Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολ. Γεροβασίλη: Με τη διαδικασία του «επείγοντος» τη Δευτέρα το ν/σ με τα προαπαιτούμενα
  • [02] Θαν. Θεοχαρόπουλος: Δεν μας ενδιαφέρει ο ρόλος της ρεζέρβας
  • [03] Β. Μεϊμαράκης: Θέλω να πιστεύω ότι ο Ν. Βούτσης θα διαφυλάξει το κύρος της Βουλής
  • [04] Αλ. Τσίπρας: Ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος
  • [05] Ντομπρόβσκις: Η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη περίπου στα μέσα του 2016
  • [06] Στρατιωτική παρέλαση στη Β. Κορέα για την 70ή επέτειο ίδρυσης του Κόμματος των Εργατών
  • [07] Τουλάχιστον 30 νεκροί από διπλή έκρηξη στην Άγκυρα
  • [08] Δύο αστυνομικοί μεταξύ των συλληφθέντων για εγκληματική ομάδα, που εξαρθρώθηκε
  • [09] Προφυλακιστέος ο επιχειρηματίας Κ. Δαφέρμος
  • [10] ΠΕΦ: Χωρίς λογική η πίεση των θεσμών να μειωθούν οι τιμές των ελληνικών φαρμάκων
  • [11] Πρ. Παυλόπουλος: Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με τους γείτονες για το προσφυγικό αλλά χωρίς υποχωρήσεις
  • [12] Σε εξέλιξη η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

  • [01] Ολ. Γεροβασίλη: Με τη διαδικασία του «επείγοντος» τη Δευτέρα το ν/σ με τα προαπαιτούμενα

    Με την διαδικασία του «επείγοντος» και όχι του «κατεπείγοντος» θα κατατεθεί στην Βουλή την προσεχή Δευτέρα το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να γίνει ολοκληρωμένος διάλογος, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στο Ρ/Σ 105,5 στο Κόκκινο.

    Σήμερα, είπε, ολοκληρώνεται η κατάθεση, από πλευράς όλων των υπουργείων, των ρυθμίσεων που απαιτούνται και θα συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο. Όπως εξήγησε η κυβερνητική εκπρόσωπος τα επιμέρους νομοθετήματα συλλέγονται από τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

    Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι το χρονικό περιθώριο για την ψήφιση του νομοσχεδίου είναι στις 15 έως 17 του μηνός και πρόσθεσε ότι στο νομοσχέδιο τα άρθρα θα είναι πολλά, ούτως ώστε να δοθεί η ευκαιρία για πιο διεξοδική συζήτηση. «Το κάθε κόμμα θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει για το ποια θεωρεί αρνητικά, ποια θεωρεί θετικά και να πάρει συγκεκριμένη θέση σε σχέση με το τι στηρίζουν και τι δεν στηρίζουν. Με δεδομένο, βεβαίως, ότι έχουν ψηφίσει τη συμφωνία του καλοκαιριού που καθορίζει και τα βήματα για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα κριθεί και η στάση της πάνω στα συγκεκριμένα μεγάλα ζητήματα», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Η κ. Γεροβασίλη επισήμανε ότι η αποδοχή του νέου προγράμματος έχει ψηφιστεί και από άλλα κόμματα με κριτήριο να αποτραπούν για τη χώρα τα χειρότερα, δηλαδή, η άτακτη χρεοκοπία.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος κληθείσα να σχολιάσει αιτήματα που προβάλλουν τα κόμματα, όπως αυτό για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την κατάργηση του bonus των 50 εδρών, είπε ότι αποτελεί υποκρισία, κόμματα τα οποία επί 40 χρόνια κυβέρνησαν τη χώρα και έφτιαχναν πλειοψηφικούς νόμους, να αναφέρονται σε αυτό το θέμα.

    Αναφερόμενη στα ανοιχτά θέματα της συμφωνίας, η κ. Γεροβασίλη είπε ότι μπροστά μας εκκρεμεί η μεγάλη συζήτηση για την μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, αλλά και τα εργασιακά θέματα, τα οποία εκκρεμούν για τον επόμενο μήνα». Η κ. Γεροβασίλη υπενθύμισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί και από την Επιτροπή των Σοφών το πόρισμα και στη συνέχεια θα ανοίξει ένας ευρύς διάλογος με σκοπό το Ασφαλιστικό να ψηφισθεί το Νοέμβριο.

