Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση της ΝΔ στον πρωθυπουργό και στον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας, για τα γεγονότα στο Σύνταγμα
  • [02] Στη Λέσβο μεταβαίνει την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [03] Σημειώνεται πρόοδος καθημερινά ανέφερε η εκπροσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • [04] Στις Βρυξέλλες παρέπεμψε η εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε για το Euroworking Group
  • [05] Διαγωνισμό για τη χορήγηση αδειών σε διεθνείς εταιρίες στοιχημάτων σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών
  • [06] «H αναδιάρθρωση του υπερδανεισμού, στους βασικούς στόχους της στρατηγικής μας»
  • [07] Μάγδα Φύσσα: Δεν θα φύγω από τη ζωή αυτή αν δεν τον κρεμάσω
  • [08] Άλλοι τρεις νεκροί πρόσφυγες ανασύρθηκαν στην Εφταλού της Λέσβου
  • [09] Επιχορήγηση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ από την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους πρόσφυγες
  • [10] Οι αρχαίοι Γόμφοι και τι έφεραν στο φως οι ανασκαφικές έρευνες
  • [11] Αλ. Τσίπρας: Να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας

  • [01] Επίθεση της ΝΔ στον πρωθυπουργό και στον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας, για τα γεγονότα στο Σύνταγμα

    Επίθεση στον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του πολίτη εξαπέλυσε η ΝΔ.

    Σε ανακοίνωσή της καλεί τους κ.κ Τσίπρα και Τόσκα να μην προστατεύουν, όπως υποστήριζει, και να μην καλύπτουν άλλο τους τραμπούκους και τα φασιστοειδή.

    «Ας καταλάβει ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ότι είναι άμεσα υπόλογος για την καθυστέρηση που παρατηρείται στη σύλληψη των δραστών, η ταυτότητα των οποίων είναι γνωστή από την πρώτη στιγμή, όπως ο ίδιος έχει επισήμως δηλώσει» τονίζει η ΝΔ.

    Επίσης καλεί τον κ. Τόσκα να «αφήσει τα λόγια και να απολογηθεί για την ανεπάρκεια των μέτρων περιφρούρησης της χθεσινής συγκέντρωσης των Ποντίων, που έδωσε τη δυνατότητα σε ακραία στοιχεία να επιτεθούν σε μέλος του Κοινοβουλίου».

    [02] Στη Λέσβο μεταβαίνει την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Στη Λέσβο θα μεταβεί την Κυριακή 8 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της 103ης επετείου της απελευθέρωσης του νησιού.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται στη Μυτιλήνη στις 10.15 το πρωί της Κυριακής, όπου θα τον υποδεχθεί ο δήμαρχος Μυτιλήνης Σπύρος Γαλανός, και θα μεταβούν μαζί στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου, όπου θα τελεστεί δοξολογία.

    Εν συνεχεία, ο Πρόεδρος θα μεταβεί στο Ηρώο Πεσόντων για κατάθεση Στεφάνου, και αμέσως μετά στον χώρο της παρέλασης , στην προκυμαία Μυτιλήνης.

    Με το πέρας της παρέλασης ο κ. Παυλόπουλος θα αναχωρήσει για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου στο πλαίσιο ειδικής τελετής θα του επιδοθεί το Χρυσό Μετάλλιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στη συνέχεια θα μεταβεί στο έργο ΕΣΠΑ, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά από την Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου.

    Μεσολαβεί επίσημο γεύμα από τον δήμαρχο Μυτιλήνης προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας και αμέσως μετά ο κ. Παυλόπουλος προβλέπεται να βρεθεί στο μοναστήρι του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Μανταμάδο Λέσβου.

    Το πρόγραμμα του Προέδρου ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στο χωριό Σκάλα Συκαμιάς, όπου ο κ. Παυλόπουλος θα έχει συνάντηση με κατοίκους της περιοχής.

    [03] Σημειώνεται πρόοδος καθημερινά ανέφερε η εκπροσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, τεχνικό και πολιτικό, και σημειώνεται καθημερινά πρόοδος δήλωσε η αρμόδια για τα Οικονομικά εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρντ σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της εφαρμογής του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων.

    Ερωτηθείσα σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών, αρνήθηκε να απαντήσει, ενώ σημείωσε ότι μόλις οι εκπρόσωποι των θεσμών ολοκληρώσουν την αξιολόγηση της εφαρμογής θα ενημερωθούν σχετικά τα κράτη μέλη, τα οποία και θα αποφασίσουν για την εκταμίευση της δόσης. «Βλέπουμε το Eurogroup της Δευτέρας ως μια καλή ευκαιρία» κατέληξε η Α. Μπράιτχαρντ.

