Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο γραμματέα και Πολιτική Γραμματεία εκλέγει σήμερα η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
  • [02] Καθησυχαστική απάντηση από Κομισιόν για την προστασία της φέτας
  • [03] Αυτοκινητοπομπή του ΝΑΤΟ ήταν ο στόχος επίθεσης αυτοκτονίας στην Καμπούλ
  • [04] Κρίσιμη αναμέτρηση σοσιαλδημοκρατών- Ακροδεξιάς στις τοπικές εκλογές στη Βιέννη
  • [05] Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε θέσεις του PKK σε Ιράκ και Τουρκία
  • [06] Ξεχειλίζει η οργή στην Τουρκία μετά το χθεσινό αιματοκύλισμα
  • [07] Επίσκεψη Αμερικανών γερουσιαστών και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Λέσβο
  • [08] Προβλήματα από την κακοκαιρία στο επαρχιακό δίκτυο της Ηπέιρου
  • [09] Επαίτης βούτηξε στη θάλασσα για 2 ευρώ, στον Βόλο
  • [10] Γκουτέρες: Να κατανεμηθεί το βάρος των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ
  • [11] «Ψηφιακή επανάσταση» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
  • [12] Έφηβοι Ελληνες και Γερμανοί δημιουργούν από κοινού ντοκιμαντέρ για την κρίση στην Ευρώπη
  • [13] Παράσταση 24ωρης διάρκειας παρουσιάζει στα «Δημήτρια» ο αιρετικός Φλαμανδός εικαστικός Γιαν Φαμπρ

  • [01] Νέο γραμματέα και Πολιτική Γραμματεία εκλέγει σήμερα η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

    Με την εκλογή νέου γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, καθώς και μελών για την συμπλήρωση των κενών στην Πολιτική Γραμματεία μετά την διάσπαση του κόμματος, ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα οι εργασίες της διήμερης Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Στην χθεσινή του ομιλία, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες μέχρι το συνέδριο του Φεβρουαρίου, καθώς και στις βασικές προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου για τους προσεχείς μήνες.

    Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε το νέο μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας την ανάγκη, το κόμμα να πραγματοποιήσει ένα ανοιχτό συνέδριο με την εγγραφή νέων μελών ανεξάρτητα από τι ψήφισαν στις εκλογές. Η αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογική και κοινωνική του βάση, με τους ψηφοφόρους που το εμπιστεύθηκαν στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου είναι προϋπόθεση για να ανταποκριθεί στον ιστορικό του ρόλο και στην υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της ελληνικής κοινωνίας, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε την ανάγκη «ν' ανοίξουν, οι οργανώσεις μελών σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημά μας και συμφωνούν προγραμματικά και πολιτικά με τις θέσεις μας». Πρόσθεσε ότι η πολιτική της καχυποψίας και των κλειστών θυρών, είτε για να διατηρηθούν με τεχνητό τρόπο κάποιοι εσωκομματικοί συσχετισμοί, ξεριζώνοντας το κόμμα από την κοινωνία, είτε, ενδεχομένως, με το σκεπτικό του «λίγοι και καλοί», έληξε οριστικά στις 20 Σεπτέμβρη. Και έληξε με άδοξο τρόπο , «η παραλειτουργία κόμματος μέσα στο κόμμα» είπε χαρακτηριστικά.

    [02] Καθησυχαστική απάντηση από Κομισιόν για την προστασία της φέτας

    Καθησυχαστική απάντηση για το ενδεχόμενο κατάργησης των γεωγραφικών ενδείξεων για τα προιόντα ΠΟΠ στο πλαίσιο της επικείμενης εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με τις ΗΠΑ δίνει η αρμόδια επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ.

    Μιλώντας εκ μέρους του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του πρώην αν. υπουργού Γεωργίας και βουλευτή της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλου, η κα Μάλστρομ τόνισε ότι «η Επιτροπή δεν έχει συμφωνήσει -και δεν θα συμφωνήσει-, να μειώσει την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων στην ΕΕ επιτρέποντας την εισαγωγή προϊόντων που παραβιάζουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας».

    Πρόκειται για θετική εξέλιξη για την προστασία της φέτας και θα σημάνει το άνοιγμα ευρύτερων οριζόντων για την ελληνική κτηνοτροφία.