    Για το ζήτημα του χρέους, η κ. Γεροβασίλη αφού επισήμανε ότι η κυβέρνηση διεθνοποίησε το θέμα, υπογράμμισε ότι όσο πιο καλά και όσο πιο γρήγορα γίνει μια διευθέτηση του ελληνικού χρέους, που κατά την άποψη της Κυβέρνησης τα τελευταία πολλά χρόνια δεν είναι βιώσιμο χρέος, τόσο περισσότερο θα ελαφρυνθούν οι Έλληνες πολίτες από τα βάρη των μνημονίων.

    [02] Θαν. Θεοχαρόπουλος: Δεν μας ενδιαφέρει ο ρόλος της ρεζέρβας

    «Εμείς δεν παίζουμε το ρόλο του πάγκου. Δεν μας ενδιαφέρει ο ρόλος της ρεζέρβας. Μας ενδιέφερε και μας ενδιαφέρει η συγκρότησης μίας σταθερής κυβέρνησης με προοπτική τετραετίας και προοδευτική και μεταρρυθμιστική κατεύθυνση. Δυστυχώς για την χώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε και πάλι την ίδια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που δεν εξασφαλίζει αυτές τις προϋποθέσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, απευθυνόμενος στα μέη της Κ.Ε του κόμματος που συνεδριάζει από νωρίς το μεσημέρι για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ κι άλλες αριστερές κινήσεις στο πλαίσιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

    Ο κ. Θοεχαρόπουλος άσκησε αυστηρή κριτική στον πρωθυπουργό και τον ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματιμσό κυβέρνησης με του ΑΝΕΛ λέγοντας: « ο Πρωθυπουργός ζήτησε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου, την κοινή δράση των προοδευτικών δυνάμεων, όπως συμβαίνει και στην Ευρώπη. Τοποθετεί άραγε στις προοδευτικές αυτές δυνάμεις το συγκυβερνήτη του, το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων; Συγκυβερνά με ένα κόμμα της λαϊκίστικης δεξιάς και ζητά κοινή δράση των προοδευτικών δυνάμεων. Αυτό είναι το παράδειγμα του από την Ευρώπη; Διότι όλες οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ε.Ε. έχουν αντίθετη γνώμη. Είναι ακατανόητη η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ για σύμπλευση με ένα κόμμα της λαϊκίστικης δεξιάς. Η πρώτη ημέρα κιόλας της κυβέρνησης δικαίωσε τις ανησυχίες μας. Η τοποθέτηση του Δημήτρη Καμμένου στη θέση υφυπουργού ήταν μια ξεκάθαρη προσβολή προς την κοινωνία». Ζήτησε ως επιβεβλημένη, την αποπομπή των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση καθώς πρόκειται για το σύμπτωμα ενός βαθύτερου προβλήματος που προέρχεται από την συγκεκριμένη συνεργασία. «Χθες μάλιστα Πάνος και Δημήτρης Καμμένος ήταν στην συντροφιά του πρωθυπουργού στην άσκηση Παρμενίων σαν να μη συνέβη τίποτε. Φαίνεται πως ο εθνικολαϊκισμός του κυβερνητικού εταίρου οδηγεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό σε μια πορεία που απέχει αρκετά από τις αρχές της Αριστεράς. Πόσο μάλλον από τις υποσχέσεις για κατάργηση φιεστών με μιλιταριστικό περιεχόμενο», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

    [03] Β. Μεϊμαράκης: Θέλω να πιστεύω ότι ο Ν. Βούτσης θα διαφυλάξει το κύρος της Βουλής

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, δήλωσε την Παρασκευή ότι είχε μία μακρά και εποικοδομητική συζήτηση με τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκος Βούτσης, για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

    «Θέλω να πιστεύω ότι ως έμπειρος κοινοβουλευτικός θα διαφυλάξει το κύρος της Βουλής και σε αυτό θα συμβάλουμε όλοι. Πρέπει να εκφράζει το Κοινοβούλιο και όχι την κυβέρνηση. Η ΝΔ θα επιθυμούσε το πρώτο νομοσχέδιο να μην έρθει κατεπείγον σε ένα άρθρο, γιατί τελικά το προηγούμενο επτάμηνο τα περισσότερα ήρθαν με διαδικασία κατεπείγοντος» πρόσθεσε ο κ. Μεϊμαράκης, σημειώνοντας ότι βρήκε ανταπόκριση από τον πρόεδρο της Βουλής.

