Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι βασικές επιδιώξεις του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό
  • [02] Ευκ. Τσακαλώτος: Η Ελλάδα σχεδιάζει επιστροφή στις αγορές ομολόγων το δεύτερο μισό του 2016
  • [03] Μετανάστες ξεκινούν απεργία πείνας σε κέντρο κράτησης, στην Τσεχία
  • [04] Απεβίωσε ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ
  • [05] Σεισμός 6,6 βαθμών δυτικά της Χιλής
  • [06] Πώς θα κινηθούν αύριο τα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • [07] H «Μεγάλη Χίμαιρα», νικήτρια στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του περιοδικού «Αθηνόραμα»
  • [08] Τα αντικείμενα της δωρεάς Βαλαδώρου στο Μουσείο Μπενάκη έως τις 24 Ιανουαρίου
  • [09] «Sold out» οι προβολές του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

  • [01] Οι βασικές επιδιώξεις του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό

    Με κεντρική θέση ότι το προσφυγικό ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι ως πρόβλημα που αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, προσέρχεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής στη Βαλέτα της Μάλτας, αλλά και στην άτυπη Σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών της ΕΕ, που θα ακολουθήσει.

    Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση προσέρχεται στη Σύνοδο με δύο βασικές επιδιώξεις: Το να γίνει κατανοητό το ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων, ως ζήτημα που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της και όχι μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η χώρα μας. Επίσης, το να υπάρξει μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση των δικτύων παράνομης διακίνησης (Ελλάδα, Ιταλία, κ.α).

    Η Σύνοδος Κορυφής που διεξάγεται σήμερα και αύριο στη Βαλέτα αφορά τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη και σε αυτή θα συμμετάσχουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μια σειρά από αφρικανικές χώρες. Στη Σύνοδο, η Ελλάδα θα επαναλάβει τις βασικές της αρχές πάνω στο ζήτημα αυτό. Ειδικότερα θα επαναλάβει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές , πρώτον ότι η βασική αιτία για την δημιουργία των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, είναι η φτώχεια στις χώρες προέλευσης και οι περιφερειακές κρίσεις, και κάθε προσπάθεια για ριζική διαχείριση του θέματος, πρέπει να εστιάζει στις αιτίες αυτές. Δεύτερον, ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως ανθρωπιστικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται σε διεθνές επίπεδο.

    Πρόθεση της Ελλάδας να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό

    Στην άτυπη σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών που θα γίνει στο περιθώριο της Συνόδου, η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να θέσει ολοκληρωμένα τις θέσεις της για το ζήτημα, ενόψει και του επικείμενου ταξιδιού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία. Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, θα είναι παρών και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Τουρκία.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να αναλάβει κεντρικό ρόλο στην διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα. Ομοίως, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παίξει ρόλο πρωταγωνιστή στη διαπραγμάτευση Ε.Ε.-Τουρκίας για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

    Στις κεντρικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι η αναγκαιότητα η ταυτοποίηση των προσφύγων και η διαδικασία της επανεγκατάστασης προς τις χώρας υποδοχής να ξεκινά και να γίνεται από τις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά, «ώστε να σταματήσει αυτό το καθημερινό ρίσκο και το καθημερινό δράμα της απώλειας ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα του Αιγαίου», είχε τονίσει ο κ. Τσίπρας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην Ελλάδα. «Να πάμε δηλαδή από τη διαδικασία της μετεγκατάστασης στη διαδικασία της επανεγκατάστασης, από το relocation στο resettlement», σημείωνε.

    Επιπλέον, η θέση, στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, να της παρασχεθεί βοήθεια για τη βελτίωση της φύλαξης των συνόρων της.

    Τον κ. Τσίπρα συνοδεύουν στην Μάλτα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης.

    Διμερής συνάντηση Αλ. Τσίπρα για την προώθηση αμοιβαίας συνεργασίας σε φορολογικά θέματα

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, με αντικείμενο την προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας σε οικονομικά και φορολογικά θέματα.

