Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Β. Ντομπρόφσκις: Ανάγκη γρήγορης και πιστής εφαρμογής του προγράμματος
  • [02] Ασφαλιστικό και εργασιακά συζήτησαν Γ. Κατρούγκαλος - Β. Ντομπρόβσκις
  • [03] Πρ. Παυλόπουλος: Εμβληματικός θεσμός ενημέρωσης το ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • [04] Η γαστρονομία από τα πιο ελκυστικά στοιχεία για τους τουρίστες
  • [05] Ενημέρωση για τις συνομιλίες μεταξύ Π. Καμμένου και του επιχειρηματία Δ Γιαννακόπουλου, ζητά το Ποτάμι
  • [06] Ασαφής η απόφαση της ΕΕ για το προσφυγικό, υποστηρίζει ο Γ. Κουμουτσάκος
  • [07] Θα βρεθεί συμβιβαστική λύση για τα κόκκινα δάνεια, εκτίμησε ο Βάλντις Ντομπρόφσκις

  • [01] Β. Ντομπρόφσκις: Ανάγκη γρήγορης και πιστής εφαρμογής του προγράμματος

    Όσο πιο πιστά τηρήσει η Ελλάδα το πρόγραμμα, τόσο γρηγορότερα θα έλθει η ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί και ένα θετικό σήμα στον ελληνικό λαό, αλλά και στους επενδυτές - δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Ντομπρόφσκις χαρακτήρισε τη συνάντηση ως ιδιαίτερα θετική και εποικοδομητική. Ανέφερε ότι με τον Α. Τσίπρα συζήτησε την χρηματοδότηση της χώρας από τον ESM, την επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων και την τεχνική βοήθεια προς την χώρα για την υλοποίηση του προγράμματος.

    Σε ότι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι πρέπει να γίνει μετά την πρώτη αξιολόγηση, ως τις 15 Νοεμβρίου, και πάντως οπωσδήποτε πριν το τέλος του έτους. Υπογράμμισε ότι έλαβε την ξεκάθαρη δέσμευση του Πρωθυπουργού για πιστή τήρηση των δεσμεύσεων.

    Επίσης, ο κ. Ντομπρόφσκις είπε ότι συζήτησε και το Προσφυγικό με τον πρωθυπουργό, καθώς και την επίπτωσή του στους κρατικούς προϋπολογισμούς, αναφέροντας τέλος την συμφωνία για την εκταμίευση έκτακτης βοήθειας ύψους 5,9 εκ. ευρώ.

    [02] Ασφαλιστικό και εργασιακά συζήτησαν Γ. Κατρούγκαλος - Β. Ντομπρόβσκις

    Οι εργασιακές σχέσεις, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ήταν οι τρεις βασικοί άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκε η συζήτηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

    Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για «καλή και παραγωγική συνάντηση» κατά την οποία συζητήθηκε το συνταξιοδοτικό σύστημα, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση προκειμένου να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο. Παράλληλα, επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στην αγορά εργασίας, με στόχο να είναι περισσότερο ασφαλείς οι εργαζόμενοι, η αγορά να γίνει περισσότερη ευέλικτη και να δημιουργούνται περισσότερες θέσεις εργασίας. Σε σχέση με τα εργασιακά είπε ακόμα ότι γνωρίζει πως η Ελλάδα βρίσκεται σε επαφή με διεθνείς οργανισμούς και εμπειρογνώμονες ώστε να εφαρμοστούν οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

    [03] Πρ. Παυλόπουλος: Εμβληματικός θεσμός ενημέρωσης το ΑΠΕ-ΜΠΕ

    «Άλματα στην εγκυρότητα και στη χρονική στιγμή που βγαίνει η είδηση κάνει σήμερα, μέσα στην κρίση που διανύουμε, το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας την έκθεση Το Αθηναϊκό Πρακτορείο στο Έπος του '40, στο περίπτερο 2 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

    Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε το ΑΠΕ-ΜΠΕ εμβληματικό θεσμό στο χώρο της ενημέρωσης για την Ελλάδα και σημείωσε: «Δεν πρέπει να λησμονάμε ότι το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι εκείνο που τροφοδοτεί στην ουσία πάνω από το 90% των ειδήσεων που αφορούν τον τόπο και βγαίνουν έξω από τον τόπο. Και κυρίως πέρα από το αισθητικό μέρος που είναι εντυπωσιακό, βρίσκεται σε ευγενή άμιλλα με τα μεγαλύτερα πρακτορεία ειδήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Κορυφαίοι δημοσιογράφοι, που δημοσιογραφούν σε άλλα πρακτορεία και στις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου, αισθάνονται τιμή να γράφουν ένα άρθρο ή να εκθέτουν την άποψή τους στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αυτή ακριβώς η πορεία του είναι αποτέλεσμα μιας ενότητας εσωτερικής, της ενότητας των δημοσιογράφων που εργάζονται μέσα εκεί, πέρα και έξω από οποιαδήποτε κομματική διαφορά και αντιπαράθεση, δίνοντας το παράδειγμα του τι μπορούμε να κάνουμε και σε άλλα πράγματα».

    Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερες από 160 ψηφιακές φωτογραφίες από πρωτοσέλιδα και άλλα δημοσιεύματα των εφημερίδων της εποχής του Έπους του '40 που φιλοξενούν εκατοντάδες τηλεγραφήματα του Αθηναϊκού Πρακτορείου (έτσι ονομαζόταν τότε το σημερινό ΑΠΕ-ΜΠΕ). Οι φωτογραφίες αυτές περιέχονται και σε ειδικό λεύκωμα που εκδόθηκε. Το υλικό προέρχεται από το αρχείο του ΑΠΕ-ΜΠΕ και το προσωπικό αρχείο του βουλευτή Κώστα Γκιουλέκα και η έκθεση συνδιοργανώνεται από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη ΔΕΘ-Helexpo.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της εποχής σε ορισμένα από τα οποία υπήρξαν ακόμη και 10 τηλεγραφήματα του Αθηναϊκού Πρακτορείου με την ένδειξη Α.Π.- Αθηναϊκό Πρακτορείο στο ίδιο πρωτοσέλιδο. Αυτά τα πρωτοσέλιδα ενημέρωναν τότε την κοινή γνώμη για την επική ελληνική αντεπίθεση, την παρέλαση του ελληνικού στρατού στο μέτωπο, το θρίαμβο της ελευθερίας στη Χειμάρρα, την Κορυτσά, το Τεπελένι.

    «Αξίζει τον κόπο να δείτε μέσα από αυτό το λεύκωμα τι συνέβη την εποχή εκείνη και πώς το ΑΠΕ ήταν εκείνο που στην κυριολεξία τροφοδότησε με είδηση και τις ελληνικές εφημερίδες και τον ξένο τύπο μέχρις ότου μετά την ναζιστική εισβολή στην Ελλάδα, όπως και τα άλλα μέσα ενημέρωσης που έλεγαν την αλήθεια, έτσι και το ΑΠΕ σίγησε μέχρι το 1944» τόνισε.

    «Να συνεχίσετε και να ξέρετε ότι είστε ένα κομμάτι του αγωνιζόμενου ελληνικού λαού αυτή τη στιγμή για να βγούμε από αυτή τη δεινή κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας. Αναγνωρίζουμε την προσπάθειά σας και να ξέρετε ότι από πλευρά πολιτείας θα είμαστε συμπαραστάτες στο έργο σας» υπογράμμισε.

    Αναφερόμενος στην φωτογραφική έκθεση αλλά και το σχετικό λεύκωμα που εκδόθηκε υπογράμμισε ότι η αξία τους είναι πολύ μεγάλη καθώς «η πραγματική ιστορία είναι ένας φάρος του παρόντος αλλά και μια πυξίδα του μέλλοντος».

    Παρατήρησε επίσης ότι πρόκειται για μια «παρακαταθήκη για ένα Έπος που θα μας διδάσκει στο μέλλον και μας διδάσκει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στην έκθεση από τον πρόεδρο και γενικό διευθυντή του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Μιχάλη Ψύλο και τον βουλευτή Κώστα Γκιουλέκα και αμέσως μετά έγραψε στο βιβλίο εντυπώσεων: «Αισθάνομαι υπερήφανος για το εθνικό έργο του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Η συμβολή του στην ιστορία της ενημέρωσης έρχεται να κορυφώσει τη σημερινή διεθνή καταξίωσή του στο πεδίο της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης».