    Σε ερώτηση για τα εσωκομματικά, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι αυτά δεν ενδιαφέρουν κανέναν τώρα και πως οι πολίτες αυτήν τη στιγμή ενδιαφέρονται για τις περικοπές μισθών και συντάξεων, για τις περικοπές στα επιδόματα θέρμανσης και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. «Οι πολίτες έχουν μιλήσει, η κοινωνία έχει μιλήσει. Η ΝΔ με Βαγγέλη Μεϊμαράκη έχει γράψει πάνω από 28%. Όλα αυτά είναι δευτερεύοντα στη σημερινη φάση και θα τα συζητήσουμε μεταξύ μας», συμπλήρωσε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να αρθούν οι αποσπάσεις 87 υπαλλήλων του κόμματος και να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

    [04] Αλ. Τσίπρας: Ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος

    «Στόχος μας είναι να δουλέψουμε σκληρά για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και στο τέλος της τετραετίας να έχουμε δημιουργήσει τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα, που θα αφήσει πίσω της την κρίση», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας,μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος,

    Έθεσε ως προτεραιότητα να κλείσει γρήγορα η διαδικασία της αξιολόγησης για να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του 2015, με πλήρη εξασφάλιση των καταθέσεων και εξυγίανση του πιστωτικού συστήματος από τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια, που για πρώτη φορά, εντάσσονται στην ανακεφαλαιοποίηση. Υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ανοίγει την πόρτα για το χρέος.

    Ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε το νέο μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας την ανάγκη, το κόμμα να πραγματοποιήσει να ανοιχτό συνέδριο με την εγγραφή νέων μελών ανεξάρτητα από τι ψήφισαν στις εκλογές. Παράλληλα, αναπτύσσοντας τον δεύτερο άξονα της ομιλίας του που αναφέρονταν στην κυβερνητική πολιτική, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση «θα τηρήσει στο ακέραιο τις προεκλογικές δεσμεύσεις της»

    Ως προς τον πρώτο στόχο, την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η πραγματοποίηση ενός ανοιχτού συνεδρίου με την εγγραφή νέων μελών έχει ως στόχο , ο ΣΥΡΙΖΑ να μην μετατραπεί σε έναν, κλειστό γραφειοκρατικό οργανισμό αναπαραγωγής των στελεχών του.

    Η αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογική και κοινωνική του βάση είναι προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της ελληνικής κοινωνίας, είπε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας την ανάγκη «ν' ανοίξουν, οι οργανώσεις μελών σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημά μας και συμφωνούν προγραμματικά και πολιτικά με τις θέσεις μας». Πρόσθεσε ότι η πολιτική της καχυποψίας και των κλειστών θυρών, είτε για να διατηρηθούν με τεχνητό τρόπο κάποιοι εσωκομματικοί συσχετισμοί, ξεριζώνοντας το κόμμα από την κοινωνία, είτε, ενδεχομένως, με το σκεπτικό του «λίγοι και καλοί», έληξε οριστικά στις 20 Σεπτέμβρη. Και έληξε με άδοξο τρόπο , «η παραλειτουργία κόμματος μέσα στο κόμμα », είπε χαρακτηριστικά.

    Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμπεδώνει καθημερινά την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες και το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες πολίτες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις τους, για να τονίσει ότι το κόμμα του «δεν θα λειτουργεί ως ιδεολογικός και οργανωτικός μηχανισμός νομιμοποίησης των κρατικών πολιτικών, έτσι ώστε, αργά ή γρήγορα, να μετασχηματιστεί σε υποσύστημα του κράτους».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Τσίπρας, για να μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του στη νέα εποχή που ξεκίνησε στις 20 Σεπτέμβρη, θα πρέπει να είναι «κόμμα εκτός κράτους» για να θυμηθούμε έναν όρο του Γκράμσι. Δηλαδή, ένα κόμμα που δεν απορροφάται από το κράτος, δεν κρατικοποιείται με τη μαζική μεταπήδηση των στελεχών του στον κρατικό μηχανισμό, δεν αποκόπτεται από τις κοινωνικές τάξεις που εκπροσωπεί και δεν εκφυλίζεται σε κρατικό όργανο.

