Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Πίστη στα ιδανικά του έθνους
  • [02] Το απόγευμα η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις
  • [03] Ο κωμικός ηθοποιός Τζίμι Μοράλες νέος πρόεδρος της Γουατεμάλας
  • [04] Τουρκία: Εννέα νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους
  • [05] Σεισμός 7,7 βαθμών συγκλόνισε το Πακιστάν
  • [06] Στους δρόμους της Αθήνας από σήμερα η δημοτική αστυνομία
  • [07] Άλλαξαν το όνομα του χωριού για να τιμήσουν τον ήρωα πιλότο Ιωάννη Σακελλαρίου
  • [08] Ένας 15χρονος μεταξύ των έξι makers παγκοσμίως στην κατασκευή του ρομπότ «InMoov»
  • [09] Ολ. Γεροβασίλη: Δεν θα επιτρέψουμε τη λειτουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης
  • [10] Ικανοποίηση για την απόρριψη «τριών παράλογων προτάσεων» εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας
  • [11] Την 1η Νοεμβρίου αρχίζει η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος
  • [12] Τηλεφωνική επιικοινωνία Λαβρόφ-Κέρι για την πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης

  • [01] Πρ. Παυλόπουλος: Πίστη στα ιδανικά του έθνους

    Δύο διδάγματα για τον ελληνισμό είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ, το πρώτο, «εμπνέει το έθνος μας να μην υπολογίζει το μέγεθος της δύναμης, αλλά την πίστη στα ιδανικά του και τη μέχρις αυτοθυσίας υπεράσπιση της πατρίδας», και το δεύτερο, αφορά «την αυταπόδεικτη και αυτονόητη ελληνικότητα της Μακεδονίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αμέσως μετά την πανηγυρική δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.

    Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

    «Ο Θεσσαλονικεύς και Μακεδόνας Άγιος Δημήτριος, ένας από τους ενδοξότερους και λαοφιλέστερους Αγίους της Ορθοδοξίας, δίδαξε και διδάσκει πάντοτε πολλαπλώς, με τη ζωή του, το μαρτύριό του και την επέκεινα μνήμη του.

    »Δύο διδάγματά του είναι σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, επίκαιρα για τον Ελληνισμό, και όχι μόνον:

    »Πρώτον, το δίδαγμα της αυταπόδεικτης και, γι' αυτό, αυτονόητης Ελληνικότητας της Μακεδονίας. Την οποία η σκέπη του Αγίου Δημητρίου προστατεύει, διαχρονικώς, ιδίως έναντι των Σλάβων, ήδη από τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Με κορύφωση της προστασίας αυτής την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913, την ημέρα της εορτής του.

    »Και, δεύτερον, το δίδαγμα της "εν τω σταδίω", ύστερα από την ευλογία του φυλακισμένου Αγίου Δημητρίου, νίκης του Νέστορος επί του Λυαίου.Δίδαγμα που εμπνέει το Έθνος μας να μην υπολογίζει το μέγεθος της δύναμης αλλά την πίστη στα ιδανικά του και την μέχρις αυτοθυσίας υπεράσπιση της Πατρίδας.

    »Χρόνια πολλά και καλά. Ζήτω η Θεσσαλονίκη, η αιώνια Πρωτεύουσα της Μακεδονίας».

    [02] Το απόγευμα η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις

    Στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, αντί της αρχικά προγραμματισμένης για τις 14:00.

    Διαβάστε επίσης

    Ικανοποίηση για την απόρριψη «τριών παράλογων προτάσεων», εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας

    [03] Ο κωμικός ηθοποιός Τζίμι Μοράλες νέος πρόεδρος της Γουατεμάλας

    Ο Τζίμι Μοράλες, ένας πρώην κωμικός ηθοποιός της τηλεόρασης ο οποίος δεν κατείχε ποτέ δημόσιο αξίωμα, κέρδισε τις χθεσινές προεδρικές εκλογές στη Γουατεμάλα, επωφελούμενος από τη δημόσια οργή που προκάλεσε ένα σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο βάθυνε τη δυσπιστία των ψηφοφόρων στο πολιτικό κατεστημένο.

