Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Για το Κυπριακό συζήτησαν Ν. Κοτζιάς και Έ. Μπ. Άιντα
  • [02] Ρ. Μπρίνκχαους: Ο Αλ. Τσίπρας να τηρήσει αυτά που μας υποσχέθηκε
  • [03] Δεν τίθεται θέμα αλλαγών στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ εφέτος
  • [04] Καταργείται το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ σε Ρόδο, Μύκονο, Σαντορίνη, Νάξο, Πάρο, και Σκιάθο
  • [05] Κομισιόν: Έλλειμμα συμμόρφωσης στον ΦΠΑ στην Ελλάδα
  • [06] ΗΠΑ: Σύνοδος κορυφής κατά της τρομοκρατίας
  • [07] Πέφτει η δημοτικότητα των συντηρητικών της Μέρκελ λόγω της προσφυγικής κρίσης
  • [08] Η Skoda ανακοίνωσε ότι 1,2 εκατ. οχήματά της είναι εφοδιασμένα με το "ύποπτο" λογισμικό της Volkswagen
  • [09] Καταθέτει στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο πατέρας του Π. Φύσσα
  • [10] Μια Βαβέλ 23 γλωσσών με τη σφραγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών
  • [11] Επίσκεψη Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο Διδυμότειχο
  • [12] Μπάνκσι: Το θεματικό πάρκο «Dismaland» μεταφέρεται σε προσφυγικό καταυλισμό
  • [13] Έκθεση φωτογραφίας για τον «άγνωστο πόλεμο» στην ανατολική Ουκρανία
  • [14] Υπογραφές για στήριξη της υποψηφιότητάς του, για την προεδρία της ΝΔ συγκεντρώνει ο Αδ. Γεωργιάδης
  • [15] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον Έ. Ράμα, στη Ν. Υόρκη
  • [16] Σύσκεψη στο Αρχηγείο του Λιμενικού για το μεταναστευτικό
  • [17] Μ. Ομπάμα: Οι ΗΠΑ έτοιμες να συνεργαστούν με τη Ρωσία και το Ιράν στο θέμα της Συρίας
  • [18] Το Facebook «έπεσε» για μία ακόμη φορά και μαζί έπεσαν και οι μετοχές του λόγω ανησυχιών
  • [19] Η ρύπανση του αέρα από τα αυτοκίνητα σκοτώνει όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση πνευμόνων

  • [01] Για το Κυπριακό συζήτησαν Ν. Κοτζιάς και Έ. Μπ. Άιντα

    Tις απόψεις και τους προβληματισμούς της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την πορεία επίλυσης του Κυπριακού εξέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την εκτενή συνάντηση που είχε, χθες, με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ 'Αιντα στο περιθώριο τη Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Κοτζιάς, στο πλαίσιο της συνολικής επισκόπησης της κατάστασης και της πορείας των διαπραγματεύσεων με τον κ. 'Αιντα, έθεσε επισταμένως το ζήτημα των εγγυήσεων και της ανάγκης απόσυρσης των κατοχικών δυνάμεων από την Κύπρο.

    [02] Ρ. Μπρίνκχαους: Ο Αλ. Τσίπρας να τηρήσει αυτά που μας υποσχέθηκε

    «Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Και έλλειψη εμπιστοσύνης, σημαίνει έλλειμμα επενδύσεων» δηλώνει ο Ραλφ Μπρίνκχαους, ένα από το πρόσωπα με υψηλή επιρροή στη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών και υπεύθυνος για θέματα δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής.

    Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πολίτης», το υψηλόβαθμο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας αναφέρεται στα όσα περιμένει η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, από την Ελλάδα και τη νέα κυβέρνηση της.

