Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Βρούτσης στο Πρακτορείο 104,9 FM: Η κυβέρνηση αλλάζει το ασφαλιστικό σύστημα από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό
  • [02] Στον Βρετανό Άνγκους Ντίτον το Νόμπελ Οικονομίας 2015
  • [03] Νέα επίθεση με μαχαίρι στην Ιερουσαλήμ
  • [04] Τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια σε διεθνή κατάταξη ΑΕΙ
  • [05] Επανέρχεται από σήμερα ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας
  • [06] «Σταγόνες Ειρήνης» στους Κήπους του Μουσείου Βορρέ
  • [07] Ρ. Σβίγκου: Ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βλέπει προς την κοινωνία
  • [08] Κόμμα και κυβέρνηση πυλώνες αριστερής δοακυβέρνησης, λέει στο Πρακτορείο 104,9, ο Π.Ρήγας
  • [09] Μία προεκλογική εκστρατεία πνιγμένη στο αίμα
  • [10] Χάλκινο μετάλλιο για Μπεκατώρου και Τριγκώνη στη Γαλλία

  • [01] Γ. Βρούτσης στο Πρακτορείο 104,9 FM: Η κυβέρνηση αλλάζει το ασφαλιστικό σύστημα από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό

    «Με το νομοσχέδιο, το οποίο κατατίθεται μάλλον αύριο επίσημα, έρχεται ένα τεράστιο φορτίο αδικαιολόγητο ? ή άδικο αν θέλετε, μια φοροκαταιγίδα και ένα άθροισμα πολλών επώδυνων μέτρων, όπως μειώσεις συντάξεων στον Έλληνα πολίτη, αδικαιολόγητων και αδίκων», δήλωσε, μιλώντας στην εκπομπή «ανοιχτά μικρόφωνα» στο «ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 104,9»,o βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης.

    Ο κος Βρούτσης εξέφρασε την άποψη, ότι με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου «μέχρι τα 67 χρόνια κανένας συνταξιούχος, δε θα πάρει ούτε ένα σεντ κρατική χρηματοδότηση, αλλά μόνο ανταποδοτικά ό,τι έδωσε» και έκανε λόγο για πρωτοφανή αλλαγή του χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

    «Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας πρέπει να χρηματοδοτείται από το κράτος. Έτσι είναι η λειτουργία του εδώ και δεκαετίες, αυτό είναι το σωστό , αυτός είναι ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού μας συστήματος. Δεν είναι κεφαλαιοποιητικό, εάν γίνει κεφαλαιοποιητικό ας το δώσουμε στις ιδιωτικές εταιρείες», είπε.

    [02] Στον Βρετανό Άνγκους Ντίτον το Νόμπελ Οικονομίας 2015

    Ο Βρετανός οικονομολόγος Άνγκους Ντίτον, 69 ετών, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Οικονομίας 2015 για την «ανάλυσή του για την κατανάλωση, τη φτώχεια και την ευημερία», όπως ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών.

    «Για να σχεδιάσουμε μια οικονομική πολιτική που να προωθεί την ευημερία και να μειώνει τη φτώχεια, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τις προσωπικές επιλογές κατανάλωσης» ανέφερε η Σουηδική Ακαδημία ανακοινώνοντας το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (978.000 δολαρίων). «Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, ο Άνγκους Ντίτον ενίσχυσε αυτή την κατανόηση».

    [03] Νέα επίθεση με μαχαίρι στην Ιερουσαλήμ

    Μια νέα επίθεση με μαχαίρι πραγματοποιήθηκε σήμερα κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Ιερουσαλήμ και ο δράστης της, μια γυναίκα, τραυματίστηκε από τις σφαίρες ενός αστυνομικού, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.

    Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση με μαχαίρι που πραγματοποιείται στην Ιερουσαλήμ μέσα στην ίδια ημέρα και για τη 17η από τις 3 Οκτωβρίου εναντίον Ισραηλινών και Εβραιών.

    Ένας μεθοριακός φρουρός εντόπισε μια γυναίκα, τη συμπεριφορά της οποίας θεώρησε ύποπτη, και τη διέταξε να σταματήσει, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία. Όταν την έφθασε, η γυναίκα έβγαλε ένα μαχαίρι και τον τραυμάτισε, κατά τα φαινόμενα ελαφρά. Εκείνος έβγαλε το όπλο του και την «εξουδετέρωσε», ανέφερε ακόμη η αστυνομία.

    Η δράστης της επίθεσης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο.

    [04] Τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια σε διεθνή κατάταξη ΑΕΙ

    Τέσσερα ελληνικά πανεπιστήμια είναι ανάμεσα στα 924 καλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, από τις τέσσερις χιλιάδες ανώτατων ιδρυμάτων, των οποίων τα στοιχεία εξετάσθηκαν αρχικώς, σύμφωνα με τον διεθνώς αναγνωρισμένο κατάλογο που δημοσιεύει το National Taiwan University.

