Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Στόχος η ανάπτυξη στην Ελλάδα και η ελάφρυνση του χρέους
  • [02] Βλ. Πούτιν: Η Μόσχα δεν προβλέπει να αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στο έδαφος της Συρίας
  • [03] Ο πάπας Φραγκίσκος επιστρέφει στη Ρώμη μετά από εξαήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ
  • [04] Βροχές και καταιγίδες στην ανατολική Ελλάδα
  • [05] Αλ. Τσίπρας: Στο τραπέζι η ανάπτυξη και η ελάφρυνση του χρέους
  • [06] Νέα μέθοδος κλείνει τρύπες στην καρδιά με βιοδιασπώμενο «τσιρότο» και ειδική «κόλλα»
  • [07] Η ασπιρίνη διπλασιάζει την επιβίωση στους γαστρεντερικούς καρκίνους
  • [08] Μερικοί καπνιστές έχουν σχετικά υγιή πνευμόνια χάρη στο DNA τους

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Στόχος η ανάπτυξη στην Ελλάδα και η ελάφρυνση του χρέους

    Ευκαιρία για πολλές συναντήσεις στο πλαίσιο της πολυδιάστατης πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη την παρουσία του πρωθυπουργού και υπουργών, στην 70ή σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την παρουσία του πρωθυπουργού στο Ίδρυμα Κλίντον, η κ. Γεροβασίλη ανέπτυξε τρεις άμεσους στόχους της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη: «Πρώτον η συζήτηση για το χρέος, δεύτερον η πολιτική σταθερότητα που θέλουμε κι έχουμε τώρα μια κυβέρνηση τετραετίας και τρίτον η οικονομική σταθερότητα, με ανάκαμψη και ανάπτυξη».

    Εκείνο που μας ενδιαφέρει, είπε, είναι να μιλήσουμε για το ελληνικό χρέος με όσους περισσότερους μπορούμε, ώστε να υπάρχει μία ανταπόκριση ως συμβολή στη μεγάλη συζήτηση που θέλουμε να γίνει γι' αυτό: «Το ελληνικό χρέος βρίσκεται στην καρδιά της δικής μας επεξεργασίας, των θέσεών μας και του προγράμματος και θεωρούμε ότι και η συμφωνία που υπογράψαμε το καλοκαίρι, αλλά και το πρόγραμμα το οποίο θέλουμε να τρέξουμε, παράλληλα, η βιωσιμότητα και η επιτυχία τους εξαρτώνται πάρα πολύ από το τι θα συμβεί με το ελληνικό χρέος».

    Ο δεύτερος στόχος σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο είναι να μιλήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο για την ανάπτυξη και τα επόμενο βήματα: «Εκτιμούμε ότι πρέπει εμπροσθοβαρώς να συμβεί ένα αναπτυξιακό σοκ στη χώρα, προκειμένου να αντιρροπήσει και τα δύσκολα σημεία της συμφωνίας, αλλά και να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος από μερικά δυσάρεστα μέτρα που περιέχει».

    Η κ. Γεροβασίλη αναφέρθηκε στη θερμή υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον πρωθυπουργό μόλις ολοκλήρωσε την ομιλία του στη χθεσινή ειδική σύνοδο για την αειφόρο ανάπτυξη: «Είναι θετικό, γιατί η προσπάθεια που καταβάλλει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα αναγνωρίζεται, τουλάχιστον ως ιδιαίτερα σημαντική. Και επιπλέον όλη η διαπραγματευτική μας προσπάθεια από τον Γενάρη μέχρι σήμερα και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, με πολλαπλά διλήμματα και δύσκολες αποφάσεις, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, οι οποίες συχνά ήταν στυγνού εκβιασμού. Επομένως η ελπίδα που δημιουργήθηκε στον ελληνικό λαό είναι κάτι που αποτυπώνεται πέραν από τη χώρα».

    [02] Βλ. Πούτιν: Η Μόσχα δεν προβλέπει να αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις στο έδαφος της Συρίας

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS που μεταδόθηκε αργά χθες ότι δεν προβλέπει "επί του παρόντος" να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, αλλά θα ενισχύσει την υποστήριξή του προς τον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ αλ-Άσαντ.

