Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος του ΟΗΕ, για αντιμετώπιση κρίσεων και προκλήσεων
  • [02] Ν. Φίλης: Θα δώσουμε τη μάχη για την υπεράσπιση και την ανόρθωση του δημόσιου σχολείου
  • [03] Δεν θα πάει στη Μαδρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω ίωσης
  • [04] Τα «κόκκινα» δάνεια στο επίκεντρο της συνάντησης του Γ. Σταθάκη με τους θεσμούς
  • [05] Ασυνόδευτοι ανήλικοι παίρνουν χρώματα και χαρτί και ζωγραφίζουν τη ζωή που ονειρεύονται
  • [06] Προβλήματα σε περιοχές της Αττικής, από την ισχυρή βροχόπτωση
  • [07] Νέα προγράμματα με παλιά βιβλία: Το κρυφό «αγκάθι» της παιδείας
  • [08] Δίκη ΧΑ: «Αναγκαστική» διακοπή της διαδικασίας, λόγω βροχής
  • [09] «Phone Home», μία διεθνής καλλιτεχνική συνεργασία με θέμα τη μετανάστευση
  • [10] «Η αγάπη και το πένθος για τη σύγχρονη Ελλάδα πάνε μαζί» λέει ο Ιρλανδός συγγραφέας Ρίτσαρντ Πάιν
  • [11] Ελληνικές ταινίες παραγωγής 2005-2015 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βιέννης
  • [12] Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα
  • [13] Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Ηλεία
  • [14] Περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος του ΟΗΕ, για αντιμετώπιση κρίσεων και προκλήσεων

    «H Ελλάδα, θα συνεχίσει να συμμετέχει εποικοδομητικά στις εργασίες του ΟΗΕ και, ειδικότερα, στις διεργασίες για τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό και την αναβάθμιση του ρόλου του, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ικανότητας του Οργανισμού να υπηρετεί πιστά το διεθνές δίκαιο και να προωθεί το όραμα των ιδρυτών του για έναν ειρηνικό και δίκαιο κόσμο» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τον Εορτασμό των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Μουσείο της Ακρόπολης.

    «Ιδίως δε να επιβάλει την τελική εφαρμογή των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας, αφού η μη εφαρμογή τους συνιστά ένα θεσμικώς και πολιτικώς μεγάλο κι επώδυνο έλλειμμα, όπως αποδεικνύει το παράδειγμα της ανοχής ως προς την συνέχιση της παράνομης τουρκικής κατοχής τμήματος της Μαρτυρικής Κύπρου, ανεξάρτητου Κράτους και ισότιμου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης» πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

    Παράλληλα, τόνισε ότι το διακύβευμα είναι φιλόδοξο, όπως φιλόδοξο θεωρήθηκε από κάποιους και το όλο εγχείρημα των Ηνωμένων Εθνών πριν από 70 χρόνια. Είναι όμως χρέος μας απέναντι στην ιστορία μας και, κυρίως, έναντι των μελλοντικών γενεών, να το αναλάβουμε και να το υπηρετήσουμε με συνέπεια και αυταπάρνηση, επισήμανε, για να προσθέσει ότι «σήμερα ο ρόλος του ΟΗΕ εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά σημαντικός και κρίσιμος για την αντιμετώπιση παλαιών κρίσεων και νέων προκλήσεων».

    [02] Ν. Φίλης: Θα δώσουμε τη μάχη για την υπεράσπιση και την ανόρθωση του δημόσιου σχολείου

    «Με κάθε τρόπο θα δώσουμε τη μάχη για την υπεράσπιση και ανόρθωση του δημόσιου σχολείου. Αυτή είναι η εντολή του ελληνικού λαού και αυτό θα υλοποιήσουμε» ανέφερε προσερχόμενος στη Βουλή για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

    [03] Δεν θα πάει στη Μαδρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω ίωσης

    Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Κυριακός Μητσοτάκης δεν θα μεταβεί τελικά στη Μαδρίτη για το συνέδριο του ΕΛΚ για λόγους υγείας.

    Χθες, μετά την επιστροφή του από τη Θεσσαλονίκη ανέβασε πυρετό λόγω ίωσης και ακολουθώντας οδηγίες των γιατρών ματαίωσε το ταξίδι του στην Ισπανία.

