Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Δεν γίνεται να φτιάχνουμε εμείς κέντρα υποδοχής και άλλοι να υψώνουν φράχτες
  • [02] Ανακοινώθηκαν τα επίσημα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία
  • [03] Αμερικανική αεροπορική επιδρομή κατά του «Jihadi John», στη Ράκα τη νύκτα
  • [04] Με το βραβείο «Bambi» για την προσφορά του στην πολιτική τιμήθηκε ο Β. Σόιμπλε
  • [05] Κανονικά τα περισσότερα δρομολόγια των πλοίων
  • [06] Στάση εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων της πρώην Σχολής Ευελπίδων
  • [07] Αύξηση παρουσιάζουν οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα της κρίσης
  • [08] Πολυπληθής η χθεσινή πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ
  • [09] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα-Ζ.Κ. Γιούνκερ-Μ. Σουλτς: Έκλεισε η όποια σεναριολογία για «κοινές περιπολίες»
  • [10] Τσίπρας: Η συνεννόηση με την Τουρκία, η μόνη πραγματική πιθανότητα για ουσιαστική διευθέτηση του προσφυγικού

  • [01] Αλ. Τσίπρας: Δεν γίνεται να φτιάχνουμε εμείς κέντρα υποδοχής και άλλοι να υψώνουν φράχτες

    Με κεντρική θέση ότι «δεν γίνεται να φτιάχνουμε εμείς κέντρα υποδοχής και άλλοι να υψώνουν φράχτες», ο Αλέξης Τσίπρας, στην άτυπη σύνοδο των κρατών-μελών της ΕΕ για το Προσφυγικό, έθεσε συνολικά το ζήτημα της αντιμετώπισης του Προσφυγικού, επισημαίνοντας ότι αυτό πρέπει να αφορά συνολικά και δεσμευτικά όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

    Στην άτυπη σύνοδο, όπου «έγινε μια ειλικρινής και ενδιαφέρουσα συζήτηση», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, o κ. Τσίπρας επισήμανε ότι:

    -Θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των «θέσεων υποδοχής» στις χώρες της ΕΕ, δηλαδή να αυξηθεί και να αντιστοιχηθεί ο αριθμός των προσφύγων που θα απορροφά η κάθε χώρα ανάλογα με τις αντικειμενικές καταστάσεις.

    -Ότι και οι 28 χώρες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη

    -Ότι αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί πως θα είναι δεσμευτικό.

    Αναφορικά με τη συζήτηση για τους φράχτες στα σύνορα, το πνεύμα της τοποθέτησης του κ. Τσίπρα ήταν ότι δεν γίνεται να φτιάχνουμε εμείς κέντρα υποδοχής και άλλοι να υψώνουν φράχτες. Η ελληνική πλευρά υιοθετεί την άποψη και της Ύπατης Αρμοστείας ότι οι φράχτες προσελκύουν ανθρώπους, διότι όταν γνωστοποιείται ότι σε ένα σημείο θα στηθούν φράχτες όλοι σπεύδουν να περάσουν από αυτό προτού φτιαχτούν.

    Σχετικά με το ζήτημα των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία ως προς τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, οι ίδες πηγές ανέφεραν πως ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ήταν ο πρώτος που είπε ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί εκεί και ήταν ο πρώτος που έβαλε στο τραπέζι να ξεκινήσει η συζήτηση και η προσπάθεια συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κινήθηκε στην κατεύθυνση, ότι η Τουρκία πρέπει να πάρει χρήματα για να μπορέσει να ενισχύει τους μηχανισμούς της, όμως αυτό συνδέεται άμεσα με την υποχρέωση να ανακοπούν τα ρεύματα προς το Αιγαίο.

    Επιπλέον, ότι θα πρέπει να φτιαχτούν κέντρα υποδοχής στην Τουρκία, κάτι που όμως συνδέεται άμεσα με το να λειτουργήσει από εκεί μηχανισμός επανεγκατάστασης. Δηλαδή να φτιαχτούν hotspots και να γίνεται ταυτοποίηση και επανεγκατάσταση απευθείας από το τουρκικό έδαφος.