    Ο 46χρονος Μοράλες κέρδισε με μεγάλη διαφορά την κεντροαριστερή αντίπαλό του και πρώην πρώτη κυρία Σάντρα Τόρες στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, παρά το ότι δεν διαθέτει πολιτική εμπειρία και μερικές από τις ιδέες του μπορεί να φαίνονται εκκεντρικές σε ορισμένους.

    Στα κεντρικά γραφεία του κεντροδεξιού κόμματος του Μοράλες, του Μετώπου Εθνικής Σύγκλησης (FCN), οι οπαδοί του ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς με την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων που του δίνουν τη νίκη με ποσοστό που πλησιάζει το 69%.

    Οι ψηφοφόροι εξέφρασαν τη ευρεία δυσαρέσκειά τους για την πολιτική τάξη της Γουατεμάλας που επαυξήθηκε όταν μια υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ έρευνα για ένα τελωνειακό σκάνδαλο αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων οδήγησε τον περασμένο μήνα στην παραίτηση και τη σύλληψη του πρώην προέδρου Ότο Πέρες.

    "Ως πρόεδρος έχω λάβει μια εντολή και η εντολή του λαού της Γουατεμάλας είναι να πολεμήσω εναντίον της διαφθοράς που μας καταστρέφει", δήλωσε το βράδυ της Κυριακής (χθες) ο Μοράλες.

    [04] Τουρκία: Εννέα νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους

    Τουλάχιστον επτά μαχητές που φέρεται να ανήκαν στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και δύο τούρκοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν σήμερα σε ανταλλαγή πυρών στο Ντιγιάρμπακιρ (νοτιοανατολική Τουρκία), στο πιο σημαντικό επεισόδιο σε τουρκικό έδαφος αφότου η Άγκυρα εντάχθηκε στον συνασπισμό εναντίον των τζιχαντιστών το περασμένο καλοκαίρι.

    Η ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες όταν μονάδες της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας επέδραμαν σε πολλές κατοικίες στο κέντρο της μεγάλης μητρόπολης της νοτιονατολικής Τουρκίας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, καταζητώντας τζιχαντιστές.

    Σύμφωνα με αξιωματούχο των τοπικών υπηρεσιών ασφαλείας, οι φερόμενοι ως τζιχαντιστές άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων της τάξης όταν επιτέθηκαν στα "κρησφύγετά" τους.

    Δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν από την έκρηξη μηχανισμών που είχαν τοποθετηθεί γύρω από μία από τις δύο κατοικίες που είχε περικυκλώσει η αστυνομία, μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν στη σφοδρή ανταλλαγή πυρών που ακολούθησε και κράτησε τουλάχιστον δύο ώρες, σύμφωνα με το Ανατολή.

    Επτά μαχητές που φέρεται να ήταν μέλη του Ισλαμικού Κράτους σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων, δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

    [05] Σεισμός 7,7 βαθμών συγκλόνισε το Πακιστάν

    Σεισμός 7,7 βαθμών συγκλόνισε το βόρειο τμήμα του Πακιστάν.

    Επίσης έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, και την πρωτεύουσα της Ινδίας, Νέο Δελχί.

    [06] Στους δρόμους της Αθήνας από σήμερα η δημοτική αστυνομία

    Στους δρόμους της Αθήνας, με πλήρη καθήκοντα, επέστρεψε από σήμερα η δημοτική αστυνομία, μετά από απουσία δύο ετών.

    Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα περιορίζονταν σε ενημέρωση και προειδοποίηση των πολιτών, πλέον, οι 391 δημοτικοί αστυνομικοί προχωρούν στη βεβαίωση παραβάσεων και την επιβολή προστίμων για παραβίαση ελεγχόμενης στάθμευσης, παράνομη και αντικοινωνική στάθμευση σε πεζόδρομους, πλατείες και ράμπες για ΑμεΑ, παράνομη κατάληψη δημοσίου χώρου με τραπεζοκαθίσματα κ.λπ.

    Οι πολίτες μπορούν να κάνου επισημάνσεις και καταγγελίες μέσω της Γραμμής του Δημότη, όλο το 24ωρο, στον τετραψήφιο αριθμό 1595 ή μέσω e mail στη διέυθυνση tep@cityofathens.gr.

    [07] Άλλαξαν το όνομα του χωριού για να τιμήσουν τον ήρωα πιλότο Ιωάννη Σακελλαρίου

    Ταυτισμένο με τη θυσία του ήρωα πιλότου Ιωάννη Σακελλαρίου, ο οποίος σκοτώθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1940, μετά από άνιση μάχη στον αέρα με ιταλικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα, είναι το μικρό χωριό Σακελλαρικό της Ζίτσας.

    Τις πρώτες ημέρες του ιταλικού πολέμου, κατά τη διάρκεια αερομαχίας, τα πυρά του εχθρού χτύπησαν το αεροπλάνο τύπου PZL του 25χρονου ανθυποσμηναγού, το οποίο κατερρίφθη. Η ηπειρώτικη γη που δέχτηκε το νεκρό σώμα του, το χωριό Κουτρουλάδες, προκειμένου να τιμήσει τη θυσία του, ώστε να μη σκεπάσει η σκόνη της λήθης τον ηρωικό θάνατό του, λίγο αργότερα, με απόφαση των κατοίκων του, μετονομάστηκε σε Σακελλαρικό.

    Ο ανθυποσμηναγός ετάφη στο χωριό, ενώ σε περίοπτη θέση της πλατείας βρίσκεται το άγαλμά του, ως ελάχιστος φόρος τιμής στον άνθρωπο που «έπεσε» ηρωικά στις 2 Νοεμβρίου 1940, μαχόμενος κατά πολύ υπέρτερων αεροπορικών δυνάμεων.

    [08] Ένας 15χρονος μεταξύ των έξι makers παγκοσμίως στην κατασκευή του ρομπότ «InMoov»

    Χρειάστηκε ένας χρόνος συστηματικής και καθημερινής ενασχόλησης, 475 εκτυπωμένα κομμάτια, περισσότερο από ένα χιλιόμετρο πλαστικού ABS (πρώτη ύλη) και πάνω από 1.400 ώρες εκτύπωσης, συναρμολόγησης, προγραμματισμού και πειραματισμού για να συμπεριλάβουν τον 15χρονο μαθητή της Α' Λυκείου Δημήτρη Χατζή, στον μικρότερο κατασκευαστή ρομποτικού ανθρωποειδούς ανοικτού κώδικα, με ανθρώπινες διαστάσεις και εξ ολοκλήρου εκτυπωμένο από αυτοσχέδιο τρισδιάστατο εκτυπωτή ή αλλιώς σε έναν κατασκευαστή «InMoov», όπως είναι η επίσημη επιστημονική ονομασία του ρομπότ.

    Η κατασκευή όμως του «InMoov» με την κωδική ονομασία «Troopy», όπως το βάφτισε ο Δημήτρη Χατζής, συμπεριέλαβε αυτόματα τον 15χρονο μαθητή σε μια ξεχωριστή κοινότητα αποτελούμενη από έξι makers (κατασκευαστές) όσοι δηλαδή και οι δημιουργοί του συγκεκριμένου τύπου ρομπότ στον κόσμο.