    Αντίθετα, θα λειτουργεί ως συλλογικός διανοούμενος, που, σε αντιστοίχιση με τις κοινωνικές διεργασίες και μετατοπίσεις που συντελούνται, επανακαθορίζει την πολιτική στρατηγική του για τη διεύθυνση της κοινωνίας.

    Ωστόσο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι για να λειτουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας ηγεμονίας των δικών μας αντιλήψεων, πρακτικών, αρχών και αξιών ζωής, θα πρέπει να παραμείνει σε επαφή με την κυβέρνηση αλλά αυτόνομος από το κράτος, ώστε να μπορεί να επιτελεί να ελέγχει, να διορθώνει και να υποδεικνύει. Με αυτήν την έννοια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να λειτουργεί ως η άγρυπνη αριστερή συνείδηση της κυβέρνησης, είπε χαρακτηριστικά .

    Υπό αυτό το πρίσμα ο κ. Τσίπρας έδωσε το έναυσμα για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ γιατί , όπως είπε, από αύριο κιόλας : «Ανασυγκροτούμε τις οργανώσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Ανοίγουμε τις οργανώσεις. Ξεκινάμε καμπάνια εγγραφής νέων μελών και πορευόμαστε προς ένα Συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία. Με προσυνεδριακές διαδικασίες ανοιχτές στους πολίτες που πιστεύουν σ' εμάς και θέλουν να συμμετάσχουν, ανεξάρτητα αν για δεκαετίες ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και Νέα Δημοκρατία. Να μην ξεχνάμε ποτέ, ότι αν αυτοί οι άνθρωποι δεν άλλαζαν την ψήφο τους, αν δεν έρχονταν σε μας, εμείς σήμερα δεν θα βρισκόμασταν στην κυβέρνηση».

    Η ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ

    Στην αναφορά του στην κυβερνητική πολιτική, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει «ξεκάθαρη εντολή, εκτός από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων για να ξεφύγουμε μια ώρα αρχύτερα από την βάσανο της επιτροπείας, να ξεκινήσουμε και μια μεγάλη πορεία τομών, ρήξεων και μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να αλλάξουμε ριζικά την Ελλάδα» και τόνισε ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

    Ειδικότερα αναφέρθηκε:

    α) Στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα ολοκληρωθεί εντός του 2015. Θα διασφαλίσει πλήρως τις καταθέσεις και, παράλληλα, θα εξυγιάνει το πιστωτικό σύστημα από τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια, που για πρώτη φορά, εντάσσονται στην ανακεφαλαιοποίηση.

    Στο πλαίσιο αυτό, θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία όσων δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

    β) την απομείωση του χρέους, και

    γ) τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

    [05] Ντομπρόβσκις: Η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη περίπου στα μέσα του 2016

    Η ελληνική οικονομία είναι πιθανόν να επιστρέψει στην ανάπτυξη περίπου στα μέσα του επόμενου έτους, εάν η κυβέρνηση κάνει μια σοβαρή προσπάθεια για την επανάκτηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

    «Η τωρινή μας πρόβλεψη είναι πως συνολικά τον επόμενο χρόνο θα καταγραφεί μια μέτρια ύφεση, αλλά κατά τη διάρκεια του επόμενου χρόνου, σε τριμηνιαία βάση, στο δεύτερο μισό του χρόνου, η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης» υποστήριξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ στην πρωτεύουσα του Περού Λίμα.

    «Η πρόβλεψη μας ήταν για ρυθμό ανάπτυξης ύψους 2,5% για την Ελλάδα φέτος, ενώ πλέον αναμένουμε ύφεση 2% με 2,5%», δήλωσε.

