Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ό. Γεροβασίλη: «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το έργο»
  • [02] «Μακράς πνοής η κυβερνητική πλειοψηφία» τονίζει ο Π.Σκουρλέτης στην «Αγορά»
  • [03] Θα είναι τελικά υποψήφιος για την προεδρία της Ν.Δ ο Άδωνις Γεωργιάδης
  • [04] «Η κυβέρνηση έχει πλέον καθαρή εντολή 4ετίας»
  • [05] Την άνοιξη η επιστροφή στην ανάπτυξη δηλώνει Γ. Σταθάκης στην «Εφ.Συν»
  • [06] Εντός της προθεσμίας η εκταμίευση κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
  • [07] «H Γερμανία θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια ανάκαμψης της Ελλάδας» τονίζει ο Γερμανός πρέσβης, δρ Πέτερ Σόοφ
  • [08] Η Μέρκελ καλεί την ΕΕ να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορά της
  • [09] Είμαι ένας ομοφυλόφιλος ευτυχής ιερέας, δηλώνει υψηλόβαθμος καθολικός κληρικός
  • [10] Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη σήραγγα της Μάχης
  • [11] Στις δουλειές τους επιστρέφουν τη Δευτέρα οι μεταλλωρύχοι της Ελληνικός Χρυσός
  • [12] Αθ. Γιαννόπουλος στο Πρακτορείο FM: «Θα παλέψουμε για την αναδοχή ασυνόδευτων παιδιών»
  • [13] Κατά συνείδηση θα ψηφίσουν αύριο οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης
  • [14] Το «Simon Says» του Ν. Τσεμπερόπουλου απέσπασε το Α' Βραβείο στις «Νύχτες Πρεμιέρας»
  • [15] Το «Kiss me, Kate» του Κόουλ Πόρτερ έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής για 5 παραστάσεις
  • [16] Ορκίστηκαν οι 300 της νέας βουλής
  • [17] Αφγανιστάν: Εννέα οι νεκροί από τον βομβαρδισμό νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

  • [01] Ό. Γεροβασίλη: «Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το έργο»

    «Νομίζω ότι έχει τελειώσει η περίοδος των προγραμματισμών, των σκέψεων, του μεγάλου κομματιού της διαπραγμάτευσης και σήμερα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το έργο», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, προσερχόμενη στη Βουλή για την ορκωμοσία των βουλευτών.

    Επισήμανε ότι «ξεκινά μια δύσκολη περίοδος, με την έννοια ότι έχουμε μπροστά μας ένα ουσιαστικό έργο, σε μία καθοριστική στιγμή για τη χώρα» και πρόσθεσε πως «όπως θα εργαστεί η κυβέρνηση θα πρέπει και το Κοινοβούλιο, αντιστοίχως, να εργαστεί σκληρά».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι υπήρξε «εξαιρετικά θετική η αποτίμηση με ενίσχυση της θέσης της χώρας μας».

    [02] «Μακράς πνοής η κυβερνητική πλειοψηφία» τονίζει ο Π.Σκουρλέτης στην «Αγορά»

    «Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι σαφής, αρραγής και μακράς πνοής, έτοιμη να αναμετρηθεί με τις παρούσες σοβαρές δυσκολίες», υπογραμμίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Αγορά». Ο κ. Σκουρλέτης αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ή το ΠΟΤΑΜΙ μετά την έλλειψη προγραμματικής σύγκλισης και την αυστηρή κριτική που είχαν ασκήσει στις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

    Για τα επερχόμενες φοροεπιβαρύνσεις ο υπουργός δηλώνει ότι «καταβάλλεται προσπάθεια για δικαιότερη κατανομή των βαρών και ότι κανένα νέο μέτρο δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης που δεν ήταν ήδηγνωστό από την ψηφισμένη τελευταία συμφωνία πριν από την προκήρυξη των εκλογών.»

    Σχετικά με τις προθέσεις του ως προς τις Σκουριές ο κ. Σκουρλέτης, επαναλαμβάνει ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνηση το κλείσιμο της επιχείρησης παρά μόνο, να τιμήσει την υπογραφή της και να υλοποιήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις.

    Ερωτηθείς για την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχόμενη πρόσκληση στήριξης του έργου της κυβέρνησης, προς την ΛΑΕ, ο υπουργός επισημαίνει πως ο διάλογος «σε συγκεκριμένη πολιτική βάση», με συντρόφους, με τους οποίους ήμασταν μαζί επί δεκαετίες έχει ξεχωριστή σημασία. Άλλωστε, αναφέρει, τα αποτελέσματα τα εκλογών και το νέο σκηνικό προσφέρεται για συμπεράσματα.