    Σε σχέση με τη φιλελευθεροποίηση της βίζας που ζητά η Τουρκία (σ.σ.για την οποία η ελληνική πλευρά έχει εκφραστεί θετικά), συνδέεται εκ των πραγμάτων με το να γίνει συμφωνία επανεισδοχής της ΕΕ με την Τουρκία.

    Σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, θα πρέπει όμως να γίνει σε συμφωνημένο πλαίσιο με βάση τα ήδη δεδομένα της συμφωνίας, η οποία έχει παγώσει προς το παρόν και επισημαίνεται ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η θέση της Κύπρου.

    [02] Ανακοινώθηκαν τα επίσημα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία

    Ανακοινώθηκαν χθες τα επίσημα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου στην Τουρκία. Εντός δέκα πέντε ημερών θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες εκλογής προεδρείου στην τουρκική βουλή και σχηματισμού κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης 23.681.961 ψήφοι - 49,50% - 317 έδρες, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 12.111.812 ψήφοι - 25,32% - 134 έδρες, Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος 5.694.136 ψήφοι - 11,90% - 40 έδρες, Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών 5.148.085 ψήφοι - 10,76% - 59 έδρες.

    Εντός πέντε ημερών θα συνέλθει η εθνοσυνέλευση και στη συνέχεια εντός δέκα ημερών θα έχει εκλεγεί το προεδρείο. Ο αρχηγός του ΚΔΑ και υπηρεσιακός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου θα λάβει από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, θεωρητικά αφού ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία. Αυτό είχε πράξει ο Ερντογάν μετά τις εκλογές της 7ης Ιονίου 2015. Ωστόσο στο παρελθόν η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης δινόταν αμέσως μετά τη σύγκληση της εθνοσυνέλευσης και την ορκωμοσία των βουλευτών.

    [03] Αμερικανική αεροπορική επιδρομή κατά του «Jihadi John», στη Ράκα τη νύκτα

    Αμερικανικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τη νύκτα ειδική επιδρομή στη Συρία κατά του «Jihadi John», του μέλους του Ισλαμικού Κράτους που εμφανίζεται στα βίντεο με τις εκτελέσεις των ομήρων της οργάνωσης, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.Εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Πίτερ Κουκ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν ο Μοχάμεντ Εμουάζι, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, σκοτώθηκε κατά την επιδρομή. «Αποτιμούμε τα αποτελέσματα της νυκτερινής επιχείρησης και θα δώσουμε τη δημοσιότητα επιπλέον πληροροφίες...» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πενταγώνου.

    Η αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε στη Ράκα, την ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία.

    «Ο Εμουάζι, βρετανός πολίτης, εμφανίσθηκε στα βίντεο που δείχνουν τις δολοφονίες των Αμερικανών δημοσιογράφων Στίβεν Σότλοφ και Τζέιμς Φόλεϊ, του εργαζόμενου σε ανθρωπιστική οργάνωση Αμπντούλ-Ραχμάν Κάσιγκ, Βρετανών μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων Ντέιβιντ Χέινς και Αλαν Χένινγκ, του Ιάπωνα δημοσιογράφου Κένζι Γκότο και ορισμένων άλλων ομήρων», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Πενταγώνου.

    Ο Μοχάμεντ Εμουάζι, προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών από το Λονδίνο, γεννήθηκε στο Κουβέιτ, σε απάτριδα οικογένεια με καταγωγή από το Ιράκ. Οι γονείς του εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία το 1993, αφού έχασαν κάθε ελπίδα να λάβουν υπηκοότητα στο Κουβέιτ.