    Ο Δημήτρης Χατζής με την κατασκευή του κατάφερε να συμπεριλάβει όχι μόνο τον εαυτό του αλλά και την Ελλάδα σε μια διεθνή κοινότητα δημιουργών τεχνολογικής εξέλιξης, αποδεικνύοντας ότι όταν βάζεις στόχους στη ζωή σου μπορεί να τους επιτύχεις με υπομονή, επίμονη, πίστη και μεθοδικότητα.

    Στην ομάδα των κατασκευών «InMoov» συμμετέχουν μέχρι σήμερα ένας Γάλλος γλύπτης και designer ο Gael Langevin (που το 2012δημιούργησε το πρώτο ρομποτικό ανθρωποειδές δίνοντας το έναυσμα για μια σειρά από ποικίλα projects), δυο Ρώσοι, ένας Ιταλός, ένας Γερμανός και πλέον ένας Έλληνας, ο Δημήτρης Χατζής. Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει συμπεριληφθεί σε αυτή την ομάδα κανένας από τις ΗΠΑ ή την Ασία.

    Με όλους αυτούς, ο 15χρονος Καβαλιώτης μαθητής έχει συνομιλήσει έχει ανταλλάξει ιδέες, γνώσεις και εμπειρίες και νιώθει ισότιμος συμμέτοχος μιας νέας τεχνολογικής οικογένειας από την οποία μόνο κέρδος και όφελος μπορεί ν' αποκομίσει.

    Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάθε ένας από τους makers ενσωματώνει πολλές και διαφορετικές βελτιωτικές παρεμβάσεις στην αρχική μορφή του «InMoov» ανάλογα με το τι θα ήθελε να παρουσιάσει. Άρα, γίνεται αντιληπτό, ότι κάθε ένα από τα ρομποτικά ανθρωποειδή αποτελεί και ένα εξελιγμένο μοντέλο του αρχικού. Για τον λόγο αυτό, δεν έχει λάβει ακόμα την τελική του μορφή, μιας και εξελίσσεται συνεχώς με μοναδικά όρια την ικανότητα και την φαντασία των makers.

    [09] Ολ. Γεροβασίλη: Δεν θα επιτρέψουμε τη λειτουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης

    «Δεν θα επιτρέψουμε τη λειτουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, ξανά» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ για το προσφυγικό, μετά τη σύνοδο κορυφής.

    Η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε πως η Αθήνα έχει φέρει αντιρρήσεις στα περί φιλοξενίας 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα και σημείωσε ότι υπάρχει ο όρος «ισοτίμως» και «αναλόγως» για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Τόνισε, δε, πως είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει το βάρος που της αναλογεί, προσθέτοντας ότι αναμένει οικονομική στήριξη. Επίσης, ανέφερε πως πρέπει να δοθεί στήριξη και στην Τουρκία, καθώς είναι χώρα εισόδου, με στόχο να διασφαλίζονται ανθρωπιστικές συνθήκες και να ελλατωθούν οι ροές.

    Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας, η κ. Γεροβασίλη επεσήμανε ότι η κυβέρνηση θα φθάσει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και γι΄αυτό το θέμα κτίζει συμμαχίες στην ΕΕ. Όπως ανέφερε, ισχυρός σύμμαχος είναι ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ. Πρόσθεσε, δε, ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στο όριο της περιουσίας των 300.000 ευρώ και εισόδημα στα 35.000 ευρώ. «Δεν θα δεχθεί η κυβέρνηση να αγοραστούν κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων και ιδιωτών από ξένα funds» τόνισε, σημειώνοντας πως υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης.

    Επίσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι σήμερα θα κατατεθεί η ρύθμιση για τον ΦΠΑ στα ιδωτική εκπαίδευση, ενώ για το ασφαλιστικό είπε ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα κατατεθεί η κυβερνητική πρόταση, η οποία δεν θα ταυτίζεται με την πρόταση της Επιτροπής Σοφών.