    Η ανάκτηση εμπιστοσύνης είναι ένα από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να πετύχουμε τώρα, λέει, μιλώντας στον δημοσιογράφο Γιάννη Σεϊτανίδη, ο κ . Μπρίνκχαους και σημειώνει: « Και είναι, επίσης, αναγκαίο για την Ελλάδα να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις του προγράμματος. Το δεύτερο σημείο είναι ότι χωρίς δομικές αλλαγές δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη. Απαιτούμε από την Ελλάδα, αυτό που απαιτούμε και από τον δικό μας λαό, και δεν μπορώ να πω ότι είναι σκληρό. Για την Ελλάδα, το πρόγραμμα είναι ο μόνος δρόμος για να βγει από την κρίση. Κάθε ταξίδι ξεκινά με ένα πρώτο βήμα και η Ελλάδα έχει κάνει κάποια βήματα αυτά τα τελευταία χρόνια, όμως αυτό είναι μαραθώνιος, όχι διαδρομή 5 χλμ.».

    [03] Δεν τίθεται θέμα αλλαγών στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ εφέτος

    Η αντίστροφη μέτρηση για την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού του 2015, έχει ήδη ξεκινήσει. Το επόμενο τρίμηνο θα είναι καθοριστικό για την αύξηση των δημοσίων εσόδων και στο υπουργείο Οικονομικών διεξάγουν αγώνα δρόμου για την αποστολή στους φορολογούμενους των εκκαθαριστικών για την πληρωμή προκαθορισμένων φορολογικών επιβαρύνσεων.

    Έτσι, και ενώ η δεύτερη δόση για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος λήγει αύριο, μέχρι τις 20 Οκτωβρίου το υπουργείο Οικονομικών θα έχει αποστείλει τα εκκαθαριστικά για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, σε 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Ο ΕΝΦΙΑ, όπως είναι γνωστό, θα πρέπει να καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις η πρώτη εκ των οποίων έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

    Νωρίτερα, έως 10 Οκτωβρίου, θα έχουν αποσταλεί από το υπουργείο Οικονομικών και τα εκκαθαριστικά για την αύξηση της προκαταβολής φόρους σε αγρότες και επιχειρήσεις. Ειδοποιητήριο να καταβάλουν αυξημένο φόρο θα παραλάβουν και οι υπόχρεοι σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης, λόγω αύξησης του συντελεστή υπολογισμού του από το 10% στο 13%.

    Από την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, όπως ανακοινώθηκε χθες, ξεκινά και η κατάργηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ σε έξι τουριστικά νησιά του Αιγαίου (Ρόδος , Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος) μέτρο που αποτελεί υποχρέωση της χώρας στο πλαίσιο τη συμφωνίας για τη χρηματοδότησή της από τους πιστωτές.

    [04] Καταργείται το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ σε Ρόδο, Μύκονο, Σαντορίνη, Νάξο, Πάρο, και Σκιάθο

    Καταργείται από την Πέμπτη ( 1η Οκτωβρίου) το καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για την πρώτη ομάδα νησιών, για τα οποία καταργείται το καθεστώς του μειωμένου φόρου ενώ για τις επόμενες δύο ομάδες το καθεστώς αυτό θα καταργηθεί την 1η Ιουνίου και την 1η Ιανουαρίου 2017 αντίστοιχα.

    Το μέτρο αυτό αποτελεί εφαρμογή των διατάξεων της Συμφωνίας για τη χρηματοδότη της χώρας και όπως ανακοίνωσε το υπουργείο θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών. Το υπουργείο Οικονομικών προαναγγέλλει μάλιστα τη θέσπιση, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στοχευμένων μέτρων για την αποζημίωση των κατοίκων εκείνων στα συγκεκριμένα νησιά που έχουν περισσότερη ανάγκη.

    Με την απόφαση αυτή από 1.10.2015 στα νησιά Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος θα ισχύσουν οι συντελεστές 6%, 13% και 23% που ισχύουν στην υπόλοιπη χώρα.

    «Είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή είναι για την κυβέρνηση πολιτική αναγκαιότητα (και όχι επιλογή) που προκύπτει από τη συμφωνία με τους θεσμούς και βασικό στάδιο για να προχωρήσει η αξιολόγηση και τα επόμενα βήματα» σημειώνει στη σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών .

    «Τα προβλήματα των νησιών μας είναι γνωστά και αποτελούν βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής σε πολλούς τομείς» προσθέτει το υπουργείο.

    [05] Κομισιόν: Έλλειμμα συμμόρφωσης στον ΦΠΑ στην Ελλάδα

    Αποτελεσματικότερη είσπραξη εσόδων και μεγαλύτερη συμμόρφωση προς τον ΦΠΑ χρειάζεται, μεταξύ άλλων, το ελληνικό φορολογικό σύστημα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

    Όσον αφορά την Ελλάδα, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι το έλλειμμα συμμόρφωσης στον ΦΠΑ (VAT compliance gap),υπερβαίνει το μέσο όρο της ΕΕ. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα να βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση στην Ελλάδα. Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ειδικότερα, η Ελλάδα θα μπορούσε να βελτιώσει την αποδοτικότητα του συστήματος ΦΠΑ, περιορίζοντας τη χρήση των μειωμένων συντελεστών και των μη υποχρεωτικών εξαιρέσεων και διευρύνοντας τη βάση ΦΠΑ.

    Όσον αφορά τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, έχουν σημειώσει πρόοδο ως προς τη βελτίωση των φορολογικών τους συστημάτων, αλλά τα περισσότερα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και θα πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους.

    [06] ΗΠΑ: Σύνοδος κορυφής κατά της τρομοκρατίας

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα επιδιώξει σήμερα να επανακινητοποιήσει τον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους που συγκρότησε πριν από έναν χρόνο, για να απαντήσει στην διπλωματική επίθεση της Ρωσίας, η οποία πήρε και πάλι την πρωτοβουλία στη Συρία.

    Η σύνοδος κορυφής των χωρών του συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο περιθώριο των εργασιών της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, από το βήμα της οποίας συγκρούσθηκαν χθες Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος, ο πρόεδρος της Ρωσίας πρότεινε χθες τη συγκρότηση ευρέως αντιτρομοκρατικού συνασπισμού, που θα στηριχθεί στις συριακές στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος και θα επιτρέψει τη διατήρηση στην εξουσία του Μπασάρ αλ Ασαντ, τον οποίο απορρίπτει ως "τύραννο" ο Μπαράκ Ομπάμα.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τεθεί επικεφαλής διεθνούς συνασπισμού στον οποίο συμμετέχουν 60 χώρες , ανάμεσά τους η Γαλλία, η Βρετανία και οι γειτονικές της Συρίας αραβικές χώρες.

    Οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στο πεδίο των συγκρούσεων, καθώς, απουσία χερσαίων επιχειρήσεων, οι δυνάμεις των τζιχαντιστών εξακολουθούν να ελέγχουν τεράστιες εκτάσεις στη Συρία και το Ιράκ.

    [07] Πέφτει η δημοτικότητα των συντηρητικών της Μέρκελ λόγω της προσφυγικής κρίσης

    Η δημοτικότητα των συντηρητικών της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και έναν χρόνο, στο 38,5%, λόγω των ανησυχιών των ψηφοφόρων για την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης.

    Η Μέρκελ επικρίνεται, ιδιαίτερα μεταξύ των κύκλων των συντηρητικών, ότι τροφοδοτεί το μεταναστευτικό αυτό κύμα προς τη Γερμανία, δίνοντας εμπράκτως το πράσινο φως σε αυτούς που ζητούν άσυλο να μεταβούν στη χώρα. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προσπαθεί να αντεπεξέλθει σε ένα κύμα περίπου 800.000 προσφύγων και μεταναστών που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια και αναμένεται να καταφύγουν εκεί.

    Η δημοσκόπηση του INSA, που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Bild, έδειξε υποχώρηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των συντηρητικών από την περασμένη εβδομάδα. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) εταίροι της Μέρκελ στον κυβερνητικό «μεγάλο συνασπισμό», έπεσαν επίσης κατά μια μονάδα στο 23,5%.