    [04] Στις Βρυξέλλες παρέπεμψε η εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε για το Euroworking Group

    Στις Βρυξέλλες παρέπεμψε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν για πληροφορίες σχετικά με ενδεχόμενη αναβολή του Euroworking Group για την Ελλάδα.

    «Δεν θέλω να μπω σε εικασίες σε ό,τι αφορά αναβολές.Θα μπορούσαν να είναι πρακτικοί λόγοι προγράμματος. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στις Βρυξέλλες», δήλωσε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    [05] Διαγωνισμό για τη χορήγηση αδειών σε διεθνείς εταιρίες στοιχημάτων σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών

    Διαγωνισμό για τη χορήγηση αδειών σε διεθνείς εταιρίες στοιχημάτων προκειμένου να δέχονται στοιχήματα και από την Ελλάδα, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Σχετική ρύθμιση σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται στα προαπαιτούμενα που προωθεί η κυβέρνηση παράλληλα με την επιβολή τέλους στα τυχερά παιγνίδια του ΟΠΑΠ.

    Η επιβολή τέλους 5 λεπτά ανά στήλη στα τυχερά παιγνίδια αποτελεί το ισοδύναμο για την αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση στο οποίο σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό επιβεβαιώνεται από αρμόδιες πηγές του υπουργείου που διευκρινίζουν ότι το τέλος - σε αντίθεση με την αύξηση της φορολογίας - δεν δημιουργεί νομικό πρόβλημα στη σύμβαση παραχώρησης του ΟΠΑΠ.

    [06] «H αναδιάρθρωση του υπερδανεισμού, στους βασικούς στόχους της στρατηγικής μας»

    H αναδιάρθρωση του υπερδανεισμού που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων είναι ένας από τους βασικούς στόχους της στρατηγικής του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Γ. Σταθάκης μιλώντας σε εκδήλωση για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που διοργάνωσε η PWC σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Επίσης, ο κ. Σταθάκης επεσήμανε ότι «στόχος του υπουργείου είναι η κινητοποίηση τόσο των ιδίων κεφαλαίων όσο και εργαλείων που μπορούν να καλύψουν τα ίδια κεφάλαια, η ανάγκη να υπάρξει διευκόλυνση του δανεισμού καθώς και η αύξηση δυνατοτήτων χρηματοδότησης από κάθε δυνατή πηγή και τέλος η ενίσχυση της έρευνας τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας των ΜμΕ». Η PwC σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών παρουσίασαν την μελέτη, «Χρηματοδότηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων - Ανάγκη για μία Νέα Αρχιτεκτονική».

    Η εκπόνηση της μελέτης καθώς και η συγκεκριμένη εκδήλωση συμπίπτει και εναρμονίζεται με το πρόσφατο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ένωση των Κεφαλαιαγορών (Capital Market Union). Ένα έργο που στόχο έχει να «ξεκλειδωθούν» οι δυνατότητες χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και να τονωθεί η ανάπτυξη με τη δημιουργία μιας πραγματικά ενιαίας αγοράς κεφαλαίων. Κεντρικό σημείο αφορά την παροχή βοήθειας στις ΜΜΕ, ώστε να μπορούν να αντλούν χρηματοδότηση εξίσου εύκολα όπως και οι μεγάλες επιχειρήσεις.

    [07] Μάγδα Φύσσα: Δεν θα φύγω από τη ζωή αυτή αν δεν τον κρεμάσω

    «Δεν θα φύγω από τη ζωή αυτή αν δεν τον κρεμάσω, απόβρασμα της κοινωνίας, θα του κόψω το λαρύγγι» ξέσπασε για άλλη μια φορά η μητέρα του Παύλου Φύσσα, κατά τη διακοπή της διαδικασίας σε βάρος του δολοφόνου του παιδιού της Γιώργου Ρουπακιά, εκσφενδονίζοντάς του ένα μπουκάλι νερό.

    Η κα Μάγδα Φύσσα πέρασε στο διάλειμμα της δίκης στη θέση των εδωλίων, φωνάζοντας στον Γιώργο Ρουπακιά, ο οποίος δεν είχε καμία αντίδραση. Αντέδρασε ωστόσο ένας εκ των συνηγόρων των κατηγορουμένων, ο οποίος απευθυνόμενος στους αστυνομικούς, είπε: «θα τη μαζέψετε επιτέλους», για να λάβει αμέσως απάντηση απο την οργισμένη γυναίκα «εμένα να μαζέψουνε;», ενώ απευθυνόμενη στους αστυνομικούς, τους είπε: «ήρθατε να τον προστατέψετε πάλι;».

