Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη η διακομματική για τo debate
  • [02] «Η πρωτιά της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές αποτελεί εθνική ανάγκη»
  • [03] Χρ. Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία παρουσίασε επιδείνωση τους τελευταίους μήνες
  • [04] Β. Κορκίδης: Η φετινή ΔΕΘ πραγματοποιείται με βαρύ κλίμα στην οικονομία
  • [05] «Η τύχη της Ελλάδας δεν ήταν πότε, όσο σήμερα, στα χέρια της κυβέρνησής της»
  • [06] Κ. Πάντοαν: Η ιταλική κυβέρνηση ίσως αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις για την φετινή ανάπτυξη
  • [07] Λανθασμένη η πολιτική της Δύσης στη Μ. Ανατολή, λέει ο Πούτιν για το μεταναστευτικό
  • [08] Ευρωπαϊκή λύση για την προσφυγική κρίση ζήτησαν οι Πρόεδροι της Σλοβενίας και της Ουγγαρίας
  • [09] Europol: Έως και 30.000 πρόσωπα συμμετέχουν στο δίκτυο διακίνησης μεταναστών
  • [10] Εκκενώθηκε το λιμάνι της Μυτιλήνης
  • [11] Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης Παυλόπουλου - φαρμακοποιών
  • [12] Έκκληση του ΠΙΣ για υγειονομική κάλυψη μεταναστών και προσφύγων
  • [13] Το Ισλαμικό Κράτος ανατίναξε τρεις επιτάφιους πύργους στην Παλμύρα
  • [14] «Έφυγε» η διευθύντρια των εκδόσεων «Κέδρος», Κάτια Λεμπέση
  • [15] Την 80ή ΔΕΘ εγκαινιάζει απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [16] Κλειστός όλη την ερχόμενη εβδομάδα ο ένας κλάδος της σήραγγας Καλογερικού
  • [17] Το Σογιούζ συνδέθηκε επιτυχώς με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
  • [18] Στην Ελλάδα η έδρα του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ
  • [19] Κωπηλασία: Νικολαΐδου και Ασουμανάκη προκρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες
  • [20] Ο ΠΑΟΚ παρουσίασε τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ

  • [01] Σε εξέλιξη η διακομματική για τo debate

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη της άτυπης διακομματικής επιτροπής για την τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών, σε αίθουσα της Βουλής.

    «Αγκάθι» για τον ορισμό ημερομηνίας ήταν το βεβαρυμένο πρόγραμμα των αρχηγών λόγω της ΔΕΘ. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πάνος Καμμένος δηλώνει διατεθειμένος να αλλάξει το πρόγραμμα της επίσκεψής του στη ΔΕΘ, ώστε να βρεθεί ημέρα που θα μπορούν όλοι να συμμετέχουν στο debate.

    Τη διεξαγωγή τηλεοπτικού διαλόγου με εκπροσώπους κομμάτων πάνω σε επτά θεματικές ενότητες προτείνει ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε προσερχόμενη στη βουλή για τη σύσκεψη η υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, Πηνελόπη Γαβρά.

    [02] «Η πρωτιά της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές αποτελεί εθνική ανάγκη»

    «Η Ελλάς, για πρώτη φορά στην ιστορία της, βρίσκεται σε μία φάση κατά την οποία είναι ξεκάθαρο σε όλους ποια είναι η πορεία την οποία οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Οι εκλογές, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, δεν θα αποφασίσουν για την πολιτική που θα ακολουθηθεί και αποτελεί ευτύχημα το γεγονός ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν μπορεί πλέον να αρνηθεί την αλήθεια. Δεν πρέπει όμως να εφησυχάζουμε. Έχουμε μπροστά μας δρόμο μακρύ και δύσκολο, καθώς η κρίση συνεχίζεται και με την πάροδο του χρόνου επιβαρύνεται». Αυτό δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με την ευκαιρία της επίσκεψης του προέδρου του κόμματος, Β. Μεϊμαράκη, στο σπίτι του, στα Χανιά.