    [08] Η Skoda ανακοίνωσε ότι 1,2 εκατ. οχήματά της είναι εφοδιασμένα με το "ύποπτο" λογισμικό της Volkswagen

    Η εταιρεία Skoda, η θυγατρική του ομίλου Volkswagen στην Τσεχία, ανακοίνωσε σήμερα ότι 1,2 εκατομμύρια οχήματά της είναι εφοδιασμένα με το λογισμικό που παραποιεί τα αποτελέσματα των ελέγχων για τις εκπομπές καυσαερίων.

    Ο εκπρόσωπος της τσεχικής εταιρείας, Γιόζεφ Μπάλαζ, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πρόκειται για οχήματα που κυκλοφορούν σε όλον τον κόσμο και έχουν κατασκευαστεί στο παρελθόν. Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι τα αυτοκίνητα που είναι εφοδιασμένα με τους "ύποπτους" κινητήρες, τους ΕΑ 189, είναι "απολύτως ασφαλή" για να κυκλοφορούν στους δρόμους.

    Το υπουργείο Μεταφορών της Τσεχίας είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα ανακαλέσει τα αυτοκίνητα αυτά προκειμένου να ελεγχθούν. Πρόκεται κυρίως για οχήματα ντίζελ που κατασκευάστηκαν από το 2009 μέχρι το 2013.

    Νωρίτερα σήμερα και η εταιρεία Audi ανακοίνωσε ότι 2,1 εκατομμύρια οχήματά της είναι εφοδιασμένα με το λογισμικό αυτό που τοποθετούσε η Volkswagen.

    [09] Καταθέτει στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο πατέρας του Π. Φύσσα

    Καταθέτει στη δίκη για τη δράση της Χρυσής Αυγής, στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, ο πατέρας του 34χρονου μουσικού Παύλου Φύσσα, πρώτος μάρτυρας στην λίστα των 131 μαρτύρων κατηγορητηρίου στη μεγάλη υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης .

    Δύο χρόνια μετά την άγρια δολοφονία του παιδιού του ο Παναγιώτης Φύσσας, εργάτης στην «Ζώνη του Περάματος», στέκεται ενώπιον των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, λίγα μόλις μέτρα μακριά από το εδώλιο όπου κάθεται ο δολοφόνος του γιου του Γιώργος Ρουπακιάς, για να πει «αυτά που πρέπει να ακουστούν» όπως ο ίδιος ανέφερε σε δήλωση του πριν λίγες ημέρες.

    [10] Μια Βαβέλ 23 γλωσσών με τη σφραγίδα του Πανεπιστημίου Αθηνών

    Πρωτοάρχισε να λειτουργεί το μακρινό 1932 προσφέροντας μαθήματα στις βασικές γλώσσες της εποχής, τα αγγλικά και τα γαλλικά, τα γερμανικά, και τα ιταλικά. Και σήμερα έχει μετατραπεί σε μια υπερδραστήρια Βαβέλ όπου μιλιούνται 23 γλώσσες - από τα πάντα δημοφιλή αγγλικά έως τα κορεατικά.

    Η καρδιά αυτής της Βαβέλ χτυπάει στην οδό Ιπποκράτους 5, στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί βρίσκεται η έδρα του Διδασκαλείου Ξένων Γλωσσών του πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο ήταν αρχικά τμήμα της Πανεπιστημιακής Λέσχης και από το 1994 λειτουργεί ως αυτοτελής ακαδημαϊκή μονάδα.

    Το Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του ΕΚΠΑ δεν έχει, ωστόσο, ενδοπανεπιστημιακό χαρακτήρα. Το κοινό στο οποίο απευθύνεται δεν είναι μόνο οι φοιτητές του ιδρύματος, αλλά και οι φοιτητές άλλων πανεπιστημίων και ΤΕΙ, καθώς και εργαζόμενοι που θέλουν να διδαχθούν μια γλώσσα για επαγγελματικούς λόγους.