    Τα κύρια θέματα της άτυπης Συνόδου

    Τα κύρια θέματα της άτυπης Συνόδου, που θα ξεκινήσει το μεσημέρι, θα είναι, όπως έχει γνωστοποιηθεί: η συνεργασία με τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, η εφαρμογή των αποφάσεων, που έχουν ληφθεί για τη μετεγκατάσταση, η σύσταση των hotspots σε Ελλάδα και Ιταλία σε συνδυασμό με την ενίσχυση των δυνατοτήτων υποδοχής και της παροχής στη FRONTEX και την EASO της απαιτούμενης τεχνογνωσίας, καθώς και η αποτελεσματική ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

    Η ατζέντα της Διάσκεψης Κορυφής της Βαλέτας

    Η διάσκεψη κορυφής στη Βαλέτα για τη μετανάστευση, όπως έχει γνωστοποιηθεί, αναμένεται να αναγνωρίσει ότι η μετανάστευση αποτελεί κοινή ευθύνη των χωρών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού. Τα βασικά θέματα της ατζέντας θα είναι τα εξής πέντε: 1) Καταπολέμηση των βαθύτερων αιτίων με την προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης. 2) Καλύτερη προώθηση και οργάνωση των διαύλων νόμιμης μετανάστευσης. 3) Ενίσχυση της προστασίας των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, ιδίως δε των ευπαθών ομάδων. 4) Αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης και της παράνομης διακίνησης μεταναστών. 5) Στενότερη και καλύτερη συνεργασία για την επιστροφή και την επανεισδοχή.

    [02] Ευκ. Τσακαλώτος: Η Ελλάδα σχεδιάζει επιστροφή στις αγορές ομολόγων το δεύτερο μισό του 2016

    Η Ελλάδα σκοπεύει να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων το δεύτερο μισό του 2016, είπε στο Ρόιτερς ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες.

    Η χώρα δεν έχει εκδόσει ομόλογα για ιδιώτες επενδυτές από τον Ιούλιο του 2014.

    Μιλώντας στο περιθώριο μιάς εκδήλωσης στο Λονδίνο, ο Τσακαλώτος είπε ότι είχε συναντηθεί επίσης με διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου χθες για να συζητήσει διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και μια πιθανή επιστροφή στις αγορές. «'Ηταν ένα γενικά συνολικό θέμα του οδικού χάρτη της ελληνικής οικονομίας, πώς πάει η ανακεφαλαίωση [των τραπεζών] και πότε περιμένουμε να επιστρέψουμε στις αγορές, και τα λοιπά» είπε. «Υπάρχουν, ασφαλώς, πολλοί επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν αλλά τους φοβίζει η έξοδος της Ελλάδας [από το ευρώ] καθώς και ότι το πρόγραμμα μπορεί να μην πετύχει," πρόσθεσε.

    Ο υπουργός πρόσθεσε ότι αμφιβάλλει ότι θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους τους αμέσως επόμενους μήνες, αλλά ότι η ελάφρυνση είναι καθοριστικής σημασίας για να επιστρέψουν οι επενδυτές. "Δεν θα φτάσουμε σε συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους πριν τα Χριστούγεννα," επεσήμανε ο Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι "είναι απολύτως αναγκαίο να ανοίξει ο δρόμος ώστε να καταλάβει ο κόσμος ότι οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν για επτά, οκτώ, ή εννιά χρόνια."

    Η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνει περιόδους χάριτος, όπου δεν πληρώνονται τόκοι για 15 με 20 χρόνια, ώστε να βελτιωθούν τα οικονομικά της Ελλάδας και να ενθαρρυνθούν οι μακροχρόνιες επενδύσεις από ιδιωτικούς επενδυτές.

    «'Οταν υπάρχει καλή θέληση, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα» κατέληξε.

