Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει το αποτέλεσμα του Αριστερού Μπλόκο στις εκλογές της Πορτογαλίας
  • [02] Π. Μοσκοβισί: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της
  • [03] «Χρειάζεται πολλή δουλειά» ακόμη, εκτιμά ο Γ. Ντάισελμπλουμ
  • [04] Η Air France περικόπτει περίπου 3.000 θέσεις εργασίας
  • [05] Οι πρόσκοποι στο πλευρό των προσφύγων και της τοπικής κοινωνίας στη Μυτιλήνη
  • [06] Ν.Φίλης:Νέες προσλήψεις έως την ερχόμενη εβδομάδα στα σχολεία ειδικής αγωγής
  • [07] Ο Μάο του Άντι Γουόρχολ βγαίνει στο σφυρί
  • [08] Ένα «Ινοκσούκ» στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης
  • [09] Στη μάχη της διαδοχής οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ
  • [10] Παρουσία του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ο εορτασμός της Σχολικής Παραολυμπιακής Ημέρας

  • [01] Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει το αποτέλεσμα του Αριστερού Μπλόκο στις εκλογές της Πορτογαλίας

    Το αποτέλεσμα του Αριστερού Μπλόκο στις εκλογές της Πορτογαλίας χαιρετίζουν η Κεντρική Επιτροπή και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η άνοδος του Μπλόκο «δίνει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για τον λαό της Πορτογαλίας και δυναμώνει την αντίσταση των λαών του Νότου της Ευρώπης ενάντια στα νεοφιλελεύθερα κελεύσματα της ευρωπαϊκής δεξιάς». Τονίζουν επιπλέον ότι «ο αγώνας για ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο για την ανάπτυξη και την ευημερία όλων, συνεχίζεται».

    [02] Π. Μοσκοβισί: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

    Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις-προαπαιτούμενα, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

    Ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα γιατί, όπως είπε, έχει κατανοήσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, παρά μόνο η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε για να λάβει οικονομική στήριξη 86 δισ. ευρώ που προβλέπει το νέο πρόγραμμα.

    «Είναι κοινό μας συμφέρον να επιτύχει η Ελλάδα», ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση, τόσο για τη δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δεσμεύσεις, όσο και για τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

    «Είμαι βέβαιος ότι θα αποφευχθεί ένα νέο δράμα, μια νέα τραγωδία, ένα νέο σίριαλ με την Ελλάδα», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει την Ελλάδα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, όμως, -είπε- πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να ικανοποιηθούν και ότι τα προαπαιτούμενα πρέπει να υιοθετηθούν και να ψηφιστούν. Σημαντικό στοιχείο για την Ελλάδα, είπε ο Π. Μοσκοβισί, είναι η ισχυρή δημόσια διοίκηση και η ισχυρή πολιτική βούληση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

    [03] «Χρειάζεται πολλή δουλειά» ακόμη, εκτιμά ο Γ. Ντάισελμπλουμ

    «Πολλή δουλειά μένει να γίνει ακόμα», ήταν το μήνυμα που έστειλε στην Ελλάδα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά από τη συνάντηση που είχε στο Λουξεμβούργο με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως ένας μεγάλος αριθμός μεταρρυθμίσεων απομένει να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, ενώ καινούργιες μεταρρυθμίσεις πρέπει επιπλέον να σχεδιαστούν, όπως είναι οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας.

    Όπως σημείωσε, είναι «στο συμφέρον της Ελλάδας να εφαρμόσει το συντομότερο τα συμφωνημένα έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία τόσο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όσο και για την ελάφρυνση του χρέους». «Όμως για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται να έχει προηγηθεί πολλή δουλειά», κατέληξε ο επικεφαλής του Eurogroup.

