Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΚΕ: H αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά πλήττει τα λαϊκά στρώματα και τους αυτοαπασχολούμενους
  • [02] Στις 647,73 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 1,06%
  • [03] Πάνω από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες διέσχισαν τη Μεσόγειο το 2015
  • [04] Ιταλία και Ελλάδα οι πιο «γερασμένες» χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με την Eurostat
  • [05] Δίκη ΧΑ: Με εντάσεις ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Παναγιώτη Φύσσα
  • [06] Προθεσμία για την Παρασκευή ζήτησε και έλαβε ο Θ. Λιακουνάκος
  • [07] Οι σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας διέπονται από συνεργασία,επισήμαναν ο Αρχιεπίσκοπος και ο υπουργός Παιδείας
  • [08] Ο Δήμος Αθηναίων παραχωρεί και δεύτερο χώρο για τη φιλοξενία προσφύγων
  • [09] Πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επικουρικής Επιτροπής της Σύμβασης της UNESCO του 1970 η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη
  • [10] Γνωστά και άγνωστα ναυάγια στον πυθμένα της Μεθώνης και της νήσου Σαπιέντζας «αναδύουν» τα μυστικά τους
  • [11] «H επιτυχία του ταξιδιού του κ. Τσίπρα στη Νέα Υόρκη έχει φέρει σε προφανή αμηχανία τη ΝΔ»
  • [12] Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Αρχηγείο του Λιμενικού για το μεταναστευτικό
  • [13] Σεισμική δόνηση 4,6 Ρίχτερ νότια της Κρήτης
  • [14] Αυτοκίνητο-Οι τεχνολογίες ασφάλειας του νέου VW Touran

  • [01] ΚΚΕ: H αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά πλήττει τα λαϊκά στρώματα και τους αυτοαπασχολούμενους

    «Η αύξηση του ΦΠΑ πλήττει τα λαϊκά στρώματα των νησιών, μετατρέπει τις διακοπές σε "απαγορευμένο είδος" για τη λαϊκή οικογένεια και αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα για τους αυτοαπασχολούμενους στα νησιά» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του, προσθέτοντας ότι «την ίδια στιγμή μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι θα παραμείνουν στο απυρόβλητο, αφού με τις δυνατότητες νόμιμων φοροαπαλλαγών μέσα από αναπτυξιακά πακέτα, αφορολόγητα αποθεματικά και τριγωνικές πωλήσεις του τουριστικού εμπορεύματος, όχι απλά δεν θα επιβαρυνθούν, αλλά θα συγκεντρώσουν ακόμα μεγαλύτερο τμήμα της τουριστικής αγοράς».

    Το ΚΚΕ καλεί σε αγωνιστική συμπόρευση τα λαϊκά στρώματα «για ν' αποτρέψουμε τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα, ν' ανακτήσουμε τις απώλειες των προηγούμενων ετών και ν' ανοίξουμε τον ελπιδοφόρο δρόμο της ριζικής ανατροπής», καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

    [02] Στις 647,73 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση 1,06%

    Πτωτικές τάσεις επικρατούν στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 650 μονάδων, έχουν περιοριστεί όμως οι ενδοσυνεδριακές απώλειες που ξεπερνούσαν το 2%.

    O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 14:25, διαμορφώνεται στις 647,73 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,06%.

    Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 641,35 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 2,04%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 12,75 εκατ. ευρώ.

    [03] Πάνω από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες διέσχισαν τη Μεσόγειο το 2015

    Περισσότερο από μισό εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες έφθασαν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο το 2015 και σχεδόν 3.000 έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

    Φέτος, συνολικά σχεδόν 515.000 μετανάστες και πρόσφυγες διέσχισαν τη Μεσόγειο: σχεδόν 383.000 έφθασαν στην Ελλάδα και περίπου 129.000 στην Ιταλία, αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία που διευκρινίζει ότι το 54% αυτών είναι Σύροι και το 13% Αφγανοί.

