Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποτάμι-Δημοκρατική Συμπαράταξη: Κοινή πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία επί 5 άρθρων
  • [02] Πυκνή η ατζέντα των άμεσων συναντήσεων του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά
  • [03] Αλ. Χαρίτσης: Έρχονται προγράμματα επιχειρήσεων για προσλήψεις νέου προσωπικού
  • [04] Η ΕΚΤ επιθυμεί να χαλαρώσει τους όρους για την εκταμίευση κεφαλαίων προς τις ελληνικές τράπεζες
  • [05] Μείωση αποδοχών στα στελέχη και διοικητική αναδιάρθρωση αποφάσισε η νέα διοίκηση του ομίλου ΕΛΠΕ
  • [06] ΣΕΒ: Αξιοποίηση των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, αντί των άμεσων επιδοτήσεων
  • [07] Σ. Ζάιμπερτ: Να μην γίνεται διασύνδεση της προσφυγικής κρίσης με την εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας
  • [08] Απόσυρση του άρθρου 13 και άλλες σημαντικές αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο ζητεί η ΚΕΔΕ
  • [09] Την Κυριακή ο 29ος «Γύρος της Αθήνας»
  • [10] «Επίσημη πρώτη» σήμερα για το hot spot στη Μυτιλήνη
  • [11] «Το γεύμα» στη Μπιενάλε νέων καλλιτεχνών στο Μιλάνο
  • [12] Συλλέκτης δίνει 963.000 ευρώ για ένα χειρόγραφο ποίημα του Μαλλαρμέ
  • [13] Αν. Πετρόπουλος στο «Πρακτορείο 104,9»: Έχουμε την υποχρέωση να διασώσουμε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης
  • [14] Τον Μάρτιο του 2016 στην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά
  • [15] Ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών σε οδηγό του ΟΑΣΘ που κατέβασε από λεωφορείο δύο Αφρικανούς επιβάτες

  • [01] Ποτάμι-Δημοκρατική Συμπαράταξη: Κοινή πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία επί 5 άρθρων

    Κοινή πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία επί πέντε άρθρων του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, κατέθεσαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

    Το αίτημα υπογράφουν 15 βουλευτές από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και 9 από το Ποτάμι και ζητείται ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων 1, 2, 5, 13 και 21.

    Συγκεκριμένα, το άρθρο 1 αφορά συνταξιοδοτικά θέματα, το άρθρο 2 φορολογικά, το άρθρο 5 είναι ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις, το άρθρο 13 είναι διατάξεις του υπουργείου Εσωτερικών και το άρθρο 21 περιλαμβάνει καταργούμενες διατάξεις που είχαν ψηφιστεί στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

    [02] Πυκνή η ατζέντα των άμεσων συναντήσεων του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά

    Γεμάτη με σημαντικές συναντήσεις θα είναι η ατζέντα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

    Ήδη από την ολοκλήρωση της διήμερης Διεθνούς Διάσκεψης με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που θα διεξαχθεί στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη - στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Κοτζιάς, θα έχει σειρά συναντήσεων με ξένους ομολόγους του- έχει προγραμματιστεί και η ειδική συνάντηση -τη δεύτερη ημέρα-με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Σχέσεις των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαν, η οποία επίσης θα συμμετάσχει στις εργασίες της Διάσκεψης.

    Από την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, όμως, αρχίζει ένας «μαραθώνιος» για τον κ. Κοτζιά με την επίσκεψη στην Αθήνα του Βούλγαρου ομολόγου του Ντανιέλ Μιτόφ, ενώ θα ακολουθήσει από την επομένη, η συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ στην ελληνική πρωτεύουσα (22-23 Οκτωβρίου).

    Τη «σκυτάλη» παίρνει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιάννης Κασουλίδης, με τον ο οποίο ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση στο πλαίσιο της πρώτης επίσημης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει - το διάστημα 25-28 Οκτωβρίου- στη Λευκωσία, όπου θα έχει ευρύ φάσμα επαφών με την κυπριακή πολιτική ηγεσία.

