Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβέρνηση: Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των επαφών του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
  • [02] Λ. Κατσέλη:Δεν θα χρειαστούν και τα 25 δισ. που διατίθενται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
  • [03] «Έκλεισε» η λίστα με τα προαπαιτούμενα για την Ελλάδα
  • [04] Ψυχρό κλίμα στη συνάντηση Ολάντ-Πούτιν με επίκεντρο τη Συρία
  • [05] Σωτήρια επέμβαση του Λιμενικού για μια 18χρονη παραπληγική πρόσφυγα
  • [06] Τηλεδιάσκεψη Αλ. Τσίπρα με Α. Μέρκελ και Β. Φάιμαν για την προσφυγική κρίση μέσα στο Σαββατοκύριακο,
  • [07] Στα γραφεία της ΝΔ ο Άδωνις Γεωργιάδης για να καταθέσει την αίτηση υποψηφιότητάς του
  • [08] Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γ. Σπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Τώρα πρέπει να εφαρμοστεί ό,τι έχει συμφωνηθεί

  • [01] Κυβέρνηση: Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των επαφών του πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

    Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των πολυμερών και διμερών επαφών που είχε ο πρωθυπουργός και συνολικά η ελληνική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, καταγράφεται σε κυβερνητικό σημείωμα αποτίμησης του ταξιδιού του Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη.

    Βασικά στοιχεία της θετικής αποτίμησης που κάνει η κυβέρνηση είναι ότι ο πρωθυπουργός ανέδειξε το θέμα του χρέους σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον, όπως η ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ ως θετικές αποτιμώνται και οι διμερείς και τριμερείς επαφές με πολλούς ηγέτες της ευρύτερης περιοχής, κάτι που όπως επισημαίνεται, ανέδειξε και τον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανέδειξε τον ρόλο της Ελλάδας και την σημασία της διεθνούς συνεργασίας στο προσφυγικό πρόβλημα, ένα ζήτημα που απασχόλησε και επηρέασε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις εργασίες της γενικής συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού.

    Ως προς τα ειδικότερα θέματα, η αποτίμηση της κυβέρνησης , είναι η εξής:

    1. Χρέος

    Η διεθνοποίηση του ζητήματος του χρέους, εν όψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης για την απομείωσή του, είναι στρατηγικής σημασίας για την κυβέρνηση και για τη χώρα. Αυτό άλλωστε κατέστη προφανές και σε προηγούμενες φάσεις της διαπραγμάτευσης. Ο αντίκτυπος της πρωτοβουλίας αυτής είναι ήδη προφανής.

    Άλλωστε, στην ίδια θα πρέπει να αξιολογηθεί και η επίθεση της ΝΔ στον πρωθυπουργό ότι άνοιξε το ζήτημα του χρέους την στιγμή που «τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θεωρούν ότι ο ΟΗΕ δεν είναι το κατάλληλο φόρουμ» για τέτοια ζητήματα.

    2. Τα ζητήματα διεθνούς πολιτικής

    Στον τομέα αυτό, αξιοποιήθηκε το γεγονός ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής. Αυτή η ενίσχυση της δημόσιας εικόνας αξιοποιήθηκε για να εδραιωθεί ο ρόλος της Ελλάδας, σαν πόλου σταθερότητας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Η αιχμή της ελληνικής παρέμβασης στόχευε σε δύο τομείς: το προσφυγικό και το ζήτημα των διεθνών συνεργασιών.

    Στο ζήτημα των προσφυγικών ροών: Εκτός από τα μέτρα που σταθερά ζητάει η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός μίλησε και από θέση αρχών πάνω στο ζήτημα. Στην Σύνοδο Υψηλού Επιπέδου για το Μεταναστευτικό και τις Προσφυγικές Ροές, μεταξύ άλλων είπε:

    Η τεράστια πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών -πάνω από 80%- είναι πρόσφυγες που δραπετεύουν από πολέμους και συγκρούσεις. Αυτές οι μεταναστευτικές ροές έχουν αιτία: πολέμους και συγκρούσεις -ανεξάρτητα από τις εσωτερικές αιτίες τους- που εμείς ως παγκόσμια κοινότητα δεν κατορθώσαμε να διαχειριστούμε και να επιλύσουμε αποτελεσματικά.

