Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΚΕ: Καμία φιλολαϊκή λύση δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε για το προσφυγικό, στα πλαίσια της ΕΕ
  • [02] Δεν πρόκειται να προστεθεί κανένας νέος φόρος, διευκρινίζει το ΥΠΟΙΚ
  • [03] Λ. Κατσέλη: Η χώρα χρειάζεται ένα συγκροτημένο επενδυτικό πρόγραμμα
  • [04] Ιστορική ομιλία του πάπα Φραγκίσκου στο Κογκρέσο
  • [05] Συρματοπλέγματα στα σύνορα με τη Σλοβενία τοποθετούν οι ουγγρικές αρχές
  • [06] Εθελόντριες ράβουν μάρσιπους για τους πρόσφυγες
  • [07] Στ. Κοντονής: «Πλήρης εφαρμογή του νέου αθλητικού νόμου»
  • [08] Οι πέντε αγώνες κυπέλλου που η Λίβερπουλ θέλει να ξεχάσει
  • [09] Ραντούλιτσα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θέλω να αφήσω κληρονομιά στον Παναθηναϊκό»
  • [10] Γκιώνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στην άκρη του μυαλού μας το μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα»

  • [01] ΚΚΕ: Καμία φιλολαϊκή λύση δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε για το προσφυγικό, στα πλαίσια της ΕΕ

    «Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι καμία φιλολαϊκή λύση δεν μπορεί να υπάρξει, ούτε για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, στα πλαίσια της ΕΕ» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση.

    Τονίζει ότι «οι αποφάσεις της Συνόδου δίνουν απόλυτη έμφαση στη διατήρηση εκτός της ΕΕ και στην απέλαση με κάθε τρόπο του μεγαλύτερου όγκου των προσφύγων και μεταναστών» και επισημαίνει ότι αυτόν το σκοπό εξυπηρετεί, πρώτον η ένταση της καταστολής στα σύνορα, η ενίσχυση της Frontex με την ανάπτυξη ακόμη και των Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας, με ορατό τον κίνδυνο εκχώρησης της φύλαξης των ελληνικών συνόρων σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, και δεύτερον, η διάθεση κονδυλίων και άλλων ανταλλαγμάτων προς την Τουρκία κι άλλες γειτονικές χώρες, στις οποίες έχει καταφύγει μεγάλος αριθμός Σύρων προσφύγων και προς χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

    [02] Δεν πρόκειται να προστεθεί κανένας νέος φόρος, διευκρινίζει το ΥΠΟΙΚ

    Δεν πρόκειται να προστεθεί κανένας νέας φόρος στο πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν στη φορολογία το επόμενο διάστημα και το οποίο έχει καθοριστεί από τη συμφωνία με τους εταίρους μας. Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με δημοσιεύματα για τις αλλαγές στη φορολογία.

    Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι:

    «1. Το πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα είναι σαφές και καθορισμένο από τις διατάξεις του Ν 4336/2015 (ειδικά στις σελίδες 1015-1019) και δεν υπάρχει περίπτωση να προστεθεί κανένας νέος φόρος, επιβάρυνση, κλπ.

    2. Πολλές από αυτές τις διατάξεις είναι σε θετική κατεύθυνση (π.χ. διαγραφή ληξιπρόθεσμων χρεών σε ορισμένες περιπτώσεις, μείωση επιτοκίων σε ορισμένες ρυθμίσεις χρεών, κλπ) και δεν ανταποκρίνονται στην προπαγάνδα της καταστροφολογίας και του μηδενισμού που επενδύουν (προεκλογικά αλλά και τώρα) ορισμένοι.

    3. Στον τομέα της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, προβλέπονται πολλές δράσεις (π.χ. περιουσιολόγιο) οι οποίες μαζί με άλλες που είναι στο στάδιο της επεξεργασίας, θα δώσουν πολύτιμα έσοδα στο δημόσιο.

