Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-10-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Bild: Αναπόφευκτο το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, εκτιμά η Deutsche Bank
  • [02] Τουλάχιστον 300 οι νεκροί από τον σεισμό σε Πακιστάν και Αφγανιστάν
  • [03] Γ. Μουζάλας: Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση με θετικά αποτελέσματα
  • [04] Προς αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας
  • [05] Φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στη Λέσβο, συγκέντρωσαν μαθητές της Αρκαδίας
  • [06] «Περιμένω πάντα το καινούριο», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μ. Κοντού

  • [01] Bild: Αναπόφευκτο το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, εκτιμά η Deutsche Bank

    Αναπόφευκτο θεωρεί το κούρεμα του ελληνικού χρέους έως το τέλος του έτους η Deutsche Bank, όπως γράφει η γερμανική λαϊκή εφημερίδα Bild.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που -κατά την Bild- στηρίζεται σε εσωτερικό απόρρητο έγγραφο της Deutsche Bank, το κούρεμα του χρέους πρέπει να είναι της τάξεως των 200 δισεκατομμυρίων Ευρώ.

    «Το κούρεμα χρέους για την Αθήνα θα έρθει και θα είναι ακριβό», αναφέρει η Bild σε μεταμεσονύκτια δημοσίευση στην ιστοσελίδα της, επικαλούμενη τις εκτιμήσεις αναλυτών της Deutsche Bank, που η εφημερίδα υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή της.

    Το έγγραφο της γερμανικής τράπεζας, όπως γράφει η Bild, αναφέρει ότι «βάσει εσωτερικών υπολογισμών της τράπεζας, οι οικονομολόγοι της DB εκτιμούν ότι θα πρέπει να χαριστούν στην Ελλάδα ως το τέλος του έτους περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους»

    Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε περίπου 700 ευρώ για κάθε κάτοικο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο της τράπεζας, αναφέρει το δημοσίευμα της Bild.

    «Ως το τέλος του έτους το χρέος της Ελλάδας θα φθάσει περίπου τα 340 δισεκατομμύρια, δηλαδή το 200% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ θα είναι 140% περισσότερο από ό,τι επιτρέπουν οι ευρωπαϊκές Συνθήκες και σημαντικά περισσότερο από ό,τι μπορεί η χώρα να αποπληρώσει στο μέλλον», συνεχίζει το δημοσίευμα και υποστηρίζει ότι κανένας οικονομολόγος δεν πιστεύει πλέον ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει το «βουνό χρέους» με τις δικές της δυνάμεις. Ο Λούντερ Γκέρκεν, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEP) δηλώνει στην Bild: «Η οικονομία της Ελλάδας είναι κατεστραμμένη... Ένα κούρεμα χρέους είναι οικονομικά αναπόφευκτο».

    [02] Τουλάχιστον 300 οι νεκροί από τον σεισμό σε Πακιστάν και Αφγανιστάν

    Οι διασώστες ερευνούν για τον εντοπισμό θυμάτων του ισχυρού σεισμού, ο οποίος άφησε πίσω του σχεδόν 300 νεκρούς στα σύνορα του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, μια αποστολή αρκετά δύσκολη λόγω της μορφολογίας των ορεινών αυτών περιοχών και της παρουσίας των Ταλιμπάν.

    Ο απολογισμός της καταστροφής μπορεί να αυξηθεί καθώς οι διασώστες θα προχωρούν σε αυτές τις περιοχές, τις οποίες απέκλεισε από τον υπόλοιπο κόσμο ο σεισμός αυτός μεγέθους 7,5 βαθμών που προκάλεσε κατολισθήσεις και διέκοψε τις τηλεπικοινωνίες.

    Στο Πακιστάν, ο στρατός έχει κινητοποιηθεί και όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ η Ινδία πρόσφερε βοήθεια.

    Ο σεισμός, του οποίου το επίκεντρο βρισκόταν στα απομακρυσμένα βουνά της επαρχίας Μπανταχσάν, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, προκάλεσε τρόμο στην αφγανική πόλη Ταλογκάν όταν 12 μαθήτριες κυριεύτηκαν από πανικό και στην προσπάθειά τους να φύγουν από το σχολείο για να γλιτώσουν από το σεισμό, ποδοπατήθηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους.

