Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Η Ελλάδα, γέφυρα τριών ηπείρων και έντιμος μεσολαβητής για την ειρήνη
  • [02] Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Αλ. Τσίπρα με υπουργούς στη Βουλή
  • [03] Ομιλία του Απ. Τζιτιζκώστα στην Αθήνα το απόγευμα
  • [04] Επιδίωξή μας η συνεργασία των θρησκευτικών ηγετών στη Μ. Ανατολή, τόνισε ο Ι. Αμανατίδης
  • [05] Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων
  • [06] Χ. Γεωργιάδης: Η Κύπρος δεν θα χρειαστεί δάνειο «γέφυρα»
  • [07] Ταυτοποιήθηκε ένας από τους δύο βομβιστές της επίθεσης στην Άγκυρα
  • [08] Φ. Ολάντ: Η κοινωνική σύγκρουση στην Air France «δεν συνοψίζει την κατάσταση στη Γαλλία»
  • [09] Πάνω από 2.500 πρόσφυγες διασώθηκαν το τελευταίο τριήμερο
  • [10] Τσουχτερά πρόστιμα σε όσους δεν περάσουν από ΚΤΕΟ
  • [11] «Αφήστε τον λαό μας να ζήσει» τόνισε ο πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης
  • [12] Η ... κιτς συλλογή του Γιάννη Μπουτάρη
  • [13] Η αρχαία Αίγυπτος «συναντά» τη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
  • [14] Βαρθολομαίος: Ανάγκη δημουργίας πλαισίου διαχείρισης θρησκευτικής κρίσης

  • [01] Ν. Κοτζιάς: Η Ελλάδα, γέφυρα τριών ηπείρων και έντιμος μεσολαβητής για την ειρήνη

    Τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας, μίας χώρας που είναι γέφυρα τριών ηπείρων, ως ενός έντιμου μεσολαβητή στην επιτακτική ανάγκη για την ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών δογμάτων, αντιλήψεων, πεποιθήσεων και κυρίως για την υπεράσπιση πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην ομιλία του στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτισμικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή».

    Αυτό, είπε ο κ. Κοτζιάς, είναι το μήνυμα της Ελλάδας και της πολυδιάστατης Εξωτερικής πολιτικής την οποία στηρίζει, καθώς, όπως τόνισε, η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική συνδέονται με τη χώρα μας με χιλιετίες κοινής ιστορίας και είναι ένας τόπος όπου υλοποιήθηκαν μορφές πολυπολιτισμικότητας και πολυθρησκευτικότητας, οι οποίες σήμερα καταστρέφονται από εξτρεμιστές, που, επικαλούμενοι θρησκευτικά προτάγματα, αιτιολογούν την απάνθρωπη και αντιθρησκευτική τους δράση, εγκληματώντας σε βάρος ανθρώπων και ιστορίας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει την πολιτική λύση του Συριακού και ζητά από την ΕΕ ειδική στρατηγική σχέση έναντι Ιορδανίας και Λιβάνου, ενώ τόνισε την τεράστια σημασία που έχει η σταθερότητα και η ασφάλεια ειδικότερα της Αιγύπτου και επισήμανε ότι απαιτείται προώθηση μεγάλων έργων ανοικοδόμησης σε όλη την περιοχή.

    Αναφερόμενος στην ασφάλεια και σταθερότητα της περιοχής, είπε ότι θα συνέβαλε σε αυτήν μία δίκαιη λύση του Κυπριακού χωρίς στρατεύματα και καθεστώς εγγυήσεων.

    «Στο τρίγωνο Ουκρανία, Λιβύη, Συρία και Ιράκ, η Ελλάδα παράγει σταθερότητα και ασφάλεια και διαθέτει τη γνώση, τα μέσα και τις μεθόδους να βοηθήσει ως έντιμος διαμεσολαβητής, μακριά από τη δημοσιότητα όποιον έχει ανάγκη ή θέλει να έχει έναν έντιμο φιλο χωρίς δεύτερες σκέψεις στην ΕΕ» είπε ο κ. Κοτζιάς

    Σχετικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι μεγάλο ρόλο παίζει η καλή συνεργασία με τη Βουλγαρία και την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου και όχι παζαριών, μια συνεργασία όμως που δεν σημαίνει με τίποτα κοινές περιπολίες, κάτι που «θα πρέπει να ξεχάσουν όλοι όσοι νομίζουν ότι μπορούν να μιλούν χωρίς σεβασμό για τα κυρίαρχα δικαιώματα της χώρας μας».