    [06] Στρατιωτική παρέλαση στη Β. Κορέα για την 70ή επέτειο ίδρυσης του Κόμματος των Εργατών

    Μεγάλη στρατιωτική παρέλαση διεξάγεται σήμερα στην Πιονγκγιάνγκ για την 70η επέτειο από την ίδρυση του Κόμματος των Εργατών, του μοναδικού κόμματος στη Βόρεια Κορέα. Χιλιάδες στρατιώτες με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αρμάτων μάχης, πυραύλων και εκτοξευτήρων ρουκετών παρελαύνουν στην πλατεία Κιμ Ιλ-Σουνγκ, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε απευθείας το επίσημο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.

    Ξένοι δημοσιογράφοι έχουν προσκληθεί στην Πιονγκγιάνγκ αυτή την εβδομάδα για να καλύψουν τις επετειακές εκδηλώσεις.

    Παράλληλα, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν εξέφρασε στον Λιου Γιουνσάν, ανώτερο στέλεχος της κινεζικής ηγεσίας και απεσταλμένο του προέδρου Σι Τζίνπινγκ που τον επισκέφθηκε χθες, τη βούλησή του να βελτιώσει τις σχέσεις μεταξύ της Πιονγκγιάνγκ και της Σεούλ, μετέδωσε σήμερα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

    [07] Τουλάχιστον 30 νεκροί από διπλή έκρηξη στην Άγκυρα

    Τουλάχιστον 30 νεκροί και 126 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός από τη διπλή έκρηξη που συγκλόνισε νωρίτερα σήμερα το κέντρο της Άγκυρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Η έκρηξη σημείωθηκε έξω από τον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της τουρκικής πρωτεύουσας, όπου κόσμος είχε συγκεντρωθεί για να πραγματοποιήσει πορεία υπέρ της ειρήνης, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

    Τα αίτια της διπλής αυτής έκρηξης δεν έχουν διευκρινιστεί, αλλά σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, μπορεί να οφείλεται σε επίθεση αυτοκτονίας.«Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε τα αίτια της έκρηξης και να δώσουμε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνάς μας το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    Μια συγκέντρωση υπέρ της ειρήνης είχε προγραμματιστεί αργότερα σήμερα στο μέρος όπου σημειώθηκε η διπλή έκρηξη, έπειτα από κάλεσμα συνδικάτων και πολιτικών κομμάτων της αριστεράς καθώς και του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος στη χώρα, του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).

    «Ακούσαμε μια μεγάλη και μια μικρή έκρηξη και επικράτησε πανικός. Στη συνέχεια είδαμε πτώματα να κείτονται στην πλατεία του σταθμού. Μια διαδήλωση υπέρ της ειρήνης μετατράπηκε σε σφαγή. Δεν μπορώ να το καταλάβω», είπε ο 52χρονος Αχμετ Ονεν που έφευγε από το σημείο αυτό μαζί με τη σύζυγό του.

    Η διπλή αυτή έκρηξη σημειώνεται σχεδόν τρεις μήνες μετά την επίθεση αυτοκτονίας, που οι αρχές απέδωσαν στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, από την οποία 32 υποστηρικτές του κουρδικού ζητήματος έχασαν τη ζωή τους.

    Στο μεταξύ, οπρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογκάν, κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας στις 12.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) μετά την πολύνεκρη επίθεση.

    Σελαχατίν Ντεμιρτάς: Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία, ένα κράτος δολοφόνο

    «Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία, ένα κράτος δολοφόνο». Με τη δήλωση αυτή σχολίασε τις εκρήξεις που σημειώθηκαν το πρωί στην 'Αγκυρα, ο αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

    «Είναι δυνατόν να μην γνωρίζουν, σε μια χώρα όπου οι υπηρεσίες πληροφοριών είναι τόσο ισχυρές;», αναρωτήθηκε ο Ντεμιρτάς και σημείωσε: «Εμπόδισαν τα ασθενοφόρα και θέλουν να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων. Θα βαδίσουμε μαζί με αυτούς που δεν υποκύπτουν μπροστά στην αστυνομική τυραννία. Δεν θα επιτρέψουμε να τους γράψει η ιστορία. Η ιστορία δεν θα γράψει μια εξουσία που είναι τόσο τυραννική».