    Την επομένη της επιστροφής του, στις 29 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Φράνκ Βάλτερ Στάινμαγερ ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αθήνα.

    [03] Αλ. Χαρίτσης: Έρχονται προγράμματα επιχειρήσεων για προσλήψεις νέου προσωπικού

    Νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα ανακοινωθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή των Νίκου Γιώτη και Φάνη Γρηγοριάδη.

    «Ένα πρόγραμμα πολύ σημαντικό και φιλόδοξο, που θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε προσλήψεις νέου προσωπικού. Είναι ένα πρόγραμμα, το οποίο σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα απευθυνθεί σε 10.000 άτομα και επιχειρήσεις, κόστους 65 εκατ. ευρώ, θα καλυφθούν από ΕΣΠΑ, τον ΟΑΕΔ και από εθνικούς πόρους» σημείωσε ο κ. Χαρίτσης.

    Ανέφερε δε, ότι το ΕΣΠΑ με τη μορφή που το γνωρίζαμε όπως σήμερα ανήκει στο παλιό πολιτικό σύστημα και το αφήνουμε πίσω μας και πρόσθεσε πως βασική προτεραιότητα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι για την κυβέρνηση η απλοποίηση των διαδικασιών, η πλήρης διαφάνεια στην κατεύθυνση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων και η διάχυση της ωφελιμότητας που προκύπτει από την αξιοποίηση αυτών των πόρων στο σύνολο της κοινωνίας.

    [04] Η ΕΚΤ επιθυμεί να χαλαρώσει τους όρους για την εκταμίευση κεφαλαίων προς τις ελληνικές τράπεζες

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επιθυμεί να χαλαρώσει τους όρους οι οποίοι συμφωνήθηκαν κατά την υπογραφή του τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα για την καταβολή έως και 15 δισεκ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, αναφέρει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που διαθέτει, το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να λάβουν χρήματα απαραιτήτως έως τις 15 Νοεμβρίου και όχι μετά την πρώτη αξιολόγηση σχετικά με την πορεία εφαρμογής του προγράμματος, σημειώνει το Wirtschaftswoche, επικαλούμενο πηγές που ήταν παρούσες στη συνεδρίαση.

    Αντί για τις αρχικά προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να λάβουν κεφάλαια, δηλαδή τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, η ΕΚΤ εμφανίζεται πρόθυμη να αρκεστεί σε μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, όπως τη σύσταση ταμείου διάσωσης για τις ελληνικές τράπεζες και τη στρατηγική εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών.

    Με κάτι τέτοιο διαφωνούν πολλά κράτη μέλη, όμως στις Βρυξέλλες φαίνεται πιθανό ότι ο Ντράγκι θα μπορέσει να επιβάλει την άποψή του, καθώς το μέχρι τώρα συμπεφωνημένο χρονοδιάγραμμα δεν φαίνεται να μπορεί να τηρηθεί.

    [05] Μείωση αποδοχών στα στελέχη και διοικητική αναδιάρθρωση αποφάσισε η νέα διοίκηση του ομίλου ΕΛΠΕ

    Τη μείωση των αποδοχών για τα στελέχη, αποφάσισε στην πρώτη του συνεδρίαση το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του εισηγμένου στο Χρηματιστήριο Αθηνών ομίλου, Ελληνικά Πετρέλαια.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο της μισθολογικής πολιτικής η οποία θα επανεξετασθεί με βάση έρευνα που διεξάγεται από εξωτερικό συνεργάτη.

    Αναλυτικά, οι σταθερές ετήσιες αμοιβές για τον Εκτελεστικό Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο μειώνονται κατά 10% και οι μεταβλητές αμοιβές τους κατά 40%. Επίσης οι νέοι Γενικοί και Ανώτεροι Διευθυντές θα λαμβάνουν ετήσιες σταθερές αμοιβές μειωμένες κατά 15% από τους αντίστοιχους μέσους όρους που ισχύουν σήμερα.

    Ταυτόχρονα, ο όμιλος προχωράει και σε δραστική διοικητική αναδιάρθρωση της οργανωτικής δομής.