    [10] Ικανοποίηση για την απόρριψη «τριών παράλογων προτάσεων» εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας

    Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι απορρίφθηκαν τρεις παράλογες, όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις σε σχέση με την προσφυγική κρίση εξέφρασε λίγο μετά το τέλος της σημερινής άτυπης «μίνι-Συνόδου Κορυφής» στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    Η πρώτη παράλογη πρόταση ήταν αυτή που επί της ουσίας αφορούσε τη δημιουργία «μιας πόλης» 50.000 προσφύγων στο εσωτερικό της Ελλάδας. Η πρόταση αυτή θα ερχόταν συμπληρωματικά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, στις ήδη ανειλημμένες δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς, να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής 7.000 ατόμων στα νησιά και άλλες 20.000 θέσεις στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα.

    Στο σύνολό τους, εξήγησε ο πρωθυπουργός, αποτελούν θέσεις προσωρινής φιλοξενίας μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης. Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως τελικά, αντί για τη δημιουργία μιας «κωμόπολης» 50.000 προσφύγων, έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση για την προώθηση μιας διαδικασίας επιδότησης του ενοικίου 20.000 προσφύγων για το διάστημα που θα παραμένουν στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός ανέφερε οτι η πρόταση αυτή αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, θα έχει ως αποτέλεσμα την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό της χώρας.

    Η δεύτερη παράλογη πρόταση που απερρίφθη αφορούσε τη δυνατότητα μιας χώρας να μην επιτρέπει τη διελευση προσφύγων που προέρχονται από άλλη χώρα στο έδαφός της. Αν συνέβαινε αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το σταμάτημα της ροής και τη δημιουργία ενός φαινομένου ντόμινο, που θα κατέληγε στην επιβάρυνση κυρίως της Ελλάδας.

    Αντί αυτής της επιλογής, προκρίθηκε η ενημέρωση της χώρας διέλευσης για τον αριθμό των προσφύγων που την αφορούν.

    Η τρίτη παράλογη πρόταση που απερρίφθη ήταν αυτή που αφορούσε τη δυνατότητα να υπάρχει μια νέα επιχείρηση της Frontex στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με στόχο να αποτρέπει και να ελέγχει τις προσφυγικές ροές προς την ΠΓΔΜ.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόρριψή της εν λόγω πρότασης, επισημαίνοντας οτι η φύλαξη των συνόρων είναι αποκλειστικά εθνική αρμοδιότητα. Η μοναδική ανάμειξη της Frontex, διευκρίνσηε ο πρωθυπουργός, θα αφορά την ταυτοποίηση περιπτώσεων προσφύγων οι οποίοι δε θα έχουν ήδη ταυτοποιηθεί στα κέντρα υποδοχής στα νησιά. Αυτές οι περιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, εκτίμησε ο ίδιος, γιατί οι περισσότεροι πρόσφυγες στα νησιά επιζητούν την καταγραφή τους.

    Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν υπάρχει αμφιβολία πως στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης η ΕΕ κινήθηκε μεν με αργά βήματα αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση. Το προσφυγικό πρόβλημα, είπε, είναι κάτι που μας ξεπερνά και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συντονισμένα από την Ευρώπη. Στην αντίθετη περίπτωση διακυβεύεται η ίδια η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο πρωθυπουργός. Θα πρέπει να πρυτανεύσει η κοινή λογική, η λογική της αλληλεγγύης, του επιμερισμού της ευθύνης και της συνυπευθυνότητας.

    Κυβερνητικές πηγές: "Απετράπη σχέδιο δημιουργίας στρατοπέδου-γκέτο 50.000 προσφύγων στην Αττική"

    Σχετικά με την απόφαση της συνόδου κορυφής για το προσφυγικό, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι:

    Η επιδίωξη να δημιουργηθεί στην Αττική στρατόπεδο- γκέτο 50.000 προσφύγων, αποτράπηκε. Αντ' αυτού η χώρα πέτυχε τις επιδοτήσεις 20.000 ενοικίων για οικογένειες προσφύγων, γεγονός που βοηθάει την αξιοπρέπεια των ίδιων και δεν δημιουργεί επιβάρυνση στις τοπικές κοινωνίες - αντίθετα ενισχύει την αγορά.

