Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυριάκος Μητσοτάκης: Πάνω απ' όλα η ενότητα της ΝΔ
  • [02] Ν. Κοτζιάς: Πρόσχημα για μη λύση του Κυπριακού η διατήρηση των εγγυήσεων
  • [03] Ισραήλ και Ιορδανία συμφώνησαν σε νέα μέτρα για την Πλατεία των Τζαμιών
  • [04] Τουλάχιστον 3 νεκροί στις ΗΠΑ από αυτοκίνητο που έπεσε πάνω σε θεατές παρέλασης
  • [05] Τουρκία: Καταδικάστηκαν 244 άτομα για συμμετοχή στις διαδηλώσεις του 2013 στο πάρκο Γκεζί
  • [06] H εισβολή στο Ιράκ το 2003 συνέβαλε στην άνοδο του ΙΚ, λέει ο Τόνι Μπλερ
  • [07] Άρση της απαγόρευσης απόπλου στο Αιγαίο πέλαγος
  • [08] Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Μωρήν Ο' Χάρα, μια από τις κορυφαίες πρωταγωνίστριες του Χόλιγουντ
  • [09] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

  • [01] Κυριάκος Μητσοτάκης: Πάνω απ' όλα η ενότητα της ΝΔ

    «Πάνω απ' όλα είναι η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας», τόνισε κατά την ομιλία του στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, το βράδυ του Σαββάτου, ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι είναι χαρούμενος που βρίσκεται στην Τρίπολη, πρώτον γιατί υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία το 1991 και δεύτερον γιατί έχει οικογενειακές ρίζες από την Στεμνίτσα, τόπο καταγωγής του παππού του από την πλευρά της μητέρας του.

    Περνάμε είπε, μια κρίσιμη περίοδο και θα πρέπει πολύ σύντομα η ΝΔ να είναι έτοιμη να αντιπαρατεθεί με το ΣΥΡΙΖΑ, «γιατί μας περιμένουν πολύ δύσκολες ημέρες».Υπογράμμισε πως η ενότητα του κόμματος δεν κινδυνεύει και εγγυητές είπε, είναι τα στελέχη, αλλά και «όλοι εσείς οι απλοί νεοδημοκράτες που θα έρθετε στις 22 Νοεμβρίου να συναποφασίσουμε για το μέλλον της παράταξης». Προσθέτοντας πως όσο περισσότεροι συμμετέχουν και ψηφίσουν για το νέο πρόεδρο του κόμματος, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η παράταξη την επόμενη ημέρα.

    [02] Ν. Κοτζιάς: Πρόσχημα για μη λύση του Κυπριακού η διατήρηση των εγγυήσεων

    Την εκτίμηση ότι και η Άγκυρα γνωρίζει πλέον πως «δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική λύση του Κυπριακού με διατήρηση του καθεστώτος των εγγυήσεων», διατυπώνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος αύριο και μεθαύριο θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Λευκωσία. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» ο κ. Κοτζιάς τονίζει πως διατήρηση των εγγυήσεων σημαίνει πρόσχημα για μη λύση του Κυπριακού.

    Όλο και περισσότεροι κατανοούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση για το Κυπριακό χωρίς κατάργηση του καθεστώτος των εγγυήσεων, αναφέρει και προσθέτει ότι η συζήτηση έχει σε ένα βαθμό μετακινηθεί από το αν χρειάζεται ή όχι το καθεστώς των εγγυήσεων, στο τι μπορεί να το ακολουθήσει.

    Αξιολογώντας τις συζητήσεις που έχει για την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων, επισημαίνει πως η Κίνα και η Ρωσία το κατανοούν θετικά, όπως και η Γαλλία. Υπέδειξε ότι η Βρετανία δεν ενδιαφέρεται να επιμείνει στα δικαιώματα εγγυήσεων, αλλά σε εκείνα των βάσεων, «θέμα το οποίο είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του κυπριακού κράτους».

    Ο Έλληνας υπουργός απορρίπτει τις όποιες προσπάθειες για συμπερίληψη σε μια συμφωνία παρεκκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο, σημειώνοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Παράλληλα, σε σχέση με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, υποδεικνύει πως η Ελλάδα αποτελεί, όπως και η Κύπρος, «έναν πόλο σταθερότητας και ασφάλειας εντός ενός ασταθούς τριγώνου, όπου οι γωνιές/άκρες του είναι η Ουκρανία, η Λιβύη και η Συρία/το Ιράκ».

