Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens Macedonian News Agency: News in Greek, 15-11-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίκαιρη ερώτηση προς τον Αλ. Τσίπρα για την υπόθεση Πανούση, κατέθεσε η Ντ. Μπακογιάννη
  • [02] Σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα ο πρωθυπουργός, αύριο και μεθαύριο
  • [03] Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, στο Προεδρικό Μέγαρο
  • [04] Σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, διαπιστώνει η Κομισιόν
  • [05] Εντός της εβδομάδος στη Βουλή η τροπολογία για τα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ.
  • [06] Αλ. Χαρίτσης: Αναγκαίος ο νέος σχεδιασμός για τις προσφυγικές ροές
  • [07] Ενός λεπτού σιγή στη Γαλλία στη μνήμη των θυμάτων
  • [08] Πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους κήρυξαν οι «Anonymous»
  • [09] Κατάληψη στο γραφείο της Θ. Φωτίου από εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»
  • [10] Έκθεση φωτογραφίας της Δ. Στασινοπούλου στο Ίδρυμα Κακογιάννη
  • [11] Παραιτήθηκε από το ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου η Αμαλία Μουτούση
  • [12] Κινηματογραφικό αφιέρωμα από το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ στη Θεσσαλονίκη

  • [01] Επίκαιρη ερώτηση προς τον Αλ. Τσίπρα για την υπόθεση Πανούση, κατέθεσε η Ντ. Μπακογιάννη

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, σχετικά με την υπόθεση του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση, κατέθεσε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, συνδέοντας την με τα θέματα εσωτερικής ασφάλειας της χώρας.

    «Επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και τα ζητήματα εσωτερικής ασφαλείας της χώρας αποκτούν επείγοντα και κρίσιμο χαρακτήρα, ο κ. πρωθυπουργός οφείλει να αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών, ιδιαίτερα όταν διαμορφώνεται κλίμα καχυποψίας και διαπιστώνεται διάλυση των αρμόδιων υπηρεσιών», σημειώνει η κ. Μπακογιάννη.

    Η βουλευτής της ΝΔ καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει, μεταξύ άλλων, αν ο ίδιος «είχε ενημερωθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης για τις δημοσιευμένες συνομιλίες μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και τρομοκρατών» και αν καταδικάζει δηλώσεις καταδικασμένων που καλούν σε ένοπλη βία.

    [02] Σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα ο πρωθυπουργός, αύριο και μεθαύριο

    Επίσκεψη εργασίας στην 'Αγκυρα την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέχεια πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη διμερή συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Η επίσκεψη θα επικεντρωθεί στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις - με έμφαση στο Προσφυγικό - και στις διμερείς σχέσεις.

    Παράλληλα με την προγραμματισμένη επίσκεψη εργασίας του πρωθυπουργού στην 'Αγκυρα, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο Αλέξης Τσίπρας θα παρακολουθήσει αύριο 17 Νοεμβρίου τον φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου Ελλάδας-Τουρκίας μαζί με τον κ. Νταβούτογλου και στις 18 Νοεμβρίου θα μεταβεί στην 'Αγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    [03] Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, στο Προεδρικό Μέγαρο

    Στο πλαίσιο ειδικής τελετής, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Γάλλου πρέσβη Κριστόφ Σαντεπί, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της πρόσφατης πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον Γάλλο πρέσβη του ζήτησε να μεταφέρει στον Γάλλο Πρόεδρο και στον γαλλικό λαό την διαβεβαίωση ότι «για μας, τους Έλληνες, και θέλω να πιστεύω για όλο τον πολιτισμένο δημοκρατικό κόσμο, ιδίως αυτές τις τραγικές στιγμές, οι τρεις αρχές της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη του 1789, ήτοι Ελευθερία, Ισότητα και Αδελφοσύνη είναι πάντα ζωντανές και επίκαιρες».

    Ο Γάλλος πρέσβης Κριστόφ Σαντεπί εισήλθε στην αίθουσα των διαπιστευτηρίων, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή, λίγα λεπτά πριν από τις 13.00 συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, και εν συνεχεία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας πρέσβης ε.τ.κ. Γεώργιος Γεννηματάς. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι και αμέσως μετά η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού παιάνισε τους εθνικούς ύμνους Γαλλίας και Ελλάδος.