    «Η μόνη λύση, τούτη την ώρα για τον τόπο, είναι να γίνει συνένωση των ευρωπαϊκών δυνάμεων και προσκλητήριο αρίστων προς όλους τους ικανούς και άξιους -όπου και εάν βρίσκονται- προκειμένου να ξεκινήσει αυτή η επίμονη προσπάθεια που θα μας βγάλει επιτέλους από το τέλμα. Χρειάζεται να εξαντληθεί η τετραετία από μία σταθερή κυβέρνηση, ώστε να επιστρέψουμε στην πολιτική ομαλότητα. Αυτό το δύσκολο έργο μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να το εξασφαλίσει. Γι' αυτό και η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες εκλογές αποτελεί εθνική ανάγκη» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

    «Θέλω, πάντως, να επισημάνω ότι προσωπικά είμαι αισιόδοξος. Εμείς οι Έλληνες, έχουμε αποδείξει ότι όταν αποφασίζουμε να ακολουθήσουμε τον σωστό δρόμο, πετυχαίνουμε τον στόχο μας πολύ συντομότερα από ό,τι όλοι νομίζουν» κατέληξε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ.

    [03] Χρ. Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία παρουσίασε επιδείνωση τους τελευταίους μήνες

    Στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τους τελευταίους μήνες η ελληνική οικονομία παρουσίασε επιδείνωση, παρουσίασε ο αρμόδιος επί των οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.

    Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, μετά την ανάκαμψη του 2014, η ανεργία αυξήθηκε, μετά τη μικρή υποχώρησή της το 2014, η πραγματική οικονομία, λόγω και των κεφαλαιακών περιορισμών, έχει καταρρεύσει, ενώ το κόστος δανεισμού του Δημοσίου έχει διογκωθεί».Την ίδια ώρα, όπως υποστηρίζει ο κ. Σταϊκούρας «η δημόσια οικονομία έχει επιστρέψει στα πρωτογενή ελλείμματα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έχουν επιστρέψει σε προ του 2013 επίπεδο, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν σημαντικά συρρικνωθεί, ενώ και οι τράπεζες έχουν ανάγκη μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης».

    Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν από τον κ. Σταϊκούρα στα γραφεία της ΝΔ με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό να εξαπολύει επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως οδηγεί τη χώρα σε εκλογές για να δραπετεύσει «υπό το βάρος των εσωτερικών αντιφάσεων, αντιθέσεων και διασπάσεων και της ψήφισης του 3ου Μνημονίου».

    [04] Β. Κορκίδης: Η φετινή ΔΕΘ πραγματοποιείται με βαρύ κλίμα στην οικονομία

    Η 80η Δ.Ε.Θ. πραγματοποιείται, υπό τη σκιά δύο σημαντικών γεγονότων. Από τη μία της επιβολής περιορισμού στη διακίνηση των κεφαλαίων και από την άλλη της προκήρυξης των πρόωρων εκλογών - των δεύτερων μέσα σε επτά μήνες - όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης με την ευκαιρία των εγκαινίων της 80ης ΔΕΘ δήλωσε:«..Είναι πολύ σημαντικό, ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, η πρώτη ουσιαστική προεκλογική σφυγμομέτρηση του επιχειρηματικού κόσμου στην 8η ΔΕΘ, να μας προϊδεάσει για την καλύτερη δυνατή σύνθεση, μιας νέας Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική σοβαρότητα και την οικονομική σταθερότητα, που χρειάζεται επειγόντως ο τόπος για να αντιμετωπίσει τα επικίνδυνα απόνερα της κρίσης.

    Το ΔΣ της ΕΣΕΕ συγχαίρει τους διοργανωτές της 80ης ΔΕΘ και εύχεται καλή επιτυχία σε εκθέτες και επισκέπτες, με πολλές και επικερδείς εμπορικές συμφωνίες για το σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας...»

    Στη συνέχεια παραθέτοντας μερικά στοιχεία για να καταδείξει την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι συνολικά για τις εμπορικές επιχειρήσεις του εισαγωγικού, του εξαγωγικού, του χονδρικού και λιανικού εμπορίου, οι θερινές απώλειες ανέρχονται στα 1,33 δισ. ευρώ. Επίσης, η βιομηχανία εμφάνισε μείωση τζίρου της τάξεως του -40%. Στο πεδίο των εξαγωγών σημειώθηκε πτώση της τάξεως του 10%-12%, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν περίπου στα 1,85 δισ. ευρώ, αντί αρχικών προσδοκιών ύψους 2,1 δισ. ευρώ. Όσον αφορά στις εισαγωγές, οι μέχρι στιγμής απώλειες εκτιμώνται στα 1,5-2,0 δισ. ευρώ και αποτυπώνονται στις κατηγορίες πρώτων υλών, ζωοτροφών, λιπασμάτων, ελαστικών, ανταλλακτικών, ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, ηλεκτρικών συσκευών κ.ά.

