Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΕ: Σημειώνεται πρόοδος καθημερινά
  • [02] Διαγωνισμό για τη χορήγηση αδειών σε διεθνείς εταιρίες στοιχημάτων σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών
  • [03] Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για «κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμούς
  • [04] Ο συνεργάτης του Πούτιν, Μ. Λέσιν, βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον
  • [05] Ι. Μουζάλας: Ιδιαίτερα χρήσιμη η ανταλλαγή τεχνογνωσίας Ιταλίας-Ελλάδας για την οργάνωση των hot spots
  • [06] Σεισμική δόνηση, κοντά στην Αμαλιάδα της Ηλείας
  • [07] Ο πρωθυπουργός θα θέσει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά

  • [01] ΕΕ: Σημειώνεται πρόοδος καθημερινά

    Οι συζητήσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, τεχνικό και πολιτικό, και σημειώνεται καθημερινά πρόοδος δήλωσε η αρμόδια για τα Οικονομικά εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρντ σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της εφαρμογής του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων.

    Ερωτηθείσα σχετικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών, αρνήθηκε να απαντήσει, ενώ σημείωσε ότι μόλις οι εκπρόσωποι των θεσμών ολοκληρώσουν την αξιολόγηση της εφαρμογής θα ενημερωθούν σχετικά τα κράτη μέλη, τα οποία και θα αποφασίσουν για την εκταμίευση της δόσης. «Βλέπουμε το Eurogroup της Δευτέρας ως μια καλή ευκαιρία» κατέληξε η Α. Μπράιτχαρντ.

    [02] Διαγωνισμό για τη χορήγηση αδειών σε διεθνείς εταιρίες στοιχημάτων σχεδιάζει το υπ. Οικονομικών

    Διαγωνισμό για τη χορήγηση αδειών σε διεθνείς εταιρίες στοιχημάτων προκειμένου να δέχονται στοιχήματα και από την Ελλάδα, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Σχετική ρύθμιση σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται στα προαπαιτούμενα που προωθεί η κυβέρνηση παράλληλα με την επιβολή τέλους στα τυχερά παιγνίδια του ΟΠΑΠ.

    Η επιβολή τέλους 5 λεπτά ανά στήλη στα τυχερά παιγνίδια αποτελεί το ισοδύναμο για την αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση στο οποίο σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό επιβεβαιώνεται από αρμόδιες πηγές του υπουργείου που διευκρινίζουν ότι το τέλος - σε αντίθεση με την αύξηση της φορολογίας - δεν δημιουργεί νομικό πρόβλημα στη σύμβαση παραχώρησης του ΟΠΑΠ.

    [03] Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για «κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμούς

    Τηλεδιάσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη και των εκπροσώπων των θεσμών, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κύριο αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης ήταν η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και η προστασία της α΄ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς . Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θέσεις της ελληνικής πλευράς παραμένουν αμετάβλητες και αναζητείται «έντιμος συμβιβασμός» από την πλευρά των πιστωτών. Παράλληλα, τέθηκαν και τα υπόλοιπα ανοικτά θέματα από την πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων, προκειμένου να καταστεί εφικτή η έγκριση της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.

    Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν και το Σαββατοκύριακο, ενώ την Κυριακή αναμένεται να συγκληθεί το Euro Working Group, που θα εξετάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων και θα εισηγηθεί σχετικά στο Eurogroup.

    [04] Ο συνεργάτης του Πούτιν, Μ. Λέσιν, βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον

    Ο Ρώσος εκατομμυριούχος Μιχαήλ Λέσιν, συνεργάτης του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον, μετέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, επικαλούμενο έναν Ρώσο και έναν Αμερικανό αξιωματούχο.Πρώην υπουργός Τύπου της Ρωσίας, ο Λέσιν, ο οποίος κατηγορείτο από την αντιπολίτευση ότι είχε φιμώσει τα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία, βρέθηκε νεκρός μέσα σε δωμάτιο του ξενοδοχείου The Dupont Circle στην αμερικανική πρωτεύουσα την Πέμπτη.

    Οι αμερικανικές αρχές ενημέρωσαν για τον θάνατο αυτό τη ρωσική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον. Οι αρχές των δύο χωρών προσπαθούν να διαπιστώσουν τις συνθήκες θανάτου του Λεσίν. Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT, επικαλούμενο μέλη της οικογένειας του Λέσιν μετέδωσε ότι ο 57χρονος Ρώσος υπέστη καρδιακή προσβολή.Η αστυνομία στην Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι ο θάνατος αυτός που διαπιστώθηκε την Πέμπτη στη Λεωφόρο Νιού Χαμσάιρ 1500, όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο The Dupont Circle, αποτελεί «το αντικείμενο έρευνας».