    [04] Η Air France περικόπτει περίπου 3.000 θέσεις εργασίας

    Η Air France επιβεβαίωσε σήμερα σε θερμό κλίμα τα σχέδια για συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απώλεια περίπου 3.000 θέσεων εργασίας σε βάθος διετίας, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους πιλότους της εταιρίας, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Τέσσερα συνδικάτα των εργαζομένων είχαν εξαγγείλει για σήμερα απεργιακή κινητοποίηση, ενώ πολλές εκατοντάδες εργαζομένων διέκοψαν το πρωί τη συνεδρίαση κατά την οποία η διοίκηση ανακοίνωνε τα σχέδιά της στους κοινωνικούς εταίρους, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Οι διαδηλωτές απαίτησαν την παραίτηση του επικεφαλής του ομίλου Air France/KLM, Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ, προκαλώντας την ξαφνική αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της γαλλικής εταιρίας Φρεντερίκ Γκαζί, είπαν εκπρόσωποι των εργαζόμενων.

    Σύμφωνα με δημοσιογράφο του πρακτορείου Reuters, τα διευθυντικά στελέχη αποχώρησαν από την συνεδρίαση όταν εξοργισμένοι εργαζόμενοι εισέβαλαν στην αίθουσα κρατώντας πανό και σημαίες. Σε εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, ο επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού και εργασιακών σχέσεων της εταιρίας Χαβιέ Βροσέτα φαίνεται να προσπαθεί να ανοίξει δρόμο ανάμεσα στο πλήθος των εργαζομένων, ενώ είχε σκιστεί το πουκάμισό του και η γραβάτα του κρεμόταν από τον λαιμό του, αναφέρει το Reuters.

    [05] Οι πρόσκοποι στο πλευρό των προσφύγων και της τοπικής κοινωνίας στη Μυτιλήνη

    Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη αποστολή του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων στη Μυτιλήνη με σκοπό την ενίσχυση παιδιών προσφύγων και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

    Περίπου 40 ενήλικες βαθμοφόροι από όλη την Ελλάδα, και φυσικά από τη Λέσβο, χάρισαν χιλιάδες χαμόγελα σε παιδιά στους καταυλισμούς μεταναστών και προσφύγων. Και για μια ακόμα φορά συγκέντρωσαν τόνους σκουπιδιών δίνοντας αισιοδοξία στη δοκιμαζόμενη τοπική κοινωνία της Λέσβου που συνεχίζει πανθομολογούμενα με έναν πρωτοποριακό και μοναδικό πανελλαδικά τρόπο να είναι αλληλέγγυα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που φτάνουν κατά χιλιάδες στη Λέσβο. «Συντείναμε με τις πράξεις μας στην κοινωνική συνοχή. Ζήσαμε μοναδικές στιγμές που έκαναν όλους μας να αισιοδοξούμε για τον τόπο και το μέλλον του», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Έφορος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων που μάλιστα συμμετείχε στην αποστολή, Θοδωρής Κεφαλάς.

    Για δεύτερο λοιπόν συνεχές Σαββατοκύριακο οι πρόσκοποι έκαναν πράξη την υπόσχεσή τους «να βοηθούν κάθε άνθρωπο σε κάθε περίσταση». Δεκάδες εθελοντές από όλη την Ελλάδα ήρθαν στη Μυτιλήνη στήριξαν έμπρακτα το έργο των τοπικών αρχών και των κοινωνικών οργανώσεων προς τα παιδιά πρόσφυγες που βρίσκονται και καταφθάνουν στη Λέσβο αλλά και προς την τοπική κοινωνία.

    [06] Ν.Φίλης:Νέες προσλήψεις έως την ερχόμενη εβδομάδα στα σχολεία ειδικής αγωγής

    Tη δέσμευση του υπουργείου και της κυβέρνησης, ότι θα υπάρξουν νέες προσλήψεις έως την ερχόμενη εβδομάδα για την κάλυψη των κενών στα σχολεία ειδικής αγωγής επανέλαβε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης ο οποίος βρέθηκε σήμερα κοντά στους μαθητές με αναπηρία, τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς, με αφορμή την 2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.

    Ο υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης Αγίου Δημητρίου και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Τόνισε τη σημασία που δίνει το υπουργείο στο σχολικό αθλητισμό και σε όσα αυτός μπορεί να προσφέρει. Επίσης τόνισε τη σημασία που έχει η ισότιμη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών με αναπηρία στο σχολικό αθλητισμό, τόσο για την ισόρροπη προσωπική τους ανάπτυξη, όσο και για την αποδοχή της διαφορετικότητας και την κατάρριψη στερεοτύπων, ακόμη και ρατσιστικών εκδηλώσεων και διαχωρισμών, συμβάλλοντας έτσι στη μετεξέλιξη των σημερινών μαθητών και μαθητριών στους αυριανούς ενεργούς δημοκρατικούς πολίτες.