    [03] Αυτοκινητοπομπή του ΝΑΤΟ ήταν ο στόχος επίθεσης αυτοκτονίας στην Καμπούλ

    Καμικάζι ανατινάχθηκε σήμερα το πρωί ρίχνοντας το παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημά του σε αυτοκινητοπομπή των ξένων στρατευμάτων στο κέντρο της Καμπούλ, ανακοίνωσε αξιωματούχος διευκρινίζοντας ότι ο καμικάζι έριξε το αυτοκίνητο στο πλαϊνό μέρος θωρακισμένου οχήματος. Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των θυμάτων.

    Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο κέντρο της πόλης, η οποία διέκοψε μια περίοδο σχετικής ηρεμίας στην Καμπούλ έπειτα από το κύμα βομβιστικών επιθέσεων τον Αύγουστο. Ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ είπε ότι «αυτοκινητοπομπή των ξένων δυνάμεων ήταν ο στόχος επίθεσης μάρτυρα των μουτζαχεντίν μας στο τομέα Τζόι Σιρ στην Καμπούλ. Δύο από τα οχήματά τους υπέστησαν ζημιές και όλοι όσοι επέβαιναν σε αυτά σκοτώθηκαν».

    [04] Κρίσιμη αναμέτρηση σοσιαλδημοκρατών- Ακροδεξιάς στις τοπικές εκλογές στη Βιέννη

    Με τις προβλέψεις να θέλουν μία σημαντική αύξηση του ποσοστού της αυστριακής Ακροδεξιάς σε πάνω από το 30 % και τους σοσιαλδημοκράτες, που κυβερνούν αδιάλειπτα εδώ και σχεδόν 100 χρόνια, να μειώνουν σημαντικά τη δύναμή τους και να έχουν μόνον οριακό προβάδισμα, περίπου 1,15 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στη Βιέννη στις κάλπες για να εκλέξουν τα 100 μέλη του δημοτικού συμβουλίου που συνθέτουν και την τοπική Βουλή, καθώς η αυστριακή πρωτεύουσα είναι συγχρόνως και ένα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας.

    Στις εκλογές για την τοπική Βουλή και το δημοτικό συμβούλιο, υποψήφια είναι οκτώ κόμματα, αλλά μόνον τα πέντε αναμένεται να συγκεντρώσουν ποσοστό πάνω από 5 % που είναι το όριο για την εκπροσώπησή τους στην τοπική Βουλή-δημοτικό συμβούλιο, ενώ στην αναμέτρηση για τις εκπροσωπήσεις των 23 τομέων της πόλης, στις οποίες δικαίωμα ψήφου έχουν και περίπου 184.000 πολίτες άλλων χωρών-μελών της Ευρωπαικής Ενωσης, υποψήφια είναι επιπλέον άλλα τρία κόμματα.

    [05] Ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε θέσεις του PKK σε Ιράκ και Τουρκία

    Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη νοτιοανατολική Τουρκία και το βόρειο Ιράκ, μία ημέρα αφότου η οργάνωση έδωσε εντολή στους αντάρτες να σταματήσουν τη δράση τους στο τουρκικό έδαφος.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού, από τα αεροπορικά πλήγματα στις περιοχές Μετίνα και Ζαπ του βόρειου Ιράκ καταστράφηκαν καταφύγια και φυλάκια του PKK ενώ χθες 14 αντάρτες σκοτώθηκαν στο Λίτζε της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

    [06] Ξεχειλίζει η οργή στην Τουρκία μετά το χθεσινό αιματοκύλισμα

    Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα το κέντρο της Άγκυρας για να τιμήσουν τα θύματα της διπλής επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε το Σάββατο και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 95 διαδηλωτές αλλά και για να καταγγείλουν ως υπεύθυνη την κυβέρνηση.Η σημερινή διαδήλωση οργανώθηκε από συνδικάτα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και αριστερά ή φιλοκουρδικά πολιτικά κόμματα. Το πλήθος επέρριψε ευθέως την ευθύνη στον ισλαμοσυντηρητικό Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ερντογάν δολοφόνε» και «Κυβέρνηση παραιτήσου».

    Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) κατήγγειλε ότι η αστυνομία επιτέθηκε σε μέλη και ηγετικά στελέχη του όταν νωρίτερα προσπάθησαν να αφήσουν λίγα γαρίφαλα στο σημείο των χθεσινών βομβιστικών επιθέσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ορισμένοι άνθρωποι τραυματίστηκαν.

