Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η Αφ. Θεοπεφτάτου
  • [02] Βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία
  • [03] Τουλάχιστον δώδεκα νεκροί από τις πλημμήρες στην Κυανή Ακτή
  • [04] Μαρτυρία μέλους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στην Κουντούζ του Αφγανιστάν
  • [05] Εξελέγη με μυστική ψηφοφορία το νέο προεδρείο, οι κοσμήτορες και οι γραμματείς της Βουλής
  • [06] Μ.Σούτλς: «Βαρύ πλήγμα» για την γερμανική οικονομία το σκάνδαλο της Φολκσβάγκεν»
  • [07] Μέρα μνήμης για την επέτειο των 16 χρόνων από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών
  • [08] Απολαυστικοί οι Ιακωβάκης, Γιαννιώτης και Γέμελος κατά την τελευταία ημέρα
  • [09] «Ζορίστηκε» αλλά νίκησε η ΑΕΚ 1-0 τον Ατρόμητο

  • [01] Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η Αφ. Θεοπεφτάτου

    Ομόφωνα έγινε αποδεκτή η πρόταση του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τις θέσεις του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και των τριών κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος, κατά τη σύντομη συνεδρίαση της ΚΟ που ολοκληρώθηκε προ ολίγου.

    Ειδικότερα, νέα Γραμματέας της Κ.Ο. είναι η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου. Οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι είναι οι Χρήστος Μαντάς, Σωκράτης Φάμελλος και Φωτεινή Βάκη.

    [02] Βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα περισσότερα από 9,6 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Πορτογαλία, με τον απερχόμενο κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό να έχει, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το προβάδισμα έναντι των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλιστών.

    Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (21:00 ώρα Ελλάδος) και οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μία ώρα αργότερα.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τις εκλογές αναμένεται να κερδίσει ο απερχόμενος κυβερνητικός συνασπισμός, αλλά αυτός ενδέχεται να μην εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μικρότερη πολιτική σταθερότητα έπειτα από χρόνια λιτότητας και στερήσεων λόγω της κρίσης χρέους.

    Οι εκλογές αυτές είναι οι πρώτες που διεξάγονται μετά την έξοδο της Πορτογαλίας από το μνημόνιο πέρυσι. Ωστόσο, παρά τις βαθειές περικοπές στις δαπάνες και τις υψηλότερες αυξήσεις στη φορολογία που μπορεί να θυμηθεί κανείς, οι δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή δείχνουν ότι οι Πορτογάλοι θα συνεχίσουν με την κυβέρνηση που την έβγαλε από το μνημόνιο.

    [03] Τουλάχιστον δώδεκα νεκροί από τις πλημμήρες στην Κυανή Ακτή

    Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι σφοδρές καταιγίδες, οι οποίες έπληξαν χθες βράδυ την Κυανή Ακτή, στη νοτιοανατολική Γαλλία, σύμφωνα με τον ακόμη προσωρινό απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τοπικές αρχές.Δρόμοι των Καννών και της Νίκαιας πλημμύρισαν, ανάμεσά τους και η διάσημη λεωφόρος Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις.

    Συνολικά 12 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί στην περιφέρεια Αλπ-Μαριτίμ, ενώ τα σωστικά συνεργεία βρέθηκαν αντιμέτωπα με τεράστιες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να φθάσουν στο σύνολο των πληγεισών περιοχών.

    Οι αρχές τόνισαν ότι αυτός «ο απολογισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ο οριστικός, λαμβανομένων υπόψη των δυσκολιών πρόσβασης» στις περιοχές που έχουν πληγεί. Περίπου 12 τρένα ακινητοποιήθηκαν στους σταθμούς στη νοτιοανατολική Γαλλία, με εκατοντάδες επιβάτες, σύμφωνα με τον όμιλο SNCF.

    [04] Μαρτυρία μέλους των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στην Κουντούζ του Αφγανιστάν

    Εικόνες φρίκης, απόλυτα παραστατικές σκηνές από τον ορυμαγδό και την καταστροφή που προκάλεσε σε ασθενείς και ιατρικό προσωπικό, ο αποτρόπαιος και αδιανόητος μέχρι χθες βομβαρδισμός του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν, παρατίθενται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέσα από την ολοζώντανη μαρτυρία του νοσηλευτή Λάγιος Ζόλταν, ο οποίος λέει: «Δεν έχω λόγια να εκφράσω αυτό που συνέβη. Είναι απερίγραπτο».

    Ο νοσηλευτής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Λάγιος Ζόλταν Ζεξ βρισκόταν στην κλινική τραύματος στην Κουντούζ, όταν χτυπήθηκε από μια σειρά εναέριων βομβαρδισμών τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Ο ίδιος περιγράφει την εμπειρία του.

    «Ήταν απολύτως τρομακτικό. Κοιμόμουν στο δωμάτιο ασφαλείας του νοσοκομείου. Περίπου στις δύο τα μεσάνυχτα ξύπνησα από τον ήχο μιας μεγάλης έκρηξης σε κοντινή απόσταση. Στην αρχή δεν ήξερα τι συνέβαινε. Κατά την τελευταία εβδομάδα είχαμε ακούσει βομβιστικές επιθέσεις και εκρήξεις, αλλά πάντοτε πιο μακριά. Αυτή τη φορά ήταν τελείως διαφορετικά. Ακουγόταν πολύ κοντά και δυνατά.

    »Στην αρχή υπήρξε σύγχυση κι ένα μεγάλο κύμα σκόνης που κάλυψε τα πάντα. Καθώς προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τι είχε συμβεί, ακολουθούσαν περισσότεροι βομβαρδισμοί. Μετά από 20-30 λεπτά, άκουσα κάποιον να με φωνάζει με το όνομά μου. Ήταν ένας από τους νοσηλευτές στα Επείγοντα. Μπήκε παραπαίοντας με ένα τεράστιο τραύμα στο χέρι. Ήταν γεμάτος αίματα και πληγές σε όλο του το σώμα. Το μυαλό μου πάγωσε και δεν μπορούσα καν να καταλάβω τι συνέβαινε. Για ένα δευτερόλεπτο στεκόμουν όρθιος. Σοκαρισμένος.