    [04] Τα «κόκκινα» δάνεια στο επίκεντρο της συνάντησης του Γ. Σταθάκη με τους θεσμούς

    Η αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη και η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα τεθούν στη συνάντηση που έχει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους θεσμούς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ με εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τα όρια της φτώχειας.

    Από την πλευρά της, η ελληνική πλευρά επιμένει η αντικειμενική αξία να είναι στις 300.000 ευρώ το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 250.000.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι με αυτή την πρόταση θα δοθεί κάλυψη στο 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δυνάμει εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ήδη ενταχθεί, ενώ πηγές του υπουργείου ανέφεραν σήμερα σε δημοσιογράφους ότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας, πέραν από αυτή που θα περιλαμβάνεται στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη.

    Στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Γ.Σταθάκης με τους θεσμούς, τα θέματα που συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, ήταν η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το γάλα, ψωμί, τις εκπτώσεις και η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων - όλα θέματα τα οποία διευθετούνται από το υπουργείο - ενώ σε ότι αφορά στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, αναφέρθηκε από την ελληνική πλευρά ότι αναμένεται η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

    Για τις ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα ποτά και τα πετρελαιοειδή δεν έχει οριστεί χρόνος εφαρμογής διότι πρέπει να προηγηθούν μελέτες.

    Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, η προτεινόμενη από την κυβέρνηση ΚΥΑ φαίνεται να γίνεται δεκτή από τους δανειστές. Συγκεκριμένα η ΚΥΑ θα προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής μη φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος.

    [05] Ασυνόδευτοι ανήλικοι παίρνουν χρώματα και χαρτί και ζωγραφίζουν τη ζωή που ονειρεύονται

    Τον Φεβρουάριο του 2015 μία από τις ομάδες συνοδείας ασυνόδευτων ανηλίκων της οργάνωσης «ΜΕΤΑδραση» συνόδευσε 26 παιδιά από την Αμυγδαλέζα σε δομές φιλοξενίας στο Βόλο και την Κόνιτσα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ένα από τα παιδιά πήρε χαρτί και μπογιές και ζωγράφισε τον εαυτό του με έντονα χρώματα και ένα πουλί να το συνοδεύει. Και πριν ολοκληρώσει τη ζωγραφιά, έγραψε «Εγώ ελεύθερος».

    Το 15χρονο παιδί είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση ασυνόδευτου ανηλίκου που επέλεξε τη ζωγραφική για να εκφράσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τα όνειρα και τα βιώματά του.

    Τη ζωγραφική για να εκφράσει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα όνειρά της επέλεξε και μια 15χρονη που ξεκίνησε από το Αφγανιστάν το μακρύ ταξίδι της προς την Ευρώπη και βρέθηκε ασυνόδευτη στην Αθήνα.

    Όταν πήρε χρωματιστά μολύβια στα χέρια της, ζωγράφισε ένα κορίτσι, «Μπεχιστά» το ονόμασε, ένα σπίτι και έναν καλό φίλο. Το κορίτσι είχε ένα διάπλατο χαμόγελο και τότε η 15χρονη εξήγησε στην ψυχολόγο που ήταν δίπλα της ότι η Μπεχιστά είναι ευτυχισμένη γιατί έχει τρία πράγματα: ζει σε ειρήνη, μένει με τους γονείς της και ονειρεύεται ότι μπορεί να σπουδάσει.

    Εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά συναντά η ψυχολόγος, Εύα Μυλωνά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων», που υλοποιεί η «ΜΕΤΑδραση».

    Η ζωγραφική, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι για τα παιδιά αυτά μέσο έκφρασης και ένας τρόπος για να ομορφύνουν τη ζωή τους. Για τους ψυχολόγους, από την άλλη πλευρά, η ζωγραφική είναι ένα μέσο για να προσεγγίσουν τα παιδιά και να κατανοήσουν τις σκέψεις και τα βιώματά τους.

    [06] Προβλήματα σε περιοχές της Αττικής, από την ισχυρή βροχόπτωση

    Προβλήματα προκάλεσε σε διάφορες περιοχές της Αττικής, η δυνατή βροχή που σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.Ειδικότερα, στην Ελευσίνα χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής, για τον απεγκλωβισμό δύο ατόμων από ΙΧ αυτοκίνητο που είχε ακινητοποιηθεί στη συμβολή των οδών Ωκεανίδου και Δημοκριτών, λόγω πλημμύρας στους δρόμους της περιοχής.

