Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ: Ο πρωθυπουργός να πάρει ξεκάθαρη θέση για τους ισχυρισμούς Πανούση
  • [02] Συστημικά ΜΜΕ επιχειρούν να διαμορφώσουν πολιτική ατζέντα, δηλώνει στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Σ.Φάμελλος
  • [03] Επιλογή στασιμότητας η υποψηφιότητα του Β. Μεϊμαράκη λέει ο Απ. Τζιτζικώστας
  • [04] Για προσπάθεια σπίλωσης και συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο η Ρ. Σβίγκου
  • [05] Με ξένους επενδυτές θα συναντηθεί στο Λονδίνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
  • [06] Ο Σόιμπλε θέλει τα 10 δισ. ευρώ στις τράπεζες, να καταβληθούν έως την επόμενη εβδομάδα
  • [07] Δ. Αβραμόπουλος: Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για το προσφυγικό
  • [08] Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Ι. Καζάζης εξηγεί γιατί οι Έλληνες δεν μπορούν να κάνουν μία περίληψη
  • [09] Γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για τα ασφαλιστικά τους
  • [10] Ελεύθερη η Βίκυ Σταμάτη
  • [11] Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν υποχώρησε στα ανοιχτά ζητήματα

  • [01] ΝΔ: Ο πρωθυπουργός να πάρει ξεκάθαρη θέση για τους ισχυρισμούς Πανούση

    Να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στις αποκαλύψεις του κ. Γ. Πανούση καλεί τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, η ΝΔ. Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος σχετικά με δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης για τα όσα έχει πει ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνεται πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπεκφεύγει με προσωπικές επιθέσεις που εξαπολύουν τα μέλη της για όσα αποκάλυψε ο κ. Πανούσης.

    Η ΝΔ χαρακτηριζει αυτές τις επιθέσεις ως «απόδειξη πανικού» και καλεί τη δικαιοσύνη να προχωρήσει την έρευνα το ταχύτερο δυνατό.

    [02] Συστημικά ΜΜΕ επιχειρούν να διαμορφώσουν πολιτική ατζέντα, δηλώνει στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο Σ.Φάμελλος

    Την εκτίμησή του ότι εδώ και πολύ καιρό εξελίσσεται μια προσπάθεια με στόχο να διαμορφωθεί μια πολιτική ατζέντα διαφορετική από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, εκφράζει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτήςΣΥΡΙΖΑ Β΄ Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Φάμελλος.

    Ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή των Χρήστου Μάτη και Νικόλ Καζαντζίδου, αναφέρει ότι η προσπάθεια αυτή και η αντίδραση εναντίον της κυβέρνησης προέρχεται από αυτούς που θίγονται από το νέο νόμο για τη διαχείριση των συχνοτήτων, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει θεσμική θωράκιση στο θέμα των αδειών τηλεοπτικών αδειών και τονίζει ότι στην κρατική διαφήμιση που εξασφαλίζουν τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού.

    [03] Επιλογή στασιμότητας η υποψηφιότητα του Β. Μεϊμαράκη λέει ο Απ. Τζιτζικώστας

    Ως επιλογή στασιμότητας και ήττας, χαρακτήρισε την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Ανέφερε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ κρίθηκε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου όταν επιπλέον 200.000 νεοδημοκράτες δεν ψήφισαν την αξιωματική αντιπολίτευση μετά από ένα "καταστροφικό" επτάμηνο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

    Μιλώντας στο Mega άφησε αιχμές ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν "πολυθέλει" τη συμμετοχή του κόσμου στις εκλογές, αλλά προτιμά να έρθουν λίγοι, καθώς έτσι ο ίδιος να αισθάνεται ότι τον συμφέρει εκλογικά, κάτι όμως που δεν συμφέρει την παράταξη.

    «Δεν υπάρχουν προσωπικά θέματα μεταξύ μας, η όποια διαφωνία είναι πολιτική, το κακό είναι ότι ο ένας εκ των τεσσάρων δεν διεκδικεί ψήφο αλλά την απαιτεί, κάνει χρήση της μεταβατικής αρχηγίας του, δεν εμφανίζεται ούτε καν σε τηλεόραση» είπε για τον κ. Μεϊμαράκη αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι δέχθηκε να γίνει η συνδιάσκεψη.

    Για τους κ.κ. Γεωργιάδη και Μητσοτάκη ανέφερε ότι τους σέβεται και ότι κάνουν μια εξαιρετική εκστρατεία, αλλά, όπως είπε, εκφράζουν υποσύνολα και η ΝΔ για να ξαναγίνει ένα μεγάλο κόμμα πρέπει να μπορεί να μιλήσει σε όλη τη γκάμα των ψηφοφόρων που έφυγαν.