    4. Παράλληλα, με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και των δεσμεύσεων της συμφωνίας, το υπουργείο Οικονομικών θα ανοίξει ουσιαστικό διάλογο με κοινωνικούς φορείς για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η ενίσχυση πολιτών και επιχειρήσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές στον τομέα της φορολογίας θα αλλάξουν ριζικά την υφιστάμενη κατάσταση στη φορολογία του εισοδήματος, στον ΕΝΦΙΑ και σε πολλούς άλλους τομείς.

    5. Το υπουργείο Οικονομικών θα κινηθεί με ρεαλισμό και ευαισθησία στα προβλήματα που δημιουργεί το υπάρχον φορολογικό σύστημα και με στόχο την ολοκλήρωση των διαδικασιών της συμφωνίας. Όσοι διαφωνούν, ας καταλάβουν επιτέλους την ετυμηγορία των πολιτών στις 20.9.15 και ας προσαρμόσουν επιτέλους την πολιτική τους στα νέα δεδομένα».

    [03] Λ. Κατσέλη: Η χώρα χρειάζεται ένα συγκροτημένο επενδυτικό πρόγραμμα

    Ικανή και αναγκαία συνθήκη για έξοδο από τη κρίση και για να περάσει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, είναι να προταχθεί ένα συγκροτημένο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο θα είναι σε θέση να κινητοποιήσει πόρους και να συμβάλει στον οικονομικό και τεχνολογικό μετασχηματισμό της χώρας, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, σε ομιλία της.

    H κ. Κατσέλη αναφέρθηκε στις τέσσερις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα, δηλαδή:

    - Στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2015, χωρίς «κούρεμα» καταθέσεων ανεξαρτήτως ποσού.

    - Στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς καταθέτες, όπου προϋπόθεση είναι η πολιτική σταθερότητα, αλλά και η εμπέδωση κλίματος αξιοπιστίας και φερεγγυότητας των τραπεζών απέναντι στους πελάτες τους.

    - Στην αποτελεσματική ρύθμιση μη εξυπηρετούμενων δανείων λιανικής και εταιρικής τραπεζικής, όπου σημείωσε ότι οι τράπεζες ήδη προσφέρουν σημαντικά προϊόντα ρυθμίσεων, αλλά χρειάζονται περαιτέρω πρωτοβουλίες, κυρίως, για εταιρικά δάνεια και δη κοινοπρακτικά και

    - Στη διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, όπου οι τράπεζες, όπως τόνισε, εφόσον αποκτήσουν την απαραίτητη ρευστότητα, θα πρέπει να ανταποκριθούν στην ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας και χρηματοδότησης ενός βιώσιμου παραγωγικού και τεχνολογικού μετασχηματισμού της οικονομίας.

    [04] Ιστορική ομιλία του πάπα Φραγκίσκου στο Κογκρέσο

    Μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα, ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σήμερα στην ομιλία που εκφώνησε στο Κογκρέσο τους Αμερικανούς κοινοβουλευτικούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε διεθνές επίπεδο, υπερνικώντας τους αρνητές της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όσους απορρίπτουν τους μετανάστες, αλλά και κάμπτοντας το διεθνές εμπόριο όπλων.

    Την 55λεπτη ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου, της πρώτης που έχει εκφωνήσει προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου των ΗΠΑ, παρακολούθησαν πάνω από 500 βουλευτές και γερουσιαστές μαζί με τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου και μέλη της κυβέρνησης του Ομπάμα, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

    Η ομιλία του Φραγκίσκου διακόπηκε πολλές φορές από εκδηλώσεις επιδοκιμασίας. Άρχισε την ομιλία του αποτίοντας φόρο τιμής στη «γη των ελεύθερων και την πατρίδα των γενναίων» και επικαλούμενος το «αμερικανικό όνειρο» και σπουδαίες μορφές του αμερικανικού έθνους, από τον Αβραάμ Λίνκολν ως τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Το όνειρο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ «συνεχίζει να μας εμπνέει όλους», είπε χαρακτηριστικά, ενώ έκλεισε την ομιλία του με τη χαρακτηριστική φράση «ο θεός να σας ευλογεί» - το 90% των μελών του Κογκρέσου είναι χριστιανοί.