    Τέλος, όπως αναφέρεται «η φετινή διοργάνωση της έκθεσης, πραγματοποιείται υπό την απειλή των επιπτώσεων μιας νεκρής οικονομικά περιόδου, με ενδείξεις για νέα λουκέτα, επιχειρηματική μετανάστευση και αύξηση της ανεργίας».

    [05] «Η τύχη της Ελλάδας δεν ήταν πότε, όσο σήμερα, στα χέρια της κυβέρνησής της»

    Αναφορά στην Ελλάδα, κάνει ο Ιταλός υπουργός οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα της Ρώμης Ιλ Μεσατζέρο. Στην ερώτηση της εφημερίδας αν «μετά την θύελλα του Ιουλίου ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ έχει ξεπερασθεί», ο Πάντοαν απαντά: «Η συμφωνία που υπέγραψε η Αθήνα με τις Βρυξέλλες είναι σημαντική. Αλλά πρέπει να εφαρμοσθεί.

    Σε λίγες ημέρες οι Έλληνες θα κληθούν και πάλι να ψηφίσουν, η προσδοκία μου είναι να φτάσουν, από τη νέα κυβέρνηση, μηνύματα που να επιβεβαιώνουν την οδό που θέλησε να ακολουθήσει ο Τσίπρας. Η τύχη της Ελλάδας δεν ήταν πότε, όσο σήμερα, στα χέρια της κυβέρνησής της».

    [06] Κ. Πάντοαν: Η ιταλική κυβέρνηση ίσως αναθεωρήσει ανοδικά τις προβλέψεις για την φετινή ανάπτυξη

    Η ιταλική κυβέρνηση ίσως αναθεωρήσει ανοδικά τις εκτιμήσεις για το φετινό ρυθμό ανάπτυξης, μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και που έδειξαν αύξηση των θέσεων εργασίας και ισχυρότερες οικονομικές προοπτικές, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Πιερ Κάρλο Πάντοαν.

    Η ανεργία διαμορφώθηκε στο χαμηλό διετίας του 12% τον Ιούλιο, ενώ το ποσοστό της για τις ηλικίες 15-24 μειώθηκε στο 40,5% από το επίπεδο ρεκόρ του 43,1% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη.Την ίδια ημέρα, η στατιστική υπηρεσία ISTAT αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προηγούμενες εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο.

    Η εκτίμηση της κυβέρνησης για αύξηση του ΑΕΠ φέτος κατά 0,7% μοιάζει να είναι εφικτή μετά την ανοδική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης για το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο στο 0,4% και το 0,3% αντίστοιχα, επισημαίνει το Reuters.

    [07] Λανθασμένη η πολιτική της Δύσης στη Μ. Ανατολή, λέει ο Πούτιν για το μεταναστευτικό

    «Η μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της «λανθασμένης» πολιτικής της Δύσης στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από το Βλαδιβοστόκ όπου βρίσκεται, για το Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ.

    «Η κρίση αυτή ήταν εντελώς αναμενόμενη», δήλωσε. «Είχαμε ήδη πει πριν από μερικά χρόνια στους αποκαλούμενους δυτικούς εταίρους μας ότι, αν συνεχίσουν τη λανθασμένη πολιτική τους στις περιοχές του μουσουλμανικού κόσμου, κυρίως στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αυτό θα καταλήξει σε πολύ ευρεία προβλήματα», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος.

    Σύμφωνα με τον Πούτιν, η πολιτική αυτή, που συνεχίζεται, συνίσταται στην «επιβολή των (δυτικών) στάνταρ χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιστορικές, θρησκευτικές, εθνικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες των περιοχών αυτών».

    «Είναι κυρίως πολιτική των αμερικανών εταίρων μας» την οποία «η Ευρώπη ακολουθεί τυφλά», τόνισε, προσθέτοντας ότι για τον ίδιο λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με «ένα τόσο βαρύ φορτίο» στον μεταναστευτικό τομέα.

    [08] Ευρωπαϊκή λύση για την προσφυγική κρίση ζήτησαν οι Πρόεδροι της Σλοβενίας και της Ουγγαρίας

    Κοινή ευρωπαϊκή λύση για την προσφυγική κρίση και πρωταρχικά για την ανθρωπιστική κρίση, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, ζήτησαν ο Πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπόρουτ Πάχορ και ο Ούγγρος ομόλογός του, Γιάνος Άντερ, στη διάρκεια συνάντησης στη Βουδαπέστη.

