Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΟΥ: Σχεδόν αδύνατη η αποστολή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στη Συρία
  • [02] Δίκη «Noor1»: Kατάθεση του προϊσταμένου της Ασφαλείας Λιμεναρχείου Πειραιά
  • [03] Αναζητείται χώρος για την ταφή των πνιγμένων προσφύγων στη Λέσβο
  • [04] Αφιέρωμα του Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης στο έργο του Α. Ντεπλεσέν
  • [05] Ανοιχτές προβολές της εικαστικής ταινίας «Ellis» για την προσφυγιά με τον Ρ. Ντε Νίρο
  • [06] Με Ομπάμα, Πούτιν και άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων θα ξεκινήσει την Κυριακή η σύνοδος των G20

  • [01] ΠΟΥ: Σχεδόν αδύνατη η αποστολή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στη Συρία

    Η αποστολή διεθνούς ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στη Συρία είναι σχεδόν αδύνατη, ιδιαίτερα στις ζώνες που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, στις οποίες ζουν 1,7 εκατ. άνθρωποι, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

    «Η πρόσβαση είναι το βασικό μέλημά μας» είπε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Συρία Ελίζαμπεθ Χοφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη. «Το να δρούμε σε μια σύρραξη, όπως αυτή της Συρίας, είναι σχεδόν αδύνατον», πρόσθεσε.

    Η κυριότερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός είναι η πρόσβαση στις περιοχές που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές, σημείωσε η Χοφ. Ο ΠΟΥ δεν είναι σε επαφή με το ΙΚ αλλά έχει επαφή με γιατρούς που εργάζονται στις ζώνες οι οποίες είναι υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

    Καθημερινά τραυματίζονται στη Συρία 25.000 άνθρωποι -πολίτες ή ένοπλοι όλων των πλευρών- σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Περισσότερα από τα μισά (58%) από τα 113 νοσοκομεία που λειτουργούσαν στη χώρα πριν ξεσπάσει ο πόλεμος έχουν πλέον κλείσει ή οι δυνατότητες νοσηλείας τους έχουν περιοριστεί κατά πολύ. Ακόμη και αυτά που παραμένουν ανοιχτά λειτουργούν κάτω από αντίξοες συνθήκες, αφενός γιατί η ηλεκτροδότηση είναι ανεπαρκής και αφετέρου γιατί έχουν έλλειψη προσωπικού.

    [02] Δίκη «Noor1»: Kατάθεση του προϊσταμένου της Ασφαλείας Λιμεναρχείου Πειραιά

    Με την κατάθεση, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, του προϊστάμενου της Ασφάλειας Λιμεναρχείου Πειραιά, Γεωργίου Κατσούλη -ο οποίος προΐστατο στις σχετικές έρευνες για τον εντοπισμό των δυο τόνων ηρωίνης, που μετέφερε το πλοίο «Noor 1», καθώς και στη σύλληψη υπόπτων για εμπλοκή στην υπόθεση- συνεχίστηκε χθες η δίκη γι' αυτή την υπόθεση, που διεξάγεται στο Εφετείο Αθηνών.

    Ο κ. Κατσούλης περιέγραψε στο δικαστήριο βήμα προς βήμα όλη την υπόθεση, αναφέροντας ότι πολλοί από τους διακινητές της ηρωίνης με το «Noor 1», είχαν βρεθεί στο μικροσκόπιο των αρχών, όταν είχαν εμπλακεί σε μεταφορά ναρκωτικών το 2013 μέσω μεταφορικών εταιρειών στη Ρουμανία. Είπε ακόμη ότι υπήρχαν πληροφορίες από ξένες αρχές που αξιοποιήθηκαν για να ανακαλυφθεί το φορτίο της ηρωίνης και σύμφωνα με τις οποίες το φορτίο θα έφτανε στο Κερατσίνι με εμπορικά πλοία.

    Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσούλης, όταν ανακάλυψε τον έναν από δύο τόνους ηρωίνης σε πολυτελή κατοικία στη Φιλοθέη, τον Ιούνιο του 2014, ήταν τόσο πολύ διαπεραστική η οσμή, που ήταν σαν να είχες κάνει χρήση. «Παρότι ήταν σε τσουβάλια ένιωθες μεγάλη δυσφορία», είπε χαρακτηριστικά.