    [03] Θα είναι τελικά υποψήφιος για την προεδρία της Ν.Δ ο Άδωνις Γεωργιάδης

    Δεκτή έκανε η ΚΕΦΕ της ΝΔ την ένσταση του 'Αδωνι Γεωργιάδη, όπως δήλωσε ο ίδιος ο βουλευτής πριν από λίγο.Έτσι οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ είναι τέσσερις, οι κ.κ Β. Μεϊμαράκης, Κ. Μητσοτάκης, Απ. Τζιτζικώστας και Α. Γεωργιάδης.

    Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι έγινε δεκτή η ένστασή του παρότι ήταν εκπρόθεσμος, ευχαρίστησε τους τρεις συνυποψηφίους του που υποστήριξαν ότι θα έπρεπε εξ αρχής να γίνει δεκτή η αίτησή του, καθώς και τον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά για την σχετική παρέμβασή του. Για τη χθεσινή απόφαση της ΚΕΦΕ είπε ότι τυπικά ήταν ορθή και τεχνικά σωστή.

    [04] «Η κυβέρνηση έχει πλέον καθαρή εντολή 4ετίας»

    «Βρισκόμαστε εδώ μετά από μια δύσκολη αλλά νικηφόρα εκλογική μάχη, δεν πετάμε στα σύννεφα αλλά δικαιούμαστε να αισθανόμαστε δικαιωμένοι από την λαϊκή ετυμηγορία, γιατί ο λαός δικαίωσε τον σκληρό και έντιμο αγώνα που δώσαμε στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το δίκιο του και για να διεκδικήσουμε η χώρα να μπορεί σε συνθήκες σταθερότητας να έχει προοπτική». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ευχόμενος στους βουλευτές καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο.

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο λαός «δικαίωσε και την επιλογή μας να προχωρήσουμε σε έναν συμβιβασμό» και πως «πάνω απ' όλα όμως με την επιλογή του έβαλε τέλος στα σχέδια του παλιού και χρεοκοπημένου συστήματος για μια μικρή αριστερή παρένθεση». Υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση μας έχει πλέον καθαρή εντολή 4ετίας και εμείς καθαρή εντολή να τολμήσουμε τις μεγάλες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος».

    Ανέφερε ότι τώρα το κατεστημένο γνωρίζει πως όταν είναι δεδομένη η επιθυμία του λαού να ξεμπερδέψουμε με το παλιό και να κάνουμε τις μεγάλες αναγκαίες τομές, «κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει». «Η πραγματική αντιπολίτευση στην προσπάθεια μας να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα θα είναι αυτό το κατεστημένο», συνέχισε, για να υπογραμμίσει: «Δεν θα καταφέρουν να σταματήσουν την προσπάθεια μας».

    «Η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια πολύ σημαντική διαπραγμάτευση, αυτή που αφορά στην ανάγκη απομείωσης του χρέους η οποία σύμφωνα με τη συμφωνία θα ξεκινήσει μετά την πρώτη αξιολόγηση, εντός του έτους», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.

    Σημείωσε ότι «σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και ο στόχος της διεθνοποίησης του ζητήματος του χρέους και η προσπάθεια που έκανε επ' αυτού στη ΓΣ του ΟΗΕ, την οποία χαρακτήρισε ένα κατάλληλο βήμα». Ανέφερε ότι η προσπάθεια αυτή ήταν εκ του αποτελέσματος «εξαιρετικά αποδοτική». «Κάποιοι δυσαρεστήθηκαν», είπε, εξηγώντας ότι πρόκειται γι' αυτούς που ήθελαν την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται εν κρυπώ, να υποστηρίζει ότι το χρέος είναι βιώσιμο για να απαλλάξει τους δανειστές από την υποχρέωση να το διευθετήσουν. «Θα προχωρήσουμε στη διαπραγμάτευση με ανοικτά χαρτιά και καθαρές κουβέντες», σημείωσε.

    Επισήμανε ότι αυτή η στάση που ακολούθησε η κυβέρνηση και το προηγούμενο διάστημα ενίσχυσε σημαντικά τη θέση της χώρας, «έχουμε κερδίσει έδαφος στη μεγάλη αυτή μάχη και θα συνεχίσουμε να κερδίζουμε αρκεί να είμαστε έτοιμοι και ρεαλιστές και προετοιμασμένοι να προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις».