    [03] Ισραήλ και Ιορδανία συμφώνησαν σε νέα μέτρα για την Πλατεία των Τζαμιών

    Το Ισραήλ και η Ιορδανία με την ιδιότητά της ως φύλακας των αγίων τόπων στην Ιερουσαλήμ, συμφώνησαν σε νέα μέτρα που θα διέπουν το καθεστώς στην Πλατεία των Τζαμιών, προκειμένου να τερματιστεί η έκρηξη της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε χθες στο Αμάν τη συμφωνία αυτή που προβλέπει κυρίως μόνιμη παρακολούθηση από κάμερες ασφαλείας της πλατείας, στο τέλος χωριστών συνομιλιών που είχε με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.Λίγες ώρες αργότερα, χωρίς να αναφερθεί στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κέρι, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε τη βούλησή του να «διατηρήσει το στάτους κβο» στην Πλατεία των Τζαμιών, το οποίο δεν επιτρέπει σε μη-μουσουλμάνους να προσεύχονται εκεί.

    [04] Τουλάχιστον 3 νεκροί στις ΗΠΑ από αυτοκίνητο που έπεσε πάνω σε θεατές παρέλασης

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν χθες όταν ένα αυτοκίνητο έπεσε με μεγάλη ταχύτητα πάνω σε ένα συγκεντρωμένο πλήθος που παρακολουθούσε μια παρέλαση στο πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα στο Στιλγουότερ.

    Αυτόπτες μάρτυρες τόνισαν πως δεκάδες άνθρωποι τινάχθηκαν στον αέρα όταν ένα αυτοκίνητο μάρκας Hyundai Elantra, χρώματος γκρι, έπεσε πάνω στο πλήθος στη διασταύρωση του κεντρικού δρόμου και της λεωφόρου Hall of Fame στο Στιλγουότερ, 130χλμ περίπου βορειοανατολικά της πόλης Οκλαχόμα, καθώς ολοκληρωνόταν η παρέλαση για την ετήσια γιορτή αποφοίτων κολεγίου.Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, οδηγός του οχήματος είναι η 25χρονη Αντάτσια Τσέιμπερες που φέρεται να οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ και προφυλακίστηκε.

    [05] Τουρκία: Καταδικάστηκαν 244 άτομα για συμμετοχή στις διαδηλώσεις του 2013 στο πάρκο Γκεζί

    Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε 244 άτομα για συμμετοχή στις διαδηλώσεις του 2013, που ξεκίνησαν ενάντια στην ανάπλαση ενός πάρκου στην Κωνσταντινούπολη και εξελίχθηκαν σε πολιτικές αναταραχές σε πολλές πόλεις της χώρας χωρίς προηγούμενο εναντίον της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τότε πρωθυπουργού, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

    Ανάμεσα στις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε 255 άτομα ήταν φθορές δημόσιας περιουσίας και η συμμετοχή σε παράνομες διαδηλώσεις, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα, οι δικαστικές αρχές πρότειναν ποινές ως και 11 χρόνια φυλάκισης. Το ποινικό δικαστήριο καταδίκασε 244 άτομα σε ποινές φυλάκισης από 2 έως 14 μήνες. Μόλις τέσσερα άτομα αθωώθηκαν, ενώ οι κατηγορίες που βάραιναν άλλους κατηγορούμενους εντάχθηκαν σε ξεχωριστό φάκελο.

    [06] H εισβολή στο Ιράκ το 2003 συνέβαλε στην άνοδο του ΙΚ, λέει ο Τόνι Μπλερ

    Η επέμβαση των δυνάμεων της συμμαχίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο Ιράκ το 2003 συνέβαλε στην άνοδο του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ σε συνέντευξη του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, που αναμένεται να προβληθεί σήμερα.

    Σε ερώτηση για το αν ο πόλεμος στο Ιράκ αποτελεί τη «βασική αιτία» για την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους ο Μπλερ απάντησε: «Πιστεύω ότι υπάρχουν στοιχεία αλήθειας σε αυτό», σύμφωνα με την εφημερίδα The Telegraph.«Ασφαλώς δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως όσοι από εμάς απομακρύναμε (τον πρώην ηγέτη του Ιράκ) Σαντάμ (Χουσεΐν) το 2003, δεν φέρουμε καμία ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί το 2015», πρόσθεσε ο Μπλερ.