    Τέλος, είπε ότι μπορεί να εκδοθεί στην Ελλάδα, ο 44χρονος Βέλγος με το όνομα «Ουρμπάν», που συνελήφθη πριν από λίγες ημέρες και που θα αγόραζε τον έναν από τους δύο τόνους ηρωίνης, αλλά και ότι γίνεται έρευνα για να εντοπισθούν και άλλοι αγοραστές που έχουν έδρα στην Τουρκία.

    Σήμερα, ο κ. Κατσούλης, απάντησε σε ερωτήσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων. Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

    [03] Αναζητείται χώρος για την ταφή των πνιγμένων προσφύγων στη Λέσβο

    Την ώρα που 71 άνθρωποι, όλοι θύματα ναυαγίων με πρόσφυγες από τα απέναντι παράλια, παραμένουν άταφοι στο νεκροτομείο του νοσοκομείου της Μυτιλήνης, σήμερα συγγενείς τους που παραμένουν στη Μυτιλήνη ελπίζοντας ότι θα βρεθεί χώρος για την ταφή τους, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο Λέσβου, μαζί με μέλη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και άλλους εθελοντές.

    Όπως είναι γνωστό, οι τοπικές αρχές της Λέσβου δίνουν μάχη με το χρόνο για να βρουν χώρο ταφής των ανθρώπων που χάθηκαν στη θάλασσα.Κι αυτό γιατί το τμήμα του νεκροταφείου του Αγίου Παντελεήμονα, στην πόλη της Μυτιλήνης, όπου θάβονταν οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες που χάθηκαν σε ναυάγια στη διαδρομή από την απέναντι ακτή στη Λέσβο, έχει γεμίσει. Η δημοτική αρχή της Λέσβου, μαζί με άλλους κοινωνικούς φορείς του νησιού, δίνουν μάχη με τη γραφειοκρατία προκειμένου να επεκτείνουν ένα τμήμα του νεκροταφείου αυτού. Την ίδια ώρα και προς το παρόν, οι σοροί τους συντηρούνται σε ειδικό κοντέινερ-ψυγείο στον αύλειο χώρο του νεκροτομείου. Μάλιστα, το ειδικό αυτό κοντέινερ-ψυγείο το προμηθεύτηκαν πρόσφατα εθελοντές της Μυτιλήνης, με τη βοήθεια μη κυβερνητικής οργάνωσης του εξωτερικού, οι οποίοι και το παραχώρησαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

    Εξάλλου, άλλη μια σορό άνδρα ξέβρασε σήμερα η θάλασσα στη βόρεια Λέσβο. Εκτιμάται ότι πρόκειται για ένα από τα θύματα του ναυαγίου της 28ης Οκτωβρίου.

    [04] Αφιέρωμα του Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης στο έργο του Α. Ντεπλεσέν

    Όταν ήταν μόλις οκτώ χρόνων στην επαρχιακή πόλη της βόρειας Γαλλίας όπου ζούσε, δήλωσε για πρώτη φορά πως ...όταν θα μεγαλώσει θα γίνει σκηνοθέτης. Προηγουμένως όμως θα σπούδαζεσκηνοθεσία στη σχολή ...αυτή με τη δύσκολη ορθογραφία.

    «Ήταν η δύσκολη ορθογραφία της σχολής που με είχε εντυπωσιάσει... Την ήξερα απ' έξω. Κι έτσι, αφού μπορούσα να τη συλλαβίσω, να τη γράψω, ε, πίστευα πως θα εντυπωσιάσω τους μεγάλους εκφέροντάς την [...] Βαθιά μέσα μου πίστευα -ίσως να το πιστεύω ακόμη- πως ο κινηματογράφος, αυτό που λέμε Έβδομη Τέχνη, είναι μια τέχνη για παιδιά. Αυτή που διαπραγματεύεται μια παιγνιώδη υφή του κόσμου».