    Ο κ. Τσίπρας πρότεινε στη ΝΔ «αντί να παίζει παιχνίδια γύρω από το θέμα των επενδύσεων, να παραδεχτεί ότι επί των ημερών της δεν έγινε απολύτως τίποτα για την προσέλκυση επενδύσεων». Επιπλέον κάλεσε τη ΝΔ «αντί να μεμψιμοιρούν», να συνδράμουν τη μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης που έχει ξεκινήσει για να δημιουργήσει συμμαχίες και να ενισχύσει την θέση της χώρας για να έχουμε αποτέλεσμα στη μεγάλη συζήτηση για το χρέος. Πρόσθεσε ότι εάν πρόκειται να λένε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, θα είναι καλύτερα να παραμείνουν σιωπηλοί.

    «Έχουμε μπροστά μας ένα σημαντικό και δύσκολο έργο, να υλοποιήσουμε τη συμφωνία, ταυτόχρονα όμως έχουμε διαπραγματευτούμε τα ανοικτά της σημεία», εκείνα για τα οποία κέρδισε έδαφος η κυβέρνηση μέσα από τη διαπραγμάτευση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η υλοποίηση της συμφωνίας δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση, ότι η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να πάρει και αποφάσεις που δεν είναι εύκολες, για να σημειώσει ότι αυτό θα γίνει όμως εξηγώντας στον λαό ότι «είναι αναγκαίο για να οδηγηθούμε το συντομότερο δυνατό στην έξοδο από την κρίση, από τη μέγγενη της επιτροπείας, για να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η συζήτηση για το χρέος και για να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι».

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε στους βουλευτές ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις, αλλά να σεβόμαστε τη συλλογική βούληση, για να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και για να υπάρχει κοινή φωνή και δράση.

    Επισήμανε, επιπλέον, προς τους βουλευτές ότι δεν πρέπει να υιοθετούν αμυντική στάση στη ρητορική «περί φορο-λαίλαπας» που αναπτύσσεται και να μην χαριστούν σε κανέναν, ειδικά σε αυτούς που λεηλάτησαν, όπως είπε, τη χώρα και που «τώρα φωνάζουν όπως φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης». «Εμείς», τόνισε, «δεν λογοδοτούμε σε αυτούς, ούτε στα δελτία των ειδήσεων, λογοδοτούμε μόνο στον λαό που μας έδωσε την εντολή. Τον σεβόμαστε γιατί ξέρουμε ότι υποφέρει και έχουμε πάντοτε ένα όπλο, να του λέμε πάντα με ειλικρίνεια την αλήθεια». Σε αυτό το πλαίσιο, είπε στους βουλευτές ότι πρέπει να εξηγούν τι μέτρα λαμβάνονται, γιατί λαμβάνονται και τι μάχες έδωσε η κυβέρνηση για να διασφαλίσει στηρίγματα για τους πιο αδύναμους. «Δεν πρέπει», συνέχισε, «να επιτρέπουμε ούτε τη διαστρέβλωση ούτε τη διασπορά του φόβου, με την οποία κάποιοι ασχολούνται τελευταία σχεδόν επαγγελματικά».

    Υπογράμμισε πως το κυριότερο είναι «όταν κάνουμε λάθος, οφείλουμε να το διορθώνουμε αμέσως όταν το εντοπίζουμε».

    [05] Την άνοιξη η επιστροφή στην ανάπτυξη δηλώνει Γ. Σταθάκης στην «Εφ.Συν»

    Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι βέβαιη ότι θα επιτευχθεί πριν το καλοκαίρι, ίσως το πρώτο τρίμηνο του 2016 διαβεβαιώνει σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γ. Σταθάκης χαρακτηρίζοντας «θετικές όλες τις ενδείξεις για την ανάπτυξη η οποία είχε συμπιεστεί πολύ το τελευταίο διάστημα»

    Υπογραμμίζει ότι σύντομα θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο Τραπεζικό σύστημα με την ολοκλήρωση της ανακαιφαλαιοποίησης έως τα Χριστούγεννα και την ένταξη στο ενιαίο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

    Επίσης αναφέρει ότι «οι τράπεζες σήμερα είναι ασφαλέστερες από ό,τι στο παρελθόν» και θεωρεί«εξωπραγματικούς» τους κινδύνους περί κουρέματος καταθέσεων, δεδομένων των εγγυήσεως για τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και πληθώρας άλλων ασφαλιστικών δικλίδων που «εξαναγκάζουν τις τράπεζες να κινούνται εντός αυστηρότερων κανόνων».