    Παράλληλα, η Πυροσβεστική δέχθηκε, στη διάρκεια της νύχτας, δέκα κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων από σπίτια σε Ελευσίνα, Μενίδι, Σαλαμίνα, Πεντέλη και Καλλιθέα.

    [07] Νέα προγράμματα με παλιά βιβλία: Το κρυφό «αγκάθι» της παιδείας

    Νέα προγράμματα σπουδών, αλλά με παλιό υλικό. Αυτές οι επτά λέξεις σκιαγραφούν ακόμη ένα «αγκάθι» για την παιδεία και ειδικά για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς η πράξη «Νέο Σχολείο (Σχολείο 21ου αιώνα)-Νέο Πρόγραμμα Σπουδών» ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει παράλληλα η συγγραφή και έκδοση νέων βιβλίων.

    Η αναντιστοιχία προγράμματος - βιβλίων είναι ακόμη πιο έντονη στο Λύκειο όπου τα νέα προγράμματα ισχύουν από φέτος στην Α΄ και Β΄ Λυκείου, ενώ οι μαθητές διδάσκονται από σχολικά εγχειρίδια που εκδόθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, δηλαδή πριν από 25 χρόνια. Ωστόσο, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλα δυο χρόνια για να φτάσει στα χέρια των μαθητών το νέο εκπαιδευτικό υλικό. Όπως αναφέρουν πηγές του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, στις 30 Δεκεμβρίου «κλείνει» το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ από το οποίο χρηματοδοτήθηκε το «Νέο Πρόγραμμα Σπουδών».

    [08] Δίκη ΧΑ: «Αναγκαστική» διακοπή της διαδικασίας, λόγω βροχής

    Σε «αναγκαστική» διακοπή για λίγη ώρα προχώρησε το δικαστήριο, που δικάζει την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, λόγω βροχής. Η δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού γέμισε, σε πολλά σημεία, νερά με αποτέλεσμα η πρόεδρος να διακόψει τη διαδικασία, προκειμένου να έρθει υπάλληλος για να μαζέψει τα νερά.

    Σε λίγη ώρα, το δικαστήριο θα επανέλθει προκειμένου να συνεχιστεί η εξέταση του φίλου του Παύλου Φύσσα Δημήτρη Μελαχρινόπουλου, στον οποίον από το πρωί υποβάλλουν ερωτήσεις οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

    [09] «Phone Home», μία διεθνής καλλιτεχνική συνεργασία με θέμα τη μετανάστευση

    Σε μία ιδιότυπη «συμμαχία» που αφορά σ' ένα νέο θεατρικό μοντέλο δημιουργικής συνεργασίας και πολιτιστικής ανταλλαγής και συνδυάζει την παραγωγική εργασία θεατρικών κοινοτήτων, την καλλιτεχνική διάδραση μέσω νέων τεχνολογιών, καθώς και τη συμμετοχή του κοινού προχώρησαν η Ελλάδα η Γερμανία και η Αγγλία.

    Ο λόγος για την ευρωπαϊκή θεατρική δράση «Phone Home», στο πλαίσιο της οποίας, με βάση τη δημιουργική έρευνα μέσω της συμμετοχικής διαδικασίας, θεατρικές ομάδες από τις τρεις συμμετέχουσες χώρες θα δημιουργήσουν μια κοινή παράσταση, με θέμα τη μετανάστευση, την επικοινωνία και τη νοσταλγία. Η παράσταση προγραμματίζεται να είναι έτοιμη τον Οκτώβριο του 2016 και θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε Αθήνα, Βερολίνο και Λονδίνο, σε ανοιχτή καλλιτεχνική επί σκηνής συνέργεια.

    [10] «Η αγάπη και το πένθος για τη σύγχρονη Ελλάδα πάνε μαζί» λέει ο Ιρλανδός συγγραφέας Ρίτσαρντ Πάιν

    Όταν ζητήθηκε από τον Ιρλανδό συγγραφέα Ρίτσαρντ Πάιν να γράψει ένα βιβλίο βασισμένο στην τακτική του στήλη «Greece Letter» που δημοσιεύεται στους ιρλανδικούς Times, ήξερε ότι δεν θα ήταν ένα βιβλίο του στυλ «Αγαπώ την Ελλάδα».Όχι επειδή δεν αγαπάει τη χώρα - το αντίθετο. Ο Πάιν, ο οποίος ζει στην Κέρκυρα τα τελευταία 15 χρόνια, έχει αναπτύξει μια βαθιά και συγκινητική σχέση με τη χώρα η οποία γίνεται εμφανής στον τρόπο που περιγράφει τις εμπειρίες, τις παρατηρήσεις και τις φιλοδοξίες του για την Ελλάδα.