    Συγκεκριμένα, στη σημερινή (15/10/15) συνεδρίαση του Δ.Σ. αποφασίστηκε η αναβάθμιση σε γενικές διευθύνσεις των διευθύνσεων: Εσωτερικού Ελέγχου, Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων και οι Υπηρεσίες Εμπορίας, καθώς και η αναδιοργάνωση των διευθύνσεων: Ασφάλειας, Υγιεινής και Περιβάλλοντος των Διυλιστηρίων, Προμηθειών, Πληροφορικής και Συστημάτων.

    Στο πλαίσιο αυτό, τοποθετούνται 3 νέοι Γενικοί Διευθυντές, 8 Ανώτεροι Διευθυντές και 8 Διευθυντές, όλοι προερχόμενοι από το έμπειρο και δοκιμασμένο στελεχιακό δυναμικό του ομίλου.

    [06] ΣΕΒ: Αξιοποίηση των σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, αντί των άμεσων επιδοτήσεων

    Μια νέα πολιτική ενίσχυσης των επενδύσεων που θα κάνει χρήση σύγχρονων εργαλείων (φορολογικά κίνητρα, κυλιόμενες προκαταβολές και αποσβέσεις, κλπ), αντί των παραδοσιακών άμεσων επιδοτήσεων, ζήτησε σήμερα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας.

    Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο υφυπουργός Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης και η αναπληρώτρια υπουργός Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, συναντήθηκαν σήμερα με αντιπροσωπεία του ΣΕΒ και, μεταξύ άλλων, προτάθηκε από το ΣΕΒ η συνεργασία του υπουργείου και των ινστιτούτων των κοινωνικών εταίρων στην αξιολόγηση των επιπτώσεων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων τα χρόνια των προγραμμάτων και το ενδεχόμενο συνεργασίας του υπουργείου με το Ερευνητικό Ινστιτούτο του ΣΕΒ για τη διενέργεια μελέτης εκτίμησης επιπτώσεων της αλλαγής που συντελέστηκε το 2011 στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρηματικών πάρκων της χώρας.

    Ο Γ. Σταθάκης τόνισε τη «στροφή» της πολιτικής της κυβέρνησης προς την ενίσχυση της βιομηχανίας με την ενσωμάτωση του τομέα στο υπουργείο Οικονομίας και αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες του υπουργείου αναφορικά με τα υφιστάμενα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, τις εξελίξεις σχετικά με το νέο αναπτυξιακό νόμο και τις επικείμενες αλλαγές στον τομέα των στρατηγικών επενδύσεων. Όπως είπε ο υπουργός, το ζήτημα αυτό συνδέεται άμεσα και με το μείζον θέμα της απλοποίησης των διαδικασιών για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, το οποίο συνιστά όχι μόνο ανάγκη της χώρας, αλλά και μνημονιακή υποχρέωση.

    Η κα Τζάκρη αναφέρθηκε στην εκτεταμένη αποβιομηχάνιση που έχει υποστεί η χώρα το τελευταίο διάστημα και επεσήμανε την ανάγκη χάραξης ενιαίας αναπτυξιακής πολιτικής, στην οποία ο τομέας της βιομηχανίας θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο.

    Ο κ. Χαρίτσης προέταξε το γεγονός ότι στο σχεδιασμό των προγραμμάτων ΕΣΠΑ της νέας περιόδου 2014-2020 η επιχειρηματικότητα αποτελεί βασικό πυλώνα και επεσήμανε ότι στόχος είναι τα νέα προγράμματα να σχεδιαστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας.

    [07] Σ. Ζάιμπερτ: Να μην γίνεται διασύνδεση της προσφυγικής κρίσης με την εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας

    Δεν πρέπει να γίνεται διασύνδεση της προσφυγικής κρίσης με την εφαρμογή της συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος σε δημοσίευμα του οικονομικού περιοδικού «WirtschaftsWoche». Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το Βερολίνο θα είχε την πρόθεση «να βάλει σε δεύτερη μοίρα την αυστηρή εμμονή σε όρους του προγράμματος», εάν η Ελλάδα δεχόταν περισσότερους πρόσφυγες.