    Συγκεκριμένα, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καταλαμβάνει την 217η θέση, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης την 344η, το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων την 490η και το πανεπιστήμιο Κρήτης την 495η.

    Μάλιστα, το ΕΚΠΑ, αν συνυπολογισθεί πλήρως ως κριτήριο ο αριθμός των τμημάτων του, τοποθετείται στην 196η θέση. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι σε επιμέρους τομείς η κατάταξη για το ΕΚΠΑ είναι ακόμα υψηλότερη: 76η θέση στην Φαρμακολογία και Τοξικολογία, 134η θέση στην Ιατρική, 171η θέση στη Φυσική.

    Εξάλλου, την πρώτη πεντάδα στην κατάταξη καταλαμβάνουν το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το πανεπιστήμιο Johns Hopkins, το πανεπιστήμιο του Τορόντο, το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το πανεπιστήμιο Washington-Seattle.

    Όσον αφορά τη μεθοδολογία, η αξιολόγηση του National Taiwan University βασίζεται κυρίως στο ερευνητικό έργο που παράγεται και δημοσιεύεται σε κάθε ίδρυμα, στην απήχηση που επιτυγχάνουν οι δημοσιευμένες εργασίες, καθώς και στην τελική ιδιαίτερη διάκρισή τους.

    [05] Επανέρχεται από σήμερα ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας

    Επανέρχεται ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας, από σήμερα 12 Οκτωβρίου και θα ισχύσει μέχρι και την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016, όπως ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

    Υπενθυμίζεται, ότι τα όρια του δακτύλιου ορίζονται από τις εξής οδούς και λεωφόρους: Λ. Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Λ. Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπ. Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλ. Ηλιού - Αμβρ. Φραντζή - Λ. Ανδρ. Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Λ. Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - Πλ. Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) - Λ. Αλεξάνδρας.

    [06] «Σταγόνες Ειρήνης» στους Κήπους του Μουσείου Βορρέ

    Στα τέλη του Σεπτέμβη, κάτω από τον Ναό του Ποσειδώνα, στο Ακρωτήριο του Σουνίου, μια πολυσυλλεκτική ομάδα χορευτών, μέσω της πρώτης υποβρύχιας παράστασης χορού στον κόσμο, το «Drops of Breath», μας μετέφερε στον υδάτινο κόσμο, στέλνοντας το δυναμικό της μήνυμα ότι όλα είναι δυνατά και όλοι, κάτω από το νερό, είναι ίσοι.

    Στις 25, 26 και 27 Οκτωβρίου το «Drops of Breath»...αναδύεται από το νερό για να βρεθεί στους κήπους του Μουσείου Βορρέ. Εκεί, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία, μέσα από τη νέα δημιουργία των χορογράφων Sophie Bulbulyan, Λίας Χαράκη και Αποστολίας Παπαδαμάκη, το «Drops of Peace», να ζήσουν το δικό τους ταξίδι, παρακολουθώντας τους χορευτές να συνθέτουν μνήμες που έχουν καταγραφεί μέσα τους από την υποβρύχια εμπειρία τους.

    Οπως αναφέρουν οι δημιουργοί: «το Drops of Peace είναι μια διαδραστική dance visual, site specific περφόρμανς στην οποία οι χορευτές του «Drops of Breath» θα «φέρουν» μαζί τους το νερό, τους ήχους και τις εικόνες από τις υποβρύχιες λήψεις, που θα προβληθούν σε δέντρα, τοίχους και σώματα στους κήπους του Μουσείου Βορρέ. Με το υλικό αυτό, οι υποβρύχιοι χορευτές που θα αναδυθούν στη στεριά, θέλουν να υπογραμμίσουν την άρρηκτη σύνδεση ανάμεσα στο υγρό και το στερεό στοιχείο, στην υποθαλάσσια και τη στεριανή ζωή»

    Στο «Drops of Peace» συμμετέχουν μέλη της ομάδας του «Drops of Breath» (τρείς Γάλλοι, μία Κύπρια και ένα παιδί), ενώ δύο από τους χορευτές είναι άτομα με αναπηρία, επιβεβαιώνοντας τη θέση του σχήματος ότι το νερό δεν γνωρίζει σύνορα, πολιτικές και θρησκείες. «Είναι ένα στοιχείο που γεφυρώνει και ενώνει τους ανθρώπους, τις χώρες και τους πολιτισμούς».

    [07] Ρ. Σβίγκου: Ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να βλέπει προς την κοινωνία

    Υπέρ μιας στρατηγικής συγκρότησης κοινωνικών μετώπων τάσσεται η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, σημειώνοντας ότι «το κόμμα δεν είναι παρακολούθημα της κυβέρνησης» αλλά υπάρχει η κοινή στρατηγική που είναι η εξυπηρέτηση των λαϊκών τάξεων.

