Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζήτημα αρχής η απομάκρυνση Σαββαΐδου, λένε κυβερνητικές πηγές
  • [02] Η Εταιρεία Αεροδρομίου δεν έχει καμιά οφειλή προς κανέναν Δήμο, διευκρινίζει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
  • [03] Ο Νταβούτογλου θέλει περισσότερα χρήματα από την ΕΕ για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης
  • [04] Αποζημίωση 25 εκατ. ευρώ καλούνται να καταβάλουν οι καταδικασθέντες για το «ΕΡΜΗΣ 2»
  • [05] Υπουργείο Εργασίας: Μυθεύματα τα περί επιβολής εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες
  • [06] Υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση στο ΕΚΠΑ σύμφωνα με την πρώτη Έκθεση Αυτοαξιολόγησης
  • [07] Μικροί φίλοι της «Ελπίδας» με μεγάλες πpάξεις τιμήθηκαν από την Μ. Βαρδινογιάννη
  • [08] Νέο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου στην Αδριανούπολη
  • [09] Β. Αποστόλου: Η κυβέρνηση θα καταθέσει προτάσεις για ισοδύναμα στα ζητήματα των αγροτών
  • [10] Οικονομία, χρέος και προσφυγικό, στη συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας
  • [11] Η MEDASSET ανέσυρε 300 κιλά «δίχτυα φαντάσματα» από τον βυθό του Τολού
  • [12] Μπανιώτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Χρειαζόμαστε μια άλλη κουλτούρα στον αθλητισμό»

  • [01] Ζήτημα αρχής η απομάκρυνση Σαββαΐδου, λένε κυβερνητικές πηγές

    Ζήτημα αρχής αποτελεί για την κυβέρνηση το θέμα της απομάκρυνσης της κ. Σαββαΐδου από τα καθήκοντά της, και γι' αυτό θα επιμείνει να ζητά την παραίτησή της, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    «Για την κυβέρνηση, το ζήτημα είναι θέμα αρχής, καθώς αφορά ζητήματα διαφάνειας. Γι' αυτό έχει ζητηθεί από την Σαββαΐδου η παραίτησή της», αναφέρουν οι ίδιες πηγές και υπογραμμίζουν ότι η κ. Σαββαΐδου απολογείται αύριο, και αν προκύψει κατάχρηση του ρόλου της, σε μια τόσο καθοριστικής σημασίας θέση, είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιμείνει στην ίδια στάση την οποία κράτησε αυτές τις μέρες.

    Σημερινό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, αναφέρει ότι δύο ημέρες πριν από την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου, η κ. Σαββαΐδου έστειλε στην κυβέρνηση σχέδιο τροπολογίας, που προωθούσε την απαλλαγή της από ποινικές ευθύνες, για οποιαδήποτε απόφασή της -συμπεριλαμβανομένων και των εκκρεμών υποθέσεων. Το προτεινόμενο σχέδιο τροπολογίας συμπίπτει με την κλήση της από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ως ύποπτης για απιστία σε βαθμό κακουργήματος για υπόθεση φορολογικών ελέγχων σε εταιρεία. Αντί να εισπράξει καταλογισμένους φόρους 78 εκατ., ζήτησε λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου να γίνει επανέλεγχος. Επίσης διώκεται για παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα) για χρονική παράταση που χορήγησε πέρα από τα νόμιμα όρια (ένα έτος αντί για ένα μήνα) σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, προκειμένου να αποδώσουν το 20% επί του φόρου των διαφημίσεων που εισπράττουν για λογαριασμό του Δημοσίου.

    Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη τροπολογία κρίθηκε από την κυβέρνηση φωτογραφική και ασύμβατη με την κυβερνητική πολιτική σε θέματα διαφάνειας, και συνεπώς απορρίφθηκε.