    Ο Ούγγρος Πρόεδρος ζήτησε πιο επιθετικά μέτρα εναντίον των λαθροδιακινητών και ζήτησε από τον κ. Πάχορ να στηρίξει την ιδέα ενός κοινού ταμείου της ΕΕ για στρατόπεδα προσφύγων στις χώρες στις οποίες φθάνουν πρώτα.

    Αυτή θα είναι η ταχύτερη και πιο αποτελεσματική λύση που θα συμπεριλάβει τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ και ορισμένες από τις πλούσιες αραβικές χώρες, ανέφερε ο κ. Άντερ, τονίζοντας ότι ο χρόνος εξαντλείται.

    Ο Σλοβένος Πρόεδρος, σύμφωνα με το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI, συμφώνησε ότι μία κοινή ευρωπαϊκή λύση είναι επίσης προς το συμφέρον της Σλοβενίας και υποστήριξε ότι αυτή θα μειώσει την επιβάρυνση σε χώρες, όπως η Ουγγαρία.

    [09] Europol: Έως και 30.000 πρόσωπα συμμετέχουν στο δίκτυο διακίνησης μεταναστών

    Έως και 30.000 άνθρωποι εμπλέκονται στο παράνομο δίκτυο διακίνησης μεταναστών από χώρες του τρίτου κόσμου στην Ευρώπη, δήλωσε ο υποδιευθυντής της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Europol) σε μέσα ενημέρωσης της Τσεχίας χθες.

    Η προσοχή των ευρωπαϊκών αστυνομικών αρχών στράφηκε στους διακινητές μετά την ανακάλυψη των σορών 71 μεταναστών από τη Συρία σε ένα εγκαταλελειμμένο φορτηγό σε αυτοκινητόδρομο της Αυστρίας την περασμένη εβδομάδα. Πέντε πρόσωπα συνελήφθησαν στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση.

    Ο Όλντριχ Μαρτίνου, υποδιευθυντής της Europol, δήλωσε στον τσεχικό ραδιοφωνικό σταθμό Impuls ότι σχεδόν 30.000 πρόσωπα ενέχονται στην διακίνηση μεταναστών και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή, διεξάγονται περίπου 1.400 έρευνες οι οποίες βρίσκονται σε διάφορα στάδια για πολλούς από τους ανθρώπους αυτούς». Οι αριθμοί αυτοί είναι ταυτόσημοι με εκείνους στους οποίους αναφέρθηκε μιλώντας σε ΜΜΕ της Βρετανίας ο διευθυντής της Europol Ρομ Γουάινραϊτ νωρίτερα χθες.

    [10] Εκκενώθηκε το λιμάνι της Μυτιλήνης

    Περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες οδηγούνται αυτή την ώρα από τον χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης σε ανοιχτό χώρο που βρίσκεται κοντά στην πλαζ «Τσαμάκια». Άνδρες του Λιμενικού Σώματος και της αστυνομίας υποχρέωσαν τους πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείψουν τον χώρο του λιμανιού και τους οδηγούν στον ανοιχτό χώρο της «Φυκιότρυπας», που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το λιμάνι. Εκεί θα γίνει προσπάθεια καταγραφής και καταμέτρησης των ανθρώπων που αναζητούν τρόπο για να αναχωρήσουν από τη Μυτιλήνη.

    Ωστόσο στην περιοχή της «Φυκιότρυπας» δεν υπάρχει απολύτως καμία υποδομή για την φιλοξενία των προφύγων και μεταναστών και την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους.

    Νωρίτερα είχαν γίνει επεισόδια στο λιμάνι, όταν περίπου 1000 Αφγανοί μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν στο πλοίο της γραμμής, φωνάζοντας «Αθήνα, Αθήνα!». Η βίαιη επιβίβαση των μεταναστών αποτράπηκε με την χρήση χειροβομβίδων κρότου- λάμψης από τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος, ενώ ο καπετάνιος του πλοίου υποχρεώθηκε να σηκώσει τον καταπέλτη, με συνέπεια πολλοί επιβάτες να εγκλωβιστούν στο ντόκο.

    Ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ χαρακτήρισε «εκρηκτικό» το πρόβλημα. «Είμαστε στο σημείο μηδέν πριν από την έκρηξη. Το πρόβλημα είναι εκρηκτικό», δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου. Περιγράφοντας την κατάσταση ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή οι τοπικές αρχές δεν ξέρουν πόσοι ακριβώς είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί στο νησί.

    «Υπάρχουν περίπου 7-8 χιλιάδες που είναι καταγεγραμμένοι και περιμένουν να φύγουν... Τα πλοία δεν επαρκούν», δήλωσε ο δήμαρχος Λέσβου, απευθύνοντας έκκληση να δρομολογηθούν περισσότερα πλοία το ταχύτερο δυνατό. «Δεν θέλω απλώς πλοία, θέλω στόλο», τόνισε ο Σπύρος Γαληνός.

    [11] Το μεταναστευτικό στο επίκεντρο της συνάντησης Παυλόπουλου - φαρμακοποιών

    Τη βεβαιότητά του ότι τόσο οι Έλληνες φαρμακοποιοί, όσο και οι φαρμακοποιοί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, θα συμβάλουν τα μέγιστα ώστε να αντιμετωπιστεί το πρωτόγνωρο κύμα μεταναστευτικών ροών, που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη, με όρους που ταιριάζουν στην Ευρώπη, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του, το πρωί, με εκπροσώπους του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Φαρμακοποιών, στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι οι φαρμακοποιοί δεν ασκούν επάγγελμα αλλά λειτούργημα υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και υπέρ της κοινωνικής δικαιοσύνης και τόνισε την ανάγκη να συμβάλουν ώστε «να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση, με τους όρους εκείνους που αφορούν στην προστασία της αξίας και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου». Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «δυστυχώς, χρειάστηκε η θυσία αθώων ψυχών στον βωμό της αδιαφορίας και της αμεριμνησίας της Ευρώπης για να ξυπνήσουν οι συνειδήσεις μας και να αντιληφθεί η Ευρώπη ότι αυτό το τεράστιο ζήτημα είναι ένα θέμα ασφάλειας, αλλά πρωτίστως, ένα θέμα ανθρωπισμού, το οποίο οφείλει να το αντιμετωπίσει με βάση τις αρχές και τις αξίες, τις οποίες πρεσβεύει ή οφείλει να πρεσβεύει η Ευρώπη».

    Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κ. Λουράντος, αφού τόνισε ότι το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά ευρύτερα την Ευρώπη, υπογράμμισε ότι έχουν δοθεί, ήδη, οδηγίες στους φαρμακοποιούς των ακριτικών περιοχών και των νησιών μας, να συνδράμουν όσο μπορούν τους μετανάστες, οι οποίοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα. Ωστόσο, υποστήριξε ότι και οι φαρμακοποιοί περιμένουν από την Κεντρική Ευρώπη, κυρίως, αλλά και από την ελληνική κυβέρνηση, να πάρει αυστηρά μέτρα, ούτως ώστε να μας δώσει και αυτή οδηγίες, τι μπορούμε να κάνουμε περαιτέρω για να βοηθήσουμε την κατάσταση, η οποία εξελίσσεται σε τραγωδία.

    [12] Έκκληση του ΠΙΣ για υγειονομική κάλυψη μεταναστών και προσφύγων

    Τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν λόγω της αυξημένης προσέλευσης προσφύγων και μεταναστών, κρούει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Μάλιστα, θεωρεί επιβεβλημένη την αποστολή κινητής υγειονομικής μονάδας και γιατρών στη Μυτιλήνη, όπου καταφεύγει βασικός όγκος των προσφύγων και μεταναστών, καθώς «τίθεται σοβαρό θέμα δημόσιας υγείας».

    «Αν δεν έχουμε προετοιμαστεί καταλλήλως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όταν παραστεί ανάγκη» αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος.

    Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπολογίζει ότι στο νησί βρίσκονται περί τους 15.000 μετανάστες και καταγγέλλει ότι παρά τις υποσχέσεις για αποστολή κινητής υγειονομικής μονάδας και γιατρών «δεν έγινε τίποτε, παρά μόνο εστάλη στο νησί όχημα τύπου ασθενοφόρου, το οποίο εκτός του ότι δεν μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του νησιού, ουδέποτε τέθηκε σε λειτουργία».