    Αναφορικά με τα «κόκκινα δάνεια», ο κ.Σταθάκης θεωρεί πολύ σημαντική την ένταξη στο νόμο Κατσέλη και των χρεών προς την εφορία, με τη συμμετοχή μάλιστα και επιχειρηματιών. Επίσης,προκρίνει την ίδρυση δημόσιου φορέα, της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου, ως εργαλείου που θα κρίνει την ικανότητα των δανειοληπτών. Οι τελευταίοι πλέον θα γνωρίζουν απόλυτα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους μέσω των «Κέντρων Ενημέρωσης για τα Χρέη» που θα δημιουργηθούν.

    [06] Εντός της προθεσμίας η εκταμίευση κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

    Η Ελλάδα πιθανότατα θα μπορέσει να λάβει κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της εντός της καθορισμένης προθεσμίας της 15ης Νοεμβρίου, καθώς η εκταμίευσή τους εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την προώθηση μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα, που είναι εφικτή ως τότε, δήλωσαν χθες αξιωματούχοι της ευρωζώνης στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Η ευρωζώνη έχει προβλέψει τη διάθεση ενός ποσού ύψους έως και 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα της Ελλάδας, βάσει της τρίτης δανειακής σύμβασής της. Από το ποσό αυτό, τα 10 δισεκατομμύρια έχουν ήδη μεταβιβαστεί σε έναν λογαριασμό στο Λουξεμβούργο και μπορούν να μεταφερθούν στην Ελλάδα.

    Εάν οι έλεγχοι αντοχής (stress tests) των ελληνικών τραπεζών τους οποίους θα διεξαγάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δείξει ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια, θα αντληθούν χρήματα από τα εναπομείναντα 15 δισεκ. ευρώ, με προϋπόθεση η Αθήνα να έχει θέσει σε εφαρμογή τους όρους της δανειακής σύμβασης που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα ως την 15η Νοεμβρίου, κατά τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Οι αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί Οικονομικών συζήτησαν σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων σε τηλεδιάσκεψή τους χθες. Αποφάσισαν να χωρίσουν τις μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα καλείται να προωθήσει για να λάβει τα εναπομείναντα 3 δισεκατομμύρια ευρώ της χρηματοδότησης που προβλέπεται να της χορηγηθεί φέτος και τα 15 δισεκ. ευρώ για τις τράπεζες σε δύο υποσύνολα.

    Η Βουλή της Ελλάδας αναμένεται να αρχίσει να συζητά και να εγκρίνει τους εφαρμοστικούς νόμους από την 9η Οκτωβρίου. Η απόφαση των αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών Οικονομικών θα πρέπει πάντως να λάβει την έγκριση των υπουργών Οικονομικών στο προσεχές Συμβούλιό τους, μεθαύριο Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

    [07] «H Γερμανία θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια ανάκαμψης της Ελλάδας» τονίζει ο Γερμανός πρέσβης, δρ Πέτερ Σόοφ

    «Η Ελλάδαείναι από τις πρώτες χώρες που υποστήριξαν την επανένωση της Γερμανίας χωρίς δεύτερη σκέψη» τόνισε ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, δρ Πέτερ Σόοφ, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη δεξίωση για τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την επανένωση της Γερμανίας.Ο κ. Σόοφ αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας, λέγοντας ότι η Γερμανία θα σταθεί αρωγός στην προσπάθεια ανάκαμψης της Ελλάδας. Ειδική αναφορά έκανε ο Γερμανός πρέσβης για την ανεργία, εκφράζοντας την ανησυχία του για τα υψηλά επίπεδα που καταγράφει στους νέους.Σχετικά με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σημείωσε πως δεν είναι ώρα να υψώσουμε τείχη, ούτε στις χώρες μας ούτε στις καρδιές μας.

    Στη δεξίωση που δόθηκε στην πρεσβευτική κατοικία για την Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Οκτωβρίου, τιμώντας τον τερματισμό της διαίρεσης της Γερμανίας το 1990 σε ανατολική και δυτική, παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης,η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, οι βουλευτές της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, Όλγα Κεφαλογιάννη και Κώστας Χατζηδάκης, και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης.

    Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στη νεολαία και κύλησε υπό τους ήχους της ορχήστρας νέων μουσικών «The Underground Youth Orchestra», υπό τη μουσική διεύθυνση του Κώστα Ηλιάδη.

    [08] Η Μέρκελ καλεί την ΕΕ να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορά της

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε πως έχουν ήδη ξεκινήσει οι συνομιλίες με την Τουρκία για το θέμα των μεταναστευτικών ροών και πρόσθεσε πως τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι ένα θέμα.