    [04] Σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, διαπιστώνει η Κομισιόν

    «Σημαντική πρόοδος» σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, δήλωσε σήμερα η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

    Η Α. Μπράιτχαρτ υπενθύμισε ότι αύριο, Τρίτη, θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης (Euro Working Group) για να αποτιμήσει την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. «Αναμένουμε περαιτέρω πρόοδο τις επόμενες ημέρες», ανέφερε στη συνέχεια η εκπρόσωπος, η οποία -προσέθεσε η Α. Μπράιτχαρτ- θα επιτρέψει στους θεσμούς να ολοκληρώσουν την αξιολόγησή τους και στα κράτη-μέλη να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις.

    [05] Εντός της εβδομάδος στη Βουλή η τροπολογία για τα τέλη κυκλοφορίας των Ι.Χ.

    Με βασικό στόχο τον περιορισμό του φαινομένου της κατάθεσης πινακίδων λόγω ακριβών τελών κυκλοφορίας από ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού το οποίο κυριαρχούσε στις ΔΟΥ τα προηγούμενα χρόνια κατατίθεται εντός της εβδομάδος στη Βουλή - στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα - τροπολογία με τις αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η τροπολογία θα προβλέπει:

    - για τα ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 1.360 κυβικών που έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά πριν το 2000 μείωση των τελών κυκλοφορίας από 15 έως και 90 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό τους. Πρόκειται για αυτοκίνητα παλαιά, τα οποία έχουν χάσει την εμπορική τους αξία και η μείωση των τελών τους επιβάλλεται για λόγους αποκατάστασης της δικαιοσύνης προς τους κατόχους τους.

    - για τα ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 1930 κυβικών που έχουν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά από το 2000 έως και το 2005 η μείωση των τελών θα είναι από 30 ως και 60 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή πρόκειται για αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού άνω της 10ετίας που επιβαρύνονται σήμερα με δυσανάλογα υψηλά τέλη σε σχέση με τη αγοραστική τους αξία.

    - για τα αυτοκίνητα άνω των 1.360 κυβικών που πρωτοκυκλοφόρησαν από το 2.006 έως και τον Οκτώβριο του 2010 αύξηση των τελών από 15 έως και 60 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό τους. Στόχος της αύξησης αυτής, όπως και των αλλαγών στα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από το Νοέμβριο του 2010, είναι να καλυφθεί η απώλεια των εσόδων που θα προκύψει από τις μειώσεις των τελών στα παλαιότερα αυτοκίνητα.

    - για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά μετά το Νοέμβριο του 2010 και το ύψος των τελών τους καθορίζεται με βάση τις εκπομπές ρύπων η πλήρη απαλλαγή τους θα συνεχισθεί για όσα εκπέμπουν από 0 ως 90 γραμμάρια του διοξειδίου του άνθρακα από έως 100 γραμμάρια που ισχύει σήμερα. Για όσα εκπέμπουν από 90 γραμμάρια και άνω θα υπάρξει κλίμακα που θα προβλέπει αύξηση τελών από 8 έως 32 λεπτά ανά ρύπο.

    [06] Αλ. Χαρίτσης: Αναγκαίος ο νέος σχεδιασμός για τις προσφυγικές ροές

    Το προσφυγικό ζήτημα, τους τελευταίους μήνες αλλά και μετά τα τελευταία τραγικά γεγονότα στο Παρίσι, έχει λάβει διαστάσεις που ξεπερνούν τα όρια δυνατοτήτων που μπορεί ένα κράτος μέλος να αντιμετωπίσει από μόνο του, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης 1η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ 2014 - 2020.

    Ο υφυπουργός ανέφερε ότι μετά τα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι, ξανανοίγουν οι συζητήσεις για τις προσφυγές ροές και ανέφερε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να προχωρήσουν σε νέο σχεδιασμό με όρους κοινωνικής ένταξης και συνοχής κι αυτό θα αφορά και τον σχεδιασμό των πολιτικών αλλά και των χρηματοδοτικών προτεραιοτήτων για τη νέα περίοδο.