    «Το Διδασκαλείο εμπλουτίζεται ανάλογα με τη ζήτηση», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Φλούδας, υπεύθυνος αυτής της μοναδικής στο είδος της εκπαιδευτικής μονάδας. «Ο σκοπός ήταν η διδασκαλία των βασικών ξένων γλωσσών. Στη συνέχεια προστέθηκαν τα ισπανικά και τα ρωσικά» προσθέτει επισημαίνοντας ότι το επίπεδο των σπουδών που προσφέρει είναι πολύ καλό καθώς οι περισσότεροι καθηγητές έχουν εξειδίκευση στη διδασκαλία ξένων γλωσσών.

    [11] Επίσκεψη Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο Διδυμότειχο

    Στο Διδυμότειχο μετέβη, χθες το απόγευμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Θράκη.

    Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθηκε ο μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, στο ναό Παναγίας Ελευθερώτριας Διδυμοτείχου, όπου και πραγματοποιήθηκε δοξολογία.

    Ο κ. Δαμασκηνός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Αρχιεπίσκοπο για το "ανύστακτο ενδιαφέρον του για τη Θράκη που εκδηλώνεται με κάθε ευκαιρία" και σημείωσε ότι η εν λόγω επίσκεψη τονώνει το ηθικό του ακριτικού λαού της σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες και του δίνει ελπίδες να συνεχίσει την προσπάθειά του για ένα καλύτερο μέλλον.

    [12] Μπάνκσι: Το θεματικό πάρκο «Dismaland» μεταφέρεται σε προσφυγικό καταυλισμό

    Το θεματικό πάρκο «Dismaland» του Βρετανού καλλιτέχνη δρόμου Μπάνκσι, μια παρωδία των θεματικών πάρκων με ένα ετοιμόρροπο κάστρο και βαρκούλες σε μια λίμνη γεμάτη με πρόσφυγες στη δυτική Βρετανία θα μεταφερθεί για να προσφέρει στέγαση σε ένα άτυπο καταυλισμό μεταναστών στο Καλαί στη βόρεια Γαλλία, ανακοίνωσε ο καλλιτέχνης στην ιστοσελίδα του.

    Το «Πάρκο της Σύγχυσης», που αυτοαποκαλείται «Το πιο απογοητευτικό νέο αξιοθέατο της Βρετανίας» αποδείχθηκε μια εμπορική επιτυχία, προσελκύοντας περισσότερους από 150.000 επισκέπτες (επί πληρωμή) στις πέντε εβδομάδες λειτουργίας του στο στο Γουέστον-σούπερ-Μέιρ, μια παραθαλάσσια πόλη κοντά στη γενέτειρα του Μπάνκσι, το Μπρίστολ.

    «Έρχεται σύντομα το Dismaland Καλαί», ανέφερε η ιστοσελίδα με μια φωτογραφία του κάστρου της Ωραίας Κοιμωμένης του πάρκου πλάι στις τέντες του καταυλισμού.

    [13] Έκθεση φωτογραφίας για τον «άγνωστο πόλεμο» στην ανατολική Ουκρανία

    Στις κατακόμβες της ρωσικής εκκλησίας, εκεί όπου λειτουργούσαν θερμά ρωμαϊκά λουτρά, παρουσιάζεται η έκθεση φωτογραφίας, του φωτορεπόρτερ Αντρέι Στένιν ο οποίος σκοτώθηκε το 2014, στον "άγνωστο πόλεμο" στην ανατολική Ουκρανία.

    Με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, ο Σύλλογος Dostoyevsky, το Δίκτυο Alternativa και η ομάδα αλληλεγγύης Save Donbass, διοργάνωσαν την έκθεση: «Donbass, οι κατακόμβες του 21ου αιώνα».