    Στην ομιλία της κατά το εβδομαδιαίο βίντεο podcast που μεταδόθηκε σήμερα, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε πως η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορά της, καθώς αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη εισροή προσφύγων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ? μια κρίση που, όπως είπε, "δοκιμάζει το σθένος της Ευρώπης".

    Η Άγγελα Μέρκελ είπε πως η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας πρόκλησης. "Και για την Ευρώπη αυτό σημαίνει ότι πρέπει βέβαια, πάνω απ΄όλα, να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορά μας σε όλη την Ευρώπη ?και να τα προστατεύσουμε μαζί? έτσι ώστε η μετανάστευση στην Ευρώπη να γίνεται τακτοποιημένα", τόνισε.

    Είπε ακόμη πως η ενσωμάτωση των νέων αφίξεων είναι ένα "μεγάλο καθήκον" και ο κόσμος θα πρέπει να μπορεί να εκφράζει τις ανησυχίες του για το θέμα αυτό. Θα πρέπει επίσης να δοθεί μεγαλύτερη αναπτυξιακή βοήθεια και να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα για τους πρόσφυγες μέσω προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών, πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.

    [09] Είμαι ένας ομοφυλόφιλος ευτυχής ιερέας, δηλώνει υψηλόβαθμος καθολικός κληρικός

    Ο 43χρονος πολωνός υψηλόβαθμος κληρικός και θεολόγος Κριστόφ Τσαράμσα, μέλος της Επιτροπής για το Δόγμα της Πίστεως (πρώην Ιερά Εξέταση κατά τους περασμένος αιώνες), δεύτερος γραμματέας της Διεθνούς Θεολογικής Επιτροπής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και καθηγητής στο καθολικό πανεπιστήμιο Γκρεγκοριάνα, αποφάσισε να αποκαλύψει ότι είναι «ένας ομοφυλόφιλος και ευτυχής ιερέας», με συνέντευξή του στην εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα.

    «Ξέρω ότι θα πληρώσω τις συνέπειες της πράξης μου αυτής, αλλά η Εκκλησία πρέπει να σταματήσει να εθελοτυφλεί και να καταλάβει ότι η λύση που προτείνει στους γκέι πιστούς, η πλήρης αποχή από την ζωή της αγάπης, είναι απάνθρωπη», δήλωσε ο Πολωνός κληρικός.

    Σε σχέση με τους λόγους που τον ώθησαν να προχωρήσει σε coming out, o Τσαράμσα εξηγεί ότι «φτάνει η στιγμή κατά την οποία κάτι σπάει μέσα σου, δεν αντέχεις άλλο. Αν ήμουν μόνος θα χανόμουν μέσα στον εφιάλτη της άρνησης της ομοφυλοφιλίας μου, αλλά ο Θεός δεν μας αφήνει ποτέ μόνους. Και πιστεύω ότι με οδήγησε στο να κάνω, τώρα, αυτή την τόσο δυνατή υπαρξιακή επιλογή, δυνατή σε ότι αφορά τις συνέπειές της. Είναι η αναγκαία προϋπόθεση για να ζήσω με συνοχή, διότι έχουμε ήδη αργήσει και δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα πενήντα χρόνια».

    [10] Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στη σήραγγα της Μάχης

    Ξανάρχισε σήμερα στις 08:05 τοπική ώρα (09:05 ώρα Ελλάδος) η κυκλοφορία στη σήραγγα της Μάγχης κοντά στο Καλαί, στη βόρεια Γαλλία, μετά τη διακοπή της κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν περίπου εκατό πρόσφυγες και μετανάστες έσπασαν τον κλοιό της ασφάλειας και εισήλθαν μαζικά μέσα στη σήραγγα, ανακοινώθηκε από συγκλίνουσες πηγές.

    "Μπορέσαμε να στείλουμε ένα πρώτο Eurostar στο σημείο αναχώρησης από την Αγγλία στις 08:05 (...) Η υπηρεσία θα ξαναρχίσει να λειτουργεί σταδιακά και ανακοινώνουμε μια αναχώρηση από τη Γαλλία γύρω στις 10:00" τοπική ώρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος της Eurotunnel.Η κυκλοφορία είχε διακοπεί γύρω στις 00:30 (01:30 ώρα Ελλάδος) όταν "περίπου εκατό πρόσφυγες έσπασαν τον κλοιό της ασφάλειας της σήραγγας και μπήκαν μέσα δια της βίας", είχε δηλώσει νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο, επίσης μια εκπρόσωπος της Eurotunnel.