    »Εκλιπαρούσε για βοήθεια. Στο δωμάτιο ασφαλείας διαθέτουμε μια περιορισμένη ποσότητα βασικών ιατρικών ειδών πρώτης ανάγκης. Δεν υπήρχε όμως μορφίνη για να σταματήσει τον πόνο του. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε.

    »Δεν ξέρω ακριβώς πόσο κράτησε, αλλά μάλλον μισή ώρα αργότερα σταμάτησαν οι βομβαρδισμοί. Βγήκα με τον συντονιστή της ομάδας για να δούμε τι είχε συμβεί. Αυτό που αντικρίσαμε ήταν το νοσοκομείο κατεστραμμένο, να καίγεται. Δεν ξέρω καν τι ένιωσα, βρισκόμουν και πάλι σε κατάσταση σοκ.

    »Αναζητούσαμε επιζώντες. Λίγοι είχαν καταφέρει να μπουν σε ένα από τα δωμάτια ασφαλείας. Ένας-ένας, άνθρωποι άρχισαν να εμφανίζονται τραυματισμένοι. Μεταξύ τους ήταν και ορισμένοι συνάδελφοι και φροντιστές των ασθενών μας. Προσπαθήσαμε να μπούμε σε ένα από τα πυρπολημένα κτίρια για να δούμε τι συνέβαινε. Δεν μπορώ καν να το περιγράψω. Δεν υπάρχουν λόγια για το πόσο απαίσιο ήταν αυτό που αντικρίσαμε. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έξι ασθενείς καίγονταν στα κρεβάτια τους.

    »Αρχίσαμε να ψάχνουμε τα μέλη του προσωπικού μας στο χειρουργείο. Ήταν τρομακτικό. Ένας ασθενής κείτονταν πάνω στο χειρουργικό τραπέζι, νεκρός, στη μέση της καταστροφής. Δεν μπορέσαμε να βρούμε το προσωπικό μας. Ευτυχώς αργότερα διαπιστώσαμε ότι είχαν φύγει από τα χειρουργεία και είχαν βρει ένα πιο ασφαλές μέρος. Ακριβώς δίπλα, μπήκαμε στο τμήμα νοσηλείας. Ευτυχώς άθικτο από τους βομβαρδισμούς. Με μια γρήγορη ματιά διαπιστώσαμε ότι όλοι ήταν εντάξει, όπως και όσοι είχαν καταφύγει σε ένα ασφαλές καταφύγιο στη διπλανή πόρτα.

    »Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε και πάλι πίσω στο γραφείο. Ήταν γεμάτο ασθενείς και τραυματίες που ούρλιαζαν. Επικρατούσε απόλυτη τρέλα. Έπρεπε όμως να οργανώσουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τους τραυματίες. Το πρώτο που έπρεπε να διαπιστώσουμε ήταν να δούμε ποιοι γιατροί ήταν ζωντανοί και σε θέση να βοηθήσουν. Πραγματοποιήσαμε μια επείγουσα χειρουργική επέμβαση για έναν από τους γιατρούς μας. Δυστυχώς όμως δεν τα κατάφερε και πέθανε εκεί πάνω στο γραφείο. Κάναμε το καλύτερο δυνατόν, αλλά δεν ήταν αρκετό. Η όλη κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Βλέπαμε τους συναδέλφους μας να πεθαίνουν. Ο φαρμακοποιός μας, με τον οποίο μιλούσαμε το προηγούμενο βράδυ για τα αποθέματα του νοσοκομείου, ξεψυχούσε στο γραφείο μας.

    »Οι πρώτες στιγμές ήταν χαοτικές. Αρκετό όμως από το προσωπικό είχε επιζήσει, κι έτσι μπορούσαμε να βοηθήσουμε όλους εκείνους με θεραπεύσιμα τραύματα. Ωστόσο υπήρχαν πάρα πολλοί που δεν μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Κατά κάποιο τρόπο, όλα ήταν πολύ ξεκάθαρα για εμάς. Φροντίζαμε τα άτομα που χρειάζονταν θεραπεία, καθώς δεν ήμαστε σε θέση να λάβουμε αποφάσεις. Πώς άλλωστε θα μπορούσαμε να πάρουμε αποφάσεις σε τέτοιο καθεστώς φόβου και χάους;

    »Ορισμένοι από τους συναδέλφους βρίσκονταν σε τέτοια κατάσταση σοκ που έκλαιγαν διαρκώς. Προσπάθησα να ενθαρρύνω κάποιους, να τους δώσω κάτι άλλο για να επικεντρωθούν, να τους αποσπάσω για λίγο από τη φρίκη. Αλλά μερικοί ήταν τόσο συγκλονισμένοι για να κάνουν οτιδήποτε. Το να βλέπεις ενήλικες άνδρες, τους φίλους σου, να κλαίνε ανεξέλεγκτα είναι κάτι που δεν μπορείς να διαχειριστείς εύκολα.

    »Εργάζομαι εδώ από τον Μάιο και έχω βιώσει πολύ βαριές ιατρικές καταστάσεις. Αλλά είναι εντελώς διαφορετικό όταν πρόκειται για τους συναδέλφους, τους φίλους σου. Είναι οι άνθρωποι που εργάζονταν σκληρά για μήνες και κυριολεκτικά ασταμάτητα την τελευταία εβδομάδα. Δεν είχαν καταφέρει να πάνε στο σπίτι τους για να δουν τις οικογένειές τους. Εργάζονταν στο νοσοκομείο για να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους... Και τώρα είναι νεκροί. Αυτοί οι άνθρωποι είναι φίλοι, στενοί φίλοι. Δεν έχω λόγια να εκφράσω τα συναισθήματά μου. Είναι απερίγραπτο.

    Ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμός στο Αφγανιστάν δήλωσε πως αναμένει ότι σε μερικές μέρες θα ολοκληρωθεί μια προκαταρκτική πολυεθνική έρευνα η οποία θα αποφανθεί κατά πόσον αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσε έπληξε ένα νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη Κουντούζ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 19 ανθρώπους.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα πρέπει να γίνουν γνωστά "σε μερικές μέρες", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ.