    [13] Το Ισλαμικό Κράτος ανατίναξε τρεις επιτάφιους πύργους στην Παλμύρα

    Η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανατίναξε τρεις από τους περίφημους επιτάφιους πύργους που κοσμούν τον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας στη συριακή έρημο, ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Συρίας Μααμούν Αμπντελκαρίμ.

    "Ανατίναξαν τρεις από τους επιτάφιους πύργους, αυτούς που ήταν οι καλύτερα διατηρημένοι, οι πιο όμορφοι", δήλωσε. Αυτή η νέα ωμότητα σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς διαπράττεται μετά την καταστροφή από το ΙΚ δύο ναών, από τους ωραιότερους της αρχαίας πόλης που αποκαλείται το "μαργαριτάρι της ερήμου", της Συρίας.

    [14] «Έφυγε» η διευθύντρια των εκδόσεων «Κέδρος», Κάτια Λεμπέση

    Έφυγε, σήμερα, από τη ζωή η εκδότρια Κάτια Λεμπέση, σε ηλικία 67 ετών, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Η Κάτια Λεμπέση διήθυνε μέχρι πρόσφατα τις εκδόσεις «Κέδρος».

    Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948 και σπούδασε Εκπαίδευση στο Goddard College, στο Vermont της Αμερικής. Στη Μεταπολίτευση συμμετείχε στο αυτόνομο γυναικείο κίνημα. Αρχικά, ίδρυσε το «Κύτταρο» που εξέδωσε τα πρώτα φεμινιστικά βιβλία στην Ελλάδα. Το 1985, μαζί με τον σύζυγό της, Ευάγγελο Παπαθανασόπουλο, απέκτησε τον εκδοτικό οίκο «Κέδρος».

    [15] Την 80ή ΔΕΘ εγκαινιάζει απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Την 80ή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) θα εγκαινιάσει απόψε στις 20:00 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που θα πραγματοποιήσει ομιλία στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης»,ενώ μία ώρα νωρίτερα η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Βασιλική Θάνου, θα «κόψει την κορδέλα» στην έκθεση των «Μαγεμένων» στο περίπτερο 3 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου και εκτίθενται τα αντίγραφα των αγαλμάτων. Στη συνέχεια η κ. Θάνου θα απευθύνει χαιρετισμό στα εγκαίνια της 80ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Στο μεταξύ, το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΕΘ-Helexpo AE διαμορφώνεται ως εξής:

    - Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo AE στις 11 το πρωί της Κυριακής 6/9 και στη συνέχεια θα περιηγηθεί στους χώρους της έκθεσης. Στις 7.30 το βράδυ της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιήσει ομιλία στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".

    -Το δεύτερο Σαββατοκύριακο της διοργάνωσης, στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, θα επισκεφτεί την 80η ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος στις 8 το βράδυ του Σαββάτου θα πραγματοποιήσει ομιλία στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" και την Κυριακή θα συναντηθεί στις 11 το πρωί με τη διοίκηση της ΔΕΘ-ΗΕLEXPO AE και θα δώσει συνέντευξη Τύπου στη μία μετά το μεσημέρι.

    - Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, θα επισκεφθεί την 80ή ΔΕΘ την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου. Στη μία μετά το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου, στις 5.30 το απόγευμα θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και στις 7.30 το βράδυ θα επισκεφτεί τους χώρους της έκθεσης.

    - Ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του "Ποταμιού", θα δώσει συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου στις 3 μετά το μεσημέρι.

    - Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Φώτης Γραικός θα δώσουν συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου στη μία μετά το μεσημέρι.

    - Το δεύτερο Σάββατο της 80ής ΔΕΘ θα βρίσκεται στους χώρους της έκθεσης και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος στις 10 το πρωί θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO και στις 12 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου. -Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, θα πραγματοποιήσει ομιλία στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" στις 8 το βράδυ της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου και την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, θα δώσει συνέντευξη τύπου. -Στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στους χώρους της ΔΕΘ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία στις 4 μετά το μεσημέρι της Πέμπτης 10/9 θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ και στις 8 το βράδυ της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιήσει ομιλία στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης". Στη μία μετά το μεσημέρι της Παρασκευής 11/9 θα δώσει, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η ΔΕΘ-Helexpo, συνέντευξη Τύπου. -Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, θα πραγματοποιήσει ομιλία στις 8.30 το βράδυ της Δευτέρας 7 Σεπτεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο "Ι.Βελλίδης". Την Τετάρτη 9/9 θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 12.30 το μεσημέρι.

