Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε κατά κεραία πίσω από τα εθνικά μας δίκαια»
  • [02] H Σλοβενία ετοιμάζεται να κατασκευάσει φράχτη για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών
  • [03] Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν οι Ν. Παρασκευόπουλος, Ν. Τόσκας και Μ. Καλογήρου
  • [04] Στο Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης οι τρεις υποψήφιες ταινίες για το βραβείο LUX
  • [05] Το «Spectre» κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη στις ελληνικές αίθουσες
  • [06] Η κυβέρνηση θα επανέρχεται, σχετικά με το θέμα του κ. Πανούση, σε δύο ερωτήματα για τα οποία ακόμα περιμένει απάντηση

  • [01] «Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε κατά κεραία πίσω από τα εθνικά μας δίκαια»

    Τείνουμε χείρα φιλίας, χείρα ειρήνης, χείρα συνεργασίας, σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Προσωπικά πιστεύω ότι έχουμε περισσότερα που μας ενώνουν, παρά που μας χωρίζουν αναφέρει στο μήνυμά του προς την Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τον χαιρετισμό του σε φυλάκιο στη Χίο .

    Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε παράλληλα πως «δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε κατά κεραία πίσω από τα εθνικά μας δίκαια. Υπερασπιζόμαστε την Χώρα μας, τον Τόπο μας, τα σύνορά μας, με βάση το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου, γραπτού και εθιμικού, και επιθυμούμε το ίδιο και από την Τουρκία. Σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη πως «δεν είμαστε διατεθειμένοι ούτε κατά κεραία, να ξεχάσουμε την Ιστορία μας. Κι αυτό για να διδασκόμαστε, και εμείς και οι γείτονες. Γιατί όσο καλύτερα συνειδητοποιήσει καθένας, πια λάθη έκανε στο παρελθόν, τι εγκλήματα ενδεχομένως έγιναν στο παρελθόν, τόσο το καλύτερο για να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα μέλλον, όπως ταιριάζει σε χώρες, οι οποίες είναι από τη μοίρα ταγμένες έτσι, ώστε να ζήσουν από κοινού«.

    Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Προέδρου της Δημοκρατίας:

    «Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι κοντά σας. Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας θέλω να στείλω τα ακόλουθα μηνύματα. Το πρώτο μήνυμα αφορά τον ρόλο σας υπό τις κρίσιμες περιστάσεις που βιώνει ο Τόπος μας, η Ευρώπη, ολόκληρη η Δύση. Είσθε φρουροί όχι μόνο συνόρων, αλλά φρουροί του Ανθρώπου, υπερασπιστές της αξίας του. Υπερασπιστές του πολιτισμού της Δύσης, υπερασπιστές των αρχών της Χριστιανοσύνης, της αγάπης της αδελφοσύνης, της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς.

    Είστε όμως και ακοίμητοι φρουροί των συνόρων μας. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, και αυτό το γνωρίζει καλά η Ευρώπη. Αυτό που θα πρέπει όμως να καταστεί σαφές ?και το κάνω για πολλοστή φορά, για να εμπεδωθεί- είναι ότι με βάση το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα σύνορα της Ελλάδας, είναι και σύνορα της Ευρώπης ως εξής: Τα ευρωπαϊκά σύνορα είναι τα σύνορα των κρατών μελών όπως ορίζονται κυριάρχως από τα κράτη μέλη. Είστε φρουροί των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τα καθορίζει η Ελλάδα κυριάρχως και όπως εσείς τα υπερασπίζεσθε με βάση τους κανόνες της ελληνικής κυριαρχίας.

    Κατά τα λοιπά, είμαι υποχρεωμένος να τονίσω τούτο, προς την γείτονα Τουρκία, την οποία βλέπουμε απέναντι. Τείνουμε χείρα φιλίας, χείρα ειρήνης, χείρα συνεργασίας, σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Προσωπικά πιστεύω ότι έχουμε περισσότερα που μας ενώνουν, παρά που μας χωρίζουν. Αλλά με μια διευκρίνηση: Σ΄ αυτή την ειρηνική συνύπαρξη που την θέλουμε, την επιδιώκουμε, την χτίζουμε εμείς, δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε κατά κεραία πίσω από τα εθνικά μας δίκαια. Υπερασπιζόμαστε την Χώρα μας, τον Τόπο μας, τα σύνορά μας, με βάση το σύνολο του Διεθνούς Δικαίου, γραπτού και εθιμικού, και επιθυμούμε το ίδιο και από την Τουρκία. Σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

    Όπως επίσης προσβλέπουμε στο μέλλον για την ειρήνη. Αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι ούτε κατά κεραία, να ξεχάσουμε την Ιστορία μας. Κι αυτό για να διδασκόμαστε, και εμείς και οι γείτονες. Γιατί όσο καλύτερα συνειδητοποιήσει καθένας, πια λάθη έκανε στο παρελθόν, τι εγκλήματα ενδεχομένως έγιναν στο παρελθόν, τόσο το καλύτερο για να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα μέλλον, όπως ταιριάζει σε χώρες, οι οποίες είναι από τη μοίρα ταγμένες έτσι, ώστε να ζήσουν από κοινού.