    Λόγο για «δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες» έκανε ο Ντεμιρτάς, ενώ ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τόνισε ότι «της Τουρκίας δεν τις αξίζει τέτοια εικόνα. Όποια και να είναι η πολιτική άποψή μας πρέπει να καταδικάσουμε την τρομοκρατία» και πρόσθεσε: «Δεν θέλω να απευθύνω ειδικές κατηγορίες, αλλά αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να κυβερνάται η Τουρκία;».

    [08] Δύο αστυνομικοί μεταξύ των συλληφθέντων για εγκληματική ομάδα, που εξαρθρώθηκε

    Δύο αστυνομικοί συμπεριλαμβάνονται, στην εγκληματική ομάδα, που εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, για αδικήματα σε βάρος αλλοδαπών. Εκτός από τους δύο αστυνομικούς, συνελήφθησαν και τρεις ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται τουλάχιστον ακόμα πέντε άτομα.Με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, οι δύο αστυνομικοί, ηλικίας 30 και 27 ετών, που υπηρετούν σε Υπηρεσίες της Αττικής, τέθηκαν άμεσα σε διαθεσιμότητα, ενώ παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης

    Οι άλλοι δύο από τους συλληφθέντες είναι ημεδαποί, ηλικίας 33 και 38 ετών, και ο τρίτος, 32 ετών, υπήκοος Αλβανίας.

    Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, κατάχρησης εξουσίας, παραβίασης οικιακού ασύλου κατά συναυτουργία, παράβασης καθήκοντος, ηθικής αυτουργίας σε απλές σωματικές βλάβες, ληστείας κατ' εξακολούθηση, εκβίασης κατά συναυτουργία, αδικήματα σχετικά με την Υπηρεσία, παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα και της κατοχής ναρκωτικών. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη ένας υπήκοος Αλβανίας και τέσσερις υπήκοοι Μπαγκλαντές, οι οποίοι αναζητούνται.

    [09] Προφυλακιστέος ο επιχειρηματίας Κ. Δαφέρμος

    Στην φυλακή οδηγήθηκε ο επιχειρηματίας Κώστας Δαφέρμος, μετά την απολογία του ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς Νίκου Τσιρώνη, για κακουργηματικές κατηγορίες σχετικά με παράνομες αμοιβές, που φέρονται να διακινήθηκαν για την αγορά των ρωσικών συστημάτων Kornet από το υπουργείο Άμυνας.

    Ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χώρο της εμπορίας όπλων, κλήθηκε να λογοδοτήσει για ποσό 1,7 εκατομμυρίων ευρώ, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο έδωσε στον πρώην Διευθυντή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων του ΥΕΘΑ και συγκατηγορούμενό του στην υπόθεση, Αντώνη Κάντα.

    Με ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, οι δύο συγκατηγορούμενοι του επιχειρηματία αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους με την επιβολή του όρου της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και χρηματική εγγύηση 80 χιλιάδων ευρώ ο καθένας . Πρόκειται για τον γιο του κ. Δαφέρμου και ένα 80χρονο, στελέχη εμπλεκόμενης εταιρίας που συνελήφθησαν την Δευτέρα, όπως και ο επιχειρηματίας, μετά από εντάλματα του ανακριτή. Οι κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί για την υπόθεση, είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορούν τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας σε συνδυασμό με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    [10] ΠΕΦ: Χωρίς λογική η πίεση των θεσμών να μειωθούν οι τιμές των ελληνικών φαρμάκων

    Για παράλογη και άνευ προηγουμένου απαίτηση των θεσμών προς στο υπουργείο Υγείας να τεθεί ως νέο προαπαιτούμενο το ζήτημα της μείωσης στις τιμές των οικονομικών φαρμάκων, πολλά από τα οποία παράγονται στην Ελλάδα, κάνει λόγο ο Θ. Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ).

    Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ τόνισε ότι με βάση την ενημέρωση της ΠΕΦ, στη χθεσινή συνάντηση που είχε κλιμάκιο των θεσμών στο υπουργείο Υγείας, αιφνιδιαστικά οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν «να βάλουν χωρίς λόγο ένα επιπλέον προαπαιτούμενο με απόλυτο τρόπο, ένα σύστημα όπου οι τιμές των παλαιών φαρμάκων γκρεμίζονται».