    [05] Ι. Μουζάλας: Ιδιαίτερα χρήσιμη η ανταλλαγή τεχνογνωσίας Ιταλίας-Ελλάδας για την οργάνωση των hot spots

    Το νησί της Λαμπεντούζα, νότια της Σικελίας, επισκέφθηκε την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Χθες, στη Ρώμη, ο κ. Μουζάλας είχε συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ανζτελίνο Αλφάνο, κατά τη διάρκεια της οποίας συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση της συνεργασίας των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα που αφορούν την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.

    Σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του, ο κ. Μουζάλας θέλησε να τονίσει:

    «Ήταν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επίσκεψη, με θετική υποδοχή. Επισκέφθηκα το κέντρο πρώτης φιλοξενίας, μίλησα με τους μετανάστες αλλά και με τους εργαζόμενους στο κέντρο αυτό. Νομίζω ότι ήταν ένα ταξίδι, το οποίο, πέρα από τη συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, είχε και μεγάλη χρησιμότητα και λόγω της επίσκεψης αυτής στη Λαμπεντούζα. Οι ροές είναι σαφώς μικρότερες από εκείνες που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας, αλλά θεωρώ ότι θα μας χρησιμεύσει για να έχουμε πρακτικές βελτιώσεις στο δικό μας σύστημα hot spot στην Ελλάδα».

    [06] Σεισμική δόνηση, κοντά στην Αμαλιάδα της Ηλείας

    Σεισμική δόνηση σημειώθηκε στη 1.30 τα ξημερώματα, η οποία έγινε αισθητή σε περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αρκαδίας.

    Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε 11 χλμ ανατολικά από την Ανδραβίδα της Ηλείας.

    Σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό σεισμολογικό ινστιτούτο, ο σεισμός είχε μέγεθος 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε κοντά στην περιοχή Χάβαρι, στην Αμαλιάδα της Ηλείας.

    [07] Ο πρωθυπουργός θα θέσει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά

    Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε να θέσει το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενώ υπήρξε συμφωνία προκειμένου να οριστεί ένας συντονιστής για κάθε νησί που μαζί με τους δημάρχους και τις δύο Περιφέρειες θα αποτελέσουν ένα συντονιστικό όργανο που θα συνεδριάζει κάθε 20 ημέρες.

    Πηγές της κυβέρνησης χαρακτηρίζουν «σημαντική και χρήσιμη», την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

    Στη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, παραβρέθηκαν οι υπουργοί της κυβέρνησης Αλ. Φλαμπουράρης, Π. Κουρουπλής, Τ. Κουίκ, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, οι δήμαρχοι των πέντε νησιών (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κως, Λέρος) που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη ροή εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, οι πέντε από τους έξι Μητροπολίτες των παραπάνω νησιών (η Λέσβος έχει δύο Μητροπολίτες) καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί, ενώ εξετάστηκαν προτάσεις προκειμένου πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Για να «βοηθήσουμε ενωμένοι αυτούς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν υπαρξιακό ζήτημα ζωής και θανάτου», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι «το πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές θα υπάρχει, είτε οργανωθούμε και ανταποκριθούμε, είτε όχι», καθώς δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, «είτε το αντιμετωπίσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι ενωμένοι, είτε όχι», όπως είπε ο πρωθυπουργός. Άλλωστε, όπως επισημάνθηκε, υπάρχουν κοινά προβλήματα που αφορούν όλα τα νησιά -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό. Όπως:

    - Σίτιση, στέγαση, ένδυση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μεταφορά ανθρώπων.

    - Καθαρισμός, Επισκευές, Εγκαταστάσεις, Ηλεκτροδότηση.

    - Εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής.

    - Απρόσκοπτη λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

    - Αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από μη ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικές βάρκες, σωσίβια, βουλιαγμένα σκάφη, κ.λπ.). Μόνο στη Λέσβο, όπως ειπώθηκε από τον δήμαρχο, υπάρχουν 800 τόνοι μη ανακυκλώσιμων υλικών.

    - Μηχανήματα, Απορριμματοφόρα, Πλυντήρια, κ.λπ.

    - Πρόσληψη εποχικού προσωπικού (οδηγούς, εργαζόμενους στην καθαριότητα, γενικών καθηκόντων) και πολλά άλλα.