    Τέλος, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στη νέα του πρωτοβουλία, τη δημιουργία Διεθνούς Παρατηρητηρίου που θα συμβάλει στον αποτελεσματικότερο διάλογο επί των κοινοτήτων στη περιοχή, στην καταγραφή των εγκλημάτων σε βάρος της ανθρωπότητας και της μνήμης της, προκειμένουν να αποτραπούν νέα.

    [02] Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του Αλ. Τσίπρα με υπουργούς στη Βουλή

    Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη με υπουργούς που είχε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη Βουλή.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας, πρόκειται να έχει σειρά συναντήσεων στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 12:00, θα δεχθεί τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κέντερς (Bert Koenders). Στις 13:15, θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ στις 15:00 με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι (Sameh Shoukry).

    Επίσης, στις 20:30, ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε δείπνο του υπουργού Εξωτερικών προς τιμήν των συνέδρων στη Διεθνή Διάσκεψη «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», στο Μουσείο της Ακρόπολης.

    [03] Ομιλία του Απ. Τζιτιζκώστα στην Αθήνα το απόγευμα

    Την πρώτη κεντρική προεκλογική ομιλία του πραγματοποιεί στην Αθήνα, στο Gazi Hall, σήμερα στις 18:00, ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, Απόστολος Τζιτζικώστας. Συνεργάτες του, μάλιστα, επισημαίνουν πως επέλεξε αυτή την περιοχή της Αθήνας για συμβολικούς λόγους καθώς «βρίσκεται σε προοπτική αναγέννησης και σε μία διαδικασία ανανέωσης».

    Ο κ. Τζιτζικώστας αναμένεται να μιλήσει για το όραμά του για τη Νέα Δημοκρατία της επόμενης ημέρας, καταθέτοντας τις θέσεις του για το πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα που πρέπει να έχει η παράταξη, ώστε να ξαναγίνει ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα με ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά. Παράλληλα, θα διατυπώσει τις προτάσεις του για τη νέα οργανωτική δομή της Νέας Δημοκρατίας και τη δημιουργία «σύγχρονων δομών επικοινωνίας του κόμματος με τους πολίτες», ενέργειες που θα την καταστήσουν ξανά ικανή να επικοινωνήσει αποτελεσματικά με τα μέλη της και την κοινωνία, ώστε να ξαναβρεί τον συνδετικό κρίκο για να ενώσει το χθες με το σήμερα και το αύριο της Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα.

    [04] Επιδίωξή μας η συνεργασία των θρησκευτικών ηγετών στη Μ. Ανατολή, τόνισε ο Ι. Αμανατίδης

    «Στη δύσκολη προσπάθεια να εξευρεθεί αποτελεσματική λύση για την παύση των συγκρούσεων και την οικοδόμηση της ειρήνης, θα πρέπει να επιδιώξουμε τη συνεργασία με τους θρησκευτικούς ηγέτες, ειδικότερα εκείνους που διαθέτουν ισχυρά ερείσματα και μακρά παρουσία στη Μέση Ανατολή» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, στην παρέμβασή του στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και πολιτισμικός πλουραλισμός και ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή».

    «Οι θρησκευτικές ομολογίες» σημείωσε «δεν υφίστανται μόνον ως λατρευτικές συσσωματώσεις, αλλά έχουν, επίσης, μεγάλες δυνατότητες για την οργάνωση τοπικών δράσεων, ώστε να ενεργοποιηθούν παράγοντες της διεθνούς κοινότητας υπέρ μίας δίκαιης και ισότιμης διευθέτησης».

    [05] Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

    Πτωτικά κινούνταν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, μετά την έγκριση του πολυνομοσχεδίου από την ελληνική Βουλή αλλά και εν αναμονή της αξιολόγησης της χώρας από τους θεσμούς, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Ρόιτερς.

    Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχωρούσαν κατά 9 μονάδες βάσης στο 7,80%.

    Οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη κινούνταν, ωστόσο, ανοδικά μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανάπτυξη στην Κίνα που ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων και ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΚΤ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

    [06] Χ. Γεωργιάδης: Η Κύπρος δεν θα χρειαστεί δάνειο «γέφυρα»

    Τα δημόσια οικονομικά της Κύπρου είναι υπό έλεγχο και το δημόσιο χρέος θα καταγράψει μείωση για πρώτη φορά από το 2008, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε ότι η σημαντικότερη εξέλιξη για το 2015 αφορά την έξοδο της κυπριακής οικονομίας από τη σημαντικότερη ύφεση που είχε ποτέ αντιμετωπίσει.

    Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στην πρώτη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι το μνημόνιο «δεν ήταν ούτε ανάθεμα, ούτε ευλογία, αλλά ανάγκη που σύντομα δεν θα υφίσταται». Διαβεβαίωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα χρειαστεί ενδιάμεση στήριξη, δηλαδή δάνειο «γέφυρα», ενώ τόνισε ότι στόχος είναι η βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη.

    «Μπορούμε να αναμένουμε επιτάχυνση της ανάπτυξης με ρυθμούς 1,8%, ενώ από το 2017 και μετά η ανάπτυξη θα είναι της τάξης του 2-2,5%» εκτίμησε ο υπουργός, για το 2016. Για την ανεργία, σχολίασε πως είναι κάτι που δημιουργήθηκε σε προηγούμενα χρόνια και που σταδιακά θα καταγράφει μείωση, ενώ το 2016 εκτιμάται στο 15%. Η συνολική απασχόληση από το τέλος του 2011 μέχρι το 2013 ήταν σε αρνητική πορεία, αλλά από τις αρχές του έτους καταγράφεται αύξηση της απασχόλησης της τάξης του 0,5%σε ετήσια βάση.

    Για το 2015 το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει σε 1,9% και το δημοσιονομικό έλλειμμα σε -0,9%. Για το 2016 υπολογίζεται πρωτογενές πλεόνασμα 2,8% και δημοσιονομικό έλλειμμα -0,1%.Ο υπουργός χαρακτήρισε το δημόσιο χρέος ως βιώσιμο, αλλά, σημείωσε, στόχος είναι να γίνει ακόμα πιο βιώσιμο. Εκτίμησε πως τα επόμενα χρόνια θα βρεθεί κάτω από το 100%.

    [07] Ταυτοποιήθηκε ένας από τους δύο βομβιστές της επίθεσης στην Άγκυρα

    Οι τουρκικές αρχές επιβεβαίωσαν την ταυτότητα ενός από τους δύο βομβιστές αυτοκτονίας που ανατινάχθηκαν έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Άγκυρας στις 10 Οκτωβρίου σκοτώνοντας 102 ανθρώπους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι AHaber TV, ο Νταβούτογλου δήλωσε πως οι έρευνες για τον δεύτερο δράστη συνεχίζονται. Είπε πως 15 άνθρωποι έχουν προσαχθεί σε σχέση με τη βομβιστική επίθεση, οι τέσσερις από τους οποίους έχουν τεθεί υπό κράτηση.

    Νωρίτερα σήμερα το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι χθες βράδυ η δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες και έθεσε υπό κράτηση τέσσερα άτομα στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση.

    Οι τέσσερις ύποπτοι, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει γίνει γνωστή, διώκονται κυρίως για "κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών με πρόθεση τη δολοφονία" και "απόπειρα ανατροπής της συνταγματικής τάξης", διευκρίνισε το πρακτορείο.

    Εξάλλου, ο εισαγγελέας της Άγκυρας που έχει αναλάβει την υπόθεση άφησε ελεύθερους άλλους δύο υπόπτους και εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος άλλων εννέα ατόμων για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι συμμετείχαν στην επίθεση αυτή, την πιο φονική που πραγματοποιήθηκε ποτέ σε τουρκικό έδαφος.

    [08] Φ. Ολάντ: Η κοινωνική σύγκρουση στην Air France «δεν συνοψίζει την κατάσταση στη Γαλλία»

    Η κοινωνική σύγκρουση στην Air France "δεν συνοψίζει την κατάσταση στη Γαλλία", δήλωσε σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σημειώνοντας ότι οι περικοπές που εξετάζονται στην γαλλική αεροπορική εταιρεία θα μπορούσαν να "αποφευχθούν" μέσω του διαλόγου ανάμεσα στη διεύθυνση και τους υπαλλήλους.

    "Ένας αριθμός παρατηρητών θέλει πάντα να υπάρχει ένα καζάνι που βράζει και θα εκραγεί. Όχι! Η σύγκρουση στην Air France δεν συνοψίζει την κατάσταση στη Γαλλία", δήλωσε στον γαλλικό ραδιοσταθμό RTL.