    Σε σημερινό κεντρικό σχόλιο η εφημερίδα τα ΝΕΑ επί της ουσίας ακυρώνει το επιχείρημα που άφησε να διαρρεύσει η κυρία Σαββαΐδου, ότι η τροπολογία ήταν «παραδοτέα δράση στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους θεσμούς». Από το σχόλιο της εφημερίδας προκύπτει ότι η κ. Σαββαΐδου δεν διαθέτει την υποστήριξη των θεσμών την οποία επικαλείται.

    [02] Η Εταιρεία Αεροδρομίου δεν έχει καμιά οφειλή προς κανέναν Δήμο, διευκρινίζει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

    Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν έχει καμία οφειλή (δημοτικός φόρος, δημοτικά τέλη) προς κανένα Δήμο, στη βάση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, διευκρινίζει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

    Συγκεκριμένα, σε ενημερωτικό Δελτίο της εταιρείας, αναφέρεται πως από την έναρξη λειτουργίας του έως σήμερα (2001-2015), ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών καταβάλλει σε ετήσια βάση τον προβλεπόμενο δημοτικό φόρο στους όμορους δήμους, όπως αυτός καθορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Απαντώντας δε σε αναφορές σε έκδοση προβλεπόμενης ΚΥΑ, διευκρινίζει ότι αυτή δεν σχετίζεται με τo ύψος του δημοτικού φόρου που καταβάλει η Εταιρεία Αεροδρομίου

    Όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, αναφέρεται πως η Εταιρεία Αεροδρομίου είναι υποχρεωμένη από τη Σύμβασή της να παρέχει υπηρεσίες καθαριότητας, φωτισμού κ.λπ. στο αεροδρόμιο, υπηρεσίες που δεν παρέχονται από τους Δήμους και άρα δεν υπάρχει η οφειλόμενη ανταποδοτικότητα για την επιβολή δημοτικών τελών.

    «Τα ανωτέρω έχουν επιβεβαιωθεί σε σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και έχουν κριθεί αμετάκλητα από το ΣτΕ σε πρόσφατη απόφασή του», τονίζεται στο ενημερωτικό Δελτίο.

    Επισημαίνεται ακόμα ότι κατασκευαστική εταιρεία Hochtief ή οποιαδήποτε θυγατρική της δεν είναι πλέον μέτοχος της εταιρείας Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών AE, στην οποία το ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει κατά 55% και εισπράττει μέσω φόρων, τελών και μερισμάτων το 75% του παραγόμενου εισοδήματος.

    [03] Ο Νταβούτογλου θέλει περισσότερα χρήματα από την ΕΕ για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης

    Η Τουρκία θέλει και άλλα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση παρά την πρόωρη αποδέσμευση χρημάτων που προορίζονται ήδη γι΄αυτό, και επιθυμεί το ποσό να αναθεωρείται κάθε χρόνο, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

    Στη σύνοδο κορυφής που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της ΕΕ είπαν πως συμφώνησαν σε ένα μεταναστευτικό "σχέδιο δράσης" με την Τουρκία και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ είπε πως έχει συζητηθεί το ποσό των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Ωστόσο, μιλώντας στο τουρκικό κανάλι Ahaber TV μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τη Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, ο Νταβούτογλου είπε πως τα χρήματα αυτά θα προέρχονταν από πόρους του "IPA" (του προενταξιακού χρηματοδοτικού μηχανισμού), δηλ. χρήματα που προορίζονται ήδη για την Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, και πως η Τουρκία θέλει επιπλέον χρήματα.

    [04] Αποζημίωση 25 εκατ. ευρώ καλούνται να καταβάλουν οι καταδικασθέντες για το «ΕΡΜΗΣ 2»

    Αποζημίωση στο Δημόσιο ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ καλούνται να καταβάλουν «αλληλεγγύως και εις ολόκληρον» οι τρεις καταδικασθέντες για το σύστημα ΕΡΜΗΣ 2 ,σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

    Επιπλέον οι Γιάννης Σμπώκος, Αντώνης Κάντας και Νίκος Λεονταρίτης θα πρέπει να καταβάλουν ποσό 500 χιλιάδων ευρώ έκαστος στο Δημόσιο ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη από την παράνομη δραστηριότητα τους ως αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας, η οποία έπληξε το κύρος του ελληνικού Δημοσίου.