    "Οι μετανάστες μπόρεσαν να προχωρήσουν αρκετά μακριά μέσα στην σήραγγα, περίπου 15 χιλιόμετρα", διευκρίνισε παράλληλα η νομάρχης του Πα-ντε-Καλαί, Φαμπιέν Μπουσιό. Η ομάδα αυτή έδειξε "μια κάποια επιθετικότητα. Συνήθως υποχωρούν απέναντι στις δυνάμεις της τάξης, τώρα ήθελαν να τις περάσουν, ήταν 113", σημείωσε επίσης, διευκρινίζοντας ότι η αστυνομία "προχώρησε σε συλλήψεις". Δύο χωροφύλακες και 4 μετανάστες τραυματίστηκαν ελαφρά, σύμφωνα με την νομάρχη.

    [11] Στις δουλειές τους επιστρέφουν τη Δευτέρα οι μεταλλωρύχοι της Ελληνικός Χρυσός

    «Ραντεβού» έξω από τα εργοτάξια έδωσαν τη Δεύτερα το πρωί οι εργαζόμενοι της «Ελληνικός Χρυσός» και αφού δοθεί η εντολή από την επιθεώρηση μεταλλείων για άρση της απαγόρευσης λειτουργίας των μεταλλείων, όπως ρητά αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ, θα εισέλθουν στις δουλειές τους, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Χατζής,

    «Κερδίσαμε μια μεγάλη μάχη, αλλά κλιμακώνουμε τον αγώνα μας, μέχρι την τελική δικαίωση, την ξεκάθαρη πολιτική λύση για το οριστικό άνοιγμα των Μεταλλείων Κασσάνδρας», είναι το μήνυμα που έστειλαν σήμερα σε συγκέντρωση που έγινε στις Σκουριές, οι εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων.

    Οπως μας εξήγησε ο κ. Χατζής, η σημερινή συγκέντρωση έγινε προκειμένου να εξηγήσουν στον κόσμο της Χαλκιδικής τι σημαίνει στην πράξη η νέα απόφαση του ΣτΕ που ανακαλεί προσωρινά την απόφαση της ανάκλησης τεχνικών μελετών στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή εργασιών και τις διαθεσιμότητες των εργαζόμενων.

    Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χατζής επισήμανε ότι ?παραμένουμε έτοιμοι και για συνέχιση των κινητοποιήσεών μας, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, αφού ζητάμε οριστική λύση στο θέμα?.

    [12] Αθ. Γιαννόπουλος στο Πρακτορείο FM: «Θα παλέψουμε για την αναδοχή ασυνόδευτων παιδιών»

    Καθησυχαστικός ως προς την μετάδοση λοιμωδών νόσων, εμφανίζεται με συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM και την εκπομπή «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθ. Γιαννόπουλος, ο οποίος μιλά και για περαιτέρω στελέχωση των κέντρων προσφύγων και των προαναχωρησιακών κέντρων, με γιατρούς νοσηλευτές και ψυχολόγους, μέσα στον επόμενο μήνα.

    «Αυτό που ελέγετο και ευτυχώς αυτή τη στιγμή λιγάκι και πολύ δικαιολογημένα δεν αναφέρεται, το θέμα της υγειονομικής βόμβας δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει υγειονομική βόμβα. Κι αυτό γιατί οι άνθρωποι αυτοί, όπως τους βλέπετε κι εσείς στην τηλεόραση, είναι άνθρωποι που έχουν όψη και θρέψη καλή, δεν νοσούν» αναφέρει ο κ. Γιαννόπουλος. «Είχαμε τέσσερα, πέντε περιστατικά ελονοσίας στην Κω. Διεγνώσθησαν, πήραν αγωγή, θεραπεύτηκαν και δεν υπάρχει κανένας φόβος» προσθέτει.

    Για το τεράστιο θέμα των ασυνόδευτων παιδιών που ξεπερνούν τις 2.500 στην Ε. Ε λέει χαρακτηριστικά:« Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα ως οργανισμός και θα το παλέψουμε αυτό, να πάρουμε την αναδοχή τέτοιων παιδιών για να μπορέσει να λειτουργήσει πιλοτικά και για άλλους οργανισμούς και για οικογένειες»

    «Εμείς ως ΚΕΕΛΠΝΟ καλύπτουμε κέντρα προσφύγων και προαναχωρησιακά κέντρα. Υπάρχουν ψυχολόγοι, οι οποίοι καλύπτουν τις ανάγκες που παρατηρούνται σε αυτά τα άτομα και τώρα με το νέο πρόγραμμα που υπάρχει της προσφυγικής μεταναστευτικής πολιτικής, δίνεται η δυνατότητα να απασχοληθούν με σύμβαση έργου και ψυχολόγοι και γιατροί και νοσηλευτές, για να καλύψουμε με επάρκεια και πληρότητα τις δομές», αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο κ. Γιαννόπουλος.