    Η υποδοχή των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, ήταν ευγενική και δεν εκδήλωσαν παρά σε πολύ λίγες περιπτώσεις τη διαφωνία τους, για παράδειγμα αρνούμενοι να χειροκροτήσουν όπως έκαναν Δημοκρατικοί συνάδελφοί όταν ο Φραγκίσκος εκφράστηκε για το ζήτημα του περιβάλλοντος.

    Αντίθετα επευφήμησαν ζωηρά το απόσπασμα της ομιλίας του για την οικογένεια, η οποία «απειλείται» όσο ποτέ άλλοτε, όπως έκρινε αλλά και την «προστασία» της ζωής - μια έμμεση αναφορά στο ζήτημα των αμβλώσεων.

    [05] Συρματοπλέγματα στα σύνορα με τη Σλοβενία τοποθετούν οι ουγγρικές αρχές

    Οι ουγγρικές αρχές ξεκίνησαν σήμερα να τοποθετούν αγκαθωτά συρματοπλέγματα και στα σύνορα της χώρας με τη Σλοβενία, αφού τις προηγούμενες εβδομάδες έκαναν το ίδιο στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία και την Κροατία, ανέφεραν τα επίσημα ουγγρικά μέσα ενημέρωσης.

    Η πληροφορία αυτή, που δεν επιβεβαιώθηκε αλλά ούτε και διαψεύστηκε από την κυβέρνηση, μεταδόθηκε από δημοσιογράφους της κρατικής τηλεόρασης Μ1 και του ειδησεογραφικού πρακτορείου ΜΙ1.

    Στο τρίλεπτο ρεπορτάζ της η τηλεόραση έδειξε τρεις σειρές συρματοπλεγμάτων στα σύνορα, κοντά στον αυτοκινητόδρομο Μ70 που διασχίζει τα σύνορα στη Λεντάβα. Στο σημείο υπήρχαν επίσης σιδερένιες, φορητές πύλες, από αυτές που χρησιμοποιούνται για να κλείνουν οι δρόμοι.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας, Μπόστιαν Σέφιτς, επιβεβαίωσε στο κοινοβούλιο σήμερα ότι "παρατηρήθηκε δραστηριότητα στα σύνορα με την Ουγγαρία, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας" διευκρινίζοντας ότι μεταφέρθηκαν στην περιοχή "σύρματα και άλλα υλικά".

    [06] Εθελόντριες ράβουν μάρσιπους για τους πρόσφυγες

    Έβλεπαν τους πρόσφυγες να κουβαλούν με δυσκολία, στο κουραστικό ταξίδι, τα μικρά παιδιά τους και αποφάσισαν να τους διευκολύνουν ράβοντας και μοιράζοντας ειδικούς μάρσιπους!

    Μια μικρή πολυπολιτισμική ομάδα κοριτσιών από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα, αποφάσισε να βοηθήσει τους ταλαιπωρημένους γονείς μικρών παιδιών φτιάχνοντας μάρισπους, προκειμένου να κουβαλούν με μεγαλύτερη ευκολία τα παιδιά τους και να μην κουράζονται ή να πληγώνουν τα ποδαράκια τους.

    Εθελόντρια σε πρόγραμμα της Ενωμένης Κοινωνίας των Βαλκανίων, η 29χρονη Φραντζέσκα από την Ιταλία, μετέβη μαζί με την ομάδα Refugee Solidarity Movement Thessaloniki στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης και αντικρίζοντας τα εκατοντάδες μωρά και μικρά παιδιά, διαπίστωσε τη συγκεκριμένη ανάγκη και αποφάσισε να κινητοποιηθεί.