    Η έκθεση φιλοξενείται στο μοναδικό και επιβλητικό χώρο, σε μια προσπάθεια συμβολικού παραλληλισμού του διωγμού των πρώτων χριστιανών και της αναζήτησης προστασίας, με τις σημερινές «κατακόμβες» του Ντονμπάς, τα υπόγεια και καταφύγια, όπου δεκάδες παιδιά ζουν ακόμη και για μήνες, προκειμένου να σωθούν από τους βομβαρδισμούς.

    [14] Υπογραφές για στήριξη της υποψηφιότητάς του, για την προεδρία της ΝΔ συγκεντρώνει ο Αδ. Γεωργιάδης

    Συγκεντρώνει υπογραφές ο 'Αδωνις Γεωργιάδης για τη στήριξη της υποψήφιότητας του για την ηγεσία της ΝΔ. Όπως αποκάλυψε, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, έχει ήδη συγεντρώσει 14 από τις 50 απαιτούμενες υπογραφές. Υποστήριξε ότι «δε θέλει υπογραφές "διασήμων"», ενώ ερωτηθείς για το αν θα έχει τη στήριξη του Μάκη Βορίδη, απάντησε: «Ο Μάκης είναι φίλος μου χρόνια, είχαμε κοινή διαδρομή, όμως δεν είμαστε ομάδα, δεν είμαστε το ίδιο πολιτικό πρόσωπο. Δεν ξέρω αν θα υπογράψει».

    Σημείωσε ότι ο ίδιος «δεν έχει μηχανισμούς». «Είμαι αυτό που βλέπετε» σημείωσε και συνέχισε: «Σε κάποιους αρέσει, σε κάποιους όχι. Δεν έχω προλάβει να φτιάξω μηχανισμούς, γιατί είχα βιοποριστικά προβλήματα να λύσω για την οικογένειά μου».

    Αναφερόμενος στους ανθυποψηφίους του, σχολίασε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δέκα χρόνια καριέρας στον τραπεζικό τομέα, ο Απόστολος Τζιτζικώστας είχε μεγάλη νίκη στην περιφέρεια Μακεδονίας. Για τον Βαγγέλη τι να πω;» Και συνέχισε τονίζοντας ότι «είναι καλοδεχούμενη υποψηφιότητα Μεϊμαράκη» διευκρινίζοντας: «η ιδέα ότι είναι ο Μεϊμαράκης μεταβατικός είναι λάθος. Εγώ πάντως, αν μαζέψω τις υπογραφές θα είμαι υποψήφιος. Κανένας και πρώτος εγώ δεν θεωρώ ότι αν κερδίσει κάποιος άλλος θα πάει χαμένη η παράταξη. Δεν είμαστε εχθροί».

    [15] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με τον Έ. Ράμα, στη Ν. Υόρκη

    Συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, Έντι Ράμα, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την σημασία επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, στην βάση του διεθνούς δικαίου και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού. Παράλληλα ανέδειξε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και του σεβασμού των θρησκευτικών δικαιωμάτων, αναδεικνύοντας στο πλαίσιο αυτό τον σημαντικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό της γειτονικής χώρας στην πορεία της προς την Ευρώπη, αναμένοντας, παράλληλα, από την Αλβανία να επιδεικνύει σταθερή βούληση στην ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Επίσης συζητήθηκε η προοπτική διμερούς συνεργασίας με έμφαση στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ενώ ο Έντι Ράμα κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Αλβανία.

    [16] Σύσκεψη στο Αρχηγείο του Λιμενικού για το μεταναστευτικό

    Η αντιμετώπιση του προβλήματος με τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές στο ανατολικό Αιγαίο, η ενίσχυση και αντικατάσταση πλωτών μέσων σε νησιά με μεγάλες ανάγκες, το θέμα των μεταθέσεων 833 στελεχών του σώματος που κοινοποιήθηκαν πρόσφατα και η επανεξέταση του «Λιμενικού Καλλικράτη», εξετάζονται σήμερα σε ευρεία σύσκεψη στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή, στην οποία συμμετέχουν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αθανάσιος Αθανασόπουλος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αξιωματικών του Λιμενικού θα ζητήσουν ενίσχυση των υπηρεσιών και σε άλλα νησιά που δέχονται και αυτά μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών ροών, όπως η Λέρος, ενώ θα θέσουν αίτημα για «πάγωμα» των μεταθέσεων για τους λιμενικούς που έχουν παιδιά, λέγοντας πως έχουν ξεκινήσει ήδη τα σχολεία και δεν γίνεται να ταλαιπωρηθούν οι οικογένειες αυτών των συναδέλφων.