    Ο υπόλοιπος σχεδιασμός παραμένει όπως εδώ και καιρό έχει αναπτυχθεί, με τις θέσεις των hotspots στα νησιά και την ίδρυση, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 10.000 θέσεων προσωρινής φιλοξενίας στην Αττική και 10.000 θέσεων στην Βόρεια Ελλάδα.

    Επίσης είναι σημαντικό ότι αναδείχτηκε ο ρόλος της Τουρκίας ως πύλης εισόδου, και η ανάγκη να υλοποιηθεί το σχέδιο για έλεγχο των προσφυγικών ροών από το έδαφός της.

    [11] Την 1η Νοεμβρίου αρχίζει η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος

    Την 1η Νοεμβρίου 2015 ξεκινάει η ενδιάμεση «φθινοπωρινή» εκπτωτική περίοδος που θα διαρκέσει 10 μέρες και όπως υπογραμμίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας σε εγκύκλιό της προς τα μέλη της: "τα καταστήματα κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, πρώτη Κυριακή της συγκεκριμένης ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου".

    Η ΕΣΕΕ απέστειλε στα μέλη της εγκύκλιο με οδηγίες και διευκρινίσεις, για την έναρξη της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου του Νοεμβρίου 2015, υπενθυμίζοντας τα κάτωθι:

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4177/2013, η ενδιάμεση «φθινοπωρινή» εκπτωτική περίοδος είναι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Οι 10 ημέρες είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες. Κατ' ακολουθία, ως ημέρα έναρξης του δεκαημέρου είναι η Κυριακή, 1 Νοεμβρίου και αντίστοιχα, τελευταία ημέρα των εκπτώσεων θα είναι η Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015.

    Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

    Παράλληλα, σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4177/2013, τα καταστήματα κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, πρώτη Κυριακή της συγκεκριμένης ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου. Κατά τις ισχύουσες διατάξεις, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν την Κυριακή αυτή, από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994).

    Η ΕΣΕΕ έχει ζητήσει από τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας να ενημερώσουν το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝΕΜΥ) για την επισκεψιμότητα των καταναλωτών και την γενικότερη ανταπόκριση που θα έχει στην αγορά τους η δυνατότητα προαιρετικού ανοίγματος την Κυριακή, 1 Νοεμβρίου.

    [12] Τηλεφωνική επιικοινωνία Λαβρόφ-Κέρι για την πολιτική επίλυση της συριακής κρίσης

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με θέμα τη συριακή κρίση, έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ.

    Το υπουργείο προσθέτει ότι οι Λαβρόφ και Κέρι συνέχισαν τη συζήτησή τους σχετικά με τις προοπτικές πολιτικής επίλυσης της συριακής κρίσης με την ανάμειξη των συριακών αρχών και της "πατριωτικής αντιπολίτευσης" αλλά και την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

    Νωρίτερα, Ρώσος βουλευτής ο οποίος σήμερα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε ότι προτεραιότητα του Σύρου ηγέτη είναι η μάχη και η εξάλειψη της τρομοκρατίας και στη συνέχεια η διεξαγωγή βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

    Ερωτηθείς αν ο Άσαντ είναι έτοιμος για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, ο Σεργκέι Γκαβρίλοφ απάντησε ότι η εντύπωση που του έδωσε ο Άσαντ είναι ότι "πρωταρχικός στόχος του είναι η μάχη και η εξάλειψη της...τρομοκρατίας κι έπειτα οι εκλογές--βουλευτικές και προεδρικές".

    Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Γκαβρίλοφ στα αγγλικά στο Ρόιτερς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 October 2015 - 10:32:27 UTC