    [05] Εξελέγη με μυστική ψηφοφορία το νέο προεδρείο, οι κοσμήτορες και οι γραμματείς της Βουλής

    Υπό την προεδρία του νέου προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Νίκου Βούτση, η Ολομέλεια, μετά από μυστική ψηφοφορία, εξέλεξε το νέο εξαμελές προεδρείο, τους γραμματείς και τους κοσμήτορες του Σώματος.

    Τις τρεις πρώτες θέσεις του προεδρείου της Βουλής καταλαμβάνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από έναν αντιπρόεδρο εξέλεξαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ.

    Αναλυτικά:

    -Α΄ Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Αναστάσιος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ), με 197 ψήφους υπέρ, 64 λευκά και 6 άκυρα.

    -Β΄ Αντιπρόεδρος ο Γιώργος Βαρεμένος (ΣΥΡΙΖΑ), με 205 ψήφους υπέρ, 64 λευκά και 6 άκυρα.

    -Γ΄ Αντιπρόεδρος η Αναστασία Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), με 183 ψήφους υπέρ, 64 λευκά και 6 άκυρα.

    -Δ΄ Αντιπρόεδρος ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ), με 267 ψήφους υπέρ και 27 λευκά.

    -ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Κρεμαστινός (Δημοκρατική Συμπαράταξη), με 245 ψήφους υπέρ, 40 λευκά και 5 άκυρα.

    -Ζ΄ Αντιπρόεδρος ο Γεώργιος Λαμπρούλης (ΚΚΕ), με 229 ψήφους υπέρ, 6 λευκά και 49 άκυρα.

    Σημειώνεται ότι η θέση του Ε΄ Αντιπροέδρου της Βουλής δεν θα πληρωθεί, καθώς ο προτεινόμενος βουλευτής από τη Χρυσή Αυγή, Ιωάννης Αϊβατίδης, δεν έλαβε την απαιτούμενη πλειοψηφία (των 75 ψήφων), όπως προβλέπεται από το άρθρο 67 του Συντάγματος και το άρθρο 8 του Κανονισμού της Βουλής. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, ο κ. Αϊβατίδης έλαβε 59 ψήφους υπέρ, 86 κατά, ενώ βρέθηκαν 49 άκυρα ψηφοδέλτια.

    Το ίδιο έγινε και για τη μία θέση γραμματέα, καθώς και ο υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Νικόλαος Κούζηλος, δεν ψηφίστηκε από την απαραίτητη πλειοψηφία, αφού έλαβε μόνο 27 ψήφους υπέρ, έναντι 184 άκυρων και 49 λευκών ψηφοδελτίων.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, ανακοίνωσε πάντως, ότι θα καταθέσει ένσταση επί του αποτελέσματος.

    Κοσμήτορες της Βουλής, εξελέγησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου, και Γεώργιος Πάντζας, αμφότεροι με 208 ψήφους υπέρ, 66 λευκά και 7 άκυρα και ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, ο οποίος υπερψηφίστηκε από 268 βουλευτές, ενώ βρέθηκαν 20 λευκά και 12 άκυρα.

    Γραμματείς της Βουλής εξελέγησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Γκαρά, Μάριος Κάτσης, Ιωάννης Σαρακιώτης και Γεώργιος Ψυχογιός και οι τέσσερις με 208 ψήφους υπέρ, 66 λευκά και 7 άκυρα και ο βουλευτής της ΝΔ, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, με 268 ψήφους υπέρ, 20 λευκά και δύο άκυρα.

    [06] Μ.Σούτλς: «Βαρύ πλήγμα» για την γερμανική οικονομία το σκάνδαλο της Φολκσβάγκεν»

    Το σκάνδαλο που ξέσπασε με το λογισμικό παραποίησης των τιμών των εκπομπών ρύπων των ντιζελοκινητήρων της Volkswagen θα πλήξει τη γερμανική οικονομία, εκτιμά σε συνέντευξή του σε γερμανικές τοπικές εφημερίδες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς , τονίζει ωστόσο ότι η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης πιθανότατα θα ξεπεράσει αυτή την κρίση.

    Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας της Γερμανίας αντιθέτως έσπευσαν να υποβαθμίσουν τον ευρύτερο οικονομικό κίνδυνο για τη Γερμανία λόγω του σκανδάλου.

    Η διεύθυνση της VW έβαλε κατά μέρος ένα ποσό 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη του κόστους του σκανδάλου, όμως αναλυτές προβλέπουν πως το πραγματικό κόστος θα είναι πολύ υψηλότερο. Η VW έχει ανακοινώσει ότι θα χρειαστεί να ανακαλέσει για επισκευή έως και 11 εκατ. αυτοκίνητα και βαν οι κινητήρες των οποίων έχουν εγκατεστημένο παράνομα λογισμικό φτιαγμένο για να παραποιεί τις τιμές των εκπομπών ρύπων σε περίπτωση ελέγχου.

    [07] Μέρα μνήμης για την επέτειο των 16 χρόνων από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών

    Σύσσωμη η οικογένεια του ΠΑΟΚ έδωσε το «παρών» στα Τέμπη, όπου τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση για τα 16 χρόνια από το τραγικό τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1999 και στοίχισε την ζωή σε έξι φιλάθλους του ΠΑΟΚ, που επέστρεφαν από την Αθήνα μετά από αγώνα της ομάδας τους που πήγαν και παρακολούθησαν.

    Παρών ήταν και ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ιβάν Σαββίδης, για πρώτη φορά από την ημέρα που ανέλαβε την ομάδα της Θεσσαλονίκης. «Είναι μία τραγική μέρα. Βεβαίως είμαστε μία οικογένεια και πρέπει να είμαστε μαζί και στις δύσκολες μέρες και στις χαρές», τόνισε εμφανώς φορτισμένος συναισθηματικά.