    «Αν δεν δούμε ότι ο ρόλος του κόμματος είναι να μην βλέπει προς την κυβέρνηση, αλλά να βλέπει προς την κοινωνία, και βλέποντας προς την κοινωνία, προς τις διεργασίες της, προς τα ανοιχτά της ζητήματα, προς τα κινήματα, έτσι θα χτίζει τις σχέσεις του με την κυβέρνηση, δεν πρόκειται να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας», ανέφερε η κ. Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο».

    Στο ερώτημα αν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταθεί κριτικά στην κυβέρνηση, η κ. Σβίγκου απάντησε πως αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση: «Πώς, δηλαδή, παράλληλα με την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων, θα μπορέσει να εφαρμόσει ένα παράλληλο πρόγραμμα, έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής στα κοινωνικά εκείνα στρώματα που το έχουν περισσότερο ανάγκη». Υπογράμμισε ακόμη ότι «υπάρχουν τα ανοιχτά ζητήματα στη διαπραγμάτευση, είτε μιλάμε για το χρέος, είτε μιλάμε για τα κόκκινα δάνεια», ζητήματα για τα οποία χρειάζεται μια κυβέρνηση να διαπραγματευτεί για τα συμφέροντα της χώρας. Στο σημείο αυτό όμως η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι χρειάζεται και ο λαϊκός παράγοντας, ο οποίος θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και να διεκδικήσει.

    [08] Κόμμα και κυβέρνηση πυλώνες αριστερής δοακυβέρνησης, λέει στο Πρακτορείο 104,9, ο Π.Ρήγας

    «Για μας το κόμμα και η κυβέρνηση είναι οι δύο βασικοί πυλώνες για την αριστερή διακυβέρνηση της χώρας και νομίζω ότι εάν αυτό είναι το σημείο αναφοράς τους, τότε το κόμμα μπορεί να παρεμβαίνει, να στηρίζει, να είναι σταθερά δίπλα στην κυβέρνηση. Αλλά ταυτόχρονα να μεταφέρει και να είναι ένας αυθεντικός εκφραστής των κοινωνικών αναγκών προς αυτή την κυβέρνηση», δήλωσε στην εκπομπή "Ανοιχτά Μικρόφωνα" του ραδιοσταθμού "Πρακτορείο 104,9", ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Ρήγας.

    «Η αριστερή διακυβέρνηση η οποία έχει τα στοιχεία των ανατροπών, των αλλαγών και των ρήξεων περνάει μέσα από τις καθημερινές αλλαγές, που εμείς θα προχωρήσουμε και θα προχωρήσει και η κυβέρνηση και θα στηρίξουμε και ως κόμμα την επόμενη περίοδο», δήλωσε ο Πάνος Ρήγας.

    Ο νέος γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος προς τα μέλη του κόμματος που αποχώρησαν διαβεβαίωσε ότι «όποιος ή όποιοι σύντροφοι θέλουν να το υπηρετήσουν, είμαστε ανοιχτοί προς αυτή την κατεύθυνση», ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο καταστατικό στον δρόμο προς το συνέδριο και απέκλεισε κάθε στροφή προς τη σοσιαλδημοκρατία, την οποία χαρακτήρισε «ουρά του νεοφιλελευθερισμού».

    Αναφορικά με τα οικονομικά του κόμματος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται μόνο στα μέλη του και χαρακτήρισε υπερβολικά τα ποσά που ακούγονται ότι θα κοστίσει η προεδρική εκλογή στη ΝΔ.

    [09] Μία προεκλογική εκστρατεία πνιγμένη στο αίμα

    Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τουρκίας έσπευσε να επιρρίψει σε τρεις βολικούς αυτουργούς, την ευθύνη για την διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Άγκυρας, βοηθούμενη και από την απουσία ανάληψης ευθύνης: το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και το ακροαριστερό Επαναστατικό Κόμμα/Μέτωπο Λαϊκής Απελευθέρωσης (DHKP-C)...όμως το σύνθημα «Ερντογάν-Δολοφόνε» είναι σε όλα τα στόματα, καθώς συνεχίζονται σήμερα, δεύτερη ημέρα του εθνικού πένθους, που κήρυξε η Άγκυρα, σε κλίμα σπαραγμού, οι κηδείες των θυμάτων.