    - Στις 11 το πρωί της Δευτέρας 7/9 θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση αντιπροσωπείας τους με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo AE.

    [16] Κλειστός όλη την ερχόμενη εβδομάδα ο ένας κλάδος της σήραγγας Καλογερικού

    Κλειστός όλη την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι ο ένας κλάδος της σήραγγας Καλογερικού, επί του αυτοκινητοδρόμου Τρίπολη - Καλαμάτα και στην κατεύθυνση προς Καλαμάτα, λόγω εκτέλεσης εργασιών συντήρησης εντός της σήραγγας.

    Συγκεκριμένα, η σήραγγα θα είναι κλειστή από την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 9.00 το πρωί έως και την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 16.00.

    Για το χρονικό διάστημα που θα είναι κλειστή η σήραγγα, η κυκλοφορία από και προς Καλαμάτα θα διεξάγεται από τον δεύτερο κλάδο της σήραγγας Καλογερικού σε μία λωρίδα κυκλοφορίας έκαστη (contraflow).

    [17] Το Σογιούζ συνδέθηκε επιτυχώς με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

    Το ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ μετέφερε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) με ασφάλεια το τριμελές διεθνές πλήρωμά του, με τη συμμετοχή για πρώτη φορά ενός Δανού αστροναύτη, μία ημέρα αφότου χρειάστηκε να πραγματοποιήσει ελιγμούς προκειμένου να αποφύγει τη σύγκρουση με διαστημικά σκουπίδια.

    Το Soyuz TMA-18M εκτοξεύτηκε το πρωί της Τετάρτης από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν μεταφέροντας στο διαστημικό εργαστήριο τον Ρώσο κυβερνήτη Σεργκέι Φολκόφ, τον κοσμοναύτη από το Καζακστάν Αϊντίν Αϊμπέτοφ και τον Δανό αστροναύτη Αντρέας Μόγκενσεν.

    "Το Soyuz συνδέθηκε επιτυχώς με τον ISS", ανακοίνωσε παρουσιαστής της NASA TV μετά την άφιξη του διαστημοπλοίου στον ΔΔΣ περίπου στις 10.40 ώρα Μόσχας.

    Μέσα σε λιγότερες από δύο ώρες, πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του και το τριμελές του πλήρωμα θα προστεθεί στους έξι αστροναύτες που βρίσκονται ήδη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

    [18] Στην Ελλάδα η έδρα του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ

    Θερμά υποδέχτηκε η Θεσσαλονίκη την εγκατάσταση της έδρας του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, το οποίο πρόσκειται στο κόμμα των Πρασίνων της Γερμανίας, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντριά του 'Ολγα Δρόσου. Ο απολογισμός είναι συνολικά θετικός, παρά τις όποιες δυσκολίες λόγω των αβέβαιων συνθηκών και της γραφειοκρατίας.

    Ως εναλλακτικό αναπτυξιακό μοντέλο, θεωρεί και για την Ελλάδα το λεγόμενο "Green New Deal", το οποίο δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και βασίζεται στη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η χώρα μας διαθέτει τεράστιο δυναμικό και φυσικά πλεονεκτήματα όπως ο ήλιος και ό άνεμος για την απόκτηση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τονίζει.

    Η ελληνική οικονομία, κατά την κ. Δρόσου, μπορεί να αναπτυχθεί ιδίως στους τομείς της βιολογικής γεωργίας αυξάνοντας τις εξαγωγές της, του αειφόρου τουρισμού ή της οικονομίας της πληροφορικής που έχει προοπτικές. Εμπόδια αποτελούν τα ενεργειακά μονοπώλια, τα προνόμια, οι επιδοτήσεις προς λάθος κατεύθυνση, η διαφθορά και η γραφειοκρατία.

    Χαρακτηρίζει τη συμφωνία με τους εταίρους χρήσιμη, έστω και αν ότι όλα τα μέτρα που συμφωνήθηκαν δεν είναι σωστά. Χωρίς να μπορεί να προβλέψει το εκλογικό αποτέλεσμα, έχει την πεποίθηση ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με ευρύ συνασπισμό μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, οι οποίες υπάρχουν σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα. Φοβάται, όμως, ότι αυτό δεν θα επιτευχθεί ούτε αυτή τη φορά.