    Οι διαδηλωτές που έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία Σιχίγε φώναζαν συνθήματα και εναντίον των αστυνομικών την ώρα που οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, με την υποστήριξη οχημάτων που εκτοξεύουν νερό υπό πίεση, απέκλεισαν έναν κεντρικό δρόμο ο οποίος οδηγεί στο κοινοβούλιο και στην περιοχή της πρωτεύουσας όπου βρίσκονται πολλά κυβερνητικά κτίρια.

    Στο μεταξύ, οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για να εξακριβώσουν τις ταυτότητες τόσο των δραστών της επίθεσης όσο και των θυμάτων. Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak ο ένας από τους βομβιστές πιθανότατα ήταν άνδρας, ηλικίας 25-30 ετών. Κατά τη διάρκεια της νύχτας το γραφείο του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα 52 θυμάτων. Στα νοσοκομεία παραμένουν 246 τραυματίες, οι 48 εκ των οποίων νοσηλεύονται στην εντατική.

    Τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων αντικατοπτρίζουν την οργή και τη θλίψη για την επίθεση: «Πενθούμε την ειρήνη» γράφει η λαϊκή εφημερίδα Cumhuriyet ενώ η φιλοκυβερνητική Star τονίζει ότι στόχος των δραστών ήταν «να διχάσουν το έθνος».

    [07] Επίσκεψη Αμερικανών γερουσιαστών και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Λέσβο

    Τη Λέσβο επισκέφθηκε αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών αποτελούμενη από τουςJeanne Shaheen, Richard Durbin, Amy Klobuchar, Elizabeth Warren, τους οποίους συνόδευε ο Πρέσβης των Η.Π.Α. στην Αθήνα David Pearce.

    Κατά τη συνάντηση του με την αμερικανική αντιπροσωπία, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός ανέλυσε τις πρωτοβουλίες του δήμου σχετικά με το μεταναστευτικό, παρουσίασε την ολοκληρωμένη σχετική πρόταση και εξέφρασε την πεποίθησή ότι μια πιο αποτελεσματική διαχείριση των προσφύγων μεταναστών, μπορεί να γίνει μόνο στην Τουρκία.

    Οι Αμερικανοί γερουσιαστές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόταση του δήμου Λέσβου, επισημαίνοντας σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δήμου πως «πρόκειται για μια ρεαλιστική πολύ σωστά δομημένη πρόταση, με την οποία συμφωνούν απόλυτα». Ευχαρίστησαν επίσης τον δήμαρχο και τον λεσβιακό λαό για ό,τι έχουν κάνει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν.

    Η Αμερικανική αντιπροσωπία είχε επίσης συναντήσεις με την τοπική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

    [08] Προβλήματα από την κακοκαιρία στο επαρχιακό δίκτυο της Ηπέιρου

    Σοβαρές ζημίες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ηπείρου, προξένησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή τα ξημερώματα.

    Σύμφωνα με την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, η έντονη βροχόπτωση και οι δυνατοί άνεμοι προκάλεσαν καθιζήσεις, πτώσεις βράχων και μεταφερόμενα υλικά έχουν κλείσει δρόμους στα Τζουμέρκα, το Ζαγόρι κα την Κόνιτσα.

    Στα χωριά του Δήμου Δωδώνης, πέραν των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο, ανεμοστρόβιλος δημιούργησε ζημιές σε στέγες σπιτιών, ειδικότερα στον 'Αγιο Ανδρέα και την Αρτοπούλα. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα επιχείρηση απεγκλωβισμού 20 ατόμων από ορεινό ξενώνα στο Πληκάτι Κόνιτσας, ο οποίος αποκλείστηκε λόγω υπερχείλιση χειμάρρου και πτώσης βράχου.

    [09] Επαίτης βούτηξε στη θάλασσα για 2 ευρώ, στον Βόλο

    Απίστευτο, άλλα συνέβει στον Βόλο, όταν στην κεντρική παραλία και μπροστά από τα πολλά καφέ, ένας 35χρονος άνδρας, πήρε φόρα και βούτηξε στη θάλασσα για δύο ευρώ, όπως αποδείχθηκε λίγο αργότερα.