    Με τη συνδρομή της μητέρας μιας Ελληνίδας φίλης της, που είναι μοδίστρα, βρήκαν τα ειδικά πατρόν και έραψαν τους πρώτους μάρσιπους που μοίρασαν σε πρόσφυγες, πατέρες και μητέρες με παιδιά.

    «Κάποιοι δεν ήξεραν πώς να τα χρησιμοποιήσουν αλλά μόλις τους δείξαμε, τα χρησιμοποίησαν με χαρά» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η 29χρονη. Στο ατελιέ που λειτουργεί στο κτίριο της κοινοτικής οργάνωσης «Οικόπολις» και τους παραχωρήθηκε από την οργάνωση «Naomi», μαζεύτηκε χθες το βράδυ μια ομάδα εθελοντριών με σκοπό να ράψουν ακόμη περισσότερους μάρσιπους και να οργανώσουν καλύτερα την δράση τους.

    Αγόρασαν με δικά τους χρήματα τα υφάσματα και με την συνδρομή της Γερμανίδας φοιτήτριας Μαλίνα, η οποία γνωρίζει να ράβει, ξεκίνησαν το έργο τους.

    Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να έρθουν σε επαφή με την εθελοντική ομάδα μέσω της σελίδας τους στο facebook «Hand-made Baby carriers for Refugees in Eidomeni».

    [07] Στ. Κοντονής: «Πλήρης εφαρμογή του νέου αθλητικού νόμου»

    Κανένα θέμα αποβολής του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις διεθνείς διοργανώσεις δεν υφίσταται, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Σταύρος Κοντονής μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ και του Αστέρα Τρίπολης. Με πρωτοβουλία του υφυπουργού αθλητισμού, οι παράγοντες των τριών ελληνικών ομάδων που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά κύπελλα της περιόδου 2015/2016 βρέθηκαν στο γραφείο του κι άκουσαν με ξεκάθαρο τρόπο από το στόμα του ότι το νέο αθλητικό νομοσχέδιο θα εφαρμοστεί στον απόλυτο βαθμό.

    «Μας απασχόλησε το θέμα της απόλυτης εφαρμογής της νομοθεσίας. Συζητήσαμε για διάφορα τεχνικά προβλήματα και για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, αλλά κυρίως για το θέμα του νέου αθλητικού νόμου, για το οποίο θα έχω αναλυτικές συζητήσεις και με τους εκπροσώπους των άλλων ομάδων» τόνισε ο Σταύρος Κοντονής μετά τη συνάντηση.

    Συνέχισε λέγοντας πως «θεωρώ ότι με καλή πίστη και την κοινή λογική θα λυθούν τα προβλήματα. Και πιστεύω θα τα λύσουμε», ενώ για το ενδεχόμενο Grexit ήταν ξεκάθαρος: «Δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα. Οι φορείς του ποδοσφαίρου αντιλαμβάνονται ότι μέσα σε ένα κράτος δικαίου πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι. Και οι νόμοι θα τηρηθούν».

    Επίσης, ο υφυπουργός αθλητισμού υπογράμμισε ότι επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Γκιρτζίκη και θα τα ξαναπούν την ερχόμενη εβδομάδα.

    [08] Οι πέντε αγώνες κυπέλλου που η Λίβερπουλ θέλει να ξεχάσει

    Στον αθλητισμό η επιτυχία από την αποτυχία απέχουν ελάχιστα. Το βλέπουμε πολύ συχνά στον στίβο, όπου ένα μετάλλιο κρίνεται σε διαφορά εκατοστών (του μέτρου ή του δευτερολέπτου). Στο μπάσκετ, από ένα τρίποντο στην εκπνοή. Στο ποδόσφαιρο, από αγώνες σαν... το Λίβερπουλ-Καρλάιλ. Περισσότεροι από 42.000 φίλαθλοι βρέθηκαν στο «Άνφιλντ» και χειροκρότησαν θερμά την προσπάθεια μιας ομάδας που προέρχεται από το πρωτάθλημα 4ης κατηγορίας (League Two) και μετά από 120 λεπτά (1-1) υποτάχθηκε στα πέναλτι (3-2) από την πολυνίκη του θεσμού.