    Δεν υπάρχει χρόνος για δισταγμούς, ιδιαίτερα για τους Δυτικούς εταίρους, οι αποφάσεις των οποίων υπήρξαν τόσο κρίσιμες για τη διαμόρφωση της μοίρας αυτών των χωρών. Δεν έχουμε το περιθώριο να κάνουμε επιλογές στην εξωτερική πολιτική χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν. Πολλοί στην Ευρώπη εξεπλάγησαν με αυτό το φαινόμενο αλλά, ειλικρινά, δεν θα έπρεπε να εκπλαγούν. Χώρες πολύ φτωχότερες και με πολύ μικρότερους πληθυσμούς αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι συγκεκριμένες δράσεις...

    Στόχος ήταν να διεθνοποιηθεί το ζήτημα και ταυτόχρονα να εκφραστούν οι ελληνικές θέσεις ως μέρος της λύσης και όχι ως μέρος της κρίσης. Οι θέσεις που διατυπώθηκαν ήταν προς τις εξής κατευθύνσεις:

  • Να ενταθούν οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για επίλυση των κρίσεων που προκαλούν τις προσφυγικές ροές.

  • Να ενισχυθεί η συνεργασία με τον ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και να δημιουργηθούν μηχανισμοί επανεγκατάστασης από τις χώρες διέλευσης , όπως η Τουρκία η Ιορδανία και ο Λίβανος.

  • Να υποστηριχτούν οι γειτονικές χώρες της Συρίας στην υποδοχή των μεταναστών και να ενισχυθεί η συνεργασία για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων των διακινητών.

  • Να στραφεί αποφασιστικά η Ευρώπη σε μια πολιτική που αναδεικνύει το φιλικό της πρόσωπο και τον ανθρωπισμός της -ιδιαίτερα απέναντι στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά που σηκώνει κεφάλι.

    Στα ζητήματα των διεθνών συνεργασιών: Υλοποιήθηκε η στρατηγική της κυβέρνησης που θεωρεί ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη τις καλές σχέσεις και την στενή συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής μας. Ένα από τα θέματα που προωθήθηκαν σημαντικά, είναι οι τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και τις προοπτικές που ανοίγονται στον οικονομικό και εμπορικό τομέα. Επίσης η προώθηση της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής, η οποία βασίζεται στην αρχή των πολύπλευρων και επωφελών για την χώρα συνεργασιών.

    3. Οι διμερείς σχέσεις

    Όλα τα σημαντικά για την Ελλάδα ζητήματα συζητήθηκαν στις διμερείς επαφές που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, κυρίως με τους πρωθυπουργούς την Τουρκίας και της Αλβανίας. Επιβεβαιώθηκε η αντίληψη ότι χωρίς παραχωρήσεις στα σημαντικά για την χώρα θέματα, μπορούν να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας, μέσω των οποίων να διευθετούνται οι όποιες διαφορές.

    4. Οι επενδύσεις

    Η προσέλκυση επενδύσεων, που θα παράγουν όφελος τόσο για τους επενδυτές, όσο και για την χώρα, είχε σημαντική θέση στην ατζέντα του ταξιδιού. Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιήθηκαν οι επαφές με τον κόσμο της ομογένειας, (κυρίως το Hellinic Initiative) αλλά και οι διμερείς επαφές με τις αντιπροσωπείες άλλων χωρών.

    [02] Λ. Κατσέλη:Δεν θα χρειαστούν και τα 25 δισ. που διατίθενται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

    «Στη συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς υπάρχει ρητή αναφορά ότι δεν προβλέπεται «κούρεμα καταθέσεων», ανεξαρτήτως ποσού», τονίζει η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη της στο τεύχος Οκτωβρίου, του περιοδικού «Οικονομική Επιθεώρηση». «Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης που είναι ευθύνη της ΕΚΤ, προχωρά γρήγορα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Όταν ολοκληρωθούν και τα stress tests, τότε θα προσδιορισθούν και οι κεφαλαιακές ανάγκες ανά τράπεζα. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί εντός του 2015» αναφέρει η κ. Κατσέλη.

    «Η εκτίμησή μας είναι ότι δεν θα χρειασθεί το σύνολο των 25 δισ. ευρώ που προβλέπεται στη συμφωνία για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. Το ακριβές ποσό που θα απαιτηθεί, θα προκύψει βάσει των ακραίων προβλέψεων που θα γίνουν από την ΕΚΤ. Πιστεύω ότι γνώμονας θα είναι, το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές ανάγκες του τραπεζικού μας συστήματος και να εγγυάται, τόσο τη βιώσιμη πορεία του στο μέλλον, όσο και την ουσιαστική συμμετοχή ιδιωτών στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης» επισημαίνει επίσης η πρόεδρος της ΕΕΤ.