    Ο νεαρός αλλοδαπός, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, ενώ βυθιζόταν στη θάλασσα σήκωσε το ένα του χέρι ψηλά και παρέες νεαρών που έτρεξαν στην προκυμαία για να τον σώσουν κατάφεραν να τον πιάσουν και να τον ανασύρουν ζωντανό.Όλα συνέβησαν ξαφνικά και ενώ ο 35χρονος στεκόταν όρθιος στην καφετέρια και μιλούσε με μια νεαρή παρέα που καθόταν σε τραπέζι ζητώντας τους χρήματα.

    [10] Γκουτέρες: Να κατανεμηθεί το βάρος των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ

    Από τη Μυτιλήνη που από την αρχή της φετινής χρονιάς, έχει δεχθεί τα 3/5 των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες που από χθες Σαββάτο επισκέπτεται το νησί, θεώρησε πως «είναι η κατάλληλη στιγμή για μια έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πρέπει επιτέλους να συνεργαστεί και να ανταποκριθεί. Να δώσει μια απάντηση στην κρίση αυτή. Γιατί η κρίση αυτή δεν είναι πρόβλημα μόνο της Λέσβου, δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα».

    Σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες «από την Ευρώπη πρέπει να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στη Συρία αλλά και στις γειτονικές χώρες όπως η Ιορδανία, η Τουρκία, το Ιράκ που φιλοξενούν πολλούς πρόσφυγες.» Επίσης ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες τόνισε πως «πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει αλληλεγγύη και προς την Ελλάδα. Πρέπει να βοηθήσει στις διαδικασίες παροχής ασύλου και να κατανεμηθούν αυτοί οι άνθρωποι με δίκαιο τρόπο σε όλες τις χώρες σε όλα τα κράτη μέλη. Αλλά πρέπει να βοηθήσει και την Ελλάδα να δημιουργήσει τους μηχανισμούς εκείνους που θα βοηθήσουν να επιστρέψουν στις χώρες τους οι άνθρωποι που δεν δικαιούνται άσυλο πάντα με σεβασμό στην αξιοπρέπεια και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Θα έλεγα κατέληξε ο κ. Γκουτέρες πως «αυτή είναι μια στιγμή αλήθειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, σχετικά με τις παραπέρα δράσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε περιοχές που πλήττονται από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, ο κ. Γκουτέρες υποστήριξε πως «οι πόροι και οι δυνατότητές της Ύπατης Αρμοστείας είναι δυστυχώς περιορισμένοι αλλά αυτό που μπορεί να γίνει, εκτός από τη βοήθεια που θα συνεχιστεί να δίνεται, είναι ενέργειες και πρωτοβουλίες για να προβληθεί αυτό το πρόβλημα στην Ευρώπη να ανακατανεμηθεί το βάρος σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να μην αφεθεί η Ελλάδα και το νησί της Λέσβου μόνοι τους να διαχειριστούν αυτή τη κρίση».

    Ο κ. Γκουτέρες εξέφρασε «ευγνωμοσύνη για τη γενναιοδωρία, τη φιλοξενία και την αλληλεγγύη που έχει εκφράσει ο λαός και οι αρχές της Λέσβου με επικεφαλής την αυτοδιοίκηση». Όπως είπε «η Λέσβος είναι ένα μικρό νησί και δέχθηκε από τις αρχές του χρόνου περισσότερους από 250.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Και τους δέχτηκε με ανοιχτές πόρτες και καρδιές. Μαζί και οι αρχές. Η Ακτοφυλακή για παράδειγμα που έχει σώσει εκατοντάδες ζωές. Για αυτό, σημείωσε ο κ. Γκουτέρες, η διεθνής κοινότητα οφείλει ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους αυτού του νησιού.».

    [11] «Ψηφιακή επανάσταση» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

    Από το Pac-Man, το Super Mario και το Tetris μέχρι το «Gravity» και το «Inception», από την Bjοrk μέχρι τον will.i.am των Black Eyed Peas, από τον Στιβ Τζομπς και τον Στιβ Βόζνιακ μέχρι την Επαυξημένη Πραγματικότητα και τη βιομηχανική επανάσταση του 3D printing, η πρωτοποριακή έκθεση «Digital Revolution» («Ψηφιακή Επανάσταση») παρουσιάζει την επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας στην εξέλιξη των Τεχνών, του ντιζάιν, της μουσικής, της μόδας, του κινηματογράφου και των videogames.