    Αξιωματικοί του σώματος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το θέμα των μεταναστευτικών ροών στο ανατολικό Αιγαίο, υποστήριξαν ότι αυτό διογκώθηκε από τη στιγμή που αποφασίστηκε η κατασκευή του φράγματος μήκους 12,5 χιλιομέτρων στον 'Εβρο, από τον σταθμό της Καστανιάς μέχρι τον ποταμό Εβρο.

    Οπως ανέφεραν, ο φράκτης που υπήρξε επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσια Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, όταν υπουργός ήταν ο Χρήστος Παπουτσής, απέτρεψε μεν τη διόδο των μεταναστευτικών ροών στο χερσαίο τμήμα στις Καστανιές, ωστόσο οδήγησε έναν μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, να ακολουθεί τον δρόμο δια θαλάσσης προκειμένου να φθάσουν στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας και να μεταβούν σε κάποια χώρα της Ευρώπης.

    Το γεγονός αυτό, σημείωσαν, δημιούργησε πολλαπλά προβλήματα, όπως απώλειες ανθρώπινων ζωών καθώς πολλοί από τους μετανάστες δεν γνωρίζουν καθόλου από θάλασσα, κόστος στις επιχειρήσεις διάσωσης του λιμενικού, φθορά μέσων αλλά και κόπωση στο στελεχιακό δυναμικό. Ειδικά με τα σκάφη που διαθέτει το Σώμα, τα οποία, όπως υποστηρίζουν στελέχη του Λιμενικού, είναι καταπονημένα, είναι ελάχιστα και μετά βίας καλύπτουν τις ανάγκες. Προσθέτουν δε, ότι στην περίπτωση που αποφασιστεί η απομάκρυνση ενός σκάφους από μια περιοχή προς μια άλλη στο Αιγαίο, τότε δεν υπάρχει πλωτό για να καλύψει το κενό που θα έχει δημιουργηθεί.

    Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης αυτή τη στιγμή έχει οργανική δύναμη 114 ατόμων και αυτή τη στιγμή υπηρετούν 120 έχοντας ως ενίσχυση 53 λιμενικούς που έφτασαν στο νησί επί υπηρεσιακής κυβέρνησης, όταν υπουργός ήταν ο Χρήστος Ζώης. Επίσης, στους λιμενικούς σταθμούς Μήθυμνας Πλωμαρίου και Συρρίου στη Λέσβο υπηρετούν 44 άτομα.

    Στο λιμεναρχείο της Σάμου, η προβλεπόμενη οργανική δύναμη είναι 83 άτομα και αυτή τη στιγμή υπηρετούν 61, στη Χίο προβλέπονται 86 και υπηρετούν 90, στην Κώ 71 και υπηρετούν 50. Στη Λέρο, προβλέπεται οργανική δύναμη 51 στελεχών και αυτή τη στιγμή υπηρετούν 40, ενώ στη Ρόδο προβλέπονται 120 και υπηρετούν 99. Τέλος, στην Κάλυμνο η προβλεπόμενη οργανική δύναμη είναι 50 και αυτή τη στιγμή υπηρετούν 32.

    Το πρωί κατέπλευσαν στο λιμάνι του Πειραιά, το καταμαράν tera jet με 1742 μετανάστες από τη Λέσβο και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star 1 με 510 μετανάστες από τη Μυτιλήνη και 655 από τη Χίο.