    [03] «Έκλεισε» η λίστα με τα προαπαιτούμενα για την Ελλάδα

    Έκλεισε η μακροσκελής λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ. Αυτό ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ευρωπαίος αξιωματούχος.

    Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), που συνεδρίασε σήμερα το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης, επικύρωσε έναν κατάλογο άνω των 40 μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα τις προσεχείς εβδομάδες. Ο κατάλογος αυτός είχε προηγουμένως συμφωνηθεί μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των δανειστών.

    Η λίστα με τα προαπαιτούμενα θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

    [04] Ψυχρό κλίμα στη συνάντηση Ολάντ-Πούτιν με επίκεντρο τη Συρία

    O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν μια σε βάθος συζήτηση σχετικά με τη Συρία σήμερα κατά τη διάρκεια της οποίας «επιχείρησαν να γεφυρώσουν τις διαφορές σχετικά με την πολιτική μετάβαση», γνωστοποίησε ένας συνεργάτης του Ολάντ μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Παρίσι.

    Ο βοηθός του Γάλλου προέδρου δεν ανέφερε εάν επιτεύχθηκε κάποια σύγκλιση απόψεων μεταξύ Ολάντ και Πούτιν σε οποιοδήποτε θέμα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που διήρκησαν 1 ώρα και 15 λεπτά και οι οποίες πραγματοποιήθηκαν πριν από τη σύνοδο στην οποία θα συμμετάσχουν οι δύο ηγέτες με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο με θέμα την ουκρανική κρίση.

    Οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Ρωσίας συζήτησαν τους τρεις όρους που έχει θέσει η Γαλλία προκειμένου να συνεργαστεί με τη Ρωσία στη Συρία, επισήμανε ο σύμβουλος.

    Οι όροι αυτοί συνίστανται στα εξής: οι ρωσικές επιθέσεις να στοχοθετούν το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα και καμία άλλη οργάνωση. Επιπλέον, να διασφαλίζεται η ασφάλεια των αμάχων και να υπάρξει μια πολιτική μετάβαση η οποία θα προβλέπει την αποχώρηση του συμμάχου του Κρεμλίνου, του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

    Τόσο ο Ολάντ όσο και ο Πούτιν είχαν αυστηρό ύφος, με τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους παγωμένα, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, την ώρα που ο Γάλλος ηγέτης υποδεχόταν τον Ρώσο ομόλογό του στον περίβολο του Μεγάρου των Ηλυσίων, ενώ αντήλλαξαν σύντομες, κοφτές χειραψίες μπροστά στους δημοσιογράφους και εικονολήπτες.

    [05] Σωτήρια επέμβαση του Λιμενικού για μια 18χρονη παραπληγική πρόσφυγα

    Μια 18χρονη παραπληγική έβγαλαν σήμερα το πρωί από τη θάλασσα μαζί με ακόμα 42, Σύρους στην πλειονότητα, πρόσφυγες, στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά το αεροδρομίου της Μυτιλήνης, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Αγώνας δόθηκε να σωθεί και το βυθιζόμενο αναπηρικό καροτσάκι, απαραίτητο εργαλείο για να συνεχίσει η 18χρονη το ταξίδι της.

    Το Λιμενικό Σώμα ενημερώθηκε σήμερα το πρωί, από παραθαλάσσιο στρατιωτικό φυλάκιο στη νοτιοανατολική χερσόνησο της Λέσβου, ότι πλαστική βάρκα γεμάτη με μετανάστες και πρόσφυγες έπλεε ακυβέρνητη στην εκεί θαλάσσια περιοχή.

    Περιπολικό σκάφος του Λιμενικού έσπευσε αμέσως και διαπίστωσε ότι η βάρκα, με 42 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 11 γυναίκες και τρία μικρά παιδιά, είχε αρχίσει να βάζει νερά.

    Αμέσως άρχισε η περισυλλογή των ανθρώπων αυτών, κάποιοι είχαν πέσει στη θάλασσα για να σωθούν, ενώ από τη βυθιζόμενη βάρκα την τελευταία στιγμή κάποιοι από τους άνδρες του Λιμενικού άρπαξαν τη ανάπηρη και αδύνατο να κινηθεί γυναίκα.