    Η Ελλάδα, συνέχισε ο ίδιος, έχει αναλάβει ένα δυσανάλογα μεγάλο κόστος για την αντιμετώπιση του ζητήματος και πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για χώρες όπως η Ελλάδα που είναι στην πρώτη γραμμή και δοκιμάζει τις αντοχές του συνόλου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

    "Χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις για να φανεί ότι η Ευρώπη διακατέχεται ακόμη από το όραμα της αλληλεγγύης" κατέληξε. Η κυρία Βίτσεβα είπε από την πλευρά της ότι "η κτηνωδία δεν μπορεί να ξεπεραστεί. Όλοι σοκαριστήκαμε είμαστε αλληλέγγυοι με το γαλλικό λαό. Πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και αυτό συμβαίνει και προς την Ελλάδα αλλά τώρα και προς τους γάλλους συνεργαζόμενοι να συντρέξουμε τους φίλους μας στη Γαλλία".

    [07] Ενός λεπτού σιγή στη Γαλλία στη μνήμη των θυμάτων

    Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε σήμερα στις 12.00 ώρα Γαλλίας (13.00 ώρα Ελλάδας) παντού στη Γαλλία και σε όλη την Ευρώπη στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων στο Παρίσι, των πλέον φονικών στην ιστορία της χώρας.

    Στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη γεμάτη με λουλούδια πλατεία Δημοκρατίας, και κοντά στα σημεία των επιθέσεων, κυρίως στην αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν, όπου τουλάχιστον 89 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

    Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, τήρησε αυτό το λεπτό σιγής στο προαύλιο του Πανεπιστημίου της Σορβόνης υπογραμμίζοντας έτσι τον μεγάλο αριθμό των νέων που περιλαμβάνονται στους 129 νεκρούς των επιθέσεων.

    Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε την ίδια ώρα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις ως ένδειξη αλληλεγγύης.

    [08] Πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους κήρυξαν οι «Anonymous»

    Η ομάδα των χάκερς Anonymous κήρυξε τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, σύμφωνα με βίντεο που ανήρτησε στο Ιντερνετ.

    Ενας άνδρας που μιλά γαλλικά, φορώντας την μάσκα του Γκάι Φόουκς δηλώνει στο βίντεο ότι τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους που ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις είναι «αποβράσματα» και ότι οι Anonymous θα τους καταδιώξουν.

    «Αυτές οι επιθέσεις δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητες...Θα εξαπολύσουμε εναντίον σας την μεγαλύτερη επιχείρηση που έγινε ποτέ. Να περιμένετε πολλές κυβερνοεπιθέσεις. Κηρύχθηκε πόλεμος. Προετοιμαστείτε. Δεν συγχωρούμε και δεν ξεχνάμε», προειδοποίησε.

    [09] Κατάληψη στο γραφείο της Θ. Φωτίου από εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

    Συμβολική κατάληψη πραγματοποιούν μέχρι αυτή την ώρα στο γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου, οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

    Οι εργαζόμενοι ζητούν παράταση του προγράμματος και πέραν της λήξης του. Σε λίγη ώρα η αναπληρώτρια υπουργός θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους.

    [10] Έκθεση φωτογραφίας της Δ. Στασινοπούλου στο Ίδρυμα Κακογιάννη

    Η φωτογράφος Δήμητρα Στασινοπούλου αποτύπωσε με το φακό της το οδοιπορικό των προσφύγων σε Λέσβο, Κω, Λέρο, Αθήνα και Ειδομένη εστιάζοντας σε μια άλλη πλευρά των ξεριζωμένων: την αξιοπρέπεια, την καρτερικότητα, τη χαρά και την αποφασιστικότητα που δείχνουν -είτε είναι μητέρες με παιδιά είτε ηλικιωμένοι ή νέοι, άνθρωποι σαν εμάς, που ελπίζουν ότι θα ξαναονειρευτούν ένα καλύτερο μέλλον με ασφάλεια, δουλειά, παιδεία, ειρήνη και δίνουν «μαθήματα ζωής σε όλους μας». Οι φωτογραφίες αυτές παρουσιάζονται σε έκθεση που ξεκινάει στις 19/11 με τίτλο «Στο Δρόμο της Ελπίδας-Πρόσφυγες στην Ελλάδα του Σήμερα» και που διοργανώνει το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» σε συνεργασία με το Ελληνικό Φόρουμ για τους Πρόσφυγες. Η έκθεση εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων που διοργανώνει το Ίδρυμα με θέμα τους πρόσφυγες.