    Το τελευταίο 24ωρο, το λιμενικό σώμα έχει διασώσει τουλάχιστον 582 παράτυπους μετανάστες σε 17 περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τα περιστατικά αυτά έλαβαν χώρα στα νησιά Λέσβου, Χίου, Σάμου, Φαρμακονησίου και Κω.

    [17] Μ. Ομπάμα: Οι ΗΠΑ έτοιμες να συνεργαστούν με τη Ρωσία και το Ιράν στο θέμα της Συρίας

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κατήγγειλε σήμερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τη στήριξη που προσφέρουν ορισμένες χώρες στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, έναν «τύραννο» που «σφαγιάζει αθώα παιδιά».

    Ενώπιον της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε, αναφερόμενος προφανώς στη στάση της Μόσχας, τη λογική που συνίσταται στο να προσφέρεται υποστήριξη «σε τυράννους όπως ο Μπασάρ αλ Άσαντ» με το πρόσχημα ότι η εναλλακτική «θα ήταν χειρότερη».

    Την ίδια ωστόσο ώρα ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους δήλωσε ότι είναι «έτοιμος να συνεργαστεί» με τη Ρωσία και το Ιράν με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Συρία, που διαρκούν περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

    «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με οποιοδήποτε έθνος, περιλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν, για να διευθετήσουν τη διένεξη», τόνισε ο Ομπάμα.

    «Ωστόσο πρέπει να το αναγνωρίσουμε ότι δεν μπορεί ? έπειτα από τόσο αιματοκύλισμα, τόσες σφαγές ? να υπάρξει μια επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε πριν από τον πόλεμο» υπογράμμισε.

    «Δεν υπάρχει χώρος για να φιλοξενηθεί μια αποκαλυπτική αίρεση όπως το Ισλαμικό Κράτος και οι ΗΠΑ δε θα απολογηθούν επειδή χρησιμοποιούν τις ένοπλες δυνάμεις μας ως τμήμα του ευρύτερου συνασπισμού που καταδιώκει» το Ισλαμικό Κράτος, τόνισε ο ίδιος.

    [18] Το Facebook «έπεσε» για μία ακόμη φορά και μαζί έπεσαν και οι μετοχές του λόγω ανησυχιών

    Για μια ακόμη φορά τον τελευταίο καιρό, χθες το βράδυ αρκετοί χρήστες του Facebook σε διάφορα μέρη του κόσμου δεν είχαν για λίγη ώρα πρόσβαση στο δίκτυο. Το τεχνικό πρόβλημα λύθηκε μετά από περίπου 40 λεπτά.

    Ήταν η δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το BBC, που το Facebook «έπεσε». Μαζί του έπεσαν γύρω στο 4% και οι μετοχές του στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς ανησυχίες άρχισαν να ζώνουν τους επενδυτές μετά τα απανωτά προβλήματα.

    Το Facebook έχει πλέον 1,5 δισ. χρήστες και συνεχίζει να επεκτείνεται.

    [19] Η ρύπανση του αέρα από τα αυτοκίνητα σκοτώνει όσους έχουν κάνει μεταμόσχευση πνευμόνων

    Για πρώτη φορά οι επιστήμονες στην Ευρώπη έδειξαν ότι όσοι άνθρωποι έχουν κάνει μεταμόσχευση πνευμόνων και ζουν κοντά σε δρόμους με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω της κίνησης των οχημάτων, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου ή απόρριψης του μοσχεύματός τους. Για την μελέτη συνεργάστηκαν για πρώτη φορά 13 μεγάλα κέντρα μεταμοσχεύσεων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντέηβιντ Ρούτενς του βελγικού Πανεπιστημίου της Λουβέν, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο 'Αμστερνταμ, υπολόγισαν ότι ο κίνδυνος θανάτου αυξάνει κατά 10% για τους ασθενείς που ζουν σε περιοχές όπου τα επίπεδα ρύπανσης ξεπερνούν τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 September 2015 - 8:32:18 UTC