    Τα περισσότερα θύματα, ωστόσο, καταγράφηκαν αμέσως στο Πακιστάν, όπου ο σεισμός προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 214 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 1.800, κυρίως στη βορειοδυτική χώρα. «Πολλά σπίτια και πολλά κτίρια κατέρρευσαν στην πόλη», δήλωσε ο δήμαρχος της Πεσαβάρ (βορειοδυτικό Πακιστάν) Αρμπαμπ Μουχάμαντ Ασιμ.

    «Το κτίριο ταλαντευόταν σαν εκκρεμές, είχα την εντύπωση ότι ο ουρανός θα κατέρρεε από τη μια στιγμή στην άλλη», δήλωσε ο Τουφάιλ Αχμεντ, καταστηματάρχης στην πόλη όπου πολλοί άνθρωποι παρέμειναν παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια κτιρίων που είχαν καταρρεύσει.

    [03] Γ. Μουζάλας: Ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση με θετικά αποτελέσματα

    «Γυρίσαμε από μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και θεωρούμε ότι είχαμε θετικά αποτελέσματα και όσον αφορά στην απόσπαση υποσχέσεων και όσον αφορά στην απόκρουση επικίνδυνων απόψεων για τη χώρα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε αποψινή συνάντησή του με δημοσιογράφους.

    Όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, «ζητήθηκε από την Ελλάδα να δημιουργήσουμε ένα χώρο φιλοξενίας προσφύγων, ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης- τερατούργημα 50.000- 60.000 θέσεων. Τέτοια στρατόπεδα στον κόσμο δεν υπάρχουν μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Αυτή τη θέση την προβάλαμε με επιτυχία. Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες και πετύχαμε».

    Οι 30.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας που εγκρίθηκαν εξήγησε ότι βασίζονται στον προηγούμενο σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης και αναφέρονται σε 7.000 θέσεις σύντομης φιλοξενίας στα hotspots στα νησιά, 3.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας στην Αθήνα που ήδη υπάρχουν και τη δημιουργία ως το τέλος του χρόνου δύο νέων χώρων προσωρινής φιλοξενίας χωρητικότητας 10.000 ατόμων ο καθένας. Οι χώροι αυτοί θα δημιουργηθούν ο ένας στη Βόρεια Ελλάδα και ο άλλος στην Αττική και, όπως επισήμανε ο κ. Μουζάλας το υπουργείο βρίσκεται σε αναζήτηση των χώρων αυτών. «Έχουμε καλή συνεργασία με τους δήμους αλλά έχουμε και αντιδράσεις», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα μπορεί αντί για δύο χώρους να δημιουργηθούν περισσότεροι με μικρότερη χωρητικότητα.

    Σχετικά με την επιδότηση ενοικίου για 20.000 άτομα, ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε το πρόγραμμα «θετικό, φιλικό προς τους πρόσφυγες και ανταποδοτικό προς την κοινωνία με τη λογική ότι θα δίνονται χρήματα για κενά σπίτια». Ξεκαθάρισε ότι αφορά σε προσωρινή φιλοξενία μέχρι να γίνει η μετεγκατάσταση των προσφύγων, ότι το ενοίκιο θα επιδοτείται από τον ΟΗΕ και ότι θα βασιστεί σε ανάλογο πρόγραμμα που εφαρμόζει ο ΟΗΕ και σε άλλες χώρες.

    [04] Προς αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας

    Προς πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, σχολιάζοντας την αναφορά που έκανε ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις «περί εισαγωγής ενδεχομένως άλλων πόρων στο σύστημα».

    «Ενημέρωσα τον κ. αντιπρόεδρο, ότι στο θέμα των συντάξεων έχουμε προτείνει μια συνολική αναθεώρηση του συστήματος, που θα ικανοποιεί ως γενικό ισοδύναμο όλες τις επιμέρους δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει και του ζήτησα να εξετάσει το ενδεχόμενο ο δημοσιονομικός στόχος τον οποίο έχουμε δεσμευτεί ότι θα τιμήσουμε, να μην επιτευχθεί κυρίως με μείωση συντάξεων, αλλά με εισαγωγή ενδεχομένως άλλων πόρων στο σύστημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια των δηλώσεων προς τους δημοσιογράφους.

    Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα συζητηθεί με τους θεσμούς.

    [05] Φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στη Λέσβο, συγκέντρωσαν μαθητές της Αρκαδίας

    Εξήντα και πλέον δέματα με φαρμακευτικό υλικό και είδη καθαρισμού, συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων Αρκαδίας του υπουργείου Παιδείας - και με την βοήθεια του δήμου Τρίπολης, θα σταλούν στο δήμο Λέσβου για τις ανάγκες των προσφύγων που φτάνουν συνεχώς στο νησί.

