [07] Παράταση έως 16 Οκτωβρίου για την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο ΦΠΑ 23%

    Παράταση έως τις 16 Οκτωβρίου θα δοθεί για την υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στο καθεστώς ΦΠΑ 23%. Σχετικές κατευθύνσεις έχουν δοθεί, σύμφωνα με πληροφορίες από την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου, προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να προνοήσει σχετικά.

    [08] Το δράμα της προσφυγιάς με τη ματιά ενός Ιρανού πρόσφυγα κινηματογραφιστή

    Τη θλίψη και την απόγνωση προσφύγων που συρρέουν στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη, "αποτυπώνει" με τις φωτογραφίες του ο Μορτέζα Τζαφαρί, κινηματογραφιστής από το Ιράν, πρόσφυγας και ο ίδιος, ο οποίος βρίσκεται εδώ και επτά χρόνια στην Ελλάδα, όπου ζήτησε και πήρε πολιτικό άσυλο.

    O Μορτέζα Τζαφαρί γεννήθηκε στην Τεχεράνη, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και δούλεψε 12 χρόνια ως δημοσιογράφος στο IRNA & ISNA, στο Ιράν και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Κάλυψε τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν (2001), την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ (2003), τη στρατιωτική παρουσία του Ισραήλ στο Λίβανο (2006). Έκανε ντοκιμαντέρ για την αφγανική τηλεόραση, το Al Jazeera και το BBC. Δίδαξε επίσης στη Σχολή Καλών Τεχνών της Τεχεράνης και η φιλμογραφία του περιλαμβάνει περισσότερες από 30 μικρού μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ και 3 μεγάλου μήκους ταινίες.

    Ο Μορτέζα Τζαφαρί συμμετέχει με 32 φωτογραφίες που τράβηξε στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας 2015 που ξεκινάει, σήμερα, στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ με θεματικές "Το ΟΧΙ, η αριστερή ανάθεση και τα κινήματα", "Άμεση Δημοκρατία: Διαδικασία ή Πρόταγμα", "Σύγχρονος Αναρχισμός", "Κινήματα και Εξουσία".

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη δική του ιστορία, αναφέρει ότι αναγκάστηκε να αφήσει τη χώρα του λόγω της πολιτικής κατάστασης πριν από 7 χρόνια και, φτάνοντας στην Ελλάδα, αποφάσισε να ζητήσει πολιτικό άσυλο και να μην συνεχίσει το ταξίδι της προσφυγιάς για άλλες ευρωπαϊκές χώρες αφού, όπως πιστεύει, "όλες οι χώρες είναι ίδιες".

    "Αγάπησα την Ελλάδα και έκανα φίλους που για μένα είναι παραπάνω από αδέρφια" τονίζει ο 40χρονος δημιουργός, ο οποίος θα διαθέσει, μάλιστα, όλα τα έργα του, που παρουσιάζονται στηνέκθεση, για την οικονομική ενίσχυση των προσφύγων και μεταναστών στην Ειδομένη.

    Έχοντας μάθει ελληνικά "στον δρόμο", όπως λέει χαρακτηριστικά, δεν μπορούσε να μείνει ασυγκίνητος από το δράμα των προσφύγων που εκτυλίσσεται λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη και μετέβη πολλές φορές στην Ειδομένη και στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ. Άλλωστε, η φιλμογραφία του βρίθει προσφυγικών ιστοριών, βασισμένων σε προσωπικές μαρτυρίες και αφηγήσεις αυθεντικών συμβάντων.

    "Μίλησα με πολλούς ανθρώπους και φωτογράφισα παιδιά και οικογένειες. Θυμάμαι ιδιαίτερα ένα παιδάκι που έκλαιγε και φώναζε σε έναν αστυνομικό που απωθούσε τον πατέρα του, να τον αφήσει ήσυχο" αναφέρει.