    Αυτή την παιγνιώδη μορφή του κόσμου -ακόμα κι όταν αυτή διαπραγματεύεται θέματα όπως ο θάνατος και η «παιδική αγωνία» γι' αυτόν- εξακολουθεί να διαπραγματεύεται και ο ίδιος ο Αρνό Ντεπλεσέν (Arnaud Desplechin) - ο Γάλλος σκηνοθέτης με την «ιδιότυπη κινηματογραφική ορθογραφία», στο έργο του οποίου κάνει αφιέρωμα το φετινό 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

    Στο πλαίσιο του αφιερώματος στις αίθουσες του Φεστιβάλ προβάλλονται οι επτά από τις 11 συνολικά ταινίες που γύρισε μέχρι σήμερα ο 55χρονος Γάλλος σκηνοθέτης, ενώ στην αυριανή τελετήλήξη (μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της διοργάνωσης) θα προβληθεί, παρουσία του, η δίωρης διάρκειας ταινία του «Τα χρυσά μας χρόνια» (2015).

    [05] Ανοιχτές προβολές της εικαστικής ταινίας «Ellis» για την προσφυγιά με τον Ρ. Ντε Νίρο

    Την μικρού μήκους ταινία «Ellis» με τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν οι Έλληνες θεατές, σε ανοιχτές προβολές στον Πειραιά, την Πάτρα, την Αθήνα, τον Βόλο και τη Λάρισα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Psarokokalo (17-22/11).

    Τοποθετημένο στο εγκαταλελειμμένο νοσοκομειακό συγκρότημα Ellis Island Hospital που υποδέχονταν τους μετανάστες στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, το «Ellis» του Γάλλου εικαστικού καλλιτέχνη JR ερευνά την τύχη των μεταναστών στη Νέα Υόρκη, από τα τέλη του 1892 μέχρι το 1954. Πρωταγωνιστής του, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

    Βασισμένη σε σενάριο του βραβευμένου με Όσκαρ, Έρικ Ροθ («Φόρεστ Γκαμπ», «Μόναχο») η 15λεπτη ταινία ακολουθεί τον Ντε Νίρο σε μία περιπλάνηση στη Νήσο Έλις και ξυπνά τη συλλογική μνήμη μιας γενιάς που ταξίδεψε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με σκοπό να διεκδικήσει μία ευκαιρία στο αμερικάνικο όνειρο. Παράλληλα, προαναγγέλλει και τη δεινή κατάσταση εκείνων που επιδιώκουν και σήμερα, τις ίδιες ευκαιρίες στις ΗΠΑ και σε άλλα μέρη του κόσμου.

    «Μιλώντας για το παρελθόν, είναι ο καλύτερος τρόπος να καταλάβεις το παρόν και να προσεγγίσεις το μέλλον», λέει ο διάσημος εικαστικός και πολυσχιδής καλλιτέχνης JR.

    Στο «Ellis», που έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Οκτώβριο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Tribeca, ο Αμερικανός ηθοποιός περιπλανιέται ως αφηγητής στο χιονισμένο τοπίο, αλλά και στους διαδρόμους του παλιού νοσοκομείου ανάμεσα σε σκιές και «φαντάσματα» ασπρόμαυρων πορτρέτων αντρών και γυναικών, που συνθέτουν ένα κολάζ.

    [06] Με Ομπάμα, Πούτιν και άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων θα ξεκινήσει την Κυριακή η σύνοδος των G20

    Με τη συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων αρχίζει την Κυριακή στην Αττάλεια της Τουρκίας η σύνοδος της ομάδας κρατών G20.

    Μεταξύ άλλων θα μετέχουν επίσης ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Η Τουρκία θα παραδώσει την προεδρία της G20 στην Κίνα και η επόμενη σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο. Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στην τουριστική περιοχή Μπέλεκ της Αττάλειας.

    Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης αλλά και οι εξελίξεις στη Συρία και ιδιαίτερα η υπόθεση της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» αναμένεται να είναι τα σημαντικά αντικείμενα των διμερών και πολυμερών επαφών που θα γίνουν στο περιθώριο της συνόδου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 November 2015 - 17:32:21 UTC