    [04] Με το βραβείο «Bambi» για την προσφορά του στην πολιτική τιμήθηκε ο Β. Σόιμπλε

    «Με συγκινεί απόψε το γεγονός ότι μπορούμε να γιορτάσουμε αυτή την γιορτή σε αυτή την πλατεία. Πριν από 25 χρόνια δεν υπήρχε τίποτα εδώ. Μόνο ένα τείχος. Γίναμε μια υπέροχη χώρα, με υπέροχους ανθρώπους. Είμαστε πάρα πολύ ανοιχτοί, πρόθυμοι να βοηθήσουμε και έχουμε καταφέρει καταπληκτικά πολλά, ειδικά αν σκεφτεί κανείς από πού ερχόμαστε», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ. Γνωρίζω πόσο κοντά μεταξύ τους βρίσκονται η ευτυχία με την θλίψη και πρέπει, όταν είμαστε καλά, να σκεφτόμαστε ότι μπορεί να συμβεί κάτι και όλα να αλλάξουν, συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και ζήτησε «να μην χάνουμε ποτέ το μέτρο και να είμαστε πάντα ευγνώμονες για όλα». Όπως εξήγησε, στις 3 Οκτωβρίου του 1990, με την υπογραφή της συμφωνίας για την επανένωση της Γερμανίας, βρισκόταν στα ουράνια και μία εβδομάδα μετά δέχθηκε την επίθεση η οποία τον καθήλωσε για πάντα στο αναπηρικό αμαξίδιο.

    Πριν από την βράβευση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προβλήθηκε βίντεο με τη ζωή του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού, με συμμαθητές, συναδέλφους, μέλη της οικογένειάς του και φίλους του να μιλούν για την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του - μεταξύ αυτών και η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, η οποία τον περιέγραψε ως «άνθρωπο που σκέφτεται μπροστά» και πρόσθεσε ότι «εκτιμά το μερικές φορές κοφτό του χιούμορ, αλλά και την ακρίβεια με την οποία υλοποιεί όσα του είναι σημαντικά» και ο Πρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών Φόλκερ Κάουντερ που τον χαρακτήρισε «αρχιτέκτονα της επανένωσης της Γερμανίας».

    Στο ίδιο βίντεο, ο κ. Σόιμπλε παρουσιάστηκε ως ο άνθρωπος που έδωσε τον ρυθμό όταν ξέσπασε η κρίση του ευρώ, εργαζόμενος για την συνοχή και την οικονομική σταθερότητα της ΕΕ. «Είναι εκείνος που δείχνει το θάρρος να θέσει σαφή όρια και καταφέρνει κάτι που κανείς δεν θεωρούσε εφικτό, την σωτηρία της ευρωπαϊκής ενότητας. Αντιμετωπίζει την πολιτική πραγματικότητα με μεγάλο πάθος. Προχωρά μαζί με την Ελλάδα, ως πεπεισμένος Ευρωπαίος. Λόγω της ανθρωπιάς και της αφοσίωσής του, οι Γερμανοί τον επιλέγουν ως τον δημοφιλέστερο γερμανό πολιτικό», αναφέρθηκε στο σύντομο βίντεο.

    Κατά την ίδια τελετή, με το βραβείο «Bambi» διεθνούς ηθοποιού τιμήθηκε η Χίλαρι Σουόνκ, με το βραβείο διεθνούς τραγουδιστή, η Ρίτα Όρα και με το βραβείο μόδας, η Χάιντι Κλουμ.

    [05] Κανονικά τα περισσότερα δρομολόγια των πλοίων

    Κανονικά πραγματοποιούνται από τις 12:01 τα μεσάνυχτα τα περισσότερα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια, μετά της λήξη της απεργιακής κινητοποίησης της ΠΝΟ.

    Προβλήματα ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν για τον απόπλου κάποιων πλοίων, καθώς ορισμένες εταιρείες δεν μπορούν να προμηθευθούν για κάποια πλοία τους πιστοποιητικό ελευθεροπλοϊας από το ΝΑΤ, λόγω απεργίας των εργαζομένων εδώ και 10 ημέρες που αντιδρούν στην ενοποίηση του ταμείου τους.Οι εργαζόμενοι του ΝΑΤ, αναμένεται να συνεδριάσουν σήμερα, προκειμένου να αποφασίσουν για την τύχη των κινητοποιήσεών τους. Η διοίκηση του Ταμείου προκειμένου να δώσει μια προσωρινή λύση σε κάποιες εταιρείες εκδίδει πιστοποιητικά ελευθεροπλοϊας για κάποιες ώρες ωστόσο άγνωστο παραμένει αν αυτό θα γίνει και σήμερα.

    Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πιστοποιητικό ελευθεροπλοΐας προμηθεύονται οι ακτοπλοϊκές εταιρείες για όλα τα πλοία κάθε μήνα από το αρμόδιο τμήμα του ΝΑΤ και αφού προηγηθεί έλεγχος, ότι έχουν καταβληθεί όλες οι εισφορές των εργαζομένων και του πληρώματος και ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν οφείλει.

    Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες, παρότι δεν οφείλουν, έχουν ζητήσει λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπ.Ναυτιλίας και Εργασίας.

    Στο μεταξύ, άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής πότε θα συνεδριάσει εκ νέου, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση.

    Η ΠΝΟ με ανακοίνωσή της έχει προειδοποιήσει ότι αν οι αρμόδιοι υπουργοί δεν τηρήσουν την υλοποίηση των όσων δεσμεύτηκαν εγγράφως, θα προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις.

    Το συνδικαλιστικό όργανο των ναυτικών έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να μη προχωρήσει σε εφαρμογή της μνημονιακής απαίτησης για επάνδρωση των πλοίων της ακτοπλοΐας στα ίδια επίπεδα με εκείνη των διεθνών γραμμών, με μείωση του ποσοστού στο ξενοδοχειακό πλήρωμα κατα περίπου 10%, καθώς κάτι τέτοιο αναφέρει, θα οδηγήσει δεκάδες ναυτικούς στο δρόμο της ανεργίας.Επίσης έχει ζητήσει να εξαιρεθεί το ΝΑΤ από την ενοποίηση των ταμείων, ενώ αναφορικά με τις συντάξεις ζητά ο υπολογισμός τους να γίνεται ανάλογα με τον μισθό και τις εισφορές.

    [06] Στάση εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων της πρώην Σχολής Ευελπίδων

    Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, κατέρχονταισε στάση εργασίας από 9 π.μ. έως 11 π.μ. οι δικαστικοί υπάλληλοι των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων (Πρωτοδικείο Αθηνών, κ.λπ. υπηρεσίες) και το ίδιο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

    Ειδικότερα, οι δικαστικοί υπάλληλοι κατέρχονταισε στάση εργασίας για τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό των δικαστηρίων που ξεπερνά το 35% των οργανικών θέσεων, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και την αύξηση της δικαστικής ύλης.

    Ακόμη, σημειώνουν σε σχετική ανακοίνωσή τουςότι οι κινητοποιήσεις τους «δεν έχουν οικονομικά αιτήματα και δεν έχουν στόχο την ταλαιπωρία των πολιτών και των δικηγόρων, αλλά επιδιώκουν την κάλυψη των κενών θέσεων και κατά συνέπεια την αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστηρίων και την ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων».

    [07] Αύξηση παρουσιάζουν οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα της κρίσης

    Αξιοσημείωτη αύξηση των αυτοκτονιών έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, με τις αυτοκτονίες να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στις οικονομικά ενεργές ηλικιακές ομάδες και στους άνδρες να είναι σημαντικά περισσότερες απ' ό,τι στις γυναίκες.

    Στη διάρκεια της δεκαετίας 2001-2012, σημειώθηκαν στην Ελλάδα 4641 περιπτώσεις αυτοκτονίας. Οι αυτοκτονίες στους άνδρες ήταν 3840 (82,7% του συνόλου), ενώ οι αυτοκτονίες σε γυναίκες ήταν σημαντικά λιγότερες (801 σε απόλυτο αριθμό ή 17,3% του συνόλου). Ο δείκτης αυτοκτονιών αυξήθηκε συνολικά κατά 43,9% την περίοδο 2001-2012. Από τη σύγκριση των στοιχείων πριν και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, προκύπτει στατιστικά σημαντική αύξηση του δείκτη αυτοκτονιών στον ανδρικό πληθυσμό, ενώ δεν παρατηρούνται σημαντικές διαφορές στις γυναίκες.