    Το υλικό συγκεντρώθηκε από μαθητές σχολείων της Αρκαδίας, και περιλαμβάνει είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται στο νησί για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες που καταφθάνουν, σύμφωνα με την λίστα που έστειλε ο δήμος Λέσβου.

    Ο δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής, εξήρε την πρωτοβουλία του συλλόγου διοικητικών υπαλλήλων Αρκαδίας του υπουργείου Παιδείας και τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Πελοποννήσου, ενώ ευχαρίστησε τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για την προσφορά τους. Σημείωσε δε, ότι θα σταλεί στην Λέσβο και φαρμακευτικό υλικό που βρίσκεται αδιάθετο στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Τρίπολης.

    Η πρωτοβουλία επεκτείνεται και με συγκέντρωση ρουχισμού για τις ανάγκες των προσφύγων - και εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθεί το σημείο όπου θα μαζεύονται και θα ταξινομούνται τα ρούχα.

    [06] «Περιμένω πάντα το καινούριο», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μ. Κοντού

    «Με αναζωογονεί το θέατρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορώ να ζήσω και χωρίς αυτό» ομολογεί η Μάρω Κοντού. Η κυρία της σκηνής και της μεγάλης οθόνης, αν και μετρά πάνω από 50 χρόνια από τότε που πρωτοεμφανίστηκε σε αρχαία τραγωδία του Βασιλικού Θεάτρου, δεν κοιτάζει με νοσταλγία το παρελθόν. Είναι έτοιμη για κάθε νέα πρόκληση που ανοίγεται μπροστά της.

    Αυτόν τον καιρό βρίσκεται σε συνεχείς πρόβες για το πολυβραβευμένο -με 5 Tony- μιούζικαλ «Nine» των Arthur Kopit και Maury Yeston, μία μεταγραφή του θρυλικού «8Β½» του Φεντερίκο Φελίνι, που ανεβαίνει από τις 6 Νοεμβρίου σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα στη σκηνή του Πάνθεον. «Είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετέχω σε μία τόσο απαιτητική παραγωγή πλάι σε τόσους πολλούς ταλαντούχους συναδέλφους. Είναι ένας συνδυασμός θαυμάσιος και νομίζω ότι θα είναι το γεγονός του χειμώνα» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μάρω Κοντού. Στην παράσταση κρατά τον ρόλο της μητέρας του διάσημου σκηνοθέτη Γκουίντο Κοντίνι (τον ερμηνεύει ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος), ο οποίος ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με μία επαγγελματική και υπαρξιακή κρίση, αναζητά την έμπνευση στα πρόσωπα των γυναικών της ζωής του: Τη σύζυγο, την ερωμένη, την ατζέντισσα, τη μητέρα του.

    Στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου διά χειρός του Ρομπ Μάρσαλ (2009), τη λατρεμένη «mamma» του σκηνοθέτη είχε ερμηνεύσει η Σοφία Λόρεν. «Είναι ένας ρόλος πολύ γλυκός, τρυφερός, συναισθηματικός πολύ? μαμαδίσιος. Μάλιστα, στη δική μας διασκευή νομίζω ότι έχει πιο ενδιαφέρον. Είναι πιο αναλυτικός, ξεδιπλώνεται περισσότερο ο χαρακτήρας της μητέρας και η σχέση της με τον γιο. Αν και η ίδια έχει φύγει από τη ζωή, καταφθάνει τις πιο δύσκολες στιγμές και του δίνει τις λύσεις, τις συμβουλές και την αγάπη της. Ο Κοντίνι, όποτε την έχει ανάγκη, τη φέρνει στη φαντασία του και έχει έναν μόνιμο διάλογο μαζί της σε όλη τη διάρκεια του έργου. Αυτό δεν συμβαίνει και στην πραγματική ζωή; Ο ρόλος της μάνας στη ζωή ενός άνδρα είναι καταπέλτης, είναι το κλειδί της προσωπικότητάς του και της μετέπειτα ζωής του» αναφέρει η Μάρω Κοντού. Αν και η ίδια δεν απέκτησε δικά της παιδιά, δεν αισθάνεται αποστασιοποιημένη από τον ρόλο. «Κι ας μην είμαι μητέρα, τα φίλτρα υπάρχουν» λέει.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 27 October 2015 - 8:32:21 UTC