    [03] Μετανάστες ξεκινούν απεργία πείνας σε κέντρο κράτησης, στην Τσεχία

    Δεκάδες μεταναστών ξεκίνησαναπεργίαπείνας σε κέντρο κράτησης στη Τσεχία χθες, διαμαρτυρόμενοι για την εκτεταμένη διαμονή τους στη χώρα, σύμφωνα με εθελοντές στο κέντρο.Η Τσεχία έχει αποφύγει τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές στα εδάφη της καθώς οι περισσότεροι από τους εκατοντάδες χιλιάδες που εγκαταλείπουν τη φτώχεια και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή μέσω των Βαλκανίων για τη Γερμανία προτιμούν την ευκολότερη πορεία μέσω της γειτονικής Αυστρίας.

    Σύμφωνα με τους εθελοντές, η απεργία πείνας ξεκίνησε σε νέες εγκαταστάσεις στο Ντραχόνιτσε, περίπου 90 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Πράγας.

    Οι Τσέχοι ψήφισαν με μια μικρή πλειοψηφία στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Σεπτέμβριο ενάντια στην κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες-μέλη, και έχουν έρθει σε σύγκρουση με άλλα μέλη της ΕΕ σχετικά με το θέμα.

    [04] Απεβίωσε ο πρώην καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ

    «Δεν θέλω να φτάσω 100 ετών», είχε δηλώσει τον περασμένο Απρίλιο ο Χέλμουτ Σμιτ σε συνέντευξή του στο ARD. Έβρισκε, όπως είχε πει, ενοχλητικά και αυτά ακόμη τα 96 του χρόνια. Ο ίδιος, σε πλήρη διαύγεια ως το τέλος της ζωής του, φαίνεται, πάντως, ότι πρόλαβε να πει όλα όσα ήθελε. «Όσα ήθελα ακόμη να πω», είναι ο τίτλος του τελευταίου βιβλίου του, που κυκλοφόρησε αρχές του έτους. Δεν αποσύρθηκε ποτέ και δεν έπαψε ποτέ να λέει τη γνώμη του. Και οι Γερμανοί πάντα τον άκουγαν.

    Η υγεία του Χέλμουτ Σμιτ είχε επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες δραματικά. Έπειτα από επέμβαση για θρόμβο στο πόδι, στην οποία υπεβλήθη τον Σεπτέμβριο, επέστρεψε στο σπίτι του, στο Αμβούργο, και αρχικά έδειχνε σημάδια βελτίωσης. Σύντομα, όμως, οι θεράποντες ιατροί του έχασαν κάθε ελπίδα και χθες δήλωσαν ότι έπρεπε «ανά πάσα στιγμή να είμαστε έτοιμοι για όλα». Σύμφωνα με το γραφείο του, «ο πιο διάσημος μανιώδης καπνιστής της Γερμανίας», που δεν αποχωριζόταν το τσιγάρο του ούτε καν στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις, κατέληξε στις 14:30 (τοπική ώρα).

    Ο Σμιτ εξελέγη καγκελάριος το 1974, αλλά όχι έπειτα από βουλευτικές εκλογές. Ψηφίστηκε από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο προκειμένου να αντικαταστήσει τον Βίλι Μπραντ, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω του σκανδάλου με τον κατάσκοπο της ΛΔΓ Γκίντερ Γκιγιόμ. Κέρδισε τις εκλογές το 1976 και το 1980 και συμπλήρωσε οκτώμισι χρόνια στην καγκελαρία, καθώς η κυβέρνησή του κατέρρευσε το 1982, όταν διαλύθηκε ο συνασπισμός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) με τους Φιλελεύθερους (FDP).

    Κατά τη θητεία του αντιμετώπισε μια παγκόσμια οικονομική ύφεση και την ενεργειακή κρίση της δεκαετίας του '70, ενώ εσωτερικά έβαλε την σφραγίδα του στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας της οργάνωσης "Φράξια Κόκκινος Στρατός" (RAF). Το 1979 επέβαλε, παρά την αντίσταση που συνάντησε από μεγάλο μέρος των πολιτών, αλλά και του κόμματός του, την εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς στη Δυτική Ευρώπη για την περίπτωση κατά την οποία η Σοβιετική Ένωση δεν απέσυρε τους δικούς της πυραύλους SS20.