    [07] Ο Μάο του Άντι Γουόρχολ βγαίνει στο σφυρί

    Η δημοπρασία σύγχρονης τέχνης του οίκου Sotheby's (Contemporary Art Evening Sale) στις 11 Νοεμβρίου του 2015, θα περιλαμβάνει το πορτρέτο του Μάο από τον 'Αντι Γουόρχολ σε μία από τις πιο σημαντικές εκδόσεις που παραμένουν σε χέρια ιδιώτη, ανακοίνωσε ο Σόθμπις.

    Η μεταξοτυπία διάστασης 82x57 ιντσών φιλοτεχνήθηκε το 1971 από τον Γουόρχολ και είναι το πρώτο έργο που σηματοδοτεί την επιστροφή του βασιλιά της ποπ αρτ στην ζωγραφική το 1972, με μια σειρά από τολμηρά έργα που ανέτρεπαν το επίσημο πορτρέτο του Μάο Τσε Τουνγκ.

    Δεδομένου ότι κρέμεται στην πλατεία Τιενανμέν, αλλά χρησιμεύει και ως προμετωπίδα του «μικρού κόκκινου βιβλίου» - της πανταχού παρούσας συλλογής από αποφθέγματα του Μάο, το πορτρέτο έγινε η αναπαράσταση της απόλυτης πολιτικής εξουσίας. Ωστόσο, στα χέρια του Γουόρχολ, η αναπαράσταση του Προέδρου Μάο που χρησιμοποιούταν για τη διάδοση του κομμουνισμού μετατράπηκε σε εμπόρευμα της καπιταλιστικής οικονομίας, όπως το επακόλουθο κουτί σούπας Campbell.

    [08] Ένα «Ινοκσούκ» στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

    «Να ενεργούμε την ιδιότητα του ανθρώπου» καλεί τους Θεσσαλονικείς ένα γλυπτό που κοσμεί, από σήμερα, τον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

    Είναι το ιδιότυπο γλυπτό "INUKSUK" των Ινουίτ, των αυτοχθόνων του Καναδά, που χάρισε προ τριετίας η καναδική πρεσβεία στον Δήμο Θεσσαλονίκης (λαξεύτηκε από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Παυλίδη) και συμβολίζει την αλληλεγγύη και τους διαχρονικούς δεσμούς μεταξύ του Καναδά και της Ελλάδας.

    "Ινουκσούκ" στη γλώσσα των Ινουίτ σημαίνει: "Να ενεργεί με την ιδιότητα του ανθρώπου".

    Οι Ινουίτ, αυτόχθονες κάτοικοι των αρκτικών περιοχών του Καναδά, κατασκεύασαν αυτά τα πέτρινα ορόσημα (οδοδείκτες) για να εντοπίσουν τα μονοπάτια που ακολουθούσαν οι ταξιδιώτες της εποχής, τις περιοχές κυνηγιού και τους τόπους πνευματικής σημασίας.

    Στη γλώσσα Inucitut, η λέξη Ινουίτ σημαίνει "Άνθρωπος".

    Το γλυπτό παραχωρήθηκε στον Δήμο Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό της δημιουργίας του "πάρκου Καναδά", στην πλατεία Αγίας Σοφίας, με αφορμή την 70η επέτειο διπλωματικών σχέσεων (1942-2012). Το γλυπτό λοιδορήθηκε αλλεπάλληλα από βανδάλους και προκειμένου να προφυλαχθεί, μεταφέρθηκε από σήμερα στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης.

    [09] Στη μάχη της διαδοχής οι τέσσερις υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ

    Συνεδριάζει σήμερα στις 6.00 το απόγευμα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ (ΚΕΦΕ), προκειμένου να κάνει την επίσημη ανακήρυξη των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος. Οι υποψήφιοι θα είναι τέσσερις: Ευάγγελος Μείμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας.