    [08] Απολαυστικοί οι Ιακωβάκης, Γιαννιώτης και Γέμελος κατά την τελευταία ημέρα

    Ένας εποικοδομητικός διάλογος για τα θέματα που απασχολούν τον αθλητισμό με τους πρωταθλητές Σπύρο Γιαννιώτη, Περικλή Ιακωβάκη, αλλά και τον ομοσπονδιακό προπονητή κολύμβησης, Νίκο Γέμελο, ήταν το κέρδος της τελευταίας ημέρας του 2ου Θερινού Σχολείου Αθλητικών Συντακτών στην Αρχαία Ολυμπία, για τους συμμετέχοντες. «Όλοι οι δημοσιογράφοι είστε διεφθαρμένοι; Γιατί να είμαστε όλοι οι αθλητές ?ντοπέ? παρατήρησε ο κάτοχος του Πανελληνίου ρεκόρ στα 400μ. εμπόδια, Περικλής Ιακωβάκης καταθέτοντας τις απόψεις του για τη φαρμακοδιέγερση, ενώ ζήτησε από τους αθλητικούς συντάκτες: «Ήθελα να ήσασταν καλύτεροι σε όλους τους τομείς. Από το συντακτικό κομμάτι, τη χρήση της ελληνικής γλώσσας δηλαδή, τη χρήση της τεχνικής ορολογίας και κυρίως να λέτε καλύτερες ιστορίες. Ήθελα κα περισσότερη αντικειμενικότητα, αλλά και πιο δίκαιη κριτική.»

    O Ολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Μαραθώνιας Κολύμβησης, Σπύρος Γιαννιώτης είπε για τους λόγους που τον ώθησαν να αγωνιστεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, διάγοντας το 35ο έτος της ηλικίας του: «Είναι πολλές στιγμές μαζί που σε κάνουν και συνεχίζεις. Το 2008 είχα πει ότι θα κολυμπήσω άλλα 4 χρόνια, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Το 2012, στο Λονδίνο, έφτασα πολύ κοντά σε ένα μετάλλιο. Δεν το κατέκτησα. Θεώρησα τότε ότι θα δοκιμάσω άλλο έναν χρόνο. Είδα ότι χρόνο με το χρόνο μπορώ να είμαι στο υψηλότερο επίπεδο. Και ψυχολογική και σωματική φόρτιση υπάρχει, βέβαια σε τέτοιο επίπεδο, αλλά κατάφερα να φτάσω μέχρι το Ρίο το 2016».

    Υπήρξε άλλη σκέψη -μη αθλητική- για να συνεχίσει; Παραδείγματος χάρη ένα πριμ ή κάποιο άλλο μπόνους; «Κολυμπάω επειδή μ? αρέσει, το αγαπώ και με εκφράζει. Από τη στιγμή που ένιωσα το σώμα μου ν? ανταποκρίνεται... συνέχισα. Ούτως ή άλλως, ξεκινώντας μια πορεία από μικρός δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα είχα τόσες διακρίσεις. Διάκριση είναι και η διάρκεια μέσα στο χρόνο? δεν πίστευα πως θα καταφέρνω να κολυμπάω μέχρι τα 35».

    Εχει αποφασίσει τι θέλει να κάνει μετά το Ρίο; «Δεν έχω σκεφτεί τι θα κάνω μετά το Ρίο. Εχω αφοσιωθεί στο Ρίο. Θέλω να κάνω καλή προετοιμασία και τα υπόλοιπα είναι μόνο σκέψεις. Θα ήθελα να μεταφέρω τις γνώσεις μου για τον αθλητισμό, να τις μεταφέρω στους νεότερους (προπονητικά ή ως σύμβουλος). Θέλω να επιστρέψω ό,τι έχω πάρει τόσα χρόνια».

    Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός κολύμβησης, Νίκος Γέμελος (προπονητής τόσο του Γιαννιώτη, όσο και της Κέλλυς Αραούζου ρωτήθηκε για το πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι να διαχειρίζεσαι τους πρωταθλητές «Είναι λεπτή η ισορροπία. Αρχίζει από ένα σεβασμό προς το πρόσωπό σου, όταν ο αθλητής είναι μικρός σε ηλικία που συνεχίζεται μέχρι το τέλος. Από το πως σε κοιτάει ο αθλητής σου όταν είναι παιδί μέχρι και τα 35 του τώρα στο παράδειγμα με τον Σπύρο (σ.σ. Γιαννιώτη). Είναι μια πορεία που φτάνει μέχρι και τη στιγμή που έχει γίνει μια σχέση οικογενειακή και φτάνει να είναι ο κουμπάρος σου ή το... 5ο παιδί σου. Αυτή είναι η σχέση που δημιουργεί ο προπονητής με έναν αθλητή».

    Ως προς τους λόγους που ωθούν έναν αθλητή να μη συνεχίσει την ενασχόληση από κάποιο άλλο πόστο στον αθλητισμό, όταν τελειώσει η καριέρα του ως αθλητής ο Νίκος Γέμελος τόνισε: «Είναι θέμα επιλογών. Πως βλέπει το σπορ που κάνει; Μόνο μέσα στο νερό ή στην παλαίστρα; Για κάποιους είναι δύσκολο να το δουν απ? έξω. Πιστεύω πως ένας αθλητής μπορεί να δώσει πάρα πολλά (ως προπονητής ή ως παράγοντας). Δεν πρέπει να χάνεται από το χώρο. Ο καλός αθλητής έχει πάρα πολλά να δώσει? είναι μία συνέχεια».

    Στον αντίποδα, ο κάτοχος του Πανελληνίου ρεκόρ των 400μ. εμπόδια, Περικλής Ιακωβάκης, μετά από αρκετές διακρίσεις αποφάσισε να βάλει τελεία στην αθλητική καριέρα του φέτος. Τι τον οδήγησε σε αυτή την απόφαση; «Σε αυτό το οποίο έκανα και που είναι πολύ ανταγωνιστικό, ο παράγων ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο. Σου περιορίζει το χρόνο ζωής. Απλώς κάποια στιγμή δεν πάει άλλο. Πολλοί αθλητές το έχουν νιώσει, ?κλείνουν το βιβλίο?, ένα υπέροχο... βιβλίο, το αφήνουν στην άκρη και κοιτούν να κάνουν κάτι άλλο στη ζωή τους».