    Η ομιλία του ηγέτη του Κρεμλίνου αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον σήμερα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου ο Πούτιν αναμένεται να υπερασπιστεί τον σύρο σύμμαχό του και να παρουσιάσει το σχέδιο ενός νέου διευρυμένου συνασπισμού κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναμένεται επίσης να συναντηθεί επίσημα με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη Νέα Υόρκη, την ώρα που η Μόσχα αυξάνει τη στρατιωτική της δύναμη στη Συρία και αναπτύσσει εκ νέου διπλωματικό ακτιβισμό για το θέμα αυτό.

    Ο Πούτιν παραχώρησε μακροσκελή συνέντευξη πριν από λίγες ημέρες στην εκπομπή 60 Minutes του CBS, η οποία προβλήθηκε στο σύνολό της χθες βράδυ. Τις τελευταίες ημέρες το CBS είχε προβάλει μόνο μερικά αποσπάσματα.

    [03] Ο πάπας Φραγκίσκος επιστρέφει στη Ρώμη μετά από εξαήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ

    Ο πάπας Φραγκίσκος αντιμετώπισε την σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από τους ρωμαιοκαθολικούς κληρικούς τη τελευταία μέρα της πρώτης του επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες χθες, σε μια συνάντηση με πέντε ενήλικες που είχαν κακοποιηθεί ως παιδιά, με τη δέσμευση ότι θα τεθούν υπό των ευθυνών τους όσοι είναι αναμεμιγμένοι στα εγκλήματα και τις αποκρύψεις των.

    Ο πάπας έφυγε από τις ΗΠΑ χθες βράδυ, από το αεροδρόμιο της Φιλαδέλφειας σε πτήση της American Airlines για τη Ρώμη. Τον ξεπροβόδισαν αρκετοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ήταν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

    Τη τελευταία μέρα από την εξαήμερη επίσκεψή του, ο 78χρονος Αργεντινός πάπας χοροστάτησε σε μια λειτουργία στην ύπαιθρο έξω από το Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας, με την νεοκλασική πρόσοψη, και πάνω σε ένα πέτρινο ύψωμα που έβλεπε προς τον ποταμό Σκούλκιλ, με το μεγαλύτερο ακροατήριο όλων, της περιοδείας του. Σύμφωνα με τον αρχιεπίσκοπο της πόλης, Τσαρλς Σάπουτ, πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα είχαν συγκεντρωθεί για τη λειτουργία.

    [04] Βροχές και καταιγίδες στην ανατολική Ελλάδα

    Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα. Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται κυρίως στην ανατολική χωρά όπου τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα.

    Στη δυτική Μακεδονία προβλέπονται παροδικές νεφώσεις και θερμοκρασία από 17 έως 25 βαθμούς κελσίου. Στα νησιά Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησος αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

    Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο ο καιρός θα είναι άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.

    Σε Κυκλάδες, Κρήτη, νησιά του ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα θα έχουμε λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες.

    Στην Αττική ο καιρός θα είναι άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 27 βαθμούς κελσίου.

    Στη Θεσσαλονίκη, αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά.

    Η θερμοκρασια θα κυμανθεί από 17 έως 23 βαθμούς κελσίου.

    [05] Αλ. Τσίπρας: Στο τραπέζι η ανάπτυξη και η ελάφρυνση του χρέους

    Υπάρχει ένα παγκόσμιο ενδιαφέρον για την υποστήριξη της Ελλάδας, πάνω από όλα ως χώρα που μπορεί να εγγυηθεί την σταθερότητα στη περιοχή, τονισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συζήτηση με τον πρώην προεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον στο πλαισιο του ετήσιου συνεδρίου Clinton Global Initiative στη Νέα Υόρκη.

    Στη συζητηση που είχε θεμα "Η κρίσιμη καμπή, προώθηση της ανάπτυξης στην Ελλάδα και την Ν.Α Ευρώπη", ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να υπερβεί την κρίση είναι να μπει σε ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή, καθώς και να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και την διαρροή στο εξωτερικό του επιστημονικου δυναμικού μας. Έδωσε έμφαση σε επενδύσεις για έρευνα και τεχνολογία, λέγοντας ότι είναι και ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιηθεί το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και να μείνουν οι νέοι στην Ελλάδα.