    [07] Άρση της απαγόρευσης απόπλου στο Αιγαίο πέλαγος

    Κανονικά εκτελούνται οι πλόες στο Αιγαίο πέλαγος, καθώς με την υποχώρηση των καιρικών φαινομένων, αποφασίστηκε, από το πρωί, η άρση της απαγόρευσης απόπλου από τα λιμάνια.

    [08] Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Μωρήν Ο' Χάρα, μια από τις κορυφαίες πρωταγωνίστριες του Χόλιγουντ

    Η Μωρήν Ο' Χάρα, η κοκκινομάλλα Ιρλανδοαμερικανίδα ηθοποιός γνωστή για τις ερμηνείες της σε ρόλους δυναμικών γυναικών σε κλασικές ταινίες όπως «Η Κοιλάδα της Κατάρας» και «Το Θαύμα της 34ης Οδου», καθώς και για τη χημεία της στην κινηματογραφική οθόνη με τον Τζον Γουέιν, απεβίωσε το Σάββατο από φυσικά αίτια σε ηλικία 95 ετών, ανακοίνωσε ο μάνατζέρ της.

    Η Ο' Χάρα ήταν μια από τις κορυφαίες πρωταγωνίστριες του Χόλιγουντ των δεκαετιών του 1940 και του 1950 και από τις ηθοποιούς που προτιμούσε ο θρυλικός σκηνοθέτης Τζον Φορντ.Πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 50 ταινίες διαφόρων ειδών - δράματα, περιπέτειες, γουέστερν, κωμωδίες και ταινίες για όλη την οικογένεια.

    [09] Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

    Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το βράδυ του Σαββάτου και στο σύνολο και στα άρθρα του (μετά την επί της αρχής ψήφισή του την Παρασκευή) το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας για τα ΜΜΕ, με τον τίτλο «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης κ.α. διατάξεις».

    Τα άρθρα του νομοσχεδίου 2,3,4,9,11,12, 13,14,16,17,18, 21 έως και 43 και 55 (35 εν συνόλω) ψηφίστηκαν κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας, που αιτήθηκε η ΝΔ.

    Με διευρυμένη πλειοψηφία - καθώς πλην της κυβερνητικής πλειοψηφίας, υπερψήφισαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι - «πέρασαν» τα άρθρα 11, 12, 14 και 16.

    Με τα άρθρα 11 και 12 ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν τη διαδικασία και τους όρους προκήρυξης των αδειών από το ΕΣΡ. Το άρθρο 14 αφορά στους όρους χορηγούμενων αδειών και το άρθρο 16 αφορά στη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας συνδεδεμένης με την ΕΡΤ.

    Τα υπόλοιπα άρθρα, ψηφίστηκαν με 154 ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ (απουσίασε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης), ενώ στο άρθρο 21 προστέθηκαν και οι ψήφοι του Ποταμιού. Επίσης τα άρθρα 41 και 42 έλαβαν μία επιπλέον ψήφο, από αυτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας (της Κατερίνας Μάρκου από το Ποτάμι).

    Ειδικότερα, στην ονομαστική ψηφοφορία:

    - Η ΝΔ ψήφισε «όχι σε όλα»

    - Η Χρυσή Αυγή ψήφισε «όχι σε όλα» και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 4, 12, 13 και 16.

    - Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψήφισε «όχι σε όλα» εκτός από τα άρθρα 11,12,14 και 16, τα οποία υπερψήφισε.

    - Το ΚΚΕ, ψήφισε «όχι σε όλα» και δήλωσε «παρών» στα άρθρα 16, 18, 21, 41, 42, 43

    - Το Ποτάμι, ψήφισε «όχι σε όλα» εκτός από τα άρθρα 11,12,14,16 και 21, τα οποία υπερψήφισε. Η βουλευτής Κατερίνα Μάρκου ψήφισε επίσης τα άρθρα 41 και 42.

    - Η Ένωση Κεντρώων, ψήφισε «όχι σε όλα» εκτός από τα άρθρα 2, 11 και 13.

    Ψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για την πρόσληψη αναπληρωτών

    Επίσης, υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα (πλην της Ένωσης Κεντρώων, που δήλωσε «παρών») η τροπολογία του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την πρόσληψη 1000 έως και 2000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, πλέον των 19.500 προσλήψεων που ήδη δρομολογήθηκαν για την κάλυψη των κενών στα σχολεία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 25 October 2015 - 8:32:23 UTC