    [08] Άλλοι τρεις νεκροί πρόσφυγες ανασύρθηκαν στην Εφταλού της Λέσβου

    Ατέλειωτα τα θύματα του ναυαγίου της 28ης Οκτωβρίου. Μετά τις τρεις σορούς που ξεβράσθηκαν χθες Πέμπτη στην ακτή της Πέτρας στο βόρειο τμήμα της Λέσβου και στη Τζιχράντα στα βορειοανατολικά, σήμερα στη θαλάσσια περιοχή της Εφταλούς ανασύρθηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος άλλοι τρεις σοροί, δύο αντρών και μιας νεαρής γυναίκας.

    Ας σημειωθεί ότι οι νεκροί του μεγάλου ναυαγίου με μετανάστες και πρόσφυγες στις 28 Οκτωβρίου φτάνουν πλέον τους 60 ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων. Από το συγκεκριμένο ναυάγιο διασώθηκαν 272 άτομα και οι μαρτυρίες κάποιων διασωθέντων έλεγαν πως ο αριθμός των επιβαινόντων έφτανε και ξεπερνούσε τους 350.

    [09] Επιχορήγηση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ από την Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους πρόσφυγες

    Επιχορήγηση ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη φιλοξενία προσφύγων στην Αττική ενέκρινε η Αναπτυξιακή Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης (CEB), έπειτα από σχετική πρόταση που κατατέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρει κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομίας και Εσωτερικών.

    Η επιχορήγηση, που είναι και η μέγιστη που μπορεί να λάβει ένα κράτος-μέλος, εντάσσεται στο πλαίσιο του Ειδικού Ταμείου Μεταναστών και Προσφύγων (MRF) το οποίο δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 από την CEB για την υλοποίηση έργων υποδοχής και ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών στα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το ελληνικό έργο είναι από τα πρώτα πέντε που επιχορηγεί το MRF.

    Η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία 500 πρόσθετων θέσεων φιλοξενίας σε 80 κοντέινερ στον Ελαιώνα Αττικής.

    [10] Οι αρχαίοι Γόμφοι και τι έφεραν στο φως οι ανασκαφικές έρευνες

    Η δυτική Θεσσαλία κατά την αρχαιότητα χωριζόταν σε δύο διοικητικά τμήματα, τις «τετράδες» της «Εστιαιώτιδας» και της «Θεσσαλιώτιδας», ενώ στα Δ- ΝΔ, προς την Πίνδο και τα Άγραφα, αναπτυσσόταν η Αθαμανία και η Δολοπία.

    Πρόκειται για στοιχεία εργασίας του Λεωνίδα Π. Χατζηαγγελάκη, Αρχαιολόγου, Επίτιμου Διευθυντή της ΛΔ΄Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, όπου «ταξιδεύουμε» στις αρχαίες πόλεις, Πέλιννα ή Πελινναίον, στην πόλη του 'Ατραγα, στους Γόμφους, στην Ιθώμη, στον Πρίνο Τρικάλων. Σήμερα ο κ. Χατζηαγγελάκης κάνει ειδική αναφορά, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, για τους αρχαίους Γόμφους, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία.

    Τα ερείπια των αρχαίων Γόμφων, της δεύτερης, μετά την Τρίκκη, πόλης της τετράδας Εστιαιώτιδας βρίσκονται σε απόσταση 1,5 χλμ. ΒΑ του Μουζακίου, στη θέση «Επισκοπή», στη βόρεια όχθη του Πάμισου ποταμού.

    Η αρχαία πόλη ιδρύθηκε τον 4Β° π. Χ. αι. μάλλον από συνοικισμό κωμών, σε στρατηγική θέση, καθώς έλεγχε τις δύο εισόδους προς την Αθαμανία και την Ήπειρο. Ισχυρό τείχος, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, περιέτρεχε την κορυφογραμμή των λόφων από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά και κατά διαστήματα ενισχυόταν με πύργους.

    Σε απαλλοτριωμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού αγρό αποκαλύφθηκε τμήμα του τείχους σε μήκος 63.00 μ. και δύο πύργοι που απέχουν μεταξύ τους 33,70 μ. Στους λόφους, το τείχος ήταν κατασκευασμένο με καλοδουλεμένους πλίνθους από πωρόλιθο και με καλή αρμογή.

