Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Μέρκελ συνεχάρη τηλεφωνικά τον Αλ.Τσίπρα
  • [02] Αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο τον Αύγουστο
  • [03] Στα 106,13 δισεκ. ευρώ οι υποχρεώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος έναντι της ΕΚΤ στο τέλος Ιουλίου
  • [04] Μ. Ρέντσι: Όποιος λαβώνει με απόσχιση, πεθαίνει στις εκλογές
  • [05] Β. Ορμπάν: Η Ευρώπη έχει «βουλιάξει»από τους μετανάστες
  • [06] Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Αλέξη Τσίπρα
  • [07] Αποθέωση για την εθνική Ισπανίας και επίσκεψη στον Ραχόι

  • [01] Η Μέρκελ συνεχάρη τηλεφωνικά τον Αλ.Τσίπρα

    Η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ συνεχάρη πριν από λίγο τηλεφωνικά τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την εκλογική του νίκη και συζήτησε μαζί του θέματα διμερούς και ευρωπαϊκής πολιτικής, ενόψει και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης. Ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση:

    «Η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ τηλεφωνήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τον συνεχάρη για την εκλογική του νίκη στις χθεσινές ελληνικές βουλευτικές εκλογές. Η Καγκελάριος και ο Αλέξης Τσίπρας, με αυτή την ευκαιρία, αντάλλαξαν ήδη απόψεις και για την επικείμενη έκτακτη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη (23.9) και συμφώνησαν μια στενή συνεργασία για τα ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν εκεί καθώς και για τα περαιτέρω διμερή και ευρωπαϊκής πολιτικής θέματα».

    [02] Αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο τον Αύγουστο

    Νέα αύξηση κατά 645 εκατομμύρια ευρώ παρουσίασαν τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των φορολογουμένων προς το δημόσιο. Έτσι, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών των ιδιωτών προς το κράτος έφθασε τα 72,18 δισ. ευρώ.

    Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με τα οποία οι συνολικές νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το δημόσιο από την αρχή του έτους έως και τον Αύγουστο ανήλθαν σε 6,923 δισ. ευρώ.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι το ποσοστό εισπραξιμότητας επί των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται στο 14%. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε νέο χρέος 100 ευρώ εισπράττονται μόνο 14 ευρώ.

    Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, με χαμηλούς ρυθμούς κινήθηκαν τον Αύγουστο οι έλεγχοι από τον ελεγκτικό μηχανισμό. Έτσι, το μήνα αυτόν, από το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου ολοκληρώθηκαν μόνο 11 έλεγχοι έναντι 35 τον Ιούλιο και 68 τον Ιούνιο.

    Από το Κέντρο Ελέγχων Μεγάλων Επιχειρήσεων τον Αύγουστο ολοκληρώθηκε ένας έλεγχος έναντι 18 τον Ιούλιο και 48 τον Ιούνιο.

    [03] Στα 106,13 δισεκ. ευρώ οι υποχρεώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος έναντι της ΕΚΤ στο τέλος Ιουλίου

    Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας προς το σύστημα πληρωμών της Ευρωζώνης, Target 2, έφθασαν στο τέλος του Ιουλίου στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012, καθώς οι φόβοι ότι η Ελλάδα θα εξαναγκαζόταν να φύγει από την Ευρωζώνη προκάλεσε εκροές κεφαλαίων από τη χώρα.

    Η Τράπεζα της Ελλάδος είχε καθαρές υποχρεώσεις ύψους 106,13 δισεκ. ευρώ έναντι της ΕΚΤ στο τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος πληρωμών Target 2 που ανακοίνωσε σήμερα για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Το σύστημα Target 2 διευκολύνει τις πληρωμές μεταξύ των τραπεζών των χωρών της Ευρωζώνης, προωθώντας αυτές μέσω του λογαριασμού που έχει κάθε κεντρική τράπεζα στην ΕΚΤ. Τα παραπάνω στοιχεία σημαίνουν ότι οι πληρωμές από τις ελληνικές τράπεζες προς ιδρύματα άλλων χωρών της Ευρωζώνης υπερέβησαν τις πληρωμές στην αντίθετη κατεύθυνση (από τις τράπεζες της Ευρωζώνης προς τις ελληνικές τράπεζες) κατά 106,13 δισεκ. ευρώ.

    Οι καθαρές υποχρεώσεις της Ελλάδας έφθασαν τα 107,7 δισεκ. ευρώ ?το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2012? στα τέλη Ιουνίου, όταν η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε τους ελέγχους στα capital controls.

    [04] Μ. Ρέντσι: Όποιος λαβώνει με απόσχιση, πεθαίνει στις εκλογές

    Στις ελληνικές εκλογές αναφέρθηκε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, κατά την συνεδρίαση της διεύθυνσης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ρώμη.

    Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε: «Η σχέση ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Δημοκρατία. Η Ελλάδα συμβολίζει αυτό ακριβώς. Δεν έγιναν σημαντικές συνεδριάσεις του κόμματός μας μετά την νύχτα εκείνη κατά την οποία η συζήτηση για την Ελλάδα προσέλαβε πραγματικά εντυπωσιακά χαρακτηριστικά. Στις 8 το πρωί επετεύχθη μια συμφωνία, επί της οποίας, στην συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την δύναμη και το θάρρος να πάει σε εκλογές και να ζητήσει την συναίνεση του λαού του. Δεν αναφέρομαι, προς το παρόν, στην συζήτηση πολιτικής φύσης σχετικά με το τι είναι η αριστερά, αν κέρδισε η εξτρεμιστική ή η ανανεωτική Αριστερά. Περιορίζομαι στο να διαπιστώσω ότι οι αποσχίσεις λειτουργούν πολύ ως απειλή, αλλά κάπως λιγότερο στην φάση των εκλογών.