    Είχε σχεδιάσει το επόμενο βήμα μετά τον αθλητισμό; «Αυτό που έγινε στην πορεία της εξόδου είναι κατ? αρχήν να τελειώσω το πανεπιστήμιο (Οικονομικό Πανεπιστήμιο, μάρκετινγκ). Την είχα αφήσει τη σχολή και το 2013 μετά από τραυματισμό στην πελματιαία απονεύρωση αποφάσισα να γίνω πιο παραγωγικός. Ξαναξεκίνησα το πανεπιστήμιο, έκανα φροντιστήρια (λογιστική, μαθηματικά) και διάβαζα από τις 22:00 μέχρι τη 1:00 κάθε νύχτα). Τέλειωσα τη σχολή. Τώρα είμαι μέλος της επιτροπής αθλητών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας στίβου και άλλης μίας επιτροπής. Πρόκειται για δύο όργανα που βοηθούν τη βελτίωση της εικόνας του ευρωπαϊκού στίβου. Εχω ευρεία εικόνα για τον ευρωπαϊκό στίβο. Εχουν αυξημένη σημασία και βαρύτητα οι αποφάσεις που λαμβάνονται. Έχοντας αρχίσει να έχω μία επαφή, με τη διαχείριση, την οικονομική κατάσταση, πως δουλεύει η διοίκηση, σιγά σιγά βλέπω τον εαυτό μου ως διοικητικό στέλεχος. Θέλω να προχωρήσω σε μεταπτυχιακό στη διοίκηση αθλητικών οργανισμών μεταπτυχιακό. Προπονούμαι για το μέλλον, ώστε η ενασχόλησή μου με τον αθλητισμό να συνεχιστεί από άλλο πόστο».

    Ο Ιακωβάκης σχολίασε ως προς τη στιγμή που ένας αθλητής βάζει τέλος στην καριέρα του: «Υπάρχουν αθλητές που δεν μπορούν ν? αποδεχτούν ότι τέλειωσε. Παρατηρείται σε πολλές περιπτώσεις ανάπτυξη κατάθλιψης. Για κάποιος είναι ένας... πρόωρος θάνατος της ζωής τους. Το βιώνουν εντελώς διαφορετικά, το βιώνουν με πίκρα, δείχνουν αρνητική διάθεση ως προς το να το χωνέψουν και αποτραβιούνται από το χώρο. Άλλοι αθλητές νομίζουν ότι θα έπρεπε κατευθείαν να γίνουν το ίδιο επιτυχημένοι άμεσα, να αναλάβουν μία αντίστοιχα υψηλή θέση κάπου αλλού. Πριν ο κριτής ήταν το χρονόμετρο, όλα ήταν ξεκάθαρα. Και είναι εντελώς μετρήσιμη η αξιολόγησή σου όταν είσαι αθλητής. Είναι διαφορετικό το πνεύμα μετά, όμως και πολλοί νομίζουν πως δεν μπορούν να τα καταφέρουν στις νέες συνθήκες. Ξεκινούν από λάθος αφετηρία ή οδεύουν προς λάθος κατεύθυνση. Το να διαχειριστεί κανείς τα δεδομένα αυτής της γνώσης που έλαβε ως αθλητής και να τα περάσει προς τα έξω είναι κάτι τελείως διαφορετικό από τον πρωταθλητισμό».

    Ο Ιακωβάκης εστίασε στο πως αντιμετώπισε ο ίδιος το τέλος της αθλητικής καριέρας του: «Προσωπικά βίωσα την αποχώρηση πέρυσι, όταν δεν πήγα στη Ζυρίχη λόγω τραυματισμού κι ενώ είχα αποφασίσει να βάλω τέλος αμέσως μετά. Αρχισα να τρέχω χαλαρά σε καθημερινή βάση κι όταν έμαθα πως το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Εθνικών Ομάδων θα διεξαχθεί στην Κρήτη, είπα... μήπως να το δεις ξανά; Να δω τι θα γίνει με την πορεία μου? ξεκίνησαν οι πρώτες συναντήσεις με την επιτροπή και άρχισα να είμαι μέλος της οικογένειας του στίβου από μέσα. Όλα αυτά με έκαναν να αναθεωρώ πράγματα. Το πιο σημαντικό απ? όλα είναι η αποδοχή ότι τέλειωσε. Οσο πιο γρήγορα το αποδεχτείς, τόσο πιο γρήγορα θα μπεις στο επόμενο κεφάλαιο».

    Τι αλλάζει ραγδαία στον αθλητισμό ως προς στη διαχείριση της εικόνας; Ο Ιακωβάκης απάντησε: «Στο στίβο υπάρχει τρομερός προβληματισμός. Υπάρχει τάση για τον τρόπο που φαίνεται το προϊόν προς τα έξω. Οι έρευνες δείχνουν πως οι νέοι θεατές που έρχονται δεν κάθονται με την ίδια θέρμη, γνώση και υπομονή για να παρακολουθήσουν το προϊόν. Όταν ο μεγαλύτερος χορηγός σου είναι η τηλεόραση και σου λέει δεν μπορώ να δείχνω 5 ώρες αγώνες στίβου, όταν σου λέει δεν είσαι ελκυστικός, τότε πρέπει να κάνεις αλλαγές. Εκτός του ότι πρέπει να μικρύνει το πρόγραμμα, πρέπει οι νέες τεχνολογίες να μπουν και στην τηλεόραση. Προσωπικά για να δω έναν αγώνα στίβου χρειάζομαι εικόνα, να διαλέγω τι θέλω να βλέπω, θα ήθελα να έχω και τα ?live results?. Δεν μπορείς να έχεις καλή αντίληψη του τι συμβαίνει μόνο από την τηλεόραση. Θα πρέπει και αυτός που μεταδίδει να είναι ?τσακάλι?, να έχει άλλους δύο δημοσιογράφους που να παρακολουθούν τα αποτελέσματα και να ενημερώνουν τον σχολιαστή. Παραδείγματος χάρη θα μου άρεσε να γίνεται στη μετάδοση αγώνων στίβου, όπως συμβαίνει στη Φόρμουλα Ένα: Να βγαίνει μπάρα στην οθόνη και να σου δίνει τι γίνεται σε αυτό που δεν βλέπεις. Βρισκόμαστε στην εποχή της ταχύτητας. Στην τηλεόραση, ο τηλεθεατής αν έχει δύο λεπτά κενό αλλάζει κανάλι».