    Μετά το Κέντρο Τεχνών Barbican του Λονδίνου και το Μουσείο Tekniska της Στοκχόλμης, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση φιλοξενεί από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 10 Ιανουαρίου μία επαναστατική και άκρως διαδραστική έκθεση ψηφιακών τεχνών, που συνίσταται για όλη την οικογένεια.

    Είκοσι έξι χρόνια μετά την επινόηση του World Wide Web από τον Σερ Τίμοθι Τζον Μπέρνερς Λι, που έβαλε το πρώτο τουβλάκι στο τζένγκα του σημερινού Ίντερνετ, η έκθεση «Digital Revolution» αποτυπώνει την εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας, συγκεντρώνοντας για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο ένα πολυσυλλεκτικό φάσμα από εικαστικούς καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές, αρχιτέκτονες, ντιζάινερς, μουσικούς και προγραμματιστές παιχνιδιών, που χρησιμοποιούν τα ψηφιακά μέσα για να διευρύνουν τα δημιουργικά όριά τους.

    [12] Έφηβοι Ελληνες και Γερμανοί δημιουργούν από κοινού ντοκιμαντέρ για την κρίση στην Ευρώπη

    Με σκέψη και ανοιχτούς ορίζοντες ταξιδεύουν σήμερα για το Ντόρτμουντ της Γερμανίας, έξι Ελληνόπουλα που έχουν θητεύσει σαν «ζιζάνια» στο Νεανικό Πλάνο, (του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους και την -Camera Ζizaniο). Για να συναντήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες με Γερμανούς συνομηλίκους τους με τους οποίους θα συνεργαστούν στο γύρισμα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με θέμα τον ... κόσμο που αλλάζει, ιδίως στην Ευρώπη.

    Πρόκειται για μια κοινή ελληνογερμανική δράση, με πρωτοβουλία δύο οργανώσεων από την οπτικοακουστική επικοινωνία και έκφραση των νέων ανθρώπων: την Young Dogs -Youth Academy for Documentary από την Γερμανία και το Νεανικό Πλάνο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ολυμπίας.Για έξι ημέρες οι νεαροί έφηβοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωριστούν, να συνεργαστούν, να συζητήσουν ιδέες να γυρίσουν και να μοντάρουν τις ταινίες τους.

    [13] Παράσταση 24ωρης διάρκειας παρουσιάζει στα «Δημήτρια» ο αιρετικός Φλαμανδός εικαστικός Γιαν Φαμπρ

    Η 24ωρης διάρκειας παράσταση «Mount Olympus/24h» που φέρνει ο 57χρονος πλέον Φλαμανδός σκηνοθέτης Γιαν Φαμπρ και στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο -στο πλαίσιο των 50ων Δημητρίων, δεν είναι ένα... πολύωρο ανθολόγιο των αρχαίων τραγωδιών...

    «Μελέτησα τις αρχαίες τραγωδίες. Πολλές απ' αυτές μου μίλησαν, όχι ως σύνολο των δραμάτων άλλα μεμονωμένα ως χαρακτήρες και ως έννοιες που φέρει ο καθένας απ' αυτούς. Είναι οι πρωτόλειες έννοιες του μίσους, των παθών, της αγάπης, η έννοια του ξένου, του πολιτισμικού περιβάλλοντος, της βίας, που ενυπάρχουν στις αρχαίες τραγωδίες ως έννοιες κι είναι αυτές που με απασχόλησαν στην παράσταση» είπε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης όπου βρέθηκε με την ομάδα των συνεργατών του ο Γιαν Φαμπρ.

    Όσο για την εμπειρία του από το κοινό της Γερμανίας και της Ολλανδίας; (Η παράσταση "Όρος Όλυμπος" διάρκειας 24 ωρών έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Ιούνιο στο Βερολίνο στο πλαίσιο του Berliner Festspiele και στη συνέχεια ταξίδεψε στο Άμστερνταμ).

    Η performance «Mount Olympus/24h» επιλέχθηκε από τους διοργανωτές των φετινών 50ων Δημητρίων ως το κορυφαίο γεγονός της φετινής διοργάνωσης, ως το «μέσο» για την εξωστρέφεια της παλιότερης και μέγιστης πολιτιστικής διοργάνωσης της Θεσσαλονίκης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 11 October 2015 - 10:32:22 UTC