    «Διαπιστώσαμε την αγωνία της..., με το βλέμμα της μας έδειχνε προς τη άκρη της βάρκας όπου διακρίναμε πως υπήρχε ένα αναπηρικό καροτσάκι έτοιμο να βυθισθεί. Το αρπάξαμε και το φέραμε πάνω στο σκάφος» λέει στέλεχος του Λιμενικού Σώματος που συμμετείχε στην επιχείρηση.

    [06] Τηλεδιάσκεψη Αλ. Τσίπρα με Α. Μέρκελ και Β. Φάιμαν για την προσφυγική κρίση μέσα στο Σαββατοκύριακο,

    Τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους καγκελάριους της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, με θέμα την προσφυγική κρίση και ειδικότερα την εγκατάσταση και λειτουργία στην Ελλάδα, κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων - τα αποκαλούμενα «Hot Spots» - πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα στη Βιέννη η εκπρόσωπος του Αυστριακού καγκελάριου, Άννα Μαρία Ράιχ.

    Ο κ. Φάιμαν είχε σήμερα το πρωί τηλεφωνικές συνομιλίες, τόσο με την Άγγελα Μέρκελ, όσο και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Προχθές Τετάρτη, ο Αυστριακός καγκελάριος, σε τηλεδιάσκεψη με την Γερμανίδα ομόλογό του και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είχε υποσχεθεί την αποστολή 100 ειδικών από την Αυστρία στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να συνδράμουν μαζί με άλλους ειδικούς από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στη λειτουργία των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, στην Ελλάδα και στην Ιταλία. .

    Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να αποσταλούν στην Ελλάδα Αυστριακοί "συντονιστές" από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών και την Καγκελαρία, για να διαπιστώσουν επί τόπου τις ανάγκες για τη δημιουργία και λειτουργία των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων, ώστε στη συνέχεια να επιλεγούν οι κατάλληλοι 100 ειδικοί που θα προέρχονται από την Αστυνομία, τις ένοπλες δυνάμεις και άλλους τομείς της αυστριακής διοίκησης.

    [07] Στα γραφεία της ΝΔ ο Άδωνις Γεωργιάδης για να καταθέσει την αίτηση υποψηφιότητάς του

    Στα γραφεία της ΝΔ προσήλθε πριν από λίγο ο Άδωνις Γεωργιάδης, προκειμένου να καταθέσει την αίτηση για την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος.

    Ο κ. Γεωργιάδης με ανάρτησή του στο twitter, είχε κάνει γνωστό λίγο πριν ότι βρήκε τις απαιτούμενες 50 υπογραφές μελών της Π.Ε. ενώ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος έφτασε λίγα λεπτά μετά τις 18:00.

    [08] Ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών Γ. Σπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Τώρα πρέπει να εφαρμοστεί ό,τι έχει συμφωνηθεί

    Ικανοποίηση για όσα έχουν γίνει στην Ελλάδα ως τώρα εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν, αλλά τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να βρίσκονται μόνο σε νόμους, αλλά και να υλοποιηθούν. Χαρακτήρισε δε καλό σημάδι το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση σχηματίστηκε γρήγορα μετά τις εκλογές.

    «Αυτά, τα οποία έγιναν ως τώρα πριν από τις εκλογές, ήταν ήδη πάρα πολλά. Αυτό είναι σίγουρα ένα καλό σημείο. Αυτά δεν πρέπει όμως μόνο να βρίσκονται σε νόμους, αλλά πρέπει και να υλοποιηθούν και να εφαρμοστούν», δήλωσε ο κ. Σπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και επισήμανε ότι «είναι καλό σημάδι ότι η ελληνική κυβέρνηση σχηματίστηκε και είναι τόσο γρήγορα σε θέση να λειτουργήσει».

    «Τώρα πρέπει να εφαρμοστεί ό,τι έχει συμφωνηθεί», τόνισε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών και, αναφερόμενος στην αξιολόγηση από τους θεσμούς, δήλωσε ότι σίγουρα θα γίνει αργότερα από ό,τι προβλεπόταν. «Εναπόκειται στην ίδια την ελληνική κυβέρνηση το πόσο γρήγορα θα μπορέσουμε να κάνουμε μια αξιολόγηση», προσέθεσε, για να διευκρινίσει ότι «χωρίς αξιολόγηση δεν υπάρχει νέο χρήμα».

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική έναρξης της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο κ. Σπαν δήλωσε: «Κατά την αντίληψή μας, έχουμε συμφωνήσει (να αρχίσει) μετά την αξιολόγηση, αλλά φυσικά γίνονται και διάφορες συζητήσεις ήδη τώρα».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 October 2015 - 16:32:32 UTC