    Όπως τόνισε ο Ιακωβάκης λόγω της διαφοράς ώρας με την Ευρώπη «στο Ρίο θα γίνουν 13 τελικοί στίβου το πρωί (τριπλούν, δίσκος, 400 εμπόδια ανδρών ανάμεσα σε άλλους), δηλαδή αγωνίσματα οι τελικοί των οποίων διεξάγονται παραδοσιακά το βράδυ». Στο κολύμπι, ο Γιαννιώτης θα πρέπει να «πέσει» στις 22:00 με 23:00 το βράδυ. «Είναι πολύ δύσκολη η προσαρμογή των αθλητών στις αλλαγές της ώρας. Συνήθως στα περισσότερα αθλήματα οι προπονήσεις διεξάγοντα 17:00-19:00. Προκύπτουν συμπτώματα jet-lang για τους αθλητές, αλλά και ο κόσμος δεν μπορεί να δει τους αγώνες πολλές φορές λόγω της ώρας,» τόνισε ο Νίκος Γέμελος. Ο Ιακωβάκης παρενέβη για να θυμίσει πως «Εχω παραδείγματα αθλητών που έχουν κάνει ρεκόρ σε άλλες ώρες. Αν έχει καύσωνα στις 12:00 και με βάλει ο προπονητής μου να κάνω προπόνηση δεν θα φτάσω καν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εγώ, λοιπόν θα έκανα προπόνηση με βάση την καθημερινότητά μου κι όχι με τις ώρες του αγώνα. Είναι φορές που πρέπει να γίνουν προσαρμογές στο χρόνο προπόνησης λόγω πολλών συνθηκών».

    Η χαμηλή προσέλευση των φιλάθλων σε αθλήματα, όπως ο στίβος και η κολύμβηση ήταν το επόμενο θέμα συζήτησης, με τον Ιακωβάκη να σημειώνει: «Το δικό μας το άθλημα αδικείται γιατί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα γίνεται στο ΟΑΚΑ (χωρητικότητας 65 χιλιάδων θεατών). Και τρεις χιλιάδες κόσμος να έρθει φαίνεται άδειο».

    Ενόψει του Παγκόσμιου στο Όρεγκον, ο Περικλής Ιακωβάκης δήλωσε διαθέσιμος προς την κρατική τηλεόραση να σχολιάζει του αγώνες: «Εγώ ευχαρίστως προσφέρομαι να είμαι στο στούντιο στο Παγκόσμιο του Όρεγκον. Και μετά να δούμε αν τα πήγαμε καλά; Αν προσφέραμε κάτι καινούριο. Ο νο 1 χρηματοδότης για τον στίβο είναι η τηλεόραση. Η πρόσβαση που έχει ο κόσμος στο προϊόν σου είναι μέσω της τηλεόρασης. Θα έχει 40 χιλιάδες θεατές. Η τηλεόραση έχει βαρύνουσα θέση».

    Για την προβολή των αθλητών και των αθλημάτων, ο 8ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, Περικλής Ιακωβάκης, εξήγησε: «Αυτό είναι κάτι που απασχολεί κυρίως τις Ομοσπονδίες. Εχω υπάρξει αθλητής και της κάτω και της πάνω βαθμίδας. Ο ρόλος των ΜΜΕ σε σχέση με τον αθλητισμό δεν είναι μόνο να λένε τα αποτελέσματα. Πρέπει να πείτε καλές ιστορίες. Πρέπει να βρείτε τον Χ ήρωα Γιαννιώτη. Πρέπει να υπάρχει μια ιστορία να πεις. Είναι θέμα ομοσπονδιών. Τα ΜΜΕ καλούνται να βοηθήσουν τον αθλητή. Αν και στα μετρήσιμα αγωνίσματα (όχι αυτά με πόντους), δεν υπάρχει περίπτωση αν είσαι ικανός να σε σταματήσει οποιοσδήποτε. Ο,τι δείξει το χρονόμετρο».

    Ο Σπύρος Γιαννιώτης τόνισε επί του ίδιου θέματος: «Η κολύμβηση είναι ένα ερασιτεχνικό άθλημα. Όσο ο αθλητής διακρίνεται, η αναγνώριση έρχεται. Η επιτυχία σου έρχεται από ένα χρονόμετρο. Αν κάνεις αυτό που θες να κάνεις θα το κάνεις για σένα».

    Ο Ιακωβάκης απηύθυνε ερώτηση στον Γιαννιώτη εν συνεχεία: «Σπύρο, η ζωή σου δεν είναι ο αθλητισμός; 30 χρόνια δεν έχεις πρόγραμμα, γύρω από την προπόνησή σου; Για μένα αυτός είναι επαγγελματισμός. Έχει προγραμματίσει τη ζωή σου βάσει της προπόνησής σου». Κι ο Γιαννιώτης απάντησε: «Είμαστε επαγγελματίες αθλητές σε ερασιτεχνικό άθλημα».

    Ο Νίκος Γέμελος επενέβη για να υπενθυμίσει: «Στα δικά μας αθλήματα ?παίζουμε? δύο φορές το χρόνο! Δεν παίζουμε Τετάρτη και Σάββατο. Δεν το έχουμε το άθλημά μας συνέχεια μέσα στο σπίτι του φίλαθλου. Πρότασή μου είναι να γράψουν βιβλίο οι αθλητές όπως οι Ιακωβάκης ή Γιαννιώτης».