    Στην τελετή των εγκαινίων μίλησε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Μιχάλης Ψύλος, και επισήμανε ότι αυτή περιλαμβάνει τηλεγραφήματα εκείνης της εποχής από τον τορπιλισμό της Έλλης, τον Δεκαπεντάγουστο του '40, το ιστορικό ΟΧΙ του ελληνικού λαού, τον ηρωικό αγώνα στην Πίνδο και τα βουνά της Αλβανίας κατά του ιταλικού φασισμού, ως την εισβολή των Ναζί του Τρίτου Ράιχ, τον Απρίλιο του 41.

    «Όπως προκύπτει, τα τηλεγραφήματα του Αθηναϊκού Πρακτορείου - όπως ονομαζόταν τότε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποτελούν την κύρια πηγή ενημέρωσης του ελληνικού λαού για όσα εξελίσσονταν στα πολεμικά μέτωπα, και όχι μόνο, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, με τη βοήθεια των ανταποκριτών του ΑΠΕ σε όλη την Ευρώπη» σχολίασε ο κ. Ψύλος.

    Μιλώντας δε για την παράδοση του Πρακτορείου επισήμανε ότι «από το 1940, οπότε μετρούσε ήδη 45 χρόνια ζωής και από ένα γραφειάκι στην οδό Πατησίων 50, με ελάχιστους ανθρώπους, σήμερα πια οι εργαζόμενοί του συνεχίζουν για να το καταστήσουν το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αντάξιο των προσδοκιών του ελληνικού λαού».

    Ο βουλευτής Κώστας Γκιουλέκας, με το προσωπικό αρχείο του οποίου κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση της έκθεσης, στην ομιλία του είπε ότι ?μέσα από αυτή την έκθεση μιλούν οι Έλληνες δημοσιογράφοι του 1940-41 που μετέδιδαν από το μέτωπο τα γεγονότα. Επικαλέστηκε, άλλωστε, αφήγηση της Σοφίας Βέμπο από τις επισκέψεις καλλιτεχνών σε θαλάμους τραυματιών και από την εμπειρία που η ίδια είχε μιλώντας με έναν ανθυπολοχαγό που είχε χάσει τα δύο του μάτια. «Εκείνος της είπε ότι έκλαιγε γιατί δεν είχε άλλα δύο μάτια να δώσει για την πατρίδα του» ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτοί ήταν οι Έλληνες το '40, αυτή ήταν η Ελλάδα το '40, που η φωνή της ράτσας τους ξαναένωσε, τους μάζεψε και όταν πήγαν στο προσκλητήριο της πατρίδας τότε όλοι μαζί κάναν αυτό το νεότερο ελληνικό θαύμα».

    Παρόντες στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, οι βουλευτές Γιώργος Βλάχος, Σταύρος Καλαφάτης και Θεόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η εκπρόσωπος του δημάρχου Θεσσαλονίκης Αντιδήμαρχος Καλυψώ Γούλα, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας και πλήθος κόσμου.

    [04] Η γαστρονομία από τα πιο ελκυστικά στοιχεία για τους τουρίστες

    Σημαντική η προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό μέσα από τον πολιτισμό, παρόλο που δεν λειτουργούν σωστά οι δομές προώθησης του. Από τα πιο ελκυστικά στοιχεία της χώρας για τους τουρίστες; Η γαστρονομία. Αλλά φυσικά τα πρωτεία ανήκουν στον αρχαιολογικό τουρισμό. Ποιος βοηθά την ελληνική εκστρατεία για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα; Πάντως η ανάμιξη της Αμάλ Κλούνεϊ δεν βοήθησε ιδιαίτερα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Τα παραπάνω συμπεράσματα κι άλλα πολλά, προκύπτουν από την πανελλαδική στατιστική έρευνα «Σφυγμός Πολιτισμού», που διεξάγεται από εταιρεία στατιστικών ερευνών για την καταγραφή της πολιτιστικής συμπεριφοράς του ευρύτερου κοινού, επιχειρήσεων-μελών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και ανθρώπων που ασχολούνται επαγγελματικά (άμεσα ή έμμεσα) με πολιτιστικές δραστηριότητες.

    Η έρευνα πρόκειται να παρουσιαστεί αναλυτικά σε συνέδριο τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, που συνδιοργανώνουν για πρώτη φορά, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με τις "Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού".