    Όπως εξηγεί ο Θ. Τρύφων, από την απαίτηση αυτή ανακύπτουν πολλά ζητήματα και επισημαίνει ότι «Αυτή η φαρμακευτική πολιτική δεν πρόκειται να ωφελήσει τον ασθενή, γιατί πολλά καταξιωμένα παλιά φάρμακα, τα περισσότερα εγχώρια παραγόμενα, θα αποσυρθούν. Το έχουμε ξαναδεί να συμβαίνει στο παρελθόν και όποιος ξέρει πως λειτουργεί η φαρμακευτική αγορά, γνωρίζει ότι η χαμηλή τιμή δεν μεταφράζεται σε αυξημένη κατανάλωση από τον ασθενή ή το Ταμείο. Το αντίθετο, μάλιστα, ο ασθενής δεν εμπιστεύεται το φθηνότερο, οι φαρμακοποιοί δεν έχουν κίνητρο να δίνουν το φθηνότερο φάρμακο γιατί δεν έχουν κέρδος και οι γιατροί δεν ενημερώνονται για τα φθηνά γιατί υπάρχει «μονοπώλιο ενημέρωσης»από τα εισαγόμενα ακριβά. Μοιραία λοιπόν τα φθηνά υποκαθίστανται από τα ακριβά και οδηγούμαστε σε αύξηση δαπάνης».

    [11] Πρ. Παυλόπουλος: Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία με τους γείτονες για το προσφυγικό αλλά χωρίς υποχωρήσεις

    Την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με την ΕΕ και με τα γειτονικά κράτη για τη διαφύλαξη των ευρωπαικών συνόρων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος κατά την υποδοχή του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζ. Ασελμπορν και του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο Πρόεδρος διευκρίνησε ωστόσο ότι η Frontex πρέπει να μετατραπεί σε ευρωπαική δύναμη και τόνισε ότι ο καθορισμός των συνόρων ανήκει κυριάρχως στα κράτη μέλη και δεν πρόκειται να κάνουμε καμιά υποχώρηση σ αυτό.

    Ο κ. Άσελμπορν, ο οποίος είχε προηγουμένως διευρυμένη σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς στο Μαξίμου, είπε ότι σε 8 ημέρες θα λειτουργήσει το κέντρο υποδοχής (hot spot) στη Λέσβο και συνολικά θα εγκατασταθούν 5 τέτοια κλεντρα στην Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό για να προχωρήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης, είπε ο Λουξεμβούργιος υπουργός, να λειτουργήσουν τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίήσης για να ξέρουμε ποιός χτυπάει την πόρτα της Ευρώπης.

    Αναφερόμενος στη σύσκεψη που προηγήθηκε στο Μαξίμου, ο κ. Ασελμπορν είπε ότι ήταν πολλύ δυναμική, έφυγα πιό αισιόδοξος και λάβαμε το μήνυμα: Η ΕΕ δεν θέλει να ασκήσει επιτροπεία στην Ελλάδα, θέλει να βοηθήσει γιατί η λύση του προβλήματος δεν θα είναι εθνική άλλά ευρωπαική

    Τόσο ο κ. Άσελμπορν όσο και ο Πρόεδρος της Δημομρατίας, τόνισαν την ανάγκη αλληλεγγύης στην Ευρώπη και ο Λουξεμβούργιος υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι η προσφυγική κρίση ή θα λυθεί ή θα πλήξει βαριά την ΕΕ. Προέβλεψε δε ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό κλίμα θά κρατήσει μια δεκαετία.

    [12] Σε εξέλιξη η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

    Σε εξέλιξη είναι η ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

    Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής πραγματοποιούνται στον πολυχώρο ΑΘΗΝΑΪΣ (Καστοριάς 34-36) και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 11 Οκτωβρίου.

    Τα θέματα που θα την απασχολήσουν είναι η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ο προγραμματισμός δράσης και η εκλογή γραμματέα ΚΕ και Πολιτικής Γραμματείας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 10 October 2015 - 10:32:15 UTC