    Το ποσό των 25 εκατομμυρίων ευρώ που όρισε το δικαστήριο είναι αυτό που προσδιόρισε η Πολιτική Αγωγή ως ζημιά που υπέστη το Δημόσιο, το οποίο δήλωσε στο δικαστήριο δια των συνηγόρων του πως η προμήθεια του ΕΡΜΗΣ 2 προκάλεσε ζημιά ύψους 8 δισ. δραχμών.

    Νωρίτερα, ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το δικαστήριο στον Γιάννη Σμπώκο και πολυετείς καθείρξεις σε δύο ακόμη στελέχη της υπηρεσίας για την υπόθεση της προμήθειας του συστήματος τηλεπικοινωνιών του Στρατού "ΕΡΜΗΣ 2", επί θητείας στο υπουργείο του Άκη Τσοχατζόπουλου.

    Το δικαστήριο, μετά από πολύμηνη διαδικασία, κήρυξε σήμερα ενόχους για βαριές κατηγορίες τον Γιάννη Σμπώκο, που ήδη εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών για παράνομες αμοιβές που έλαβε μαζί με τον κ. Τσοχατζόπουλο από τα υποβρύχια και τα TORM1, τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα και το στέλεχος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών Νίκο Λεονταρίτη.

    Στον κ. Σμπώκο, επί σειρά ετών στενότατο συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου, το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, ενώ στους δύο συγκατηγορουμένους του δέχθηκε τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Έτσι στον κ. Κάντα επέβαλε ποινή κάθειρξης 25 ετών και στο κ. Λεονταρίτη 20 ετών.

    [05] Υπουργείο Εργασίας: Μυθεύματα τα περί επιβολής εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες

    Διαψεύδει με ανακοίνωση του το υπουργείο Εργασίας τα δημοσιεύματα που αποδίδονται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και αναφέρονται σε επιβολή εισφοράς 100 ευρώ υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος από τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά το υπουργείο, «τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε επιβολή εισφοράς 100 ευρώ υπέρ του ασφαλιστικού συστήματος από τους ελεύθερους επαγγελματίες ή σε επιβολή οποιασδήποτε άλλης εισφοράς συνιστούν μυθεύματα και δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

    Το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ακόμα ότι «η πρόταση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί εντός των ημερών και η τελική νομοθετική ρύθμιση, που θα γίνει περί τα μέσα Νοεμβρίου, θα λάβει υπόψη της τις προτάσεις που θα προκύψουν από τον κοινωνικό διάλογο».

    [06] Υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση στο ΕΚΠΑ σύμφωνα με την πρώτη Έκθεση Αυτοαξιολόγησης

    «Υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, χαμηλά ποσοστά αποφοίτησης και αριθμός εισακτέων κατ? έτος στα τμήματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ο οποίος μεγαλώνει δυσανάλογα όταν προστίθενται και οι μετεγγραφές» είναι μεταξύ των κυριοτέρων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΕΚΠΑ.

    Η Έκθεση Αυτοαξιολόγησης του Ιδρύματος που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα και περιλαμβάνει επίσης συμπεράσματα και εκτιμήσεις από τα πορίσματα των εξωτερικών αξιολογήσεων των Τμημάτων του, καταγράφει την πορεία του ΕΚΠΑ από το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 έως το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014.

    Το αρχαιότερο Πανεπιστήμιο της χώρας - ιδρύθηκε με το Β.Δ. της 22ας Απριλίου 1837 με την επωνυμία «Πανεπιστήμιον του Όθωνος» - είχε το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014: 1.923 μέλη ΔΕΠ/ΕΠ (3.000 μέλη ΔΕΠ/ΕΠ το 2009-2010), 761 διοικητικούς υπαλλήλους (1.362 το 2009-2010), 40.972 προπτυχιακούς φοιτητές σε κανονικά έτη φοίτησης (40.652 το 2009- 2010) και 103.972 εγγεγραμμένους φοιτητές (98.837 το 2009-2010).