    Επίσης, ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι είναι ανάγκη να αποκατασταθεί επειγόντως μια «συντεταγμένη κατάσταση» στην περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, ώστε να μην δρουν εκεί ανενόχλητοι οι διακινητές προσφύγων. «Για αυτό στηριζόμαστε στην προθυμία συνεργασίας της Τουρκίας. Θέλουμε όμως να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις υποχρεώσεις της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προστατεύσει τα σύνορά της», προσέθεσε ο Γερμανός εκπρόσωπος και εξήγησε ότι θα ενισχυθεί η FRONTEX, ενώ θα παρασχεθεί και υλικοτεχνική βοήθεια.

    Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι η διαδικασία εφαρμογής του πρέπει να προχωρήσει αυτόνομα και να μην σχετίζεται με προκλήσεις της επικαιρότητας όπως η προσφυγική κρίση, αλλά επανέλαβε την προθυμία της Γερμανίας και της Ευρώπης να στηρίξουν την Ελλάδα που δοκιμάζεται ιδιαίτερα από αυτή την κρίση.

    [08] Απόσυρση του άρθρου 13 και άλλες σημαντικές αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο ζητεί η ΚΕΔΕ

    Με ομόφωνη απόφαση, που έλαβε στη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ ζητεί την άμεση απόσυρση του άρθρου 13 στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», που συζητείται στη Βουλή, το οποίο προβλέπει τη μη απόδοση ανταποδοτικών τελών στους Δήμους από τους παραχωρησιούχους του Δημοσίου.

    Το σχετικό αίτημα κατέθεσε υπουργείο Εσωτερικών και στη Βουλή, αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΚΕΔΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Γιώργο Πατούλη.

    Στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του ΔΣ, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι είναι επιβεβλημένη η απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου καθώς στερεί από τους Δήμους σε ετήσια βάση θεσμοθετημένους πόρους ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που ευνοεί τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, σε βάρος των υπόλοιπων πολιτών, υποχρεώνει τους Δήμους να καλύπτουν τα έξοδα των ανταποδοτικών υπηρεσιών τους από μειωμένο αριθμό υπόχρεων και αυτό θα έχει ως ουσιαστικό αποτέλεσμα την αύξηση της επιβάρυνσης με ανισομερή και άδικο τρόπο των νοικοκυριών και των υπόλοιπων επιχειρήσεων κ.ά.

    [09] Την Κυριακή ο 29ος «Γύρος της Αθήνας»

    Περισσότεροι από 15.000 πολίτες έχουν δηλώσει, έως τώρα, συμμετοχή στον 29ο Γύρο της Αθήνας, που θα διεξαχθεί μεθαύριο Κυριακή και αποτελεί πλέον θεσμό για την πρωτεύουσα. Εκτός όμως από αθλητικός θεσμός είναι και ένα πολιτιστικό γεγονός, δεδομένου ότι οι διαδρομές περιλαμβάνουν τοπόσημα της Αθήνας. Το «ραντεβού» είναι στις 9 π.μ., στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο.

    Φέτος, ο «Γύρος της Αθήνας» θα συμβάλλει σημαντικά στην κοινωνική προσπάθεια του δήμου Αθηναίων για την αγορά ενός ηλεκτροεγκεφαλογράφου, τον οποίο ο δήμος Αθηναίων θα προσφέρει στο Νευρολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» για την έγκαιρη πρόληψη και θεραπεία της επιληψίας στα παιδιά.

    Όσοι θα συμμετάσχουν στον 29ο Γύρο της Αθήνας, θα μπορούν να μετακινηθούν δωρεάν με όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α κατά τις ώρες από 07:30 έως 12:30, με την επίδειξη του αριθμού συμμετοχής.