    Ξέρω πως για εσάς είναι αυτονόητα πράγματα. Με την πορεία σας, με την στάση σας, με το ήθος σας και το φρόνημά σας γνωρίζετε πάρα πολύ καλά τι έχετε να κάνετε. Αν τα λέω είναι για να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελληνική Πολιτεία, εγώ ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση, όλα τα δημοκρατικά Κόμματα, είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στην αποστολή σας. Και θέλω να σας τονίσω, για ακόμη μια φορά, ότι έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και στις δυνάμεις σας, και ιδίως στο ήθος και το φρόνημά σας. Να είναι ο Θεός μαζί σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνατε να με έχετε σήμερα κοντά σας».

    [02] H Σλοβενία ετοιμάζεται να κατασκευάσει φράχτη για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών

    Φορτηγά που μετέφεραν συρματόπλεγμα έφθασαν σήμερα στο σλοβενικό χωριό Βελίκι Όμπρεζ, κοντά στα σύνορα με την Κροατία, μία ημέρα μετά τη δήλωση της κυβέρνησης ότι θα αρχίσει να υψώνει φράχτες για να βοηθήσουν στον έλεγχο του μεγάλου αριθμού μεταναστών.

    Φωτογράφος του Ρόιτερς στο χωριό είδε πολλούς στρατιώτες και αστυνομικούς και είπε πως αναμένουν πως θα αρχίσουν να κατασκευάζουν τους φράχτες τις επόμενες ώρες.

    [03] Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν οι Ν. Παρασκευόπουλος, Ν. Τόσκας και Μ. Καλογήρου

    Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσαν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ο γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, μετά τις καταγγελίες του κ. Γιάννη Πανούση.

    Οι υπουργοί ζητούν να ερευνηθούν εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα παραβίασης απορρήτου μυστικών εγγράφων και υπηρεσιών, υπεξαγωγή εγγράφων κ.λπ. Όπως διευκρινίστηκε από τον κ. Παρασκευόπουλο τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύονται διάλογοι που έχουν το χαρακτήρα απορρήτου και ως εκ τούτου ζήτησαν από την κ. Γκουτζαμάνη να διερευνηθούν οι ευθύνες όλων που αναπαράγουν τα έγγραφα και τους υποτιθέμενους διαλόγους.

    «Πρόκειται για ένα φαινόμενο που εκδηλώνεται τις τελευταίες ημέρες, ότι δημοσιεύονται κείμενα διαλόγου, ούτε εμείς γνωρίζουμε τι είναι αληθινό και τι όχι. Και αυτό δημιουργεί προβλήματα στην έννομη τάξη και ζητήσαμε να ερευνηθεί», ανέφερε υπουργός Δικαιοσύνης, εξερχόμενος του εισαγγελικού γραφείου.

    Τόσο ο κ. Παρασκευόπουλος, όσο και ο κ. Τόσκας, δήλωσαν την απόλυτη εμπιστοσύνη τους στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και πρόσθεσαν πως πιστεύουν ότι θα διερευνηθούν τα αδικήματα που έχουν διαπραχθεί και δημιουργούν τεράστια προβλήματα ασφαλείας.

    Διαβάστε επίσης

    Η κυβέρνηση θα επανέρχεται, σχετικά με το θέμα του κ. Πανούση, σε δύο ερωτήματα για τα οποία ακόμα περιμένει απάντηση

    [04] Στο Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης οι τρεις υποψήφιες ταινίες για το βραβείο LUX

    Πόσο αφορά τους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ιστορία πέντε εφήβων κοριτσιών («Οι ατίθασες») εγκλωβισμένων στα ήθη ενός χωριού στη Βόρεια Τουρκία, η περιπέτεια του Αγίβα απ' τη Μπουργκίνα Φάσο που διέσχισε τη Μεσόγειο («Mediterranea») και βρέθηκε μετανάστης στη Νότιο Ιταλία ή το μάθημα («Μάθημα») συγχώρεσης που προσπαθεί να διδάξει μια νέα δασκάλα στα παιδιά που μετατρέπεται απροσδόκητα σ' ένα μάθημα ζωής για την ίδια;

    Οι τρεις ταινίες - συμπαραγωγές διεκδικούν το κινηματογραφικό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου.

    Το κινηματογραφικό βραβείο που απονέμεται κάθε χρόνο (από το 2007) από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με στόχο τη ζήτηση (και μέσω του κινηματογράφου) στην Ευρώπη ενώ παράλληλα υποστηρίζει την κυκλοφορία των ευρωπαϊκών συμπαραγωγών στο εσωτερικό της Ένωσης σε μια "κοινωνία" που... μιλά 24 γλώσσες!