    Μία απόκρουση, ένας λάθος υπολογισμός, ένα σουτ, θα ήταν αρκετό για να γεφυρώσει το χάσμα των 64 θέσεων στη βαθμολογία, των εκατομμυρίων σε «μπάτζετ» και των οκτώ τροπαίων που χωρίζουν τις δύο ομάδες. Η Καρλάιλ βρίσκεται στη 10 θέση της League Two και η Λίβερπουλ στη 13η της Premier League, ανάμεσά τους δηλαδή μεσολαβούν 64 ομάδες! Όπως οι «κόκκινοι» έχουν τα περισσότερα τρόπαια στο League Cup (8), έτσι και οι «Κιούμπριανς» είναι οι πολυνίκες στο League Trophy (6), τη διοργάνωση όπου συμμετέχουν ομάδες της 3ης και της 4ης κατηγορίας. Σα να λέμε... Κύπελλο ερασιτεχνών.

    Η ιστορία, όμως, δεν γράφεται με τα «αν» κι έτσι η Λίβερπουλ απέφυγε μια ήττα που θα ήταν η πιο ντροπιαστική στα χρονικά των διοργανώσεων Κυπέλλου, μαζί με τον διασυρμό από τη Νορθάμπτον πριν από τέσσερα χρόνια.

    [09] Ραντούλιτσα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Θέλω να αφήσω κληρονομιά στον Παναθηναϊκό»

    Ο φωτογραφικός φακός τον «έπιασε» αρκετές φορές αποσβολωμένο να παρακολουθεί τα όσα σπουδαία διαδραματίστηκαν στο ΟΑΚΑ, κατά τη διάρκεια της υπέρλαμπρης γιορτής του Παναθηναϊκού. Ο λόγος για το μεγάλο «στοίχημα» των «πράσινων» αυτό το καλοκαίρι, τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα, ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκστασιασμένος από την ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι φίλαθλοι της νέας ομάδας του.

    Αυτό που έζησε ο Σέρβος σέντερ θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ταχύρυθμο μάθημα «πράσινης» Ιστορίας. Ο δευτεραθλητής κόσμου το 2014 με τους «πλάβι», μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασε την επιθυμία, να μείνει για πολλά χρόνια στην ομάδα, να αφήσει τίτλους στον σύλλογο και -γιατί όχι- να βρεθεί κι αυτός σε ανάλογη θέση μετά από χρόνια, όπως αυτή που βρέθηκαν οι τιμώμενοι Διαμαντίδης, Φώτσης, Αλβέρτης, Μποντιρόγκα και Βράνκοβιτς. Παράλληλα, εξέφρασε και τις πρώτες του εντυπώσεις από το ρόστερ των Κυπελλούχων Ελλάδας.

    [10] Γκιώνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Στην άκρη του μυαλού μας το μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα»

    Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης Ανδρών-Γυναικών αρχίζει στη Ρωσία και το ελληνικό ενδιαφέρον είναι έντονο με τη συμμετοχή τόσο της ανδρικής όσο και της γυναικείας ομάδας. Ειδικά στους άντρες υπάρχει πάντα η πιθανότητα διάκρισης. Ο Παναγιώτης Γκιώνης που θα ηγηθεί της ελληνικής ομάδας μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), για τους προσωπικούς και ομαδικούς στόχους, τον κρυφό πόθο για ένα μετάλλιο, καθώς και το όνειρο για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ομαδικό των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 September 2015 - 18:32:20 UTC