    Ολόκληρη η συνέντευξη στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    [13] Κατά συνείδηση θα ψηφίσουν αύριο οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

    Κατά συνείδηση θα ψηφίσουν αύριο οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για την εκλογή του Νίκου Βούτση στο αξίωμα του νέου προέδρου της Βουλής, ενώ θα καταψηφίσουν τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

    Αυτό αποφασίστηκε στη Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία της Φώφης Γεννηματά η οποία εξέλεξε τον Βασίλη Κεγκέρογλου γραμματέα της ,ενώ οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Ανδρέας Λοβέρδος ορίστηκαν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

    Η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποφάσισε επίσης να προτείνει τον Δημήτρη Κρεμαστινό για τη θέση του ΣΤ΄Αντιπροέδρου της Βουλής,ενώ σε ότι αφορά το κυβερνητικό έργο κατά τομέα και υπουργείο ορίστηκαν οι βουλευτές:

    Γιώργος Αρβανιτίδης, Μακεδονίας Θράκης, Ναυτιλίας.

    Λεωνίδας Γρηγοράκος Εξωτερικών και 'Αμυνας.

    Χαρούλα Κεφαλίδου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Γιάννης Κουτσούκος Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Αποκέντρωσης.

    Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Ανάπτυξης, Οικονομίας, Τουρισμού.

    Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Παιδείας.

    Γιάννης Μανιάτης, Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Θόδωρος Παπαθεοδώρου, Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη.

    Μιχάλης Τζελέπης, Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Εύη Χριστοφιλοπούλου,Εργασίας, κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας.

    [14] Το «Simon Says» του Ν. Τσεμπερόπουλου απέσπασε το Α' Βραβείο στις «Νύχτες Πρεμιέρας»

    Το «Simon Says» του Νίκου Τσεμπερόπουλου απέσπασε το μεγάλο βραβείο του Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών ταινιών Μικρού Μήκους του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας».Μία ταινία με θέμα τη μοναξιά και την αποξένωση στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις. Κεντρικός ήρωας της , ο Σάιμον , ο οποίος ζει μοναχικά στο Λονδίνο, αποξενωμένος από το περιβάλλον του. Κάποιες νύχτες του μήνα επισκέπτεται τους φίλους του από το facebook.

    Η κριτική επιτροπή απένειμε το Α' Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο «Simon Says» για « το ευφάνταστο σκηνοθετικά και ολοκληρωμένο σεναριακά πορτραίτο της αστικής μοναξιάς, αλλά και την παρουσίαση ενός πολυσύνθετου χαρακτήρα που προκαλεί στον θεατή όλες τις δυνατές αντιδράσεις».

    Η ταινία «Dream Toy» του Χρήστου Χουλιάρα πήρε το Β' Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, ενώ το Γ' Βραβείο Καλύτερης Ταινίας κέρδισε η ταινία «Εκδυσις» της Φαίδρας Τσολίνα. Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στην ταινία «Ίκαρος» του Γιώργου Φουρτούνη και το Βραβείο Σεναρίου στο «Euroman» του Γαβριήλ Τζάφκα (σενάριο Γαβριήλ Τζάφκας και Λόρα Μάντσεν)

    Η απονομή των Βραβείων στους νικητές θα γίνει σήμερα το απόγευμα στον κινηματογράφο Δαναό στις 19:30, ενώ θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας «Αρκαδία Χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή.

    [15] Το «Kiss me, Kate» του Κόουλ Πόρτερ έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής για 5 παραστάσεις

    Μετά τη θερμή υποδοχή του από το κοινό, το μιούζικαλ του Κόουλ Πόρτερ «Kiss me, Kate», που βασίστηκε στο «Ημέρωμα της στρίγγλας» του Σαίξπηρ, επιστρέφει για 5 παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (4, 7, 9, 10 και 11 Οκτωβρίου). Στην πρεμιέρα του έργου στο Ηρώδειο, που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, η Καμεράτα- Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής σκόρπισε τον ήχο της συμφωνικής τζαζ από τη χρυσή εποχή του Μπρόντγουεϋ και καταχειροκροτήθηκε.