    [05] Β. Ορμπάν: Η Ευρώπη έχει «βουλιάξει»από τους μετανάστες

    O πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη «βουλιάζει» υπό τον όγκο των μεταναστών, ένα γεγονός που συνιστά «απειλή», σύμφωνα με τον ίδιο για την ήπειρο αλλά και τον «τρόπο ζωής» της.

    «Βουλιάζουμε κάτω από το βάρος τους. Δε μας χτυπάνε την πόρτα, μας βυθίζουν» επισήμανε ο Ούγγρος ηγέτης ενώπιον του Κοινοβουλίου, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει το νομοσχέδιο που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του στρατού και της αστυνομίας εναντίον των μεταναστών.

    «Τα σύνορά μας βρίσκονται υπό απειλή. Ο τρόπος ζωής μας βασίζεται στο σεβασμό του νόμου. Η Ουγγαρία και ολόκληρη η Ευρώπη απειλούνται» υπογράμμισε ο Ορμπάν, δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα την προσφυγική κρίση.

    «Δε μπορούμε να επιτρέψουμε να βρίσκονται μεταξύ μας εκείνοι που μας βυθίζουν» επέμεινε ο επικεφαλής της ουγγρικής κυβέρνησης.

    «Η Ευρώπη δεν άνοιξε απλά τις πόρτες της, τους προσκαλέσαμε πρόσφατα», σημείωσε επιπλέον.

    Το νέο νομοσχέδιο, εφόσον εγκριθεί από την πλειοψηφία των δύο τρίτων της βουλής που απαιτείται, προβλέπει κυρίως την ανάπτυξη μεγαλύτερου αριθμού στρατιωτών στα σύνορα και θα επιτρέπει υπό ορισμένες συνθήκες στις δυνάμεις επιβολής της τάξης να ανοίγουν πυρ εναντίον των μεταναστών.

    [06] Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Αλέξη Τσίπρα

    Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πήρε στις έξι το απόγευμα, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο , ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Ο κ Τσίπρας θα ορκισθεί στις 8 μμ.

    Κατά την συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Mέγαρο ο κ. Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισήμανε ότι «ήταν μια εκλογική αναμέτρηση που έγινε σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού. Δόθηκε η δυνατότητα στον ελληνικό λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του». Μάλιστα ο πρόεδρος του Σύριζα, στηριζόμενος και στις δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμενου, για την στήριξη κυβέρνησης, ανέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Φρονώ ότι υπάρχει δεδηλωμένη πλειοψηφία για να προχωρήσουμε στον σχηματισμό κυβέρνησης».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας στον κ. Τσίπρα επισήμανε ανάμεσα στα αλλά, με αφορμή το κλίμα των εκλογών πως «η ποιότητα της Δημοκρατίας μας βελτιώνεται παρά την οικονομική και κοινωνική κρίση και αυτό είναι παρήγορο». Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ακόμη πως «με βάση τη δύναμη των κομμάτων, όπως μου ανακοινώθηκε, δεν υπάρχει λόγος να δοθεί διερευνητική εντολή. Σας παρέχω εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και σας προτείνω να γίνει η ορκωμοσία σήμερα το βράδυ στις 20:00 και η ορκωμοσία της κυβέρνησης στο χρόνο που θα προτείνετε».

    Ο κ Τσίπρας, ευχαρίστησε τον κ Παυλόπουλο «γιατί όλο αυτό το διάστημα μαζί με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό είχατε την ευθύνη συντονισμού για τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα» και επισήμανε ότι λόγω της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό, που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη και όπου επίσης προγραμματίζεται να πάρει μέρος, ο ίδιος θα ήθελε να μην καθυστερήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης.

    Ο κύριος Τσίπρας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον πρώην διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Δημήτρη Τζανακόπουλο.

    [07] Αποθέωση για την εθνική Ισπανίας και επίσκεψη στον Ραχόι

    Χιλιάδες Ισπανοί έδωσαν το «παρών» στην γιορτή που στήθηκε σε κεντρική πλατεία της Μαδρίτης για την εθνική ομάδα μπάσκετ, η οποία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ο αρχηγός των «φούριας ρόχας», Φελίπε Ρέγες, αφού σήκωσε το τρόπαιο μπροστά στους εκστασιασμένους συμπατριώτες του, πήρε το μικρόφωνο και απευθύνθηκε στο πλήθος λέγοντας: «Σας ευχαριστούμε για όλα. Πήραμε όλα τα συγκινητικά μηνύματα σας πριν το ματς με τους Γάλλους και μας δώσατε κίνητρο να τα καταφέρουμε». Από την πλευρά του ο ηγέτης των Ισπανών, Πάου Γκασόλ, είπε: «Είμαστε περήφανοι για τη χώρα μας. Το μετάλλιο είναι και δικό σας. Σας αγαπάμε».

    Στη συνέχεια σύσσωμη η ομάδα μαζί με το τεχνικό επιτελείο επισκέφθηκαν τον πρωθυπουργό της χώρας, Μαριάνο Ραχόι, χαρίζοντάς του μια φανέλα με το όνομα του. Ο Ραχόι δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αυτό είναι ένα μετάλλιο πίστης, δύναμης και επιμονής. Πρέπει να είστε περήφανοι που προσφέρετε τόσα πολλά χωρίς να ζητάτε τίποτα ως ανταπόδοση. Όλοι οι Ισπανοί είναι χαρούμενοι εξαιτίας σας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 21 September 2015 - 16:32:10 UTC