    [10] «Επίσημη πρώτη» σήμερα για το hot spot στη Μυτιλήνη

    «Επίσημη πρώτη» σήμερα για το Κέντρο Καταγραφής Μεταναστών και προσφύγων της Λέσβου, το πρώτο από τα λεγόμενα hot spots που δημιουργεί η Ελλάδα ανταποκρινόμενη στις συμφωνίες της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

    Τη Μυτιλήνη επισκέφθηκαν σήμερα και ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του κέντρου ο Έλληνας επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα του Συμβουλίου Ζαν Άσελμπορν και τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι η λειτουργία του πρώτου hotspot στη Λέσβο «σηματοδοτεί ότι λειτουργεί ολοκληρωμένα το σχέδιο καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων. Πρόκειται, σημείωσε, για ένα σημαντικό ξεκίνημα, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για την εφαρμογή hotspots και σε άλλες περιοχές, για την έναρξη των μετεγκαταστάσεων και τη βελτίωση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών.

    Τη Λέσβο επίσης, χθες και σήμερα, επισκέφθηκαν ο διευθυντής τη FRONTEX Φαμπρίς Λεγγέρι αλλά και ο εισηγητής της Επιτροπής Μετανάστευσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Αντρέα Ριγγόνι, μαζί με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτο Φιλιππάκο.

    [11] «Το γεύμα» στη Μπιενάλε νέων καλλιτεχνών στο Μιλάνο

    Τροφή για σκέψη προσφέρει «Το Γεύμα»- θεατρική περφόρμανς και εικαστική εγκατάσταση- των Ευθύμη Θέου και Θανάση Δεληγιάννη, που συμμετέχει στην 17η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών Mediterranea, στο Μιλάνο, από τις 22 Οκτωβρίου έως τις 22 Νοεμβρίου.

    Στη Μπιενάλε με γενικό τίτλο «No Food's Land» και την επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Αντρέα Μπρουτσιάτι, συμμετέχουν περισσότεροι από 300 καλλιτέχνες από 20 χώρες.

    Το έργο, μετά την επιτυχημένη πορεία του στην Ελλάδα, επιλέχθηκε για τη Μπιενάλε ως προσπάθεια των καλλιτεχνών να διευρύνουν τον διεθνή διάλογο γύρω από τη σχέση του σύγχρονου θεάτρου με την επιστήμη της αρχαιολογίας. Γιατί το «Γεύμα» ασχολείται με το πολύπλοκο ζήτημα της τροφής και τον ρόλο του γεύματος ως διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο και ως εμπειρία, με αφετηρία τα ευρήματα της αρχαιολογικής έρευνας στη νεολιθική θέση Κουτρουλού Μαγούλα στο Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας. Την ανασκαφή με τα πλούσια ευρήματα -αποκαλύφθηκαν σπίτια από πέτρα και πλίνθους- διενεργούν το Πανεπιστήμιο του Southampton και η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδος.

    Οι δύο καλλιτέχνες, ο ηθοποιός και αρχαιολόγος Ευθύμης Θέου και ο συνθέτης και περφόμερ Θανάσης Δεληγιάννης, συμμετείχαν ενεργά στην ανασκαφή και την τεκμηρίωσή της, συλλέγοντας συστηματικά πληροφοριακό υλικό από τους αρχαιολόγους και τους κατοίκους της περιοχής, κατέγραψαν τοπικές συνήθειες που συνδέονται με το φαινόμενο του φαγητού.

    Στην περφόρμανς τους, καθισμένοι επί 30 λεπτά σε ένα τραπέζι, αντλούν κείμενα που σχετίζονται με την τροφή και είναι λογοτεχνικά κείμενα, αρχαιολογικές αναφορές, μαρτυρίες, μέχρι και συνταγές. Η ερμηνεία τους, σαν μουσική σύνθεση, κινείται από την πεζή αφήγηση στον ρυθμικό λόγο έως και το τραγούδι. Στο τέλος θα έρθει και η σειρά του φαγητού να μπει στο τραπέζι.