    Με το θέμα θα ασχοληθεί το Συνέδριο Προληπτικής Ψυχιατρικής που ξεκινά αύριο στην Αθήνα και οργανώνεται από την Εταιρεία Προληπτικής Ψυχιατρικής με τη συνεργασία της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και της Ψυχιατρικής Εταιρείας Ανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων. Πρόεδρος του Συνεδρίου είναι ο καθηγητής Γιώργος Χριστοδούλου, Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

    [08] Πολυπληθής η χθεσινή πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ

    Πολυπληθής συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χθες, στις 11.00 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος από τη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τη ΓΣΕΒΕΕ, σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων, την ΟΛΜΕ και πλήθος κόσμου με κύριο αίτημα -όπως τονίστηκε και στις ομιλίες- την κατάργηση του συνόλου των μνημονιακών διατάξεων «που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων». Από τους ομιλούντες ζητήθηκε να «μην περάσει κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους». Σε ό,τι αφορά στις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, απαιτήθηκε «να μην υπάρξει καμία αλλαγή που θα μετατρέπει τις συντάξεις σε επιδόματα φτώχειας». Ξεχωριστό μπλοκ είχε η Λαϊκή Ενότητα με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

    Ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή, όπου λίγο πριν διαλυθεί ειρηνικά ξεκίνησαν επεισόδια από περίπου 100 άτομα, νεαρής ηλικίας. Συγκεκριμένα, τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 13.30, όταν νεαροί πέταξαν βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς στο Σύνταγμα, με τους άνδρες των ΜΑΤ να απαντούν με χρήση χημικών.

    Τα επεισόδια συνεχίστηκαν περιμετρικά του Συντάγματος και μπροστά από τον 'Αγνωστο Στρατιώτη, ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε υποκαταστήματα τραπεζών στην Πανεπιστημίου. Ιδιαίτερη ένταση υπήρξε έξω από το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος. Επίσης ζημιές προκλήθηκαν σε καταστήματα της οδού Σταδίου, όπου είχαν στηθεί και οδοφράγματα, ενώ φωτιά πήρε και ένα βαν του ΟΤΕ.

    [09] Συνάντηση Αλ. Τσίπρα-Ζ.Κ. Γιούνκερ-Μ. Σουλτς: Έκλεισε η όποια σεναριολογία για «κοινές περιπολίες»

    Η Ελλάδα να έχει πλήρη ενημέρωση για τις επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν και στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής των κρατών-μελών της ΕΕ για το Προσφυγικό, στη Βαλέτα.

    Παράλληλα, κατά τη συνάντηση αυτή έκλεισε η όποια σεναριολογία των προηγούμενων ημερών σχετικά με «κοινές περιπολίες» Ελλάδας-Τουρκίας.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στον κ. Γιούνκερ ότι η Ελλάδα επιθυμεί να έχει πλήρη ενημέρωση για τις επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία. Επιπλέον, είπε ότι επιθυμεί να συμβουλεύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα πριν να γίνονται οι επαφές.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Γιούνκερ αναγνώρισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ατυχής η έκφραση «κοινές περιπολίες», του είπε ότι δεν θα ξανατεθεί και πως θα αντικατασταθεί από την έκφραση «συντονισμένες ενέργειες», έκφραση που καθορίζει με σαφήνεια ότι κάθε χώρα δρα στον χώρο που ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

    [10] Τσίπρας: Η συνεννόηση με την Τουρκία, η μόνη πραγματική πιθανότητα για ουσιαστική διευθέτηση του προσφυγικού

    Τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για το πώς πρέπει η ΕΕ να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, τη μεγαλύτερη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα που αντιμετωπίζει ο δυτικός κόσμος, η Ευρώπη, έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην άτυπη σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών της ΕΕ για το Προσφυγικό, στη Βαλέτα της Μάλτας.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέδειξε ουσιαστικά ως μονόδρομο για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης την αδήριτη αναγκαιότητα για συνεννόηση με την Τουρκία και σημείωσε ως θετικό τις αποφάσεις που πάρθηκαν, τονίζοντας ότι θα ξεκινήσει μια ουσιαστική προσπάθεια διαλόγου με την τουρκική κυβέρνηση που θα καταλήξει σε ένα κοινό σχέδιο δράσης και σε μια σύνοδο της ΕΕ με την Τουρκία έως το τέλος του Νοεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα και οι επαφές που θα έχει εκεί με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ως μοναδική δυνατότητα αντιμετώπισης αυτής της κρίσης να υπάρξει στις τουρκικές ακτές και όχι στα ελληνικά νησιά οργανωμένη προσπάθεια κέντρων υποδοχής και από εκεί να γίνεται οργανωμένα η διαδικασία επανεγκατάστασης των προσφύγων στην Κεντρική Ευρώπη.

    «Η μόνη πραγματική πιθανότητα για ουσιαστική διευθέτηση της προσφυγικής κρίσης, είναι η συνεννόηση με την Τουρκία»

    Ειδικότερα, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των κρατών-μελών της Ε.Ε., ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «όσον αφορά στη συζήτηση για την αναγκαιότητα συνεννόησης με την Τουρκία, αυτή την πρόταση την είχα θέσει σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής από τον προηγούμενο Απρίλιο, την ανάγκη συνόδου ξεχωριστής με την Τουρκία, αλλά και προσπάθειας συνεννόησης και διαλόγου με τις τουρκικές αρχές». «Είναι θετικό λοιπόν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ότι σήμερα πάρθηκαν αυτές οι αποφάσεις και θα υπάρξει, έχει ήδη ξεκινήσει, μια ουσιαστική προσπάθεια συνεννόησης και διαλόγου με την τουρκική κυβέρνηση που θα καταλήξει πιστεύουμε και σε ένα κοινό σχέδιο δράσης και σε μια σύνοδο με την Τουρκία μέχρι το τέλος του Νοέμβρη».

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σε αυτή τη στρατηγική, εντάσσεται και το ταξίδι μου στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα και οι συναντήσεις μου με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου και τον Πρόεδρο Ερντογάν». Υπογράμμισε πως είναι προφανές ότι η μόνη πραγματική πιθανότητα να σταματήσουν αυτές οι ροές -ροές τόσο μεγάλες που καμιά χώρα, πόσο δε μάλλον η Ελλάδα της κρίσης, δεν μπορεί να διαχειριστεί-, και να υπάρξει μια ουσιαστική προσπάθεια διευθέτησης της προσφυγικής κρίσης, είναι η συνεννόηση με την Τουρκία, ώστε να δοθεί και οικονομική βοήθεια αλλά και ουσιαστική δυνατότητα να υπάρξει στις τουρκικές ακτές και όχι στα ελληνικά νησιά οργανωμένη προσπάθεια κέντρων υποδοχής, τα hotspots δηλαδή να μεταφερθούν απέναντι και από εκεί να γίνεται οργανωμένα η διαδικασία επανεγκατάστασης προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη, όχι από τα ελληνικά νησιά αλλά από την Τουρκία».

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της συνεννόησης μιας έντιμης συμφωνίας με την τουρκική πλευρά». Είπε ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει με την κυβέρνηση της γείτονος χώρας. Πρόσθεσε πως «μέσα σε αυτό το πλαίσιο όλα τα ζητήματα που αφορούν και την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ βεβαίως και είναι ανοικτά να συζητηθούν, προφανώς πάντοτε υπό το πλαίσιο ότι θα τηρούνται οι όροι, δεν θα υπάρχει κάποια α λα καρτ συνεννόηση, θα τηρούνται οι όροι και οι αρχές της ενταξιακής διαδικασίας». Σε αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, είχε την ευκαιρία να μιλήσει και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο συνάντησε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Βαλέτας. «Για εμάς», τόνισε ο κ . Τσίπρας «είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνουν βήματα και προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού στην Τουρκία που είναι απαραίτητοι όροι για την ενταξιακή διαδικασία, βεβαίως όμως και προς την κατεύθυνση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και των προσπαθειών για μια δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος».