    Αυτή την εποχή, ολοκληρώνει την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του και δύο ντοκιμαντέρ που θα υποβάλει για προβολή στο ΦεστιβάλΝτοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.Η έκθεση φωτογραφίας του Μορτέζα Τζαφαρί θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας, στις 4 Σεπτεμβρίου.

    [09] «Ναι» από το ΚΑΣ στις μελέτες για την εξασφάλιση των πρανών του λόφου Καστά στην Αμφίπολη

    Με θετικό πρόσημο «πέρασαν» χθες από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο οι μελέτες για την εξασφάλιση των πρανών, την αποστράγγιση των υδάτων, τη συντήρηση επιχρισμάτων, αλλά και των τριών δαπέδων του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη.

    Κυρίως, όσον αφορά τη μελέτη για την εκτέλεση των χωματουργικών εργασιών που θα εξασφαλίσουν τα πρανή γύρω από τον λόφο-τύμβο, τα μέλη του ΚΑΣ τη χαρακτήρισαν «άρτια και ταχύτατη», δεδομένου και του χρόνου σύνταξής της, καθώς η αρμόδια ομάδα εργασίας για την εκπόνηση του έργου προστασίας, αποκατάστασης και τελικής ανάδειξης του μνημείου συστάθηκε τον Μάιο 2015.

    Στη συνεδρίαση δεν παραβρέθηκε η ανασκαφέας του μνημείου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρη, λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας που την οδήγησε σε τριήμερη αναρρωτική άδεια. Ωστόσο, η ίδια, με έγγραφό της, ζήτησε να αναβληθεί η χθεσινή συζήτηση για τις χωματουργικές εργασίες και τη διευθέτηση απορροής των ομβρίων, καθώς, όπως διατύπωσε, επιθυμούσε να τοποθετηθεί καλύτερα στα παραπάνω. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τις επιφυλάξεις της στην προτεινόμενη κατάχωση τμήματος του περιβόλου (που δεν αφορά το μαρμάρινο τμήμα, αλλά 100 μ. πωρόλιθου στα δυτικά του μνημείου).

    Όμως, τόσο ο αρχιτέκτονας του μνημείου, Μιχάλης Λεφαντζής, όσο και η συντονίστρια της ομάδας εργασίας για το μνημείο, γενική διευθύντρια Αναστήλωσης του ΥΠΠΟ, Ευγενία Γατοπούλου, έκαναν σαφές ότι το θέμα δεν χωράει αναβολή.

    [10] Από τις ακτές της Καταλονίας στην Ιτέα

    Στην Ιτέα, λιμάνι των αιώνιων Δελφών, στις 29 Αυγούστου 2015, δίπλα στο κύμα και υπό το φώς της πανσελήνου, διεξήχθη μια διεθνούς εμβέλειας εκδήλωση.

    Η Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας παρουσίασεδύο σημαντικούς ανθρώπους του πολιτισμού από την Καταλονία. Τον ελληνιστή καθηγητή του Παν/μίου της Χιρόνα Αουζέβι Αγιένσα, πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνακαι τον διεθνώς αναγνωρισμένο τραγουδοποιό Τζουζέπ Τέρου ο οποίος κατάγεται από τη Λ' ασκάλα, δίπλα στην αρχαία ελληνική αποικία Εμπόριον.

    Ο Αουζέβι Αγιένσα σε άπταιστα ελληνικά,μίλησε για την ανταπόκριση της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στην Καταλονία τα τελευταία χρόνια, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης των δύο λαών. Δεν παρέλειψε να επισημάνει τους ιδιαίτερους δεσμούς που τον συνδέουν με την περιοχή της Φωκίδας. Κατόπιν, οι εκπαιδευτικοί Γιάννης Κολιαβάς και Δημήτρης Παλούκης παρουσίασαν το νεοεκδοθέν βιβλίο του, με τίτλο «Ο Κάρλες Ρίμπα και η νεοελληνική λογοτεχνία».