    Στην Ελλάδα το 71% των ανθρώπων που έχουν φθάσει είναι Σύροι.

    Παράλληλα, περίπου 2.980 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή φέρονται ως αγνοούμενοι φέτος στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο.

    Το 2014, σχεδόν 3.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ή παραμένουν αγνοούμενοι στα νερά της Μεσογείου, σύμφωνα με την UNHCR.

    [04] Ιταλία και Ελλάδα οι πιο «γερασμένες» χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με την Eurostat

    Τα υψηλότερα ποσοστά ηλικιωμένων στην ΕΕ καταγράφουν η Ιταλία και η Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2014 που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 18,5% του πληθυσμού της ΕΕ είναι άνω των 65 ετών. Άνω των 80 ετών είναι το 5% του πληθυσμού της ΕΕ, το οποίο προβλέπεται να φτάσει το 12% το 2080.

    Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά πληθυσμού άνω των 80 ετών είναι η Ιταλία (6,4%), η Ελλάδα (6%), η Ισπανία και η Γαλλία (5,7%). Στον αντίποδα οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά ατόμων άνω των 80 ετών είναι η Ιρλανδία και η Σλοβακία (3%) και η Κύπρος (3,1%).

    Όσον αφορά τα ποσοστά πληθυσμού άνω των 65 ετών, τα υψηλότερα καταγράφονται στην Ιταλία (21,4%) και ακολουθεί η Ελλάδα με ποσοστό 20,5%, το οποίο σύμφωνα με τη Eurostat αναμένεται να αυξηθεί στο 31% έως το 2080. Όσον αφορά τους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών στην Ελλάδα, από 6% του πληθυσμού το 2014 προβλέπεται πως θα αυξηθεί στο 13,5% το 2080.

    Το προσδόκιμο ζωής των γυναικών άνω των 65 ετών στην Ελλάδα είναι κατά μέσο όρο 21,6 χρόνια, ενώ για τους άνδρες 18,7 χρόνια. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην «ΕΕ των 28» είναι 21,3 χρόνια και 17,9 χρόνια.

    [05] Δίκη ΧΑ: Με εντάσεις ολοκληρώθηκε η κατάθεση του Παναγιώτη Φύσσα

    Με εντάσεις, κατά τη διάρκεια υποβολής ερωτήσεων από την υπεράσπιση, έκλεισε η κατάθεση του Παναγιώτη Φύσσα. Οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές, όταν οι συνήγοροι υπεράσπισης πολλών εκ των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα έθεταν ερωτήματα στον μάρτυρα.

    «Σέβομαι τον πόνο σας», του είπε μια από τις συνηγόρους των κατηγορουμένων, για να λάβει αμέσως απάντηση από τον Παναγιώτη Φύσσα: «Μην παίζεις με μένα. Δεν σέβεσαι. Αν σεβόσουν δεν θα ήσουν εδώ». Μάλιστα, στο σημείο αυτό παρενέβη η πρόεδρος της έδρας, η οποία είπε στον μάρτυρα «σας παρακαλώ κύριε μάρτυρα κάντε υπομονή. Θα σας ρωτήσουν όλοι, τη δουλειά τους κάνουν». Ωστόσο, λίγο αργότερα ο πατέρας του δολοφονημένου μουσικού εκνευρίστηκε και πάλι, όταν ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά ξεκίνησε να υποβάλλει ερώτηση λέγοντας «με κάθε σεβασμό». Αμέσως ο Παναγιώτης Φύσσας απάντησε «άρχισαν και οι ειρωνείες».