    Η συμφωνία που υπογράψαμε ήταν δύσκολη απόφαση και ο ελληνικός λαός αναγνώρισε τη μάχη που δώσαμε για να μείνουμε στην ΕΕ. Χρειάζεται να αγωνιστούμε για να αλλαξουμε την κατεύθυνση της Ευρώπη γιατί η πολιτική της λιτότητας ήταν καταστροφική, πρόσθεσε. Τώρα πρέπει να φέρουμε στο τραπέζι το πρόγραμμα της ανάπτυξης. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα εχει την ικανότητα να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς υφεσιακά μέτρα, είπε, λέγοντας ότι "εμείς θα εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας, αλλά είναι αναγκαίο και για την άλλη πλευρά να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για να ελαφρύνει το δημόσιο χρέος," ώστε να υπάρξουν επενδύσεις στην Ελλάδα.

    Το μεγαλύτερο δώρο της Ελλάδας στον κόσμο είναι η δημοκρατία, είπε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε ότι θα ήθελε να ξαναδωθεί αυτό το δώρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μείνει ενωμένη, αλλά αυτό θα γίνει, υπογράμμισε, μόνο εάν η ΕΕ επιστρέψει στην αλληλεγγύη, μοιράζοντας την αλληλεγγύη και κοινωνική συνοχή με όλα τα μέλη της.

    Είναι ανάγκη να γίνουν επενδύσεις τώρα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, και όχι σε μελλοντικό χρόνο. Κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα, αλλά και τους Ελληνοαμερικανούς, να υποστηρίξουν την προσπάθεια να ξαναχτιστεί η Ελλάδα. Είμαι εδώ για να επιβεβαιώσω την πρόθεσή μας να μεταρρυθμίσουμε τον δημόσιο τομέα για να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιπρας.

    Είναι επίσης ανάγκη, πρόσθεσε, να υπάρχει πολιτική σταθερότητα και να γίνουν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να έρθουν επενδύσεις. Ξέρω ότι θα έχουμε υποστήριξη παγκόσμια, με συμμαχίες όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και αλλού, όπως την Αμερική, όπου θα θέλουν να βοηθήσουν την εθνική μας προσπάθεια, κατέληξε.

    [06] Νέα μέθοδος κλείνει τρύπες στην καρδιά με βιοδιασπώμενο «τσιρότο» και ειδική «κόλλα»

    Επιστήμονες στις ΗΠΑ - μεταξύ των οποίων ένας ελληνικής καταγωγής- ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο που επιτρέπει στους χειρουργούς να κλείνουν τρύπες στην καρδιά και σε άλλα εσωτερικά όργανα, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν σε επικίνδυνες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Έλεν Ρος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine". Η νέα μέθοδος συνίσταται σε ένα επίθεμα («τσιρότο»), που προσκολλάται στο όργανο-στόχο χάρη σε μια ειδική κόλλα, με τη βοήθεια δύο μικρών μπαλονιών και ενός καλωδίου οπτικής ίνας που εκπέμπει υπεριώδες φως.

    Ο γιατρός αρκεί να κάνει ένα μικροσκοπικό άνοιγμα στο σώμα για να εισάγει το ανωτέρω σύστημα στον ασθενή. Η συσκευή τοποθετεί το επίθεμα στο σωστό σημείο του τραύματος και μετά το σταθεροποιεί με την πίεση των δύο μπαλονιών. Τελικά, το εκπεμπόμενο υπεριώδες φως σταθεροποιεί την κόλλα του επιθέματος. Τόσο το επίθεμα όσο και η κόλλα είναι βιοδιασπώμενα και απορροφώνται σταδιακά από το σώμα, καθώς το τραύμα θεραπεύεται.

    Οι ερευνητές έκαναν επιτυχή εφαρμογή της τεχνικής σε πειραματόζωα (τρωκτικά και χοίρους), αποκαθιστώντας τραύματα στην καρδιά, στο στομάχι και στην κοιλιά των ζώων. Σε ένα ζωντανό χοίρο έκλεισαν μια τρύπα στην καρδιά του, καθώς αυτή χτυπούσε.

    Η νέα μέθοδος θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να αξιοποιηθεί μελλοντικά στην καρδιοχειρουργική, όπου σήμερα τέτοια τραύματα απαιτούν είτε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, είτε την εισαγωγή μεταλλικών συσκευών που παραμένουν στο σώμα.