    Ακόμη και μετά την απομάκρυνσή του από την ενεργό πολιτική, ο Χέλμουτ Σμιτ διατήρησε το δικαίωμά του στις παρεμβάσεις και οι δηλώσεις του προκαλούσαν πάντα δημοσιότητα και σχόλια. Δεν δίσταζε ακόμη και να διαφωνεί με το κόμμα του, π.χ. αντιτιθέμενος στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας.

    Όταν ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία έσπευσε να προειδοποιήσει ότι η κατάσταση θυμίζει το πώς η Ευρώπη οδηγήθηκε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ούτως ή άλλως, κατά τη διάρκεια της θητείας του συνήθιζε τις αναφορές στην Ιστορία, στην ηθική, στην φιλοσοφία, ακόμη και στην κοινωνιολογία.

    «Το πιο σημαντικό σήμερα είναι να μαθαίνεις το πώς να καταλαβαίνεις άλλους λαούς και μάλιστα όχι μόνο τη μουσική τους, αλλά και τη φιλοσοφία τους, τη στάση τους, την συμπεριφορά τους. Μόνο τότε μπορούν τα έθνη να έχουν κατανόηση μεταξύ τους», έγραψε προφητικά σε βιβλίο του το 1996.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα για τον θάνατο του Χέλμουτ Σμιτ απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ.

    Μεταξύ άλλων, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει ότι έφυγε από την ζωή ένας μεγάλος ηγέτης και πολιτικός, ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικά στην διαμόρφωση του όλου ευρωπαϊκού οικοδομήματος υπό όρους δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα επισημαίνει και την καθοριστική σύμπραξή του για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Διαβάστε επίσης

    Έφυγε «ένας μεγάλος Ευρωπαίος» τονίζει ο πρόεδρος Ολάντ για τον θάνατο του Χέλμουτ Σμιτ

    [05] Σεισμός 6,6 βαθμών δυτικά της Χιλής

    Ένας υποθαλάσσιος σεισμός 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 3:54 ώρα Ελλάδας σήμερα δυτικά της Χιλής, είπε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

    Δεν υπάρχει κίνδυνος τσουνάμι, ανέφερε το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού στο νησί της Χαβάης.Ο σεισμός, ο οποίος αρχικά καταγράφηκε ως 6,8 βαθμών, έγινε 88 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κοκίμπο στη Χιλή, και460 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Σαντιάγο. Είχε εστιακό βάθος 33 χιλιομέτρων.

    [06] Πώς θα κινηθούν αύριο τα μέσα μαζικής μεταφοράς

    Ακινητοποιημένοι θα είναι αύριο Πέμπτη οι συρμοί του μετρό, ο προαστιακός σιδηρόδρομος και τα τρένα λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη γενική απεργία που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ.

    Οι εργαζόμενοι σε ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ συμμετέχουν στην απεργία με στάσεις εργασίας.

    Ειδικότερα, ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ) και το τραμ δεν θα λειτουργούν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 π.μ. και από 4 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας.

    Τα λεωφορεία και τρόλεϊ δεν θα κινούνται από τις 5:00 π.μ. έως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

    [07] H «Μεγάλη Χίμαιρα», νικήτρια στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του περιοδικού «Αθηνόραμα»

    H «Μεγάλη Χίμαιρα» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου αναδείχθηκε η μεγάλη νικήτρια στα φετινά Θεατρικά Βραβεία Κοινού του περιοδικού «Αθηνόραμα» που απονεμηθήκαν το βράδυ της Τρίτης 10 Νοεμβρίου στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε μια εκδήλωση αφιερωμένη όχι μόνο στο θέατρο και στους ανθρώπους του, αλλά και στα πέντε μεγαλύτερα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας.

    Η παράσταση, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών το 2014 και από πέρυσι τον Νοέμβριο ανεβαίνει στο θέατρο Πορεία, απέσπασε στο σύνολο έξι βραβεία, μεταξύ αυτών, το μεγάλο βραβείο της βραδιάς για την καλύτερη παράσταση της περασμένης χρονιάς, καθώς και το 1ο βραβείο σκηνοθεσίας για τον Δημήτρη Τάρλοου και αυτό της καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την Αλεξάνδρα Αϊδίνη.