    Ένταση, επίσης, προκλήθηκε όταν συνήγορος υπεράσπισης, βασιζόμενος στον ισχυρισμό του Παναγιώτη Φύσσα πως ο γιος του στοχοποιήθηκε εξαιτίας των αντιφασιστικών του στίχων, είπε «μόνο αντιφασιστικά δεν ήταν τα τραγούδια αυτά». Ακούστηκαν φωνές από φίλους του Παύλου Φύσσα οι οποίοι αποχώρησαν από την αίθουσα λέγοντας «τι λέει ο καραγκιόζης, άντε ρε».

    Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, οπότε και κλήθηκαν να καταθέσουν η μητέρα και η αδελφή του Παύλου Φύσσα.

    [06] Προθεσμία για την Παρασκευή ζήτησε και έλαβε ο Θ. Λιακουνάκος

    Την Παρασκευή θα οδηγηθεί εκ νέου στην ανακρίτρια διαφθοράς ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, ο οποίος ζήτησε και έλαβε προθεσμία, ώστε να ενημερωθεί για τη δικογραφία και μέχρι τότε θα παραμείνει υπό κράτηση.Ο Θ. Λιακουνάκος συνελήφθη χθες ύστερα από ένταλμα για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Ο επιχειρηματίας, σε γραπτή του δήλωση, εκφράζει«εύλογη εντύπωση» για την «"πρακτική" βεβιασμένης "απολογίας"» του.

    Όπως υποστηρίζει ο κ. Λιακουνάκος «πάντοτε, αποδεδειγμένα, στη διάθεση των δικαστικών αρχών», «δεν είχε ασκηθεί, εξ αρχής, σε βάρος μου, και στα πλαίσια της παρούσης υποθέσεως, η οποιαδήποτε ποινική δίωξη», «δεν έχω δωροδοκήσει, όπως κατ΄επανάληψη έχω δηλώσει οιονδήποτε κρατικό αξιωματούχο» και «όλη η επαγγελματική μου δραστηριότητα ήταν ανέκαθεν διαφανής και νόμιμη και τα εισοδήματά μου εμφανή και φορολογητέα στην Ελλάδα».

    [07] Οι σχέσεις Εκκλησίας-Πολιτείας διέπονται από συνεργασία,επισήμαναν ο Αρχιεπίσκοπος και ο υπουργός Παιδείας

    Στη δυνατότητα συνεργασίας και συναντίληψης στο πλαίσιο διακριτών ρόλων και προς την κατεύθυνση συναινετικής επίλυσης όποιων ζητημάτων ανακύπτουν μεταξύ Εκκλησίας-Πολιτείας, επικεντρώθηκαν στη συνάντησή τους ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος και ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης.

    «Κλειδί» σε αυτό αποτελεί η προσωπική επικοινωνία του Αρχιεπισκόπου με τον υπουργό Παιδείας και η συνέχιση λειτουργίας της Επιτροπής Σχέσεων Εκκλησίας - Πολιτείας, η οποία έχει συσταθεί από την εποχή κατά την οποία υπουργός Παιδείας ήταν η 'Αννα Διαμαντοπούλου.

    Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του μαθήματος των Θρησκευτικών, που ανέκυψε μετά τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου, ο Μακαριώτατος είπε ότι διοικεί την Εκκλησία με το Ευαγγέλιο, το Σύνταγμα και τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας που ψήφισε η Βουλή και αποτελεί νόμο του κράτους, τον 590/1977. Ο ίδιος ο καταστατικός χάρτης επιτάσσει συνεργασία για τη χριστιανική διαπαιδαγώγηση της νεότητας Εκκλησίας και κράτους. Ενδιαφέρονται και οι δύο, προσέθεσε, να προαχθεί ο άνθρωπος και εκεί συναντώνται.

    Ο κ. Φίλης, από τη μεριά του, χαρακτήρισε ειλικρινή και γόνιμη τη συνάντηση του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τα ζητήματα που αφορούν την Εκκλησία και τη σχέση της με την Πολιτεία. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως οι ρόλοι είναι διακριτοί και τόνισε ότι «θέλουμε να υπάρξει συνεργασία, όχι ευκαιριακή αλλά μόνιμη, εφ' όλων των ζητημάτων».