    Τι σκέφτεται ο Σπύρος Γιαννιώτης όσο διαρκεί ο αγώνας των 10 χιλιομέτρων ανοιχτής θαλάσσης; «Μόνο την κούρσα. Χεριά χεριά σκέφτομαι πως θα πάνε τα επόμενα μέτρα, την τακτική μου, αν θα πάω δεξιά ή αριστερά. Στα πρώτα 5 χιλιόμετρα έχεις ένα άγχος εγρήγορσης. Μένω λίγο πιο πίσω ως προς την προσπάθεια που καταβάλλω και περιμένω να ανέβω μετά τα 5 χιλιόμετρα. Να μη σπρώξω τον εαυτό μου πριν τα 2 τελευταία χιλιόμετρα. Το απασχολώ το μυαλό μου και στο τελευταίο χιλιάρι που μπαίνει ο πόνος, τότε πρέπει να κρατήσεις το μυαλό στο στόχο. Τα τελευταία 500 μέτρα... ο πόνος στα χέρια είναι τόσο έντονος που το μυαλό σου λέει άστο. Κι εσύ του λες ότι έχεις ακόμη... ενώ στην πραγματικότητα δεν έχεις... από την προπόνηση το θέμα είναι να κάνεις πιο δυνατό το μυαλό σου».

    Άγχος δεν έχει μόνο ο αθλητής, αλλά και ο προπονητής, όπως φαίνεται από την απάντηση του Νίκου Γέμελου: «Είναι πολύ μεγάλο το άγχος. Από την αρχή μέχρι να τερματίσει ο αθλητής. Η κούρσα μπορεί να είναι τελείως διαφορετική από αυτή που είχες φανταστεί και ?ζωγραφίσει?. Φοβάσαι την ίδια ώρα μην τον χτυπήσει κάποιος άλλος αθλητής, γιατί στο αγώνισμα αυτό βρίσκεται ο ένας με τον άλλον. Έχει πολύ άγχος ακόμη και για μένα που ως άνθρωπος δεν αγχώνομαι. Τα τελευταία μέτρα της κούρσας γίνομαι... οπαδός. Και μετά πρέπει να διαχειριστείς είτε την απογοήτευση του αθλητή, όπως στο Λονδίνο, είτε του θριάμβου όπως στη Σαγκάη».

    Αγώνισμα με διαφορετική φύση τα 400μ. εμπόδια, με τον Ιακωβάκη να καταθέτει: «Στα 47΄΄ δεν προλαβαίνεις να σκεφτείς. Προσπαθείς να εκτελέσεις τέλεια ό,τι είχες κάνει στην προπόνηση. Έχεις το νου σου κυρίως στο εμπόδιο. Όλα γίνονται αυτοματοποιημένα. Όσο πιο καλά είσαι... τόσο καλύτερα θα αποδόσεις».

    Το φλέγον θέμα της φαρμακοδιέγερσης στον αθλητισμό σχολιάστηκε αρχικά από τον Περικλή Ιακωβάκη: «Τα πράγματα είναι απλά και σύνθετα ταυτόχρονα. Ο στίβος αποφάσισε να κάνει κάτι δυνατό για να σταματήσει τη μάστιγα των απαγορευμένων ουσιών. Υπήρχε διάχυτη η αντίληψη ότι όλοι είναι ?ντοπέ?. Οπότε η Παγκόσμια ομοσπονδία είπε ?πρέπει να το χτυπήσω?. H ΙΑΑF ήταν η πρώτη που πίεσε να γίνει έλεγχος εκτός αγώνων. Το μεγαλύτερο λάθος ήταν ότι αποδεχτήκαμε πως είμαστε ?ντοπέ?. ?Ντοπέ? είναι αυτός που αποδεδειγμένα έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Δεν οδηγεί πουθενά ο ολοκληρωτισμός αυτού του είδους. Είναι όλοι οι δημοσιογράφοι διεφθαρμένοι; Γιατί να είναι όλοι οι αθλητές ?ντοπέ?; Για μένα, η ΙΑΑF πρέπει να δημοσιοποιεί με ονόματα και νούμερα τους ελέγχους που βγήκαν αρνητικοί. Εκανα αυτό το μήνα 50 ελέγχους σε αυτούς τους αθλητές και βγήκαν ?καθαροί?. Στο στίβο γίνονται 2000 έλεγχοι, σε άλλα αθλήματα μόνο 200 έλεγχοι. Δεν τα παίρνουν όλοι οι αθλητές. Αναρωτιέται κανείς... δεν έχει κίνητρο κάποιος άλλος αθλητής σε άλλα σπορ που παίζονται εκατομμύρια; Δεν έχει κίνητρο αυτός και έχει κίνητρο να πάρει ουσίες το παιδάκι από τα Λεχαινά για να κερδίσει το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα; Μας έχει κάνει πολύ κακό το θέμα ντόπινγκ στο στίβο. Είχα βαρεθεί να με αντιμετωπίζουν ως εν δυνάμει ντοπαρισμένο. Έχω έναν φάκελο με 300 ελέγχους που έχω περάσει στην καριέρα μου και αυτή είναι η απόδειξη».

    Ο Σπύρος Γιαννιώτης κατέθεσε τη δική του άποψη: «Δεν ακούγεται ότι 15 χιλιάδες αθλητές προοδεύουν και δεν κάνουν χρήση. Ακούγεται μόνο το κακό. Εγώ πορεύομαι εστιάζοντας στο πως θα βελτιωθώ και πάντα σκέφτομαι πως δίκαια με κέρδισε ο αντίπαλος ή δίκαια τον κέρδισα. Δεν θα πω ποτέ ότι αυτός έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Έτσι έχω μάθει από μικρός. Η διάρκεια τόσων χρόνων αποδεικνύει αν το κάνω σωστά».

    Ο προπονητής του Γιαννιώτη, Νίκος Γέμελος τοποθετήθηκε: «Η διάρκεια αποδεικνύει την καθαρότητα του αθλητή. Έχει ατροφήσει ο ΕΣΚΑΝ και δεν κάνει ποτέ ελέγχους. Εστιάζοντας στον προπονητή θα πω πως η φαρμακοδιέγερση σχετίζεται και με την ανεπάρκειά ενός προπονητή να δουλέψει με έναν αθλητή. Ξέρεις γιατί χάνεις από τον τάδε; Γιατί είναι ντοπαρισμένος. Να του πω ότι πρέπει να μπει στο τρυπάκι της φαρμακοδιέγερσης για να νικήσει; Για μένα, το ντόπινγκ είναι όπως τα ναρκωτικά». Λίγο αργότερα, ο Νίκος Γέμελος διευκρίνισε πως «είπα ότι το ντόπινγκ είναι όπως τα ναρκωτικά ως προς τον εθισμό από τις ουσίες. Δεν μίλησα για το ποινικό μέρος».