    «Ο πρόεδρος της Τουρκίας επέλεξε να κάνει μία προεκλογική εκστρατεία πνιγμένη στο αίμα. Τρεις εβδομάδες πριν από τις τουρκικές βουλευτικές εκλογές, ο απολογισμός ανέρχεται σε εκατοντάδες θύματα, Κούρδους στην πλειοψηφία τους, θύματα βομβαρδισμών, αμάχους και μαχητές του PKK μαζί, δολοφονημένους από φονιάδες του κυβερνώντος κόμματος, του AKP, από επιθέσεις που η αστυνομία δεν επεδίωξε να εμποδίσει...Για τον ισλαμιστή αυτόν...η στρατηγική του φόβου φαίνεται ότι είναι ο μόνος τρόπος για να εμποδιστούν οι ψηφοφόροι να τον αποδοκιμάσουν για δεύτερη φορά», αναφέρεται στο σημερινό κύριο άρθρο της εφημερίδας L' Humanite.

    «Φωνάζοντας 'Ερντογάν Δολοφόνε', δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Άγκυρα την επομένη της επίθεσης...Όλοι οι ύποπτοι έχουν καθοριστεί: τζιχαντιστικές οργανώσεις ή το PKK, καθώς το εθνικιστικό κουρδικό κόμμα έγινε και πάλι ο υπ΄αριθμόν 1 εχθρός της εξουσίας. Ένα απλοϊκό σενάριο που αμφισβητείται από εκείνους που επιρρίπτουν την ευθύνη στις μυστικές υπηρεσίες που εργάζονται για ένα καθεστώς σε απελπισία, η στρατηγική του οποίου συνίσταται σήμερα στη αύξηση της έντασης πριν από τις νέες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου», αναφέρεται στο κύριο άρθρο της εφημερίδας Le Republicain Lorrain.

    «Όλο και περισσότερο αυταρχικός, όσο αυξάνεται το κύμα αμφισβήτησης...ο Ερντογάν ποντάρει σε μία στρατηγική έντασης για να χαλυβδώσει τους οπαδούς του...Αυτή η επιλογή της αύξησης του χάσματος ανάμεσα στο "εμείς" και στο "αυτοί" οδηγεί σιγά-σιγά τη χώρα προς τον εμφύλιο πόλεμο...Αυτή η πολιτική οδηγεί τη χώρα στο πλήρες αδιέξοδο», γράφει ο Μαρκ Σεμό στο κύριο άρθρο της Liberation.

    Το Ισλαμικό Κράτος «βλέπουν» πίσω από την επίθεση οι τουρκικές αρχές

    Το Ισλαμικό Κράτος βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών για τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε το Σάββατο στην Άγκυρα, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο NTV ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι οι αρχές βρίσκονται κοντά στην αναγνώριση του ενός εκ των δύο δραστών της επίθεσης.

    «Αν δούμε τον τρόπο με τον οποίο διαπράχθηκε η επίθεση αυτή, θεωρούμε τις έρευνες για το Ντάες (το αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος) προτεραιότητά μας», σημείωσε ο Α. Νταβούτογλου.

    «Ήταν σαφώς μια επίθεση αυτοκτονίας. Γίνονται τεστ DNA. Διευκρινίστηκε ο τρόπος με τον οποίο έφτασαν εκεί οι καμικάζι. Βρισκόμαστε κοντά σε ένα όνομα, που δείχνει προς μια οργάνωση», σημείωσε επίσης.

    Οι βουλευτικές εκλογές που έχουν προκηρυχθεί για την 1η Νοεμβρίου στην Τουρκία θα διεξαχθούν, όπως προβλέπεται, παρά τη διπλή αυτή επίθεση αυτοκτονίας, πρόσθεσε εξάλλου ο Τούρκος πρωθυπουργός, το κόμμα του οποίου -το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)- έχασε στις προηγούμενες εκλογές της 7ης Ιουνίου την απόλυτη πλειοψηφία που είχε στο κοινοβούλιο για 13 χρόνια. «Όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, οι εκλογές θα διεξαχθούν», είπε.

    [10] Χάλκινο μετάλλιο για Μπεκατώρου και Τριγκώνη στη Γαλλία

    Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το ελληνικό ιστιοπλοϊκό δίδυμο στον διεθνή αγώνα του Λα Ροσέλ στη Γαλλία, ο οποίος αντικατέστησε φέτος στο καλεντάρι το περίφημο Eurolymp του Ιέρ, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο το μεγάλο ιστιοπλοϊκό ενδιαφέρον. Η Σοφία Μπεκατώρου και ο Κώστας Τριγκώνης πήραν την 3η θέση στην κατηγορία Nacra 17, μετά την ολοκλήρωση των 11 ιστιοδρομιών με 39 βαθμούς ποινής.

    Την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη πήραν οι Γάλλοι Μπίλι Μπεσόν και Μαρί Ριού με 18 β.π. και τη δεύτερη θέση οι συμπατριώτες τους Μ. Βαϊρό και Μ. Οντινέτ με 34 β.π.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 12 October 2015 - 12:32:26 UTC