    [08] Ο Δήμος Αθηναίων παραχωρεί και δεύτερο χώρο για τη φιλοξενία προσφύγων

    Νέο χώρο θα παραχωρήσει ο Δήμος Αθηναίων προκειμένου να στεγάσει ακόμη ένα ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, με στόχο να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στις κεντρικές πλατείες της πρωτεύουσας.

    Αυτό συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν, νωρίς το μεσημέρι, στο υπουργείο Εσωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, με το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

    «Το υπουργείο Μετανάστευσης βλέπει με ιδιαίτερη ανησυχία φαινόμενα επιβάρυνσης της ζωής στον κοινωνικό ιστό της πόλης, που δημιουργήθηκαν από μία μεγάλη πίεση και αύξηση των προσφυγικών ροών, και η Βικτώρια είναι ένα τυπικό παράδειγμα. Ο δήμαρχος έχει πολύ μεγάλη αγωνία γι' αυτό. Κάνουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια και πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες θα έχουμε ελαφρύνει πάρα πολύ το πρόβλημα», επισήμανε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

    Από την πλευρά του, ο κ. Καμίνης υπογράμμισε ότι «ο Δήμος, έστω και μόνος του, θα βοηθήσει και πάλι, προσπαθώντας να εξασφαλίσει έναν ελεύθερο χώρο, υπό την αυστηρή όμως προϋπόθεση αυτή τη φορά ότι θα εκλείψει το απαράδεκτο φαινόμενο να κατασκηνώνουν άνθρωποι σε κεντρικές πλατείες και γειτονιές της Αθήνας».

    Ο δήμαρχος Αθηναίων εξήρε την «αξιοθαύμαστη ωριμότητα που έχουν επιδείξει οι κάτοικοι μέχρι στιγμής», ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, «καιροφυλακτούν ακραίοι κύκλοι προκειμένου να εκμεταλλευτούν αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση που επικρατεί».

    [09] Πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επικουρικής Επιτροπής της Σύμβασης της UNESCO του 1970 η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη

    Τη Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη (εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού) επέλεξε ομόφωνα για πρόεδρό της η Διακυβερνητική Επικουρική Επιτροπή της Σύμβασης της UNESCO για την αποτροπή και αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, στο πλαίσιο της τρίτης Συνόδου της.

    Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, «είναι προφανές ότι η ανάληψη της προεδρίας της Διακυβερνητικής Επιτροπής από την Ελλάδα, πέραν του ότι αποτελεί σημαντική επιτυχία της χώρας μας, σηματοδοτεί και μια πρόκληση για την περαιτέρω δραστηριοποίηση της Επιτροπής, υπό ελληνική πλέον Προεδρία, δεδομένης της διεθνούς συγκυρίας της καταστροφής από ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες σημαντικών μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και την Υεμένη και της συναφούς παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών προερχομένων από τις χώρες αυτές στο παράνομο εμπόριο τέχνης. Στο πλαίσιο αυτό, η δραστηριοποίηση της υπό Ελληνική Προεδρία Επιτροπής στο πλαίσιο της εφαρμογής της Απόφασης 2199(2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ειδικότερα των παραγράφων 15-17 της Απόφασης αυτής αναμένεται να είναι καθοριστική».

    [10] Γνωστά και άγνωστα ναυάγια στον πυθμένα της Μεθώνης και της νήσου Σαπιέντζας «αναδύουν» τα μυστικά τους

    Εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα που καθιστούν τη θαλάσσια περιοχή της Μεθώνης, μία από τις πιο σημαντικές ενάλιες αρχαιολογικές θέσεις της χώρας, έφεραν στο φως οι ενάλιες γεωαρχαιολογικές και γεωφυσικές έρευνες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στον όρμο της Μεθώνης και στο βόρειο τμήμα της νήσου Σαπιέντζας, από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

    Επιπλέον, δύο γνωστά ναυάγια στις βόρειες ακτές της νήσου Σαπιέντζας αποτυπώθηκαν για πρώτη φορά λεπτομερώς, ενώ γεωαρχαιολογικές έρευνες πραγματοποιήθηκαν και στον καταβυθισμένο οικισμό της Μέσης εποχής του Χαλκού, που έχει εντοπισθεί στον όρμο της Μεθώνης.