    «Οι εικόνες που βλέπουμε στην τηλεόραση δείχνουν την εξαθλίωση και τη δυστυχία. Είναι εικόνες τραγικές, αλλά και εικόνες που τελικά έχουμε όλοι συνηθίσει και δυστυχώς δεν προκαλούν πια την αρχική φρίκη. Θέλησα να δω με τα μάτια μου αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας ? είδα λοιπόν την αξιοπρέπεια, την καρτερικότητα, τη χαρά, αλλά και την αποφασιστικότητα στα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων που μπόρεσαν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Νεαρές μητέρες με νεογέννητα, ακόμη και γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης ξεκινούν και κάνουν αυτό το ταξίδι θέλοντας να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο μέλλον ? η χαρά της ζωής και η πίστη τους στο καλύτερο είναι έκδηλη», επισημαίνει η φωτογράφος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Η έκθεση που φιλοξενείται στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», υλοποιείται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, θα διαρκέσει από τις 19 Νοεμβρίου μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου και θα λειτουργεί από Δευτέρα μέχρι Κυριακή, 6.00 μ.μ.-10.00 μ.μ. Τα εγκαίνια θα γίνουν αυτή την Πέμπτη, στις 8 μ.μ.

    [11] Παραιτήθηκε από το ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου η Αμαλία Μουτούση

    Την παραίτηση της από το ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου δημοσιοποίησε σήμερα με επιστολή της η ηθοποιός Αμαλία Μουτούση, εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους που την οδήγησαν σ αυτή την απόφαση. Η παραίτηση της, όπως εξηγεί έχει να κάνει με το γεγονός ότι βρέθηκε «πολύ γρήγορα αιχμάλωτη μιας ακινησίας, επειδή ο συνδυασμός των συγκεκριμένων αξιόλογων προσώπων αποδείχτηκε προβληματικός, καθώς αρκετά από τα μέλη του Δ.Σ. είχαν μία τελείως διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων από αυτή του καλλιτεχνικού διευθυντή και αντιστρόφως».

    Η ίδια αναφέρει ότι την απόφαση της να παραιτηθεί από το ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου έχει λάβει εδώ και δύο μήνες, κι ότι την έχει κοινοποιήσει από τότε στον υπουργό Πολιτισμού και στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

    Ο λόγος που δεν την δημοσιοποίησε τότε ήταν, επειδή, όπως αναφέρει, δεν ήθελε να συντελέσει κι η ίδια «στην ένταση που είχε δημιουργηθεί και για να μην χρησιμοποιηθεί με τρόπο που δεν ήθελε, σαν ένα ακόμη εργαλείο αντιπαράθεσης και διχόνοιας.

    [12] Κινηματογραφικό αφιέρωμα από το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ στη Θεσσαλονίκη

    "Με άλλο βλέμμα" είναι ο τίτλος του κινηματογραφικού αφιερώματος που διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    Σημειώνεται ότι η διοργάνωση είχε ξεκινήσει στα πλαίσια του εορτασμού των 30 χρόνων από την ίδρυση της ΙΘΑΚΗΣ, της πρώτης θεραπευτικής κοινότητας στην Ελλάδα. Οι φετινές ταινίες αναφέρονται στις θεματικές: Η σχέση πατέρα γιου, θέματα γύρω από το ρατσισμό και τοναποκλεισμό και εκπαίδευση.

    Το αφιέρωμα ξεκινάει σήμερα στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, στο "Ολύμπιον" με δωρεάν είσοδο σε όλες τις ταινίες .


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 16 November 2015 - 13:32:22 UTC