    Μερικές ώρες πριν από την έναρξη μιας "κοινωνικής διάσκεψης" μεταξύ των συνδικάτων, των εργοδοτών και της γαλλικής κυβέρνησης, ο Φρανσουά Ολάντ, αμυνόμενος και υπό την πίεση ερωτημάτων για μια επιδείνωση του κοινωνικού κλίματος στη Γαλλία, πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να κάνουμε το θέμα της Air France "μια γενική υπόθεση".

    "Οφείλουμε να ζούμε σε μια ήρεμη κοινωνία. Υπάρχουν πάντα συγκρούσεις (...) Πώς τις ξεπερνάμε; Με τη βία; Σίγουρα όχι. Με την ηρεμία και επομένως με τον διάλογο", σημείωσε.

    [09] Πάνω από 2.500 πρόσφυγες διασώθηκαν το τελευταίο τριήμερο

    Συνολικά 2.561 πρόσφυγες εντοπίστηκαν και διασώθηκαν από το Λιμενικό Σώμα και τη FRONTEX, αλλά και από ένα ιδιωτικό ιστιοπλοϊκό σκάφος, σε 69 περιστατικά, στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, Χίου, Σάμου, Αγαθονησίου, Φαρμακονησίου, Καλολίμνου, Κω και Μεγίστης, από τις 7:30 της 16ης Οκτωβρίου έως τις 7:30 της 19ης Οκτωβρίου.

    Το ίδιο διάστημα έχασαν τη ζωή τους πέντε άτομα, ένα αγοράκι επτά ετών στο Φαραμακονήσι και ένα βρέφος, μία 45χρονη, ένας 16χρονος και μία γυναίκα αγνώστων στοιχείων στη Μεγίστη. Ο θάνατος του επτάχρονου αγοριού στο Φαρμακονήσι επήλθε όταν έπεσε από το σκάφος που επέβαιναν πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και οι γονείς του, και το ανέσυραν αναίσθητο πριν αποβιβαστούν στη νησίδα όπου εντοπίστηκαν.

    Οι θάνατοι του βρέφους, των δύο γυναικών και του 16χρονου επήλθαν στο περιστατικό της Μεγίστης, όπου ιδιωτικό ιστιοφόρο περισυνέλεξε 12 πρόσφυγες και ένα νεκρό βρέφος. Οι διασωθέντες δήλωσαν ότι αγνοούνται τέσσερα άτομα και μετά από έρευνες ανασύρθηκαν τα πτώματα των δύο γυναικών και του 16χρονου, ενώ ο τέταρτος που εντοπίστηκε σώος πάνω στο νησί ήταν διακινητής και συνελήφθη.

    [10] Τσουχτερά πρόστιμα σε όσους δεν περάσουν από ΚΤΕΟ

    Λήγει αύριο η 20μερη παράταση της αρχικής προθεσμίας( έληγε 30 Σεπτεμβρίου), που έδωσε το υπουργείο Μεταφορών, για να περάσουν από έλεγχο ΚΤΕΟ όσα οχήματα συμπλήρωσαν 6μηνο χωρίς να έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο στην περίοδο έως 30 Ιουνίου 2014.

    Με την παράταση αυτή, σημειωτέον δεν θα υπάρξει άλλη, δόθηκε η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες οχημάτων να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης, περί καταβολής μειωμένου πρόσθετου ειδικού τέλους, αντί του αναλογούντος, για τον τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, έχουν περάσει από έλεγχο μόλις το 35% των εκπρόθεσμων οχημάτων. Υπενθυμίζεται, πως όσοι ιδιοκτήτες οχημάτων περάσουν από έλεγχο εντός των προθεσμιών γλιτώνουν το 50% του προστίμου καθυστέρησης και πληρώνουν το μισό, δηλαδή 33 από 65 ευρώ για τα ΙΧ και 20 από 40 ευρώ για τα δίκυκλα.

    Όσοι, όμως, χάσουν την προθεσμία, εκτός από το κόστος του τεχνικού ελέγχου που ανέρχεται σε περίπου 50 ευρώ, θα κληθούν να πληρώσουν ολόκληρο το πρόστιμο, ενώ σε περίπτωση που εντοπιστούν από την Τροχαία χωρίς έγκυρο δελτίο τεχνικού ελέγχου θα πληρώσουν και 400 ευρώ, το οποίο μπορεί να μειωθεί σε 50 ευρώ εάν προσκομίσει εντός 10ημερου το δελτίο ελέγχου.