    Αναφορικά με την οικονομική πορεία του Ιδρύματος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΕΚΠΑ, την περίοδο 2009 - 2013 η μείωση του συνολικού προϋπολογισμού (τακτικός και δημόσιες επενδύσεις) άγγιξε το 52% (από 77.582.062,26 ευρώ το 2009, σε 37.512.589,8 ευρώ το 2013). Η μείωση μεταξύ των ετών 2013-2014 είναι ακόμη μεγαλύτερη -ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 14 εκατ ευρώ-, για το 2014-2015 η αρχική πρόβλεψη ήταν για 11 εκατ ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες για το τρέχον ακαδημαϊκό θα είναι 10 εκατ ευρώ.

    Υπολογίζεται ότι μόνο οι δαπάνες για πληρωμή των υπηρεσιών ΔΕΚΟ του Ιδρύματος αγγίζουν ετησίως τα 9 εκατομμύρια ευρώ, κάτι που σύμφωνα με τις αρχές του Πανεπιστημίου, υπογραμμίζει «το έντονο πρόβλημα βιωσιμότητας και την αδυναμία λειτουργίας του ιδρύματος στο προσεχές χρονικό διάστημα».

    [07] Μικροί φίλοι της «Ελπίδας» με μεγάλες πpάξεις τιμήθηκαν από την Μ. Βαρδινογιάννη

    Υψηλές αξίες και ιδανικά, όπως ανιδιοτελή αγάπη και προσφορά, «διδάσκουν», η Μαριάννα, ο Αχιλλέας, η Αγάπη και 40 ακόμη παιδιά από το Β? Γυμνάσιο και Λύκειο Μοσχάτου, που με τις πράξεις τους στηρίζουν άλλα παιδιά που δίνουν μάχη για τη ζωή. Όπως είπε, κατά τη διάρκεια μια ξεχωριστής εκδήλωσης η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» Μαριάννα Βαρδινογιάννη, «αυτά τα παιδιά βρήκαν πολύ νωρίς τον σκοπό της ζωή τους που άλλοι κάνουν χρόνια για να τον ανακαλύψουν».

    Δύο παιδιά συγγραφείς, σαράντα παιδιά ζωγράφοι κι ένα κοριτσάκι που ονειρεύεται να γίνει ογκολόγος για να θεραπεύει τα παιδιά της «ΕΛΠΙΔΑΣ», ήταν σήμερα οι πρωταγωνιστές και τα τιμώμενα πρόσωπα στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση.

    «Οι πρωτοβουλίες που πήρατε για να στηρίξετε το έργο του Συλλόγου και ο ενθουσιασμός σας να προσφέρετε δύναμη και κουράγιο σε άλλα παιδιά, αποτελούν για μας μεγάλη δικαίωση», είπε κατά το χαιρετισμό της φανερά συγκινημένη η Μ. Βαρδινογιάννη, επισημαίνοντας ότι πρέπει όλοι μας να είμαστε υπερήφανοι για τη νέα γενιά της χώρας μας. «Γιατί ξέρετε να προσφέρετε και να αγαπάτε. Γιατί η καρδιά σας δεν χάνετε, ούτε στον δαιδαλώδη κόσμο της εφηβείας, ούτε στον ψυχρό κόσμο της τεχνολογίας, ούτε στον εκρηκτικό κόσμο των social media, η καρδιά σας δεν πνίγεται στις selfies και στους followers, όπως εμείς οι μεγαλύτεροι συχνά φοβόμαστε. Γι? αυτό όχι μόνο σας αγαπάμε αλλά πραγματικά σας καμαρώνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Η 15χρονη Μαριάννα και ο 11χρονος Αχιλλέας, πρόσφεραν τα συγγραφικά δικαιώματα των βιβλίων τους, στο Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα». Η Μαριάννα, που ζει στο Λονδίνο και περνά τα καλοκαίρια της στο πατρικό εξοχικό στην Κέρκυρα, έγραψε ένα βιβλίο για όλα τα παραδοσιακά παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά στα χωριά, έτσι όπως της τα αφηγήθηκε μια 100χρονη σήμερα Κερκυραία και η οποία της είπε: «Εσύ παιδί μου είσαι μορφωμένη, γράψ? τα». Εν συνεχεία έψαξε και βρήκε παιχνίδια που έπαιζαν τα παιδιά στην Αρχαία Ελλάδα και στο Βυζάντιο, και όλα αυτά τα συμπεριέλαβε σ' ένα πανέμορφο βιβλίο, που αφιέρωσε στον Σύλλογο, για τον οποίο έμαθε από τη γιαγιά της.

