Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Αμανατίδης: Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα
  • [02] Συνεχίζεται το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης
  • [03] Β. Χόγιερ: Η ΕΤΕπ δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα
  • [04] Στα 25 λεπτά το λίτρο η επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης
  • [05] Συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί στο Μέγαρο Μαξίμου
  • [06] Αύριο το πρωί η πρώτη αναχώρηση προσφύγων για μετεγκατάσταση στο Λουξεμβούργο
  • [07] H Άννα Λάσκαρη στην «1η Μπιενάλε του Νότου: Λαοί Που Αντιστέκονται» στη Βενεζουέλα
  • [08] Ο Ματιά Ενάρ κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ για το «Boussole»
  • [09] Επτά υποψηφιότητες από την Βρετανική Ακαδημία Κιν/φου ο «Αστακός»

  • [01] Γ. Αμανατίδης: Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα

    «Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μία Δημοκρατία», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης σε δήλωσή του στο περιστύλιο της Βουλής σχετικά με τη δήλωση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τη Γενοκτονία των Ποντίων, ενώ καταλόγισε "πατριδοκαπηλία" στα στελέχη της ΝΔ που άσκησαν κριτική.

    Σημείωσε ότι «η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη τόσο με δήλωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19.5.2015, όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν».

    Ο κ. υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις επιθέσεις που δέχθηκε ο κ. Φίλης από τη ΝΔ: «Η εσωτερική μάχη για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνεται με όρους πατριδοκαπηλίας. Θα βοηθούσε την πολιτική ζωή της χώρας αυτή να γίνεται με πολιτικούς όρους και θέσεις, γεγονός που δεν έχουμε δει να συμβαίνει»

    [02] Συνεχίζεται το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης

    Σε πλήρη σύνθεση και υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, συνήλθε σήμερα σε πλήρη σύνθεση το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.), με στόχο την έγκριση των βασικών αξόνων του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί από το υπουργείο Υγείας εντός του Νοεμβρίου, και θα αφορά στην καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας.

    Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, διευκολύνει την πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές υγείας και διασφαλίζεται η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Παράλληλα εισάγονται ρυθμίσεις που ενισχύουν το δημόσιο σύστημα υγείας, βελτιώνοντας συνολικά τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά του.

    Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε η συνέχιση του Προγράμματος Αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης και κατά το ερχόμενο έτος ? ενός προγράμματος που προσφέρει ουσιαστική στήριξη σε εκατοντάδες χιλιάδες ωφελούμενους που έχουν πληγεί από την κρίση. Η συνέχισή του, κρίνεται ως «διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα» για την κυβέρνηση.

    Παράλληλα, αποφασίστηκε η συγκρότηση διυπουργικής Επιτροπής για την Κοινωνική Οικονομία, με έργο την αναθεώρηση του σχετικού νομικού πλαισίου. Στόχος είναι η άρση της πολυδιάσπασης που χαρακτηρίζει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, η ενοποίηση της συνεταιριστικής νομοθεσίας και η εξειδίκευση όλων των ειδικών περιπτώσεων στη βάση των διεθνών καλών πρακτικών.

    Το συντονισμό της Επιτροπής αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    [03] Β. Χόγιερ: Η ΕΤΕπ δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα

    Τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση υπογραφής συμβάσεων δανειοδότησης για την κατασκευή ενεργειακών έργων. Ανήγγειλε, επίσης, ενίσχυση της παρουσίας της τράπεζας στην Ελλάδα, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενο «Grexit», επανέλαβε ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι μη αναστρέψιμη διαδικασία.

    «Θα επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας στην Ελλάδα, για να στείλουμε μήνυμα στην πραγματική οικονομία και να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση έργων που θα βοηθήσουν να λύσουμε τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ και σημείωσε ακόμη ότι η τράπεζα ήταν παρούσα στην Ελλάδα πριν την κρίση, συνέχισε στη διάρκεια της κρίσης και θα παραμείνει και μετά, εφόσον της ζητηθεί, σε μια χώρα με κράτος δικαίου και δημοκρατία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    [04] Στα 25 λεπτά το λίτρο η επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης

    Τη μείωση της επιδότησης για το πετρέλαιο θέρμανσης στα 25 λεπτά το λίτρο από 35 λεπτά πέρυσι προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το τελικό σχέδιο για τις αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης του επιδοτούμενου πετρελαίου θέρμανσης στα οικονομικά αδύναμα νοικοκυριά.