    Αν πάλι ο οδηγός δεν περάσει από ΚΤΕΟ έως και τις 31 Δεκεμβρίου, θα επιβαρυνθεί και με ακόμα ένα πρόστιμο ύψους 150 ευρώ, το οποίο βεβαιώνεται στην εφορία.

    [11] «Αφήστε τον λαό μας να ζήσει» τόνισε ο πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης

    «Αφήστε τον λαό μας να ζήσει» τόνισε ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης, από το βήμα της διεθνούς διάσκεψης για την ειρηνική συνύπαρξη θρησκειών και πολιτισμών στη Μ. Ανατολή που διεξάγεται στην Αθήνα, την οποία χαρακτήρισε άμβωνα για να ακουστούν όσα συμβαίνουν.

    «Οι άνθρωποί μας πληρώνουν με το αίμα τους. Μεταφέρω σε όλο τον κόσμο τον πόνο των Σύρων και των Λιβανέζων, των δικών μας ανθρώπων, που ψευδώς τούς αναγγέλθηκε η άνοιξη» υπογράμμισε ο πατριάρχης Αντιοχείας. Χαρακτήρισε καταστροφή του πολιτισμού αυτό που γίνεται σε όλη τη Μέση Ανατολή και επισήμανε: «Οι άνθρωποί μας, δεν γεννήθηκαν για να πεθάνουν πρόσφυγες, ούτε τα παιδιά μας για να τα ξεβράζουν τα κύματα. Είμαστε όλοι μαζί στο ίδιο καράβι». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «εκείνοι που μιλούν για προστασία των χριστιανών θα πρέπει να επιδιώξουν να αποκατασταθεί η ειρήνη» και κατέστησε σαφές πως «εμείς οι Χριστιανοί αρνούμαστε να υπολογιστούμε ως μειονότητα».

    Τέλος, αναφέρθηκε στους δύο απαχθέντες μητροπολίτες, για τους οποίους, όπως είπε, αδιαφορεί η διεθνής κοινότητα και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους.

    [12] Η ... κιτς συλλογή του Γιάννη Μπουτάρη

    Παίζουν οι παπάδες τάβλι; Κι αν παίζουν, μπορούν να γίνουν "μοντέλα" για... διακοσμητικά - αναμνηστικά κουκλάκια απ΄το ιερό νησί της Τήνου;Χιονίζει στη Μύκονο; "Φοριούνται" τα ωρολόγια στα ...σκέλια; Πόσα επίπεδα εικόνας μπορεί να βγάλει ένας ζωγραφικός πίνακας; Πόση φλόγα μπορεί να βγάλει ένα ...τσαρούχι-τσακμάκι. Πόσο κλέος αρχαιολοελληνικό ένας σάτυρος με πέος σε σχήμα ...φραουλίτσας;

    Η συλλογή κιτς αντικειμένων ανήκει -σε ποιον άλλον, εξάλλου;- στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

    Και "εκτίθεται" μάλιστα προκλητικότατα στο κτήμα του κυρ-Γιάννη, στο Γιαννακοχώρι της εύφορης Ημαθίας.

    Την εντόπισα στη σελίδα 94 του -400 και πλέον σελίδων - μυθιστορήματος της Μαρλένας Πολιτοπούλου ("Η Πηνελόπη των τρένων" -εκδ. Μεταίχμιο), αλλά ...προηγείτο η εξέλιξη του δράματος.

    "...Συνάντησε την ομάδα των Αθηναίων μπροστά στη συλλογή του 'κυρ-Γιάννη' με τα κιτς ενθύμια από τα ταξίδια του. Από την πρώτη φορά που είχε χαζέψει τούτα τα μπιχλιμπίδια είχε σκεφτεί πως αυτός ο άνθρωπος πρέπει να είχε μια πολύ προσωπική ματιά στα πράγματα και κανενός είδους ενοχές ως προς το ωραίο και έπαιρνε ρίσκα αισθητικής, άρα θα πρέπει να έπαιρνε και άλλα ρίσκα. Δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί πως αυτές οι ιδιότητές του θα τον έκαναν σπουδαίο δήμαρχο. Τώρα σκεφτόταν πως αυτοί που μπορούν να υπερασπιστούν ένα ευτελές αντικείμενο είναι μόνο οι άνθρωποι που δεν έχουν ανάγκη να παριστάνουν κάτι. Όταν υπερασπίζεσαι το λαϊκό γούστο, μπορείς να υπερασπιστείς και τον λαϊκό άνθρωπο. Όταν δεν ντρέπεσαι να παίξεις με τις μικροαστικές επιλογές σε μπιχλιμπίδια, θα βρεις τον τρόπο να μιλήσεις στους μικροαστούς. Κι όταν, μαζί με όλα αυτά, διαθέτεις το θάρρος της γνώμης ενός μορφωμένου αστού που δεν έχει βερεσέδες με τη ζωή, θα τα καταφέρεις να συνομιλήσεις με όλους..."