    Τα τείχη των Γόμφων καταστράφηκαν την πρώτη φορά το 198 π. Χ., όταν η πόλη κατελήφθη από τους Αθαμάνες με τον βασιλιά τους Αμύνανδρο και τη δεύτερη από τον Ιούλιο Καίσαρα, το 48 π. Χ., στο ρωμαϊκό εμφύλιο πόλεμο με τον Πομπήιο.

    Στους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους φαίνεται πως η πόλη συρρικνώθηκε και το τείχος περιέβαλε τμήμα της παλιάς πόλης. Τμήμα αυτού του αμυντικού περιβόλου αποκαλύφθηκε κάτω από την επαρχιακή οδό Μουζακίου - Λαζαρίνας.

    [11] Αλ. Τσίπρας: Να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας

    Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα που ξεπερνάει τις δυνάμεις μας, είπε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας τις εργασίες της σύσκεψης για το Προσφυγικό στο Μέγαρο Μαξίμου και τόνισε ότι πρέπει «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να επικεντρώσουμε στον άνθρωπο και στο καθήκον μας και στην υποχρέωσή μας να δώσουμε ότι μπορούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

    «Σχεδόν όλος ο πλανήτης έχει πέσει πάνω στα νησιά σας. Στις πλάτες των ανθρώπων σας, των τοπικών κοινωνιών, βρίσκεται ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο που περνάει μέσα από το μικρό μας τόπο», ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη. «Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να επικεντρώσουμε στον άνθρωπο και στο καθήκον μας, στην υποχρέωσή μας να δώσουμε ότι μπορούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Στους απροστάτευτους, στους αδύναμους ανθρώπους που διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά στις θάλασσές μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε, όμως, ότι ταυτόχρονα «πρέπει να βρούμε και να διεκδικήσουμε λύσεις τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο διότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι καμία τοπική κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει ένα τόσο μεγάλο βάρος αν δεν υποστηριχθεί».

    «Σας κάλεσα λοιπόν για να σας ενημερώσω για τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε, τις διεκδικήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και για να ενημερωθώ για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στις τοπικές κοινωνίες στα νησιά. Για να δούμε πως θα μπορέσουμε ενώνοντας δυνάμεις να διευκολύνουμε, να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, να παρακάμψουμε γραφειοκρατίες που πολλές φορές είναι εμπόδια στις προθέσεις μας και να δούμε με πιο τρόπο θα μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί στην υποχρέωσή μας να δείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης, της πατρίδας μας, του λαού μας σε όλη την Ευρώπη αλλά και να αναδείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης απέναντι σε μια κρίση ανθρωπιστική» είπε ο πρωθυπουργός.

    Υπογράμμισε, όμως, ότι οφείλουμε να προετοιμαστούμε «ώστε η πληγή αυτή να εξαλειφθεί. Είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να την απαλύνουμε στα νησιά σας, στις τοπικές κοινωνίες που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχουν ένα βάρος πολύ μεγάλο». Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι ζήτησε την παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης στη σύσκεψη που γίνεται στο Μέγαρο Μαξίμου και την παρουσία των μητροπολιτών και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου διότι το πρόβλημα αυτό έχει ανθρωπιστική διάσταση και «το να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, η Πολιτεία και η Εκκλησία, για την αντιμετώπισή του είναι ίσως ο μόνος δρόμος που μπορεί να φέρει αποτελέσματα». «Εγώ θα ήθελα να εξάρω προκαταβολικά τις προσπάθειες που έχετε κάνει μέχρι τώρα, οι φορείς της αυτοδιοίκησης αλλά και η Εκκλησία και οι τοπικές κοινωνίες. Θα ήθελα να πω ότι η Πολιτεία αιφνιδιάστηκε και άρα το μεγάλο βάρος το σηκώσατε εσείς στις πλάτες σας. Όμως ο σκοπός αυτής της συνάντησης είναι να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, με τις λιγοστές δυνάμεις που έχουμε -καθώς περνάμε κρίση οικονομική, μια κρίση μέσα στην κρίση- να συντονίσουμε λοιπόν δυνάμεις πάνω στον κοινό σκοπό και από την πλευρά μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διευκολύνουμε και να διεκδικήσουμε υποστήριξη γιατί το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό» είπε ο πρωθυπουργός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 November 2015 - 13:32:21 UTC