    «Το ονειρό του», πραγματικότητα έκανε ο μικρός Αχιλλέας, ο οποίος ονειρεύτηκε στον ύπνο του ένα κόμικ. Έτσι έγραψε και σχεδίασε ένα, με ήρωες από το μέλλον, και ο εκδοτικός οίκος «Μέλισσα» το εξέδωσε.

    [08] Νέο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου στην Αδριανούπολη

    Ένα νέο διεθνές φεστιβάλ ανοίγει την αυλαία του στις 20 Νοεμβρίου στην Αδριανούπολη (Εντίρνε) της Τουρκίας. Περισσότερες από διακόσιες ταινίες θα προβληθούν στη διάρκεια του επταήμερου Φεστιβάλ το οποίο θα έχει τρεις διαγωνιστικές ενότητες: μία ταινιών μεγάλου μήκους από χώρες των Βαλκανίων, μία μεγάλου ταινιών μεγάλου μήκους από τον τουρκικό κινηματογράφο και μία ταινιών μικρού μήκους από βαλκανικές χώρες. Σε κάθε ενότητα θα διαγωνιστούν δέκα ταινίες. Το βραβείο θα είναι το αγαλματίδιο ενός ηλιοτροπίου.

    Το Φεστιβάλ επικεντρώνεται στον κινηματογράφο των Βαλκανικών χωρών. «Μπορεί στην περιοχή των Βαλκανίων που ζούμε να μιλάμε διαφορετικές γλώσσες, να πιστεύουμε σε διαφορετικές θρησκείες αλλά στη βάση τους οι κοινωνίες μας είναι πολύ κοντά η μια στην άλλη. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να δώσουμε μέσα από τον κινηματογράφο, για να αρθούν οι προκαταλήψεις σε μια περίοδο όπου υπάρχει ανάγκη για αγάπη, ειρήνη και φιλία μεταξύ των λαών. Ήρθαμε με όπλο την τέχνη και θέλουμε να ανοίξουμε δρόμο για κοινά προγράμματα και συμπαραγωγές», ανέφερε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Φεστιβάλ Μουράτ Τουφάν.

    [09] Β. Αποστόλου: Η κυβέρνηση θα καταθέσει προτάσεις για ισοδύναμα στα ζητήματα των αγροτών

    H κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

    «Ακόμα και κάτι ελάχιστο να μπορέσει η κυβέρνηση να αποκομίσει στις διαπραγματεύσεις θα είναι κάτι που θα βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο», σημείωσε ο κ. Αποστόλου μιλώντας στο ραδιοσταθμό Alpha, προαναγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει προτάσεις για ισοδύναμα για τα ζητήματα των αγροτών.

    Παράλληλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση υποσχέθηκε ορισμένα πράγματα που δεν μπόρεσε, μέχρι στιγμής, να υλοποιήσει.

    [10] Οικονομία, χρέος και προσφυγικό, στη συνάντηση του Α. Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας

    Το ελληνικό πρόγραμμα και ζητήματα που σχετίζονται με την επικείμενη διαπραγμάτευση για το Χρέος, αλλά και θέματα όπως οι σχέσεις της ΕΕ και της Τουρκίας, το Κυπριακό και το Προσφυγικό ζήτημα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπέρτ Κέντερς.