    [04] Για προσπάθεια σπίλωσης και συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο η Ρ. Σβίγκου

    Σαφείς αιχμές για τις ενέργειες του του Γιάννη Πανούση αφήνει σε δηλώσεις στον ραδιοσταθμό Real fm, η εκπρόσωπός τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, τονίζοντας ότι «οι καταγγελίες του κ. Πανούση ήταν τόσο «σοβαρές» που ακόμα και ο ίδιος δεν θεώρησε σκόπιμο να τις διερευνήσει ενώ ήταν υπουργός, και, επίσης, δεν θεώρησε σκόπιμο να ενημερώσει τον υπουργό ο οποίος τον διαδέχθηκε». Στη συνέχεια, σε άλλες δηλώσεις της έκανε λόγο για προσπάθεια σπίλωσης και συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η κ. Σβίγκου σημείωσε ότι «ο κ. Πανούσης πήγε στη Δικαιοσύνη μετά από προτροπή της κυβέρνησης» και προσέθεσε ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη «ο οποίος -κατά τα λεγόμενα του ιδίου- γνώριζε ότι υπήρχαν τόσο σοβαρά ζητήματα τα οποία ενέπλεκαν και τον ίδιο, και παρόλα αυτά επέλεξε να τα κρατήσει αυτά για τον εαυτό του, να φύγει από τη θέση του υπουργού, να περάσουν κάποιοι μήνες, τους οποίους δεν είναι υπουργός, και να τα ανασύρει τώρα από το συρτάρι με αυτήν την χρονοκαθυστέρηση».

    [05] Με ξένους επενδυτές θα συναντηθεί στο Λονδίνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

    Στο Λονδίνο μεταβαίνει, αμέσως μετά τη συνεδρίαση σήμερα του ΕCOFIN, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

    Στη βρετανική πρωτεύουσα, ο υπουργός θα έχει συνάντηση με ξένους επενδυτές (17.00-19.00 τοπική ώρα) και θα είναι ομιλητής στο πανεπιστήμιο LSE με θέμα «Economic Blues: The left in government times» (20.30 τοπική ώρα).

    Ο υπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα αύριο το μεσημέρι.

    [06] Ο Σόιμπλε θέλει τα 10 δισ. ευρώ στις τράπεζες, να καταβληθούν έως την επόμενη εβδομάδα

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι επιθυμεί η ευρωζώνη να καταβάλει στην Ελλάδα τα 10 δισεκ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

    «Προσπαθούμε να καταστήσουμε δυνατή την πληρωμή των 10 δισεκ. ευρώ, τα οποία συμφωνήσαμε κατ? αρχήν, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ο Σόιμπλε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

    Ο γερμανός υπουργός δήλωσε επίσης ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έχουν πραγματοποιήσει μια βασική συζήτηση για το πιθανό δημοψήφισμα της Βρετανίας για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, πρόσθεσε όμως ότι οι συνομιλίες για το θέμα αυτό δεν αφορούν τους υπουργούς Οικονομικών.

    [07] Δ. Αβραμόπουλος: Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για το προσφυγικό

    Εντείνει τις προσπάθειές της, σε όλα τα μέτωπα, η ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος στη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε σημαντική την πρόοδο που έχει επιτευχθεί εδώ και έναν μήνα, ξεκαθάρισε όμως πως δεν έχει υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

    Στη Σύνοδο των υπουργών συζητήθηκε, εκτός από την παρούσα κατάσταση, και η εφαρμογή των δράσεων που πρέπει να γίνουν, με τον κ. Αβραμόπουλο να χαιρετίζει το γεγονός πως τα κράτη-μέλη καταβάλλουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις οποίες εξέφρασε την ελπίδα του πως θα εφαρμοστούν γρήγορα. Ο Επίτροπος ενημέρωσε τους υπουργούς σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης των 17 σημείων, που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής για τη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως είναι οι εβδομαδιαίες διασκέψεις μέσω video αλλά και η λειτουργία ενός συστήματος παρακολούθησης για τις μεταναστευτικές ροές.

    Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο είναι σε εξέλιξη η ανάπτυξη 400 αστυνομικών στη Σλοβενία ενώ όπως είπε τα κράτη-μέλη, μέχρι στιγμής, έχουν δεσμευθεί για τη διάθεση συνολικά 250 αξιωματικών από τα μέσα Νοεμβρίου.

    [08] Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Ι. Καζάζης εξηγεί γιατί οι Έλληνες δεν μπορούν να κάνουν μία περίληψη

    Ο Ιωάννης Καζάζης, πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ), ο?ότι?ος καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, μιλά για την επίκαιρη, όσο ποτέ άλλοτε, ανάγκη στροφής του ελληνικού σχολείου στις παραδοσιακές δεξιότητες της γραφής και ανάγνωσης ακριβείας, ως απάντηση στην αποσυγκέντρωση, που συνεπάγεται η έκθεση των μαθητών στα νέα ψηφιακά μέσα.

    Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών λειτουργίας του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας -εποπτευόμενο από το υπουργείο Παιδείας Εθνικό Ίδρυμα για τη Γλώσσα- ο καθηγητής επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας μίας κουλτούρας γραφής, με έμφαση στη μεσαία κλίμακα, ήτοι ο μαθητής να μπορεί να συνοψίζει κάποιο θέμα σε μία σελίδα, με συνοχή και γλωσσική ακρίβεια και εξηγεί, πώς «η ψηφιακότητα με εκπαιδευτικό νου και παιδευτική αξία»' δύναται να ενσωματώσει, με τρόπο δημιουργικό, τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση.