    Το 1ο βραβείο ανδρικού ρόλου απονεμήθηκε στον Γιώργο Μιχαλακόπουλο για την ερμηνεία του στην παράσταση «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές» σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου που συνολικά κέρδισε τέσσερα βραβεία.

    [08] Τα αντικείμενα της δωρεάς Βαλαδώρου στο Μουσείο Μπενάκη έως τις 24 Ιανουαρίου

    Πάνω από 300 εικόνες, πολυάριθμα εκκλησιαστικά, αρχαία και νεώτερα αντικείμενα συγκροτούν ένα σύνολο που εκφράζει το γούστο και τις προτιμήσεις της φιλότεχνης οικογένειας Βαλαδώρου και που κληροδοτήθηκε το 2007 στο Μουσείο Μπενάκη.

    Στο επίκεντρο της έκθεσης που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Μπενάκη και θα διαρκέσει από τις 12 Νοεμβρίου έως τις 24 Ιανουαρίου, βρίσκονται οι δύο δωρητές, τα αδέρφια Αναστάσιος και Μαρία Βαλαδώρου. «Η αφήγηση της έκθεσης είναι για τους ανθρώπους πίσω από τη συλλογή, δηλαδή είναι ο συλλέκτης και η συλλογή του» είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επιμελήτρια της Βυζαντινής Συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, Αναστασία Δρανδάκη.

    Η έκθεση εστιάζει στον κοινωνικό περίγυρο, την παιδεία και τις πνευματικές αναζητήσεις που καθόρισαν τα συλλεκτικά ενδιαφέροντα του Τάσου Βαλαδώρου, διαμορφώνοντας εν τέλει τη φυσιογνωμία της συλλογής, από την οποία θα παρουσιαστεί επιλογή των πιο αντιπροσωπευτικών έργων.

    [09] «Sold out» οι προβολές του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

    Με τις αίθουσες (ειδικά αυτές των κινηματογράφων ?Ολύμπιον? και ?Παύλος Ζάννας?) να σημειώνουν σχεδόν κάθε βράδυ ?Sold-out? στην προσέλευση των θεατών, συνεχίζεται για πέμπτη μέρα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Ρεκόρ εισιτηρίων (ήταν και είναι sold-out τρεις και τέσσερις μέρες πριν την προγραμματισμένη προβολή τους) σημείωσαν ταινίες που προβάλλονται κυρίως σε ειδικές προβολές όπως το ήδη βραβευμένο στις Κάννες ?Ο γιος του Σαούλ? του Ούγγρου Λάσλο Νέμες (προβλήθηκε σε μια προβολή το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ? είναι όμως προγραμματισμένη η ?έξοδός? του στις κινηματογραφικές αίθουσες από τον επόμενο μήνα), το ?Ταξί στην Τεχεράνη? του Ιρανού Τζαφάρ Παναχί ? βραβευμένο κι αυτό στο φεστιβάλ του Βερολίνου (οι δυο προγραμματισμένες προβολές του για την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο είναι ήδη sold out), πολλές ελληνικές ταινίες ? του αντιστοίχου τμήματος (το "Chevalier" της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη και ?Το ξύπνημα της άνοιξης? του Κωνσταντίνου Γιάνναρη).

    ?Καρφίτσα? δεν έπεφτε το βράδυ της Δευτέρας στο ?Ολύμπιον? κατά την προβολή της πολυσυζητημένης ήδη τελευταίας ταινίας του Αλεξάντερ Σοκούροφ ?Francophonia? (ταινία-δοκίμιο που εξερευνά τη σχέση ανάμεσα στην τέχνη και στην εξουσία, το Μουσείο του Λούβρου ως ζωντανό παράδειγμα πολιτισμού, καθώς και το τι μας λέει η τέχνη για τον εαυτό μας...). Δυστυχώς για όσους δεν πρόλαβαν, sold out είναι επίσης και η επαναληπτική προβολή του το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής στην αίθουσα ?Παυλος Ζάννας?.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 November 2015 - 5:32:24 UTC