    [11] «H επιτυχία του ταξιδιού του κ. Τσίπρα στη Νέα Υόρκη έχει φέρει σε προφανή αμηχανία τη ΝΔ»

    Προκλητικό χαρακτηρίζει η κυβέρνηση να κατηγορεί ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης τον Αλέξη Τσίπρα ότι πήγαινε απροετοίμαστος στις διαπραγματεύσεις, ενώ, όπως σημειώνει, η ΝΔ ως κυβέρνηση ήταν διατεθειμένη να υποχωρήσει σε οποιαδήποτε απαίτηση των δανειστών.

    Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η επιτυχία του ταξιδιού του κ. Τσίπρα στη Νέα Υόρκη έχει φέρει σε προφανή αμηχανία τη ΝΔ, και καλεί τον κ. Μεϊμαράκη να μελετήσει καλύτερα τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών για να βγάλει τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα.

    Ειδικότερα, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη, αναφέρεται:

    «Η επιτυχία του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Νέα Υόρκη, έχει φέρει σε προφανή αμηχανία τη Νέα Δημοκρατία. Είναι ωστόσο τουλάχιστον προκλητικό, να κατηγορεί ο προσωρινός αρχηγός της ΝΔ τον Αλέξη Τσίπρα ότι πήγαινε απροετοίμαστος στις διαπραγματεύσεις, όταν το κόμμα του ως κυβέρνηση ήταν διατεθειμένο να υποχωρήσει σε οποιαδήποτε απαίτηση των δανειστών. Συνιστούμε στον κ. Μεϊμαράκη να αφήσει τις γραφικές ασκήσεις ειρωνικού ύφους και να μελετήσει καλύτερα τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, ώστε να βγάλει - αν είναι σε θέση - τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα».

    [12] Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Αρχηγείο του Λιμενικού για το μεταναστευτικό

    Ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή, στην οποία συμμετέχουν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αθανάσιος Αθανασόπουλος.

    Στη σύσκεψη εξετάστηκαν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος με τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές στο ανατολικό Αιγαίο, η ενίσχυση και αντικατάσταση πλωτών μέσων σε νησιά με μεγάλες ανάγκες, το θέμα των μεταθέσεων 833 στελεχών του σώματος που κοινοποιήθηκαν πρόσφατα και η επανεξέταση του «Λιμενικού Καλλικράτη».

    [13] Σεισμική δόνηση 4,6 Ρίχτερ νότια της Κρήτης

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε σήμερα στις 12:12 από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στη θαλάσσια περιοχή της νότιας Κρήτης και έγινε αισθητή στην περιοχή της Μεσαράς και των νότιων περιοχών του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου.

    Ο σεισμός προερχόταν από απόσταση 376 χιλιομέτρων νότια-νοτιοανατολικά της Αθήνας και το επίκεντρο του εντοπίζεται 47 χιλιόμετρα νότια-νοτιανατολικά του Τυμπακίου, ενώ το εστιακό βάθος του φθάνει τα 10 χιλιόμετρα.