    Για να εξέλθουμε από την κρίση πρέπει, κατά τη διευθύντρια του ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, να εφαρμοσθούν οι -προ πολλού αναγκαίες- μεταρρυθμίσεις και να επιτευχθεί εθνική συναίνεση για το κοινωνικό και αναπτυξιακό μοντέλο που θα ακολουθήσουμε, ώστε για να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία του 21ου αιώνα.

    Οι ελληνικές κυβερνήσεις κατέφυγαν, κατά τη γνώμη της, στην ψήφο των εκλογέων, όταν δεν ήξεραν πλέον ή δεν είχαν το θάρρος και τη βούληση να αναλάβουν το πολιτικό κόστος για τις αποφάσεις τους.

    Χαρακτηρίζει το θέμα των προσφύγων δυσεπίλυτο πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Ε.Ε. πρέπει να αποχαιρετίσει τις ξενοφοβικές πολιτικές, να διευκολύνει τη νόμιμη μετανάστευση για εργασία και να εγγυηθεί μια ταχύτερη και αξιόπιστη διαδικασία παροχής ασύλου. Διευκρινίζει, όμως, ότι οι δυνατότητες απορρόφησής τους δεν είναι απεριόριστες, ιδιαίτερα αν θέλουμε να αποφύγουμε κοινωνικές αναταραχές. Η Ευρώπη πρέπει κυρίως να περιορίσει τις αιτίες της μετανάστευσης.

    Στην Ελλάδα οι αρμόδιοι παρέλειψαν να δημιουργήσουν τις αναγκαίες υποδομές, κάτι το οποίο πληρώνουμε τώρα, λέει η κ. Δρόσου, αναγνωρίζει πάντως στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέβαλε προσπάθειες και κυρίως ξεπέρασε τον εθνικο-ρατσιστικό τόνο προηγουμένων. Υπογραμμίζει τέλος την αξιοθαύμαστη συμβολή οργανώσεων και ανθρώπων της κοινωνίας των πολιτών για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης των προσφύγων.

    [19] Κωπηλασία: Νικολαΐδου και Ασουμανάκη προκρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες

    To «εισιτήριο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016, αλλά και την πρόκριση για τον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος κωπηλασίας, που διεξάγεται στην λίμνη Εγκεμπέλετ της Γαλλίας, πήρε το ελληνικό πλήρωμα του διπλού σκιφ γυναικών αποτελούμενο από τις Κατερίνα Νικολαΐδου και Σοφία Ασουμανάκη. Η ελληνική βάρκα κατέκτησε την 1η θέση στην δεύτερη ημιτελική σειρά με 6:51.86 και προκρίθηκε στην εξάδα του τελικού.

    [20] Ο ΠΑΟΚ παρουσίασε τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ

    Μέσα σε ενθουσιώδη ατμόσφαιρα και παρουσία μεγάλου πλήθους οπαδών και φιλάθλων του ΠΑΟΚ έγινε η παρουσίαση του νέου αποκτήματος του ΠΑΟΚ, Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Ο Βούλγαρος άσος έγινε δεκτός με αισθήματα μεγάλου ενθουσιασμού και, όταν εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο με την ασπρόμαυρη ριγέ φανέλα και το Νο 10 στην πλάτη, γνώρισε την αποθέωση.

    Τον παίκτη παρουσίασε στο κοινό της ομάδας ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Ιάκωβος Αγγελίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Βούλγαρο διεθνή για την επιλογή του να έρθει στη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ και του ευχήθηκε καλή ποδοσφαιρική σεζόν.

    Στην συνέχεια ο Μπερμπάτοφ πήρε το μικρόφωνο και, απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος φίλων του ΠΑΟΚ, είπε: "Ευχαριστώ για την υποδοχή, είναι απίστευτο. Δεν το περίμενα,. Είμαι ένας απλός άνθρωπος που παίζει ποδόσφαιρο. Ευχαριστώ για την υποδοχή. Ο πατέρας μου γεννήθηκε 15 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ελλάδος. Είμαστε κάτι σαν αδέλφια. Επειδή πάντα παλεύεις για τον αδελφό σου, έτσι κι εγώ θα παλέψω για εσάς, γιατί είμαστε σαν αδέλφια. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σαββίδη για την επιμονή του να με φέρει εδώ, να δω πόσο ξεχωριστό είναι αυτό το μέρος. Θα γιορτάσουμε όλοι μαζί".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 4 September 2015 - 10:32:46 UTC