    Στο άλλο σκέλος του έργου, στην εικαστική εγκατάσταση, ο θεατής, μέσα από φωτογραφίες, βίντεο, ηχητικά ντοκουμέντα, βιβλία και ημερολόγια, μπορεί να έρθει σε επαφή με τον χώρο και τα ευρήματα της ανασκαφής, με τη διαδικασία δημιουργίας της περφόρμανς αλλά και την τεκμηρίωσή της, από τη μελέτη του αρχαιολογικού υλικού έως την εθνογραφική έρευνα και τα ημερολογιακά κείμενα των Άγγλων φοιτητών που συμμετείχαν στην ανασκαφή.

    [12] Συλλέκτης δίνει 963.000 ευρώ για ένα χειρόγραφο ποίημα του Μαλλαρμέ

    «Μια ζαριά ποτέ δεν θα καταργήσει το τυχαίο»: το ιδιόχειρο χειρόγραφο του ποιήματος του Στεφάν Μαλλαρμέ πωλήθηκε αντί 963.000 ευρώ χθες βράδυ κατά τη διάρκεια δημοπρασίας της βιβλιοθήκης του γάλλου ποιητή από τον οίκο Σόθμπις στο Παρίσι.

    Το χειρόγραφο, η αξία του οποίου κυμαινόταν μεταξύ 500.000 και 800.000 ευρώ σύμφωνα με τους εκτιμητές, συντάχθηκε από τον Μαλλαρμέ (1842-1898) στις αρχές του 1897 ενόψει μιας έντυπης έκδοσης που είχε προτείνει ο έμπορος τέχνης και εκδότης Αμπρουάζ Βολάρ.

    Συνολικά, οι πωλήσεις από τη δημοπρασία ανήλθαν σε 4,6 εκατομμύρια ευρώ, από 1,9 έως 2,8 εκατομμύρια ευρώ που υπολόγιζε ο οίκος Σόθμπις, και πωλήθηκε το 89% των αντικειμένων της βιβλιοθήκης.

    Άλλο σημαντικό κομμάτι του πλειστηριασμού, ένα αντίτυπο του «Fleurs du Μal» (Ανθη του Κακού) του Σαρλ Μποντλέρ που περιλαμβάνει έξι λογοκριμένα ποιήματα που ο 19χρονος τότε Μαλλαρμέ είχε αντιγράψει στο τέλος του βιβλίου πωλήθηκε αντί 363.000 ευρώ, ποσό τριπλάσιο από την κατ' εκτίμηση αξία του που κυμαινόταν από 80.000 έως 120.000 ευρώ.

    Το αντίτυπο αυτό, όπως και το χειρόγραφο «Μια ζαριά ποτέ δεν θα καταργήσει το τυχαίο»αγοράστηκαν από τον γάλλο συλλέκτη Μαρσέλ Μπριάν.

    [13] Αν. Πετρόπουλος στο «Πρακτορείο 104,9»: Έχουμε την υποχρέωση να διασώσουμε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης

    «Έχουμε την υποχρέωση να διασώσουμε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης» δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλος, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM».

    «Εμείς δεν μπορούμε να σιωπήσουμε μπροστά σε αυτή την εικόνα που παρουσιάζει το σύστημα κοινωνικής ασφάλισηςΒ· δεν βγαίνει η διατήρησή του, γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα τροφοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης με τα τεράστια ελλείμματα που παρουσιάζει» είπε ο κ. Πετρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «πλην εκείνων που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα για να έρθει η κατάρρευση», ουδείς διαφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές.

    Επικαλούμενος δε, σχετικές μελέτες σημείωσε: «Το 2030, το 30% του πληθυσμού θα είναι πάνω από 65 ετών. Το 2035 θα είναι στο 40%. Αντιλαμβάνεστε για τι πράγμα μιλάμε; Αν τώρα δεν πάρουμε εμείς μέτρα, για την κατάσταση που θα έρθει μετά, για να δούμε πώς θα ενισχύσουμε το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι το μόνοασφαλιστικό σύστημα σε όλη την Ευρώπη, το οποίο δεν έχει αποθεματικά».

    Διευκρίνισε, πάντως, ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα ελλείμματα θα τα αντιμετωπίσουμε με περικοπή συντάξεων» και ότι στόχος είναι να αντιμετωπιστούν κυρίως μέσα από τον εξορθολογισμό και την άρση αδικιών στη λειτουργία του συστήματος.