    Προτείνει δε να εφαρμοστούν στο ελληνικό σχολείο τα «'national standards for language» και εκτιμά πως οι φωτισμένοι δάσκαλοι μπορούν να απαλλάξουν τους μαθητές τους από την «καταδίκη της παπαγαλίας», ενώ υποστηρίζει ότι ένα μέτριο ή κακό σχολικό βιβλίο δε συνιστά απροσπέλαστο εμπόδιο σε ένα εκπαιδευτικό μοντέλο με στόχους και αρχές.

    Αναφέρεται, ακόμη, στο στοίχημα της επιμόρφωσης των διδασκόντων, στην οποία, όπως γνωστοποιεί, θα επικεντρωθεί το νέο ΕΣΠΑ και καταθέτει τις προτάσεις του ΚΕΓ, ως επίσημου φορέα πιστοποίησης της ελληνομάθειας, για την υποστήριξη των σχολείων του ελληνικού κράτους στο εξωτερικό, ώστε τα παιδιά των Ομογενών, που έρχονται στα ελληνικά πανεπιστήμια, να καταλαβαίνουν τη γλώσσα και να μην εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.

    [09] Γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για τα ασφαλιστικά τους

    Στη Δικαιοσύνη αναμένεται να προσφύγουν ίσως και μέσα στην εβδομάδα μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση της ρύθμισης που υποστηρίζουν ότι έδινε σημαντική ανάσα στους ίδιους και το ταμείο τους. Συγκεκριμένα, η ρύθμιση έδινε τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους (μετά την 1η Ιανουαρίου 1993) του Ενιαίου Ταμείου Αυτοτελώς Απασχολούμενων να επιλέγουν χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, η ρύθμιση αφορά περίπου 6000 δικηγόρους, 20.000 μηχανικούς και 7.000 γιατρούς.

    [10] Ελεύθερη η Βίκυ Σταμάτη

    Και επίσημα ελεύθερη με όρους είναι από σήμερα η σύζυγος του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, Βίκυ Σταμάτη, η οποία πριν λίγες ώρες κατέβαλε το ποσόν των 50.000 ευρώ που της είχε επιβληθεί για την αποφυλάκισή της.

    Οι δικηγόροι της κ. Σταμάτη Φραγκίσκος και Λίλα Ραγκούση κατέθεσαν ήδη στον εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών το αντίγραφο της καταβολής της εγγυοδοσίας.

    Υπενθυμίζεται ότι η κ. Σταμάτη είχε ζητήσει από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων την άρση της εγγυοδοσίας δηλώνοντας απορία, αίτημα που της είχε αρνηθεί το δικαστήριο.

    [11] Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν υποχώρησε στα ανοιχτά ζητήματα

    Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστούν οι εκκρεμότητες που απομένουν για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των προαπαιτούμενων. Στην σημερινή ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στα ζητήματα που αφορούν στην τρέχουσα διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των προαπαιτούμενων, την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και την εκταμίευση των 10 + 2 δισ. ευρώ.

    Σημείωσε ότι αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υποχώρησε στα ανοιχτά ζητήματα («νόμος Κατσέλη», 100 δόσεις, ΦΠΑ στην εκπαίδευση) ενώ την ίδια στιγμή διαψεύστηκαν όσοι προέβλεπαν εμπλοκή στο χτεσινό Eurogroup. Επιτυχία εξάλλου της ελληνικής κυβέρνησης χαρακτήρισε την εκ των πραγμάτων αποσύνδεση της πρώτης αξιολόγησης από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών.

    Σημείωσε, ότι για την ελληνική κυβέρνηση τώρα είναι προτεραιότητα η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός της εβδομάδας, ώστε να δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα το πράσινο φως από το EWG και τον SSM για την εκταμίευση των 10+2 δισ. ευρώ. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο εντός της επόμενης εβδομάδας.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία, τονίζοντας η ελληνική κυβέρνηση θα παίξει ρόλο πρωταγωνιστή στην διαπραγμάτευση Ε.Ε. Τουρκίας για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Έκανε επίσης εκτενή αναφορά στην ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να μην περιοριστεί απλώς στην υλοποίηση και διαχείριση της Συμφωνίας με τους δανειστές, αλλά να επιταχύνει την υλοποίηση των προγραμματικών της δεσμεύσεων σε μια σειρά τομείς (Δημόσια Διοίκηση, Διαφθορά, καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, εθνικός διάλογος για την εκπαίδευση). Στόχος της κυβέρνησης είναι να αφήσει ένα ανεξίτηλο προοδευτικό ίχνος και να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

    Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους υπουργούς να καταθέσουν σχέδιο δράσης και χρονοδιαγράμματα επί τη βάση των προγραμματικών δηλώσεων, υποχρέωση που πρέπει να εκπληρώσουν ως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Η επόμενη εβδομάδα εμπεριέχει την υποχρέωση να ψηφιστούν οι εκκρεμότητες που απομένουν για νομοθέτηση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 10 November 2015 - 13:32:21 UTC