    Διακεκριμένοι ομιλητές πολιτιστικών ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι ελληνικών και διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και φορέων, θα συζητήσουν στο πλαίσιο του συνεδρίου θέματα πολιτιστικής διπλωματίας, αυτοχρηματοδοτούμενου πολιτισμού και νέες τεχνολογίες, τον ρόλο του πολιτισμού στην περιφερειακή ανάπτυξη, τις προτάσεις των ανθρώπων του πολιτισμού για τον σχεδιασμό και τη στρατηγική στον τομέα του πολιτισμού.

    Το 1ο Athens Culture Symposium, όπως είναι ο τίτλος του, τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Τις εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξει με ομιλία του ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς ενώ κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόιερ (Werner Hoyer).

    Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Αλίκη-CityLink. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Επιθυμητή η εγγραφή στην διεύθυνση www.amcham.gr

    [05] Ενημέρωση για τις συνομιλίες μεταξύ Π. Καμμένου και του επιχειρηματία Δ Γιαννακόπουλου, ζητά το Ποτάμι

    Να δοθούν στη δημοσιότητα οι συνομιλίες μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, και του επιχειρηματία, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον πρώτο, οι βουλευτές του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς και Γιώργος Μαυρωτάς.

    Οι δυο βουλευτές ζητούν συγκεκριμένα να πληροφορηθούν από τον υπουργό Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ:

    1. Τι είδους συνεργασία είχε προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά με τον κ. Γιαννακόπουλο

    2. Τι υποσχέσεις δόθηκαν, τι δεν τηρήθηκε και από πότε ανταλλάσσουν sms με θέμα την σύνθεση της κυβέρνησης, υπουργοί και επιχειρηματίες

    3. Αν είναι σε θέση ο υπουργός να δώσει στη δημοσιότητα τις συνομιλίες του με τον κ. Γιαννακόπουλο και

    4. Γιατί ο υπουργός, από τη στιγμή που δηλώνει ότι απειλείται, δεν προσφεύγει στη δικαιοσύνη ώστε να πέσει φως στην υπόθεση.

    [06] Ασαφής η απόφαση της ΕΕ για το προσφυγικό, υποστηρίζει ο Γ. Κουμουτσάκος

    "Ασαφή" χαρακτηρίζει την χθεσινή απόφαση των ευρωπαϊκών κρατών για το μεταναστευτικό, σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής του τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Ο κ. Κουμουτσάκος, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι, η απόφαση αυτή "μπορεί να επιφυλάξει σοβαρούς κινδύνους", ενώ "προκαλεί αβεβαιότητα, ανασφάλεια και ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία, κυρίως στους κατοίκους παραμεθόριων περιοχών στη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου".

    Επίσης καταλογίζει στον πρωθυπουργό, ότι "αποκρύπτει σοβαρές πτυχές των όσων συμφωνήθηκαν" και ότι "δεν είπε σε τι ακριβώς συμφώνησε και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες για τη χώρα, τα εθνικά της συμφέροντα και τους πολίτες".

    [07] Θα βρεθεί συμβιβαστική λύση για τα κόκκινα δάνεια, εκτίμησε ο Βάλντις Ντομπρόφσκις

    Την εκτίμηση ότι θα βρεθεί συμβιβαστική λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλτνις Ντομπρόφσκις, μιλώντας στα μέλη των τριών Επιτροπών της Βουλής, Οικονομικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, καθώς και στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, κατά την ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας.

    Ο κ. Ντρομπρόφσκι, χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές τις συνομιλίες που γίνονται για τους ανθρώπους που χρειάζονται πραγματική στήριξη», σημειώνοντας «ότι πρέπει να γίνει ξεκάθαρο αυτό, και πρέπει όλες οι πλευρές να βρουν λύση πάνω σε αυτό το πρόβλημα».

    «Η προετοιμασία της πρώτης αξιολόγησης προχωρά, παραμένουν κάποια ορόσημα για την εκταμίευση των δόσεων και εργαζόμαστε πάνω σε αυτά με στόχο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Τα «κόκκινα δάνεια», όπως και άλλα θέματα, ακόμα δεν έχουν επιλυθεί, συζητούνται με τις ελληνικές αρχές για να βρεθεί λύση», πρόσθεσε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 26 October 2015 - 18:32:24 UTC