    «Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο»

    «Ο δυτικός κόσμος, η Ευρώπη, βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το μέγεθος των προσφυγικών ροών, οι μετακινήσεις πληθυσμών είναι οι μαζικότερες που έχουμε δει από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά», τόνισε στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας, για να υπογραμμίσει ότι «συνεπώς αντιλαμβανόμαστε όλοι την αναγκαιότητα να σκύψουμε όχι μόνο στις επιπτώσεις αλλά και στις αιτίες που γεννούν την ανάγκη σε αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους».

    Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Βαλέτας για τη Μετανάστευση που αφορούσε στη συνάντηση της ΕΕ με τις αφρικανικές χώρες, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως είναι «θετικό ότι έγινε η Σύνοδος, τονίζοντας ότι «πρέπει όμως να ψάξουμε τις απαντήσεις αλλού, να κάνουμε πιο συντονισμένες προσπάθειες για ειρηνική επίλυση των διαφορών, συντονισμένες προσπάθειες για να δοθεί αναπτυξιακή πνοή στις χώρες του τρίτου κόσμου, να διευθετηθούν τα χρέη τους». «Κάτι όμως που», όπως επισήμανε, «απέχει πάρα πολύ από το επίπεδο συζήτησης σήμερα και στην ΕΕ και συνολικά στον αναπτυγμένο δυτικό κόσμο.

    Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «βεβαίως ήταν πολύ σημαντικό ότι έγινε αυτή η Σύνοδος, όμως η Ευρώπη και ο ανεπτυγμένος δυτικός κόσμος δεν είναι ακόμη σε θέση να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα μεγάλα και κρίσιμα ερωτήματα που είναι: ?τι αναγκάζει αυτούς τους ανθρώπους μαζικά να μετακινούνται από τις εστίες τους;'». «Η απάντηση», υπογράμμισε, «δεν μπορεί να είναι άλλη από το ότι τους αναγκάζουν οι πόλεμοι, οι συγκρούσεις, οι επεμβάσεις, αλλά και η διαχρονική λεηλασία των φυσικών πόρων αυτών των χωρών από τις πολυεθνικές εταιρείες, από την ανεπτυγμένη Δύση».

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «συνεπώς δεν θα έπρεπε να ξαφνιαζόμαστε εμείς που ζούμε στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης για ποιο λόγο έχουμε αυτές τις μαζικές ροές. Θα έπρεπε να προβληματιστούμε και να αναλογιστούμε ότι αν συνεχιστεί η κλιματική αλλαγή σε λίγα χρόνια μπορεί να είμαστε μπροστά σε ροές που δεν θα έχουν να κάνουν μόνο με την έλλειψη ασφάλειας, εργασίας και αξιοπρέπειας γι' αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και την έλλειψη νερού».

    Η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ν. Αναστασιάδη

    Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Βαλέτας , ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είχαν ανταλλαγή απόψεων για το ζήτημα του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία. Τονίστηκε η ανάγκη να συμβάλει η Τουρκία αποφασιστικά στην επίλυση του Κυπριακού. Επιπλέον, υπήρξε συντονισμός ενόψει της άτυπης συνόδου των κρατών-μελών της ΕΕ για το προσφυγικό, η οποία θα ακολουθούσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για τη Μετανάστευση.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης τον ενημέρωσε και για το ταξίδι του, σήμερα Παρασκευή, στο Ισραήλ. Ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί στις 25 Νοεμβρίου το Ισραήλ και στις 26 Νοεμβρίου την Παλαιστίνη. Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης τον ενημέρωσε για το ταξίδι του στην Ιορδανία, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται και υπάρχει περίπτωση για τριμερείς Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, όπως υπάρχουν οι τριμερείς της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο και εκείνες που έχουν αποφασιστεί και προγραμματίζονται με το Ισραήλ.

    Διαβάστε επίσης: Αλ. Τσίπρας: Δεν γίνεται να φτιάχνουμε εμείς κέντρα υποδοχής και άλλοι να υψώνουν φράχτες


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 November 2015 - 5:32:16 UTC