    Τα πέντε, νησιά -πιθανόν να προστεθεί και η Κάλυμνος που επίσης αντιμετωπίζει πρόβλημα- έχουν επιλεγεί για να αποτελέσουν τους τόπους όπου θα αναπτυχθούν τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Hot Spots), τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της καταγραφής, εξακρίβωσης εθνικότητας και παραπομπής στις αρμόδιες υπηρεσίες. Παράλληλα θα δημιουργούν δύο κέντρα προσφύγων και μεταναστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη )θα φιλοξενούν από 10.000 άτομα) τα οποία και θα δέχονται τους «ταυτοποιημένους» πρόσφυγες.

    Όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές, η δημιουργία και λειτουργία αυτών των κέντρων είναι αναγκαία για να λειτουργήσει ο μηχανισμός της εσωτερικής μετεγκατάστασης (relocation) στην Ευρώπη, η πιλοτική εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε στις 04.11.2015 με την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο 30 προσφύγων. Επισημάνθηκε, επίσης, ότι «μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα», ενώ «ακούστηκαν ενδιαφέρουσες ιδέες που θα εξεταστούν ως προς τη δυνατότητα υλοποίησή τους». Προέχουν, βέβαια, όπως ειπώθηκε, να επιλυθούν τα επείγοντα προβλήματα στα οποία προστίθενται και αυτά που δημιουργεί ο χειμώνας.

    Ενδεικτικά υπήρξαν προτάσεις για δημιουργία:

    - πιλοτικού προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά, με την προϋπόθεση ότι η ΕΕ θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας σε μόνιμους κατοίκους, αλλά και σε πρόσφυγες και μετανάστες.

    - ειδικής φορολογικής ζώνης για τα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

    Η οικονομική πτυχή

    Ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα του ΦΠΑ -κοινό αίτημα από τους δημάρχους- στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ενώ υπήρξε συμφωνία προκειμένου να οριστεί ένας συντονιστής για κάθε νησί, που μαζί με τους δημάρχους και τις δύο Περιφέρειες θα αποτελέσουν ένα συντονιστικό όργανο που θα συνεδριάζει κάθε 20 ημέρες, ή όποτε υπάρχει ανάγκη, προκειμένου να δίνει άμεσες λύσεις στα πιεστικά προβλήματα που δημιουργούνται. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους παραβρισκόμενος ότι άμεσα θα δημιουργηθούν 1.000 θέσεις κοινωνικής εργασίας στα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές, ενώ θα ζητήσει 380 εκατ. από τους θεσμούς της Ευρώπης προκειμένου να υλοποιηθεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης της τοπικής οικονομίας σε κάθε νησί. Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί σε συνεργασία (συνδιαχείριση) με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ακόμα τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ότι θα υλοποιηθούν τα έργα που προβλέπει το ΕΣΠΑ και οι πόροι που λείπουν (62 εκατ. ευρώ) θα καλυφτούν από τα συγχρηματοδοτούμενα του 2016.

    Ακόμα, οι δήμαρχοι επισήμαναν ότι στόχος των hot spots θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν γρήγορη καταγραφή των προσφύγων προκειμένου να προωθούνται άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα.

    Η Εκκλησία

    Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, σημαντικό ρόλο καλείται να προσφέρει και η εκκλησία. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μάλιστα, έθεσε το θέμα των ανήλικων παιδιών που φιλοξενούνται από δομές της Εκκλησίας. Παιδιά που είτε έμειναν ορφανά, καθώς οι γονείς τους πνίγηκαν, είτε ήταν ασυνόδευτα. Η εκκλησία έχει διανείμει μέχρι σήμερα πάνω από 70.000 γεύματα ζεστού φαγητού, χιλιάδες υπνόσακους, κουβέρτες, πακέτα τροφίμων και προσωπικής υγιεινής. Και, βέβαια, έχει βοηθήσει σε εμβολιασμούς και έργα αποκατάστασης στα κέντρα διαμονής. Καταγράφηκε, επίσης, η πρόθεση της Εκκλησίας για ευρύτερη περαιτέρω προσφοράς της για την ανάγκη αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης.

    Να σημειωθεί, τέλος, ότι ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας είναι αυτό της ταφής των νεκρών προσφύγων και μεταναστών, καθώς δεν επαρκούν τα νεκροταφεία. Μόνο στη Λέσβο υπάρχουν 75 άταφοι σοροί.

    Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και την Εκκλησία για την έως σήμερα ανταπόκρισή τους στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης για λήψη σειράς μέτρων, που θα ενισχύσουν τις τοπικές κοινωνίες που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος υποδοχής των προσφύγων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 7 November 2015 - 7:32:19 UTC