    Ακολούθησε συναυλία με τον εξαίρετοΤζουζέπ Τέρου, ο οποίος ερμήνευσε στα καταλανικά μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη. Συγκινητική ήταν η αναφορά του στη φιλία του με τον αείμνηστο, επίσης Αλεξανδρινό, Ζώρζ Μουστακί.

    Ενδεικτικό της σημασίας της εκδήλωσης είναι ότι στην καταλανική εφημερίδα El Punt Avui δημοσιεύτηκε την Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου εκτενές ρεπορτάζ από την εκδήλωση με τίτλο: «Kavafis, en catala, vora el mar d' Itea» (Ο Καβάφης, στα καταλανικά, δίπλα στη θάλασσα της Ιτέας)

    [11] Ο Ντέιβιντ Μπάουι θα γράψει μουσική για τη θεατρική μεταφορά του "Μπομπ του Σφουγγαράκη"

    Ο Ντέιβιντ Μπάουι γράφει μουσική για ένα μιούζικαλ, το οποίο θα βασίζεται στον διάσημο χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων Μπομπ Σφουγγαράκη.

    Ο θεατρικός οργανισμός Oriental του Σικάγο ανακοίνωσε ότι ο βρετανός αστέρας της ροκ ηγείται μία ομάδας διάσημων μουσικών που θα συνθέσουν κομμάτια για την παράσταση "Μπομπ Ο Σφουγγαράκης: Το Μιούζικαλ", η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις 7 Ιουνίου τον ερχόμενο χρόνο στο Σικάγο, όπου θα παίζεται για ένα μήνα προτού μεταφερθεί στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης.

    Άλλοι μουσικοί, οι οποίοι συνεισφέρουν είναι τα δύο αμερικανικά συγκροτήματα The Flaming Lips και They Might Be Giants, η τραγουδίστρια της ποπ που μεσουρανούσε την δεκαετία του '80 Σίντι Λόπερ, μέλη των Aerosmith και ο τραγουδιστής και συνθέτης Τζον Λέτζεντ.

    Το μιούζικαλ είναι η μεταφορά της ταινίας "Μπομπ ο Σφουγγαράκης: Έξω από τα Νερά του", στην οποία ο πρωταγωνιστής εξερευνά την υποθαλάσσια πόλη Μπικίνι.

    Από τότε που έκανε το ντεμπούτο της το 1999, η τηλεοπτική σειρά έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία για το κανάλι κινουμένων σχεδίων Nickelodeon, το οποίο ανήκει στην αμερικανική εταιρεία Viacom.

    Ο "Μπομπ ο Σφουγγαράκης: Έξω από τα Νερά του" έχει κερδίσει τον θαυμαστό μικρών και μεγάλων (ανάμεσά τους και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα), ενώ έχει δεχτεί και επικρίσεις από ακραία συντηρητικούς ακτιβιστές, οι οποίοι έχουν κατηγορήσει τη σειρά για κεκαλυμμένη προπαγάνδα υπέρ της ομοφυλοφιλίας

    [12] Κλειστά τα δικαστήρια από τις 16 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, λόγω των εκλογών

    Κλειστά θα παραμείνουν τα δικαστήρια όλης της χώρας, από τις 16 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, λόγω των βουλευτικών εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου 2015, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το ίδιο χρονικό διάστημα δεν θα πραγματοποιηθούν οι πλειστηριασμοί.

    Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι ποινικές δίκες που θα αρχίσουν στο ακροατήριο πριν από τη 16η Σεπτεμβρίου και δεν θα περατωθούν την ίδια μέρα συνεχίζονται και μετά τη 16η Σεπτεμβρίου.

    Τέλος, από την αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων εξαιρείται η εκδίκαση των κακουργημάτων, σε περιπτώσεις που λήγει το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 2 September 2015 - 12:32:14 UTC