    Η συζήτηση επικεντρώθηκε ειδικότερα, σε πτυχές του ελληνικού οικονομικού προγράμματος και της εφαρμογής του, καθώς και σε ζητήματα που σχετίζονται με την επικείμενη διαπραγμάτευση για το Χρέος. Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, καθώς και το Κυπριακό. Τέλος συζητήθηκε το Προσφυγικό ζήτημα, και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

    [11] Η MEDASSET ανέσυρε 300 κιλά «δίχτυα φαντάσματα» από τον βυθό του Τολού

    Περί τα 300 κιλά «δίχτυα φαντάσματα» ανασύρθηκαν την Κυριακή από το βυθό του Τολού Αργολίδας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Healthy Seas: Νήμα Βγαλμένο από τη Θάλασσα» που συντονίζει το MEDASSET, με μία καινοτόμα για τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα δράση-πρότυπο προστασίας του περιβάλλοντος και πρακτικής της κυκλικής οικονομίας.

    Η ομάδα δυτών Innerspace Explorers Greece συμπράτοντας εθελοντικά με την MEDASSET, βούτηξαν λίγο μετά τις 11 το πρωί από το λιμάνι του γραφικού Τολού Αργολίδας και ύστερα από 1,5 ώρα κάτω απ΄ το νερό, συνέλεξε δίχτυα από τρία σημεία, σε βάθη από 10 έως 25 μέτρα. Κατά τη διάρκεια της κατάδυσης οι δύτες κατάφεραν να απελευθερώσουν ψάρια και να εντοπίσουν και άλλα δίχτυα, τα οποία, όπως έγινε γνωστό, θα ανασυρθούν σε προσεχή αποστολή.

    Μάλιστα η δράση καθίσταται καινοτόμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς τα δίχτυα που συλλέχθηκαν μεταφέρθηκαν στη μαρίνα Αλίμου, στο χώρο του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Αλίμου, απ' όπου και θα μεταφερθούν στη μονάδα ανακύκλωσης της πρωτοβουλίας «Healthy Seas» στη Σλοβενία, αλλά και σε αντίστοιχη μονάδα στη Σμύρνη. Εκεί το νάυλον των διχτυών πρόκειται να αποσπαστεί και να διατεθεί προκειμένου να παραχθούν κάλτσες, χαλιά, μαγιώ και άλλα είδη καθημερινής χρήσης.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της διεθνούς οργάνωσης MEDASSET Βασίλης Σταμογιάννης, δήλωσε ότι «τα "δίχτυα φαντάσματα" δημιουργούν σοβαρότατο πρόβλημα τόσο στην χλωρίδα όσο και στην πανίδα του βυθού, καθώς συνεχίζουν αυτά να ψαρεύουν αδιάκοπα, θανατώνοντας άσκοπα πολλά είδη ζώων και επιδρώντας αρνητικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα».

    [12] Μπανιώτης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Χρειαζόμαστε μια άλλη κουλτούρα στον αθλητισμό»

    Πρωταθλητής υψηλών απαιτήσεων και πρωταγωνιστής σε πολλές μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, ο Κώστας Μπανιώτης έχει ατομικό ρεκόρ στο άλμα σε ύψος 2.34μ και φέτος έκανε την καλύτερή του επίδοση με 2.31μ στο Πεκίνο, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που έγινε το καλοκαίρι. Ο άλτης του ύψους από την Κομοτηνή ζει και προπονείται εδώ και δέκα χρόνια στη Θεσσαλονίκη, που όμως κι αυτή φθίνει αθλητικά, κάτι που τον προβληματίζει για το αν θα πρέπει να συνεχίσει προπονούμενος στο Καυτανζόγλειο, όπου αρκετοί από τους συναθλητές του σταμάτησαν την προετοιμασία τους με την οικονομική κρίση, την σταδιακή υποβάθμιση και την έλλειψη φροντίδας από την Ομοσπονδία.

    Ο σημαντικός Έλληνας άλτης του ύψους, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και εκμυστηρεύτηκε τις μύχιες σκέψεις του για την παραπέρα αγωνιστική του κατάσταση και τους προσωπικούς του στόχους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 October 2015 - 14:32:14 UTC