    «Αν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν απονέμει χρηματικό έπαθλο, χρηματοδοτεί τον υποτιτλισμό των τριών ταινιών που είναι υποψήφιες για το βραβείο στις 24 γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βοηθά στην προβολή τους, είτε μέσω της διαδικτυακής τηλεόρασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕuroparlTV) είτε μέσω της συνεργασίας με ευρωπαϊκά φεστιβάλ κινηματογράφου», εξήγησε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο Λεωνίδας Αντωνακόπουλος επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα συμπληρώνοντας πως «στόχος είναι κάθε ταινία να μιλήσει στον θεατή, να τον προβληματίσει για το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι που μοιραζόμαστε, για την αλληλεγγύη, την ανεκτικότητα στη διαφορετικότητα, που είναι πολύ σημαντικές αξίες για την πορεία της Ευρώπης συνολικά».

    Η απονομή του βραβείου LUX θα γίνει στις 25 Νοεμβρίουστο Στρασβούργο. Τη διαδικασία επιλογής των δέκα επικρατέστερων ταινιών και τελικά των τριών υποψηφίων για το βραβείο εξήγησε ο Γιώργος Κρασσακόπουλος, ως μέλος της φετινής κριτικής επιτροπής.

    [05] Το «Spectre» κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη στις ελληνικές αίθουσες

    Απρόβλεπτες εκρήξεις, αγχώδη κυνηγητά ανάμεσα στο πλήθος, ελικόπτερα σε χαμηλές πτήσεις και θεαματική δράση. O θρυλικός ήρωας του Ίαν Φλέμινγκ, ο Τζέιμς Μποντ, ο διασημότερος κατάσκοπος του κόσμου, επιστρέφει στην μεγάλη οθόνη για 24η φορά, με το «Spectre». Η ταινία που φέρει την υπογραφή του 50χρονου Βρετανού σκηνοθέτη Σαμ Μέντες, κάνει πρεμιέρα αύριο στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες από τη Feelgood.

    Τον θρυλικό 007 ενσαρκώνει για τέταρτη φορά ο Βρετανός ηθοποιός Ντάνιελ Κρεγκ, μετά τα «Casino Royale» (2006), «Quantum of Solace» (2008) και «Skyfall» (2012). Γυρισμένο στην Ιταλία, στην Αυστρία, στο Μεξικό, στο Μαρόκο και φυσικά στην Αγγλία, το «Spectre» συγκεντρώνει όλα τα παραδοσιακά στοιχεία των ταινιών του Μποντ: άγριες καταδιώξεις, έναν μεγαλομανή κακό -τον οποίο υποδύεται ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ, Κρίστοφ Βαλτς- γοητευτικά κορίτσια στο πλευρό του ευρηματικού μυστικού πράκτορα, που ενσαρκώνουν η εκρηκτική Μόνικα Μπελούτσι και η Γαλλίδα ηθοποιός Λεά Σεϊντού , συναρπαστικά γκάτζετ και διαλόγους διανθισμένους με γερές δόσεις χιούμορ.

    [06] Η κυβέρνηση θα επανέρχεται, σχετικά με το θέμα του κ. Πανούση, σε δύο ερωτήματα για τα οποία ακόμα περιμένει απάντηση

    Σχετικά με το θέμα του κ. Πανούση, η κυβέρνηση επανέρχεται και θα επανέρχεται καθημερινά σε δύο ερωτήματα για τα οποία ακόμα περιμένει απαντήσεις.

    Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές ερωτούν: «Αφού ο κ. Πανούσης είχε στοιχεία, όταν ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ότι κινδυνεύει η ζωή του, γιατί δεν έκανε κινήσεις τότε που ήταν υπουργός;». Και δεύτερον: «Πώς γίνεται να είναι στην κατοχή του κ. Πανούση απόρρητα έγγραφα, αφού δεν είναι πλέον υπουργός;».

    Εξ αυτών των ερωτημάτων που θέτουν οι κυβερνητικές πηγές προκύπτει ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά αποκρούει πλήρως τις σχετικές κατηγορίες που προσάπτονται από τον κ. Πανούση και συντηρούνται μέσω ενός επικοινωνιακού παιχνιδιού από ορισμένα ΜΜΕ, όπως παρατηρούν οι ίδιες πηγές.

    Επιπλέον, προκύπτει ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα για την κυβέρνηση σχετικά με τον Πάνο Λάμπρου, με τις ίδιες πηγές να παραπέμπουν στη σχετική δήλωση που έκανε το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται πως στη δήλωσή του ο κ. Λάμπρου είχε τονίσει πως λόγω της πολύχρονης ενασχόλησης του με τα δικαιώματα των φυλακισμένων, «όταν μου ζητήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να συνδράμω, ως ειδικός συνεργάτης του υπουργείου στο πλαίσιο των καθηκόντων μου, στην επαφή που πρέπει να έχει το υπουργείο με όλους τους κρατούμενους, το θεώρησα υποχρέωσή μου». «Στο πλαίσιο αυτής μου της ιδιότητας», συμπλήρωνε στη δήλωσή του ο κ. Λάμπρου, «επισκέφτηκα σχεδόν το σύνολο των ελληνικών φυλακών, όπου συνομιλούσα με μεγάλο αριθμό κρατουμένων, και το ίδιο έκανα κάθε φορά που απεργίες πείνας απειλούσαν τη ζωή των κρατούμενων».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 11 November 2015 - 19:32:22 UTC