    Από τη δόνηση δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

    [14] Αυτοκίνητο-Οι τεχνολογίες ασφάλειας του νέου VW Touran

    Η νέα γενιά του VW Touran είναι το νεότερο μέλος που προστέθηκε στη γκάμα της γερμανικής μάρκας που διατίθεται στην ελληνική αγορά. Η Kosmocar κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έδωσε στοιχεία για τις τεχνολογίες ασφάλειας που διαθέτει το μικρομεσαίο πολυμορφικό μοντέλο της. Ειδικότερα ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού, το γερμανικό αυτοκίνητο διαθέτει τα εξής συστήματα ασφάλειας:

    Αποφυγή πολλαπλών συγκρούσεων Multi Collision Brake, το σύστημα ενεργοποιεί αυτόματα τη λειτουργίαπέδησης μετά από μία σύγκρουση προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω συγκρούσεις. Προληπτική ασφάλεια επιβατών Pre Crash, όταν αναγνωρίζεται μια κρίσιμη κατάσταση για το όχημα, κλείνουν αυτόματα τα παράθυρα και η ηλιοροφή και η ζώνη του καθίσματος σφίγγει (προεντατήρας).

    Υποβοήθηση κυκλοφοριακής συμφόρησης Traffic Jam Assist, το σύστημα επιτρέπει τη σχεδόν αυτόματη οδήγηση μέσα σε συνθήκες αυξημένης κυκλοφορίας. Ενεργοποιείται σε ταχύτητες από 0-60 χλμ./ώρα. Διατίθεται μόνο σε συνδυασμό με κιβώτιο DSG. Adaptive Cruise Control (ACC), το σύστημα διατηρεί την προεπιλεγμένη ταχύτητα μαζί με την προκαθορισμένη απόσταση από το προπορευόμενο. Ενεργοποείται σε ταχύτητες από 30 ? 160 χλμ./ώρα.

    Σύστημα επιτήρησης εμπρός χώρου Front Assist, βοηθά τον οδηγό σε κρίσιμες καταστάσεις παράγοντας αυτόματα την απαραίτητη πίεση πέδησης ώστε να αποφευχθεί η σύγκρουση, ή να μειωθεί η σφοδρότητα. City Emergency Braking, περιλαμβάνεται στο σύστημα Front Assist, λειτουργεί σε ταχύτητες πόλης (κάτω από 30 χλμ./ωρα) και εφόσον ο οδηγός δεν αντιδράσει σε περίπτωση επικείμενης σύγκρουσης με προπορευόμενο όχημα, το σύστημα ακινητοποιεί αυτόνομα το νέο Touran.

    Προειδοποίηση τυφλής γωνίας Side Assist με Rear Traffic Alert, προειδοποιεί τον οδηγό για το νεκρό σημείο καθώς και για την κυκλοφορία κατά την έξοδο του αυτοκινήτου στο πίσω μέρος. Όταν ξεπαρκάρει από μία θέση στάθμευσης, το Rear Traffic Alert προειδοποιεί για τα διερχόμενα οχήματα πίσω και στο πλάι του αυτοκινήτου. Το σύστημα ανιχνεύει την περιοχή μέχρι 50 μέτρα.

    Side Assist "Plus" με Lane Assist, συνδυαστικά με το Lane Assist, εάν το σύστημα ανιχνεύσει μια ακούσια αλλαγή στη λωρίδα κυκλοφορίας, αντιδρά με δόνηση στο τιμόνι, ενώ προχωρά και σε διορθωτικές ενέργειες στο τιμόνι όταν αναγνωρίζει διερχόμενη κίνηση στο πίσω μέρος του οχήματος.

    Trailer Assist, διενεργεί τους απαραίτητους ελιγμούς στο αυτοκίνητο όταν είναι δεμένο ένα ρυμουλκούμενο. Η γωνία του τρέιλερ υπολογίζεται με βάση αλγόριθμους επεξεργασίας εικόνων της κάμερας οπισθοπορείας. Η γωνία του τιμονιού υπολογίζεται ανεξάρτητα από το είδος της ρυμούλκας.

    Ανακοινώθηκε ότι το νέο Touran βραβεύτηκε με 5 αστέρια από τον οργανισμό ασφάλειας EuroNCAP.

    Σπύρος Ρέκκας


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 29 September 2015 - 12:32:18 UTC