    [07] Η ασπιρίνη διπλασιάζει την επιβίωση στους γαστρεντερικούς καρκίνους

    Η ασπιρίνη αυξάνει το προσδόκιμο ζωής στους καρκινοπαθείς με όγκους στο γαστρεντερικό σύστημα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ολλανδική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Μάρτιν Φράους του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Λάιντεν, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο «Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρκίνου 2015» στη Βιέννη, μελέτησαν στοιχεία για 13.700 ασθενείς και εξέφρασαν την εκτίμηση ότι τα νέα ευρήματα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω θεραπευτική χρήση της ασπιρίνης σε όλο το εύρος των συγκεκριμένων καρκίνων (παχέος εντέρου, οισοφάγου κ.α.).

    Η μελέτη έδειξε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση (διπλασιασμός) στον χρόνο επιβίωσης των καρκινοπαθών που παίρνουν ασπιρίνη, μετά τη διάγνωση του καρκίνου, σε σχέση με όσους δεν παίρνουν.

    Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ολλανδία μια πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη, ελεγχόμενη με την χρήση εικονικού φαρμάκου (πλασέμπο), η οποία ερευνά τη θεραπευτική επίδραση μιας καθημερινής δόσης 80 μιλιγκράμ ασπιρίνης σε ηλικιωμένους με καρκίνο του εντέρου. Η μελέτη έχει ως στόχο να αποδείξει τα αντικαρκινικά οφέλη της ασπιρίνης

    Οι ερευνητές ανέφεραν πως τα οφέλη αυτά της ασπιρίνης φαίνεται να αφορούν όλο το φάσμα των γαστρεντερικών καρκίνων και όχι μόνο του παχέος εντέρου. «Με δεδομένο ότι η ασπιρίνη είναι φθηνό φάρμακο που δεν χρειάζεται συνταγογράφηση και έχει σχετικά λίγες παρενέργειες, πρόκειται να έχει ιδιαίτερα θετική επίπτωση τόσο στα συστήματα υγείας, όσο και στους ασθενείς» δήλωσε η Φράους.

    [08] Μερικοί καπνιστές έχουν σχετικά υγιή πνευμόνια χάρη στο DNA τους

    Οι επιστήμονες έριξαν φως στο μυστήριο ορισμένων καπνιστών που φαίνεται να έχουν σχετικά υγιείς πνεύμονες παρά τα τσιγάρα που καπνίζουν. Οι άνθρωποι αυτοί φαίνεται πως προστατεύονται από συγκεκριμένες «τυχερές» μεταλλάξεις στο DNA τους.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρτιν Τόμπιν του βρετανικού Πανεπιστημίου του Λέστερ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Lancet Respiratory Medicine", σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν γενετικά δείγματα που πήραν από 50.000 ανθρώπους και βρήκαν προστατευτικές μεταλλάξεις σε ορισμένους, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα να βελτιώνεται η λειτουργία των πνευμόνων και να αντισταθμίζεται η δυνητικά θανατηφόρα επίπτωση του καπνίσματος.

    Οι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για τους πνεύμονες. Όμως τόνισαν ότι ακόμη και για τους ανθρώπους με ευνοϊκό DNA, το κάπνισμα δεν συνιστά την καλύτερη επιλογή.

    Πολλοί καπνιστές - αλλά όχι όλοι- θα αναπτύξουν κάποια πάθηση των πνευμόνων, όπως το ίδιο θα συμβεί και σε μερικούς που ποτέ δεν κάπνισαν στη ζωή τους. Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) προκαλεί δύσπνοια, βήχα και συχνές λοιμώξεις των πνευμόνων.

    Η σύγκριση του DNA καπνιστών και μη, καθώς και όσων πάσχουν από ΧΑΠ και όσων όχι, έδειξε ότι σε μερικούς ανθρώπους υπάρχουν τμήματα του γονιδιώματός τους που μειώνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση ΧΑΠ. Έτσι, οι καπνιστές με αυτά τα «καλά» γονίδια έχουν μικρότερο κίνδυνο για ΧΑΠ, σε σχέση με όσους έχουν «κακά» γονίδια.

    Όμως, όπως είπε ο Τόμπιν, «δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο είδος μαγικής σφαίρας που παρέχει στον οποιονδήποτε εγγυημένη προστασία έναντι του καπνίσματος - οι άνθρωποι αυτοί (σ.σ. με τα «καλά» γονίδια») θα συνεχίσουν να έχουν πνεύμονες λιγότερο υγιείς από ό,τι θα είχαν, αν δεν ήσαν καπνιστές».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 September 2015 - 6:32:15 UTC