    [13] Η αρχαία Αίγυπτος «συναντά» τη Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

    Διαφορετικές πτυχές του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού θα παρουσιαστούν στον κύκλο διαλέξεων με θέμα «Αίγυπτος και λαοί της Μεσογείου διαμέσου των αιώνων», που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου.

    Οι συμμετέχοντες στο επιμορφωτικό σεμινάριο θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα «μονοπάτια» της έρευνας για την αρχιτεκτονική της αρχαίας Αιγύπτου, την ιερογλυφική γραφή, την κοπτική γλώσσα, το προϊστορικό Αιγαίο, «τους λαούς της θάλασσας» και άλλους υπό διερεύνηση λαούς (Υξώς), τα καραβάνια και τους ταξιδιώτες της ερήμου, καθώς και για πλήθος άλλων θεμάτων.

    Τις επιμορφωτικές διαλέξεις θα πραγματοποιήσουν διακεκριμένοι ερευνητές και ακαδημαϊκοί ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, μεταξύ άλλων, της Οξφόρδης, της Βιένης, της Καλιφόρνιας, των Ιωαννίνων και της Λιέγης.

    Σημειώνεται ότι η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών θα παρέχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα ζωντανής μετάδοσης (Live Streaming) του επιμορφωτικού σεμιναρίου μέσω της ιστοσελίδας της για όλους τους ενδιαφερόμενους που δεν έχουν τη δυνατότητα να παρευρίσκονται στον χώρο της ή κατοικούν εκτός Αττικής.

    [14] Βαρθολομαίος: Ανάγκη δημουργίας πλαισίου διαχείρισης θρησκευτικής κρίσης

    Η αρμονική και μακρά συνύπαρξη των μονοθεϊστικών θρησκειών στη Μέση Ανατολή, μέσα στους αιώνες, αποδεικνύει ότι μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην έναρξη της ομιλίας του στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που διεξάγεται στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών, παρουσία εκκλησιαστικών, πολιτικών και επιστημονικών προσωπικοτήτων.

    Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα χρόνια που βιώνουμε ατυχείς καταστάσεις, μέσω της τραγικής στρέβλωσης του Ισλάμ από ριζοσπαστικές τρομοκρατικές δυνάμεις. «Στο όνομα του Θεού διαπράττουν τρομερά εγκλήματα» υπογράμμισε ο προκαθήμενος του Οικουμενικού Θρόνου.

    Επεσήμανε την ανάγκη, όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες να δημιουργήσουν πλαίσιο διαχείρισης θρησκευτικής κρίσης, ενώ απηύθυνε παράκληση προς τους θρησκευτικούς ηγέτες της Μέσης Ανατολής να εμπλακούν στον διάλογο. «Όταν έχουμε να κάνουμε με κρίσεις που αφορούν τη θρησκεία, χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί στη διπλωματία σε συνεργασία με τους θρησκευτικούς ηγέτες» πρόσθεσε ο κ.κ. Βαρθολομαίος.

    Μίλησε, επίσης, για την άμεση σχέση της θρησκείας με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος και εξέφρασε την επιθυμία η θρησκεία να συμβάλει στην ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών.Σχετικά με το προσφυγικό, ο Παναγιώτατος εκτίμησε ότι οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν τις 400.000. «Η Ελλάδα είναι βασική χώρα υποδοχής προσφύγων και κάνει ό,τι μπορεί για να ικανοποιεί τις ανάγκες τους» σημείωσε και έκανε λόγο για την ανάγκη να αλλάξει το πρόγραμμα της Ε.Ε. για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων.

    Τέλος, επισήμανε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα κοινωνικά δίκτυα για να υπάρξει επικοινωνία με τις νέες γενιές και εξέφρασε την ελπίδα η νεότερη γενιά να ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 October 2015 - 10:32:27 UTC