    «Η αγάπη και το πένθος για τη σύγχρονη Ελλάδα πάνε μαζί» είπε σε δημοσιογράφους κατά την παρουσίαση του βιβλίου του στην Αθήνα την Τετάρτη. Ερωτηθείς γιατί έγραψε αυτό το βιβλίο, το «Greece through Irish Eyes», απάντησε ότι ο λόγος είναι «οι τεράστιες, μεταφυσικές ομοιότητες μεταξύ των δυο χωρών (Ελλάδας και Ιρλανδίας)». Περιγράφει μια επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου ως έφηβος όπου ένοιωσε συγκίνηση βλέποντας συμμαθητές του να απαγγέλουν αποσπάσματα αρχαίων έργων στον ίδιο χώρο όπου ακούστηκαν για πρώτη φορά χιλιάδες χρόνια πριν.

    [11] Ελληνικές ταινίες παραγωγής 2005-2015 στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βιέννης

    Μια σειρά ελληνικών ταινιών των τελευταίων δέκα χρόνων (2005-2015) περιλαμβάνονται στο «Ειδικό Πρόγραμμα» του φετινού, μη διαγωνιστικού 58ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βιέννης «Βιεννάλε 2015», που αρχίζει σήμερα Πέμπτη και διαρκεί μέχρι τις 5 Νοεμβρίου, ενώ σε αυτό πρόκειται να προβληθούν συνολικά 200 νέες ταινίες από διάφορες χώρες.

    Στις ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στη διάρκεια της φετινής "Βιεννάλε" συγκαταλέγονται οι : «Δεκέμβρης 2008-Αθήνα και αλλού», «Λουόμενοι», «Επιστροφή στην οδό Αιόλου», «Τί ώρα είναι», «Ηλίας Πετρόπουλος-Ενας κόσμος υπόγειος», «The Hunter», «Forget Me Not», «Κρυφό σχολειό», «Πρώτη ύλη, «Mindfulness», «Requiem to a Shipwreck», «Μαύρο λιβάδι», «Στο λύκο», «Στρέλλα», «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» , «Το μικρό ψάρι» και «ΧΧΧΙΙΙ».

    [12] Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα

    Σε εξέλιξη είναι συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, ο οδικός χάρτης για το επόμενο διάστημα, ο συντονισμός του κοινοβουλευτικού έργου και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

    [13] Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Ηλεία

    Σημαντικά προβλήματα σε πολλές περιοχές της βορειοδυτικής Ηλείας έχουν προκαλέσει οι ισχυρές βροχοπτώσεις, που πλήττουν την περιοχή από νωρίς σήμερα το πρωί.Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, τα περισσότερα προβλήματα καταγράφονται στον δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης.Ειδικότερα, λόγω του όγκου του νερού έχουν πλημυρίσει σπίτια και καταστήματα στην περιοχή της Βάρδας, ενώ έχουν παρασυρθεί σταθμευμένα αυτοκίνητα.

    Ανάλογα προβλήματα καταγράφονται επίσης στην περιοχή της Βουπρασίας, ενώ μετ' εμποδίων γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου.Ακόμη, οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων έχει ενισχυθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών, με δυνάμεις από γειτονικές περιοχές.

    [14] Περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά

    Περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ αναμένεται να φτάσουν περίπου άλλοι τόσοι το μεσημέρι.

    Ειδικότερα, από το πλοίο «Νήσος Ρόδος» αποβιβάστηκαν 760 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 170 επιβιβάστηκαν στο πλοίο από τη Χίο και οι 590 από τη Μυτιλήνη. Από το πλοίο «Μπλού Σταρ 1» αποβιβάστηκαν 1395, από τους οποίους οι 390 είχαν επιβιβαστεί στη Χίο και οι 1005 στη Μυτιλήνη.

    Στις 12:00 αναμένεται να καταπλεύσει στον Πειραιά, το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 2.493 πρόσφυγες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 22 October 2015 - 8:32:28 UTC