    Η σχετική απόφαση, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την καταβολή της δόσης των 2 δισ. ευρώ από τον ESM προς τη χώρα, δεν αποκλείεται να υπογραφεί ακόμη και σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

    Σημειώνεται ότι η δέσμευση που έχει αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που συμφωνήθηκε με τους δανειστές είναι η μείωση στο μισό της δαπάνης επιδότησης. Αυτό σημαίνει ότι η δαπάνη πρέπει να μειωθεί εφέτος στα 105 εκατ. ευρώ από 210 εκατ. ευρώ πέρυσι.

    Για να επιτευχθεί η μείωση αυτή, εκτός από τον περιορισμό της επιδότησης, η απόφαση θα προβλέπει και αυστηροποίηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που θα απαιτούνται για την υπαγωγή ενός νοικοκυριού στο καθεστώς επιδότησης.

    Έτσι, σε ό,τι αφορά στα εισοδηματικά κριτήρια θα προβλέπεται:

    - Για τους άγαμους ατομικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ (από 30.000 ευρώ πέρυσι)

    - Για τους έγγαμους εισόδημα έως 20.000 ευρώ με προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί και

    - για τις μονογονεϊκές οικογένειες εισόδημα ως 22.000 ευρώ (με προσαύξηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, μετά το πρώτο).

    Η ακίνητη περιουσία του δικαιούχου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ για τον άγαμο (από 200.000 ευρώ πέρυσι) και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο.

    [05] Συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί στο Μέγαρο Μαξίμου

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, στο Μέγαρο Μαξίμου.Νωρίτερα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ και τον αντιπρόεδρο Τζόναθαν Τέιλορ.

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος θα συναντηθεί αργότερα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

    Ο Ευρωπαίος επίτροπος επέμεινε, σε συνέντευξη που παραχώρησετην προηγούμενη εβδομάδαστο Γαλλικό Πρακτορείο, στις Βρυξέλλες, ότι υπάρχουν «σκληρές αποφάσεις» οι οποίες πρέπει να ληφθούν «ως το τέλος της χρονιάς» από την κυβέρνηση της Ελλάδας και αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να συνεχίσει να λαμβάνει κεφάλαια από τους διεθνείς πιστωτές της. «Υπάρχουν προκλήσεις, υπάρχουν σκληρές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν ως το τέλος της χρονιάς», τόνισε ο Πιερ Μοσκοβισί.

    [06] Αύριο το πρωί η πρώτη αναχώρηση προσφύγων για μετεγκατάσταση στο Λουξεμβούργο

    Στην πρώτη επιχείρηση μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα με προορισμό το Λουξεμβούργο, θα παρευρεθούν αύριο το πρωί, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, ο Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζ. Ασελμπορν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς και ο αναπληρωτής Υπουργός για τη μεταναστευτική πολιτική κ. Μουζάλας.

    Οι Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, θα συναντηθούν στο διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών με την πρώτη ομάδα 30 ατόμων αιτούμενων άσυλο, λίγο πριν τις 07.00, πριν την αναχώρηση της πτήσης τους για το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του μηχανισμού μετεγκατάστασης που εφαρμόζει η ΕΕ.

    [07] H Άννα Λάσκαρη στην «1η Μπιενάλε του Νότου: Λαοί Που Αντιστέκονται» στη Βενεζουέλα

    «Η 1η Μπιενάλε του Νότου: Λαοί Που Αντιστέκονται», διεξάγεται από την 1η Νοεμβρίου 2015 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2016, στη Βενεζουέλα, με αναφορά σε έναν Νότο που δεν περιορίζεται σε σύνορα, αλλά «επεκτείνεται εκεί όπου ο νεοφιλελευθερισμός επιτίθεται διαρκώς», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εικαστικός Άννα Λάσκαρη, η οποία συμμετέχει με το έργο της «Left Of The Parthenon» (Αριστερά του Παρθενώνα) στη διοργάνωση.

    Η Μπιενάλε φιλοξενείται στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Καράκας, καθώς και σε δημόσιους χώρους της πόλης.

    Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης ανήκει στο υπουργείο Λαϊκής Εξουσίας για τον Πολιτισμό της Βενεζουέλας και οργανώνεται από το Ινστιτούτο Τεχνών, Εικόνας και Διαστήματος (IARTES). Συμμετέχουν περισσότεροι από εκατό καλλιτέχνες, προερχόμενοι από 40 χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, της Ασίας και της Καραϊβικής. Τιμώμενη χώρα της διοργάνωσης είναι η Παλαιστίνη, και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει προσκληθεί από την Ευρώπη.

    [08] Ο Ματιά Ενάρ κέρδισε το λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ για το «Boussole»

    Το βραβείο Γκονκούρ, το πιο σημαντικό βραβείο της γαλλόφωνης λογοτεχνίας, απονεμήθηκε σήμερα στο Παρίσι στον Ματιάς Ενά για το μυθιστόρημά του «Boussole» («Πυξίδα», εκδόσεις Actes Sud), ένα έργο για τις περίπλοκες σχέσεις ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση.

    Γάλλος συγγραφέας, λάτρης της Ανατολής, ο Ματιά Ενάρ, 43 ετών, ήταν ένα από τα φαβορί για το Γκονκούρ. Έλαβε έξι ψήφους σε σύνολο δέκα μελών της κριτικής επιτροπής της ακαδημίας Γκονκούρ.

    «Το βιβλίο έχει τη ζωή του έξω από εμάς και μερικές φορές αυτή η ζωή προλαβαίνει τον συγγραφέα όπως αυτή τη στιγμή», είπε ο Ενάρ, που δηλώνει «εξαιρετικά ευτυχισμένος» γι' αυτή τη διάκριση.

    «Είναι ένα μυθιστόρημα, μια ιστορία αγάπης που δίνει μια ερωτική πλευρά στο μοίρασμα της γνώσης», πρόσθεσε αναφερόμενος στην «Πυξίδα».

    «Ήταν έκπληξη για μένα και είμαι πολύ ευτυχισμένος» είπε στους δημοσιογράφους εν μέσω μιας απερίγραπτης οχλαγωγίας. «Επιστρέφω από την Αλγερία, φανταστείτε, και από τη Βηρυτό», πρόσθεσε ο συγγραφέας της «Πυξίδας». «Και ίσως το γούρι του σεΐχη Αμπντεραχμάν, προστάτη του Αλγερίου, και του Αγίου Γεωργίου της Βηρυτού το έκαναν αυτό και είμαι εξαιρετικά ευτυχισμένος».

    Φιλόδοξο μυθιστόρημα, το βιβλίο του προσπαθεί να αποκαταστήσει την Ανατολή απέναντι στα στερεότυπα της Δύσης. Παθιασμένο, μοιάζει μερικές φορές με ποίημα. Οι αναρίθμητες πολιτισμικές αναφορές το κάνουν επίσης μερικές φορές να κλίνει προς το εμπεριστατωμένο δοκίμιο.

    [09] Επτά υποψηφιότητες από την Βρετανική Ακαδημία Κιν/φου ο «Αστακός»

    Στην κούρσα των βραβείων μπαίνει και πάλι ο «Αστακός» του Γιώργου Λάνθιμου, πέντε μόλις μήνες μετά την βράβευση του σκηνοθέτη στο 68ο Φεστιβάλ των Καννών με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του επίσημου διαγωνιστικού τμήματος, ενώ η μεγάλη εισπρακτική επιτυχία παγκοσμίως έρχεται να συμπληρώσει τις διεθνείς διθυραμβικές κριτικές.

    Μόλις σήμερα ανακοινώθηκαν οι επτά υποψηφιότητες της ταινίας στα Βραβεία της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Moet British Independent Film Awards): Καλύτερης (ανεξάρτητης βρετανικής) ταινίας, Σκηνοθεσίας (Γιώργος Λάνθιμος), Σεναρίου (Γιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου), Παραγωγής, Α? ανδρικού ρόλου Κόλιν Φάρελ), Β? γυναικείου ρόλου (Ολίβια Κόουλμαν) και Β? Ανδρικού Ρόλου (Μπεν Γουίσο).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 3 November 2015 - 17:32:23 UTC