    [14] Τον Μάρτιο του 2016 στην Ολομέλεια του ΣτΕ η προσφυγή για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

    Στις 4 Μαρτίου 2016 πρόκειται να εκδικαστεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή την οποία κατεθεσαν από κοινού η Περιφέρεια και οι πολιτικοί και παραγωγικοί φορείς των πέντε νησιών του Νοτίου Αιγαίου, στα οποία έχουν καταργηθεί από 1ης Οκτωβρίου 2015 οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.

    Την ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά από ενημέρωση που είχε νωρίτερα από τα δύο δικηγορικά γραφεία που ανέλαβαν την υπόθεση.

    Όπως σημείωσε ο κ. Χατζημάρκος, η προσφυγή κατατέθηκε αρχικά στο 7μελούς σύνθεσης Β΄ Τμήμα του ΣτΕ και εκείνο με την σειρά του, λόγω της εξαιρετικής σοβαρότητας του θέματος, το παρέπεμψε απευθείας στην Ολομέλεια, όπου θα εκδικαστεί στις 4 Μαρτίου 2016. Εκτιμάται ότι η απόφαση θα ληφθεί μετά από διάστημα 45 περίπου ημερών, γεγονός που συνιστά ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, καθώς θα ξεκαθαρίσει πολύ γρήγορα και χωρίς χρονοτριβή ένα ζήτημα κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση των νησιών.

    Με την προσφυγή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, των πολιτικών και παραγωγικών φορέων των πέντε νησιών, Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σαντορίνης και Ρόδου, συμπορεύεται τόσο η Περιφερειακή Ένωση Δήμων -στη χθεσινή συνεδρίαση της οποίας συμμετείχε ο περιφερειάρχης, όπου έγινε εκτενής συζήτηση του θέματος-, όσο και η δημοτική εταιρεία ΔΕΡΜΑΕ, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων.

    [15] Ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών σε οδηγό του ΟΑΣΘ που κατέβασε από λεωφορείο δύο Αφρικανούς επιβάτες

    Σε φυλάκιση οκτώ μηνών, με τριετή αναστολή, και χρηματικό πρόστιμο 1000 ευρώ, καταδικάστηκε οδηγός του ΟΑΣΘ, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος ότι υποχρέωσε δύο Αφρικανούς επιβάτες να αποβιβαστούν από λεωφορείο του Οργανισμού, επειδή ήταν δήθεν «λαθρεπιβάτες». Εξετάζοντας την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο -όπως πρωτοδίκως- για άρνηση παροχής υπηρεσίας για λόγους ρατσιστικής συμπεριφοράς, ενώ σε σχέση με την προηγούμενη δίκη μείωσε την ποινή από δέκα μήνες σε οκτώ.

    Η υπόθεση ήρθε στο «φως» της δημοσιότητας, τον Απρίλιο του 2013, ύστερα από σχετική αναφορά που έκανε ομάδα δικηγόρων, καταγγέλλοντας τον συγκεκριμένο οδηγό για ρατσιστική συμπεριφορά. Επικαλούμενοι μαρτυρία επιβάτιδας, οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι ο οδηγός, αφού κατέβασε τους δύο Αφρικανούς από το λεωφορείο με το πρόσχημα ότι δεν είχαν ακυρώσει εισιτήριο, επιτέθηκε φραστικά στους υπόλοιπους επιβάτες που θορυβήθηκαν από τη συμπεριφορά του. Μάλιστα, κατά την ίδια μαρτυρία, απευθυνόμενους προς τους επιβάτες φέρεται να τους είπε ότι είναι «Χρυσαυγίτης», επιδεικνύοντας μενταγιόν που φορούσε με το σύμβολο του κόμματος κι ένα σχετικό τατουάζ.

    Η συγκεκριμένη καταγγελία προκάλεσε την παρέμβαση της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, από την οποία διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η παραπομπή τού οδηγού σε δίκη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 16 October 2015 - 14:32:18 UTC