    Στην ερώτηση πως αντιμετωπίζετε τους αθλητές που τιμωρούνται για χρήση απαγορευμένων ουσιών και επανέρχονται ο Περικλής Ιακωβάκης απάντησε: «Δυστυχώς είχα φίλους που βρέθηκαν θετικοί. Πριν, η τιμωρία προέβλεπε απαγόρευση 2 ετών. Η λογική της τιμωρίας είναι η λογική της συμμόρφωσης. Τώρα, η τιμωρία προβλέπει αποκλεισμό 4 χρόνια. Ουσιαστικά τα 4 χρόνια αδράνειας σου σταματούν τον αθλητισμό. Κάποιες χώρες θέλουν να εντάξουν στον ποινικό κώδικα τη χρήση απαγορευμένων ουσιών στον αθλητισμό και οι χρήστες να αντιμετωπίζουν και ποινική τιμωρία. Στην Ιταλία υπάγεται ήδη στη νομοθεσία για την καταπολέμηση των ναρκωτικών. Στη Γερμανία θέλουν να κάνει φυλακή ο αθλητής που βρίσκεται θετικος. Από τον WADA είπαν ότι η τιμωρία που έχουμε βάλει είναι αρκετή. Εχω στενοχωρηθεί έχω νευριάσει πολύ με τα άσχημα νέα σχετικά με αθλητές που έχουν κάνει χρήση, αλλά θεωρώ πως η τιμωρία είναι προς συμμόρφωση. Για εμένα συνέχισαν, λοιπόν να είναι όσο φίλοι ήταν και πριν. Όταν πρόκειται για αντίπαλους? λες γιατί πήγες να με κερδίσεις έτσι; Είναι επίσης διαφορετικό να πιάνεται στην προετοιμασία και άλλο στον αγώνα. Είναι διαφορετικό να έχει κάνει χρήση ψευδεφεδρίνη ή καφεϊνη από τα να έχει κάνει χρήση στεροειδών».

    Ο Γιαννιώτης συμφώνησε: «Δεν πρέπει να τον τελειώσουμε τον αθλητή. Συμμορφώνεται, μαθαίνει από τα λάθη. Αν το ξανακάνει είναι άλλη κατηγορία και θέλει ισόβιο αποκλεισμό. Σε προσωπικό επίπεδο δεν αλλάζει κάτι, οι φίλοι είναι φίλοι. Εγώ είμαι άνθρωπος που συγχωρώ».

    Τι θα θυμούνται από την καριέρα τους; Ο Σπύρος Γιαννιώτης απάντησε: «Δεν κρατώ διάκριση, αλλά το αίσθημα να θέλω να βελτιωθώ. Αυτό θα με κρατά μετά τον αθλητισμό, έτσι θέλω να πορεύομαι στη ζωή μου. Είναι 20 χρόνια προσπάθειας, συμπυκνωμένη σε μια στιγμή». Ο Ιακωβάκης είπε: «Αυτό που κρατάω είναι το ποίημα ?Αν? του Κίπλινγκ. Έχω μάθει να αντιμετωπίζω το θρίαμβο και την καταστροφή με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Είναι το μεγαλύτερο κέρδος που μπορεί να έχει ένας αθλητής».

    Τι θα διόρθωνε ο Γιαννιώτης; «Να μην ήμουν τόσο παρορμητικός κάποιες φορές στους αγώνες. Δεν ήμουν τόσο ώριμος όσο τώρα. Στο Πεκίνο είναι η μια τέτοια στιγμή. Από τότε προσπαθώ να μη βλέπω τα πράγματα υπεροπτικά». Ο Ιακωβάκης εξήγησε: «Στον τελικό του Ελσίνκι το 2012 στο 10ο εμπόδιο έχασα το ρυθμό μου, τη συγκέντρωσή μου, παράτησα την κούρσα μετά το 10ο εμπόδιο. Δεν ήμουν 20 ετών. Ήταν ανεπίτρεπτο».

    Στο τέλος, ο Ιακωβάκης κατέθεσε τη γνώμη του για τους αθλητικούς συντάκτες: «Ήθελα να ήσασταν καλύτεροι σε όλους τους τομείς. Από το συντακτικό κομμάτι, τη χρήση της ελληνικής γλώσσας δηλαδή, τη χρήση της τεχνικής ορολογίας και να λέτε καλύτερες ιστορίες. Ήθελα κα περισσότερη αντικειμενικότητα, αλλά και πιο δίκαιη κριτική.»

    Ο Νίκος Γέμελος τόνισε σχετικά: «Όλοι εμείς υπάρχουμε επειδή υπάρχουν αθλητές. Ούτε ως προπονητές, ούτε ως αθλητικογράφοι. Το μόνο θα ήθελα να πω σε εσάς είναι πως πρέπει να αγκαλιάσουμε τους αθλητές».

    Στο τέλος, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Σωτήρης Τριανταφύλλου κήρυξε τη λήξη του 2ου Θερινού Σχολείου Αθλητικών Συντακτών και ανανέωσε το ραντεβού στην Αρχαία Ολυμπία για τον επόμενο χρόνο.

    [09] «Ζορίστηκε» αλλά νίκησε η ΑΕΚ 1-0 τον Ατρόμητο

    Νικηφόρα συνέχισε την πορεία της στην Super League η ΑΕΚ, καθώς έστω και δύσκολα, επικράτησε με 1-0 του Ατρομήτου, σε αναμέτρηση για την 6η αγωνιστική της διοργάνωσης.Την περασμένη αγωνιστική εναντίον της Βέροιας, η ΑΕΚ λυτρώθηκε στο 90΄ από τον Μπαρμπόσα. Σήμερα, τη νίκη 1-0 επί του Ατρόμητου χάρισε ο Μακόλεϊ Κρισάντους, σκοράροντας στο 82΄, τρία λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο. Κι έτσι η Ενωση κατάφερε να βγάλει χωρίς απώλειες και το ηθικό της παραμένει ακμαίο ενόψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό σε δύο εβδομάδες.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 4 October 2015 - 16:32:44 UTC