    Το «Κiss me, Kate» τιμήθηκε με το πρώτο Βραβείο Tony που δόθηκε ποτέ σε μιούζικαλ και μέχρι σήμερα αποτελεί το μοναδικό μιούζικαλ του Πόρτερ που έδωσε περισσότερες από 1.000 παραστάσεις στο Μπρόντγουεϋ, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 1948.

    Τιμές εισιτηρίων: 11 ευρώ (Ζώνη Γ΄), 20 ευρώ (Ζώνη Β΄), 28 ευρώ (Ζώνη Α΄), 40 ευρώ (Διακεκριμένη Ζώνη). Ειδικές τιμές: 6,50 ευρώ (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 8,50 ευρώ (Πολύτεκνοι, 65+).

    [16] Ορκίστηκαν οι 300 της νέας βουλής

    Τον νενομισμένο από το Σύνταγμα όρκο, έδωσαν οι 300 βουλευτές, που απαρτίζουν το Σώμα της ΙΖ κοινοβουλευτικής περιόδου (Α' Σύνοδος) όπως προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015. Της εναρκτήριας συνεδρίασης προήδρευσε ο Νικήτας Κακλαμάνης, ως ο παλαιότερος, από τους επανεκλεγέντες αντιπρόεδρους της προηγούμενης Βουλής, ο οποίος πριν την ορκομωσία υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, που τον συνόδευσαν.

    Στην Ολομέλεια της Βουλής, τελέστηκε αγιασμός, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και ακολούθησε η τελετή της ορκωμοσίας, κατά την οποία οι βουλευτές έδωσαν όρκο, άλλοι στο Ευαγγέλιο, οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές στο Κοράνι και άλλοι - κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ - έδωσαν τον πολιτικό όρκο.«Καλή δύναμη στο έργο σας και πολλές υπομονές», ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος στους βουλευτές, ενώ «άξιοι» αναφώνησε ο προεδρεύων του Σώματος.Με το πέρας της τελετής, οι βουλευτές υπέγραψαν το πρωτόκολλο της ορκωμοσίας, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

    Αύριο στις 11 το πρωί, η Βουλή θα εκλέξει τον Πρόεδρό της και σε ξεχωριστή συνεδρίαση θα εκλέξει τους αντιπρόεδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς. Για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ, προτείνει τον Νίκο Βούτση. Αφού ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, αναγνώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις από την Ολομέλεια, στη 1.30 το μεσημέρι θα διεξαχθεί η συνεδρίαση για την εκλογή των λοιπών μελών του νέου Προεδρείου.

    [17] Αφγανιστάν: Εννέα οι νεκροί από τον βομβαρδισμό νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

    Εννέα εργαζόμενοι για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF) σκοτώθηκαν και άλλοι 37 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τον βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Κουντούζ του Αφγανιστάν, το οποίο μπορεί να επλήγη από αμερικανική αεροπορική επιδρομή, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των MSF.

    Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF) στην Κουντούζ του Αφγανιστάν συνεχίστηκε "για περισσότερο από 30 λεπτά" αφού η μη κυβερνητική οργάνωση είχε ειδοποιήσει τον αμερικανικό και τον αφγανικό στρατό πως το νοσοκομείο είχε πληγεί από μία πρώτη αεροπορική επιδρομή στη διάρκεια της νύχτας, δήλωσαν σήμερα οι MSF. Οι MSF απαιτούν "να χυθεί γρήγορα άπλετο φως" σε αυτή την επίθεση στην οποία τουλάχιστον εννέα εργαζόμενοι της οργάνωσης σκοτώθηκαν και που μπορεί να οφείλεται σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή.

    "Πολλοί ασθενείς και μέλη του προσωπικού εξακολουθούν να λείπουν κατά τo προσκλητήριο", ανέφεραν οι MSF που δήλωσαν επίσης πως είχαν δώσει προληπτικά τις γεωγραφικές συντεταγμένες του νοσοκομείου τους σε "όλα τα μέρη" της σύγκρουσης που μαίνεται ανάμεσα στον αφγανικό στρατό και στους Ταλιμπάν για τον έλεγχο της Κουντούζ τις τελευταίες ημέρες.

    "Η ακριβής τοποθεσία του νοσοκομείου μας στην Κουντούζ είχε ανακοινωθεί σε όλα τα μέρη με διάφορες αφορμές τους προηγούμενους μήνες", καθώς και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση σε μήνυμα που ανέβασε στο Twitter.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 3 October 2015 - 14:32:39 UTC