    Αύριο θα συνεδριάσει η ΚΕΦΕ με διευρυμένη σύνθεση -καθώς θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων-, προκειμένου να συζητήσει για τον χρόνο της εκλογής και για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Υπενθυμίζεται, ότι στην προηγούμενη εσωκομματική αναμέτρηση του 2009 είχαν στηθεί 1550 κάλπες σε 1040 εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια. Το καταστατικό προβλέπεί ότι θα πρέπει να υπάρχει μία τουλάχιστον μία κάλπη ανά καλλικρατικό δήμο. Βέβαια έκτοτε έχει μειωθεί ο αριθμός των δήμων. Επίσης είχαν στηθεί 3.500 τερματικά ηλεκτρονικών υπολογιστών συνδεδεμένων, ώστε να γίνεται η καταγραφή των ψηφοφόρων. Στην εκλογή του 2009 όσοι ήθελαν να ψηφίσουν μπορούσαν να εγγραφούν την ίδια στιγμή καταβάλλοντας δύο ευρώ. Η μηχανοργάνωση της διαδικασίας θα ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία.

    Ήδη συνεργάτες του Απόστολου Τζιτζικώστα επισημαίνουν πως θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σε όσους περισσότερους πολίτες το επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Σε αυτήν τη λογική, η πλευρά του κ. Τζιτζικώστα αναμένεται να ζητήσει να υπάρξουν όσες περισσότερες κάλπες γίνεται σε όλη τη χώρα και με χαμηλό αντίτιμο συμμετοχής, όπως είχε γίνει και στις προηγούμενες εκλογές. Όσον αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, συνεργάτες του κ. Τζιτζικώστα επισημαίνουν πως θα πρέπει να υπάρξει αρκετό χρονικό διάστημα για να ενημερωθούν οι πολίτες σχετικά με τις θέσεις και τις απόψεις των υποψηφίων.

    Για τον χρόνο εκλογής από το περιβάλλον του κ. Μεϊμαράκη είχαν προτείνει την 25η Οκτωβρίου, ωστόσο σήμερα ο υπηρεσιακός πρόεδρος του κόμματος είπε ότι δεν έχει πρόβλημα με τον χρόνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτείνει δημοσίως την 15η Νοεμβρίου. Επίσης ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι κάλπες θα πρέπει να στηθούν σε όλη τη χώρα και όχι μόνο στις τοπικές οργανώσεις αλλά και σε δημαρχεία και κοινοτικά καταστήματα. Το αντίτιμο, σύμφωνα με τους συνεργάτες του κυρίου Μητσοτάκη, θα πρέπει να είναι το ελάχιστο δυνατό έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες και να προσέλθουν στις κάλπες.

    [10] Παρουσία του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ο εορτασμός της Σχολικής Παραολυμπιακής Ημέρας

    Παρουσία του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Ιούλιου Συναδινού, της δημάρχου Ζωγράφου, Τίνας Καφατσάκη, παραολυμπιονικών, αθλητών, εκπαιδευτικών και μαθητών από τα σχολεία των περιοχών Ζωγράφου και Ιλίσια, γιορτάστηκε στο κλειστό των Ιλισίων η 2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού. Την εκδήλωση πραγματοποίησαν από κοινού η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΕΠΕ), η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ), σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

    «Ο αθλητισμός πρέπει να υπάρχει κάθε μέρα και όχι μόνο μια φορά. Είμαστε εδώ στο κλειστό των Ιλισίων μαζί με τα παιδιά για να στείλουμε ένα μήνυμα. Αθλητισμός δίχως διακρίσεις. Ο αθλητισμός είναι ποιότητα ζωής και υγείας. Ο αθλητισμός δραστηριοποιεί χιλιάδες ανθρώπους. Ο αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να στείλει ένα μήνυμα κατά των διακρίσεων στην κοινωνία, στα σχολεία μας, κατά του ρατσισμού», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης παρέδωσε αναμνηστικό δίπλωμα στους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων που βρέθηκαν στο κλειστό των Ιλισίων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 5 October 2015 - 14:32:14 UTC